2018-10-13 475 views
旺角T.O.P商場開左都有一段時間,今日終於都有機會你逛一下呢個潮人嘅新地方。之前係機場見過呢間大力水手炸雞,但一直都冇機會試,今日終於都可以一嘗呢個炸雞嘅滋味。大力水手炸雞開係地下food court果層。坐位都算多。佢有一部智能機可在自助點餐,非常方便。而且佢可以自行選擇雞胸,上脾或者雞翼等等。不過有一樣唔好處,佢淨係接受八達通付款,不設找續。我最後叫左1個3號餐,有兩隻雞、1包薯條同1杯汽水。$48蚊,呢個價錢係旺角食都算係中等價格。雞要係雞胸位置先比較滑。如果唔係,其他部位既肉質比教鞋。薯條反而有驚喜,佢個味似扭扭薯條既味。😍😍有機會再食,我會淨係食佢地既薯條🤤🤤

大力水手炸雞開係地下food court果層。坐位都算多。

2018-10-13
$48 (Lunch)
2018-10-08 456 views
一係網上睇到Popeyes 係旺角開新店,放工就即刻趕過去試Food Court 唔算好大,加上夜晚人比較多,所以搵位都花咗啲時間由於收工實在太肚餓,我地叫咗2個Combo 套餐,套餐有炸雞,薯條同汽水一杯。另外仲加咗趣辣薯蓉同蘑菇飯。套餐嘅份量比少,如果當晚餐真係未必夠飽,價錢黎講,係旺角算中等價格。薯條係屬於幼身,面頭仲有少少調味料,所以就算唔落蕃汁都好好味,食落口個陣仲係熱辣辣同脆,冇翻炸 而炸雞雖然唔係好大舊,但係咬開係有肉汁,唔會炸到太乾身,比上校炸雞好食薯蓉就正常,唔會太淋,汁係啱啱好夠可能始終炸雞先係主打,蘑菇飯食落相對比較淡,同飯比較淋,唔推薦大家叫。

薯蓉就正常,唔會太淋,汁係啱啱好夠

2018-06-24
Waiting Time
30 Minutes (Dine In)
2018-09-30 2170 views
之前,大力水手炸雞只在香港國際機場的客運大樓才有得食,因此,可能港人都會對大水手炸雞趨之若鶩,又或是一年才到機場一兩次,都會想回憶一番它的滋味。如今,大力水手炸雞在旺角這個商場開設了分店。這個商場在地底有一層是美食廣場,除了方便內地遊客之外,就連本地人都會到這處進食。除了拉麵之外,就有這些漢堡、或是中餐、又或是這個炸雞店,都可以在美食廣場進食。這一個鬆餅,不沾蜜糖就太淡,鬆餅亦都鬆化。點了一個有兩件炸雞以及薯蓉的餐,因為另外友人的那個漢堡餐,已經配有薯條,因此將薯條轉做薯蓉亦可。和祖樂比較不同的,就是因為祖樂比或KFC的那種薯蓉,只有蘑菇醬。兩件炸雞,除了沒有祖樂比的那種炸雞醬汁之外,炸雞本身的肉汁亦都欠奉,因此吃起上來,剛剛都會令人感覺到比較乾身。另外,炸雞的雞腿就細細件,細件到,好像與鬆餅差不多的大小,而另外那一件雞胸就顯得非常之大件,又大件又鞋身,又乾,其實不用飲品一起吃,都挺難下咽。故意再一試,一再問究竟,之前已數次感覺大力水手炸雞較乾,試過幾次之後,都發現這裏的炸雞的確每一次都是非常之乾身,猶如在家中拿一條雪藏的雞胸出來,然之後沾一些炸粉,放進去炸,完全沒有特色,沒有半點肉汁

如今,

這一個
鬆餅,不沾蜜糖就太淡,鬆餅亦都鬆化。

點了一個有

兩件
,都挺難下咽。

故意再一試,一再問究竟,之前已數次感覺大力水手炸雞較乾
,試過幾次之後,都發現這裏的炸雞的確每一次都是非常之乾身,猶如在家中拿一條雪藏的雞胸出來,然之後沾一些炸粉,放進去炸,完全沒有特色,沒有半點肉汁,似乎已經沒有再給它機會的餘地

現在旺角大力水手炸雞店,有兩件雞的餐,還有五件雞柳的餐、五件雞翼的餐,以及爆谷蝦套餐。
Waiting Time
5 Minutes (Dine In)
Dinner
不知有多少食友會跟我一樣,每次入機場都會早一點到,因為心絲絲想在上機前吃到「Popeyes 大力水手炸雞」呢?如果大家都跟我一樣的話,以後可以不用等到入機場時才吃到了!因為他們剛開設了機場店以外的唯一分店 - 旺角店。Popeyes 旺角店位於年輕人新地標T.O.P. 的地庫,一個名為「旺角煮場」美食廣場裡面。旺角煮場都有不少美食,有機會會為大家一一介紹。美國過江龍Popeyes 大力水手炸雞,顧名思義他是一間以炸雞、薯條作為主打的快餐店,亦會有其他食物,例如:蘑菇飯、漢堡包等等。我們當要試試最出名的炸雞套餐啦!分吃是「Bonafide Chicken」以及「Cajun Wings」,都附有炸薯條和中汽水,兩個餐總共 $97。「Bonafide Chicken」其實就是兩件雞,有一件雞上腿/雞胸,第二件都想要上腿/雞胸就要加$4。我當日要了一件上腿,一件全翼(不用加錢)。「Cajun Wings」是6隻雞中翼餐。雞中翼屬中型大小,未至於太小隻而沒肉食。我印象中機場店的「Cajun Wings」是全雞中翼,沒有雞鎚的,但旺角店竟出現了2隻雞鎚。如果大家只喜歡吃雞翼的話,記得下單時跟職員要

旺角煮場都有不少美食,有機會會為大家一一介紹。

「Bonafide Chicken」

「Cajun Wings」

如果大家只喜歡吃雞翼的話,記得下單時跟職員要求全翼,不要鎚!

炸雞質素都不錯,外面的炸粉很薄,不會令吃到一口炸粉;雞件都得好入味,炸後依然保持肉汁,做到外脆內嫩的效果!

但有美中不足的地方,就是略嫌太油了。
可能因為不是很多人知道這間分店的關係,人流不多,亦因如此,雞是預先炸好的,不是即叫即炸,有點可惜。但仍總比KFC的好吃得多!

薯條是預先有調味的粗薯條,味道有點似扭扭薯條,而且不會死咸;口感不算是很脆,但勝在裡邊是實在的薯蓉。

總結:
炸雞外脆內嫩,有肉汁而且很入味,唯小可惜是有點油;實在的粗薯條調味很好,口感不夠脆。
如果喜歡吃「過江龍炸雞」的食友,以後又多了一個選擇了!
2018-09-15
$48 (Tea)
「Bonafide Chicken」
「Cajun Wings」
  • 炸雞
  • 薯條
細薯條 $16 旺角地鐵站B出口新開左間叫T.O.P 嘅商場,地庫有個foodcourt, 又唔係話好大,但見都有唔少人係果度食野。見到都有唔少人買左大力水手炸雞黎食,佢個薯條睇落好似好好味咁,就買黎試下。$16 m 記細薯條Size, 就咁睇好似好少咁,但食極都有。不過比起m 記細薯條就真係貴好多。-佢個味道同質感係似m 記扭扭薯條,係我鍾意食嘅味呀。-熱辣辣好新鮮。-回頭指數:8/10 ($16 少貴,買餐食好似抵d)-Ig: myfoodmylife4
細薯條 $16

細薯條

。不過比起m 記細薯條就真係貴好多。
佢個味道同質感係似m 記扭扭薯條,係我鍾意食嘅味呀

熱辣辣好新鮮

回頭指數:8/10 ($16 少貴,買餐食好似抵d

Ig: myfoodmylife4
2018-09-14
TakeAway
Dinner
2018-09-11 431 views
去旺角見到有間popeyes 有啲quota梗係要食 比起kfc有少少貴 同jollibee差唔多 食落去 似kfc嘅炸雞 冇乜汁 塊片又厚 咁嘅價錢嚟講真係麻麻地 所以唔太推薦呢個48蚊嘅差
2018-08-25 664 views
炸雞快餐店的選擇不多, 佔市場大多數的是 KFC 肯德基, 以及近年的新開了好多分店的 Jollibee 快樂蜂, 不過炸雞快餐店現在又多了一個選擇啦, 這間 POPEYES  大力水手炸雞店是來自美國的連鎖快餐店, POPEYES 以前在香港就只有機場有分店, 而且還是出海關之後才吃得到, 現在旺角也可以吃到,  旺角  T.O.P 商場新進駐 POPEYES , 我最愛 POPEYES 蜜糖鬆餅。 先點一個套餐再加一個牛油香鬆餅來懷緬一番。旺角 T.O.P 商場底層有六間超人氣國際美食, 名為” 旺角煮場“ 座位開放FOODCOURT形式, 需要自行點餐及取餐。 POPEYES設有自助點餐機或可以排隊購買, 我點了有2件炸雞配奇趣薯條套餐 $48, 當中已包括汽水及薯條, 炸雞有辣味與原味可以選擇。炸雞皮薄脆口、肉厚多汁。薯條外頭的粉衣上頭有黑胡椒粒提味,酥脆口感非常好吃。牛油香鬆餅是我的最愛, 咸香的牛油味, 配上蜜糖更覺滋味。

薯條外頭的粉衣上頭有黑胡椒粒提味,酥脆口感非常好吃。

牛油香鬆餅是我的最愛, 咸香的牛油味, 配上蜜糖更覺滋味。
2018-08-03
$50 (Tea)
  • 牛油香鬆餅
2018-08-20 592 views
1.) tasted like plain chicken2.) there are no special sauces for you to dip your chicken3.) fries are cold
1.) tasted like plain chicken
3.) fries are cold
2018-07-20
Waiting Time
10 Minutes (Dine In)
$60 (Lunch)
以前係美國成日都食,但番到黎香港剩係得機場有得食。睇報紙見到Popeyes新開張又見到有coupon, 所以趁假日約埋朋友去試。點左餐,隔左唔夠5分鐘就有得食啦! 食落去都幾Juicy, 肉質都幾滑,比起其他炸雞店出色。最令我驚喜係個薯條, 外脆内綿,加上經過特別調味,令人食唔停口👍下次經過附近,應該會再食🤤🤤🤤P.S. 場内設計有心思,有炸雞Graffiti, 令人見到就好想食~ D英文歌又好好聽 🎼

下次經過附近,應該會再食🤤🤤🤤

2018-08-14
Waiting Time
3 Minutes (Dine In)
$40 (Tea)
Dining Offer
Coupon
  • 炸雞
2018-08-14 564 views
正呀!大力水手終於係旺角新開既商場開左分店,唔會淨係得機場有得食!商場仲要係連接住地鐵,落雨都唔會淋濕。6點半左右係Food court搵定位,友人就去左點餐,隔左5分鐘左右,就已經享用到熱辣辣的炸雞柳和薯條。或者可能對佢無特別高既期望,食第一啖雞柳落口時又覺得佢幾Juicy,肉質都幾嫩滑,至於薯條就係脆脆的,份量唔多,好快就食哂。其實個價錢比起其他的快餐店佢唔算特別平,不過質素都有返咁上下,如果可以係唔同地區都食到就好喇!

機場常客每個月都去機場所以成日都食呢間炸雞,當我睇到呢間炸雞開咗喺旺角之後開心到爆炸,即刻搵埋朋友去試食啦,點知原來同機場撐好遠,可能而家新開所以人流好少啲油用完有用啦⋯一食落去完全同機場餐太遠了⋯真係好普通,不過如果機場單叫一件雞$26好食咁多嘅話寧願返機場食啦,旺角單叫件雞要$20⋯平時去機場就費事煩住人哋問拎手套啊因為機場好忙㗎嘛,或者濕紙巾,去到旺角原來都係冇⋯真心好失望,以為可以食到機場咁好味嘅炸雞⋯同幾個朋友講咗好耐好鍾意食機場的⋯
好開心! 平時要入機場先食到! 我真係好鐘意食Popeyes 架! 自從係杜拜食完佢超好味小咸小甜嘅鬆餅之後! 我成日念念不望! 機場嘅鬆餅都無話太出色! 但今次係旺角分店就食到啦! 念到都好想食🤤🤤鬆餅就咁食已經好好味! 鐘意甜食嘅朋友可以加上蜜糖👍🏿👍🏿 不過$15 一個我覺得有D貴! 小小唔捨得! 不過無計啦。至愛黎🤣平時食完麥記會有內疚感嘅我! 食Popeyes 就唔會 😆 日日食可能都唔會厭! D雞 同薯條都好好味!

2018-08-05
Waiting Time
10 Minutes (Dine In)
$64 (Tea)
  • 鬆餅
2018-08-04 464 views
夜晚10點半左右。去左呢間炸雞店買晚餐返屋企食!!我都明白就收工所以冇咩野買係正常既!!所以得返2號餐同3號餐可以選擇!!我就揀左要2個3號餐係2件炸雞🍗(一大一細,雞槌/雞亦+雞胸/下脾)+薯條🍟同埋汽水!!之後佢就話冇晒大件雞。問我1個餐比3件細雞我(雞槌/雞亦)得唔得。我諗左陣之後就搭佢。好丫。要2個3號餐。全雞槌!!咁就等左一陣就拎得。當時我冇check一check就走左!!點知返到屋企2個餐都係只有2件細雞。而唔係果位服務員咁講既每個餐都係3件細雞搞到我而家夜媽媽唔夠飽又冇野餓住訓
夜晚10點半左右。去左呢間炸雞店買晚餐返屋企食!!
我都明白就收工所以冇咩野買係正常既!!
所以得返2號餐同3號餐可以選擇!!
搞到我而家夜媽媽唔夠飽又冇野餓住訓
3號餐
2018-07-29
Waiting Time
5 Minutes (TakeAway)
2018-07-26 606 views
搭地鐵出旺角,見到有個出口連接新商場,於是就行入去。在電梯地庫有啲食店,見到一間在機場有的炸雞店,而且是很好食。抱着滿心歡喜點了炸雞餐,當店員出餐給我時,見到賣相不佳,但,都要試試。食笫一口,我無想過是乾到連副假牙都拉得出來。真的好乾,好難食。而且,薯條有些就乾,有些好油。想點呀以上是我個人睇法,在旺角店一定就無下次,要幫襯我去機場嗰間好啲.
搭地鐵出旺角,見到有個出口連接新商場,於是就行入去。

而且,薯條有些就乾,有些好油。想點呀

2018-07-12
Tea
2018-07-24 503 views
味道好一般咁嘅價錢expect 好好食薯條好淋..好油炸雞ok但無想像中咁好食、同kfc差5多質素唔知點解食得出雞皮有d類似鹹蛋皇味🙊份量偏小可一不可再可食kfc代替
味道好一般
咁嘅價錢expect 好好食