2024-02-06 611 views
🥢🏆【 樂天皇朝 】🏆🥢⋄ —————⧫♟⧫————— ⋄同爸媽食飯,中菜館係最安全嘅選擇,揀咗以上海菜為主嘅「樂天皇朝」🥢 平日夜晚嚟,依然人頭湧湧,等咗一陣先有位入🔥🥟招牌原味小籠包雖然招牌「八色小籠包」好吸引,但兩老比較傳統,認為原味先係王道😂 小籠包真係做得好出色,新鮮蒸起,脹鼓鼓的,非常飽滿🫶🏻 皮薄餡靚,一咬開肉汁四濺,勁鮮美🤤🌶️紅油抄手抄手皮薄、潤滑,湯汁微辣濃香,一粒一滿足❣️🥯刀切小饅頭饅頭炸得勁酥脆,表面金黃,蘸煉奶真係令人回味無窮💯🫛上海油燜筍第一次食油燜筍,估唔到係冷盤,口感爽脆,一啲渣都冇,利害👏🏻🍥宮廷驢打滾見呢款甜品賣相幾得意就點咗,名字由來係因為似驢仔喺黃沙地中打滾而得名🫏 糯米皮煙韌軟糯,捲入豆沙紅豆餡,表面沾上黃豆粉,唔會太甜,唔錯唔錯🤩⋄ ┄ ┄ ┄ ┄ ❖ ┄ ┄ ┄ ┄ ⋄🥟招牌原味小籠包($72/6粒)🌶️紅油抄手($68/6粒)🥯刀切小饅頭($30/3個)🫛上海油燜筍($68)🍥宮廷驢打滾($48/3粒)🫖茗茶($10/位)⋄ ┄ ┄ ┄ ┄ ❖ ┄ ┄ ┄ ┄ ⋄⋄📍地址:樂天皇朝 (東涌)東涌達東路20號東薈城名店倉3樓326A號舖⋄
🥢🏆【 樂天皇朝 】🏆🥢
⋄ —————⧫♟⧫————— ⋄

🥟招牌原味小籠包
🌶️紅油抄手
抄手皮薄、潤滑,湯汁微辣濃香,一粒一滿足❣️
🥯刀切小饅頭
饅頭炸得勁酥脆,表面金黃,蘸煉奶真係令人回味無窮💯
🫛上海油燜筍
🍥宮廷驢打滾
⋄ ┄ ┄ ┄ ┄ ❖ ┄ ┄ ┄ ┄ ⋄

🥟招牌原味小籠包($72/6粒)
🌶️紅油抄手($68/6粒)
🥯刀切小饅頭($30/3個)
🫛上海油燜筍($68)
🍥宮廷驢打滾($48/3粒)
🫖茗茶($10/位)

⋄ ┄ ┄ ┄ ┄ ❖ ┄ ┄ ┄ ┄ ⋄

📍地址:樂天皇朝 (東涌)
2024-01-11
Waiting Time
20 Minutes (Dine In)
Dinner
♡ 特色小籠包中菜館|樂天皇朝 ♡-今日去開東涌行outlet 就去咗樂天皇朝食晏晝飯😋 一直都想試好耐 朋友話佢嘅小籠包真係好正 而我食完就覺得佢其他菜品都好有水準😍。- ♡ 皇朝八色小籠包 ♡ $142第一次嚟樂天皇朝~ 一定要叫呢一款8色小籠包😍 而家仲有買一送一優惠~ ‼️限時優惠到 28/1 ‼️✨只要叫一籠八色小籠包+去打卡📸 就送一籠原味小籠包😍 八色小籠包嘅味道包括有:原味、糟溜絲瓜、鵝肝、黑松露、芝士、蟹粉、蒜香同川味。 我自己比較鍾意嘅就係芝士🧀、蟹粉同埋糟溜絲瓜。 真係未試過咁有特色嘅小籠包🤣-♡ 招牌原味小籠包 ♡ 果然係每一籠小籠包都出自「藝術之手亅😍每一粒都由18摺製成,外皮到真係好似紙咁,點埋醋一齊食 喺口入面爆汁 簡直係冇得彈呀!👍🏻👍🏻-♡ 蘿蔔絲酥餅 ♡ $48口感好脆,一口咬落去,酥皮同蘿蔔絲嘅結合好出色。味道方面,蘿蔔嘅甜味同酥餅嘅香脆感相互輝映,真係好好味!-♡ 開陽蔥油拌拉麵 ♡ $55佢嘅口感好彈牙,每條麵都好有嚼勁。拌埋蔥油之後,味道更加濃郁,有種特別嘅香氣。淋完湯之後,麵條好濕潤勁正🥰-♡ 檸檬蘆薈桂花蜜 ♡ $33檸檬同蘆薈帶黎
♡ 特色小籠包中菜館|樂天皇朝 ♡
今日去開東涌行outlet
就去咗樂天皇朝食晏晝飯😋
一直都想試好耐

朋友話佢嘅小籠包真係好正
而我食完就覺得佢其他菜品都好有水準😍。
♡ 皇朝八色小籠包 ♡ $142

第一次嚟樂天皇朝~
一定要叫呢一款8色小籠包😍
而家仲有買一送一優惠~
‼️限時優惠到 28/1 ‼️
✨只要叫一籠八色小籠包+去打卡📸 就送一籠原味小籠包😍
♡ 招牌原味小籠包 ♡

果然係每一籠小籠包都出自「藝術之手亅😍
每一粒都由18摺製成,
外皮到真係好似紙咁,
點埋醋一齊食 喺口入面爆汁
簡直係冇得彈呀!👍🏻👍🏻
♡ 蘿蔔絲酥餅 ♡ $48

♡ 開陽蔥油拌拉麵 ♡ $55

佢嘅口感好彈牙,每條麵都好有嚼勁。
拌埋蔥油之後,味道更加濃郁,
有種特別嘅香氣。

淋完湯之後,麵條好濕潤勁正🥰
♡ 檸檬蘆薈桂花蜜 ♡ $33
檸檬同蘆薈帶黎一種酸酸甜甜嘅味道
加埋桂花蜜嘅芬芳香氣,真係好開胃。
♡ 桃膠紅棗桂圓湯 ♡ $43

冬天咁就最適合不過啦😋
桃膠嘅軟糯質地 好容易入口,

紅棗仲特登切到細細粒 十分貼心
飲完真係好滋潤。

⇢店鋪資料:
樂天皇朝 (東薈城名店倉) (東涌)
  • 特色皇朝小籠包
  • 蘿蔔絲酥餅
呢間已經成為左我媽媽既心頭好👩🏻今日又嗌左我地陪佢食小籠包,因為佢話食過咁多間都係覺得呢到既小籠包係最正🥟而且佢仲係最中意呢到既原味,咁先食得出原本肉汁既鮮甜🐷。🐒醋醬海蜇頭💰$88🐒招牌原味小籠包(10粒)💰$118🐒鮮蝦豬肉雲吞豬骨湯(6粒)💰$82🐒宫廷驢打滚(3粒)💰$48🐒桂花酒釀丸子💰$38。呢到既小籠包出名有8色有創意同埋味道出色我諗都無人會質疑,但我好想介紹既係大家好容易忽略既甜品🍮特別係呢到令我接觸到驢打滚呢款甜品🫘佢口感凍冰冰但又可以keep到糯米皮chewy質感,而黃豆粉份量又唔會cover紅豆蓉,反而係兩者配合得好好👍🏼呢個甜品我真係好想獨立寫一篇食評去歌頌佢🫏
而且佢仲係最中意呢到既原味,咁先食得出原本肉汁既鮮甜🐷

🐒醋醬海蜇頭💰$88

🐒招牌原味小籠包(10粒)💰$118

🐒鮮蝦豬肉雲吞豬骨湯(6粒)💰$82

🐒宫廷驢打滚(3粒)💰$48

🐒桂花酒釀丸子💰$38

2024-01-11 109 views
第一次到這間樂天(東薈城),整體服務人員服務態度差,上菜用劈,全部黑口黑面,好似欠佢錢咁,上菜時間超慢。1- 服務人員態度2- 上菜慢3- 向職員查詢拉麵製作時,一個職員話係即場制,一個職員話唔係即場制。老實講,相同級數的食肆大把,有比較有傷害,食物質素一般4-冇下午茶餐,職員回應,是食上海菜,感覺如同人工智能回應,問非所答5-埋單時,發現冇單,反問我你冇單,跟住叫我你行出去就得,坦白說,我和我朋友都覺得麻麻感覺餐廳想食物包裝為貴價食物,但食物質素和服務不配合,失望明顯係為遊客服務,佢哋唔需要客人二次幫襯,我都唔會有下次幫襯!

1- 服務人員態度

2- 上菜慢

感覺餐廳想食物包裝為貴價食物,但食物質素和服務不配合,失望

2024-01-11
Waiting Time
30 Minutes (Dine In)
$1 (Tea)
2024-01-05 108 views
呢間餐廳服務人員熱情友好,迅速地帶領我們入座,佢地會主動幫我地沖茶同加茶,餐廳的環境非常舒適。光線柔和,可以睇到廚房煮食情況比較衛生,食物即叫即整。前菜叫左上海菜燻鴨,鴨肉唔會好咸同硬,口感唔錯。佢散發出的燻香味濃郁。另外,佢地既蟹粉豆腐煲非常特別。呢道菜底部有一層火用蠟燭維持住溫度,令到食物不容易冷卻。豆腐的質地綿密,蟹粉的鮮味與豆腐的濃郁口感相互融合。佢地既糖醋魚塊外酥內嫩,搭配著糖醋醬的酸甜口感,味道不錯。最後,佢地既甜品驢打滾是一個完美既結束。這道甜品有著綿軟的糯米外層,內裡包著甜蜜的豆沙和香脆的花生碎。它的口感豐富多樣,給我帶來了甜蜜和滿足感呢個甜品小編大愛必食推介。
佢地既糖醋魚塊外酥內嫩,搭配著糖醋醬的酸甜口感,味道不錯。
2024-01-02 64 views
返咗鄉下一排,食過好多鄉下特色菜,好滿足之餘返到香港,又想食吓小籠包。呢日來到東涌行outlet,就順便來到樂天皇朝東涌分店食小籠包,會唔會係八色小籠包呢,今次的答案係:no。今次食嘅係“原味小籠包”,一如過往的仍然係巧手18摺,皮薄如紙,湯汁飽滿清甜不油腻,點埋薑絲醋,美味環繞口腔;“蘿蔔絲酥餅”差唔多次次點,是關佢的靚靚外表+有內涵的饀料,蘿蔔的清香,食極唔厭,但當然係耐不耐食下啦;“川味凉皮”嗰煙煙韌韌的涼皮,同埋香辣惹味的醬汁,味道真係無得頂,爽吖👍"開揚蔥油伴麵"keep住一貫水準無得輸;甜品“驢打滚”糯米做皮,紅豆做餡,出邊再洒D黃豆粉,好靚又好食💯

2023-12-22 97 views
人均$180起|東涌|上海菜|樂天皇朝一個人吃小籠包也是很滋味的哦!這次來到樂天皇朝,正當我頭痛着怎麼能夠將一份六件的小籠包全部吞進肚子的時候,發現這期正推介蟹粉系列!當然要來嘗鮮!一個人也是可以吃蟹粉豆腐的!這裡的蟹粉豆腐也太精緻了吧,竟然用火鍋的方式持續加熱,也太吸引人了吧~蟹粉的量超級多,怕嚇到你了:)配搭起豆腐真的是超級好吃!!!至於主菜小籠包,也是超新鮮熱騰的,每一顆都是滿滿的肉汁,太好吃了!!!我也推薦這裡的薏米水,十多元是冬天的好滋味!——————為食分界線——————📍 樂天皇朝 (東薈城名店倉) (東涌)東涌達東路20號東薈城名店倉3樓326A號舖人均消費: $180#mariofatfat #foodie #hkfoodie #hkrestaurant #topcitybiteshk #topcitybites #hongkongfood #hk #hongkong #hkfood #hkfoodie #hkblogger #hkfoodblogger #hongkonger #香港 #香港美食 #週末好去處 #香港好去處 #食好西 #美食 #探店 #香港探店
人均$180起|東涌|上海菜|樂天皇朝
一個人吃小籠包也是很滋味的哦!

一個人也是可以吃蟹粉豆腐的!
蟹粉的量超級多,怕嚇到你了:)
配搭起豆腐真的是超級好吃!!!

我也推薦這裡的薏米水,十多元是冬天的好滋味!
——————為食分界線——————
📍 樂天皇朝 (東薈城名店倉) (東涌)

人均消費: $180
2023-12-21 48 views
今次係我第一次叫呢度嘅外賣,之前試過堂食已經好滿意(食物味道、服務態度同環境都好好);而今次我係經Openrice落單仲有八折優惠,實在太化算!最後食物都係預期時間準備好,收到時一大個高質保溫袋袋住所有食物,既可keep住溫度,而且攞都易攞啲。打開食物盒款款食物都好吸引,加上份量同品質同堂食都差唔多,樣樣都好好食好高質,連附送嘅餐具都特別高級,重點係一仟元樓下已經足夠八人食量,咁嘅價錢同質素而家真係絕無僅有。總結,一定一定有下次!
2023-12-21
TakeAway
  • 宮廷驢打滾
  • 成都口水雞
  • 蘿蔔絲酥餅
-樂天皇朝 🦀每一年大閘蟹季都一定會去皇天皇朝食蟹粉 🦀❤️ 蟹粉量非常有誠意 款式多又好味 CP值夠晒高!Lunch 過黎食 建議2個人share食可以試多啲~🦀 蟹粉小籠包($142/6pcs)小籠包作為樂天其中一個招牌 以皮薄多湯聞名蟹粉小籠包 - 就連外皮都呈橙黃色 每一粒都係漲卜卜入面塞滿超足料生拆鮮蟹粉 將原本既小籠包味道昇華一口咬開後伴隨蟹香 完全洋溢係整個口腔 更為滋味 🥰🦀 蟹粉拌麵 ($128)澎湃既蟹粉蟹膏淋係拌麵上面真係令人垂涎三尺🤤一上枱就已經聞到濃郁既蟹香同鮮味撲鼻而來建議可以連埋鋪係上面既炸乾蔥絲同少少醋一齊食 更加可以提升鮮香味 同時依然食到蟹膏甘香 蟹香滿滿!🦀 蟹粉白玉盅 ($88)同樣地一打開個白玉盅 蟹粉既香氣四溢🌬️湯羹呈現橙黃原色 可以感受到滿滿既蟹粉融入豆腐中湯羹黏稠度得宜 蟹粉既鮮味亦都混合滲透 細緻香口中意啲豆腐粒切得夠細 滑嫩不韌 可以係飲湯既同時吸入
樂天皇朝 🦀

每一年大閘蟹季都一定會去皇天皇朝食蟹粉 🦀❤️
蟹粉量非常有誠意 款式多又好味 CP值夠晒高!
Lunch 過黎食 建議2個人share食可以試多啲~

🦀 蟹粉小籠包($142/6pcs)
小籠包作為樂天其中一個招牌 以皮薄多湯聞名
蟹粉小籠包 - 就連外皮都呈橙黃色 每一粒都係漲卜卜
入面塞滿超足料生拆鮮蟹粉 將原本既小籠包味道昇華
一口咬開後伴隨蟹香 完全洋溢係整個口腔 更為滋味 🥰

🦀 蟹粉拌麵 ($128)
澎湃既蟹粉蟹膏淋係拌麵上面真係令人垂涎三尺🤤
一上枱就已經聞到濃郁既蟹香同鮮味撲鼻而來
建議可以連埋鋪係上面既炸乾蔥絲同少少醋一齊食
更加可以提升鮮香味 同時依然食到蟹膏甘香 蟹香滿滿!

🦀 蟹粉白玉盅 ($88)
同樣地一打開個白玉盅 蟹粉既香氣四溢🌬️
湯羹呈現橙黃原色 可以感受到滿滿既蟹粉融入豆腐中
湯羹黏稠度得宜 蟹粉既鮮味亦都混合滲透 細緻香口
中意啲豆腐粒切得夠細 滑嫩不韌 可以係飲湯既同時吸入
2023-12-05
Lunch
2023-12-13 39 views
嚟到東薈城行街,突然間又想食小籠包😋我鐘意呢度環境開陽,卡位座位舒適🔹特色皇朝小籠包(八色)$142非常有特色的小籠包,由原味開始食,再沿着綠色的小籠包順時針轉一圈,非常特別有意思。小籠包皮薄多肉汁,夾起不會穿。🔹蝦仁酸辣湯拉麵🍜$78很喜歡食酸辣湯麵的朋友必須試吓,材料豐盛,中辣的酸辣湯配上麵條,非常開胃。🔹無錫鮮肉鍋貼🥟$45鍋貼🥟外皮的底部煎得脆脆的,火喉剛剛好,內餡鮮肉嫩滑有肉汁。🔹口水雞$88濃郁的四川辣味滲透整隻雞,辣度適中。
嚟到東薈城行街,突然間又想食小籠包😋

我鐘意呢度環境開陽,卡位座位舒適

🔹特色皇朝小籠包(八色)$142

🔹蝦仁酸辣湯拉麵🍜$78

🔹無錫鮮肉鍋貼🥟$45

🔹口水雞$88
濃郁的四川辣味滲透整隻雞,辣度適中。
  • 特色皇朝小籠包(八色)
2023-12-12 43 views
聽朋友介紹,嚟咗東涌食呢間出名嘅小籠包。環境舒服,餐廳職員都好友善地招呼。.「上海風味醬鴨」$65🍽️:味道好特別,肉質實淨,有口感,我第一次食,呢個推薦!👍🏻其他餐廳比較少見!「揚州糟溜滑魚」 $118🍽️:味道有啲似醉雞,但又未至於咁濃郁,魚肉係食得出有質素,唔係一啲龍脷柳,😂😂酒味都出,鍾意!😜「蒜香排骨拉麵」$88🍽️:拉麵份量都幾多,軟硬度亦適中,排骨炸得幾香口,整體唔錯!「皇朝小籠包」$142🍽️:餐廳招牌菜就係小籠包,果然無令我失望。😊小籠包皮薄,內餡鮮美且帶有濃郁的湯汁,每一啖都充滿鮮香此外。而小籠包餡料都好有創意,有傳統嘅豬肉餡以及其他口味,如芝士、鵝肝等,滿足唔同顧客口味需求。
聽朋友介紹,嚟咗東涌食呢間出名嘅小籠包。
環境舒服,餐廳職員都好友善地招呼。
「上海風味醬鴨」$65

「揚州糟溜滑魚」 $118
酒味都出,鍾意!😜

「蒜香排骨拉麵」$88

「皇朝小籠包」$142

2023-12-11 43 views
❤️今日去到東涌東薈城購物,午餐唔知食咩好同屋企人去樂天皇朝 @paradisegrouphk 。糖醋魚片$108呢度除咗有糖醋魚片之外,其實仲有唔同嘅熱菜,包括有沙拉骨咕嚕肉等等,但係今日咁熱梗係要食返啲酸甜嘅嘢清涼下啦!果然酸酸甜甜,又開胃又好食。呢個糖醋魚片好足料,仲有好多唔同嘅配菜!。蘿蔔絲酥餅$48真係好多地方都唔再買蘿蔔絲酥餅,因為實在太工序麻煩啦!終於比我喺呢度搵到非常正宗嘅蘿蔔絲酥餅,真係好感動!蘇蘇脆脆,又香又好食,裏面嘅蘿蔔絲都整得好好,非常突出有蘿蔔嗰種清香!。皇朝小籠包八件 $142都嚟到呢度,點可以唔嗌招牌八色小籠包呢,全部都係純天然無添加㗎!而且仲有好多特別嘅口味,例如鵝肝蟹粉川味芝士同埋我最鍾意嘅蒜香!真係非常特別呀!。香煎豆沙鍋餅$58我哋就嗌咗香煎豆沙窩餅來作為我哋呢一餐嘅完美句號,香噴噴嘅豆沙又甜又糯!脆卜卜嘅外皮令到佢嘅層次更加豐富!
❤️

。糖醋魚片$108

。蘿蔔絲酥餅$48

。皇朝小籠包八件 $142

。香煎豆沙鍋餅$58

2023-12-08 59 views
呢間樂天王朝都幾出名,相信好少人唔知🤣前牌同男朋友去咗食~整體環境都好舒服~生煎包:底皮脆脆地,入邊仲有肉汁~味道都唔錯宮廷驢打滾 :我覺得係今晚最佳!甜而不膩好好味!聽講係宮廷傳統甜品,紅豆配上黃豆粉,再加上煙煙銀銀嘅口感好好味酸辣湯蝦仁拉麵🍜:呢個相對比較重口味,係酸辣口味嘅,材料都幾豐富~蝦仁都好多,比較稠身上海炒年糕:呢個都唔錯幾正宗~年糕煙靭可口,朔晒啲醬汁!材料都好多整體味道都好唔錯

生煎包:底皮脆脆地,入邊仲有肉汁~味道都唔錯

2023-12-07 44 views
返到娘家了,喺青衣城3樓見到“樂天皇朝”,想食清淡啲就來呢度啦。小食,麵食,飽點,涼菜,小菜,甜品......任意點,選擇多多,唔知揀咩好,但今日有個原則就係唔揀辣嘢,保護喉嚨,最後大家意見一致,點咗以下食品:“蘿蔔絲酥餅 ”、“炸饅頭”、“李白醉雞 ”、“上海風味醫鴨 ”、和“開洋蔥油拌麵”。蘿蔔絲酥餅唔係好多地方有得食,有時第二度有得食,但個樣醜醜怪怪,冇晒食欲,但呢度唔同,一路都keep住水準,一排整齊的卷卷的排紋,看得我心花怒放,食落口感更酥脆,而蘿蔔絲亦有口感,味道適中,正👍。炸饅頭有细時回憶,唔知係為左碟煉奶或是饅頭本身,總之好食就得;醉雞就係鍾意佢淡淡的酒香同嫩滑的雞肉,呢點“樂天皇朝”做到恰到好處。蔥油拌麵係每次必點,如果唔好又點會次次嗌呢?

2023-12-05 35 views
掛住小籠包/上海菜,好多時都會嚟呢度,除咗小籠包出色外,都係貪佢分店多而且坐得舒服,今次嚟開東薈城呢間分店服務唔錯,友人食得比較輪盡時仲及時遞上紙巾,十分貼心。原味招牌小籠包 (6粒)必點item😋味道唔錯內裡有滿滿嘅湯汁,皮嘅厚度啱啱好,加上蒸籠底用布墊底,冇咁易夾穿漏汁❗️聞香蔥油餅🌱食落香口,充滿濃濃蔥香味☺️🧆京醬肉絲肉絲幾嫩,份量都幾多可以啖啖肉咁包住食🌯,調味咸甜適中,醬汁夠多嘅關係食落啱啱好唔會dry!雪菜鹹肉炒年糕🧑‍🍳推介之選! 平時麻麻地食炒年糕,今次呢個年糕煙韌唔厚,鹹肉肥肥地但唔膩,而且重點係個咸香好得! 驚喜! 唔算好咸但個香味好出,配合埋淡味嘅雪菜同年糕感覺係有昇華🥰!!!平時嚟到都係飲茶🫖,今次見佢出咗特飲,睇落幾吸引,仲幫助消化就嗌咗以下兩款:🥤金草麥芽山楂茶酸酸甜甜咁幾開胃,仲有幾粒山楂肉咬下😋 🍋自製檸檬薏米水友人叫咗呢杯,薏米都幾加多, 味道清新少甜,加埋檸檬幾fresh

原味招牌小籠包 (6粒)

聞香蔥油餅🌱
食落香口,充滿濃濃蔥香味☺️

🧆京醬肉絲

雪菜鹹肉炒年糕🧑‍🍳

🥤金草麥芽山楂茶
酸酸甜甜咁幾開胃,仲有幾粒山楂肉咬下😋

🍋自製檸檬薏米水

2023-12-04