2018-03-26 263 views
大少鐘意食西餐 呢排佢返工超大壓力 決定帶佢上金朝陽中心30樓 望著維港食個米芝蓮推介西餐 可以一解愛人悶氣。兩個人坐半圓形梳化位 自成一角 幾浪漫。望著維港夜景 整個心情都放鬆下來。我近來keep fit 所以唔敢叫二人餐 二人餐其實幾豐富 又抵 又包飲品&甜品。前菜~ Deviled Crab cake朋友力推!食完真是好想encore ! 每一啖都是新鮮蟹肉 蟹肉應該係人手拆 所以口感好豐富 而且好鮮甜。煎得甘香。三種醬料 牛油果醬 芒果莎莎 酸辣醬~ 各有特色 我本身鐘意食牛油果 特別鐘意~Wagyu Beef Burger~大少鐘意食漢堡 必叫啦。鐘意漢堡既朋友唔好錯過 兩片麵包充滿牛油香 外脆內軟 鋪滿黑白芝麻。和牛帶點微粉紅 剛剛好 濃郁牛味。配料絕對有誠意 洋蔥煮到帶點焦糖香 酸瓜蕃茄牛油生菜 用料新鮮。兩片煙肉唔會太乾 脆脆咸咸 整個burger既層次很豐富 每一部分都好用心。讚!大少食得開心 咩都抵返曬。下次非keep fit期 要再黎試二人餐先得。哈哈~

前菜~ Deviled Crab cake

Wagyu Beef Burger~

今日在 CWB book 了 Penthouse 和女朋友去食 lunch. 餐廳是在登龍街金朝陽中心30樓, 而且由於有落地玻璃, 更可以飽覽CWB景觀; 無記之前都有電視劇來呢度取景架~ 可能才剛剛好12點, 入面唔算多人, 可以直接入座.因為我們太餓, 女友就隨意叫左呢度的每周午餐精選 (Weekly Lunch Special): 可以選沙律或是牛肝菌蘑菇濃湯 (Porcini Mushroom Soup), 我們則叫了湯. 而 main course 則選了蜆肉扁意大利麵 (Linguine Vongole ); 而我就比較大食, 來到這裡咁有格調, 當然要試試佢既 salad bar 啦; 於是乎我就 order 左 Salad Bar + Soup or Main Course + Dessert 的 set lunch. 主菜是法式燒春雞 (Grilled French Spring Chicken). 另外, 又隨意點了杯咖啡來提神.這裡的沙律 bar 有齊各式各樣的頭盤包括火腿, 煙三文魚, 蝦和螺, 各種沙律菜和各式甜品等等, 如果是午餐來說已經十分豐富, 讚呀~

這裡的沙律 bar 有齊各式各樣的頭盤包括火腿, 煙三文魚, 蝦和螺, 各種沙律菜和各式甜品等等, 如果是午餐來說已經十分豐富, 讚呀~!

無幾耐, 女友的牛肝菌蘑菇濃湯已經送到, 女友說個湯很暖而且蘑菇味很濃很喜歡.
而個蜆肉扁意大利麵我又都很鐘意這個 美味度很高的. 麵條相對地比起一般連鎖店是比較纖幼的, 但是卻十分煙韌, 咬在口中有些微回彈的感覺. 辣汁的味道很特別, 旁邊的蜆真係算很多, 我們原本還擔心太辣食不下去, 不過好快食完一隻又一隻, 我喜歡佢肉肉十分鮮味 , 一點也沒有沙粒, 非常彈牙.

很快地燒春雞已經送到, 聞落很香食落很脆口, 雞肉吃起來很美味, 表面佈滿了醬汁, 而且應該表面煎過, 處理得很金黃, 並不太油膩, 外觀非常好看.

服務黎講, 工作緊既男和女侍應都幾有禮貌, 服務態度很好的.
依個月好多朋友生日🎂 已經請左N 餐生日飯🤑。 不過咁多年老朋友,還可以一起食飯慶祝聚會其實係一件好開心既事。今晚識左廿幾年既小學同學生日,佢好鍾意食西餐。所以我就投其所好,搵左一間米芝蓮西餐廳同佢慶生🎁。-餐廳位於金朝陽中心二期最高層景觀一流,露台雅座維港美景盡入眼簾果然夠情調!職員友善亦好有禮貌酒店級既服務質素-🎂我地叫左個2人餐🎂先黎一盤自家製麵包Wow 脆卜卜口感配上Pesto 青醬味道挺清新-♥️Appetiser 😋Bluefin Tuna Tartare 有慢煮流心蛋配上新鮮Tuna入面仲有蕃茄碎,青瓜碎口感層次豐富、食材質素上盛澎湃既流心蛋黃汁,令到配料口感更滑溜仲配埋兩塊脆餅-😋Deviled Crab 🦀 Cake 上網睇食評,好多人推介蟹餅我同朋友都好鍾意食海鮮,特別係蟹Set 既蟹餅size 係mini 版,賣相精緻伴有三款醬:牛油果、芒果莎莎、辣味蛋黃醬朋友最愛牛油果醬配絲絲鮮甜蟹肉牛油果口感夠滑夠creamy 我就比較喜歡酸酸甜甜既芒果莎莎醬-♥️Soup本身跟餐係Porcini Mushroom 🍄 Bisque 朋友盛讚松露磨菇湯勁香又夠濃郁足料磨菇🍄湯,口
餐廳位於金朝陽中心二期最高層
景觀一流,露台雅座維港美景盡入眼簾
果然夠情調!

味道挺清新
♥️Appetiser
😋Bluefin Tuna Tartare

有慢煮流心蛋配上新鮮Tuna
入面仲有蕃茄碎,青瓜碎
口感層次豐富、食材質素上盛
澎湃既流心蛋黃汁,令到配料口感更滑溜
仲配埋兩塊脆餅
😋Deviled Crab 🦀 Cake

上網睇食評,好多人推介蟹餅
我同朋友都好鍾意食海鮮,特別係蟹
Set 既蟹餅size 係mini 版,賣相精緻
伴有三款醬:牛油果、芒果莎莎、辣味蛋黃醬
朋友最愛牛油果醬配絲絲鮮甜蟹肉
牛油果口感夠滑夠creamy
我就比較喜歡酸酸甜甜既芒果莎莎醬
♥️Soup

朋友盛讚松露磨菇湯勁香又夠濃郁
足料磨菇🍄湯,口感杰身但又夠滑
我加左$30 轉左一碗海鮮湯

初時以為係酸甜蕃茄湯
原來係濃郁嘅海鮮味道
仲有最愛既帶子🤤
仲配埋香草🌿包
♥️Main Course
😋Slow Cooked Akaroa King Salmon

近年成日聽人講慢煮,今晚終於試到🤤
第一次食低溫慢煮三文魚
味道驚為天人,一試難忘
魚肉幼嫩,唔會過老,又唔會過生
魚油甘香,質感嫩滑、入口融化
慢煮三文魚比烤煎更出色
一試即愛上
再配上Fregola 意粉
一粒粒圓碌碌既意粉粒,煙煙韌韌
Size 像薏米,又可愛又好味
😋 Coal Grilled Aged U.S. Prime Rib-Eye Steak

🥩 五成熟既肉眼扒,火喉剛剛好
質素好既牛扒,唔駛太多調味和醬汁
肉質鮮嫩,油脂分佈平均
牛味重、肉質有咬口
♥️Dessert
🌟Penthouse Mini Dessert Platter

有cheese cake , 綠茶布丁, 朱古力布朗尼 , 奶凍
mini 版既甜品份量剛剛好
每款甜品都唔會偏甜
最鍾意綠茶奶凍,綠茶味重又夠香滑
奶凍布甸奶味香濃,仲有芒果醬
♥️Drinks:

• Deviled Crab cake
  • Porcini Mushroom Bisque
  • 慢煮三文魚
2018-03-09 574 views
踏入今年生日慶祝嘅重要一撃,今晚當然與摯愛一齊渡過,佢一早做哂功課,精心挑選下訂咗位於銅鑼灣嘅「Penthouse」,果然夠特別又超心思呀!由於要有神秘感,晚餐前我都唔知今晚邊間餐廳,係摯愛帶領下去到登龍街,再踏入金朝陽中心上到最高層,一岀𨋢果然係個超級大驚喜,餐廳裝修舒勁正又有feel,配上開揚無敵大海景,再細看下原來連續3年都成為米芝蓮推介餐廳,摯愛超級識揀識食又識與我一齊享受⋯⋯哈哈!無敵大海景簡直令人心廣神怡,餐廳有個露台有幾張枱,無論室內外,鬧市中對住靚景飲嘢或用餐,特別開懷開胃⋯⋯哈哈哈!真係好耐未用過賓至如歸來形客餐廳嘅服務,服務員真的超級細心有禮,先耐心解釋menu,用餐過程時時刻刻留意客人所需,當有所要求時更會即時反應並比預期做得更好,真係要親身體驗先明白服務點好!今晚我倆就叫咗個超豐富嘅Set Menu for 2 Persons享用!先上一排香口麵包配上開胃香草醬,來成為今晚晚餐序幕。<Starter>Bluefin Tuna Tartare:鮮美藍鰭吞拿混合慢煮蛋味香嘅溫泉蛋,好醒胃清新。Deviled Crab Cake:蟹味濃郁再配上三款唔同

先上一排香口麵包配上開胃香草醬,來成為今晚晚餐序幕。

<Starter>
Bluefin Tuna Tartare

Deviled Crab Cake:蟹味濃郁再配上三款唔同嘅醬汁,食岀唔同滋味,好好味

Deviled Crab Cake

<Soup>
Porcini Mushroom Bisque:超creamy超香郁松露蘑菇香,入口細膩豐富,勁好飲
!
Porcini Mushroom Bisque

<Main course>
Slow-Cooked Akaroa King Salmon:三文魚超新鮮,慢煮令魚肉特別軟滑,配上烟烟韌韌嘅意粉粒粒加濃香蕃茄汁,超超正

Coal Grilled Aged U.S. Prime Rib-Eye Steak:一上枱已傳來陣陣炭燒烤香,賣相超吸引。炭燒烤嘅廚藝遇上美國頂級肉眼扒嘅鮮嫩,medium嘅程度完全發揮得令我一食難忘的外香肉鮮汁豐富,勁勁勁正

另外,要求服務員要點鹽,超級周到給與海鹽和特別的紅酒海鹽,還細心提醒不要落太多,免得過咸。真的超級贊

<Dessert>
Penthouse Mini Dessert Platter:稱之mini但四款甜品齊享,一點都唔mini。奶凍超滑口、芝士蛋糕香濃、Brownie朱古力味勁香,每款都唔會過甜,勁正

House Red Wine & Fresh Mango Juice:今晚咁開心一定要飲返杯紅酒,醇香唔dry完全啱哂我。每款果汁都係新鮮即榨,絶無添加糖,超fresh超好飲。

今晚簡直係一個難忘嘅生日晚餐,摯愛精選嘅「Penthouse」無論餐廳裝潢、環境景觀、服務質素、食物水準都係一流超班。唔止米芝蓮推介,Penthouse喺我心目中都排係撐枱腳或一班人飲嘢傾計首位選擇啦⋯⋯哈哈哈
2018-03-07
Type of Meal
Dinner
Bluefin Tuna Tartare
Deviled Crab Cake
Porcini Mushroom Bisque
一年一度嘅紀念日,當然要食好啲去慶祝喇!!! 男朋友原來已經準備好,一早訂左呢間米芝蓮餐廳同我慶祝!!! Penthouse位於登龍街,位置非常方便就腳。餐廳位於最高層,景觀非常一流!!餐廳預留左望海嘅位置俾我地,真係好貼心。柔和嘅燈光加上音樂,氣氛好浪漫呢。Penthouse有2人晚餐,有餐廳唔同嘅招牌菜式,同男朋友決定點2人晚餐試試。麵包烤得香脆,配上自家製嘅香草醬,酸酸地幾得意,都唔錯。前菜點了出名嘅Deviled crab cake,蟹餅賣相好吸引呢。蟹餅真材實料,蟹肉一梳梳,鮮味十足。蟹餅配上3款醬,最鍾意芒果莎莎醬酸酸地,好開胃。另一款前菜係24months aged parma ham,parma ham嘅咸香遇上哈蜜瓜嘅甜,好夾呢,而且再加上白松露油,非常香!!!湯因為我唔飲蘑菇湯,店員提議可以加錢轉海鮮湯。海鮮湯用料好豐富,有大蝦同青口等等。湯底紅紅令人以為係蕃茄味,原來係濃濃嘅海鮮味道!!! 海鮮都好新鮮,青口非常軟嫩,男朋友非常妒忌呢。肉肉迷嘅我,主菜必定要食牛扒喇。U.S. prime rib eye steak點了5成熟,牛扒配上燒汁同松露cream,份量都幾
一年一度嘅紀念日,當然要食好啲去慶祝喇
!!! 男朋友原來已經準備好
,一早訂左呢間米芝蓮餐廳同我慶祝!!!
!!

麵包烤得香脆,配上自家製嘅香草醬,酸酸地幾得意,都唔錯。

。蟹餅配上3款醬,最鍾意芒果莎莎醬酸酸地,好開胃。

!!!

!!! 海鮮都好新鮮,青口非常軟嫩
,男朋友非常妒忌呢

肉肉迷嘅我,主菜必定要食牛扒喇。U.S. prime rib eye steak點了5成熟,牛扒配上燒汁同松露cream,份量都幾多,男仔唔會唔夠飽。

肉眼扒多汁,牛油味濃郁,唔會鞋口,肉質幼嫩
,配上燒汁,好好味!!! 份量對我黎講都比較多,要男朋友幫口先食得哂
!!

貪吃嘅我仲加配左薯條,因為牛扒同薯條本來就是一對的
!!! 薯條可選擇粗幼,鍾意脆口,所以揀左幼薯條。薯條香脆可口,唔油膩,加上少少鹽調味,而且配上松露蛋黃醬,搖身一變變成松露薯條,男朋友都食到lam lam脷
!!!

主菜之後,當然便是甜點登場嘅時間
!!! 甜品係拼盤的,有唔同款式,啱哂心多多嘅我!! 拼盤最鍾意奶凍,奶凍好嫩滑,而且牛奶味好濃郁,差唔多我自己一個人獨佔呀
!! 甜品拼盤份量剛剛好,每款份量細細地,唔怕食唔哂。

食完後,店員提議我同男朋友可以去露台影張靚相。露台位睇維港夜景更一流
,完全冇任何東西遮蔽,更加令人陶醉喺美景當中!!!
對於男朋友今次嘅安排我好滿意呢
!!! 米芝蓮晚餐相當好味!! 另外,店員服務都好好,好細心同貼心,會講解少少菜式

2018-02-28 3366 views
吃飯係我每日最開心既事🙆🏻‍♀️食得是福嘛😁上星期跟同事黎金朝陽中心2期食lunch,呀...原來依棟既餐廳好多都好吸引呢。搭𨋢時聽到👂🏼有個型男👨🏻 盛讚依間西餐廳。我正煩惱緊男朋友生日去邊食飯好😆咁一於就依間啦😌-果然很有情調既西餐廳服務同環境都好有質素呢職員好友善好有禮貌安排左望到維港既座位俾我地💕❤️美食又有靚景相伴👍🏼-💫我地叫左個2人set 先來脆卜卜既自家製麵包🥖烤焗得十分香脆! 配上Pesto 青醬味道既清新又濃郁-1️⃣前菜:🌟24 Month Aged Parma Ham柔軟鹹鮮既Parma ham 配上鮮甜多汁既哈蜜瓜,perfect match 👏🏻。好鍾意Parma Ham 鹹中帶香,一片又一片薄而透光又充滿油香!正!👍🏼男朋友喺我感染下都愛上左。每次去餐廳見到Parma Ham ,都例牌會點黎食😆P.S 加埋嫩口既火箭菜,味道好夾亦更香口-🌟Deviled Crab 🦀 Cake 從小到大都很愛吃蟹餅作為一個蟹迷, 餐廳既蟹餅係其中一款招牌菜點都要叫黎試下🤤香噴噴啖啖肉的蟹餅,賣相精緻一絲絲既鮮甜蟹肉令人涶涎蟹餅伴有三款醬:芒果莎莎 辣味蛋黃醬 牛油果醬。 一份蟹餅
吃飯係我每日最開心既事🙆🏻‍♀️食得是福嘛😁
上星期跟同事黎金朝陽中心2期食lunch,
呀...原來依棟既餐廳好多都好吸引呢。
搭𨋢時聽到👂🏼有個型男👨🏻 盛讚依間西餐廳。
我正煩惱緊男朋友生日去邊食飯好😆咁一於就依間啦😌

烤焗得十分香脆! 配上Pesto 青醬
味道既清新又濃郁

1️⃣前菜:
🌟24 Month Aged Parma Ham

P.S 加埋嫩口既火箭菜,味道好夾亦更香口
🌟Deviled Crab 🦀 Cake

從小到大都很愛吃蟹餅
作為一個蟹迷, 餐廳既蟹餅係其中一款招牌菜
點都要叫黎試下🤤
香噴噴啖啖肉的蟹餅,賣相精緻
一絲絲既鮮甜蟹肉令人涶涎
蟹餅伴有三款醬:芒果莎莎 辣味蛋黃醬 牛油果醬。 一份蟹餅,不同口味,多重享受🤗
最鍾意香滑濃郁既牛油果🥑醬
口感滑溜又唔會蓋過蟹香
2️⃣餐湯:

磨菇湯係我最愛既西湯
依個松露油磨菇濃湯冇得輸
好濃郁好Creamy👍🏼
磨菇碎粒增口感
3️⃣主菜:
🌟Slow Cooked Akaroa King Salmon

近年流行慢煮,低溫慢煮這種新派烹調方法,可令肉滑多汁🤤
這份三文魚,色澤像生的非常鮮艷
但其實是熟了😌,質感像刺身般柔滑軟嫩
魚油甘香,肉質卻保持嫩滑,輕輕用叉一撥魚肉就分離,入口即化 😋
比烤煎的好吃多了🤤
再配上一粒粒煙韌彈牙既Fregola 意粉,正👍🏼
無論味覺或視覺,都得到了享受。
4️⃣甜品

有藍莓cheese cake , 木糠布丁, Brownie , 奶凍
食完主餐已經七成飽,mini 版既甜品份量剛剛好
每款甜品味道出,各有特式又唔會偏甜
最鍾意木糠布丁,木糠及忌廉鋪得平均;奶味重夠香

5️⃣飲品:
🌟Mango juice & GrapefruitJuice

芒果汁🍹好正
飲得出冇添加糖水
微甜帶濃郁芒果香

今晚係依間米芝蓮餐廳食到咁高質素既西餐
一試難忘很滿足💕
🌟Porcini Mushroom 🍄 Bisque
今年情人節又例牌地無假放,男朋友同我提早一日慶祝好有氣氛呀~~由外面一串串滿天星乾花,到入面微暗既燈光,襯托店內既落地玻璃;未食飯我已經覺得好浪漫了 哈哈。好開心坐到窗口二人座位。見到旁邊有一兩枱情侶應該都係預早慶祝,最入面好多人出出入入,好似面左場開派對。首先黎杯Cocktail歎下先~呢杯可以話係我飲過最好味既雞尾酒Cucumber + elderflower + gin 原來係咁refresh~味道好清香,Gin入面夾雜住淡淡elderflower花香,仲有好清新既青瓜味,真係好好飲呢個lobster tails又係無得頂,龍蝦尾既肉不嬲都又肥又嫩。今晚都唔例外,龍蝦肉彈牙鮮甜 啖啖肉,配埋秘製蕃茄汁真係100分你睇,原條龍蝦尾真係好肥美架鵝肝多士~鵝肝煎得好香,油而不膩夾埋多士,無花果肉同蘋果蓉,中和返油脂,味道真係好襯,好好味美食 美酒 美景。此情此刻我都好滿意雖然格離枱個女仔有花收 我無
今年情人節又例牌地無假放,男朋友同我提早一日慶祝

好有氣氛呀~~

首先黎杯Cocktail歎下先~
呢杯可以話係我飲過最好味既雞尾酒

你睇,原條龍蝦尾真係好肥美架

鵝肝多士~
鵝肝煎得好香,油而不膩

美食 美酒 美景。此情此刻我都好滿意

雖然格離枱個女仔有花收 我無
有fd食過過野食唔錯我又走去食下。野食方面整體都唔錯,鵝肝同牛扒更加系幾好食添不過服務方面就nono, 黑口黑面做咩姐一黎就'distilled water or sparkling water?' 價錢當然隻字不提, 78蚊加一,斟斟下就斟左兩支($172)成餐飯就不停問加唔加野食?開唔開酒?仲叫唔叫甜品?errrr no thx問得咁密, 好似催你落單叫多啲野,唔知以為有佣分最後食左二千蚊左右,試一次ok la呢間,無下次
有fd食過過野食唔錯我又走去食下。

野食方面整體都唔錯,鵝肝同牛扒更加系幾好食添

不過服務方面就nono, 黑口黑面做咩姐

($172)

問得咁密, 好似催你落單叫多啲野,唔知以為有佣分

最後食左二千蚊左右,試一次ok la呢間,無下次
2018-02-23
$600 (Dinner)
  • 牛扒
  • 鵝肝
2018-02-23 391 views
適逢新年舊曆初七,人人生日。於是預早訂定餐廳同媽咪慶祝順便過年。當晚食飯已經有三枱係慶祝生日餐廳位於30樓望到一半維港,環境寬敞、燈光有情調,好適合情侶黎食我地就點左蟹肉餅做前菜。蟹肉餅配左三款醬汁:芒果他他、辣醬同埋牛油果醬。個人最喜歡辣醬因為配埋蟹肉夠晒惹味主菜就有慢煮三文魚扒。三文魚幼嫩到不得了超級推介而且慢煮出嚟嘅效果唔會乾爭爭。同埋安格斯西冷牛扒。牛就一般配菜有幼身嘅薯條配黑松露蛋黃醬(本身想叫粗身,但侍應介紹原來粗身係薯角嚟嘅,推介話幼身好食啲)同埋蒜蓉炒雜菇整體都好滿意而且食完飯可以到露台欣賞夜景最緊要母親大人開心
適逢新年舊曆初七,人人生日。
於是預早訂定餐廳同媽咪慶祝順便過年。
當晚食飯已經有三枱係慶祝生日

Crab  cake

Slow  cook  salmon

主菜就有慢煮三文魚扒。三文魚幼嫩到不得了超級推介
而且慢煮出嚟嘅效果唔會乾爭爭。

同埋安格斯西冷牛扒。牛就一般

同埋蒜蓉炒雜菇

整體都好滿意
而且食完飯可以到露台欣賞夜景
最緊要母親大人開心
Crab  cake
Slow  cook  salmon
我BB就黎生日啦⋯⋯我朋友就推介我去一間餐廳到同佢慶祝,佢話個氣氛唔錯,食物都唔錯,仲係米芝蓮推介嘅餐廳,好!我就book定位!上到去就見到米芝蓮嘅證書環境真係唔錯,好浪漫💕位於高層,可以望到維港!裝修擺設都比較現代化👍🏻很時尚!員工服務好好,有禮貌,又會介紹下食物,不停地更換餐具同refill 水叫左個二人Set,重點介紹下我好喜歡嘅食物先!Hokkaido scallop carpaccio :這個前菜帶子好新鮮好鮮甜,配上旁邊的配菜牛油果同蕃茄,好開胃Porcini Mushroom Bisque :餐湯好濃厚嘅菇菌味,味道唔錯,好喜歡濃烈的湯Goal Grilled Aged US Prime Rib-Eye-Steak :我BB最愛食五成熟嘅牛扒,五成熟真係剛剛好😋肉質好有口感,我覺得就咁食都已經好好味,配上又是帶一種口感,我BB話食過咁多牛扒,呢個都算係幾好味Penthouse Mini Dessert Platter :我好喜歡Brownie ,因為好濃厚朱古力味!有我男朋友中意嘅New York cheese cake !好香滑嘅芒果味牛奶布甸!好香雜莓嘅cake!多重

上到去就見到米芝蓮嘅證書

叫左個二人Set,重點介紹下我好喜歡嘅食物先!

Hokkaido scallop carpaccio :

Porcini Mushroom Bisque :
餐湯好濃厚嘅菇菌味,味道唔錯,好喜歡濃烈的湯

我好喜歡Brownie ,因為好濃厚朱古力味!
好香滑嘅芒果味牛奶布甸!
好香雜莓嘅cake!
多重享受,好滿足啊!

米芝蓮推介嘅食府真心唔錯👍🏻

2018-02-21 2070 views
就到我同男朋友嘅拍拖週年紀念,我男朋友就叫我諗下食咩晚餐慶祝,上網見到呢間米芝連推介嘅食府,評價唔錯,所以就決定係Penthouse渡過我們的紀念日!餐廳環境浪漫舒服,位於登龍街Midtown30樓,可以望到銅鑼灣及維港嘅景色,餐廳氣氛唔錯,都幾適合情侶慶祝👍🏻推介d食物先:餐前麵包🥖麵包比較厚實,幾有口感,配上自家調製的香草醬,味道都幾開胃Deviled Crab cake🦀聽說這個是這間餐廳很出名嘅前菜,總於都有機會試下啦☺️蟹餅好香蟹味,食落口全部都係蟹肉,肉質亦都非常有鮮味,配上碟邊嘅醬料,更加美味Slow-cooked Akaroa King Salmon🐟呢款慢煮三文魚主菜真心要推薦大家食!這種烹調方法令人食出不同嘅口感,首先外層係全熟嘅肉質,但係一咬落去,發現有少少魚生嘅感覺,好特別,另外配料秘製嘅蕃茄汁同加上帶子和蟹肉等嘅配料,令主菜更加入味係濃烈嘅氣氛下,我男朋友叫了一杯香檳,我男朋友表示這杯香檳都係比較容易入口的!而我就點了一杯mango juice,份量都幾多,好濃嘅芒果味這餐晚飯我同男朋友都滿意,食物無論味道同食材都好高質,我們食得很開心!

推介d食物先:

餐前麵包🥖
麵包比較厚實,幾有口感,配上自家調製的香草醬,味道都幾開胃

Deviled Crab cake🦀

Type of Meal
Dinner
Celebration
Anniversary
2018-02-18 289 views
Penthouse係銅鑼灣位置方便,仲要係高樓層,望到靚境👍上菜前既包外脆內軟 微熱更好食再配埋綠色既自家製既香草橄欖醬,醬中有白醋更開胃本身好鐘意食蟹餅,每次見到餐牌上有蟹餅我一定會點。 這粒蟹餅夠圓夠,但顏色較燶扣小小分。而味道就高分,因為蟹肉多到滿瀉,混有小洋蔥香,更加香口另外我最鐘意既係個Rib eye steak!!!!!!佢啲牛真係肉味好重!同埋個個烘過既蒜同個steak好夾好正!龍蝦意大利飯,啲米真心唔錯,每一粒有大仲要好有龍蝦味,仲有隻龍蝦爽口又彈牙。  如果遇上一些特別日子,絕對可以book枱來慶祝下。

本身好鐘意食蟹餅,每次見到餐牌上有蟹餅我一定會點。

另外我最鐘意既係個Rib eye steak!!!!!!

如果遇上一些特別日子,絕對可以book枱來慶祝下。

2017-12-28
$500 (Dinner)
Celebration
Christmas
2018-01-31 379 views
前日終於去咗呢間bookmark 咗好耐嘅餐廳,果然無令我失望~~ 😀😀😀一入去覺得個裝修幾特別,景觀有一邊俾對面大廈遮咗,但另一邊都算開揚~~ 講返食物先🍽: 北海道帶子鮮甜,crab cake 足料,好多新鮮蟹肉🦀,湯上面係一塊塊嘅黑松露,個牛扒好淋又無根,龍蝦彈牙入晒味,好juicy, 甜品其中一樣係cheese cake 上面加爆谷,個爆谷唔會俾個cheese cake 整淋晒,好脆又有焦糖味,成個set 都好好食,臨走先見到原來呢間係米芝蓮餐廳,果然有水準,值得推介!!!👏👏👏

• Deviled Crab cake
2018-01-12 466 views
見到米芝蓮推介,所以就黎試一試。是日好凍,所以無坐到係出面,但入面有左右兩邊都有美景,食晚飯約會一流。前菜推介最好的CRAB CAKE!!真材實料呀,真係啖啖蟹肉。食左個三文魚,主打慢煮,真係好食的,唔會煮到無哂質感,依然滑滑有口感!推介。男朋友食左個牛扒,都好好味。可以話對得住個米芝蓮。不過可惜我唔係好見到有咩咁有創意既野食啦。嗯,可能係我地都自己偏向揀大路野。請大家訂位先上黎呀,睇靚景。見到米芝蓮推介,所以就黎試一試。
見到米芝蓮推介,所以就黎試一試。
2018-01-06
  • 三文魚
2018-01-10 495 views
和penthouse非常有緣份,和男朋友談戀愛一個月紀念日就是來這裡吃飯慶祝🎉這次男朋友求婚也是來這間餐廳我們這次點了兩人套餐。先上來的是麵包配香草醬和兩杯香檳,氣氛好棒👍然後是前菜芝士火腿和牛油果扇貝,整體不錯但沒有特別驚喜。蘑菇湯味道很濃。兩道主菜分別是義大利麵和牛扒。義大利麵真的挺普通,沒有什麼特別牛扒真的太好吃了5成熟的牛扒進入口裡濃濃的牛肉味,真是意猶未盡最好笑是我和男朋友都愛吃牛扒,但我們第一次來吃飯時分別點了羊扒和豬扒,原因是覺得牛扒太貴了,這次終於吃到,真是沒有選錯。吃完牛扒,男朋友就說不如上天台看看,我們上天台,風景不錯。突然服務員拿著花和有小煙花的甜品上來,緊接著男朋友就拿出💍,單膝跪地求婚啦我當然說yes啦這個餐廳真是給了我們很多美好的回憶,希望有機會再去吃牛扒哈哈

我們這次點了兩人套餐。
先上來的是麵包配香草醬和兩杯香檳,氣氛好棒👍
香草麵包

然後是前菜芝士火腿和牛油果扇貝,整體不錯但沒有特別驚喜。
芝士火腿
牛油果扇貝

蘑菇湯味道很濃。
蘑菇湯

兩道主菜分別是義大利麵和牛扒。
義大利麵真的挺普通,沒有什麼特別

義大利麵

牛扒真的太好吃了
5成熟的牛扒進入口裡濃濃的牛肉味,真是意猶未盡
,這次終於吃到,真是沒有選錯。
牛扒

我當然說yes啦

2017-12-07
$600 (Dinner)
香草麵包
芝士火腿