2024-01-14 610 views
一日在銅鑼灣食過午飯,回家途中路過這間烘焙店,喜見不同的批餅和酥餅,受不住誘惑買了來試。結果買了兩個斑蘭撻,以一個小盒盛載著,一打開已被那綠油油的色澤吸引著。別小看撻面的直徑以為很細個,雖然「我沒有六呎高」,撻身卻其實高達六厘米,所以裡面的蛋漿也不少。咬下去蛋漿的質感好像布甸,純軟絲滑,陣陣蛋香之中滲透出淡淡的斑蘭香,不會過份的甜,誘人之極。皮是曲奇皮,不算十分厚身,透著牛油香,脆脆的很好食。回家後還是微暖,仍好好味。

斑蘭撻

一盒兩件

撻的表面

撻身很高

撻的內容

回家後還是微暖,仍好好味。
Type of Meal
Tea
斑蘭撻
一盒兩件
撻的表面
撻身很高
撻的內容
2023-12-23 451 views
看見新鮮出爐,所以點了一個試。陽光鮮奶撻$18吃下去與想像中有當距離有點油,但不是牛油香,撻皮也不是酥,有點點燶味,蛋漿滑有點蛋香,但一點奶味也沒有,口感和味道也是燉蛋,最大問題是吃到 酸味,而撻皮完全不是我認知「撻」是比較乾的蛋糕質地。
看見新鮮出爐,所以點了一個試。
陽光鮮奶撻$18

吃下去與想像中有當距離
有點油,但不是牛油香,
撻皮也不是酥,有點點燶味,
陽光牛奶撻
蛋漿滑有點蛋香,但一點奶味也沒有,
陽光牛奶撻
口感和味道也是燉蛋,
最大問題是吃到 酸味,
陽光牛奶撻
而撻皮完全不是我認知「撻」
是比較乾的蛋糕質地。
2023-10-29 568 views
➲ 灣仔 熊貓烘焙➳ 陽光牛奶撻 ⁽⁷/¹⁰⁾高個子蛋撻,巨大化1.5倍,蛋撻嘅牛油曲奇皮,脆身唔會一咬就碎晒。奶油布甸,奶香奶香雲呢拿味好濃,密度好高,結實濃密,有啲似燉蛋,有少少濕潤,食起嚟唔會好乾 撻面焦香。店員話可以凍食,但係雪凍咗之後天花會崩塌,蛋液之間都會裂開,賣相冇咁靚,不過唔影響味道。➳ 馬來西亞斑蘭撻 ⁽⁶/¹⁰⁾斑斕濃度中度,唔係好出,反而奶味甜度較高,撻皮同牛奶撻一樣,整體中規中矩。➳ 金沙蛋黃古早蛋糕 ⁽⁶/¹⁰⁾唔知有冇人好鍾意撕蛋糕皮,呢款古早蛋糕嘅蛋糕皮同蛋糕痴得好實,唔係一滅就成塊起到出嚟,似日本蛋糕類。可以見到蛋糕分咗五層,三層蛋糕之間有兩層金沙蛋黃夾心,薄薄地分隔開,但都唔係好濃郁,成個金沙蛋黃味唔出,表現普通,要繼續發掘好食嘅奶黃古早蛋糕!➳ 老婆餅 ⁽⁸/¹⁰⁾冬瓜蓉煙煙韌韌,好似食緊麻薯咁,熊貓嘅老婆餅皮唔會跌晒出嚟,唔會過甜。⤵ @panda_bakery_hk灣仔灣仔道234號鴻業大廈地下E2號舖#hkfood #hkrestaurant #hkcafe #cafehk #hk #hkfoodie #hkfoodblogger #hkcof

➲ 灣仔 熊貓烘焙

➳ 陽光牛奶撻 ⁽⁷/¹⁰⁾

➳ 馬來西亞斑蘭撻 ⁽⁶/¹⁰⁾

➳ 金沙蛋黃古早蛋糕 ⁽⁶/¹⁰⁾

➳ 老婆餅 ⁽⁸/¹⁰⁾

@panda_bakery_hk
灣仔灣仔道234號鴻業大廈地下E2號舖

#hkfood #hkrestaurant #hkcafe #cafehk #hk #hkfoodie #hkfoodblogger #hkcoffee #hkcoffeeshop #coffeeinhongkong #cafeholic #foodblog #foodblogger #foodreview #香港美食 #香港食評 #灣仔美食 #牛奶撻 #斑蘭撻 #金沙 #蛋黃 #古早蛋糕 #老婆餅 #熊貓烘焙
2023-09-22 347 views
突然想吃甜點, 經過就看到她,當係命運安排我要試她吧。進入該舖, 看看有沒有合心意甜點 就看到有麻糬的產品出售,店家指其麻薯是走煙韌路線, 這正中我下懷, 所以急不及待就買了一件來試試麻薯紅豆餅$12外貌雖與紅豆餅/老婆餅的餅皮十分相似。但口感上實有很大分別,首先她的酥皮層不多, 比紅豆餅老婆等少很多層,只有一層少脆帶點點韌外皮,不過韌的原因是因為放了一會兒,  酥皮層包裹住少量有少少酥鬆的內層,紅豆餡是沙沙的, 不是很幼滑那種,味道 帶甜而不過甜 ,紅豆味重而不是豆腥味。不過紅豆沙餡略為少了點,尾端和頂端也是無餡,只有脆的外殼。而放在正中央的麻糬,正如店家所說,煙韌我會這樣形容: 7分煙韌3分軟淋,是我心目中差不多完美的麻糬口感,這種比例作為餡料,十分合適。份量雖然真的只有中央那部分,應該大概佔整體30-40% 比例左右,但整體配合起來合理。是不錯吃,但$12 來說就有點進取。
突然想吃甜點, 經過就看到她,
當係命運安排我要試她吧。
進入該舖, 看看有沒有合心意甜點
就看到有麻糬的產品出售,
店家指其麻薯是走煙韌路線,
這正中我下懷,
 所以急不及待就買了一件來試試
麻薯紅豆餅$12
麻薯紅豆餅
外貌雖與紅豆餅/老婆餅的餅皮十分相似。
麻薯紅豆餅
但口感上實有很大分別,
首先她的酥皮層不多,
比紅豆餅老婆等少很多層,
只有一層少脆帶點點韌外皮,
不過韌的原因是因為放了一會兒,
酥皮層包裹住少量有少少酥鬆的內層,
紅豆餡是沙沙的,
 不是很幼滑那種,
味道 帶甜而不過甜 ,
紅豆味重而不是豆腥味。
不過紅豆沙餡略為少了點,
尾端和頂端也是無餡,
只有脆的外殼。
麻薯紅豆餅
而放在正中央的麻糬,
正如店家所說,煙韌
我會這樣形容: 7分煙韌3分軟淋,
是我心目中差不多完美的麻糬口感,
這種比例作為餡料,十分合適。
份量雖然真的只有中央那部分,
應該大概佔整體30-40% 比例左右,
但整體配合起來合理。
是不錯吃,但$12 來說就有點進取。
2023-06-04 648 views
呢間烘焙店最出名嘅係高身既撻,佢既撻每個都整到好高,很吸引。🥧牛奶撻撻係係曲奇皮來的,蛋是滑的有淡淡的牛奶香,混合牛油,味道偏向淡。🥧斑斕撻有淡淡的斑斕味,挺特別的。個人比較鍾意食牛奶撻。

🥧牛奶撻

🥧斑斕撻
有淡淡的斑斕味,挺特別的。

個人比較鍾意食牛奶撻。
2023-05-03 555 views
之前IG見到幾吸引,Bookmark咗一直未試,有日收工特登走去買點知賣晒🥹今次特登lunchtime過嚟,撞正啱啱出爐!我去個時2點左右,都幾靜,一個客都冇,而牛奶撻就放咗喺門口位,仲有好多🤤因為見兩個一盒,所以淨係買咗兩個,攞上手feel到都幾熱下,想要個袋放竟然要收錢😀價錢比一般蛋撻貴,當然佢高身好多,返到屋企仲見到有個中間裂開咗🥲食之前有焗返熱佢,焗4-5分鐘就食得啦~=====================🥛陽光牛奶撻 $18切開個時feel到好鬆軟,屬於曲奇皮,個皮偏軟身,似係小熊曲奇個隻口感,睇橫切面就知個皮唔會太厚,不過有啲易散,內餡好多,食落唔會太甜,淡淡奶香味,口感嫩滑,好似食緊布丁咁,個人覺得幾好食😋=====================整體嚟講,個人覺得牛奶撻味道唔錯,不過定價偏貴,講緊bakehouse都係$12個,服務一般啦,如果買得多建議大家帶定袋去🥴
之前IG見到幾吸引,Bookmark咗一直未試,
有日收工特登走去買點知賣晒🥹
今次特登lunchtime過嚟,撞正啱啱出爐!
我去個時2點左右,都幾靜,一個客都冇,
而牛奶撻就放咗喺門口位,仲有好多🤤

因為見兩個一盒,所以淨係買咗兩個,
攞上手feel到都幾熱下,想要個袋放竟然要收錢😀
價錢比一般蛋撻貴,當然佢高身好多,
返到屋企仲見到有個中間裂開咗🥲
食之前有焗返熱佢,焗4-5分鐘就食得啦~

=====================
🥛陽光牛奶撻 $18
切開個時feel到好鬆軟,屬於曲奇皮,
個皮偏軟身,似係小熊曲奇個隻口感,
睇橫切面就知個皮唔會太厚,不過有啲易散,
內餡好多,食落唔會太甜,淡淡奶香味,
口感嫩滑,好似食緊布丁咁,個人覺得幾好食😋
=====================
整體嚟講,個人覺得牛奶撻味道唔錯,
不過定價偏貴,講緊bakehouse都係$12個,
服務一般啦,如果買得多建議大家帶定袋去🥴
2023-03-30 408 views
第一次食檸檬撻,感覺好新鮮,撻皮夠鬆化,檸檬味啱啱好,不會太濃,亦不會太淡,食一口就會感覺到檸檬味。牛奶撻就比想像中有啲落差,賣相就本身不是白色,而是黃色,牛奶不是白色,為何會是黃色!?食落去不夠牛奶味,不似檸檬撻咁突出,兼如果先食檸檬撻,就會比檸檬味搶走味道,感覺像蛋撻一樣!推介檸檬撻,但價錢效貴!如價錢再親民啲,就完美!

推介檸檬撻,但價錢效貴!如價錢再親民啲,就完美!
2023-03-23
Waiting Time
1 Minutes (TakeAway)
  • 德式檸檬撻
2023-03-23 281 views
甘岩黎到灣仔,之前見到佢地蛋撻外形甘吸引,就緊係要黎試下啦😍😍,我係星期六1點半左有到,一黎到先到已經賣曬,嚇死我!好彩問一問之下原來15分鐘之後就有,係附近行左5分鐘之後就行左番去等,點知就岩岩好新鮮出爐😍😍😍好彩有行番番去hahah一出爐已經好香蛋味!果然同相一樣好高身,望落去仲焗得好靚,蛋撻就16蚊一個,蛋撻界黎講價錢都係中上,佢係曲奇底,食落去唔油,都唔會散開,重奶味,入面既蛋漿都好挺身,食落唔係好甜,如果食平時既蛋撻唔夠候既話,尼個一定可以幫到你😳😳見到佢出一次爐都唔係出好多個蛋撻,應該每次都好快賣曬,如果見到賣曬就可能要等下一round,同埋佢地既德式檸檬撻都好似幾出名甘,可惜去到都賣曬🫣🫣,佢地仲有賣其他餅,例如有老婆餅同曲奇餅,仲有古早味蛋糕😋😋

2023-03-13 230 views
從未食過或聽過班蘭撻,經過見到有班蘭撻覺得好新鮮,仲要顏色超翠綠賣相好吸睛,即刻買黎試😍見到班蘭撻超高同厚身,$20黎講好足料,諗住班蘭味一定好濃郁,點知咬落去第一下覺得味道同普通蛋撻冇咩分別…食多幾啖先覺得好似有少少班蘭撻(都唔肯定係真係有班蘭味定安慰自己係有班蘭味)………..只能說當呢個班蘭撻係普通蛋撻既話係好食既,外型賣相亦100分,但個人認為班蘭味真係唔夠………..試一次就夠了………..

班蘭撻
第一次食檸檬撻係喺自助餐時甜品枱,通常一口size 酸酸地,麻麻地喜歡。自從食過熊貓烘焙嘅德式檸檬撻,我哋就愛上😍😍😋,每個月心思思癮起就買。賣相似一般迷你芝士蛋糕,但食落當然唔同,冇芝士咁漏,一D都唔酸,外圍撻邊脆脆的,中間蛋口感似蛋撻D燉蛋咁,不會太甜太漏,唔覺唔覺成個食哂😜So far 未見過其他舖頭賣同類嘅甜品,有都冇咁平!🐵🐵:味道:😋😋😋😋😋性價比:👍🏻👍🏻👍🏻👍🏻👍🏻
第一次食檸檬撻係喺自助餐甜品枱,通常一口size 酸酸地,麻麻地喜歡。自從食過熊貓烘焙嘅德式檸檬撻,我哋就愛上😍😍😋,每個月心思思癮起就買。

So far 未見過其他舖頭賣同類嘅甜品,有都冇咁平!

🐵🐵:

味道:😋😋😋😋😋
性價比:👍🏻👍🏻👍🏻👍🏻👍🏻

德式檸檬撻

德式檸檬撻
2023-02-19 705 views
之前各Media有報道過佢個高身牛奶撻,因而得名咁啱路過見到新出咗班蘭蛋撻,見幾得意就試試佢熊貓烘焙本身賣嘅產品唔多,一邊賣蛋撻、老婆餅,另一邊就買台式古早味蛋糕🍰▶️ 陽光牛奶撻 Milk tart ($18)比一般蛋撻高身好多(~6cm),同時面積細啲皮係曲奇皮,偏薄身摸落手同一般曲奇皮蛋撻嘅分別在於呢個比較淋身,亦冇咁油(係咪即係健康啲😆)「代價」就係欠缺曲奇香脆口感,咬落都唔會鬆化到跌碎嗰隻,即使用氣炸鍋焗返熱都依然淋啤啤,好彩都仲有少少牛油香味🧈蛋漿表面望落反晒光幾靚✨用刀切落就feel到佢較結實,連刀鋸齒印嘅痕跡都見到😂食落似吉士布甸/麵包布甸個餡,Creamy啲🍮 幫大家試驗咗😂焗熱咗都做唔到流心效果,但係係好食咗啲嘅味道上有微微蛋味,但冇乜牛奶味,覺得係俾佢嘅甜味遮蓋左,因為佢都幾甜(有少少糖漿味)▶️ 班蘭撻 Pandan tart ($20)雖然成個綠油油咁,但聞落唔重斑蘭味唔知係咪落得太多蛋漿,焗嘅時候浸過左撻皮,搞到賣相差咗少少🙈(不過都係講味道)食真啲係會品嚐到淡淡嘅斑蘭味,覺得好食過原味💚雖然仍然偏甜質感上同牛奶撻差唔多-蛋撻雖新穎,但比唔上傳統蛋撻嗰種風味,仍
之前各Media有報道過佢個高身牛奶撻,因而得名
咁啱路過見到新出咗班蘭蛋撻,見幾得意就試試佢

▶️ 陽光牛奶撻 Milk tart ($18)
比一般蛋撻高身好多(~6cm),同時面積細啲
皮係曲奇皮,偏薄身

陽光牛奶撻

食落似吉士布甸/麵包布甸個餡,Creamy啲🍮
幫大家試驗咗😂焗熱咗都做唔到流心效果,但係係好食咗啲嘅

▶️ 班蘭撻 Pandan tart ($20)
雖然成個綠油油咁,但聞落唔重斑蘭味
班蘭撻

食真啲係會品嚐到淡淡嘅斑蘭味,覺得好食過原味💚雖然仍然偏甜
質感上同牛奶撻差唔多

蛋撻雖新穎,但比唔上傳統蛋撻嗰種風味,仍然鍾意曲奇皮咬落鬆脆香口同埋蛋漿微微濕潤好eggy嘅口感
呢個只能當佢係布甸撻咁食,同埋係斑蘭味特別啲(不過唔好抱有太高期望)

服務ok,包裝都唔錯,有卡紙去凝固撻嘅位置,咁就唔會咁易反

可惜價錢貴,$20可能已經買到半打傳統蛋撻😅(講緊隱世屋村麵包舖賣嘅價錢),唔太值
起OpenRice見啲人話古早味蛋糕或者巨型德式檸檬撻係唔錯嘅,所以大家反而可以去試吓呢啲(最好係完全唔使排隊)
2022-12-29 309 views
Passed by this bakery and I was attracted by their Pandas.Their egg/milk tart is slightly different from others where it is taller than usual, having more egg custard than the usual ones. The egg tart was still slightly warm when I had it. The pastry was closer to a cookie texture and the custard was very aromatic. The price is slightly on the expensive side but given its size I think it is worth it.
Milk Tart
2022-12-26
$16 (Tea)
Milk Tart
2022-12-06 337 views
當年《熊貓烘焙》新開張已經開始光顧,我記得嗰時餅師傅係一個說普通話的後生仔。這兩年久不久經過灣仔道都會入去幫襯,試過不同款式的古早蛋糕、德式檸檬撻、老婆餅及曲奇。不過我始終覺得「肉鬆海苔古早蛋糕」做得最出色。古早蛋糕鬆軟有蛋香,配埋肉鬆同海苔簡直係絕配,味道一流 呢間真係良心小店,你可以見到蛋糕面鋪滿肉鬆,真材實料半份「肉鬆海苔古早蛋糕」價錢是$38,切到4-5 片。 蛋糕存放於室溫可以擺放到明天。我最鍾意食之前用微波爐加熱15秒,咁就好似新鮮出爐一樣

呢間真係良心小店,你可以見到蛋糕面鋪滿肉鬆,真材實料

肉鬆海苔古早蛋糕
肉鬆海苔古早蛋糕
熊貓烘焙📍灣仔灣仔道234號鴻業大廈地下E2號舖好耐之前有一次碌ig見到有個page介紹灣仔有賣一啲好高身嘅蛋撻,同佢提過想試,但之前都無機會去嗰邊,所以一直無機會食。有一次朋友返晏,佢記得我之前講過想食,特登搵路帶我去買呢間熊貓烘焙嘅撻,真係超驚喜!一嚟係無諗過佢會記得,二嚟係咁啱去到就撞正快出爐嘅時間,唔洗排隊超lucky! 💰$16陽光牛奶撻 🥛🥧一般新鮮出爐嘅蛋撻熱辣辣,已經夠晒好味,而呢間餅店賣嘅高身蛋撻足足有6cm咁高,直頭係將食蛋撻嘅滋味乘大幾倍!好好彩嘅係我哋嚟到啲撻剛出爐,熱到連店員都無辦法即刻脫模,所以我哋坐咗喺舖頭等咗陣。到食到嘅時候,我哋發現佢個皮好特別,外面係好香脆,但裏面有少少濕潤,有啲似軟身曲奇咁,牛油味好香!蛋漿好多但味道無咩特別,雖然都好滑身,但食唔到牛奶味,而即使撻面睇落有啲焦香感,但唔似葡撻咁濃味,感覺仲比一般食到嘅蛋撻餡淡。總括而言,個撻外型夠晒gimmick,但兩個人share一隻都有少少漏,而味道都係普通,比較突出嘅係牛油撻皮,食嘅時候唔會散哂,都值得一試嘅! 💰$36德式檸檬撻 🍋🥧呢個檸檬撻有4.5寸咁大,呢個價錢真係好抵食!其實佢同陽光
熊貓烘焙
📍灣仔灣仔道234號鴻業大廈地下E2號舖

[價錢 Price]
💰$16
陽光牛奶撻 🥛🥧

[價錢 Price]
💰$36
德式檸檬撻 🍋🥧
呢個檸檬撻有4.5寸咁大,呢個價錢真係好抵食!其實佢同陽光撻嘅材料應該大同小異,但多咗一陣淡淡嘅檸檬味,比較清新。可能因為我哋買咗一出爐就入盒嘅撻,即使盒身有排氣孔,個盒嘅倒汗水都令個撻皮同面濕咗啲,影響食感。強烈建議大家撻凍啲先食,放入雪櫃雪下再食會更好味!

題外話,就係店員們都好親切,佢哋戴住熊貓頭飾幾可愛㗎,笑容可掬,而且大部份食品價錢都貼地,大家有經過附近,記得要幫襯下佢哋!
  • 德式檸檬撻
  • 檸檬撻
2022-10-18 414 views
之前都是在網上看到好多人都說這家的蛋撻好吃,是厚厚的蛋撻,外皮看起來是厚的酥皮!不知道是不是因為打包回去,所以蛋撻液有點凍住,不算很好吃,但是意外驚喜是順手買的桃酥,每一口豆本酥松,口感好喜歡,味道有點奶,又好似有點花生,好味!