2019-02-03 820 views
今日在佐敦稻香酒樓食團年飯 ,我六時半到達,發現座客不多,隨時來都有位無須等候,心想不妙!因為好多酒樓都滿座,分六時同八時兩輛!但既來之則安之!誰之食落有驚喜!我們要了一個全包的嚐樂宴,乳豬燒得好翠,沙薑雞好入味,還有菜胆十八兩排翅好好味,排翅夠份量😋,我們食完一碗,還可以添加!芝士海蝦伊面,很多芝士伊面同海蝦,我估都至少都有一斤蝦,伊面好多我們都可添食2碗!唯一不好便是服務不太好,我們的排翅送至桌上,但等了很久都沒有服務員幫我們分翅!雖要我們要求服務員才來幫我們香芒沙律伴元貝菜肥大排翅

香芒沙律伴元貝

大排翅

菜肥大排翅
大排翅
2017-11-01 1229 views
2017年10月22(日)20:52左-個鐘頭都冇野食今日全日去做野、辛辛苦找餐飯食、都已經冇要求呢間連鎖酒樓,一家大細,求求食餐飽飯就算!一來到開壺香片,一睇啲色水擺明係普洱,個待應話我地啲香片係咁樣,-飲落口肯定係普洱,又死口唔認,算我忍你,幫我轉壼龍井。以為星期日人多,等左15分鐘先出3個湯,點知飲完個湯再15分鐘之後,啲餸都未出,即刻叫人去廚房追,佢就話幫我追。再等多15分鐘啲餸都一樣未出。又攰又肚餓又眼瞓,見到左右隔離,啱啱入嚟啲人都上晒菜,覺得唔對路自己入去廚房追。又再等多5分鐘,見到自己叫嘅餸由廚房出來,以為有得食啦,條友夠膽死話唔係比你,我啲火真係焼到一個極點即係叫個經理嚟嘈爆佢! !!!!!!!!!我差啲想自己入廚房煮比去睇震後等左一個鐘,我同部長講,唔食啦走啦。佢即刻入廚房追,3分鐘唔洗即時比個唔熟嘅炒☺️蟹比我、啲火燒到想打人,即刻埋單去對面食老麥冇咁嬲! !!依家仲要我用半個鐘寫足400字,嘥我時間精神
2017年10月22(日)20:52
左-個鐘頭都冇野食

今日全日去做野、辛辛苦找餐飯食、
都已經冇要求呢間連鎖酒樓
一家大細,求求食餐飽飯就算!
一來到開壺香片,一睇啲色水擺明係普洱,
個待應話我地啲香片係咁樣,-飲落口肯定係普洱,
又死口唔認,算我忍你,幫我轉壼龍井。
以為星期日人多,等左15分鐘先出3個湯,
點知飲完個湯再15分鐘之後,
啲餸都未出,即刻叫人去廚房追,佢就話幫我追。
再等多15分鐘啲餸都一樣未出。
又攰又肚餓又眼瞓,
見到左右隔離,啱啱入嚟啲人都上晒菜,
覺得唔對路自己入去廚房追。
又再等多5分鐘,見到自己叫嘅餸由廚房出來,
以為有得食啦,條友夠膽死話唔係比你,
我啲火真係焼到一個極點

即係叫個經理嚟嘈爆佢! !!!!!!!!!
我差啲想自己入廚房煮比去睇

震後等左一個鐘,我同部長講,唔食啦走啦。
佢即刻入廚房追,3分鐘唔洗即時比個唔熟嘅炒☺️蟹比我、
啲火燒到想打人,即刻埋單去對面食老麥冇咁嬲! !!

依家仲要我用半個鐘寫足400字,嘥我時間精神

薑蔥麵包蟹
2017-10-22
Waiting Time
60 Minutes (Dine In)
$100 (Dinner)
Celebration
Birthday
2017-10-12 758 views
最後衝刺整月餅,唔夠料再出去買,順便食埋飯先返屋企,終於坐到卡位黑椒牛仔骨煲好好味,牛仔骨夠淋,夠黑椒味,唔會好鹹松耳銀針浸翠苗呢個夠清,但係冇諗過會有銀芽,不過加埋啲翠苗食,好爽脆,好食素鵝呢個佢唔記得落單,我哋見好耐都未黎,我哋問佢,佢同我哋check完話冇落,跟住幫我哋落番,好快就黎咗,唔記得影相,食咗兩舊先記得,入面啲料唔會好鹹,都幾多料紅燒竹苼豆腐呢個啲竹苼勁小,成碟得6舊,好彩啲豆腐都好滑我哋再要咗兩個自助吧

黑椒牛仔骨煲
好好味,牛仔骨夠淋,夠黑椒味,唔會好鹹

松耳銀針浸翠苗

素鵝

紅燒竹苼豆腐
呢個啲竹苼勁小,成碟得6舊,好彩啲豆腐都好滑

我哋再要咗兩個自助吧
2017-09-27
$173 (Dinner)
2017-09-15 559 views
今日在稻香酒樓超級漁港食午飯, 叫了馬拉糕 - 香滑熱辣嫩熟的糕點,再加上發酵下,整個糕咬落真是充滿爽口香甜美味番尋味。炸雲吞 - 香脆的硬炸雲吞皮,再配以皮內的充滿質感的靚雲吞肉,咬落都爽脆軟熟及惹味十足。雲吞炒麵 - 靚煎雲吞炒麵好飽肚很美味。

雲吞炒麵 - 靚煎雲吞炒麵好飽肚很美味。
2017-09-09
Type of Meal
Lunch
2017-08-19 232 views
出去烘焙店買嘢,見買完都夜啦,食埋飯先返屋企上湯波士頓龍蝦伊麵特價品啲伊麵好好食,吸收晒啲汁,啲麵都幾多,龍蝦都算幾大隻,成碟最好味嘅係啲上湯蓮葉湖極品鮑魚蒸雞呢個叫咗好耐先有得食啲雞唔會嚡口,鮑魚唔un,但係鮑魚味就冇乜雲勝炒火箭魷碟嘢黎到嚇咗我一跳,諗住勝瓜係成碟最平嘅嘢,應該係最多,黎到點解個面淨係見到啲火箭魷食食下發現原來啲勝瓜喺啲火箭魷入面,碟嘢有味得黎都唔會好油,啱晒我哋,好配合我哋之前嗰兩碟濃味嘢我哋重叫咗自助吧,呢間稻香個自助吧比其他稻香貴幾蚊,原因係呢間嗰啲罐裝飲品唔只係有一般嘅汽水咁簡單,重有啲韓國飲品所以抵佢貴幾蚊
出去烘焙店買嘢,見買完都夜啦,食埋飯先返屋企
上湯波士頓龍蝦伊麵
特價品

蓮葉湖極品鮑魚蒸雞
呢個叫咗好耐先有得食
啲雞唔會嚡口,鮑魚唔un,但係鮑魚味就冇乜

雲勝炒火箭魷

我哋重叫咗
自助吧
所以抵佢貴幾蚊
2017-08-18
$165.5 (Dinner)
2017-05-13 979 views
四月初稻香開始攪宵夜火鍋放題,開始時只有旺角、佐敦、荃灣3間分店提供,到4月20日的8間分店,我們一家人就一起出動,選了佐敦店來試一下。原來現在(5月10起)已增至19間,越來越方便了。各分店由晚上8:30或9:00開始供應,成人每位只係$138另收加一服務費,即係每位$152,已包括湯底、火鍋配料、醬料及自助吧的飲品及甜品,實在好抵食。部份海鮮是要額外收費的,可參見黃色區的收費食品,而加$1就有一隻新鮮大元貝,可惜家人對元貝沒有興趣,沒有點選。其他免費火鍋料選擇唔少,最驚喜係美國肥牛,不太肥,點點雪花,牛味香濃,正! 單吃這個也值回票價!呢度服務員太少,其實間間稻香都係唔夠人手,個個做到唔停手,咩都要等陣先等陣先,如果對服務有要求,呢度就唔啱你!但講到抵食,呢度有五星~

雪花肥牛
2017-04-27
$152 (Last Night Supper)
雪花肥牛
有1日遇然經過稻香,見到它有新的推廣價優惠,竟然稻香也來襯熱鬧做自助放題!!!???還記得吃稻香火鍋的日子很長,當時經常要排隊入座,咁多年都是多做散點,難得推期間限定,就定一試!地點: 這間稻香地點也方便,在佐敦區街坊地方有不少捧場客,有些巴士更在門口有站! 距離地鐵站也只是行3,4分鐘!環境: 這間稻香剛於早前完成裝修,所以坐得較舒服!唔錯!留意: 如大家是夜貓子,這些酒樓都不是像很多火鍋館會做到三更半夜  11時半就必定收工,所以要食就早些來。這個期間限定由8時半至11時半,推廣期未知到幾時,所以要試就快D去!食物: 請以稻香質素來衡量,始終是大集團,來貨都是差唔多,不會像火鍋專門店般有太精緻的食材與湯底,都是大路慣常見開的,但稻香有其基本的食物質素。賣點: 任點任食,80多款食材,又有好幾款熟食提供 (有好似麻醬雞絲粉皮,炸秋刀魚,,陳醋雲耳,炸薯條,手拍青瓜,蘿白等),也包了自助飲品甜品吧及醬料吧,全面包抄!飲品有2款沙冰,夏枯草,紫貝天葵,各式汽水等,甜品有杏仁茶,芝麻糊,紅豆沙,牛奶雪糕等等,質素一般,但至在咩都有得試少少!是日晚餐:湯底 - 高鈣豬骨煲: 驚喜可揀豬骨湯底

環境: 這間稻香剛於早前完成裝修,所以坐得較舒服!唔錯!

是日晚餐:

湯底 - 高鈣豬骨煲: 驚喜可揀豬骨湯底,平日散點要$68蚊一鍋的!我的家人一向鍾情這裹的豬骨煲既大骨頭,最少有3大舊,他們受細細品嚐骨內相連,骨膸的味美。湯底不要大高期望,不是那些清澈清甜的一種,相信有加了不少調料,而今日上的豬骨湯比平日深色,咸了點,要多次加水。湯底內已有甘筍,粟米,幾片炸腐竹。

加$1鮮大元貝(1人只可order1隻): 只要加1蚊, 基本上個個都叫, 當然落order! 是新鮮貨, 肉質彈牙。

海鮮類: 點了廣島蠔,帆立貝,沙白蜆,生猛海蝦,可能我太夜去,海蝦無貨了。。。。算啦,不過如果大家叫到,而佢又KEEP 番散點既質素,我好鍾意食佢既海蝦,又大隻,又爽又新鮮!蝦頭蝦殻剝完放番落湯底淆湯!好鮮味,可以參考下!廣島蠔,都肥美爽口,淥到剛熟就好了,不然會縮水。帆立貝啖啖肉,雪藏貨,不過可以大啖食。沙白蜆都要睇實,好新鮮,不過一熟就離殻,所以要望實佢!

魚類 - 點了白鱔片、脆鯇魚片,脆鯇魚腩,新鮮魚雲,生魚片,九肚魚: 其實仲有草鯇魚片魚腩無點到,其實有咁多魚既選擇實在太爽了,因為我最愛海鮮及魚類!!!!白鱔而家出面賣一條都好貴,呢度點了2ROUNDS唔好浪費QUOTA,剛熟上碟,沾著醬油同食,好鮮美,鱔肉極爽口,同好脆!!!今日既脆鯇腩質素都KEEP到,亦係脆爽,沒有腥味,新鮮好味。至於生魚片同鯇魚片只係一般新鮮,不過佢俾左好多我,食番夠本!
肉類: 點左美國肥牛,比想像中好吃呀,不是好多肥膏的牛肉貨色,在湯肉灼一灼,油香滿溢,肉味濃!也有驚喜而家有牛雜可選擇,豬骨湯加牛雜,配搭新奇,但都好味呀,要早些落煲,要煮耐D會諗D,一食牛肚,好似早市食既蒸牛肚味道,有趣!

菜類: QUOTA唔多,只叫左冬瓜片,下火清涼,亦是煲得諗諗的可吸收湯汁精華。

蝦丸拼墨丸: 一般般,來到時已是熟的,像墨魚滑般,新鮮度只是一般,份量則很多。

千層腐竹: 覺得生根響鈴成日食,試下叫這個千層腐竹,原來係好似素鴨的齋菜,剝起來"千層"夾著湯汁同吃,原來不比響鈴遜色,我覺得比響鈴生根更少了油膩感。值得一試。

韮菜餃: 只是一般,可以選擇其他,因為欠了韮菜應有香氣,新鮮時爽脆挻立的口感,摻了太多豬肉。

整體以稻香質素而言,值得一試!始終選擇有不少!另外加錢也可點一些更好的食材,趁著期間限定,唔太高要求,可以一試。
高鈣豬骨煲
美國肥牛, 沙白, 廣島蠔, 魚雲
$1大元貝, 魚雲, 脆鯇腩, 脆腩片, 鱔片, 生魚片
牛雜
白鱔片, 韮菜餃, 千層腐皮, 蝦丸拼墨丸
甜品部: 如杏仁茶, 芝麻糊, 紅豆沙, 牛奶公司雪糕等
沙冰, 夏枯草, 紫背天葵
自助醬料
encore廣島蠔
Other Info. : 有漏單情況及有部份食物賣完沒有送上。有些職員也會細心提示無貨,會否揀過第2樣。
2017-04-12
$150 (Dinner)
  • 廣島蠔
  • 海蝦
  • 白鱔片
  • 脆肉鯇
  • 千層腐皮
2017-03-27 588 views
從醫院探訪完親人,決意走在附近之餐廳吃其晚飯、 車廂間有人建議前往附近之「稻香」, 所以二話不說亦沒有再找著其他目標情形下、便舉步前往酒家進發。。。早在十多年前「稻香」這間中菜館一星期起碼幫襯一、兩次,。。一行五人我們點選上一個最平「HK$598.另收茶介及加一服務海鮮優惠四人套餐」,包括燉湯、龍蝦伊麵、炆魚、 炒荷蘭豆、 清遠雞另外加上一個什菜煲與及上湯米粉……這款燉湯可算謂全個個套餐中最為推介,生扣野生花錦大鳝上枱之時鐵鍋熱力令食物熱氣滿騰, 花錦鱔比一般白鱔魚黃鱔身形較肥大, 以大蒜起鑊將其冬筍及燒肉爆炒、配入花錦鱔上加上濃稠之芡汁用來送飯你應不俗,不過個人還是喜歡小獻汁較為好吃 ~上湯亞拉斯加長腳蟹伊麺, 其實眾人不多不少 也是為著看上這個長腳蟹麵才點這個套餐, 這碟菜式其實不要抱著太多期望、要在五百元之套餐上,你會吃到阿拉斯加長腳蟹?當然牠會是(睡宝宝)、 即有可能是已故多時, 將其落鑊油炸易改變不到肉質比較霉知感覺、 當然如果你沒有我那麼挑剔的,這碟菜理應可收貨, 不過由於 主角失色這份菜式我只會比上70分數已言~甜豆炒螺片個人就感到油腻一點,鑊氣這兩個字好見人見智、味道上

早在十多年前「稻香」這間中菜館一星期起碼幫襯一、兩次,。。

這款燉湯可算謂全個個套餐中最為推介,
燉湯
燉湯
生扣野生花錦大鳝上枱之時鐵鍋熱力令食物熱氣滿騰

, 花錦鱔比一般白鱔魚黃鱔身形較肥大,

生扣野生花錦大鳝
上湯亞拉斯加長腳蟹伊麺
甜豆炒螺片個人就感到油腻一點,鑊氣這兩個字好見人見智、味道上不過於咸,

螺片份量切得雖然較細、 但由於片得薄所以入口亦較為爽身~
甜豆炒螺片
這一份後加的蝦乾銀絲雜菜煲HK$88.,份量比預期大及多、

除了有豐富的雜菜外, 賣相亦排序得很有層次、還有魷魚及大大隻的大蝦乾,

曬乾下之大蝦乾將清清纯之雜菜帶出一份咸鲜味、 雜菜煲上湯底固然重要,其實曬乾之大蝦亦是提味的其中一個重要元素 ~
蝦乾銀絲雜菜煲
席間沒有人叫上白飯, 那就由我發板叫上一碗

上海米粉HK$25.

米粉質地不算粗嚡 ,加上(師傅上湯之內) 簡單而平實~
上海米粉
工整的沙羗雞(半隻)

肉質嫩滑, 肥瘦均勻 目測之上 上枱時沒有多油份,所以外皮看上沒有太過立立令、

肉質本身以用鹽及沙薑調味 ,故以非常入味 所以不用沾上沙薑醬味道亦十分好吃~
沙羗雞(半隻)
看上單完來套餐之內還包括甜品,但埋單後才發現更沒有職員主動呈上、

最终當然亦沒有吃到,所以話千萬勿像我們口水花多,耐不耐也要看看送餐紙有否全部送到。
晚市人流不多雖然座立於彌敦道之上, 由裝修以至食物感覺上退了班,

如果你問我會否再幫襯?我想如果以荷包行先還會再回頭、畢竟食物只屬一般。
2017-03-24
  • 茶介每位HK$12.
2017-01-15 2388 views
有位舊同學每年近歳末都會跟我相約吃飯當提早團年。去年誤打誤撞在新志記的團年飯印象很深刻。所以,今年他們兩夫婦提出相約在佐敦稻香吃飯,我有點愕然。本來想給反建議他們,後來想起心目中想去的店星期日休息而作罷。因為不希望去年的情況再度發生,我決定和寶貝提早出九龍取位。出乎意料的,我們竟可在沒有訂位的情況下即時入座,且沒有任何限時交檯的規定。不過坐下我看了看餐牌,選擇困難症開始發作。有選擇困難的原因並非選擇太多,是選擇太少。兩個套餐不合心意,事實上連同菜牌可以選的食物都極度有限.....該不是那種「屈」人叫套餐的借口吧﹖後來同學的太太先到埗,兩人商議後叫了以下食物:乳豬拚盤 、素燒珍菌煲、豉味元貝豆腐、炒豆苗、芎芷燩雞湯、五仁脆肉紅米飯、清蒸海虎斑,由於同學飯後悄悄往埋單,不清楚最終價錢,但如沒記錯,價錢連加一約$1200至$1300左右。至於侍應態度及店面清潔等部份﹖很坦白,服務很一般,人手不足,很多事要自己處理,當然也不要奢望有人幫忙換碟清碟這些部份。入座時清洗餐具時發覺某些餐具不算很清潔,同時對於人未齊侍應不斷疲勞轟炸式推薦菜式的做法,個人並不喜歡。所見即所得。但並非全部食物均有拍照。先
有位舊同學每年近歳末都會跟我相約吃飯當提早團年。

去年誤打誤撞在新志記的團年飯印象很深刻。

所以,今年他們兩夫婦提出相約在佐敦稻香吃飯,我有點愕然。

因為不希望去年的情況再度發生,我決定和寶貝提早出九龍取位。

不過坐下我看了看餐牌,選擇困難症開始發作。

有選擇困難的原因並非選擇太多,是選擇太少。

後來同學的太太先到埗,兩人商議後叫了以下食物:

所見即所得。但並非全部食物均有拍照。

先上的是燩湯。湯的熱度充足,藥味和雞肉味同樣香濃,應沒有下味精,今晚個人認為「比較正常」的一道菜。
乳豬拚盤:乳豬及豉油雞尚可,叉燒偏瘦,燒鵝只是一般。
素燒珍菌煲和炒豆苗:調味偏鹹

五仁脆肉紅米飯:說穿了其實是燒腩仔菠蘿五仁紅米炒飯,配搭算是有趣,但看來不合同學們的口味
未有拍照的海虎斑和豉汁蒸元貝豆腐:魚有點蒸的過熟,至於豉汁蒸元貝豆腐只是一般。

雖然是同學請客,但花了這個錢但整體食味很普通,實在覺得物非所值。

忽然有點懷念去年在新志記的晚飯,沒記錯吃的稱心滿意還不用花多過一千元呢。
2017-01-15
2016-11-08 2074 views
打邊邊,早不再是季節限定。月前吃雞煲,以為已夠新鮮感,沒料到遇上少見滋補配料。報紙廣告主打的椰椰芝麻雞鍋 ($90/隻),定價比其他椰子雞煲親民多了,賣相不錯。湯底清新少甜,加了天然椰子水和椰肉,自帶海南夏日熱息。5分鐘熬起,撇了雞油就能吃。期間,自行混醬是指定動作吧~指天椒粒辣勁夠,又有原個迷你青桔仔。少油脂抵讚,就是雞味不濃,肉質一般,但蘸鮮沙薑醬後很是惹味!吃了大半雞件,加湯點配料打邊邊。同行朋友說叫滋補花膠仔,還以為眼花加聽錯……見才$48,本著踩伏心態一試,結果是……不得了!大大的一堆,煲起後半爽彈,夾有膠質,還食極都有!CP值爆燈!必食的牛肉,有好幾種選擇。菜單上最貴的安格斯肥牛,亦不過是$128。色澤鮮紅誘人,油份佈算當然未到頂級,帶點雪花紋路。輕灼一下,剛熟的時候吃軟滑無渣,食肉獸立馬加單了~其他的大路配料,如手打墨魚滑 ($58)、黃金脆竹卷 ($20)、田園菜籃 ($48)、蜂巢豆腐 ($28)等,全部中規中矩。整餐下來,一隻雞、兩盤牛肉,人人捧著肚子走。人均$170有找,良心價喔!質素收貨有餘,整雞時又有人幫忙、指導。有機會一定會encore~
打邊邊,早不再是季節限定。

月前吃雞煲,以為已夠新鮮感,沒料到遇上少見滋補配料。

湯底清新少甜,加了天然椰子水和椰肉,自帶海南夏日熱息。
醬料
椰椰芝麻雞鍋
吃了大半雞件,加湯點配料打邊邊。

安格斯肥牛
色澤鮮紅誘人,油份佈算當然未到頂級,帶點雪花紋路。

輕灼一下,剛熟的時候吃軟滑無渣,食肉獸立馬加單了~
安格斯肥牛
其他的大路配料,如手打墨魚滑 ($58)黃金脆竹卷 ($20)田園菜籃 ($48)蜂巢豆腐 ($28)等,全部中規中矩。
手打墨魚滑
黃金脆竹卷
田園菜籃
蜂巢豆腐

2016-09-30
$164 (Dinner)
安格斯肥牛
9點入座, 日至四, 黎稻香打邊爐, 是我家間唔中既晚飯選擇。但近日稻香價格雖沒有加, 但將貨就價, 改了火鍋紙, 單點火鍋配料cut了海蝦, 脆鯇, 鯇魚等海鮮。。。難道, 生意真的那麼不景氣嗎?平時最吸引街坊的18元鍋底尚在。今次2人點了以下的。$18元豬骨煲: $18 價錢實在太吸引了! 煲內有3大件豬骨, 直材實料。 令湯底越煲越有豬骨頭湯香味。 (但好像以有豬骨比現在更多, 有4件的)今晚, 湯底比往日好味, 上鍋時湯底已是淡淡的奶白色, 已是煲好的豬骨湯, 沒有豬酥味, 香氣撲來豬肉香, 吃出不是開現成調味料而成的湯底. 不算太油。鍋上配有幾件紅白蘿蔔, 雲耳, 腐竹, 粟米。 材料超出$18應有質素( 但當然無法與豬骨煲專門火鍋相提並論) 火鍋最尾吃豬骨頭, 帶肥有肉, 又煲很很諗, 吃完很實在的, 好飽!鮮魚頭($30): 有4件新鮮魚頭, 很有光澤有新鮮, 不要滾太久, 魚雲魚肉很滑溜。台灣貢丸($20): 有10粒. 好抵呀! 不是低檔次貨, 肉丸很彈牙, 貢丸肉香與豬骨湯底很夾。芥蘭苗($16): 無論價錢, 份量絕對比其他火鍋店多及平。 不要看它粗粗的菜葉與莖

平時最吸引街坊的18元鍋底尚在。今次2人點了以下的。

芥蘭苗($16): 無論價錢, 份量絕對比其他火鍋店多及平。 不要看它粗粗的菜葉與莖., 一遇湯一滾很甜很爽, 很吸收豬骨湯味道, 吃不停口。

原個椰皇燉奶($30): 比想像中好味, 每啖燉奶充滿椰皇水清甜的味道及奶香, 落足料! 比有些甜品店好味!

2人最尾連茶芥加一. 約150, 實在沒有幾多地方可以這價錢落到樓! 街坊家人食飯之選!
2016-10-26
2016-05-29 2197 views
Food was okay. Har Gau and Char Siu Bao were not bad, but service here is terrible! Every staff look grumpy and are not friendly. I even overheard a manager scolding another customer for cancelling a dish! Worst service I have experienced. I ordered a seafood Inaniwa Udon but it turned out to be just a typical udon. The dish costs more than an average dish but I wasn't given what I ordered??? The cuttlefish were chewy as rubber. I also ordered a 東星斑粥 but it is filled with fish bones and the cong

I also ordered a 東星斑粥 but it is filled with fish bones and the congee has no fish taste!

I will NEVER return nor will I go to other branches nor will I ever recommend your group to anyone. Very very disappointed.
海皇稻庭烏冬
2016-05-28
2016-03-01 1877 views
雖然已過新年假期,但港式或中式食店大多都仍未開門,所以就選了最近的稻香跟家人飲個早茶。稻香給我的印像,是連鎖茶樓裡味道和價錢都是中規中舉的,今次食物味道也維持水平,但服務則令人卻步。******************************這稻香位於油麻地和佐敦之間的彌敦酒店內,距離港鐵站不算近,不過由於這已是離我家最近的稻香,所以也別無他選。新春期間(初一至初十),點心價格稍有調整,由$16(小點)至$26(特點)不等,茶芥則每位$8。點心就跟一般稻香差不多,有數十款選擇。皮蛋瘦肉粥($16)粥品份量跟一般粥店的差不多,除了皮蛋和瘦肉外,還見到少量肉碎。粥底煲得頗綿,米粒都已煲得稀爛,調味也適中。香麻叉燒酥($19)叉燒酥酥皮口感較粉,不是太鬆化,但配上微甜的叉燒,味道都算不錯。豉汁蒸鳳爪($19)鳳爪醃得非常入味,骨和肉非常易分離,肉質軟腍,份量也算不少。原蝦燒賣皇($23)每粒燒賣上都放上一整隻鮮蝦,下面則是豬肉。鮮蝦肉質爽彈,豬肉肥瘦適中,味道不錯。日式煎餃子($19)餃子一碟有四隻,餃皮厚薄適中,微脆中帶點硬,入面的肉餡也能保持肉汁,味道尚算不賴。煉奶炸饅頭($19)炸饅頭

點心就跟一般稻香差不多,有數十款選擇。
皮蛋瘦肉粥($16)

皮蛋瘦肉粥
香麻叉燒酥($19)

香麻叉燒酥
豉汁蒸鳳爪($19)

豉汁蒸鳳爪
原蝦燒賣皇($23)

原蝦燒賣皇
日式煎餃子($19)

日式煎餃子
煉奶炸饅頭($19)
炸饅頭奉上時沒有煉奶,原本問奉點心的侍應,但見侍應口中唸唸有詞,聽不清楚說甚麼,她就走開了,之後再問了兩個侍應,但兩個侍應一個說等一下之後就走開了,另一個虛應之後,走來走去像非常忙碌的樣子(但不是送餐或拿東西),在等了好一段時間都沒有人理會之後唯有在沒有煉奶之下乾哽這炸饅頭。炸饅頭雖然炸至金黃色,但因為沒有煉奶,單吃油味更突出,感覺非常膩滯,但饅頭中間又頗乾,要多喝兩口茶方能下咽。
煉奶炸饅頭
雖然是日茶樓食客都不少,但絕未到人客最旺盛的時候,實在不明煉奶炸饅頭何以煉奶不是同時奉上,之後再三追問多個侍應也沒人理會。其實還有一個點心沒有來,但等了多時,加上沒人理會後,我們也不想再久待,決定買單離去。雖然稻香不是甚麼貴價茶樓,服務和味道不能要求太高,但今次經驗實在令人卻步,不過我相信這只是個別分店或侍應的問題,但相信我之後也未必會再到訪此分店了。
2016-02-10
Waiting Time
20 Minutes (Dine In)
$50 (Breakfast)
2016-01-17 1314 views
前幾日有個朋友生日,大家就霖到趁呢個機會一起聚一下喇,約左係稻香超級魚巷度。話時話,我之前都未聽過呢間嘢吖。總體上,呢餐廳嘅食物都比較重口,近排岩好岩曬我啲口味。蝦餃味道平平常常,都沒什麼特別令我難忘嘅,皮薄餡多,蝦仁都算粒粒飽滿,彈牙程度一般,入口之前仲加了一點醬,這樣子口味更加重口,但系唔會過分鹹!腸粉、燒賣都算一般般,味道過的去,其實腸粉系有俾到我驚喜嘅,係唯一一間我覺得連腸粉皮都好正嘅餐廳,遺憾嘅系佢專登配嘅料好似无夠,食到後尾都已經无曬,所以味道比較淡,不過呢個價錢都算咁喇。
2016-01-10
Waiting Time
19 Minutes (Dine In)
$100 (Lunch)
2015-02-04 1901 views
與同事共8人食晚飯,有人提議稻香,因為有人不喜火鍋所以選擇小菜。無訂位8點到達也可以即時入座,坐下後開始看菜牌見到有套餐也不錯,開始點菜:海鮮全包宴半席$1,2881. 白灼海生蝦 - 份量不少也算大隻,假肉彈牙鮮甜,不錯。2. 鴻運燒味拼盤 - 有乳豬/叉燒/燒鵝/油雞,乳豬脆皮,叉燒半肥瘦,不錯。3. XO醬炒澳洲大鮑魚 - 鮑魚片/蜜豆/藕片/雲耳,味道不錯鮑魚片有咬口但份量略少。4. 蒜蓉粉絲蒸元貝 - 元貝細細隻,加上大量熟蒜/蔥,味道不錯。5. 瑤柱海皇羹 - 有瑤柱/豆腐/魚肚等,味道不錯但偏鹹。6. 清蒸龍躉班 - 雖不大條但夠新鮮,剛熟魚肉滑溜,不錯。7. 花膠什菌浸菜苗 - 花膠夠稔,配上多款菌及小唐菜,夠入味不錯。8. 脆皮醬燒雞 - 雞皮夠脆肉亦滑,但偏鹹。9. 臘味糯米飯 - 內有花生/臘肉/臘腸等,味道不錯。另外加菜1. 石燙爆鴨粉腸 - 鴨粉腸配以青/紅椒及洋蔥,完全入味,鴨腸亦不太韌。2. 鹹魚蒸肉餅 - 鹹魚帶點腥,肉餅開粉份量得宜夠鬆化,味道不錯送白飯一流。3. 海皇賽螃蟹 - 蛋白包著蝦/帶子粒,配有蜜豆再於面上灑上蟹籽,味道略淡亦算好吃。要提提的
海鮮全包宴半席$1,288
8. 脆皮醬燒雞 - 雞皮夠脆肉亦滑,但偏鹹。
9. 臘味糯米飯 - 內有花生/臘肉/臘腸等,味道不錯。
另外加菜
要提提的是上菜問題,蒜蓉粉絲蒸元貝、清蒸龍躉班及臘味糯米飯這三款菜不知什麼原因遲遲未能上,期間已多次催促待應,但亦要其他菜吃完後半小時才能上。
整體食品水評是可以的。
白灼海生蝦
臘味糯米飯
石燙爆鴨粉腸
鹹魚蒸肉餅
海皇賽螃蟹

Other Info. : 全包宴包3罐汽水及3罐啤酒並免茶芥加一。
2015-01-30
$202 (Dinner)
清蒸龍躉班
石燙爆鴨粉腸