2024-02-02 292 views
相信係元朗人都會識得呢間餅店, 佢哋由1972年開業至今足足52年, 差唔多半個世紀, 時代嘅轉變佢哋依然毅立不到好犀利而家曲奇餅懷舊款嘅蛋撻已經買少見少,我真係好鍾意佢哋嘅蛋撻除咗熱辣辣之外蛋味香甜度適中, 每次食親都會有兒時回憶👧🏻呢間就係充滿人情味嘅小店❤️❤️❤️

呢間就係充滿人情味嘅小店❤️❤️❤️
懷舊蛋撻
懷舊蛋撻
2021-11-26 1064 views
尋日禮拜六去咗元朗做義工,做完有啲肚餓,經過呢間餅店醒起早幾日係社交平台見到有人推介過佢既蛋撻同朱古力曲奇,一於買黎試下😀我買咗一個蛋撻,一個椰撻同兩件朱古力曲奇~我買嗰陣咁啱個店員捧咗半盤蛋撻出嚟refill,所以我食果陣仲係微暖😊蛋撻係牛油皮,外觀好圓面頭好平滑,非常靚仔!😍撻皮勁香牛油味,非常鬆化😋蛋味濃郁,唔會太甜,啲餡完全貼服喺個撻皮上唔會散開👍 好好食!🤤椰撻我就覺得裏面有啲乾同唔香椰味,塊皮唔夠酥,麻麻地🙈我一路望都望唔到朱古力曲奇😅問店員有冇,佢話“有呀!喺雪櫃” 😂通常麵包店啲曲奇都係斷磅計,原來呢度係一塊塊咁賣😯 $6.5一塊,一開始覺得有啲貴,但拎上手都幾重,望真啲原來一塊有兩層👍 咁成件事就合理左😆兩片曲奇裏面夾住少少朱古力 (其實我唔係好食得出😂) 曲奇口感超鬆化,牛油味香濃😍 加埋沾左啲幼滑朱古力醬,提升左成個層次同味道,令人難以抗拒🤣整體嚟講我估呢間嘅曲奇類產品係招牌菜,牛油皮蛋撻同曲奇都好值得試!👏👏

我買咗一個蛋撻,一個椰撻同兩件朱古力曲奇~

蛋撻

蛋撻係牛油皮,外觀好圓面頭好平滑,非常靚仔!😍
撻皮勁香牛油味,非常鬆化😋
椰撻

椰撻

椰撻我就覺得裏面有啲乾同唔香椰味,塊皮唔夠酥,麻麻地🙈

我一路望都望唔到朱古力曲奇😅
問店員有冇,佢話“有呀!喺雪櫃” 😂
通常麵包店啲曲奇都係斷磅計,原來呢度係一塊塊咁賣😯
朱古力曲奇

兩片曲奇裏面夾住少少朱古力 (其實我唔係好食得出😂)

2021-11-20
$12 (Tea)
  • 牛油皮蛋撻
2020-11-09 1057 views
今日去搵元朗朋友食飯, 當然睇下有咩好野食, 元朗實在系食好野既好地方, 由平民到小小高檔既都有, 任君選擇.今日睇食評見到呢間寶成餅店,發現有幾個食評都話系元朗最好味既蛋撻, 連朋友住左元朗一段時都唔知道, 我以前會去專登去中環買蛋撻食,所以 當然要試一試.$5個, 正常價, 一啖咬落去, 曲奇皮好鬆化無蘇味, 焗既時間岩岩好, 無太燶或唔夠熟, 我諗中意食蛋撻既人都食過未夠熟既蛋撻皮, 唔系唔食得落口, 不過好明顯會唔夠脆同鬆化仲要痴牙, 呢間個牛油皮真系正. 跟住到D蛋漿, 不太甜, 不太淡, 不太希, 不太杰, 仲要熱辣 辣真系好鬼正, 不過利申我系買完即刻食, 搵左個街口就食, 系好食. 我見個椰撻同其他包都好似幾好味, 留待下次再戰寶城

我見個椰撻同其他包都好似幾好味, 留待下次再戰寶城
2020-11-08
2020-10-02 702 views
一间破旧的小店,卫生环境很一般,看了网上推荐特意去打卡,满怀希望地买了菠萝包和蛋挞,尝试之后觉得味道一般般啊!没想象中的好!香港随便找一家都有这个水准吧,另外店员阿姨做事也很不地道,买6个蛋挞和3个菠萝包,听见我说普通话,乘我不注意还拿旁边柜子里的2个蛋挞混在里面给我(估计是时间比较长或者隔夜的吧)对这家店的印象极差,砸自家招牌,丢老字号的脸,根本不值得大家坐车大老远去打卡,失望至极!不推荐不推荐
2020-10-02
Waiting Time
1 Minutes (TakeAway)
$41 (Breakfast)
2020-07-07 946 views
元朗人經典美食推介: 蛋撻寶城的蛋撻是元朗知名的。 以前的寶城是開在人流最旺的千色廣場對面, 我小學的時候就看到人來人往的十字路口, 店員收錢收個不停。可是租金上漲, 寶城搬往了教育路那邊。 今天特地走過去買蛋撻,人流真的跟以前沒得比呢!蛋撻來說,我最喜歡的就是曲奇餅皮—喜歡脆脆的、香香的牛油味道。買回來還是熱熱的!他家的蛋撻就是咬下香口的那種,加上微甜的蛋漿, 比新開的那家蛋撻專門店‘蛋撻王’ 好吃大家來元朗找小食, 不妨品嚐一下元朗這家老字號吧 發現很多大品牌都打廣告,但唯獨是道地的懷舊味道是其他地方食不到的!價錢: $5一個 / 半打$28* 從前吃蛋撻2-3 一個,隨著租金上升,現全香港都找不到$4以下的了
元朗人經典美食推介: 蛋撻

蛋撻

大家來元朗找小食, 不妨品嚐一下元朗這家老字號吧[愉快] 發現很多大品牌都打廣告,但唯獨是道地的懷舊味道是其他地方食不到的!

價錢: $5一個 / 半打$28
* 從前吃蛋撻2-3 一個,隨著租金上升,現全香港都找不到$4以下的了[流泪][流泪]
2019-04-05 925 views
在元朗吃過最好食的兩次蛋撻, 其中一次是來自這間餅鋪, 另一次在某間茶餐廳, 今日特地買了這兩款蛋撻同時食作比較, 一決高下。這間餅鋪的蛋撻外表正常,經攤凍後, 用微波爐燒烤模式翻熱, 一打開微波爐 , 已經聞到出爐蛋撻的味道 。 一咬下去 ,發現蛋撻的曲奇餅皮仍然能保持香脆 ; 至於蛋漿方面 ,蛋漿亦充滿蛋的香味, 甜度適中, 不太乾身。 蛋漿與曲奇餅皮仍然連為一體。總括來說, 如想吃美味的傳統蛋撻, 這間餅鋪確是 一個很好的選擇。 雖說是元朗但他最好吃的其中一間, 但在其他區吃過的蛋撻, 暫時我覺得比不上這間。後記: 買完兩款蛋撻後, 法國蛋撻張墊底紙的花紋一樣, 再仔細看, 原來另一款蛋撻都是來自這間餅鋪的。相中左邊的蛋撻買自這間餅鋪
相中左邊的蛋撻買自這間餅鋪
2019-04-05
$5 (Breakfast)
2017-12-23 1214 views
寶城嘅蛋撻真係一試難忘, 每一次經過寶城都會聞到新鮮出爐蛋撻嘅香味, 而家呢種香港傳統嘅餅舖都越嚟越少啦, 大集團連鎖鋪總有一間喺左近, 傳統小店都可以堅持到而家實在難得。今日食完晏經過, 本來都已經飽到捧住個肚㗎喇, 但係聞到都係忍唔住要買返個蛋撻。佢嘅牛油蛋撻嘅餅皮好鬆化,唔會太實又唔會太鬆散, 好香牛油味, 佢啲蛋漿味道又唔會太甜, 蛋味濃。平時買就會畀埋袋嘅, 不過今日諗住買完即刻食所以都係環保啲慳番個膠袋啦, 如果買夠四隻仲有埋盒添。

2017-12-23
$4.5
蛋撻
寶城係元朗䇄立多年,一直都深受街坊支持出爐蛋撻撻底牛油味好濃好香,焗得火喉剛剛好,一咬就係口鬆化開,蛋漿好香蛋味,好滑。整體撻底厚薄同蛋漿比例好好 ,對比中環泰昌既極厚餅底同極厚蛋漿,我會喜歡元朗寶城。元朗寶城同中環泰昌既都屬於牛油味重既類型,但中環泰昌既牛油撻底偏向西式果撻那種牛油味的味道。元朗寶城味道比西環祥香偏甜少少,喜歡比較甜/濃牛油味的應該喜歡元朗寶城,喜歡清少少既會喜歡西環祥香菠蘿包菠蘿皮都鬆脆,但味道比較淡,麵包軟熟,唔係空氣包,食完會飽肚 。整體都還可以,不過同中環Maria's 同西環金記菠蘿包有一段距離寶城既麵包底質其實算是不錯,很有香港傳統麵包店的街坊味道,值得支持!
寶城係元朗䇄立多年,一直都深受街坊支持

出爐蛋撻

菠蘿包

菠蘿包

2017-06-12 658 views
雞尾包 $4/個母親大人知我一向都特別喜歡吃雞尾包,所以特意買了兩個給我。其實我根本吃不完兩個雞尾包,而她又剛剛吃完了早餐,所以今次選擇跟嫲嫲分享。未吃之前,看到這包購自「寶城餅店」,我也變得特別興奮。其實興奮的原因真的很簡單,就是以前吃過他們的麵包相當有水準,相信今次如無意外也十分美味。那當然我這麼久沒吃他們的麵包,還是嚐一嚐才知道這雞尾包是否跟以前的一樣好。一打開袋子便嗅到濃濃的牛油香,外層富有光澤,拿上手還有一定的重量。麵包氣孔綿密,口感實在而不失鬆軟感。而雞尾包的餡料只需輕輕咬了一口便吃到了,即使吃到尾尾的位置也吃到餡料,所以吃上去都感到特別豐富。雖然餡料都擺在一邊,但事實上餡料都堆得比一般吃到的厚身,所以餡料一點也不少。餡料的味道更是整個包的亮點,吃得到椰絲那一絲一絲的口感外,還吃到椰絲的香甜,香甜味中又散發出陣陣的牛油香,口感跟味道都均屬一流!老實說現在這種老餅家真的是買少見少,吃到的不只是他們美味的麵包,還感受到那種舊情懷與人情味,真的令我特別回味!

雞尾包 $4/個

2017-06-10
TakeAway
$4 (Breakfast)
2015-03-31 1115 views
有時吃多了有餡的麵包,我總會想吃一吃豬仔包。剛巧母親大人買了豬仔包,當然這便成為了我的獵物。豬仔包 $4豬仔包味道咸香,加上包上的芝麻甚為之多,令其本身的咸香多添一種滋味。這包吃下去亦比某些大型連所麵包店更實在,不會有吃下一陣風的感覺,但有點不夠鬆軟。其實整體上這個包是不錯,只是有一點輕微的缺點。下次可以試試它其他包,看看是否也是不錯。

豬仔包
豬仔包 $4

2015-03-30
TakeAway
$4 (Breakfast)
2015-03-22 1218 views
星期六的下午,難得的走入了元朗這邊。還在等待著侶伴期間,忽然嗅到一股誘惑人心的麵包香氣,見到一班身穿運動裝的陽光男孩,整頭是汗水的咬著一個二個麵包。 走著走著,麵包香氣變得愈來愈強烈了,原來香氣是從街角一間甚有歷史的港式麵包店發出的。出爐的麵包是一盆盆的排在枱頭的,裏邊站著的姨姨,有講有笑的正在話當年,詳細的忘記了,只記得她們不斷重復“唉,唔同以前家啦!”。是的,時光在變世界在變, Yesterday is history...最終買了一個肉鬆包及一磅方包回家吃。橢圓形的肉鬆包,面頭滿滿的灑上肉鬆,沙律醬就是漿糊,把肉鬆緊黏著包身,因此經歷了幾程車,肉鬆依然安然無恙的黏著麵包,並沒有像一般的走不到十分鐘,肉鬆跌得滿袋都是。孩子們覺得肉鬆包很普通嗎?以前的確是的,但經歷幾許風雨後,最原始的肉鬆包很像變得愈來愈少了(至少家附近的麵包店沒有)。打開膠袋,沙律醬的甜氣飄逸著。甫咬一口,麵包香綿柔軟,入口先是沙律的甜氣,肉鬆的點點咸香,最後再以麵包的麵粉香作結。 整個麵包吃起來很順,絕沒有受到防腐劑化學劑的侵襲。也買了一磅連皮方包回家,由於方包軟身,回到家後,方包變得有點東倒西歪了。一磅有八塊方
最終買了一個肉鬆包一磅方包回家吃。
一磅有八塊方包,即使白包位置有點變形,但啡啡的邊位還是整整齊齊的。
咬一口,白包位置軟熟濕潤,不會像超市買來的真空方包片般,白包碎屑跌得滿桌都是,停留在口腔的是天然的麵粉香,絕非是化學劑的腥臭餘味。
而最令小妹欣賞的是,寶城的方包質感比別家的都要韌身,尤其是邊位,咬下帶些嚼勁,難怪方包邊位經歷幾轉車程還是整整齊齊的。
", tomorrow is a mystery and today is a gift of god." 只是懂得知足和感恩, 平凡的白面包,吃著也會感覺幸福的。
2015-03-21
TakeAway
$6 (Breakfast)
2014-09-15 963 views
轉換工作環境後第一篇食評,這是分別三天的早餐,元朗吃麵包作早餐,的確便宜得多,之前在葵芳,吃麵包做早餐可能貴過麥芝蛋包加熱飲。兩個蛋撻做早餐曲奇邊不算香脆,亦不鬆化,跟青衣街市普通貨色蛋撻分別不大,雞蛋漿沒特別香氣,亦不是柔滑過人。底部好像還有一薄層未焗好般,不夠硬的撻底。$3.5一個,$10 三個其實只化算了五毛錢,不值得買三個。況且,下次應該不會再吃這家的蛋撻了。腸仔包同樣是普通廚師腸在中間,包鬆軟有香氣,不錯,比起舊日美心那些反光死實腸仔包好得多。熱狗$7看落都覺腸仔太短小,似乎用腸仔包的相同香腸,加入番茄及青瓜便是熱狗,以致兩端位置完全沒醬,沒腸,沒菜,但$7質素是這樣吧。這種麵包店全攤開,要哪款店員便包給你,實屬舊式,有懷舊意味。麵包就是這般便宜才對,到東海堂,甲一,也馬殺琪隨便選購一個,動輒$12,麵包已成了價值不菲的貴價食品。懷舊老店有的就是人情味,親切有禮,"早晨,食咩呀?"說出來簡單而親切雖然味道不算出色過人,但便宜及親切令我絕對會繼續以此店麵包作早餐。

兩個蛋撻做早餐

曲奇邊不算香脆,亦不鬆化,跟青衣街市普通貨色蛋撻分別不大

腸仔包

熱狗$7

,沒腸,沒菜,但$7質素是這樣吧。

這種麵包店全攤開,要哪款店員便包給你,實屬舊式

2014-09-03 471 views
又是入元朗做治療的日子,這陣孑真有點疲累,放假日或返夜班的日子也要早起,所以入到元朗也要揾D野食來安慰自己,因本人較懶,都是求其行到邊食到邊,沒有專登去一些元朗熱門食店。因10點才吃過早歺,12點半做完治療經過永年見冇人排隊,但又不肚餓,故決定買蛋撻回家。蛋撻$10,3件,椰撻$5,便買了半打蛋撻1件椰撻。蛋撻~皮夠牛油香,也鬆脆,蛋心甜美有蛋味可惜入面不夠滑,有氣孔,但個人覺得比泰昌好,但泰昌的皮比寶城好,但以價錢論,寶城$10/3件,勝過泰昌$5
蛋撻$10,3件,椰撻$5,便買了半打蛋撻1件椰撻。
2014-08-25
TakeAway
$8 (Tea)
2014-06-23 503 views
去甜魔媽媽家作客,主人家還買了菠蘿包跟蛋塔給我地做下午茶實在太豐富啦,而且我又在澳門買了金錢餅反黎,這個下午茶好胖啊而且晚餐還超級豐盛~雖然蛋塔放涼了會影響口感,不過yan堅持要用焗爐來翻熱一下烘得熱辣香脆的,蛋漿又香又濃而不過甜,簡單但美味忘了把菠蘿包拿出來拍照,每個都份量十足不會是騙人的空心麵包,香酥的外皮跟鬆軟的麵包我沒吃午餐所以都還可以吃得下,不過晚餐的陣容讓我飽到呆呆了很久沒吃過這2樣,所以特別想念
去甜魔媽媽家作客,主人家還買了菠蘿包跟蛋塔給我地做下午茶
而且晚餐還超級豐盛~
雖然蛋塔放涼了會影響口感,不過yan堅持要用焗爐來翻熱一下
烘得熱辣香脆的,蛋漿又香又濃而不過甜,簡單但美味
忘了把菠蘿包拿出來拍照,每個都份量十足
不會是騙人的空心麵包,香酥的外皮跟鬆軟的麵包
我沒吃午餐所以都還可以吃得下,不過晚餐的陣容讓我飽到呆呆了
很久沒吃過這2樣,所以特別想念
2013-02-27 399 views
食完麵, 行過幾步就到寶城餅店, 係時候食甜品, 目標是新鮮出爐的蛋撻~~街坊都買緊新鮮出爐的蛋撻, 真係熱辣辣架, 姐姐都要攞塊麵包隔熱倒出蛋撻, 好懷念舊式麵包店, 一底底排晒出黎, 街坊們不禁停下腳步買番個, 麵包店比集團式的更有人情味~~好多包包, 壯觀~~~~~~蛋撻 $3新鮮熱辣的蛋撻, 香噴噴, 咬一口, 出晒煙架, 大家都小心翼翼驚辣親, 曲奇皮的蛋撻, 香口脆身, 不過我還是喜愛令人又愛又恨的酥皮多一點!充滿蛋香, 甜蜜, 而滑度可以更好!菠蘿包$3差點遺漏另一美食, 剛剛出世的菠蘿包, 向我們揮手, 大家忍不住買了一個分吃, 包面乾身, 極度鬆脆, 吃時"索...索..."聲, 麵包軟滑, 好好味呀!雖然大家是立食, 都不在乎, 吃到的是新鮮熱辣, 好有風味!Min je是左手蛋撻, 右手菠蘿包~~~哈哈...Ivan有第一手偷拍Min je照呢美味又抵食, 大家都要珍惜呀!

好多包包, 壯觀~~~~~~
蛋撻 $3
新鮮熱辣的蛋撻, 香噴噴, 咬一口, 出晒煙架
菠蘿包$3

美味又抵食, 大家都要珍惜呀!
  • 菠蘿包