2024-06-14
上環西環呢頭真係好多小酒館/餐廳 菜式特別 氣氛好happy Friday同fd食下飲下靜靜傾計又得 慶生又得!今次係男朋友生日 想揾間菜式特別啲嘅食睇過幾間嘅menu 最後揀咗呢間開業大約半年多啲嘅呢種餐牌選擇唔多嘅 會希望佢每道都係高質出品!🤍𝗦𝗼𝘂𝗿𝗱𝗼𝘂𝗴𝗵($𝟱𝟲) | 𝗥𝗮𝘁𝗶𝗻𝗴: 𝟴/𝟭𝟬外脆入面夠濕潤軟熟 酸種嘅味道唔會話特別重 我鍾意😂特別嘅係個蟹味噌牛油!!嗰陣濃郁同鮮味 入口又係牛油嗰種creamy 少少鹹香 好食!🤍𝗠𝘂𝘀𝗵𝗿𝗼𝗼𝗺 𝗖𝗿𝗼𝗾𝘂𝗲𝘁𝗮𝘀($𝟮𝟱/𝗽𝗰𝘀) | 𝗥𝗮𝘁𝗶𝗻𝗴: 𝟳/𝟭𝟬入面好香菇同黑松露嘅味 入面係忌廉 夠香濃細細粒外皮好脆口 整體好食但冇乜特別 係去食西班牙菜嗰啲tapas成日會食到嘅味🤍𝗦𝗰𝗮𝗹𝗹𝗼𝗽 𝗖𝗿𝘂𝗱𝗼($𝟱𝟮/𝗽𝗰𝘀) | 𝗥𝗮𝘁𝗶𝗻𝗴: 𝟳/𝟭𝟬可以逐粒叫 呢樣嘢幾好 帶子刺身鮮甜嘅浸住啲芒果醬 仲會食到啲脆片 尾尾有墨西哥辣椒嘅辣個汁幾酸甜開胃 但覺得有啲太濃太辣有啲蓋過咗帶子嘅鮮甜 呢到扣咗少少分🤍𝗣𝗹𝘂𝗺𝗮($𝟮𝟮𝟴) | 𝗥𝗮𝘁𝗶𝗻𝗴: 𝟴/𝟭𝟬用豬肩脊肉去整 可以話係全豬最嫩嘅部位廚師將佢放入58度水慢
上環西環呢頭真係好多小酒館/餐廳 菜式特別 氣氛好
今次係男朋友生日 想揾間菜式特別啲嘅食
睇過幾間嘅menu 最後揀咗呢間開業大約半年多啲嘅
呢種餐牌選擇唔多嘅 會希望佢每道都係高質出品!
外脆入面夠濕潤軟熟 酸種嘅味道唔會話特別重 我鍾意😂
特別嘅係個蟹味噌牛油!!嗰陣濃郁同鮮味
入口又係牛油嗰種creamy 少少鹹香 好食!
入面好香菇同黑松露嘅味 入面係忌廉 夠香濃
用豬肩脊肉去整 可以話係全豬最嫩嘅部位
廚師將佢放入58度水慢煮 出到嚟仲係粉紅色
肉質係真係好嫩 肉味濃郁 但就未到話好juicy
配搭咗三種醬 青醬 雅枝竹醬 肉汁
我撈埋曬食其實已經分唔到😂不過同啲肉係好夾嘅!
🤍𝗕𝗲𝗲𝗳 𝗥𝗶𝗰𝗲($𝟮𝟲𝟴) | 𝗥𝗮𝘁𝗶𝗻𝗴: 𝟴.𝟴/𝟭𝟬
留意翻兩款飯都係要等30分鐘 所以最好一開始就嗌定
用上M7牛肋條 牛味濃郁 帶有適量嘅筋 腍到入口一撕就爛!
牛肉已經好好食 但個飯更加係重點
每粒都包裹住肉嘅香氣 粒粒分明 口感煙韌
配上蒜味蛋黃醬同類似薄荷醬(?)仲有啲紫菜同醃蘿蔔(?)
有啲西班牙飯嘅即視感 但味道又令我覺得喺日式同印度口味之間遊走😂唔識形容 總之味道層次豐富 推薦!
🤍𝗣𝗼𝗽𝗽𝘆 𝗙𝗿𝗲𝗻𝗰𝗵 𝗧𝗼𝗮𝘀𝘁($𝟳𝟲) | 𝗥𝗮𝘁𝗶𝗻𝗴: 𝟲.𝟴/𝟭𝟬
見佢係用炸饅頭嚟整 有少少肉桂味 配海鹽雪糕同焦糖牛奶醬
口感煙煙韌韌咁 個人麻麻地個口感 驚喜不大