2023-02-07 1804 views
年初八老婆一家飲茶🫖開年,Book咗半島,以為好high class,點知老婆話唔係尖沙咀間酒店🏨,而係南昌站隔離既南昌薈既半島漁港😅星期日返完觀塘教會去南昌站,因為推住BB車好麻煩要週圍搵𨋢。去到門口有幾十人等緊位,好彩老婆家姐🧍‍♀️book咗枱可以😌直入,不過坐得好逼,仲有BB車親戚們已叫咗第一☝️輪,我就坐低叫第二輪,都好多選擇,同埋2:00開始下午茶🫖時間所以平d叫咗半島水晶蝦餃、蟹籽燒賣皇、蠔皇叉燒包、黑金流沙包、醬皇蒸鳳爪、紫松叉燒酥、紅燒BB鴿、蒜香蝦春卷、懷舊馬拉糕、香芋燒腩卷、金粟脆魚餅、花生🥜甜薄撐、七彩燕麥脆蛋散、鬼馬炸両腸粉、紅棗糕黑金流沙包正,真·流沙春卷夠香脆甜薄撐煙煙韌韌正,夠甜馬拉糕鬆軟,脆蛋散夠脆同夠甜脆脆腸好食紅棗糕冇乜味乳鴿正,熱辣辣,皮脆肉嫩叉燒酥唔掂,加咗紫薑不知所謂,我自己唔食薑,中伏

黑金流沙包正,真·流沙
黑金流沙包

春卷夠香脆
蒜香🧄蝦春卷

甜薄撐煙煙韌韌正,夠甜
花生🥜甜薄撐

馬拉糕鬆軟,脆蛋散夠脆同夠甜
七彩燕麥脆蛋散

脆脆腸好食

紅棗糕冇乜味
點心

乳鴿正,熱辣辣,皮脆肉嫩
紅燒BB乳鴿

叉燒酥唔掂,加咗紫薑不知所謂,我自己唔食薑,中伏
2023-01-29
$100 (Lunch)
黑金流沙包
  • 金粟脆魚餅
  • 花生甜薄撐
  • 鬼馬炸両腸粉
2023-01-28 2413 views
之前食過呢間嘅小菜覺得幾好食。上次樓面丫姐極力推介呢度嘅打邊爐放題好抵食。所以就試吓。今次又係有朋友生日所以搞聚會,樓面阿姐勁好,主動問我哋有冇人生日。原來滿五人,當月生日壽星係免費。如果有兩個壽星第二個壽星會係半價。如果10個人食,有兩個壽星就會兩個都免費。本身加埋一每人都要$330 ,都唔係平,佢講完之後即刻覺得好抵返晒。雞煲係任食,味濃,好味 刺身有一盤,刺身都好新鮮。 另外,仲有師傅點選,今次係蠔皇鮑魚扣玉鴨掌,每人一隻。鮑魚彈牙湯底叫了一個藥膳湯底及鴛鴦鍋。牛頸脊同埋水餃王係冇得refill,不過好正海鮮拼盤會有一盤,每人每款都有兩至三件,每樣都好新鮮。仲有其他仼叫嘅食品。淨係叫鵝腸都抵返晒總括來講,咁多款式,一次過滿足晒,算係咁啦。
之前食過呢間嘅小菜覺得幾好食。

上次樓面丫姐極力推介呢度嘅打邊爐放題好抵食。所以就試吓。

雞煲係任食,味濃,好味

刺身有一盤,刺身都好新鮮。

湯底叫了一個藥膳湯底及鴛鴦鍋。
牛頸脊同埋水餃王係冇得refill,不過好正

海鮮拼盤會有一盤,每人每款都有兩至三件,每樣都
好新鮮。
仲有其他仼叫嘅食品。淨係叫鵝腸都抵返晒

總括來講,咁多款式,一次過滿足晒,算係咁啦。
Celebration
Birthday
  • 雞煲
2022-12-21 1971 views
同老爺奶奶做冬,因為老爺行動不便,我地就揀左佢地屋企樓下間酒樓食餐便飯,又估唔到有驚喜喎!我地叫左個三寶套餐$388 再加左$1雞三寶套餐有條一斤重既斑仔,另外有個魚湯雜菜粉絲煲,白汁蝦球無諗到條魚都蒸得算岩岩好,平時少食魚既我都食左好多😂魚湯雜菜粉絲煲一上枱既時候仲滾滾的!湯底好夠咸香,同埋好多蝦乾,幾足料,擺盤都擺得幾靚🥦🥬最後係$1文昌雞!估唔到而家都仲興一蚊雞🤣🤣 4個人加$1就有一隻雞了,雞肉好嫩滑,淨係的一個人就KO左半隻了😋酒樓黎講都算有誠意,啲姐姐服務都幾好,最後都識做送紅豆沙俾我地食,不過由於紅豆沙完全唔掂檔,我就無影低喇😂😂

我地叫左個三寶套餐$388 再加左$1雞
三寶套餐有條一斤重既斑仔,另外有個魚湯雜菜粉絲煲,白汁蝦球

無諗到條魚都蒸得算岩岩好,平時少食魚既我都食左好多😂

2022-12-20
2022-12-19 973 views
繼續Seafood Loves Sake🍶 限定套餐 x 築水17大吟醸🤓 擁有華麗香氣與清爽口感的大吟釀,才能襯出菜式的精緻。限定套餐菜式包括🤗 - 海皇羹 - 用海鮮整成嘅湯羹,好足料🫶🏻- 炒龍躉球 & 龍躉煮時蔬 - 我最中意食嘅魚之一,無骨又啖啖肉😝 成日都驚去街會無菜食,不過呢度份量好夠🤓- 尖椒燒汁牛柳粒 - 好彩尖椒唔會太辣😝 牛柳粒好香好有牛味,亦易咬😌 總括嚟講,成餐飯好滿足😌 順帶一提,可以叫埋紅燒BB鴿🤓 $48/隻,都好唔錯🫶🏻

限定套餐菜式包括🤗
- 海皇羹 - 用海鮮整成嘅湯羹,好足料🫶🏻

2022-12-18 850 views
飲食界有個一年一度既「SEAFOOD LOVES SAKE」既活動,今年已經第4年,參與既餐廳會提供日本清酒與各式菜餚美味配搭既清酒料理菜單。呢間餐廳今年都有參加,所以預先book左試下佢呢個「SEAFOOD LOVES SAKE」限定套餐。套餐入面好多菜式!樣樣都好高質素!其中值得highlight 既有:🥢海皇羹非常足料!!!入面既蝦都好新鮮彈牙,啖啖充滿海鮮鮮味。🥢炒龍躉球魚肉厚實,大大件,份量又多!炒得剛剛好,唔會太老,非常鮮嫰!🥢尖椒燒汁牛柳粒較為香濃既一道菜。牛柳粒牛味濃又軟稔,配埋尖椒惹味! 刺激味蕾,配上清酒,整體感覺更提升另一層次。 🥢龍躉煮時蔬龍躉頭,配炒時蔬,再配清酒,又另一重清新感覺。 清酒方面,呢次「SEAFOOD LOVES SAKE」限定套餐配既清酒係「築水17大吟醸」。大吟釀口感清爽,同時擁有華麗香氣,配襯唔同菜餚,襯托出菜式的精緻,將整體味道昇華至另一層次。必要一試!!
今年已經第4年,
參與既餐廳會提供日本清酒與各式菜餚美味配搭既清酒料理菜單。

呢間餐廳今年都有參加,

套餐入面好多菜式!
樣樣都好高質素!
其中值得highlight 既有:

🥢海皇羹
非常足料!!!
入面既蝦都好新鮮彈牙,
啖啖充滿海鮮鮮味。
🥢炒龍躉球
魚肉厚實,大大件,份量又多!
炒得剛剛好,唔會太老,
非常鮮嫰!
🥢尖椒燒汁牛柳粒
較為香濃既一道菜。
牛柳粒牛味濃又軟稔,
配埋尖椒惹味!
刺激味蕾,配上清酒,整體感覺更提升另一層次。
🥢龍躉煮時蔬
龍躉頭,配炒時蔬,再配清酒,又另一重清新感覺。

大吟釀口感清爽,同時擁有華麗香氣,
配襯唔同菜餚,襯托出菜式的精緻,將整體味道昇華至另一層次。
必要一試!!
2022-12-18 622 views
同屋企人 去揾太奶奶食飯俾佢地 d燒鵝排場 嚇一跳我叫左個 Seafood Love Sake 限定套餐入面有海皇羹 老人家好like食 因為唔洗點咬 而且都好有鮮味 好好胃口 食幾 2 碗最happy睇到佢食得行得炒龍躉球d魚唔鞋口 炒得夠鑊氣!尖椒燒汁牛柳粒好惹味 平時黑椒牛柳多再加埋尖椒 不得了最重要牛柳依舊大大粒龍躉煮時蔬魚肉都無鬆開 好完整Seafood Loves Sake. 限定套餐 x 築水17大吟醸擁有華麗香氣與清爽口感的大吟釀才能襯出菜式的精緻。
同屋企人 去揾太奶奶食飯

老人家好like食 因為唔洗點咬
而且都好有鮮味 好好胃口 食幾 2 碗
最happy睇到佢食得行得

炒龍躉球
d魚唔鞋口 炒得夠鑊氣!

尖椒燒汁牛柳粒
好惹味 平時黑椒牛柳多
再加埋尖椒 不得了
最重要牛柳依舊大大粒

龍躉煮時蔬
魚肉都無鬆開 好完整

擁有華麗香氣與清爽口感的大吟釀
才能襯出菜式的精緻。
2022-12-18 457 views
聖誕天凍想食熱嘢但係又要有聖誕氣氛,搵到好幾間都係有呢個 「SEAFOOD LOVES SAKE」 活動嘅餐廳, 啱曬鍾意食中餐又要有節日氣氛嘅我, 其中一間喺南昌v city附近, 地點非常方便南昌站一落兩分鐘就行到。屋邨商場嘅餐廳, 裝修企理, 乾淨,佢既Seafood Love Sake. 限定套餐包幾多野食,1) 海皇羹 老人家一定要飲個湯或者羹暖一暖個胃先,剛剛好 2) 炒龍躉球分量非常之多, 材料豐富, 魚肉厚實3) 尖椒燒汁牛柳粒牛柳粒牛質嫩滑,唔會咬唔開,尖椒同牛肉 一向都係perfect match4) 龍躉煮時蔬又有魚,我就最鍾意食魚㗎喇,龍躉煮時菜,加返個菜分量剛剛好最重點推介就係個酒,限定套餐個清酒係築水17大吟醸大吟釀口感清爽,聞既時候會有淡淡的香氣,唔會係好濃嘅酒氣 ,襯托返中菜既龍躉,清清既味道,襯托出菜式的精緻,睇得出係有設計過嘅菜單,必要一試。

1) 海皇羹
老人家一定要飲個湯或者羹暖一暖個胃先,剛剛好

2) 炒龍躉球
分量非常之多, 材料豐富, 魚肉厚實

3) 尖椒燒汁牛柳粒

4) 龍躉煮時蔬
又有魚,我就最鍾意食魚㗎喇,龍躉煮時菜,加返個菜分量剛剛好

最重點推介就係個酒,限定套餐個清酒係築水17大吟醸

我知道酒樓係要做熟客,但係呢間酒樓嘅處理絕對係有問題。🤬🤬🤬🤬星期日12點鐘攞飛,等左1個鐘頭10分鐘都仲未有枱。我開始覺得有問題,埋去睇吓先知道,原來個知客一味放熟人,啲號碼叫都唔叫。個知客打晒招呼個啲,行埋黎就有位,飛都唔使攞。埋去問,仲要態度惡劣,串我話「係無枱丫嘛!兩位枱就有,兩位你係咪入丫?要我就即刻比你。」呢間酒樓我最後都唔會入去,因為我預感只會愈食愈嬲,一間咁樣處理排隊嘅酒樓,出菜都只會係混亂。我亦唔會再比機會佢,呢啲經驗無下次。

2022-08-23 1898 views
點心好食蟹籽燒賣皇、黃金流沙包、鮮蝦腸粉好香、好正唔係間間茶樓嘅小籠包好食,呢間嘅南翔小籠包不失望點心上得快。人流多,職員雖在安排坐位上三次未定,但在之後服務也算不錯
2022-08-22
仲邊敢幫襯你哋公司呀啲服務咁差,下午約1pm響南昌薈開開心心買盒燒味雙拼外買飯盒,問其外賣部女職員攞薑蓉,她說其中一樣餸不是雞所以唔俾,真係天大奇聞。響今時今日咁嘅服務行業都仲會聽到呢個天大笑話,而且態度十分惡劣,好似我錯咁,我同她說咁我盒飯有燒肉你又唔跟芥茉醬俾我,先不情願地掉一包落我個膠袋度。我幫襯多年你地早午晚市,疫情時期還幫襯你們買外賣飯盒。今次真係第一次如此失望,亦不會再幫襯你們公司任何一間分店。
2022-08-16
TakeAway
$38 (Lunch)
2022-08-01 1468 views
是次與家人喝下午茶。眼見酒樓大廳環境擠迫,不欲搭枱,便需要再多等時間才有枱。差不多14:35 才被安排進房喝茶,不用搭枱。茶是用茶包沖泡,沖過第一次,第二次便沒甚茶味。1. 京川餃子本以為跟紅油抄手差不多,但其實不一樣。紅油抄手有辣油,但這菜只有很少醬汁偏向甜,材料與皮份量ok, 味道尚可。2. 七彩蛋散一開始好奇七彩是如何七彩呢,原來是指有七件...麥片只有數片放在蛋散上點綴,沒有甚麼特別。3. 潮州粉粿材料85%是馬蹄和少量配料,不太好。4. 濃湯鮮竹卷鮮竹卷的湯有用蟲草有些特別,湯底是清湯,一點也不濃,可以喝。5. 蒜蓉蝦春卷足料的蝦春卷,蒜蓉味十足,非常香和可口!

茶是用茶包沖泡,沖過第一次,第二次便沒甚茶味。

1. 京川餃子

2. 七彩蛋散

3. 潮州粉粿

材料85%是馬蹄和少量配料,不太好。

4. 濃湯鮮竹卷

5. 蒜蓉蝦春卷

足料的蝦春卷,蒜蓉味十足,非常香和可口!
京川餃子
七彩蕎麥蛋散
潮州粉棵、濃湯鮮竹卷
蒜蓉蝦春卷
2022-07-29
Waiting Time
35 Minutes (Dine In)
$60 (Tea)
潮州粉棵、濃湯鮮竹卷
蒜蓉蝦春卷
2022-07-24 959 views
休假都到他家陪老爺喝早茶,因附近就這一家酒樓可以喝茶吃點心,每次都要排隊等位,雖不習慣搭台但沒辦法了,各款點心質量還是不錯的,環境也不錯,唯一不足就是要搭台,畢竟現在還是疫情期間,有點小害怕,每次一吃完點心馬上結賬離場,時日消費179元,吃得好飽,性價比高
2022-07-04
Waiting Time
30 Minutes (Dine In)
$60 (Breakfast)
  • 蝦餃~玻璃腸粉
2022-07-09 850 views
週末肯定要飲茶咯,雖然小雞胃不喜歡,但是我還是會一個月選兩個週末!炸兩也算酥脆不過和海港酒家的紅米腸還差一點!炸蝦春卷不錯!酥脆份量多,豆苗蝦餃比一般蝦餃更好吃!甜薄撐我倆都喜歡,叉燒酥不喜歡,有薑味兒!桂花糕是他吃的,他喜歡
2022-07-01 816 views
為咗食一蚊豬。六個人可以叫半份,唔算多肉,皮燒得很脆。比某啲婚宴時食的,仲要好食雖然一蚊,但都係有驚喜豉油王鵝腸,鵝腸爽,豉油夠入味。紅燒BB鴿,味道唔錯,不過冇乜肉食金菇粉絲肥牛沙嗲煲,正常,但沙嗲好好食,有少少辣。薑蔥生蠔煲拎上嚟嘅時候,仲係熱辣辣。薑蔥好入味,蠔大隻,配埋啲汁,好野味。好好食粟米雞蓉魚肚羹正常,無特別綠豆沙,送嘅好香,起沙。就算係送都不是稀水。因為叫咗一蚊BB豬,所以唔可以叫特價套餐。小菜要散叫。散叫小菜價錢都唔算貴。我哋六個人食,叫了六樣野,平均每人百五蚊。有幾個阿姐應該係炒散所以問佢哋嘢都唔識。不過負責幫我哋買單嗰個阿姐好好,送糖水俾我哋食,又會推介叫我哋平日來,會少啲人。之前睇食評見到話呢間嘢麻麻哋,本身都冇乜特別期望,但為咗一蚊豬先去試吓,結果俾我哋好有驚喜,比我想像中好食好多,我哋幾個食完都大讚。難怪天水圍嗰間咁多人排隊。
為咗食一蚊豬。

六個人可以叫半份,
唔算多肉,皮燒得很脆。

比某啲婚宴時食的,仲要好食
雖然一蚊,但都係有驚喜
豉油王鵝腸,鵝腸爽,豉油夠入味。

紅燒BB鴿,味道唔錯,不過冇乜肉食
金菇粉絲肥牛沙嗲煲,正常,但沙嗲好好食,有少少辣。

薑蔥生蠔煲

拎上嚟嘅時候,仲係熱辣辣。
薑蔥好入味,蠔大隻,配埋啲汁,好野味。
好好食

粟米雞蓉魚肚羹
正常,無特別

綠豆沙,送嘅

好香,起沙。
就算係送都不是稀水。

我哋六個人食,叫了六樣野,平均每人百五蚊。

有幾個阿姐應該係炒散所以問佢哋嘢都唔識。

難怪天水圍嗰間咁多人排隊。
2022-06-28
  • 薑蔥生蠔煲
2022-06-22 524 views
父親節第一擊⚡️,酒樓飲茶☕️大煎堆 - 煎堆面灑滿白芝麻,比出面其它煎堆較薄脆,又不缺乏口感🫠叉燒酥 - 叉燒餡加入左薑汁,特別又鬆化🤩香芋煎薄餅 - 外皮煎到脆卜卜,入面有宇頭香味又夠軟熟,一上檯就清哂😋燒賣 - 新鮮彈牙😬🧄蒜香🍤春卷 - 香脆不油膩,滿滿既蝦肉🍤,蒜味🧄唔係好重😂鹹水角 - 香脆煙靭可口😏牛肉腸、蝦胶、菜苗餃、叉燒包、黃金流沙包、香芋燒腩卷 - 皮薄餡料豐富飽滿🥳鳳爪、金錢肚 - 味道正常,可以再蒸得熱D🤏酥炸魷魚鬚 - 外酥裹嫩🫰呢一餐大大大滿足✌🏻✌🏻✌🏻
父親節第一擊⚡️,酒樓飲茶☕️

叉燒酥 - 叉燒餡加入左薑汁,特別又鬆化🤩

燒賣 - 新鮮彈牙😬

鹹水角 - 香脆煙靭可口😏

鳳爪、金錢肚 - 味道正常,可以再蒸得熱D🤏

酥炸魷魚鬚 - 外酥裹嫩🫰

呢一餐大大大滿足✌🏻✌🏻✌🏻

2022-06-19
Waiting Time
20 Minutes (Dine In)
Type of Meal
Breakfast