今日突然好想食小籠包,第一時間就想起「樂天皇朝」,因為佢嘅特色小籠包實在好吸引!今晚係第一次黎佢重開係另一個舖位,雖然都係利舞臺廣場! 店舖今次嘅裝潢比較開放式,但依然係坐得舒服。芝麻醬油麥菜 ($72)- 炎炎夏日,這道菜味道清新,油麥菜好脆嫩。皇朝特色小籠包 (8pcs) ($148)- 每次去「樂天皇朝」,一定要叫他們的招牌菜,一次過可以有8種不同味道俾你食,店員還會奉上一張字條介紹怎樣食法,非常之體貼的服務。蘿蔔絲酥餅 ($52)- 熱辣辣的蘿蔔絲酥餅,外脆內軟。香辣水煮魚 ($208)- 今晚這道主菜,份量俾想像中大,魚肉鮮嫩肉滑,裡面還有薯粉、芽菜、乾豆皮,嗜辣一定滿足到你。竹炭流沙包 ($48)- 味道ok,但沒有太特別。宮廷驢打滾 ($59)- 好喜歡呢個甜品,糯米不會太軟而缺乏口感,煙煙韌韌,裡面的紅荳蓉不太甜,真的不錯!這次重臨,感覺無論服務或食物,都能保持一定嘅水準,沒有令人失望!

蘿蔔絲酥餅 ($52)- 熱辣辣的蘿蔔絲酥餅,外脆內軟。

竹炭流沙包 ($48)- 味道ok,但沒有太特別。

2024-09-10
$340 (Dinner)
2024-09-16 171 views
特色皇朝小籠包必食!每粒小籠包既味道都唔同,記得由原味、青瓜、鵝肝咁順時針食,由味道最淡到最濃味,咁就可以清楚食到每款小籠包嘅味道。每款小籠包味道都好濃郁,滿滿嘅湯汁,唔睇張紙都會估到自己食緊咩味。我最鍾意食糟溜絲瓜,湯汁清清地有啖淡青瓜味同埋蟹粉,滿滿嘅蟹肉之餘又好香😍 芝麻醬油麥菜油麥菜一啖咬落去好脆口,用青瓜片包住,好精緻嘅感覺☺️ 加埋芝麻醬會好味啲,不過就咁食都冇問題,因為佢真係好脆,個咬感我好鍾意😆蘿蔔絲酥餅 (3個)外層好脆但唔粉,入邊有滿滿熱辣辣甜甜地嘅蘿蔔絲,幾好食!但係食一個都好飽,記得同人share😂李白醉雞超多!外型成個波咁,擺盤好特別😍 酒味唔算好濃,所以作為前菜我覺得幾開胃🤤雞肉唔錯幾嫩的😎皇朝酸菜魚超大碗!魚片滑嫩份量多,食極都有。唔會好辣/醉味,味道啱啱好,啱我口味。鍾意食佢個薯粉,唔係長扁型一夾就斷嗰啲,而係好似粉絲咁,但係又好煙靭,有咬口👍🏻香煎豆沙窩餅滿滿嘅豆沙餡,但係又唔會過甜,表層吹得嚟,邊身又硬淨,口感唔錯,一個人食晒都唔過分😋結論🫰食物有質素!🫰店員服務態度良好🙈好味度:9/10回頭度:9/10餐廳資料餐廳名稱:樂天皇朝餐廳地址:銅鑼灣波斯富
特色皇朝小籠包

芝麻醬油麥菜

蘿蔔絲酥餅 (3個)

李白醉雞

餐廳地址:銅鑼灣波斯富街99號利舞臺廣場16樓A號舖
營業時間:星期一至日 11:30-22:00
  • 特色皇朝小籠包
2024-09-12 197 views
新店新張不久, 見到好多舊客來捧場, 未夠七點晚市已要排隊, 來到必試特式八味小籠包, 店員細心介紹食法, 話這樣才能完全體會到八種小籠包的獨特風味, 首先由中間原味順序開始食, 然後是糟溜絲瓜、鵝肝、黑松露、芝士、蟹粉、蒜香至最後試的川味, 老實講唔係完全嘗到及分得出當中細味, 但確實是汁多肉滑一口到位的。另一主打名菜是皇朝魚湯酸菜魚, 大大盅賣相吸睛, 新鮮嫩滑的生魚片配以胡椒串、鹹酸菜、萵苣及大量薯粉, 好入味, 至於其他小菜, 包括醉雞和麻醬油麥菜, 都很有特色, 而點心方面的蘿蔔絲酥餅及甜品豆沙鍋餅也是必試的。
2024-09-12
Type of Meal
Dinner
1️⃣ 8色小籠包🤍($148)招牌小籠包絕對值得一試!😍 每顆小籠包都精心控制係25克,捏合工藝達到18摺,令其口感更加細緻。靈感來自法式甜點馬卡龍,八種色彩繽紛既小籠包不僅外觀吸引,味道也各具特色,令人忍不住想打卡😋😋。每種顏色的小籠包都有獨特的風味:白色的原味、紅色的川味、綠色的糟溜絲瓜、黑色的黑松露、黃色的芝士、灰色的蒜香、鵝黃的蟹粉以及泥黃色的鵝肝。麵皮選用天然食材,如蔬菜和墨魚汁,讓每一口都能感受到肉汁的豐富,令人垂涎欲滴。小籠包的皮薄而富有彈性!推介芝士味!中間有少少拉絲😍好味指數:🍡🍡🍡🍡🍡2️⃣紅油抄手拌麵($78)抄手大顆又飽滿,豬肉餡紮實多汁, 麵條口感彈牙有勁,拌上紅油辣醬,味道麻香辛辣很夠味,充滿花椒的獨特香氣好味指數:🍡🍡🍡🍡3️⃣ 蘿蔔絲酥餅($52)酥皮蘿蔔絲酥餅真是令人驚艷!外層的酥皮非常鬆脆,筷子一碰就碎,放進嘴裡瞬間溶化。內餡的蘿蔔絲份量十足。蘿蔔絲的濕潤度恰到好處,看得見蘿蔔絲的形狀,但經過精心烹調後卻又能入口即化!好味指數:🍡🍡🍡🍡🍡4️⃣刀切小饅頭($32)外表酥脆,裡面的麵團卻依然保持著蓬鬆柔軟的質地。高溫下,麵團內部的水分迅速沸騰,產生了大量氣泡,讓內部

1️⃣ 8色小籠包🤍($148)

推介芝士味!中間有少少拉絲😍

好味指數:🍡🍡🍡🍡🍡

2️⃣紅油抄手拌麵($78)

好味指數:🍡🍡🍡🍡

3️⃣ 蘿蔔絲酥餅($52)

好味指數:🍡🍡🍡🍡🍡

4️⃣刀切小饅頭($32)

外表酥脆,裡面的麵團卻依然保持著蓬鬆柔軟的質地。高溫下,麵團內部的水分迅速沸騰,產生了大量氣泡,讓內部變得特別鬆軟,外脆內軟。
金黃色的外皮看起來極其誘人,搭配上煉奶,一定要多煉奶!你懂的😏

好味指數:🍡🍡🍡🍡

5️⃣李白醉雞($92)

冷盤醉雞雞皮爽脆,肉質算嫩,酒香四溢的花雕酒味🤪每一件雞肉都散發著花雕酒的迷人香氣。

好味指數:🍡🍡🍡

📍 銅鑼灣波斯富街99號利舞臺廣場16樓A號舖
🚇 港鐵銅鑼灣A出口
🕒 Mon-Sun: 11:30-22:00
  • 8色小籠包
  • 蘿蔔絲酥餅
晚上來了銅鑼灣的樂天皇朝吃晚餐。😚餐廳長這樣。 ☺檯面長這樣。 我看到餐廳正在慶祝銅鑼灣店的開張,推出了猫山王榴槤小籠包的優惠。從8月21日至9月13日,特價$48/6粒(原價$98/6粒),全線分店供應。由於我朋友不吃榴槤,只好下次再來吃。😆menu長這樣。 刀切小饅頭 (炸)雖然小饅頭叫小饅頭,但一點也不小 😍饅頭外層金黃酥脆,裡面則是鬆軟的麵團,搭配上香甜的煉乳,口感的對比讓人驚喜。😆 每一口咬下去,都是香脆與柔軟的完美結合!! 醋醬海蜇頭以海蜇為主,搭配著爽脆的青瓜,清爽的口感令人耳目一新。😀醋醬的酸味恰到好處,為海蜇增添了不少風味,十分開胃。海蜇的脆嫩與青瓜的清脆相得益彰,讓人吃得十分過癮。上海炒飯炒飯的份量很驚人,炒得恰到好處。裡面有蝦、叉燒、蛋等多樣配料,讓整道菜色香味俱全。每一口都能感受到豐富的口感,尤其是蝦的鮮甜與叉燒的香氣!!即使份量龐大,我們還是忍不住一口接一口,直到將整碗炒飯清空。開陽葱油拌麵麵條吸收了濃郁的葱油,香氣撲鼻,讓人食欲大開。 麵條搭配葱油的香味,每一口都讓人倍感滿足。
晚上來了銅鑼灣的樂天皇朝吃晚餐。😚

餐廳長這樣。 ☺

檯面長這樣。

menu長這樣。

刀切小饅頭 (炸)
雖然小饅頭叫小饅頭,但一點也不小 😍

醋醬海蜇頭
以海蜇為主,搭配著爽脆的青瓜,清爽的口感令人耳目一新。😀
醋醬的酸味恰到好處,為海蜇增添了不少風味,十分開胃。
海蜇的脆嫩與青瓜的清脆相得益彰,讓人吃得十分過癮。

上海炒飯
炒飯的份量很驚人,炒得恰到好處。

裡面有蝦、叉燒、蛋等多樣配料,讓整道菜色香味俱全。

每一口都能感受到豐富的口感,尤其是蝦的鮮甜與叉燒的香氣!!

開陽葱油拌麵
麵條吸收了濃郁的葱油,香氣撲鼻,讓人食欲大開。
麵條搭配葱油的香味,每一口都讓人倍感滿足。

2024-09-10
$172.7 (Dinner)
  • 開陽葱油拌麵
  • 上海炒飯
  • 刀切小饅頭
一向係呢間上海菜嘅Fans,最近發現佢地轉咗鋪位,雖然同係利舞臺,但位置同樓層都唔同咗。新鋪有別舊鋪風格,整個光D摩登d。# 八色小籠包八款口味的小籠包,外觀精緻,每一種口味都有其獨特的味道,個人特別喜愛鵝肝和黑松露,濃郁而皮薄,而且肉汁豐盈,每一粒都是固定18下的褶疊工藝,比起上星期食的遊客最愛鼎X豐明顯更好食。#重慶水煮魚片紅彤彤的一片,其實食落沒有想象中辣,帶辣香而不嗆喉,鹹度剛剛好。魚肉滑嫩,搭配底下吸滿香辣油汁的粉絲、大量豆腐皮及爽脆豆芽,好上癮的味道。#蘿蔔絲酥餅熱辣辣蘿蔔絲酥餅,明顯是新鮮炸起的外酥內軟,蘿蔔香甜多汁,雖然明知熱量不低,但那份酥香口感實在令人無法抗拒,唯有食完先減。#宮廷驢打滾糯米層軟糯非常,搭配微甜紅豆蓉和細膩的黃豆粉,很不錯。

# 八色小籠包

#重慶水煮魚片

#蘿蔔絲酥餅

#宮廷驢打滾
糯米層軟糯非常,搭配微甜紅豆蓉和細膩的黃豆粉,很不錯。
2024-09-09 214 views
樂天皇朝主打上海菜同粵菜,餐廳新裝修,布置舒適典雅,燈光柔和,好適合家庭及同朋友聚餐,食飯時間有唔少人排隊,相當熱鬧😆😆😆😉😉😉🥰🥰🐷招牌原味小籠包🐷招牌嘅原味小籠包皮薄餡靚,肉汁飽滿,係必點之選。熱辣辣嘅湯汁香濃鮮美,夾起都唔會好易穿底🐷無錫鮮肉鍋貼🐷鍋貼外皮煎得香脆,內裏肉汁同樣滿滿,肉餡份量十足,另一款招牌之作呢🍲雲吞雞🍲好足料嘅雲吞雞煲,有半隻雞咁多,烹煮後嘅雞肉依然嫩滑,雞味濃郁,雲吞皮薄,餡料豐富,雞湯滋潤好飲,兩至三個人叫一煲就剛剛好🫛肉碎欖菜乾煸四季豆🫛好有鑊氣嘅一碟四季豆,肉碎欖菜份量畀得大方,四季豆炒得夠乾身,下飯之選🪼醋醬海蜇頭🪼海蜇頭爽脆,配上特製醋汁,酸甜開胃,放底嘅青瓜清爽可口🍮桃膠紅棗桂圓湯🍮可以選擇冷或熱嘅桃膠甜品,紅棗桂圓令桃膠湯變得滋潤豐富,甜而不膩 樂天皇朝銅鑼灣波斯富街99號利舞臺廣場6樓#樂天皇朝#上海菜#中菜#粵菜#中餐廳#銅鑼灣餐廳#銅鑼灣美食#銅鑼灣必食#利舞臺#新店開幕#招牌小籠包#原味小籠包#上海小籠包#鍋貼#無錫鍋貼#鮮肉鍋貼#雲吞雞#砂鍋雲吞雞#四季豆#香港美食#香港旅遊

🐷招牌原味小籠包🐷

🐷無錫鮮肉鍋貼🐷

🍲雲吞雞🍲

🫛肉碎欖菜乾煸四季豆🫛

🪼醋醬海蜇頭🪼
海蜇頭爽脆,配上特製醋汁,酸甜開胃,放底嘅青瓜清爽可口

🍮桃膠紅棗桂圓湯🍮

樂天皇朝
銅鑼灣波斯富街99號利舞臺廣場6樓

2024-09-09 213 views
新店都係喺利舞臺,但係搬咗去另一層。特式皇朝小籠包 $148每次黎必嗌佢啲彩色小籠包,有唔同嘅味道,由有淡至濃咁食,皮薄多汁,真係食極都唔會厭😋榴槤小籠包(6粒) $48(原價$98)慶祝鑼灣店開張優惠推廣,由21/8-13/9,猫山王榴槤小籠包特價$48/6粒,全線分店都有架。見佢做緊特價咁抵食所以專登試下,完全係如其名,同你想像到嘅一樣,小籠包皮入邊餡係榴槤,個榴槤餡又幾甜喎,不過個皮比正常小籠包感覺好似厚啲。絕對可以試吓嘅,我都係當佢甜品咁食。肉碎欖菜乾煸四季豆 $88呢個好食,炒得夠香,個欖菜又唔鹹,又有好多肉碎,辣到又有得自己揀😋紅油鮮蝦抄手拌麵 $78鮮蝦抄手好飽滿,蝦肉夠彈牙,係略嫌個汁俾得唔夠多啫。
新店都係喺利舞臺,但係搬咗去另一層。
特式皇朝小籠包 $148

榴槤小籠包(6粒) $48(原價$98)

肉碎欖菜乾煸四季豆 $88

紅油鮮蝦抄手拌麵 $78
鮮蝦抄手好飽滿,蝦肉夠彈牙,係略嫌個汁俾得唔夠多啫。
2024-09-08 278 views
今晚去咗位於CWB嘅樂天皇朝,心心念念想試佢哋嘅招牌小龍包,果然冇令我失望!一入到餐廳,已經感受到重新裝修又舒適嘅氛圍,真係好適合同朋友聚餐。特色皇朝小龍包(八色):呢個小龍包真係ok!八種口味分別有原味、絲瓜、鵝肝、黑松露、芝士、蟹粉、蒜香同川味,每一口都係不月驚喜。原味嘅湯汁鮮美,絲瓜口感清新,鵝肝同黑松露則帶來咗奢華嘅感受,特別係芝士口味,真係幾ok!蟹粉嘅鮮甜更係無法抵擋,蒜香同川味則為小龍包增添咗唔同層次,非常推介!李白醉雞:呢道菜色香味俱全,雞肉浸泡喺特製嘅酒汁入面,肉質滑嫩,味道醇厚,帶有淡淡嘅酒香,食落去真係好開胃,係一個好好嘅前菜。酸菜魚:酸菜魚嘅湯底酸酸辣辣,魚片新鮮滑嫩,配合酸菜嘅香氣,整體感覺非常開胃,飯都想再加多碗!食落去同大陸有啲分別。唔同口感。芝麻醬油麥菜(凍食):呢款凍麥菜清脆可口,芝麻醬同醬油嘅搭配恰到好處,味道清新,係一個好好嘅小菜,特別適合炎熱夏天食。蘿蔔絲酥餅:呢個餅外脆內軟,蘿蔔絲嘅香味撲鼻而來,咬一口就感受到酥脆同嫩滑,真係好好食!豆沙窩餅:最後甜品方面,豆沙窩餅真係唔可以錯過!外皮香脆,內裡嘅豆沙甜而不膩,口感豐富,完美收尾。OVERALL

特色皇朝小龍包(八色):

李白醉雞:

酸菜魚:

芝麻醬油麥菜(凍食):

蘿蔔絲酥餅:

豆沙窩餅:

OVERALL樂天皇朝嘅食物質量好高,無論係味道、擺盤定服務都出色,係一個值得再試嘅地方!下次一定會再帶埋其他朋友嚟試其他菜式!

2024-09-07 168 views
呢間小龍包專門店香港紮根多年 全港多間分店成日行街經過都見到想試 😆果然無令我失望隔離枱傳泥陣陣榴槤香☺️ 原來食緊榴槤小籠包 期期限定㊙️最回味猫山王榴槤小籠包(8月21日至9月13日)特價$48/6粒(原價$98/6粒)可惜朋友唔食榴槤 下次自己食🤤🥢8色皇朝小龍包 $148由原味到川味 淡到濃味 順序品嚐😊原味->糟滔絲瓜->鹅肝->黑松露->芝士->蟹粉->蒜香->川味感覺似食緊小龍包中既Fine Dining 好有儀式感☺️✨️估唔到每隻味放入小龍包中都咁夾👍🏻 全部皮薄餡靚 肉汁豐富 美味多汁💦最印象深刻 川味麻香強勁 味道鮮辣帶勁🌶🥢李白醉雞$92醉雞鮮嫩滑美 酒味拿捏得剛剛好 花雕酒香入味🏺🥢皇朝擔擔拉麵 $75麵條爽滑彈牙 濃厚花生香🥜 甜中带辣😋 🥢茶位小食$39香料栗子花生 鹵得入味 軟綿 甜甜咸咸 好開胃前菜 一口接一口😚茶水貼心用🫖 燭台暖住 keep 住水滾茶靚👍🏻「樂天皇朝(銅鑼灣)」📍銅鑼灣波斯富街99號利舞臺廣場16樓

呢間小龍包專門店香港紮根多年 全港多間分店

🥢茶位小食$39

香料栗子花生 鹵得入味 軟綿 甜甜咸咸
好開胃前菜 一口接一口😚
茶水貼心用🫖 燭台暖住 keep 住水滾茶靚👍🏻

「樂天皇朝(銅鑼灣)」
📍銅鑼灣波斯富街99號利舞臺廣場16樓
2024-09-07 156 views
早幾日咁啱喺銅鑼灣做完嘢,就約咗老婆去附近搵嘢食。跟住就搵咗呢間小籠包有名嘅舖頭,因為我哋全家都鍾意食小籠包。呢間分店好似開咗冇幾耐,裝修同各樣都好新淨。感覺好清潔整齊同乾淨。我哋一坐低就嗌咗一客招牌小籠包同鮮肉鍋貼,之後就叫埋其他嘢。首先嚟嘅就係頭盤酸醬海蜇頭,海蜇好爽口配上酸醬好開胃,唔錯。另外仲上咗肉碎南菜乾煸四季豆,呢個餸有少少辣,啱我呢啲想食辣,但係又唔係食得好辣嘅人。之後就上咗我哋最期待嘅小籠包同鮮肉鍋貼。小籠包保持一貫水準,啲湯汁好鮮味,皮薄餡靚。鍋貼就外脆內熱,同樣有少少肉汁喺裏面,香口好吃。之後就到雲吞雞,雖然係半隻,但我覺得好足料,另外配上雲吞,呢個真係幾抵食,因為佢仲配咗湯。感覺上呢個等於1湯+1餸。享用完以上菜式之後,我哋仲叫咗個桃膠紅棗桂圓湯,呢個湯好清潤,唔會太甜太膩,雖然之前食到好飽,加上呢個糖水唔會覺得好Heavy。好豐富的一餐,雖然唔係嗌咗好多個菜,但都食盡佢哋嘅招牌,覺得係好美滿嘅一餐。

Type of Meal
Dinner
地方簡潔,坐得舒服七彩小籠包 - 賣相可以(有啲顏色與餐牌的有點對不上),味道正常,但不覺得特別好吃。因為衝着這道菜上這間餐廳,所以有點失望 😞京醬肉絲 - 附的六片薄餅不是新鮮蒸的,上面幾塊硬轟轟😐(但肉絲味道好) [上菜時問經理有幾多片薄餅,他毫無表情地答:「呢個我答唔到你㗎啵。」我心諗今時今日仲係咁嘅服務態度,怪不得港客北上消費 🤬]話梅骨 - 酸酸甜甜,有話梅味,好吃 😋心太軟(紅棗糯米) - 甜甜的,好吃 😋蘿蔔絲酥餅 - 朋友覺得是全餐飯最好吃的 😋其他點的菜式(上海炒年糕、蝦仁海蜇、烤夫)味道正常,但沒有驚喜 但有啲菜式不達標,如上海炒拉麵、驢打滾餐廳最敗筆的是服務態度,明明吃午飯時分門口沒有客人等枱,我們埋單後再坐了差不多半個鐘吹水,但店員態度欠佳,全程眼啤啤,下次唔會再幫襯 🫥
地方簡潔,坐得舒服

話梅骨 - 酸酸甜甜,有話梅味,好吃 😋

心太軟(紅棗糯米) - 甜甜的,好吃 😋

蘿蔔絲酥餅 - 朋友覺得是全餐飯最好吃的 😋

但有啲菜式不達標,如上海炒拉麵、驢打滾

七彩小籠包
📍 樂天皇朝 Paradise Dynasty📍 銅鑼灣 𝗖𝗮𝘂𝘀𝗲𝘄𝗮𝘆 𝗕𝗮𝘆 • 波斯富街99號利舞臺廣場16樓A號舖 (Multiple locations)〔 Follow me! ♥︎ 〕-身為一位小籠包LOVER,我會說《樂天皇朝》的小籠包是「香港最好吃的之一」🥰他們獨創的【八色小籠包】更是又有創意、又好吃、又能打卡🥟最近他們的銅鑼灣分店搬了地址,同樣在利舞臺廣場,但搬了樓層;全新裝潢,更光猛-本來對他們的服務沒特別期望,可能因為這樣,所以特別有驚喜每位侍應都很友善,不時會為食客添茶(茶壺在食客桌上)、換碟子,就連傳菜的服務員都親切有加,很加分呢💯-// 手包點心類 //✿ 招牌原味小籠包 ($78/6pcs)✿ 無錫鮮肉鍋貼 ($45/3pcs)主角放前頭~兩個人就不吃八色了,點了一份經典的【原味小籠包】皮薄、餡靚、不油膩,如果湯汁再多一點點就完美了!另一道【鍋貼🥟】正常發揮,底部煎得焦脆,內餡肉味鮮美;同樣地,個人會更喜歡湯汁再多一點點~•// 前菜 //✿ 醋醬海蜇頭 ($90)海蜇頭酸爽、爽口,配上同樣爽脆的青瓜,十分開胃•// 湯類 //✿ 雲吞雞 ($168/半
📍 樂天皇朝 Paradise Dynasty
〔 Follow me! ♥︎ 〕
他們獨創的【八色小籠包】更是又有創意、又好吃、又能打卡🥟
本來對他們的服務沒特別期望,可能因為這樣,所以特別有驚喜
// 手包點心類 //
✿ 招牌原味小籠包 ($78/6pcs)
✿ 無錫鮮肉鍋貼 ($45/3pcs)
主角放前頭~
兩個人就不吃八色了,點了一份經典的【原味小籠包
皮薄、餡靚、不油膩,如果湯汁再多一點點就完美了!
無錫鮮肉鍋貼
無錫鮮肉鍋貼

// 前菜 //
✿ 醋醬海蜇頭 ($90)
海蜇頭酸爽、爽口,配上同樣爽脆的青瓜,十分開胃

// 湯類 //
✿ 雲吞雞 ($168/半隻)
半隻雲吞雞的份量蠻大,兩個人吃,足夠有餘
雖然熬成了湯,但雞肉還蠻嫩
配上皮滑的雲吞、小棠菜,清清的,喝多幾碗也不膩

// 蔬菜類 //
✿ 肉碎欖菜乾煸四季豆 ($88)
四季豆爽口好吃,配上肉碎、欖菜乾同炒,蠻惹味,略嫌偏鹹
肉碎欖菜乾煸四季豆

// 甜品 //
✿ 桃膠紅棗桂圓湯 ($45)
可選熱或冷,感覺溫熱的更滋補養生~
桃膠紅棗桂圓湯

// 額外收費 //
✿ 茶位 ($12/位)
✿ 小吃 ($15)
〔 Follow me! ♥︎ 〕
$304 (Dinner)
桃膠紅棗桂圓湯
2024-09-04 184 views
諗緊食乜既時候彈出「小籠包」,即刻諗到樂天皇朝既八式小籠包,8重顏色8種味道,可以話係小籠包界既明星,同事們一致贊成去銅鑼灣樂天皇朝新店拜會外尼位明星。🐉特色皇朝小龍包(八色)真係超靚!有紙字教路點食,由淡味食到濃味:原味、絲瓜、鵝肝、黑松露、芝士、蟹粉、蒜香&川味。不過因為幾個人share , 唔會順到次序食,都係每人揀返最想食既味。上枱熱辣辣,小籠包啲皮唔會一夾就散同埋黐住,肉餡多汁好味,唔同既特色味道都好出,值得食!🐓李白醉雞擺盤圓轆轆好得意,肉超嫩!醉雞汁唔會太鹹而且味道好好,我最怕太咸既碎雞汁。碟雞細細碟原來都有好多舊,舊舊都好多肉,唔會得啲骨。🐟酸菜魚人多嗌左盤酸菜魚,真係無揀錯,好大盤夠曬食,入面仲有水晶粉係底。尼盤酸菜魚啲魚薄得黎係有彈性架,唔係出面好多軟腍腍果種,係食得到既新鮮,而且佢啲酸菜唔會太鹹,可以食到好多。🥬芝麻醬油麥菜尼個真係係出面未食過,係凍食既。將一片青瓜捲着一堆油麥菜點芝麻醬,估唔到勁清新消暑,口感爽脆冰涼,夏天食真係好爽,大家一定要試。🫔蘿蔔絲酥餅尼個不得了!!超好食👍🏻我哋隔籬枱想嗌都已經賣晒。大家唔好以為係周圍有得食嘅普通料,係我食過最好食既蘿蔔

🐉特色皇朝小龍包(八色)

🐓李白醉雞

🐟酸菜魚

🥬芝麻醬油麥菜

🫔蘿蔔絲酥餅
尼個不得了!!超好食👍🏻
我哋隔籬枱想嗌都已經賣晒。大家唔好以為係周圍有得食嘅普通料,係我食過最好食既蘿蔔絲酥。入面係熱到出煙,蘿蔔絲調味好好,鹹度適中,而且食到好清甜既蘿蔔味架,無得輸。蘿蔔絲酥餅係必食。

🫘豆沙窩餅
皮薄脆身多豆沙,味道經典,食上海菜必點既經典甜品,可以話係完美作結。

📍 樂天皇朝 (利舞臺廣場) (銅鑼灣)
銅鑼灣波斯富街99號利舞臺廣場16樓A號舖
  • 蘿蔔絲酥餅
2024-09-04 162 views
今日放工忽然好想食上海嘢,就諗起好耐冇食既樂天皇朝,之前已經覺得佢哋既嘢食幾有水準。黎到利舞臺發現原來佢哋搬左新鋪,由於餐廳新裝修,一行入去就感覺好乾淨舒適典雅,燈光柔和,坐位夠多唔會怕好屈質。我地得兩個人,但被店員安排坐係梳化位置,夠晒闊落。😳 一坐低,店員仲有主動同我地介紹佢地有咩招牌菜好食,好有耐性,值得一讚。〈醋醬海蜇頭〉前菜方面我地叫左海蜇頭,咬落好爽口,下面仲有好多清甜既青瓜,撈埋醋醬一齊食味道酸酸甜甜,好開胃。〈原味小籠包〉樂天皇朝其中一樣名物就係佢既五顏六點既八色小籠包,因為之前黎已經試過,所以今次反而想試返最正宗既原味睇下味道如何。果然都同樣有水準,層皮做得夠薄身,夾起又唔會話好易穿,入面包滿熱辣辣嘅湯汁,肉餡亦好鮮味。〈無錫鮮肉鍋貼〉鍋貼外皮煎到金黃色,咬落表皮夠焦香,入面同小籠包一樣咁juicy充滿湯汁,肉餡亦都夠大舊。〈肉碎欖菜乾煸四季豆〉個四季豆炒得好夠鑊氣,四季豆爽口,同豬肉碎一齊得好香,我最鐘意鐘意食佢啲欖菜,好惹味。〈砂鍋雲吞雞〉呢個砂鍋雲吞雞一上枱我同朋友都嚇一嚇,估唔到咁大煲。入面好足料,有半隻雞,大大粒既雲吞,仲有小棠菜。雞肉嫩滑,雞湯味道鮮甜,雞

〈醋醬海蜇頭〉

〈原味小籠包〉

〈無錫鮮肉鍋貼〉

〈肉碎欖菜乾煸四季豆〉

〈砂鍋雲吞雞〉
呢個砂鍋雲吞雞一上枱我同朋友都嚇一嚇,估唔到咁大煲。入面好足料,有半隻雞,大大粒既雲吞,仲有小棠菜。雞肉嫩滑,雞湯味道鮮甜,雞味十足,另外啲雲吞都煲到索哂啲雞湯,好入味。

〈桃膠糖水
甜品方面我地叫左桃膠糖水,佢地既糖水都好足料,一啲都唔馬虎,有雪耳,杞子,紅棗同埋龍眼,絕對係養顏之選。