2016-05-17 2140 views
食左個蘑菇pizza 同牛扒蘑菇pizza 的蘑菇份量幾足, 係新鮮菇, 批底幾薄, 食落香脆, 有幾濃蘑菇味道, 頗滿意牛扒反而有一點失望, 如圖所見, 其實下面洋紅色的是醬來的, 不是布不是墊, 是一種醬, 不過口味很淡, 沒甚麼特別. 牛肉本身很嫩, 但不太有牛味, 這個是失望位. 因為個人比較著重牛味.
食左個蘑菇pizza 同牛扒

2016-04-24 2071 views
今晚同我一位好友橕枱腳, 佢介紹佢左呢間餐廳, 入到黎感覺STYLISH, 有啲Cafe feel, 但坐落有D迫...首先我哋叫咗個帶子沙律, 菜都頗為新鮮, 而佢用咗橙汁作沙津醬汁, 甜甜地又有果味, 係晚我最欣賞的. 我個MAIN就叫咗個肉眼扒五成熟, 黎到既時候個樣都幾睇得下, 不過望真佢GRILL到好燶, 而且食落勁乾及鞋口, 都幾失望, 我同左餐廳經理講我覺得有塊扒D老, 佢就切開中間個PART比我睇話只係個邊位比較熟, 中間應該OK, 咁我就照食啦, 點知我食咗半塊都已經唔想食啦.... 以後係西餐廳叫扒真係要小心為上! 我朋友呢就叫咗個虎蝦番茄汁意粉, 呢個味道正正常常, 但係都挽回唔到我呢顆失落的心, 再講, 佢既PASTA又未至於好食到咁... 仲要唔平喎! 唔OK呀!!

以後係西餐廳叫扒真係要小心為上!
2016-04-22
$390 (Dinner)
是日幫朋友補祝生日 就黎左呢間有朋友介紹既餐廳- PETIT DELI.我預妁既時間係7:30pm, 我準時到達, 幸好有訂枱, 因為去到都已經坐左一半人. 雖然地方細細, 但係餐廳既裝修都唔錯, 半暗既燈光, 都好適合傾計. 唯一唔好既地方就係我地張枱同隔離枱太近..基本上係痴埋咁滯, 所以全晚都好似大家聽大家講野咁..少少尷尬.當晚我朋友有事遲左黎, 侍應都有主動加水 -> 加分!呢間餐廳亦都有少少特別, 用IPAD代替傳統MENU, 將每一樣食物好色彩繽紛咁呈現我地面前, 老實講, 就咁望住D相真係樣樣都想食! 好彩有朋友早前黎左, 介紹左D必食dishes比我!因為同朋友慶祝生日, 所以訂枱時已要求餐廳幫我加個名, 不過串左個名3次..出黎都係錯左+_+但要讚一讚個lime cheesecake真係好重lime味,唔會漏, 真心推介!點呢道三文魚菠菜麵既原因係因為想懶係食得健康D, 但係..賓在煮得太鹹 太濃味, 要係咁飲水沖淡佢..呢個就係我朋友重點推介既Truffle mushroom pizza, 個Pizza底唔係平時食o個D, 個口感係好好o趙o個種 我都幾鍾

當晚我朋友有事遲左黎, 侍應都有主動加水 -> 加分!
Lime cheesecake
呢個就係我朋友重點推介既Truffle mushroom pizza, 個Pizza底唔係平時食o個D, 個口感係好好o趙o個種 我都幾鍾意 而佢D mushroom好足料 每一啖都有大大舊

總括黎講, 呢度係唔錯既! 可以再黎!
2016-04-06
$250 (Dinner)
Birthday
  • Lime cheesecake
2016-03-30 2120 views
放工後隨意搵一間食飯,本來想去mango tree 不過泰國野怕熱氣,結果黎到k11 傍既餐廳。餐廳約幕有40 座,裝修幾有氣氛,同朋友吹水食飯都幾舒服。即叫既整,熱辣辣上台! 👍👍👍飲品嗌左薄荷沙冰,有少少薄荷味,酸酸地,有飲青瓜汁既人,應該接受到。幾好! 👍前菜有芝士薯條,熱辣辣,芝士唔算多,但有煙燻味道,唔似油炸,反而似焗得乾身既薯條。 水牛雞翼,辣辣酸酸,好食。唔會辣到狂飲水果d 程度,放心。千層麵,不過不失啦。最正反而係個芝士汁,幾creamy最後黑松露雜菇pizza,自家pizza 趁熱食! 否則有d dry 同un.... 賣單565,每人250,算係咁上下。可以再黎!

水牛雞翼,辣辣酸酸,好食。唔會辣到狂飲水果d 程度,放心。
千層麵,不過不失啦。最正反而係個芝士汁,幾creamy
賣單565,每人250,算係咁上下。可以再黎!
2016-03-29
2016-03-25 5232 views
約了保險經紀出來見面,難得保險經紀說公司附近有一間西餐廳水準很高,便相約前來,邊食邊傾。自家制凍檸茶 HKD29,是是日飲品,店員介紹時說與一般檸檬茶不同,用上打碎冰粒加入檸檬汁和自家調的紅茶,所以能保持檸檬茶的味道不會變淡,整杯檸檬茶味道很清新又不會過甜,好飲。 自家制波菜麵配三文魚 HKD168,波菜麵也是自家制成,用機器壓成麵條,放了忌廉汁和三文魚,又綠又紅都幾靚,而且都幾大碟。 波菜麵沒有波菜味,麵條非常之彈口,波菜麵很香濃的忌廉汁味,配上三文魚一起吃,很不錯。 香煎加州鱸魚 HKD248,好泰式feel的一道菜,附上汁一個、很多香葉蕃茄和沙律。 魚肉很滑口,原來是把鱸魚煎後再焗,才可保留魚肉滑口。把魚肉點上那醬汁,醬汁不酸也不是甜,夾上欖片一起吃,把味道變得很清新。 意大利芝士餅 HKD68,像一杯雪糕放在杯內,都幾吸引。意大利芝士忌廉,濃濃的咖啡味,還能吃出香脆的杏仁片和果仁味,底部還有咖啡蛋糕粒,很多不同的口感同時出現,真的好好味。 很多自家制的菜式,沒想過自家制的菜式也做好吃,菜式賣相又做得吸引,還增加了食慾感,整體感覺也很好,果然是一間出色的餐廳。

自家制凍檸茶
香煎加州鱸魚
香煎加州鱸魚
意大利芝士餅
$303 (Dinner)
自家制凍檸茶
意大利芝士餅
1K
2016-02-21 3200 views
同aeris去尖沙咀行街,順便食lunch,想食all day breakfast,上網搵到呢間有,又未食過,於是去試下了。裝潢以黑白木啡色為主,感覺型格,下午時段,不算太多人。要了Set Jumbo Breakfast,配餐湯或沙律/檸檬茶或咖啡。Latte,味道不俗。雜菜薏米湯,感覺好中式的湯,味道不俗呀。珍寶早餐,$138,果然夠晒珍寶,有班尼狄克蛋伴煙三文魚、牛肉腸、煙肉、火腿、焗蕃茄、薯條、茄汁焗豆、炒什菌、什菜沙律及自家制香草包,十分豐富,不過味道一般,太油膩了,件班尼狄克蛋伴煙三文魚有點hea呀。食物味道普通呀。
裝潢以黑白木啡色為主,感覺型格,下午時段,不算太多人。
Latte,味道不俗。
雜菜薏米湯,感覺好中式的湯,味道不俗呀。

件班尼狄克蛋伴煙三文魚有點hea呀。

食物味道普通呀。

2016-02-19 2568 views
2個女仔唔係食到好多野我地order左田螺焗著蓉&lobster risotto著蓉冇影不過幾好食,落左蒜蓉加埋芝士,幾match ar至於lobster risotto個sauce冇想像中咁滯我估佢落左南瓜去整所以幾fresh但係lobster就冇乜味,仲有少少dry @@或者下次應該試下佢個pizza
2個女仔唔係食到好多野
我地order左田螺焗著蓉&lobster risotto
著蓉冇影不過幾好食,落左蒜蓉加埋芝士,幾match ar
至於lobster risotto個sauce冇想像中咁滯
我估佢落左南瓜去整所以幾fresh
但係lobster就冇乜味,仲有少少dry @@
或者下次應該試下佢個pizza
2016-01-14
$200 (Dinner)
2016-02-16 2804 views
今個情人節黎左Petit Deli食情人節套餐, 平時既情人節晚餐多數貴夾唔飽, 今次呢餐比想像中好食, 而且食到捧住個肚XDXD 餐廳唔大, 環境暗暗地幾有情調~呢個套餐都有好多野食, $498一位, 以情人節正日黎講唔算太貴~頭盤有牡丹蝦刺身好特別, 無諗過食西餐會有牡丹蝦刺身, 牡丹蝦好大隻, 食落幾鮮甜, 但唔係好新鮮, 食到有雪未溶透, 同店員講番未解好凍, 佢地都好友善咁換過, 服務唔錯, 值得一提係個wasabi都係心型嫁餐湯2款都要左, 黑松露椰菜花薯蓉湯上面有一塊黑松露, 但個湯就無黑松露味, 不過本身個薯蓉忌廉湯都幾好飲, 有薯蓉所以都幾飽肚, 而配既面包條煙煙un un, 仲好味過個湯~而紅菜頭帶子甘荀忌廉湯就幾特別, 甘荀味幾香, 裡面有一隻帶子~salad要左巴馬火腿配蜜瓜沙律, 都有好多巴馬火腿, 配埋蜜瓜好好食!! 而且蜜瓜整到心型幾有心思~主菜其中一款要左燒牛柳, presentation 幾令, 牛柳要左5成, 但邊位有點overcook, 食到中間就岩岩好, 味道唔錯, 不過黑椒落得重手左d~另一主菜威靈頓三文魚扒上枱果陣真係呆左, 係好大份切開酥皮
黑松露薯蓉湯
紅菜頭帶子甘荀忌廉湯
巴馬火腿配蜜瓜沙律
燒牛柳
威靈頓三文魚扒
另一主菜威靈頓三文魚扒上枱果陣真係呆左, 係好大份
切開酥皮係熱辣辣既三文魚扒, 三文魚扒好嫩好好味, 夾埋酥皮好食, 不過酥皮有點厚, 食半份已經好飽!!
朱古力心太軟
最後甜品係一人一個心太軟, 平時食一個心太軟都幾滯, 呢度只係配左士多啤梨, 無跟雪糕所以更加漏, 好彩心太軟都幾流心, 蛋糕鬆軟, 幾好食~
朱古力心太軟
而餐飲就得coffee or tea~ 整體呢餐都食得開心, 野食水質唔錯, 服務幾好, 同埋份量好多, 所以價錢都ok~ 其實食咩都好, 最緊要係同邊個食姐
2016-02-14
$500 (Dinner)
Valentine's Day
巴馬火腿配蜜瓜沙律
2016-01-26 2901 views
悠閒的星期天, 尖沙咀處處都是人, 到食飯時間, 選擇到朋友介紹的意大利餐廳 - Petit Deli, 很方便在K11附近。未知會唔會無位, 都係預約比較好!一入到餐廳 , 地方雖然有點細但入面既裝修, 佈置, 或是座墊都有心機, 配合暗暗的燈光,氣氛的確不錯, 令人感覺放鬆, 無論拍拖二人世界或是一大班朋友都可以, 當然會有少少嘈啦。揀野食啦, 服務好好的侍應就俾左部IPAD, 原來係用黎點餐既, 係IPAD 你可以好清楚咁睇到你想食既野係點, 圖文並荗, 好方便, 食物既相仲好吸引,令你好想樣樣都試=P最後我地揀左煙三文魚沙律, 自家制寬條麵配海虎蝦芝士蕃茄汁, 黑松露野菌薄餅, 自家制凍檸檬茶煙三文魚沙律 - 味道清新, 三文魚配上沙律菜, 菠蘿, 紅菜頭 ,作為前菜不錯!自家制寬條麵配海虎蝦芝士蕃茄汁 – 黎到當然要試下自家制寬條麵,個人覺得蕃茄味唔夠濃, 但淡淡的蕃茄汁加芝士配上彈牙闊條麵, 仲有煎得好香既虎蝦, 很好味!黑松露野菌薄餅- 一定要食, 黑松露好香, 野菌口感豐富, 餅底是人手製作,厚度適中帶點脆自家制凍檸檬茶 - 我諗係懶人最愛, 因為唔洗"吉"檸檬=P 淡

自家制凍檸檬茶 - 我諗係懶人最愛, 因為唔洗"吉"檸檬=P 淡淡檸檬清香, 唔酸, 清清地

Petit Deli係尖沙咀係一個不錯既選擇!
Other Info. : 黑松露野菌薄餅,自家制寬條麵配海虎蝦芝士蕃茄汁
2016-01-17
2016-01-14 3484 views
喜歡在K11一帶尋味,這兒除了熱鬧的酒吧外,也有好些小餐館和咖啡店。與好友既想静静用餐,又想喝上一杯,因此選了Petit Deli。這家小餐館由當初寂寂無聞,發展至今有不俗的評價,相信必有其過人之處吧!  Petit Deli就在K11附近,這一帶有不少酒吧,氣氛甚佳,但不免嘈吵。走到盡處,Petit Deli就在眼前,與酒吧是截然不同的風格。門外的的小小露天吧桌,帶出悠閒隨性。走的是小店簡約風,只以食物畫粉飾灰牆,沒有意菜餐館的拘束感,讓人感到放鬆。  以IPAD點餐,清晰食照令選餐更方便,也足顯店方的自信。由小食、主菜、薄餅、意粉、意大利飯,以至甜品都有供應,店子雖小,選擇卻是不少,當中又以自家制的意粉和薄餅最為吸引。友人深知我最愛手造意粉,當然要點上一客吧! 其餘的就由她發辦好了。酒類選擇不算多,有數款Cocktail和啤酒供應。先點兩杯啤酒邊喝邊聊,友人的Stella Artois($45)麥香醇厚,入口帶點清爽。而我的1664 Blanc($65)是店方推介的手工啤酒,入口帶鮮明的花果香,那股花香濃得有點蓋過酒香,該是很受女生歡迎的啤酒吧!   芝士薯條($68)份量是挺多的

Stella Artois
1664 Blanc

芝士薯條($68)份量是挺多的。以巨型餐碟盛上,桌面小的關係,不禁計較起盛器的大小來。薯條熱烘夠脆身,但薯香不足,面層撒上不少香草,芝士卻是少得可憐,只是尋常的炸薯條而已。
芝士薯條

香橙帶子沙律($98)賣相精緻,香煎過的帶子鮮香帶點爽口,露筍、沙律菜新鮮爽脆,配上酸酸甜甜的香橙和黑醋汁,實在是很好的Appetizer,只是份量實在太「Petit」了,這只是一人前的份量吧!
香橙帶子沙律
兩道前菜未見有出色之處,不過主菜卻是為這頓挽回不少分數自家制寬條麵配海虎蝦芝士蕃茄汁($138)非常對辦的賣相,寬條麵兩邊呈微微的波浪形,是手造意粉的形態
自家制寬條麵配海虎蝦芝士蕃茄汁

帶點粗糙的寬條麵很能掛汁,接近al dente的質感,入口彈牙且有蛋香。大虎蝦輕煎過後散發陣陣蒜香爽彈鮮甜。芝士蕃茄汁稠度剛好,有股濃甜的茄香,半溶的芝士更添滋味,絕對是水準之作!

Petit Deli的手造意粉確是做出水準來。
願意付出時間心機的小店不多,這份手造的堅持總是讓人肅然起敬的
2015-12-28
$230 (Dinner)
Christmas
香橙帶子沙律
自家制寬條麵配海虎蝦芝士蕃茄汁
Stella Artois
1664 Blanc
2015-12-30 2899 views
約左舊同事出黎食飯, 揀左尖沙咀, 勝在大家都搭車方便又多野食.  唔想去商場咁多人, 所以揀左附近既餐廳, 見呢間門口裝修美觀, 一於試試.餐廳入面既裝修都好講究, 坐既墊亦都花左心思, 燈光暗暗地, 令人感覺好輕鬆.坐窗口位置, 感覺更加開揚, 如果揸車的話可以睇埋車.呢度既飲品好多選擇, 我要左<夏日柚悠>$58, 雖然已過夏天, 但一睇個名就知清新解渴. 呢杯主要係茶底加柚子蜜, 再加D薄荷葉, 飲落夠晒冰凍, 柚子味甜甜地唔錯.<黑松露野菌薄餅>$118, 侍應講話個餅底係自家制, 食落確實個餅底夠鬆軟, 唔會硬實實. 配料係黑松露野菌, 黑松露好香夠濃, 野菌食落唔會濟, 口感豐富.<卡邦尼闊條麵>$138, 侍應又話個闊條麵係自家制, 哦..原來凡係麵粉類既野, 都由麵粉開始自制做出黎, 真係好用心機. 闊條麵好彈牙煙韌, 配埋卡邦尼汁唔會咁乾. 面頭有D風乾火煺, 少少咸調下味.最後要多個甜品<意大利芝士餅>$68, 面頭忌廉好軟滑, 底層芝士餅味夠濃, 唔會太甜, 上面個花係朱古力, 從入面味道到外觀都好
坐窗口位置, 感覺更加開揚, 如果揸車的話可以睇埋車.
最後要多個甜品<意大利芝士餅>$68, 面頭忌廉好軟滑, 底層芝士餅味夠濃, 唔會太甜, 上面個花係朱古力, 從入面味道到外觀都好精美.
$180 (Dinner)
趁月初約定朋友慶祝聖誕節在河內道一間意大利餐廳 Petit Deli 食飯港鐵站N2出口出來就見到 店鋪細細 主色以木製裝潢一坐低先來杯自家制檸檬茶這杯凍檸茶特別之處是沒有冰粒因為在的製作過程已經過冷凍處理茶冰夠冰凍之餘亦夠濃味留有一點點的澀味才是正的檸檬茶前菜 意大利式芒果蟹肉雞卷用雞脾肉捲住芒果和蟹柳 再以慢火煎香外層鎖住肉汁焗完肉質仍然清新嫩滑 配上三款獨特醬汁這裏的麵條很特別 是店家每日自家製的今次點了自己喜歡的菠菜麵 菠菜麵真的有用菠菜去做麵質好有咬口 菠菜味不會很濃 配上三文魚碎及大量蟹子值得一讚是那個醬汁 很幼滑creamy另一款自家制麵條是用上甘筍的甘荀闊麵口感上會腍一點和甜一點用上大蝦、青口、尤魚 配以香蒜炒香惹味呢~除了意粉外 黑松露野菌Pizza也很愛Pizza也是人手製作 厚度適中的餅底很有口感大概就是厚批一半厚度 但又有薄批的脆灑上附上的芝士粉令野菌味更加香濃另一個主食就是黑麥啤酒燒豬扒厚切豬扒外面煎得剛好內裏很juicy肉汁裏裏流露少少麥啤香味份量都不少 share食就good fit雖然已經飽了大半 最後怎少得甜品我們點了自家製TiramisuMousse
趁月初約定朋友慶祝聖誕節

麵質好有咬口 菠菜味不會很濃 配上三文魚碎及大量蟹子
值得一讚是那個醬汁 很幼滑creamy

另一款自家制麵條是用上甘筍的甘荀闊麵
口感上會腍一點和甜一點
用上大蝦、青口、尤魚 配以香蒜炒香惹味呢~

除了意粉外 黑松露野菌Pizza也很愛

妳懂的 哈哈哈哈哈
2015-12-11
Christmas
2015-12-08 604 views
團長拉住我哋成班去試新嘢, 話呢間嘢要極力推介! 有無咁嚴重, 要極力推介比我, 好, 就會一會你, 係咪咁把炮, 要出動到團長親自叫我哋去食!一坐低, 侍應好有禮貌咁介紹佢哋嘅食物, 先order嘢飲, 見隔離枱杯綠茶拉花拉得咁靚, 好似幾好味咁, 好! 就要一杯! 但可能因為要拉花, 加上d奶係凍, 所以杯綠茶唔夠熱! 但味道好好, 好香綠茶味!菜要個沙律, 估唔到第一碟就遇正嘢呀! d菜好新鮮, d醬先係精華, 咸甜啱啱好, 又不會好似平時食到好溜咁嘅味道, 超班! 原來醬料係佢哋自已調教! 勁呀!香草炒雜菇好香菇味, 真係好食到不敢相信! 係個法包估唔到有少少失手, 過硬!水牛城雞翼.... haha..... 我一直以為係排骨, 整到好似d京都骨咁!呢雜菜千層麵, 千祈唔好睇少佢, 因為真係好好味, 差d lam埋隻碟呀! 點解咁好味, 老闆話係佢哋自已整ga! 唔怪得之咁彈牙, 好有口感!白菌露荀蕃茄闊麵, 小朋友們至愛, 好味到挖乾挖凈隻碟!至於pizza我個人就麻麻地, 因為我不太歡太多肉, 啖啖都係甜品必試, 因為真係未响邊樹食過, 咁香咁滑嘅奶凍!另一款甜品, 凈係
鮮奶綠茶
煙三文魚沙律
香草炒雜菌及香草包
水牛城雞翼
雜菜千層麵
白菌露荀蕃茄闊麵, 小朋友們至愛, 好味到挖乾挖凈隻碟!
白菌露筍蕃茄闊麵
燒雞薄餅
甜品必試, 因為真係未响邊樹食過, 咁香咁滑嘅奶凍!
鮮果奶凍
另一款甜品, 凈係齋睇個look, 就知個芝士餅有幾好味!
青檸芝士餅
至於門面裝修, 雖然唔係好大, 但睇得出老細都係好用心, 尤其是去完個洗手間, 真係要大讚!
晚團長真係無介紹錯, 估唔到尖沙咀有間咁好味嘅西餐廳! 嚟緊我嘅生日會唔駛諗, 首選!
2015-11-17
鮮果奶凍
青檸芝士餅
  • 鮮奶果凍
2015-12-05 2988 views
星期日傍晚六時多的尖沙咀河內道不算太熱鬧,各間酒吧亦只坐了數台客人.但身為「食家」的友人一早已鎖定這間在河內道裝修可說得上是別樹一格意大利餐廳,準備來個肚皮大解放了 .餐廳門口設有露天座位,店面設計以木為主,給人一種舒適的感覺,頗有特色.大熱天時,再未看任何食物之前已急不及待為自己點了一杯消暑的抹茶滑冰.這杯飲品的份量不容小看,入口冰涼,盡是濃濃的抹茶味,並沒有坊間某些抹茶飲品的人造抹茶味,$38大大杯,性價比高!很喜歡這道菜的presentation. 將大小一致的雞卷放在木盤上,既平實且精緻.用厚實的雞肉裹著蟹肉及新鮮的芒果再去煎香,整體味道略為清淡.作為開胃的finger food 不錯.這個pizza還未放下在枱的時候,那濃郁的黑松露香味已經四溢,令人食指大動,味蕾全開!餅底厚薄適中,鋪滿了野菌.店家亦細心地另上芝士粉,撒上大量芝士粉的pizza誰也不能抗拒!這個是店員的推介.據說這道菜是限量供應,視乎當日鱸魚的到貨量.今晚的這條鱸魚份量十足,扒開魚身是一梭梭的魚肉,肉質鮮嫩不「梅」,配上具泰式風味的酸辣醬汁,友人簡直是停不了口!我的口味是好酸的.所以我全程也是配上新鮮的檸檬
抹茶滑冰
芒果蟹肉雞卷
黑松露野菌比薩
是日精選-加州鱸魚
這個是店員的推介.據說這道菜是限量供應,視乎當日鱸魚的到貨量.今晚的這條鱸魚份量十足,扒開魚身是一梭梭的魚肉,肉質鮮嫩不「梅」,配上具泰式風味的酸辣醬汁,友人簡直是停不了口!我的口味是好酸的.所以我全程也是配上新鮮的檸檬汁吃,認為這更能帶出魚的鮮味!
朱古力慕絲
雖說無論肚子多飽也好,永遠都會預留了一個位置給甜品.但這晚的主菜實在是太出色,相比之下,這個朱古力慕絲便略遜一籌了.慕絲雖幼滑,但整體偏甜,且份量亦偏小.下次再光顧的時候會試其他甜品

Other Info. : 雖然不知道餐廳的名字Petit Deli 的Petit 是甚麼意思,但食物整體質素跟Deli可說是相稱!從今晚之後又多了一間口袋餐廳了!
2015-10-18
$400 (Dinner)
抹茶滑冰
芒果蟹肉雞卷
黑松露野菌比薩
是日精選-加州鱸魚
2015-12-01 2869 views
今天同朋友出了尖沙咀食tea , 朋友一直都好想試這間餐廳,因為每兩星期轉一次menu, 覺得好吸引!我們下午茶時段來到,一個客人也沒有,有包場的感覺 , 朋友話好想食午餐, 問仕應, 竟然同時可以叫下午茶及午餐, 真係好呀. 餐廳地方不太大, 但環境都佈置得好舒服及精緻的感覺.我們點左一個午餐, 肉眼扒, 有沙律/餐湯及飲品跟的, 我們叫左沙律, 沙律賣相都好討好的, 入面有沙律菜, 車厘茄, 沙律的汁都好好味, 夠晒開胃, 酸酸甜甜咁, 夠清新呀.這張枱有好舒服呀, 好似屋企咁肉眼扒用個木板裝住上旳, 賣相都好好呀, 有心思的, 有小小的甘笋, 還有西蘭花, 有一碗肉汁. 我同朋友的感覺都係一樣, 塊牛肉唔夠肥呀, 有點鞋的感覺, 我們叫七成, 肉的裏面真的係紅紅地的, 所以不是過熟的原因, 係肉本身唔夠肥, 味道是好的, 如果肥D淋身D仲正呀.另外點左一個下午茶跟, 蟹餅, 原來只有一件, 感覺有點少呀, 不過蟹餅真的是啖啖蟹肉的呀, 真材實料呀. 好味, 一絲一絲的蟹肉, 同埋唔會好濃味, 煎到剛剛好的.我們叫左餐廳自家製的凍檸檬茶, 個樣同我想像係唔同的, 點解會有泡的呢

我們下午茶時段來到,一個客人也沒有,有包場的感覺
1999 views
餐廳地方不太大, 但環境都佈置得好舒服及精緻的感覺.
這張枱有好舒服呀, 好似屋企咁
我們叫左餐廳自家製的凍檸檬茶, 個樣同我想像係唔同的, 點解會有泡的呢? 現打檸檬茶?? 飲一口覺得都幾特別喎, 係夠凍的, 但又冇冰喎, 唔會好酸, 真的飲到係自己弄的感覺.
我們一路坐, 一路見開始多人, 原來都唔係冇人的呀, 都幾乎坐滿呀.
仕應服務好好, 好有心的餐廳.
2015-11-26
$84 (Tea)
  • 蟹餅