2022-12-12 348 views
老公話提早慶祝聖誕節,去到呢間餐廳未食都先興奮,餐廳無論門面定係內部都充滿佈置, 非常浪漫。黎呢度點可能唔食蠔,好嘅選擇都足夠,價錢都比我想像中合理。我哋叫咗兩隻兵庫縣室津,Size較細,但較creamy。兩隻Irish rock (No.0),好肥美好大隻,所以口感好豐富。2隻royal cabanon就海水味比較強。另外要咗半krystale (FRA),我自己最鍾意呢隻,好較爽口同甜。要一打蠔仲送咗兩杯白酒,甜甜哋幾易入口,但酒味都濃。另外要強推嘅就係呢個烤大蝦墨汁海膽醬扁意粉伴三文魚籽及分子柚子珠,意粉較硬身,係我鍾意嘅口感,墨汁同海膽味濃郁。最後老公仲試咗佢哋嘅煙燻豬手,肉夠嫩又好香煙熏味,皮燻得好脆。雖然我哋全部散叫,但係佢都有dinner set。總括而言,呢間餐廳係慶祝節日及拍拖嘅好地方。

黎呢度點可能唔食蠔,好嘅選擇都足夠,價錢都比我想像中合理。

要一打蠔仲送咗兩杯白酒,甜甜哋幾易入口,但酒味都濃。

2022-12-11 2371 views
今日係慶祝聖誕節來臨嘅前奏,去咗尖沙咀食生蠔豬手。間餐廳嘅格調好高級,仲有啲聖誕節嘅佈置,係情侶嘅好地方👍我哋嗌咗六隻生蠔,最右既係$56 兵庫縣赤穗:呢隻生蠔出產自百大最佳水域之一海灣,係營養豐富天然の良港。生蠔因為受到波浪🌊不斷刺激形成一個深杯型,令扇貝變得更厚更結實,散發出酥脆口感和優雅細膩甜味方便入口。海水礦物質鮮味令人回味十足😋😋😋剛好大半隻掌心,一口剛剛好。中間既係 -$58 Irish Rock (IRE) 蠔身嘴位翹得高高的,蠔味較淺,海水味較淡,爽身,入口甘甜,適合唔鍾意太重口味的女仕😃最左既係 $82 Ostra Regal (FRA) 呢隻肉質肥美甘甜帶海水味層次豐富✈️ 六隻生蠔就可以送兩杯Housewine , 呢個係Castel Torre Pinot Grigio by Glas🥂 不甜,但有豐富嘅葡萄味,配搭海鮮不錯食生蠔可以選配三種唔同嘅香料😄之後嘅餐包好鬆軟😄Spanish Iberico Ham 28 months28月西班牙黑老豬 $138黑毛豬火腿用夾夾住,賣相好趣緻,再配好甜嘅蜜瓜,係前菜既好選擇Smoked Pork Knuckle $298

我哋嗌咗六隻生蠔,最右既係

食生蠔可以選配三種唔同嘅香料😄

之後嘅餐包好鬆軟😄

Spanish Iberico Ham 28 months
28月西班牙黑老豬 $138

Smoked Pork Knuckle $298
煙燻原隻豬手伴柚子新薯及甜薯沙律
呢個上菜前廚師會將煙燻號嘅豬手係個筒度拎出黎,俾我哋問吓筒嘅濃烈煙熏味道😛呢個體驗都幾好
之後廚師就會將豬手慢慢切開,再排得靚靚的!豬手嘅外皮都幾脆,而肉味就有淡淡鹹香。再配合側邊嘅沙律,係一個幾好嘅share主菜

呢到侍應既服務態度好好,仲主動幫我哋影相添😍 a great night !
  • 煙燻原隻豬手伴柚子新薯及甜薯沙律
  • 28月西班牙黑老豬
2022-12-01 391 views
被稱為海中牛奶既生蠔我諗應該係好多香港人人既更愛,當中當然包括我自己在內!要食到名式名款既生蠔唔係間間餐廳都有,今次由朋友介紹帶我黎到中港城呢間生蠔專門店黎一次生蠔下午茶chill一chill. Coffin Bay(AUs)來自澳洲既Coffin bay帶住肉質飽滿而裙邊特別爽口既特性.入口香滑而且肉質肥美帶住一陣鮮甜蠔香.兵庫縣室津作為日本既生蠔雖然蠔身size相比其他蠔較細少,但味道甘甜中帶點果香.入口質感同樣飽滿滑嫩.Irish Rock (No2)來自愛爾蘭既Irish Rock,海水味較為無咁濃烈但充滿鮮味.蠔身長且爽身,入口爽脆.Irish Rock (No.O)No.0既特級珍寶Size,原隻入口相當有滿足感!帶出更濃厚既鮮香之餘質感更為飽滿.Krystale𖠗法國既Krystale豐有濃郁海水味,同時亦充滿蠔肉鮮甜感,兩者既平衡恰到好處.餘韻長而帶nutty香.La Deesse Blanche法國海洋女神蠔香鮮味及海水味同樣鮮明濃郁,味帶回甘.蠔群邊摺位特別豐富,口感爽脆潤滑,蠔味餘韻悠長.Ostra Regal 同樣源自法國既Ostra Regal,蠔肉既清甜較為

Coffin Bay(AUs)

兵庫縣室津

Irish Rock (No2)

Irish Rock (No.O)

Krystale

La Deesse Blanche

Ostra Regal
同樣源自法國既Ostra Regal,蠔肉既清甜較為突出而且海水味層次豐富.質感相當飽滿爽口.

Charles de Cazanove
香檳帶出清澈明亮既金黃色,充滿豐沛既汽泡.味道清新帶出陣陣檸檬果香.配上生蠔令蠔鮮味更突出又更香甜.
Type of Meal
Tea
2022-11-26 311 views
今年9周年要隆重慶祝,由食蠔開始,上網睇過呢間好多人讚,專登book左lunch, 一坐低已經有專人為您介紹6款生蠔,都覺得有好多選擇, 我試左3款口味IRISH ROCK(No.2) 愛爾蘭 海水味較淡爽身SALDANHA 南非 肉質軟滑蠔味較淡LA DEESSE BLANCHE 法國女神 蠔味濃厚 咸度適中 食後有回甘鮮味餐廳仲有三種醬汁可以配搭我哋叫咗半打蠔仲送咗兩杯白酒主菜Stone Steamed Sashimi Otoro呢款石燒吞拿魚都好有驚喜平時多數食刺身 今次食呢個 八成熟嘅吞拿魚,佢嘅油脂口感豐富小食一口蟹餅一份有6粒,好食呢間餐廳嘅食物質素 同服務都好滿意, 我見仲可以坐室外可以一大班朋友食飯都好適合
IRISH ROCK(No.2) 愛爾蘭 海水味較淡爽身

小食
一口蟹餅
一份有6粒,好食
2022-11-21 1667 views
Oystermine Restaurant (尖沙咀)📍尖沙咀廣東道33號中港城第三座平台1A號舖-我地本身好鐘意食生蠔,有時會order 一人一打係屋企自己開嘆番一晚!除左dinner buffet 之外,特登出去食生蠔真係未試過!知道Bosco 開左間 Oystermine,身為fans緊係要支持下🤭🤭-我地order 左 6 款唔同嘅生蠔共12 隻,同一份Pasta!剛好做緊promotion 凡點單12 隻生蠔餐廳會送2 杯法國白酒🥂,非常體貼,加埋杯白酒襯生蠔真係可以更圓滿🫶-🥂白酒Les Hauts de Milly Chablis 2019 $86略帶微甜,唔算dry,配埋生蠔好出色-職員好細心安排好順時針方向由淡到濃享用👍🏻👍🏻-🦪兵庫縣室津 $42入口清新輕微爽口,味道清淡, size 適中,多數8-10月屬於盛產季節。-🦪Irish Rock (No.0) $88Size 巨形肉身豐厚👍🏻👍🏻 海水味淡,肉質肥美🫶-🦪SALDANHA $62南非生蠔身一次品嘗,雖然size唔算大,但肉身脹卜卜好肥美,甜味最重最creamy 嘅一款!真心好推介🤍-🦪Krystale
Oystermine Restaurant (尖沙咀)

🥂白酒
略帶微甜,唔算dry,配埋生蠔好出色

職員好細心安排好順時針方向由淡到濃享用👍🏻👍🏻
🦪兵庫縣室津 $42
🦪Irish Rock (No.0) $88
Size 巨形肉身豐厚👍🏻👍🏻 海水味淡,肉質肥美🫶
🦪SALDANHA $62

🦪Krystale (No.1) $78
水晶蠔size 大,入口爽脆,海水味比較重,肉質偏爽!

🦪La Deesse Blanche (No.2) $72
有個仙氣十足嘅外號叫「法國海洋女神」, 肉身飽滿,質感爽滑,海水味亦都偏重!甜甜又爽滑,好正🤍
🦪岩手縣風雅 $72
自己就偏好日本蠔,因為味濃又特別爽口出色!今次呢隻size適中,口感creamy!如果適逢季節裙帶位相信會更爽!
🍝 烤大蝦墨汁海膽醬扁意粉 $188
絕對係食過最好味嘅Pasta !!!!!
意粉煙靭入味,海膽醬汁雖然睇唔到但食起上嚟同墨汁非常之匹配!醬汁唔會過多,剛剛好被意粉吸收晒,旁邊亦有三文魚子點綴!蝦頭脆炸過,蝦身配上分子柚子珠,可代替檸檬汁,完美提升左大蝦嘅鮮味!
烤大蝦墨汁海膽醬扁意粉

💓 意外發現左個出色嘅意粉,係呢種氛圍嘅餐廳價錢亦算合理,有機會都會想再黎多次!
2022-11-19
$550 (Dinner)
烤大蝦墨汁海膽醬扁意粉
2022-11-20 1271 views
今晚來到位於中港城嘅Oystermine(聽說係Bosco 黃宗澤開的😎)。店舖面積不大,但裝潢都幾別緻,座位都好舒服😌。唔知係咪因為明星效應,真係見到有明星光顧,頓時覺得成間餐廳高級咗😆我哋係為左食佢嘅生蠔而來的,依家做緊優惠,只要叫一打生蠔,就會送兩杯法國白酒🥂,真係好抵!我哋兩個人總共叫左六款蠔,可以每款都試吓。醬汁有三款:紅酒泰式以下味道以淡至濃排列:兵庫縣室津 $428-10月盛產季節,入口清新爽口,味道比較淡口,適合第一隻開始食。Irish Rock (No.0) $88No.0 夠晒大隻,海水味不重但鮮味十足,肉質爽脆,一啖放入口好滿足👍🏻SALDANHA $62第一次食南非生蠔,原來係幾好味😋蠔味清新海水味適中,size不大但肉質肥大飽滿,最鍾意食啲隻。Krystale (No.1) $78水晶蠔No.1 都幾大隻,口感爽脆,較前幾隻比較重海水味,配合蠔肉嘅鮮甜味非常突出La Deesse Blanche (No.2) $72法國海洋女神,淨係睇個名都夠吸引。蠔肉飽滿口感爽滑,海水味非常濃郁,,帶子位清甜,群邊口感豐富,好味!岩手縣風雅 $72啲款日本蠔係個人最愛,si

以下味道以淡至濃排列:

兵庫縣室津 $42

Irish Rock (No.0) $88

SALDANHA $62

Krystale (No.1) $78

La Deesse Blanche (No.2) $72

岩手縣風雅 $72
啲款日本蠔係個人最愛,size適中,海水味濃濃的,口感creamy,每次食都一定唔會失望

白酒:
有點dry的chardonnay,果味礦物味都好平衡,配搭生蠔一流。

烤大蝦墨汁海膽醬扁意粉伴三文魚籽及分子柚子珠 $188
啲味墨汁Linguine無論係賣相和味道都係頂瓜瓜,誠意推介。意粉不單止做到al dente,而且仲超級彈牙,配合海膽醬,再加上三文魚籽嘅油香,味道層次豐富,真係勁好味😋 大蝦亦烤得啱啱好,加上分子柚子珠,美味👍🏻
烤大蝦墨汁海膽醬扁意粉伴三文魚籽及分子柚子珠

總結:餐廳服務一流,生蠔非常新鮮,價錢合理。除咗生蠔必食之外,佢哋pasta估唔到都係咁出色👍🏻👍🏻

食物:❇️❇️❇️❇️❇️
環境:❇️❇️❇️❇️
服務:❇️❇️❇️❇️❇️
價錢:❇️❇️❇️❇️
翻兜指數:❇️❇️❇️❇️❇️
2022-11-19
$500 (Dinner)
烤大蝦墨汁海膽醬扁意粉伴三文魚籽及分子柚子珠
📍尖沙咀中港城📍🦪Oystermine🦪呢間餐廳雖然唔喺鬧市之中,但正因為咁,非常清靜舒服,唔會有好擁擠嘅感覺。裡面嘅環境同座位都非常舒適、浪漫,同愛人嚟拍拖係非常之好嘅地方。正值餐廳promote緊生蠔,買生蠔有酒送。於是就點咗18隻生蠔🦪😍,送咗一支白酒!侍應話今晚剛好有9款生蠔,每款2隻,就可以試哂來自日本、韓國、法國、南非等地嘅生蠔,各種風味同口感都可以試到,實在太幸福。而且餐廳Serve蠔嘅時候好有心機,擺盤靚之餘,仲按咗食嘅次序排。配咗五種調味料,每人食9隻都唔會感覺好重覆。太讚餐廳嘅安排同侍應嘅專業。🫶🏻食完蠔就再食啲熱食,點咗一個單骨雞翼配Blue Cheese😍。雞翼炸得非常之好食,好香口,但又唔會油膩,配Blue Cheese咁食,別有一番風味😌。主食就點咗烤大蝦墨汁海膽醬扁意粉伴三文魚籽及分子柚子珠🫶🏻,擺盤又係勁靚,而且有創意嘅分子柚子珠,好Impressed。意大利粉煮得恰度好處,外軟內煙韌,有咬口。侍應好貼心再遞上濕紙巾俾我哋食完墨汁意粉之後抹嘴!💕整體嚟講係非常享受嘅一餐💕💕👍🏻👍🏻👍🏻。
📍尖沙咀中港城📍
🦪Oystermine🦪

整體嚟講係非常享受嘅一餐💕💕👍🏻👍🏻👍🏻。

2046 views
2022-11-16 1020 views
位於尖沙咀中港城< 𝐎𝐲𝐬𝐭𝐞𝐫𝐦𝐢𝐧𝐞 𝐑𝐞𝐬𝐭𝐚𝐮𝐫𝐚𝐧𝐭 >, 一間高質生蠔西餐廳, 主打新鮮生蠔、海鮮及優質西式美食, 夜晚環境很有氣氛, 座位亦很舒適。ꜱᴘᴇᴄɪᴀʟ ᴅᴇ ᴄʟᴀɪʀᴇꜱ $³⁹來自法國馬雷訥地區, 味道濃郁, 甜鹽度取得平衡。兵庫縣室津 $⁴²非常肥美, 甘甜水潤, 再帶有啖啖果香味道。ᴋᴏʀᴇᴀɴ ɢᴏʟᴅ $⁴⁸肉質偏肥, 爽脆新鮮。ɪʀɪꜱʜ ʀᴏᴄᴋ (ɴᴏ.2) $⁵⁸蠔味及海水味較淺, 但質感爽身, 入口甘甜。ɪʀɪꜱʜ ʀᴏᴄᴋ (ɴᴏ.0) $⁸²蠔身較長, 散發啖啖海水鹹味, 口感帶爽。ꜱᴘᴀɪɴ ᴘᴇᴀʀʟ (ɴᴏ.1) $⁶²海水味重, 濃郁甘香, 爽而不膩。濃厚蠔味溢滿口中, 留下無窮餘韻, 這個推薦!ʟᴀᴍʙᴇʀᴛ $⁶⁸含礦物味, 鮮甜可口, 肉質結實。令和之怪物 $⁸⁸海水味不算濃重, 但帶有像牛奶般嫩滑鮮甜的味道。ʟᴇꜱ ʜᴀᴜᴛꜱ ᴅᴇ ᴍɪʟʟʏ ᴄʜᴀʙʟɪꜱ 2019 $⁴⁹⁸只要惠顧以上生蠔套餐, 便會免費送這枝法國白酒, 配搭蠔隻簡直一流。ᴅᴇᴇᴘ-ꜰʀɪᴇᴅ ʙʀᴇᴀᴅᴇᴅ ᴄʜɪᴄᴋᴇɴ ᴡɪ

ꜱᴘᴇᴄɪᴀʟ ᴅᴇ ᴄʟᴀɪʀᴇꜱ $³⁹
來自法國馬雷訥地區, 味道濃郁, 甜鹽度取得平衡。

兵庫縣室津 $⁴²
非常肥美, 甘甜水潤, 再帶有啖啖果香味道。

ᴋᴏʀᴇᴀɴ ɢᴏʟᴅ $⁴⁸
肉質偏肥, 爽脆新鮮。

ɪʀɪꜱʜ ʀᴏᴄᴋ (ɴᴏ.2) $⁵⁸
蠔味及海水味較淺, 但質感爽身, 入口甘甜。

ɪʀɪꜱʜ ʀᴏᴄᴋ (ɴᴏ.0) $⁸²
蠔身較長, 散發啖啖海水鹹味, 口感帶爽。

ꜱᴘᴀɪɴ ᴘᴇᴀʀʟ (ɴᴏ.1) $⁶²

ʟᴀᴍʙᴇʀᴛ $⁶⁸
含礦物味, 鮮甜可口, 肉質結實。

令和之怪物 $⁸⁸
海水味不算濃重, 但帶有像牛奶般嫩滑鮮甜的味道。

ᴅᴇᴇᴘ-ꜰʀɪᴇᴅ ʙʀᴇᴀᴅᴇᴅ ᴄʜɪᴄᴋᴇɴ ᴡɪɴɢꜱ ᴡɪᴛʜ ᴡʜɪᴘᴘᴇᴅ ʙʟᴜᴇ ᴄʜᴇᴇꜱᴇ ᴄʀᴇᴀᴍ $⁸⁸
脆炸單骨雞翼伴藍芝士忌廉, 香脆可口。

ᴡᴀɢʏᴜ ʙᴇᴇꜰ ᴄʜᴇᴇᴋ & ᴘᴏʀᴄɪɴɪ ᴍᴜꜱʜʀᴏᴏᴍ ꜰᴇᴛᴛᴜᴄᴄɪɴᴇ ʀᴀɢᴜ $¹⁶⁸
和牛臉頰牛肝菌寬條麵, 帶有濃厚牛香, 很好吃呢。

Oystermine Restaurant (尖沙咀)
2022-11-14
$750 (Dinner)
2022-11-15 122 views
餐廳位於中港城平台 旺中帶靜平時同朋友都好鍾意食蠔見到有朋友食過話啲蠔好大隻即刻BOOK位試下叫左三款蠔 Spain Pearl Irish Rock No.0令和之怪物朋友鍾意食SpainPearl同Irish Rock我就對令和之怪物情有獨鍾蠔方面都好新鮮仲要勁大隻😍😍😍😍😍佢仲有好多唔同既蠔套餐都係送白酒好抵食然後到小食同主菜凍八爪魚薄片伴OysterMine秘製香辣汁八爪魚冷盤鮮味出 酸酸辣辣咁有啲似泰國啲辣蝦汁法式薯條伴特色松露蛋松露蛋汁喺中間可以用來點薯條食薯條粗幼岩岩好 份量都好多用嚟送酒一流最後同朋友好想食羊,主菜就叫左個澳洲羊不得不讚呢到既醬汁真係真係好出色呢個羊再配佢地既特製咖啡醬實係幾好食如果鍾意食羊嘅朋友可以試吓
餐廳位於中港城平台 旺中帶靜

法式薯條伴特色松露蛋
松露蛋汁喺中間可以用來點薯條食
薯條粗幼岩岩好 份量都好多
用嚟送酒一流

最後同朋友好想食羊,主菜就叫左個澳洲羊
不得不讚呢到既醬汁真係真係好出色
呢個羊再配佢地既特製咖啡醬實係幾好食
如果鍾意食羊嘅朋友可以試吓

2022-11-14
Type of Meal
Tea
2022-11-14 100 views
[Oystermine Restaurant 尖沙咀]📍尖沙咀廣東道33號中港城第三座平台1A號舖-上個weekend同咗屋企人去尖沙咀行街,夜晚就喺附近中港城搵咗一間食生蠔嘅餐廳放鬆吓🦦🦦-新西蘭羽龍蝦意大利飯伴龍蝦汁 $228Risotto creamy又有硬口,配上龍蝦七級美味烤過,超級鮮甜嘅龍蝦肉,正👏🏻-Oysters:令和の怪物 $88@1IRISH Rock No.0 $82@1LAMBERT $68@1MERVEILLE $72@1生蠔隻隻都大大隻,鮮甜又肥美,配上三款不同嘅sauce:紅酒汁,泰式醬及自家製醬汁真係好正🔥🔥-餐前麪包熱辣辣嘅餐包一共有三款,口感鬆軟,配埋橄欖油同黑醋一齊食,真係一流🫶🏻🫶🏻
[Oystermine Restaurant 尖沙咀]
MERVEILLE $72@1
餐前麪包
3K
2022-11-09 86 views
今晚豪飲蠔食之夜。跟友人久別重逢,當然要聚一聚。知道友人一向喜歡食生蠔,揀選了中港城一間專門食蠔餐廳。今晚有八款選擇,來自法國,南非,亞洲區…De ClairesSt VaastIrish RockSaldanha Merveille La Deesse Blanche蠔隻由清淡爽口至濃味又帶creamy。決定食六款,各有特色難分高下,喜歡。De Claires 海水味好顯著,又夠爽脆。Iris Rock夠肥美,口感豐富。Roast NZ Scampi Capsicum Risotto賣相好吸引!小龍蝦輕微燒過,半熟狀態,鮮嫰。意大利飯硬度有爵勁,混合龍蝦汁,滋味無窮。Virgin SangriaVirgin Colada各自點了mocktails, 無論賣相和味道都充滿驚喜。
今晚豪飲蠔食之夜。跟友人久別重逢,當然要聚一聚。
知道友人一向喜歡食生蠔,揀選了中港城一間專門食蠔餐廳。

今晚有八款選擇,來自法國,南非,亞洲區…

De Claires
St Vaast
Irish Rock
Merveille
La Deesse Blanche
蠔隻由清淡爽口至濃味又帶creamy。
決定食六款,各有特色難分高下,喜歡。
De Claires 海水味好顯著,又夠爽脆。
Iris Rock夠肥美,口感豐富。

賣相好吸引!
小龍蝦輕微燒過,半熟狀態,鮮嫰。
意大利飯硬度有爵勁,混合龍蝦汁,滋味無窮。

Virgin Sangria
Virgin Colada
各自點了mocktails, 無論賣相和味道都充滿驚喜。

2022-11-09
$550 (Dinner)
2022-11-09 95 views
聽聞已久在中港城內有間食生蠔的西餐今晚終於抽到時間去食了先說餐廳,有outdoor seat供選擇的不過跟朋友不吸煙唯有放棄靚位置去坐,當然內裡亦不錯, 很有格調,最緊要舒適。職員很細心解說當晚生蠔既資料,我哋已經鎖定咗三款,分別來自日本令和-怪物、愛爾蘭 Irish rock no 0及南非Saldana 日本及愛爾蘭的蠔身是比較大,亦都很飽滿亦不會過鹹,基夲上不需要任何汁醬就咁食其實已經好新鮮好夠味道南非那款雖然係細隻一點但係在三款之中味道較突出,其實都是各有千秋 ,反正我本人不要太creamy 及海水味重就可以了😌配上兩個跟餐的白酒只是頭盤的開始我哋各點了一款小食及主菜Fine dining 當然是有肉㗎啦先來一個蜜糖芥茉香煎牛脷及澳洲羊西冷配上特製咖啡汁牛脷燒得恰到好處,份量不算少,師傅也很用心的排碟,食得又看得羊西冷平常好少機會食,但原來這種製法再連埋上面燒香的香草一併食、效果很不同,增添一份美味而加上特製咖啡汁及薄荷忌廉醬係一個很不錯的配搭整體來說首先有員工的細心餐具均印上公司名的用心,這份心意是很值得再食一次
聽聞已久在中港城內有間食生蠔的西餐今晚終於抽到時間去食了

配上兩個跟餐的白酒只是頭盤的開始

我哋各點了一款小食及主菜

Fine dining 當然是有肉㗎啦

先來一個蜜糖芥茉香煎牛脷及澳洲羊西冷配上特製咖啡汁

早前喺柯士甸一帶見客,聽到佢哋分享先知原來中港城平台嗰邊有好多好餐廳,夜晚嘅氣氛仲幾好,今晚我就去咗中港城3座平台,一上到黎就比呢間Oystermine吸引咗,因為佢出邊有啲燈光幾靚咁樣,仲有啲戶外座位,而家秋天咁涼爽成件事感覺好chill,於是就入去食啦。一嚟到見到餐廳名有個蠔字,梗係要食蠔啦!呢度嘅店員非常專業,每一種蠔嘅特色都會介紹吓,再俾我哋揀,我哋兩個人一共叫左六款,全部都係佢推介嘅,信得過佢!我哋仲試埋佢推薦配嘅白酒Chablis。等咗一陣就有成盤好新鮮嘅生蠔出現喺眼前。店員逐一介紹啲生蠔係邊隻打邊隻,全部都非常大隻!呢度仲有三種精心調製嘅醬,當中更加有泰式有點冬陰功感覺嘅醬!首先我哋食南非嘅生蠔,佢size都好大隻,非常Creamy,加紅色辣醬超級夾,好好味。Merveille 海水味好香👏🏻就連本身唔算特別好海水味嘅男朋友都刷新左佢對海水味嘅印象。Irish Rock 可能係我咁多隻入邊最鍾意!首先佢有size 0超大隻,然後佢口感非常非常Creamy,極有滿足感。令和之怪物亦都係我非常期待嘅一隻,因為實在太耐冇食日本好啦!亞太區蠔質感比較爽口,呢一隻真係好明顯地好爽口

令和之怪物亦都係我非常期待嘅一隻,因為實在太耐冇食日本好啦!亞太區蠔質感比較爽口,呢一隻真係好明顯地好爽口,我都好鍾意呢隻口感。

不得不提佢推薦呢隻白酒真係幾唔錯,配上蠔成件事更加鮮甜。

食完啲生蠔就到主菜啦,呢刻已經有少少飽,畢竟都有六隻大大隻嘅生蠔。所以好彩我哋淨係叫咗一個pasta,我哋叫咗個墨汁海鮮意粉。

佢都做得非常出色,佢嘅墨汁唔係非常cream嗰啲,但係你感受到佢嘅完全融入左佢嘅意粉入邊,食落並唔會乾,意粉口感唔錯,墨汁好香,夠濃,另外佢兩隻蝦亦都好大隻,而且醃咗啲椒鹽好香。

好滿足嘅一餐!
2022-11-06 77 views
餐廳室內環境偏暗 氣氛浪漫枱同枱之間亦有一段距離 空間感足夠今日生蠔就有以下幾款店員好professional逐一介紹因為宜家order夠6隻就送兩杯wine所以我哋就叫左三款試下生蠔除左lemon, Tabasco 依d基本醬汁外仲有三款,包括餐廳特別調製嘅cocktail sauce, 紅酒醋同泰色酸辣醬不過其實本身d生蠔已經好鮮甜建議落少少檸檬汁就可以🦪 Saldanha 來自南非嘅生蠔 size比較細但食落係三款之中最creamy🦪Irish rock no.0依款蠔有兩個size 分別係no.0 同no.2No.0 係比較大既size依款食落淡d 但就肥美d🦪日本令和之怪物職員推介依款俾我地 因為唔係成日都會有依款生蠔供應所以見到都可以order黎試試佢個size係三款中最大海水味亦係最濃🐮OX tongue with honey mustard牛舌燒得好好 出面個層係香脆咬落去好彈牙 但又唔會韌 有d似日本利久嘅牛舌🐟Stone steamed sashimi grade Otoro係其他餐廳比較少見到依款main拖羅黎到個陣仲係鮮紅色但就放係d石上面之後店員會加d熱湯 再

餐廳室內環境偏暗 氣氛浪漫
枱同枱之間亦有一段距離 空間感足夠

今日生蠔就有以下幾款
店員好professional逐一介紹

因為宜家order夠6隻就送兩杯wine
Castel  torre    Pinot  Grigio

所以我哋就叫左三款試下

生蠔除左lemon, Tabasco 依d基本醬汁外
不過其實本身d生蠔已經好鮮甜

海水味亦係最濃

🐮OX tongue with honey mustard
牛舌燒得好好 出面個層係香脆
咬落去好彈牙 但又唔會韌 有d似日本利久嘅牛舌
OX tongue  with  honey  mustard

係其他餐廳比較少見到依款main
拖羅黎到個陣仲係鮮紅色
但就放係d石上面
之後店員會加d熱湯 再蓋住等分半鐘就食得
整體黎講 好重魚油味 烹調時間岩岩好
d肉質仲係好滑
店員話每塊魚都大約有40-50gram
Stone  steamed  sashimi  grade  otoro

Irish  rock
令和之怪物
  • OX  tongue  with  honey  mustard
2022-10-31 107 views
今次去咗中港城嘅隱世餐廳食生蠔!呢度嘅環境唔錯,食物選擇都幾多,服務亦好好👍🏻好適合嚟傾偈、慶祝紀念日!🦪生蠔當日有六款生蠔,分別係澳洲嘅Coffin Bay、愛爾蘭嘅Irish Rock <No.2>、西班牙嘅Spain Pearl、法國嘅Krystale、法國嘅Regal、日本嘅令和の怪物。醬汁方面,除咗有一般嘅cocktail sauce,仲有餐廳自己調配嘅red wine sauce同埋泰式酸辣醬。Coffin Bay嘅蠔形相對較細,海水味好濃,比較爽口。Irish Rock會比較淡嘅海水味,適合啲冇咁重口味嘅人,入口嘅時候甜甜地。Spain Pearl 海水味亦會濃啲啲,佢嘅肉身亦好厚,十分creamy。Krystale 口感較爽,海水味同蠔味同樣咁突出。Regal 比較甘甜肥美。令和の怪物蠔形十分大隻,偏向滑同creamy,亦好有鮮味。🥂Chablis白酒生蠔好啱配白酒。食18隻生蠔,餐廳仲會免費送一支French Chablis White Wine!呢枝酒有好香嘅果味~🍝蒜片辣椒橄欖油扁意粉伴黑蒜片呢一個係素意粉,意粉好平均地掛滿橄欖油,亦有淡淡的辣椒香

🦪生蠔

🥂Chablis白酒

🍝蒜片辣椒橄欖油扁意粉伴黑蒜片
呢一個係素意粉,意粉好平均地掛滿橄欖油,亦有淡淡的辣椒香,但蒜味就相對較少。上面嘅黑蒜片鹹鹹甜甜,味道幾特別~