2017-07-09 502 views
一入黎第一個感覺都唔錯,menu 上面都有印上一d Canada 既flag, 比我有少少感覺番溫哥華既感覺(I'm also from Vancouver)其實我又覺得真係一d溫哥華感覺都冇,辣味湯亦係非常非常普通既辣味,跟本只係清湯勉強加d辣落去,完全格格不入。其他朋友食清湯都真係覺得好一般。真係有少少影衰左加拿大既pho. 如果以香港一間普通既pho, 我覺得還可以接受,但標榜住加拿大口味既pho,我覺得真係要再努力。

2017-07-07 3006 views
為了食你可以去到幾盡? 放工搭一個小時車來灣仔, 還要過海, 為的只是這一碗越南河粉。店主在加拿大溫哥華生活過, 把當地吃到的美味越南湯河帶回來, 湯底煲足二十小時,  而價錢還要比香港一般吃越南粉的店便宜不少。安格斯生牛肉坑腩湯河粉$48首先第一件事, 就是要把芽菜放入熱湯, 用熱力使芽菜變軟, 如果遲了就只有吃硬邦邦加上草青味的芽菜了。試一口湯, 濃度剛好, 有幾明顯的藥材味, 據說這湯是熬煮了二十小時的, 由牛湯加上各種香料而成, 無味精, 飲完不會口渴, 加了青檸竟起了化學作用,令湯底味更鮮,層次豐富,我可以喝光整碗呢。安格斯生牛肉坑腩, 我喜歡它夠生, 有些越南館上來時已熟, 可能比較安全, 但已沒意思了。這個牛肉坑腩非常鬆化軟腍, 同時牛很濃味, 果然是安格斯, 好正!!河粉滑嘟嘟的, 粗幼度剛好, 可以掛湯的, 整個就是好夾。難以想像這樣的美味和用心, 只是$48, $48現在只能在茶餐廳吃到一個頹飯。 安格斯牛肉牛筋湯河粉$51安格斯牛肉同樣是生生的呈上, 怕生的可以在湯內浸一會, 就會變色了, 不怕的如我可以直接吃, 店主夠膽生上, 牛出品和衛生程度必定也是屬於佳品。
安格斯生牛肉坑腩湯河粉$48
河粉滑嘟嘟的, 粗幼度剛好, 可以掛湯的, 整個就是好夾。
安格斯牛肉牛筋湯河粉$51
牛肉比坑腩薄一點, 牛稍沒那麼濃味, 但比其他店的生牛肉, 仍然明顯超越, 它肉質細緻, 很嫩, 也吃到高級牛肉的味道, 雖然較薄片, 我對來說已足夠, 吃肉是重質不重量的。而牛筋的模樣是較少見到的,可以見到它原本的形態。
河粉+$15 就有小食+飲品
網絲春卷
網絲夠脆身,餡料有蝦肉香,多汁。
香茅蝦餅
薄薄的,口感軟中帶彈性,外脆內軟,啖啖蝦味帶淡淡香茅,小巧卻不容小看它的實力。
雖然只是每樣兩件,但也配好了酸汁和酸甜醬,細節看到餐廳的認真。
生菜$15
越南餐廳多是只有灼生菜,這裡也一樣。

值得一提的是,吃到最尾,仍有不少湯,河粉亦無因索湯而發脹,這一點我欣賞的。
花小錢,就能得到大滿足,在這裡就找到,推介給大家。
$100 (Dinner)
  • 安格斯生牛肉坑腩湯河粉
  • 安格斯牛肉牛筋湯河粉
  • 香茅蝦餅
2017-07-05 210 views
今天試下呢間所謂溫哥華味道㗎越南牛肉粉,我是正宗溫哥華人,但大失所望,湯淡宜冇味,用料普通,吃了一半已經吃不下,跟溫哥華牛肉粉相比完全是兩樣嘢,我覺完全不能同月街或中環哪兩間牛肉粉相比,連所店xx也好吃好多,我唸我應該不會再去。
2017-07-05
Waiting Time
10 Minutes (Dine In)
$135 (Lunch)
2017-07-04 161 views
聽聞灣仔開咗間主打越南河粉ge小店,身為東南亞菜粉絲ge我,當然要黎試下啦.店鋪ge位置都容易搵ge,比較近灣仔A3出口,傍晚時份黎到,都未有太多客人食,因為聽聞平時系要等位ge.入到去叫咗2個SET COMBO啦.分別系:安格斯生牛肉湯河配 香茅蝦餅(Regular$45+$15)黎到呢度當然要試下距個PHO啦,安格斯生牛肉湯河,呢度ge湯河系配料,配菜同個河粉分開上ge,距推薦先將d配料,例如芽菜啊,九層塔,青檸等放入河粉中,再加辣椒碎同辣醬,再加配菜一齊食,咁樣ge風味會好d,的確按照距ge步驟黎食呢碗河粉,的確唔錯,個湯加咗d香料之後更加香氣逼人,而且建議趁熱食,落埋d安格斯生牛肉食,正,牛肉嫩滑,有牛味.好有越式風味.而距個香茅蝦餅,炸得金黃焦脆,有小小泰式辣醬點,唔錯.蝦餅口感都彈牙. 香茅豬扒撈檬配 網絲春卷($43+$15)香茅豬扒撈檬正正常常,香茅味都夠,重點喜歡距d配料入面ge炸蔥,又系炸到干脆,同d檬粉一齊食好鬼正,個網絲春卷,都炸都好香脆,而且唔會好油,都唔錯,而且加15蚊就有,其實價錢上黎講都幾抵.食物都有距ge特色,味道非常對得住呢個價錢,幾好幾好。
平時系要等位ge.

入到去叫咗2個SET COMBO啦.分別系:

香茅豬扒撈檬配 網絲春卷($43+$15)

食物都有距ge特色,味道非常對得住呢個價錢,幾好幾好。
2017-07-04 161 views
灣仔道出名多小店,今日lunch 人少少一行2人決定試新店- Pho 778。 😊👏🏻🎉什麼是778? 在餐牌中有答案。就是溫哥華的區號。2位創辦人原來3年前從溫哥華回流香港,素知因溫哥華的PHO好好味,於是便在香港也開一間。餐廳選擇不多,就是PHO,撈檬,和法包。set lunch 還包了小食和餐飲。餐飲有d hea,是香港特產維他紙包飲品😅😅。小食是蝦餅/春卷/雞翼,任擇一款。同事說之前食過蝦餅,是一個伏,😔🤦🏻‍♀️😐。於是我們都點了春卷。湯底是特別的,比較清淡。喜歡pho 而在周邊灣仔上班的可以一試。男士可能一個法包唔夠飽,因為份量較少。

2017-07-04
Waiting Time
5 Minutes (Dine In)
$50 (Lunch)
2017-07-02 610 views
砂糖寶寶和家人吃飯, 7月1號到處都好多人,今次就選擇灣仔的一間越南粉。同樣要喺店外排隊,裏面位置不多,大概只有十幾個位,主打就係生牛肉湯河,鍾意食牛肉嘅我哋梗係要叫啲牛肉粉來食下啦!好得意,芽菜、九重塔同埋青檸檬,辣椒都係分開上,可以自己選擇每一款配料嘅份量。安格斯生牛肉牛筋湯檬粉$51+$8(for湯檬)安格斯生牛肉上嚟嘅時候真係生架!不過係啲熱湯裏面浸一陣就已經變咗熟嘅。手切牛肉嘅紋理分布適中,就算係半山熟或者全屬都可以食得,口感超好,唔講以為去咗食貴價打邊爐, 290幾蚊一碟安格斯牛肉!雖然其他地方通常河粉同埋檬粉價錢一樣,唔知點解呢度要加錢,咁就試一試佢。檬粉好爽口,同啲汁好夾,牛筋稔到爆,可能因為咁所以冇咩咬口。安格斯生牛肉坑腩湯河粉$48其實河粉都幾好,超級滑,所以其實兩樣都建議食。仲有牛坑腩,真心好味又入味。雞絲河粉加大$60加牛肉+$12雞絲好細粒,不過勝在每一粒都好滑,同埋都係幾新鮮,加$12就可以有幾快安格斯牛肉,如果你本身叫牛嘅話就算你加牛肉都唔錯。Cambo加$15灼菜菜上面有啲炸蒜,都幾清新,成件事比較健康,不過$15就唔係特別抵~加$15網絲春卷春卷好香脆

安格斯生牛肉牛筋湯檬粉$51+$8(for湯檬)

安格斯生牛肉坑腩湯河粉$48

雞絲河粉加大$60加牛肉+$12

Cambo
加$15灼菜

加$15網絲春卷
春卷好香脆,表面仲有網絲,相得益彰,可以點上特製醬汁,酸酸地更加開胃啦!

青檸梳打加$9~小清新!
2017-07-02 79 views
已經唔記得幾時,成日去VTC上堂,總係响灣仔道穿過一條小巷,入去VTC 職業訓練局。呢條巷仔有小食、鮮果汁、麵店等等,今日路過想入去條巷仔篤翻兩野,點知俾我見倒下面嘅圍欄......記憶中呢條巷嘅鋪好細間,只有4-500呎面積,有間鋪竟然要設圍欄俾食客排隊,感覺上好誇張,所以走左入去試試佢,睇下係咪真係咁得。呢間野原來叫做Pho 778,賣嘅係越南粉及越式小食。鋪真係好細,裏面只有19張木櫈。餐牌寫住叫粉加HK$15就有多小食一份及一杯凍飲,理所當然咁追加左一份網紋炸春卷,重加HK$9將凍餐飲轉左杯青檸梳打。呢間粉店係我食過咁多間之中,最特別一家,餐枱上有提示正宗食粉嘅步驟,先飲湯因為當時乜都未加,所以能夠飲倒湯嘅最真滋味,下一步再加入青檸、芽菜、金不換等等,最後加入辣椒及醬料等等的,我都大致跟足哂指示做嘅。安格斯生牛肉牛腩片河粉 大唔使講就試下湯先,好多越南粉嘅牛骨湯都有一些少香料,好似桂皮咁,呢個湯仲有啲好似丁香嘅味道,唔知係咪都有落?整體湯頭不俗,好香好有牛骨味。有四片安格斯薄牛片,份量唔多,但質素好高,口感嫩滑零雜筋,估計係頸脊部份,好香嘅油脂。牛腩片就普通小小,肉味唔算香甜,

鋪真係好細,裏面只有19張木櫈。

安格斯生牛肉牛腩片河粉 大

有四片安格斯薄牛片,份量唔多,但質素好高,口感嫩滑零雜筋,估計係頸脊部份,好香嘅油脂。牛腩片就普通小小,肉味唔算香甜,但勝在夠焾。

河粉份量唔少,我估有成半磅,好滑。

加HK$15有小食一款兼一杯飲品,要青檸梳打再加HK$9,呢杯絶對係高水準之作,平時飲嘅青檸梳打係用濃縮液溝嘅,但今日飲嘅就係以新鮮青檸汁造架,飲落去特別清新!

網絲春卷

好鍾意食網絲春卷,因為網絲皮炸起會特別 鬆脆,而且吸汁一流,這裏提供嘅汁醬又與衆不同,用鮮青檸汁製成,份外清新,春卷吸入汁醬後,油膩好似完全唔見哂,就只剩低蝦嘅鮮甜同豬肉嘅甘香味道。

咁靚嘅越南湯粉,行過記住整翻碗!不過大家最好兩三點去,唔係的話,排隊都可能要半個鐘以上。
2017-06-29
$90 (Tea)
2017-07-01 60 views
越式河粉原來可以咁樣食。今日走過灣仔,辦完事搵嘢食搵到一間食越南菜的街坊小店,供應越南河粉、越式法包、越式春卷、蝦餅之類的普遍食品,但又做得幾有心思,枱面貼住張紙仔教人點食河粉,我跟住做玩吓。我叫咗碗生牛肉牛筋河粉,幾正宗,配紅辣椒、芽菜、九層塔、青檸,跟指示落材料、食到越南風味,特別的香爽辣酸感覺,而且牛肉是靚的手切肥牛,牛肉湯底但幾清,$68大碗份量。最實惠是加$15有小吃及汔水,建議楝網絲春卷,炸得好,皮夠薄,好脆。
越式河粉原來可以咁樣食。

最實惠是加$15有小吃及汔水,
建議楝網絲春卷,炸得好,皮夠薄,好脆。

朋友介紹最近灣仔開左間由溫哥華回流番黎嘅越南粉,一直都想試試看能不能重拾番回憶的味道!機緣巧合下,碰巧同事點名lunch time 去這裡食,終於有機會黎試下啦!所有麵有正常或加大分量選擇,都幾似以前溫哥華火車頭嘅特色!枱面放左張instruction 教人點樣食越南粉,可以加越南辣醬+類似蠔油嘅醬料落湯,或者直接放係麵個度一齊食,勁開心搵到間真係明白溫哥華食法嘅餐廳啦點左個classic:生牛肉河. Manu 好似係angus beef 牛肉河,可能係要迎合香港市場,所以改左個譁眾取寵嘅菜名。食左一啖後,居然失望了...首先,湯底完全無個種獨特嘅味道(個種湯係要食過溫哥華火車頭嘅人先明嫁),個麵仲要安全無口感,完全唔同溫哥華食過個種。雖然好多地方佢都盡量保持到溫哥華越南粉嘅感覺,但碗麵真係未能做到個個水準,希望店主繼續加油,做番應有嘅味道!💪🏻
2017-06-27 115 views
I've been looking for great french bread like what I've tried in viet for such a long time. My friend told me that this restaurant made delicious viet food so finally, i can have a try. I've ordered a viet ham banh mi( $28) and waited for around 10mins during lunch time. The bread is warm and very crispy. A lot of ham on it and it won't so salty at all, match with a lot of carrots, tomato and vegetable which give me a very fresh taste.
2017-06-26 160 views
睇咗雜誌, 見到有間新開嘅越南粉, 大排長龍, 咁我就今日朝聖啦, 我就避開咗最多個人既時間, 揀左晏少少少啲時間, 就係夜晚八點鐘, 都坐滿曬, 幸好都有兩個位畀我入首先我點咗個安格斯生牛肉河,要大size 我覺得分量對我黎講啱啱好, 先試一試牛肉, 浸湯底大概30秒左右, 入口即化, 牛味相當濃郁, 再試一試湯粉, 再加啲芽菜,九層塔再,加啲辣椒 , 河粉得掛湯能力非常之高, 再加埋牙菜嘅爽口, 簡直百感交集, 真係冇得彈另外朋友就食一個燒豬頸肉飯, 因為要即叫即整關係, 大概等咗15分鐘, 但係絕對值得等, 分量非常之多,燒豬頸肉既邊皮都幾脆, 內裏軟熟又好juicy, 我覺得飯香非常之夠, 軟硬程度啱啱好 , 再加埋醬汁一齊食, 令人百般滋味在心頭

2017-06-24 68 views
今晚朋友要OT ><差唔多成8點先收工,所以去左佢公司附近既餐廳食dinner !見到有間越南野 pho 778,好似唔錯,又唔洗點排隊,就一於食下。一去到朋友先飲杯咸檸七~冰涼、夠濃又醒胃消暑,唔錯! 而我就點左杯椰青水,好解渴! 小食,我地點左個越式蔗蝦~超正呀,蝦肉彈牙美味,點埋隔離既甜辣汁,好開胃! 主食,要左個安格斯生湯河粉~湯底味道濃又唔會過鹹;呢個生牛肉湯河提供安格斯牛肉,牛肉肥瘦均稱,而且好鮮嫩! 朋友要左個雞扒撈檬~塊雞扒煎得好香,仲見到肉汁慢慢流出,食落真係非常嫩口,又脆又嫩! 最後叫多個菜食,唔會油膩,唔錯! OVERALL 小評:味道:★★★★☆環境:★★★★☆服務:★★★★☆衛生:★★★★☆抵食:★★★★★
今晚朋友要OT ><

一去到朋友先飲杯咸檸七~
冰涼、夠濃又醒胃消暑,唔錯!

而我就點左杯椰青水,好解渴!

小食,我地點左個越式蔗蝦~
超正呀,蝦肉彈牙美味,點埋隔離既甜辣汁,好開胃!

主食,要左個安格斯生湯河粉~

朋友要左個雞扒撈檬~

最後叫多個菜食,唔會油膩,唔錯!

OVERALL 小評:

味道:★★★★☆環境:★★★★☆
服務:★★★★☆
衛生:★★★★☆抵食:★★★★★
2017-06-23
$100 (Dinner)
看了報導説灣仔新開了一間主打溫哥華風味的越南河粉餐廳。我以前在北美唸書,在我居住的城市裡有很多越南移民,他們的 pho 弄得很美味,大約美元5.99便有一大碗足料的 pho,而我在大學時宿醉後會視 pho 為comfort food 呢哈哈! 所以我對 Pho 778 很期待,今天還刻意在午膳時段和兩位同事乘電車來吃。餐廳狹窄,所以12點時已開始排隊等位。在等候的時候看看餐牌,價錢十分合理。本以為會打上外國名義而把價錢吊高。枱上還貼上教學講解如何享受 Pho,十分可愛。配料的九層塔,芽菜,辣椒和青檸也真的吝嗇。侍應給了我們一碟,説是三人份量。我們也有驚訝,這個怎樣看也是一人份量吧?而我最喜愛的青檸是1/10 的 size 嗎?我點了安格斯生牛肉牛丸湯河粉。報導說湯底用牛骨、牛肉、秘製香料、薑、洋葱等熬煮十多小時,我就覺得湯底確實是比外面的更濃味,但沒有清甜的味道和鮮味,和北美的比較也差太遠了。牛肉和牛丸的份量也少得可憐。安格斯牛肉不算入味,但煮得嫩滑而不韌,可惜數量只有數片。牛丸頗彈牙,但是切成小粒,吃下很不夠喉。份量來説有偷功減料的感覺。我當然也要跟北美的吃法吧!混上了很多拉差辣醬和

枱上還貼上教學講解如何享受 Pho,十分可愛。
我當然也要跟北美的吃法吧!混上了很多拉差辣醬和海鮮醬後,頓時把湯底昇華。紅紅的牛肉湯雖然辛辣,但惹味十足,而我也忍不住喝了很多口。
同事要了安格斯生牛肉牛根湯河粉。
另一位同事不吃牛肉,所以點了雞絲湯河粉。我試了一口,雞湯清甜,雞肉嫩滑。竟比生牛肉更好吃!
午市套餐加 $15 還有小食和飲品。我們要了香茅蝦餅和雞翼。香茅蝦餅的炸粉很厚,咬下並沒有鬆脆的感覺。而裡面的蝦肉餅如紙般薄,還炸得很乾,沒有juicy的味道。而雞翼是同事點的,我沒有試,但看起來很迷利。
飲品可選汽水或紙包飲品,如要特飲便要另外加錢。
在這個價錢下其實食物也是不過不失的,甚至比其他相同價格的 pho 做得更好。但只因近日傳媒吹捧得太誇張,所謂期望越大失望越大吧。
2017-06-23
Waiting Time
10 Minutes (Dine In)
$63 (Lunch)
2017-06-23 109 views
放工時間去左灣仔一間有”溫哥華” 味道的越南粉。聽落幾吸引, 一去到餐廳鋪面雖小 但坐得幾舒服。而兩個waiters好貼心, 他們很有耐心的介紹店裡不同款式的越南河, 更值得一提係佢會介紹哂湯粉入面既材料, 呢種服務在香港真係好難得! 佢有特別介紹 -特大XL火車頭湯河 (大約三人分量) 。但當日我地得兩個女仔,所以我叫兩左個標準大既安格斯生牛肉河 ( $45)  再加15蚊轉set 可以多個小食。要特別一提既係可以另外加牛肉 ($12), 辣椒($2), 炸蔥($2), 芽菜(42), 青檸($2) , 湯($5),魚露($2)。不過個湯其實已經有最基本的材料同好濃既牛肉味。而飲落個口感又唔會覺得膩 成件事好神奇 ,而生牛肉好嫩滑 完全唔韌 個waiter仲建議我地可以加啲拉差醬同甜甜地的海鮮醬 我地試完 覺得成件事超match。另外, 我地叫左個雞翼同春捲。雞翼同春捲黎個時熱辣辣, 好脆口總括黎講真係又好食好抵食!! 見到佢個Menu仲有我好鍾意食既越式法包 (BANH MI),下次經過買黎試試先!!!

魚露($2)。

總括黎講真係又好食好抵食!!

下次經過買黎試試先!!!
2017-06-21 53 views
八點幾在灣仔看完醫生,要找個地方吃晚飯。見這裏竟然有欄杆在門口讓人排隊,夜晚又有位,就走入去試試看。店鋪細細,看見桌上有教大家怎樣吃越南湯河的指示,也就叫了一碗安格斯牛肉牛筋湯河。晚上河粉已經賣光了,就改了檬粉。另外叫了一碗香茅豬扒飯。湯檬先到,牛肉還是粉紅色,浸了一陣才吃,果然很嫩滑!湯底其實不錯,可惜湯只是微溫,加上去的芽菜等配料也是生生的。香茅豬扒飯則沒有什麼特別。見隔離枱要了一個法包,我們也另外點了一個扎肉法包,請店員切開一半。法包好快就到,但看來不像樣,麵包咬下去不脆不熱,扎肉像是剛從雪櫃拿出來,也沒有什麼其他配料,質素和添記、甚至是灣仔其他有賣法包的店舖相距甚遠。可以再光臨⋯只限牛肉湯粉。
八點幾在灣仔看完醫生,要找個地方吃晚飯。

香茅豬扒飯則沒有什麼特別。

可以再光臨⋯只限牛肉湯粉。
Type of Meal
Dinner