2022-01-20 218 views
午餐.想試一排嘅餐廳但之前聖誕 得返啲節日餐牌...😑而家有返lunch set喇Set A嘅麵唔太啱心水 就叫咗個Set B.1) Homemade Meatballs 要另加$10😮‍💨酒樓牛肉球咁大嘅meatball感覺似將肉碎搓埋一齊 質地有啲鬆散蕃茄醬汁較稀同酸咗啲不過食落都幾開胃.2) Fettuccine Spicy Pork Ragu寬面比較硬身 有啲似未煮熟嘅口感但又咬得開比想像中辣.3) 麵包落完單店員會先放低一袋麵包摸上手好硬不過驚食唔落其他嘢 無開嚟食諗住拎走點知店員想成袋收走.4) Tiramisutiramisu好大杯味道唔錯 無乜酒味.另外包一杯hot/iced tea要咗熱嘅 普通紅茶一杯 都幾濃用個透明杯裝 好似去咗茶餐廳🤣.睇餐牌好似好多嘢揀但其實好多都要令外加錢盛惠$15x 性價比一般但都好多人嚟食 好彩早到一步12點半未到都滿座了😮‍💨
午餐

但都好多人嚟食
好彩早到一步
12點半未到都滿座了😮‍💨
2022-01-15 3095 views
還記得第一次留意到Pici是在幾年前經過灣仔的總店,當時覺得餐廳的裝修、氣氛都很特別,但一直都沒有試過。時至今日,Pici已經是一個擁有六間分店的品牌,而她們的松露意粉深受喜愛,我亦略有所聞。這天預先跟朋友們約好,來到尖沙嘴分店用餐;由於Pici不接受預約,所以大家都很期待我們一行四人,點了共四個前菜、六個主菜以及四個甜品。而飲品的選擇都幾多,適合跟朋友、伴侶來用餐。我們每人點了一杯飲品,因不想飲酒精就點了無酒精飲品Italian Passion(原價$65,跟餐$30)。飲品外型漂亮色彩繽紛,裡面的材料有熱情果、檸檬和羅勒,味道清新,以梳打水配合很有熱帶風情,很適合跟朋友相聚的氣氛。落單後店員送上一袋預先以紙袋裝好的麵包,比較衛生。紙袋裏只有一款麵包,是切成薄片、比較硬的麵包。相比起其他我食過、定位相約的西餐廳,其他餐廳的麵包籃最少有三至四款麵包類,這裡的確遜色了。話說我沒有甚麼食生牛肉的經驗,最多都是五成熟的厚牛扒,中間仍然是粉紅色至偏紅色的狀態。Beef Carpaccio 生牛肉薄切片的肉是紅色的,不過切片的邊位可以看到有燒過。牛肉切成薄片,搭配著濃郁的巴馬臣芝士,鹹香帶出了牛

我們一行四人,點了共四個前菜、六個主菜以及四個甜品

而飲品的選擇都幾多,適合跟朋友、伴侶來用餐。
Italian Passion

Beef Carpaccio 生牛肉薄切片

話說我沒有甚麼食生牛肉的經驗,最多都是五成熟的厚牛扒,中間仍然是粉紅色至偏紅色的狀態。Beef Carpaccio 生牛肉薄切片的肉是紅色的,不過切片的邊位可以看到有燒過。牛肉切成薄片,搭配著濃郁的巴馬臣芝士,鹹香帶出了牛肉味,但牛肉味略為不夠濃。
Tuna Tartare吞拿魚牛油果他他

我們點了共兩碟一位朋友推薦的Tuna Tartare吞拿魚牛油果他他。吞拿魚切成適中的粒狀,正常貨色有淡淡的魚味,幸好是沒有筋的所以不會腥。比較特別的是這個他他是加了很多檸檬、青檸等的酸味,又有紅洋蔥去增加少許口感,令人感覺清新開胃。雖然裡面有包括牛油果,但是吞拿魚跟牛油果的口感比較相似,他他的酸味較強,難以食到牛油果的味道和察覺到它的存在,感覺有點浪費了。
Burrata Cheese布袋芝士

Burrata Cheese布袋芝士(另加$25)有很香的奶味,質地軟、不鹹不算飽膩,而火箭菜帶有少許苦澀可以平衡芝士的飽和感,蕃茄仔帶出清新,我覺得這款可以試一試。
Lasagna Classica經典牛肉千層麵

剛剛焗好的Lasagna Classica經典牛肉千層麵(另加$10)十分熱,切開時不斷冒煙。比起一般的千層麵,Pici的版本不是有很多拉絲的那種,也沒有很多層;不過味道是十分濃郁的,牛肉碎的調味亦較濃,千層麵吸收了醬汁感覺幾heavy,重口味之選。

Handcut Pappardelle Pork Ragu意式豬肉腸肉醬手切寛條麵;知道Pici的各式意粉是該分店在舖自製的,這款寛條麵質地較厚、企身,咬下去時口感有點爽,不算淋,因此喜歡食軟身意粉的朋友會覺得較硬。肉醬沒有太多汁,但調味濃味掛在意粉上都已經夠味,而那些肉碎我們都覺得濃味又硬,食到最後那些都吃不完了,之後才知道那些是豬肉腸,但感覺就如弄得很乾的牛肉碎。
Ravioli alla Norma茄子蕃茄醬意大利雲吞

Ravioli alla Norma茄子蕃茄醬意大利雲吞的雲吞皮軟熟,原來漲卜卜的餡料是ricotta cheese乳清芝士,有淡淡的奶味,跟蕃茄醬都幾夾;不過裡面全部都是芝士,都幾邪惡!
Tagliolini Truffle鮮刨黑松露細扁麵

Pici最受歡迎的菜式,固然是Tagliolini Truffle鮮刨黑松露細扁麵(另加$25)。剛上菜的意粉松露味香氣四溢,好像在敦促我們快點試試。鮮製的意粉質感偏軟身,有少少蛋香,但最主要都是吸收並掛上大量的松露油,因此口感順滑,有濃郁的松露香味。跟外面的松露意粉比較,這裡不會吝嗇松露油的份量,讓客人吃得滿足;不過特性來說,我覺得這道菜屬正正常常,除了份量慷慨之外,沒有甚麼令我驚喜的地方,難說出獨特之處。
Chitarra King Prawn大蝦海鮮濃汁黑幼麵

相比起松露扁麵,我覺得比較少人討論的Chitarra King Prawn大蝦海鮮濃汁黑幼麵更有驚喜。首先這款醬汁十分濃郁,有吸引的蝦、龍蝦和海鮮味,本身有點稠度能輕易掛在意粉上。然而,黑幼麵的質感比較有口感,不是硬同時又軟熟容易咀嚼,特別是意粉的質地亦會吸收醬汁,讓每一啖都能夠品嘗到豐富的蝦、海鮮味,味道上有點微辣,更能夠突出海鮮味
至於碟裡還有一些蝦肉等的海鮮粒,表現普通,還是意粉配著醬汁較好吃。

來到最後,當然是食套餐包括的甜品啦。我們點了TiramisuPanna Cotta各二試試。

甜品杯的側面可以看到Tiramisu裡面有不同的材料,不過就這樣看就沒有很分明的層次。表面的朱古力粉比較少,難食到朱古力味。厚厚的cream cheese層質地軟身所以可以確定是沒有加入魚膠粉的,但或許是cream cheese的份量不夠,或者是因為餐廳加入了吉士粉後攪拌時間不足,令cream cheese質地更淋部份程流質,完全不企身,因此須要用杯去裝甜品而不是用碟。自己來說比較少食加入吉士粉的Tiramisu,而有加入的這款令我覺得整個甜品都幾甜,味道突出得來搶去了cream cheese和咖啡酒的味道;雖則感覺這兩款食材的份量餐廳都放入比較少🤔至於我很少食的Panna Cotta,表面果醬酸酸味味的,裡面的忌廉比例高,偏甜但會食到忌廉的香味。個人認爲甜品不算很出色,不過表現都頗為理想,如前來用餐也會令人期待最後的一點甜。

餐廳的環境氣氛不錯,可以輕鬆地用餐聊天,只是由於Pici太受歡迎,不是一個可以坐得很久的地方,需要找下場繼續。服務都是可以的,不知道該點甚麽的時候店員都會跟我們介紹一下,菜式太多主動幫我們arrange一下餐盤、幫我們加加水,稱不上是很好的服務但是餐廳如此繁忙都是明白的;這裏沒有加一服務費亦清楚寫明所有貼士會給予餐廳職員,可以隨心鼓勵一下他們啊

整體食物偏重口味,味道都不錯但不會有很大的驚喜。別看食物份量好像不大,除了前菜之外每一碟都容易飽甚至覺得膩,部份菜式也會令我有少許覺得過度使用芝士、忌廉等材料,有朋友甜品都吃不下。價錢、性價比上一般吧,倘若想食一頓有氣氛、食物都可以的西餐也可以來試試的
Type of Meal
Lunch
2022-01-12 231 views
平時去堅尼地城嗰間都好食 今次個粉好硬好難食 硬過平時超多 唔建議 未食過咁難食嘅意粉 好失望 因為價錢都唔平So disappointed by the quality of tsim sha tsui pici, usually i go to the one in kennedy town and it is very good, but the pasta was way too hard and not warm. I understand al dente but this was much harder than it usually is.

2022-01-10 171 views
今次嚟到尖沙咀食手工意粉😍知道pici 一向都係以識意粉為出名,所以今日叫咗兩樣唔同嘅意粉。今日同朋友一齊嚟食,可以調到唔同類型嘅嘢,包括意粉甜品同埋火腿。整體來講呢度嘅嘢食質素都十分之高,我個人最推介嘅都係食呢度嘅意粉,呢度嘅意粉好有咬口,好好食。令我意想不到佢呢度嘅tiramisu 都幾好食🤪依家睇返啲相都想再去食,我個人就覺得佢嘅中午set lunch就會比較抵啲。大家都可以試吓中午嘅時間去食

令我意想不到佢呢度嘅tiramisu 都幾好食🤪
2022-01-06 140 views
First time visiting this establishment. Although no reservations are taken, the hostess has great communication and considerate to your party needs. Please note that you are only seated when the whole party arrives. The food itself was great! Variety in starters and mains available to suit our party of 6. The Tuna tartare is worth a try! Food is fresh and nicely seasoned. Visual presentation js good, and also comforting. I cannot compliment the service enough. Staff are attentive but not over-be

I cannot compliment the service enough. Staff are attentive but not over-bearing. Lovely, friendly, and honestly, no complaints.
We had two birthday celebrations in our party, and the staff helped to make the occasion more special, since the day of visit was the last day before dining restrictions began.
Will definitely visit this restaurant and their other branches again!

2022-01-06
  • Tuna Tartare
  • Lasagna Classica
  • 吞拿魚牛油果他他
2022-01-01 316 views
相信很多Foodie都有去過這家超人氣意大利餐廳~每逢假日都大排長龍,主打手工意粉,全日不設加一,走的是美味+親民路線❤️ Set Lunch~2-3courses, $98-148,性價比高👍🏻尖沙咀店裝修美美,有幾個室外位置~很Chill🌻🌺 當天遇到的意大利藉店員好Nice🥰 👉🏻Tuna tartareTuna完全不腥,跟油脂充分的avocado真的很配~拌著店加那微酸的自調醬汁,是道很不錯的前菜🥰👉🏻Homemade Meatballs 肉味香濃,Tomato sauce 濃稠度剛好好👍🏻掛汁🥰咬下那刻肉汁跟醬汁一同浸出,超好吃😍😍👉🏻Tagliilini Truffle衝著這道菜而來的,鮮刨黑松露菜式在外面真的很難一百多就能吃到,還要是3 courses set~性價比真心高☺️ 店家很大方,狠狠刨了一堆在上面,松露片沒有想像中濃,就淡淡浸出香氣,配著白松露油手工意粉,簡單美味☺️🥰👉🏻Pappardelle Lamb Ragu 跟剛剛偏清淡的松露意粉相比,這道相對濃烈,羊肉味明顯但不會羶,蕃茄汁帶著香草香,配著口感好好的扁闊麵,同樣好滿意☺️ 👉🏻Tiramisu 顏色黃色的😳😳

👉🏻Tuna tartare

👉🏻Homemade Meatballs

👉🏻Tagliilini Truffle

👉🏻Pappardelle Lamb Ragu

👉🏻Tiramisu
顏色黃色的😳😳跟一般吃到的淡白色不同,沒有去過意大利,所以不知道是不是就是黃色才是正宗~還是店家比較愛這顏色~單以味道來說,我覺得還好,Panna Cotta比較好吃~

👉🏻Panna Cotta
奶味香濃,質地軟滑,甜度剛好,配著有著果蓉的Raspberry sauce超好吃💯 好想再要5杯🙈😂

🎈總歸一句:
整體滿意度很高~一定會再去😘
Homemade Meatballs
Tagliilini Truffle
Pappardelle Lamb Ragu
Tiramisu/Panna Cotta
$200 (Lunch)
Homemade Meatballs
Tagliilini Truffle
2021-12-29 115 views
因為要去紅館睇演唱會,睇之前當然要醫飽個肚仔先啦,近近地在尖東找了間餐廳坐低食野,方便食完行去紅館。見到呢間義大利餐廳,門口都有幾個人排隊等緊。入去坐低,侍應都好熱情介紹返有咩好食。最後跟侍應的介紹,叫左個 “廚師精選菜單”。有前菜、主菜同甜品。食物質素唔錯,下次唔趕時間可以慢慢坐下。
食物質素唔錯,下次唔趕時間可以慢慢坐下。
2021-12-28 2351 views
一心在此區吃午餐,故出了K11 Art Mall ,先在附近逛了一圈,看看不同餐廳的裝修風格及menu,便決定一試這間在12點正前已開始出現排隊人龍的意菜餐廳。這兒上菜前,會用小紙袋,奉上微暖麵包,配橄欖油及醋,雖然曾經聽過在地意大利人說,意大利人是不會這樣吃麵包,但在香港不論集團式,酒店內及一些樓上店意大利餐廳,又好似仍然是咁serve的。不過,我覺得最緊要好吃及自己喜好,也沒有什麼所謂,正如,我其實是較愛塗牛油配麵包的,這兒的醋和橄欖油屬中級,醋稀身及酸味強,吃過一些提供十分濃杰甜味較突出的陳醋意大利餐廳,那樣的油醋配搭,會令人吃過不停的!這兒的麵包沒甚驚喜,近似一般法包。前菜,加$10,點了吞拿魚牛油果他他,但這兒做法,較重原味,感覺像沒什麼調味似的,而且牛油果粒及紅洋蔥比例上少,略顯露出吞拿魚的腥,因外面不同的他他,多會拌入芥辣,又或加入檸檬汁去令整道菜味道提鮮的。要求檸檬,不得要領,便要了點黑胡椒,下了一些後,成個味道就截然不同了,不過,這道前菜,宜配又薄又脆的伴碟像小片脆多士,粟米片,甚至脆紫菜也可令入口層次感更佳。這前菜令人有少許失望,有點後悔不叫風乾火腿或肉丸!幸好,和

幸好,和牛面頰寬帶麵,令人超有驚喜,指的不是和牛面頰肉醬及芝士碎,因肉醬是油香和鹹香較重,可能由於不是蕃茄醬派別,只下西芹,紅蘿蔔等慢煮,故未能全覆蓋麵條上,而是在吃麵的過程中,會吃到肉絲。好吃的是煙靱,有彈性,像有波浪花邊的絲帶般的蛋黃色寬帶麵Pappardelle,那口感,味道及香氣,令人覺得只吃麵條也已是種享受,很久沒有吃到這煮得恰到好處的pasta了。餐廳有部分位置,食客是有機會見到廚房內的工作人員,在即埸做不同的意粉,果然,一份份製及烹煮,就是不同!

意大利甜品,離不開Tiramisu或Gelato吧!是日午餐有Tiramisu或意式奶凍可選。這兒用杯上的Tiramisu,朱古力粉香醇,芝士部分香滑濃郁,咖啡酒又不過多,屬好吃的級別,是有少許甜的,配跟餐的熱紅茶,也剛好。本想叫杯Cappuccino 或Caffe Latte配甜品的,怎料這兒竟然是冇提供此類咖啡的,主力得Expresso,為免半夜眼光光,便放棄了!

整體來說,麵條是這兒的明星主打,Tiramisu也是不錯,也會令人有再光顧及試其他意粉或前菜的想法。
Other Info. : 這兒沒有收加一,大家可在小費上給一些,當作鼓勵員工。
Waiting Time
15 Minutes (Dine In)
  • Pasta類
食手工意大利粉必選PICI, 全因有個大學同學嫁咗俾個意大利廚師,佢除咗㨂老公的pasta 係number one,如果係香港佢就會㨂PICI,全因為係個口感。我諗食過PICI的人都唔會反對。如果食意大利粉,首選都係PICI.佢個lunch set 好抵食,有唔同價位,視乎你想食乜。 包前菜,主菜,甜品同飲品,都係百零蚊。每個菜都好味,仲有佢地唔收加一ga,以佢地d服務質素,會自動top up 俾埋service charge.

$110 (Lunch)
  • Tagliolini
2021-12-23 207 views
餐廳環境非常外國風格,當晚我哋坐喺高枱食飯。兩位女仔,叫咗幾樣嘢食,有拼盤,有2樣意粉,有吞拿魚他他,同一個吞拿魚牛肉。一開始嚟咗個拼盤,同吞拿魚牛肉,心諗點解個吞拿魚牛肉得吞拿魚醬,點知牛肉原來係吞拿魚下😂😂😂呢樣賣相欠佳,但出奇地好食。叫咗兩個意粉,一個係黑松露素意粉,令一個牛肉闊意粉,兩樣都好好食,牛肉闊意粉相對上比較香口。但係兩個女仔叫咁多嘢食真係好飽。雖然最後個店員唔記得咗送上生日驚喜,但係食物好食就算數啦。Btw,佢個甜品其實都幾好食,我雖然唔食個紅色醬,但係出奇地夾埋個奶凍幾好食。😛
餐廳環境非常外國風格,當晚我哋坐喺高枱食飯。

2021-12-16 161 views
朋友生日, 試下PICI手工意粉!無得book位,要walk in齊人先可以進入~環境好靚好有氣氛,坐位都好舒服,燈光好柔和,店員們好friendly,見到我拎住蛋糕就主動問係咪有人生日,會幫我keep起<3 so niceeeee!!佢有tasting menu, 本身想叫但又怕食唔哂,所以都係散叫,但其實每碟份量唔多,所以都可以試下!店員拎生日蛋糕出黎果時仲唱歌!氣氛很好XD thank youuu!!Burrata cheese口感好軟身, 芝士好滑, 配埋蕃茄一齊食, 唔會膩good!!Tuna tartare吞拿魚牛油果他他Rocket and Pear Salad火箭菜啤梨沙律覺得菜多左點油, 可以略減少油,啤梨好甜好好味, 配火箭菜好夾!Pici “Cacio e pepe” (V)黑胡椒芝士手工圓麵黑椒味有,但不會很出,唔會搶左芝士味,圓麵口感係較chewy的, 芝士味好香。Tagliolini Truffle鮮刨黑松露細扁麵這是我評分最高, 必要試試, 麵的口感chewy又幼身,黑松露味道好香,有芝士係面,超級香!Ravioli alla Norma 茄子芝士
朋友生日, 試下PICI手工意粉!

無得book位,要walk in齊人先可以進入~

Burrata cheese

吞拿魚牛油果他他

Rocket and Pear Salad
火箭菜啤梨沙律

Pici “Cacio e pepe” (V)
黑胡椒芝士手工圓麵

Tagliolini Truffle
鮮刨黑松露細扁麵

Ravioli alla Norma 茄子芝士意大利雲吞
意大利雲吞外皮口感彈牙,入面芝士軟綿綿,個人幾喜歡,配料的茄子配蕃茄醬好好味!!
2021-12-09 2566 views
Pici係手工意粉專家,意粉煙韌,口感豐富,食落好有質感,而且cp值相對唔少做手工意粉餐廳高,2-course $98,3-course $128/$148。雖然意粉份量唔多,但勝在真材實料,有誠意,有前菜又有嘢飲。服務唔錯,好有禮貌,上菜收碟都小小心心,你感覺到佢哋有心serve你。*蕃茄湯(素) Tomato soup香濃順滑蕃茄湯,帶少許辣味,可以點硬到爆炸嘅餐前麵包食。慢煮羊肩肉醬寬帶麵 $148Pappardelle Lamb Ragu羊肩肉份量比想像中少,慢煮嘅方法令羊肉煮到變成肉絲,軟腍又不失肉感,羊肉味偏淡,冇羊膻味,手工意粉Pappardelle煙韌彈牙,但個人認為意粉幼少少好食啲。辣豬肉忌廉汁扁麵 $148Tagliatelle Sausage四個意粉入面最好食嘅意粉!車厘茄煮成蕃茄汁,加埋creamy忌廉汁,而且帶少許豬肉甜味,味道非常有層次感,值得一試。蕃茄豬面頰肉醬扁麵 $128Fettuccine Amatriciana非常平凡嘅意粉,係普通肉醬意粉嘅味道,只係冇牛肉肉醬嘅濃郁香甜肉味,兩個字:樸實。煙三文魚忌廉扁麵 $128Tagliatelle Smok
蕃茄湯(素) Tomato soup
香濃順滑蕃茄湯,帶少許辣味,可以點硬到爆炸嘅餐前麵包食。
蕃茄湯

Fettuccine Amatriciana
蕃茄豬面頰肉醬扁麵

煙三文魚忌廉扁麵 $128
Tagliatelle Smoked Salmon
明明fettuccine同tagliatelle係一樣嘅意粉,只係意大利南部同北部叫法唔同(聽講係)。忌廉汁順滑唔會膩,煙三文魚+刁草係絕配,但刁草味太強,掩蓋咗三文魚味,而且比較普通。
煙三文魚忌廉扁麵

提拉米蘇 Tiramisu
咖啡味正常,酒味正常,好少可食tiramisu食到酒味。蛋香濃郁,mascarpone cheese同樣濃郁,但tiramisu始終係又膩又滯。
提拉米蘇
2021-11-29
$140 (Lunch)
蕃茄湯
慢煮羊肩肉醬寬帶麵
辣豬肉忌廉汁扁麵
提拉米蘇
  • tiramisu
☞ 前排俾呢個黑松露意粉洗晒板,決定搵日lunch time試吓🐒不過就有啲啲失望而回🙈佢有唔同嘅set lunch可以揀,我就揀咗最貴有3個course嘅set lunch C😆🍴Set Lunch C - 3 courses(from $148)❖ 秘製肉丸 Homemade Meatballs (2pcs) / 本身以為佢係細細粒嘅肉丸,點知係大過鮮竹牛肉球嘅Size😹😹佢係用咗豬肉同牛肉攪碎而成嘅,食落口感有啲散,亦有啲鞋口🤧調味整體都偏咸,食完好口渴🙈❖ 慢煮羊肩肉醬寬帶麵 Pappardelle Lamb Regu/佢個麵好硬,硬到有啲似未煮熟咁🥲食落都幾乾身下🤭❖ 黑松露細扁麵 Tagliolini Truffle +$25/ 我係衝住白松露意粉而嚟嘅,但原來lunch set淨係食黑松露,大家可以留意吓👀/ 好香嘅鮮刨黑松露味,但食落就唔算好大陣味。以為佢係好creamy嗰種,但佢又唔係,所以食多幾啖會覺就有啲油膩。❖ Tiramisu/ 一見到Tiramisu就忍唔住嗌🤣都幾大杯,食落口感正常,但同出面比較出名嘅tiramisu就爭少少🤌🏻☞ 我哋坐餐廳比較入嘅位置,

/佢個麵好硬,硬到有啲似未煮熟咁🥲食落都幾乾身下🤭

❖ Tiramisu

☞ 我哋坐餐廳比較入嘅位置,咁啱見住staff整手工意粉,都算係視覺享受嚟嘅😆不過食落啲粉嘅口感唔算好驚艷。老實講佢嘅價錢唔算貴,但係我應該未必會回訪🤭
2021-11-16 840 views
Location位置特別再括住(尖沙咀)嘅原因係因為知道佢有好幾間分店,可能並唔係間間分店水準都一樣,中環分店更加係人氣最高,所以要強調一下今次所去嘅係尖沙咀分店。餐廳環境唔算好大但坐得都好鬆動,門口有吧枱位置稍為有啲氣氛,擺設同裝修同普遍西餐餐廳差唔多。Pici嘅手工意粉🍝十分出名,基本上係大致好評。上網見到佢哋有個三道菜嘅Set係好多人叫,今次我係晚餐時段去,無叫到Set。🔹𝐓𝐮𝐧𝐚 𝐓𝐚𝐫𝐭𝐚𝐫𝐞($𝟏𝟐𝟎):吞拿魚粒同埋牛油果粒非常夾,仲加咗啲紅洋蔥絲,配埋酸酸地嘅醬汁,好開胃。🔹𝐏𝐚𝐩𝐩𝐚𝐫𝐝𝐞𝐥𝐥𝐞 𝐁𝐞𝐞𝐟 𝐂𝐡𝐞𝐞𝐤($𝟏𝟒𝟎):牛頰肉有牛味,口感好軟,個味唔錯,但手工寬帶麵完全唔煙韌,仲有少少硬身。🔹𝐋𝐚𝐬𝐚𝐠𝐧𝐚 𝐂𝐥𝐚𝐬𝐬𝐢𝐜𝐚($𝟏𝟑𝟎):偏薄身偏少嘅千層麵,裡面所見就只係做咗兩塊千層麵底中間包住內餡,即只得一層,味道亦同普通千層麵差唔多,並無特別。值得一讚嘅係上枱夠哂熱,聞落幾吸引。🔹𝐋𝐨𝐫𝐢𝐠𝐡𝐢𝐭𝐭𝐚𝐬 𝐒𝐞𝐚𝐟𝐨𝐨𝐝($𝟏𝟒𝟎):有好濃郁嘅蕃茄醬味加少少Tabasco味。青口,蜆同大蝦明顯都係急凍,無咩海鮮味。戒指麵麵質仍然係偏硬身,一啲都無煙韌或者有嚼

🔹𝐓𝐮𝐧𝐚 𝐓𝐚𝐫𝐭𝐚𝐫𝐞($𝟏𝟐𝟎):
Tuna Tartare

Pappardelle Beef Cheek
Pappardelle Beef Cheek

🔹𝐋𝐚𝐬𝐚𝐠𝐧𝐚 𝐂𝐥𝐚𝐬𝐬𝐢𝐜𝐚($𝟏𝟑𝟎):
Lasagna Classica
Lasagna Classica

🔹𝐋𝐨𝐫𝐢𝐠𝐡𝐢𝐭𝐭𝐚𝐬 𝐒𝐞𝐚𝐟𝐨𝐨𝐝($𝟏𝟒𝟎):
有好濃郁嘅蕃茄醬味加少少Tabasco味。青口,蜆同大蝦明顯都係急凍,無咩海鮮味。戒指麵麵質仍然係偏硬身,一啲都無煙韌或者有嚼口嘅感覺。其實佢上面講嘅兩款意粉份量都唔多,但呢款實在少得離譜,當日一行三人去,上枱見佢咁小,我自己都忍唔住暗暗數過,每人分到3條,即最多係得9條,呢個價錢實在唔抵食。
Lorighittas Seafood

本來想食埋佢好出名嘅Tiramisu,但食完上面呢幾款意粉已無心再食呢間店嘅其他嘢。除咗個前菜吞拿魚他他,其他完全唔值個價錢,性價比極低,無論係份量定質素都係一樣,感覺只係用咗好濃味嘅調味料去做,出名嘅手工意粉更加非常麻麻,呢間分店我未必會再訪,或者下次有機會去佢人氣最旺嘅中環分店碰下運氣😮‍💨。
2021-09-09
2021-11-07 749 views
和老公 date night, 鎖定了尖沙咀的 Pici 因為好耐冇出街食意粉 🤤星期日晚7:30pm左右去到但也即刻有位坐 (註:不設訂位)上網睇到推介 tasting menu, 原來係可自選兩個starter,三款意粉及一款甜品 to share,$290/一位 (no service charge)Starter 要咗 cold cuts platter 同 tuna tartare 都唔錯。隨餐附送麵包,但可惜是凍的同有些硬😢Pasta 叫 lasagna, pappardelle with pork ragu 同 ravioli alla norma三款意粉都高質,不過最精彩係手工pappardelle;口感一流,同pork ragu 配搭係一絕,不知不覺已清空了成碟 😍甜品選 tiramisu ,可能我已經太飽嘅原因,所以覺得一般,食了兩啖已畀我的老公幫手消滅埋佢 😅Service 不錯,有禮貌同幾有熱誠。下次想食手工意粉時都會再返嚟!

隨餐附送麵包,但可惜是凍的同有些硬😢

Service 不錯,有禮貌同幾有熱誠。

下次想食手工意粉時都會再返嚟!
2021-10-31
$290 (Dinner)
  • Pappardelle
  • tuna tartare