之前人氣嘅銅鑼灣cafe 再係佐敦重開! 外表勁有歐洲小屋嘅感覺,入到去都好靚好有格調~ 主要菜式都係用好有代表性嘅地方命名,就咁睇個menu都覺得好得意(≧∀≦) 雖然係Cafe但係食物嘅種類都幾多元化,有健康嘅選擇亦都有肉類炸雞等等~ 期待下次再去! Price 💵 Paris —— $88(Herbed egg salad, Sourdough, Mesclun Greens)蛋沙律睇落好似用咗好多沙律醬,但食落都好清爽!(本人好怕太口重嘅沙律醬) 加上酸種麵包做底,唔會有膩嘅感覺~ 仲有勁多沙律菜,我覺得好加分(^ω^)San Francisco —— $108 (Roasted Vegetable Quiche, Mesclun Green) 分量好夠啊,仲超足料,每一啖都有唔同蔬菜,蛋嘅部份唔會太乾~ 唯一想改善就係唔想食到西芹( ͡° ͜ʖ ͡°)Panama Butterly —— $72 一個比較複雜嘅飲品! 但好清甜同解膩~ 一開頭相嘅時候係熱飲嚟嘅,好似蜜糖紅茶咁,去到冇咁熱嘅時候甜味會越嚟越重~ 凍咗之後飲仲會有紅酒嘅香味! 超特別,未試過呢類型嘅嘢飲^o^Hone
Price 💵

Paris —— $88

San Francisco —— $108

Panama Butterly —— $72

Honey Cinnamon Latte —— $50

覺得有玉桂味唔太夠,有比奶味同甜味蓋過,不過蜜糖嘅甜味我覺得好足夠,整理你講奶味好粥都合格!

Cornflake Strawbeery Cake —— $58

個人覺得呢個士多啤梨蛋糕好推薦!上面有少少脆脆地嘅粟米片,蛋糕嘅部份好軟熟唔乾,士多啤梨仲好甜添,忌廉嘅部份都唔係死甜,突出士多啤梨本身嘅甜味~ 甜品叫得過!

推薦值: ⚜️⚜️⚜⚜⚜️️/5
好耐都未比滿分啦~ 環境同野食都好好!非常用心嘅Cafe~

📍 佐敦閩街1號地舖

-Useful tags for you 💓
#tthkfoodie #tthkcafe
  • Paris
  • San Francisco
2022-03-06 430 views
今次就找來佐敦閩街新開的Cafe 藍色玻璃窗 歐陸木系舍意風格 餐廳內有半露天座位 當日陽光普照下 再坐到可以打卡的位置 相當不錯的體驗🥰咖啡☕️係餐廳值得回頭的賣點 種類選擇好多 每天都有不同的Seasonal Drink 蜜糖肉桂咖啡真係超好味 好少飲到咁香濃既肉桂香 配上獨角馬的拉花 今次放棄左平時最愛的Cappuccino 係正確既選擇🥰食物方面唔算多選擇 貴精不貴多的感覺 利用城市名取代食物名稱 別有心思的想法😊🇮🇳Calcutta 北印蕃茄咖喱炸雞|馬莎拉窩夫-很有驚喜的印度咖哩炸雞 豐富香料的咖哩 炸雞剛剛炸起 脆皮好好味😋馬莎拉窩夫係咖哩味窩夫 第一次食咸味咖哩窩夫 好特別同好好味 推薦👍🏻🇬🇧Yorkshire 英式豬肉腸|鐵鍋鬆餅-賣相一流的鐵鍋鬆餅 我以為是咸的鬆餅原來是甜的 豬肉腸以為係施華力腸的Size 原來係中Size的芝士腸 跟我想像的不一樣 如果食甜的 我會選擇是日甜品😂📋今日餐單:☕️Honey Cinnamon Latte☕️Latte 🍽Calcutta北印蕃茄咖哩炸雞|馬莎拉窩夫🍽Yorkshire 英式豬肉腸|鐵鍋鬆餅

🇮🇳Calcutta 北印蕃茄咖喱炸雞|馬莎拉窩夫

🍽Calcutta北印蕃茄咖哩炸雞|馬莎拉窩夫
🍽Yorkshire 英式豬肉腸|鐵鍋鬆餅
  • 蜜糖肉桂咖啡
2022-03-01 391 views
食評シ☺︎︎ Yokohama $158用上焦香嘅米堡(🤤飯焦),面頭佈上炙燒芝士, 醃蘿蔔 (清甜解膩又爽口),上層用澳洲和牛(份量足,不過肉質少鞋🥺),溏心蛋同香脆藕片做topping,賣相一流而且醬汁同整體好夾 (係日式嘅味道)🥰 ☺︎︎ London $118利用焗豆燉豬肩肉,煎蛋,香草麵包做伴碟,份量都幾多~,醬汁方面(茄味濃,好似羅宋湯嘅味道,酸酸甜甜)而且裏面嘅豬肩肉好軟腍,入味😍,香口嘅麵包沾上醬汁超惹味🤤☺︎︎ 威靈頓春卷 $78哩個真係吾建議大家嗌,少伏外皮脆不過裏面嘅肉 (冇牛味)沾左醬汁先有味🥺☺︎︎ Matcha Latte $55抹茶味吾夠,奶嘅份量太多🥲☺︎︎ Miso Caramel Latte $55少見嘅口味,飲落好似海鹽嘅味道,後有淡淡嘅焦糖味,如果焦糖落重手啲會更好🙈☺︎︎ Flan Cake 🍰 值得推介嘅甜品😍,係焦糖布甸蛋糕🍮一次過試3種口感,最低層厚實同濕潤嘅蛋糕底,中層嘅布甸嫩滑同夠蛋味加埋上層嘅焦糖🤤好睇又好食~
食評シ
☺︎︎ Yokohama $158

☺︎︎ London $118
利用焗豆燉豬肩肉,煎蛋,香草麵包做伴碟,

☺︎︎ 威靈頓春卷 $78
哩個真係吾建議大家嗌,少伏
外皮脆不過裏面嘅肉 (冇牛味)
沾左醬汁先有味🥺

☺︎︎ Matcha Latte $55
抹茶味吾夠,奶嘅份量太多🥲

☺︎︎ Miso Caramel Latte $55

☺︎︎ Flan Cake 🍰
值得推介嘅甜品😍,係焦糖布甸蛋糕🍮
2022-02-28 323 views
佢地原本既店舖係位於銅鑼灣,而二月中既時候就搬左去佐敦😎新店色調都係以藍色為主,感覺舒適💙座位就分開兩個area🍽除左室內仲有半開放式座位,大家可以帶埋自己嘅🐶🐱!不過而家咁凍都係坐返室內適合少少🤓當日下晝三點去到都等左差唔多20分鐘先入到,快啲睇下究竟值唔值得等😏:🍴Yokohama🇯🇵 $158呢個好好味😋好似食緊放大版既和牛壽司🍣澳洲和牛有四大塊好粉嫩好淋👍🏻而且有牛味🐄牛肉下面既飯都有炙燒過!好香🤤份量亦岩岩好🤩配埋酸酸甜甜既醬汁同埋醃蘿蔔一齊食好滿足呀!Toppings既溏心蛋同埋炸蓮藕片都唔可以錯過!係出色既😝非常推薦😍🍴London🇬🇧 $118望落感覺同shakshuka有啲似🤣不過呢個就係焗豆燉豬肩肉🥘 豬肩肉既份量好多,肉質有啲嚡,但勝在入味!蕃茄醬汁十分濃🍅酸酸甜甜好開胃👍🏻略嫌麵包比較少😅因為食完兩件麵包之後仲有好多醬汁餘左喺隻碟到,就咁食既話就有少少鹹🤫 🍴Calcutta wings🐔 $78原本想試佢地既麻辣蓮藕片,點知已經賣晒🤓就試下呢個北印蕃茄咖喱雞翼😝雞翼有六隻,每隻都好飽滿好多肉👍🏻咖喱都好惹味,好重香料味!不過相比其他主菜之下就無咁大驚喜啦!但味

🍴Yokohama🇯🇵 $158

🍴London🇬🇧 $118

🍴Calcutta wings🐔 $78
原本想試佢地既麻辣蓮藕片,點知已經賣晒🤓就試下呢個北印蕃茄咖喱雞翼😝雞翼有六隻,每隻都好飽滿好多肉👍🏻咖喱都好惹味,好重香料味!不過相比其他主菜之下就無咁大驚喜啦!但味道都OK!

🍴Caramel Flan Cake🍰 $58
必點🌟層次好豐富😋首先面頭係一層好脆既焦糖,跟住就係焦糖布甸🍮最下面就係蛋糕🍰蛋糕既質感好輕盈👅味道唔會好甜而且食得出布甸既蛋香🥚真係會食到停唔到口🙈

飲品方便就叫左一杯Cappuccino☕️同埋伯爵茶鮮奶🥛味道正常無咩特別所以就唔特登介紹啦🙂

整體來講,食物質素高質😆價錢正常🤓食物選擇雖然唔算好多但勝在樣樣都夠精緻好fusion🤪岩哂打卡📸佢地每個主菜都係用唔同城市名來命名😃好特別!店員都好friendly👍🏻不過環境就有少少迫,枱與枱之間既距離唔算好多,希望可以改善🤏如果大家想放鬆下chill下來呢到食返個brunch就岩哂🥰
2022-02-18
Waiting Time
20 Minutes (Dine In)
$150 (Tea)
  • Yokohama
  • Caramel  Flan  Cake
Bookmark左呢間coffee shop 超!耐!耐到佢由銅鑼灣搬左黎佐敦 先黎一嚐~ 估唔到除左有靚靚嘅窗邊位同outdoor位比大家打卡,野食一樣咁高質!仲唔洗加一添~ (紅磚跟黑白地板超美!)平日12點黎到唔洗排隊~ 然後見其他人話weekend人龍超長呀!建議大家預早book位~▪️YOKOHAMA $158澳洲和牛|焦香米堡|炒洋蔥|醃蘿蔔成個feel勁似巨大化嘅炙燒和牛壽司!四大片澳洲和牛 望落好似好紅,但食落又唔會太生,唔會無牛味,略嫌肉質唔夠軟嫩,屬有咬口type。而底下嘅米飯焦香十足!加埋炒洋蔥、爽口嘅醃蘿蔔、甜甜地嘅醬汁同沙律醬,味道豐富得黎又融洽~ 面頭仲有溏心蛋同脆炸蓮藕。滿意!不過佢就唔係熱辣辣嘅big plates,怕凍嘅我表示:天氣回暖食會開心啲。▪️MOCHA $50難得揾到一杯岩口味嘅mocha!Passepartout採用single origin chocolate製作mocha,一入口好香朱古力!其後咖啡又唔會被搶過風頭。整杯甜度低,朱古力香濃,奶香隱藏得恰到好處,唔錯!

▪️YOKOHAMA $158
澳洲和牛|焦香米堡|炒洋蔥|醃蘿蔔
YOKOHAMA

成個feel勁似巨大化嘅炙燒和牛壽司
YOKOHAMA

▪️MOCHA $50
MOCHA
今日路過佐敦見到閩街有三間比較新既餐廳出現左,而呢間Passepartout門面幾有歐陸風情,而且入面又特別多人光顧,就決定入去一探究竟了。餐廳舖頭不大,不過就放了很多桌子,所以會坐得比較迫,而且同其他人嘅距離比較近的(不過桌與桌之間有膠板隔開的,可以放心)打開餐牌,先發現呢間歐陸式設計既餐廳係主打食中東fusion菜嘅,而且見到隔離枱點嘅嘢食都幾大份,不過因為我一陣都要去別處食晚飯,所以只係點左一個小食-黑松露蕃薯條同一杯Long Black。黑松露蕃薯條 ($68)當上菜嘅時候,先發現自己睇錯餐牌上嘅字,本身以為係薯條,但原來係番薯條先岩,不過蕃薯條幾甜,而且個醬好味,黑松露嘅份量唔會太多,食落唔會太油膩,配埋炸香既番薯條,到一樣美味。Long Black ($35)都係一般嘅黑咖啡,沒什麼特別如果大家路經附近都可以試下喔。

黑松露蕃薯條 ($68)
黑松露蕃薯條

Long Black ($35)
都係一般嘅黑咖啡,沒什麼特別
Long  Black

如果大家路經附近都可以試下喔。

2022-02-24
$103 (Lunch)
黑松露蕃薯條
2022-02-24 219 views
今日尼食呢間聞名已久既 @passepartoutcoffee 裝修靚、態度好、價錢略貴。Yokohama(158$)煮得岩岩好既和牛蓋上焦香既飯,中間又夾住層芝士,配上酸甜既醬汁🤤呀⋯真係唔得啦!焦糖布丁蛋糕(42$)最上層係岩岩燒完既脆脆既焦糖🤩,又暖又飽滿既布丁、凍凍地既蛋糕,令人非常滿足😋伯爵茶鮮奶(50$)呢杯應該係我飲過最濃郁伯爵茶味既latte!超!級!好!飲!如果想下午chill 一chill,尼呢間真係唔錯😋😋

Yokohama(158$)

焦糖布丁蛋糕(42$)

伯爵茶鮮奶(50$)

如果想下午chill 一chill,尼呢間真係唔錯😋😋
Yokohama
焦糖布丁蛋糕
伯爵茶鮮奶
Yokohama
焦糖布丁蛋糕
伯爵茶鮮奶
2022-02-15 373 views
佐敦新店。去一趟多國旅行的cafe 帶着期待的心情重訪啊😌 想試一口帶鹹味的味噌焦糖咖啡嘛?—•—•—•—•—•—•—•—•—•—•—•—•餐牌以不同地方命名,提供坊間較少見的食材配搭。分店的餐牌也加入了新的元素和菜式。餐牌新店比以往大一點,不過座位的擺放十分擠迫啊室外的位置可以和毛孩一起進食呢。(´▽`)Calcutta $138 北印蕃茄咖喱炸雞。涼拌菜絲。馬沙拉窩夫這個很好吃啊而且炸雞很大份,相當入味。不過雞的中間有點不太熟透,滲出陣陣的血水,告知店員後,把餘下的重新烹調雞肉依然嫩。咖喱炸雞配窩夫,超出想像的配搭,但沒有違和感(´▽`)。(´▽`)Yorkshire $128 鐵鍋鬆餅。豬肉腸。焗蔬菜。這個相對有點失色,正常發揮。酥餅的口感既不像hot cake,也不如想像中鬆軟啊。(´▽`) miso caramel latte這杯不是我的茶,朋友形容帶點海鹽的味道,但我喝不出來他續説像豉油味的咖啡,我也喝不出來,話雖如此,友人卻非常喜歡呢!這次再訪就是為了這杯咖啡而來。(´▽`)蜜糖肉桂咖啡玉桂味很濃郁,蜜糖味不太明顯,但是這個啡底個人是很喜歡的。碎碎唸:這裏的食物是非一般的
佐敦新店。去一趟多國旅行的cafe
帶着期待的心情重訪啊😌
想試一口帶鹹味的味噌焦糖咖啡嘛?

—•—•—•—•—•—•—•—•—•—•—•—•

餐牌以不同地方命名,提供坊間較少見的食材配搭。
分店的餐牌也加入了新的元素和菜式。
餐牌

新店比以往大一點,不過座位的擺放十分擠迫啊
室外的位置可以和毛孩一起進食呢。

(´▽`)Calcutta $138
北印蕃茄咖喱炸雞。涼拌菜絲。馬沙拉窩夫
咖喱炸雞配窩夫,超出想像的配搭,但沒有違和感(´▽`)。

(´▽`)Yorkshire $128
鐵鍋鬆餅。豬肉腸。焗蔬菜。

(´▽`) miso caramel latte
這杯不是我的茶,朋友形容帶點海鹽的味道,但我喝不出來

(´▽`)蜜糖肉桂咖啡
玉桂味很濃郁,蜜糖味不太明顯,但是這個啡底個人是很喜歡的。

碎碎唸:
這裏的食物是非一般的配搭,厭倦了bagel / open toast的話,這裏是一個不錯的選擇。
開業首天到訪,人太多了,座位太迫了,稍後當人潮稍退,還想再到訪一次,感受這間小店的悠閒氣氛。

2022-02-14 332 views
Passepartout Coffee在佐敦重開了保留了Signature的深藍色門面 非常eye-catching空間比起舊店更加大 也有半戶外的位置Menu依舊非常有心思主食以不同城市命名 每一款都超吸引的今次試了Yokohama & 新增菜式 Yorkshire前者在米堡上舖上醃蘿蔔及和牛片加上開胃的醬汁 是令人回味的味道!新嘗試Yorkshire也很有驚喜將all day 以 Dutch Baby pancake的方式呈現他們自製的茄汁豆令不愛茄汁豆的我也吃光!飲品方面大推玄米茶Latte入口帶有陣陣玄米茶清香 口感順滑喝光了也沒有甜膩感 會為了它再回來的
Passepartout Coffee在佐敦重開了
空間比起舊店更加大 也有半戶外的位置

Menu依舊非常有心思
主食以不同城市命名 每一款都超吸引的
今次試了Yokohama & 新增菜式 Yorkshire
前者在米堡上舖上醃蘿蔔及和牛片
加上開胃的醬汁 是令人回味的味道!

新嘗試Yorkshire也很有驚喜
他們自製的茄汁豆令不愛茄汁豆的我也吃光!

飲品方面大推玄米茶Latte
入口帶有陣陣玄米茶清香 口感順滑