2023-05-30
出得去唞氣就梗係要食好啲啦,今日就同朋友嚟到位於中環嘅Pazzi Isshokenmei 。 佢哋全新行政總廚 Ken Kwok 曾任多間米芝蓮餐廳,菜色選用新鮮日本食材去製作意大利美食,係咪聽落都好吸引呢?餐廳環境非常舒服,全部落地玻璃感覺非常寬敞。餐廳放咗好多唔同嘅藝術擺設,未食嘢已經覺得可以响到 chill 一整晚❤️🥖餐前麵包好多餐廳都會有,但係佢哋配搭埋炸紫蘇葉,感覺非常特別❤️🥩AS Wagyu & Botan-Ebi Roll Uni, Lobster JellyA5 和牛包住日本水菜,咁就可以平衡和牛嘅油脂,和牛入口油脂分布均勻,好嫩滑,食落味道好 fresh,再加上面層厚厚嘅海膽,好新鮮嘅配搭❤️👅Scallop & Wagyu Tongue , Jerusalem Artichoke Espuma帶子大大粒睇落相當吸引,中間包住咗牛舌最底層有另外一隻帶子👍🏻食之前店員會即場加上泡沫醬點綴,和牛舌好香牛味,食落唔算太靭。帶子肉厚鮮甜。加埋配菜帶點酸味,食落都唔覺膩。🐟Daily Catch Jet Fresh Form Japan擺盤好靚,靚到唔捨得拆散佢😅油金魚上配上白&
擺盤好靚,靚到唔捨得拆散佢😅
油金魚上配上白&粉蘿蔔,再加上番茄清湯,油甘魚好新鮮,加埋蕃茄味道啱啱好。
🦐Signature Abalone Pasta Sakura Shrimp
廚師自家制意粉同櫻花蝦醬!再配上南非鮑魚。濃濃嘅醬汁非常吸引,鮑魚超有口感。的確想食完一啖又一啖!
Veal Milanese Anchovy & Shallot
外層炸得啱啱好,非常脆口,配搭 Anchovy 有少許咸香味再加埋上面嘅洋蔥一齊食,口感十足
White peach Yogurt Ice cream
酸酸地嘅雪糕,再加甜甜嘅桃肉,底層仲有Nuts 增加口感。簡直係幫我嘅晚餐那一個完美嘅句號。
每款菜式都有獨特成分配搭不同嘅調味料,下次要帶老公來品嚐一下先❤️