次次去完唱k都想搵d地方hea下特別有陣時係尖沙咀唱完k咁啱早排見到有人介紹就上黎試下啦一上到去見到全部都係kang daniel既野我仲以為自己去錯地方連餐牌下面既圖都換哂daniel了唔知係咁啱有event定點啦(以前追pd101都有pick過daniel所以見到咁都幾開心lol)迷妹mode完畢啦————————————————————其實餐單選擇都係以西式為主有意粉類同pizza類既仲有甜品都野飲啦同朋友一人一個意粉同一人一杯野飲啦其中一個意粉就要咗carbonara. ($78)芝士落得好足意粉軟硬度適中煙肉亦都幾夠最起碼食每啖我都食到煙肉既可以始終都係creamy d所以我食完一個都夠哂飽另一個就要咗龍蝦肉蕃茄醬意粉($98)同carbonara一樣落既芝士好夠蕃茄味都好香好濃味所以為整個意粉加哂分龍蝦肉相比起煙肉既分量會少咗dd但整體黎講都好好食另外就要咗一杯鮮奶朱古力 ($48)其實我想要芒果少女㗎不過我太夜去已經賣哂了ㅜ...ㅜ朱古力味好足不過身為朱古力控既我會想再要多少少朱古力hehe其實鮮奶朱古力好難會唔好飲但下次再黎我會想試下芒果少女因為好似唔係到到都會有藍莓水
次次去完唱k都想搵d地方hea下

其實餐單選擇都係以西式為主
有意粉類同pizza類既
仲有甜品都野飲啦
同朋友一人一個意粉同一人一杯野飲啦

其中一個意粉就要咗carbonara. ($78)
芝士落得好足
意粉軟硬度適中
煙肉亦都幾夠
最起碼食每啖我都食到煙肉既
可以始終都係creamy d所以我食完一個都夠哂飽

另一個就要咗龍蝦肉蕃茄醬意粉($98)
同carbonara一樣落既芝士好夠
蕃茄味都好香好濃味所以為整個意粉加哂分
龍蝦肉相比起煙肉既分量會少咗dd
但整體黎講都好好食

另外就要咗一杯鮮奶朱古力 ($48)
其實我想要芒果少女㗎
不過我太夜去已經賣哂了ㅜ...ㅜ
朱古力味好足
不過身為朱古力控既我會想再要多少少朱古力hehe
其實鮮奶朱古力好難會唔好飲
但下次再黎我會想試下芒果少女
因為好似唔係到到都會有

藍莓水果茶($58)
朋友認為藍莓味好重

以前係英國d餐廳係會趕我哋走
今次搵到呢個地方可以同d朋友傾到唔願走了

回頭度:8/10

2018-12-16 142 views
今日朋友約到尖沙咀會面聚舊,因為沒有約定吃什麼,所以很隨便地找找附近的餐廳,便到了位於首都廣場的香港郵意。從餐廳的名字可知是以明信片為主題的咖啡店,而這間餐廳的確有一個位置放有不同款式的post card;除了明信片為主題外,可見餐廳擺放了很多韓國明星的人板,供愛韓星的食客合照,另外除了牆上貼滿了韓國明星的相片外,還有一部正在播放韓星的投放機,本人不追任何明星,所以覺得很有趣~~餐廳的內部設計很特別,比起一般的餐廳,不如說是一個共享空間吧~因為沒有時間限制,可見餐廳內有很多學生到處温習~~除了堂食外,餐廳還有賣一些食物的產品。雖然餐廳放滿韓國明星的相片,但提供的食物則是西式的!! 今晚叫了一份4人份即焗 芝士巴拿馬火腿蕃茄醬薄餅 ($98)和一份帶子蘆荀海膽汁意粉 ($128),另外再加一杯伊甸園($58)。帶子蘆荀海膽汁意粉的份量對於男士來說有點少。海膽汁不算明顯~ 整個意粉很清淡,加上蘆荀,感覺很清新,很適合不喜歡重口味食物的朋友~稍為煎過的帶子很香口。4人份即焗 芝士巴拿馬火腿蕃茄醬薄餅雖然寫著4人份,雖份量不多,但非常美味!!薄餅是薄批,配上濃郁的蕃茄醬,不會很乾,加上巴拿火腿

除了堂食外,餐廳還有賣一些食物的產品。

稍為煎過的帶子很香口。
4人份即焗 芝士巴拿馬火腿蕃茄醬薄餅雖然寫著4人份,雖份量不多,但非常美味!!薄餅是薄批,配上濃郁的蕃茄醬,不會很乾,加上巴拿火腿的咸味提升薄餅的味道!!

名為伊甸園是一杯apple and mango yogurt smoothies,很喜歡smoothies的口感和味道,蘋果和芒果的味道很配搭,不會搶了一方的味道,很清爽美味!!
2018-12-12
Waiting Time
10 Minutes (Dine In)
$140 (Dinner)
  • 芝士巴拿馬火腿蕃茄醬薄餅
2018-12-14 176 views
經過openrice 訂座在12月15號或之前及消費滿$350,便會有免費甜品心太軟配雪糕一份。今日初來步到,又緊張又驚喜開放式"香港郵意",沒有4面圍牆也沒有壁畫,只有令人眼前一亮的韓星們圍着你,共進早午晚三餐。吸引嗎?驚喜嗎?"香港郵意"每個角落都有擺放特別飾品,文具,郵筒等等。不同呎吋的餐桌或坐椅甚至是榻榻米都可從這裡找到,認真夠特別,同朋友一邊吹水一邊享用美食,絕對一流。煎帶子既香口又美味,加入蒜香調味粉更見鲜甜茄汁濃郁,配上芝士碎,意粉酸酸甜甜,開胃又醒神黑松露不多不少,混合磨菇和意粉,美味可口爽甜蜜桃,清甜車厘茄,香口煙肉,加上沙律醋,超好味微熱心太軟與涼透雪糕一起進食,甜到入心,飄飄然感覺由於全部以自助形式,也沒有享用時間限制,所以可以高談暢飲傾談直至晚上11點店舖關門為止

煎帶子既香口又美味,加入蒜香調味粉更見鲜甜

茄汁濃郁,配上芝士碎,意粉酸酸甜甜,開胃又醒神

黑松露不多不少,混合磨菇和意粉,美味可口

爽甜蜜桃,清甜車厘茄,香口煙肉,加上沙律醋,超好味

微熱心太軟與涼透雪糕一起進食,甜到入心,飄飄然感覺

2018-12-13
$80 (Dinner)
Dining Offer
Coupon
  • 黑松露汁雜菌意粉
  • 龍蝦肉蕃茄醬意粉
2018-12-14 274 views
2 點幾到,已經四五樣耶食無,唔緊要啦,耶飲都幾種無,坐多一陣諗住叫甜品,又無,究竟係咪開舖,仲要啲枱勁髒骯,無人清潔咁濟,要自己最後叫左all day breakfast 同黑松露意粉 ,all day breakfast 還好,黑松露雜x 意粉,一啲黑松露味都無,又乾,菇多但這個意粉都只係菇多,想叫pizza 無,但之後見到有人係我地之後有得買........,..............,,...............究竟係咪開舖

究竟係咪開舖
2018-12-11 184 views
香港郵意想試好耐,個場又大又靚,而且食物都係普通CAFE價,早排終於約左朋友去食!本身坐tatami位,可惜撞啱佢有韓星主題,坐係嗰到係咁有人黎影相,係咁叫我地借借最後都係坐返普通枱,反而舒服啲呢到係self-service,但唔係個個客都會自行清理,所以坐低就見到張枱好污遭,唯有自己抹啦點餐時,見到佢有限定既芝士火鍋食,但店員話其實要聖誔嗰排先推出最後嗌個10%黑松露汁雜菌意粉同埋一杯若如初見唔知呢日係咪好旺,朋友想叫個龍蝦肉意粉已經賣哂叫班尼狄蛋既朋友,被告知要等一小時,雖然有啲嚇親,但都照要左,最後都係半個鐘左右就有講返食物,我食既黑松露意粉,好似個名咁只有10%,呢個都唔緊要,成個意粉比較淡味,全靠佢係咁灑啲芝士先叫有啲味而且意粉份量非常小,食完一啲都不飽有啲唔滿足好彩另外嗌左兩個芝士巴拿馬火腿蕃茄醬薄餅,呢個份量就啱啱好,8個人食一人一塊,而且都算好足料,可以一試飲品都係偏向淡味,唔算好甜,啱一啲怕甜既人呢餐食差唔多200蚊,個人覺得有啲唔值,如果係啲無乜人既日子,黎飲杯野,坐返一陣都可以諗諗
最後都係坐返普通枱,反而舒服啲
最後嗌個10%黑松露汁雜菌意粉同埋一杯若如初見
唔知呢日係咪好旺,朋友想叫個龍蝦肉意粉已經賣哂
而且意粉份量非常小,食完一啲都不飽
有啲唔滿足
飲品都係偏向淡味,唔算好甜,啱一啲怕甜既人
10%黑松露汁雜菌意粉&若如初見
Other Info. : book位優惠,凡惠顧$350以上,就可以有一個心太軟送,我地有三個,其中有一個無咁流心,但朱古力味都夠濃,個雪糕應該係現成既雪糕球,好冰,無雪糕既口感。
2018-12-08
Waiting Time
1 Minutes (Dine In)
$200 (Dinner)
Celebration
Birthday
2018-12-10 115 views
今日終於約到朋友黎食香港郵意 之前係網上見到裝修唔錯地方又夠闊落,已經想試好耐但同朋友夾唔到時間 今日終於比我等到!店入面地方好大 好岩約朋友上黎慢慢食慢慢傾 野食方面我地叫左個水牛芝士巴拿馬火腿蕃茄醬薄餅 即叫即整! 雖然等左15-20分鐘 但真係好好食 個皮好脆 又唔會話太乾,同朋友一人食左半個都唔會話好濟 值得一試!飲品方面就叫左泡沫咖啡同趣脆奶冰,不過不失,另外仲有其他特別飲品留番下次在試,但留意番每位最少都需要點一杯飲品.店入面仲有好多明信片賣 各有特式 同埋仲有d特別corner位可以比人打卡.仲有部分座位係好似日式咁 坐係地下個墊上面 好休閒既感覺另外, 因為地方闊 好岩一班朋友黎聚會 平時多人聚會難搵地方 有地方都比較逼 但呢到真係一個好好既選擇.下次仲會約朋友黎

2018-12-08 128 views
上個星期同個朋友經過尖沙咀想搵一個地方靜靜地傾吓心事,舒服嘅地方。我個朋友就介紹左我嚟到呢一間香港郵意食個寫意晚飯。 一入去見到環境十分寛躺,位置與位置之間相隔很多空位,食客可以傾計唔使俾人聽到。而叫嘢食嘅方法就係以自助形式進行,自己係點單自己去拎食物。我就點左一份卡邦尼意粉加一杯叫做小確幸嘅smoothie 飲品。杯smoothie 入口好軟滑同埋有好香嘅香蕉味,味道唔太甜,感覺到係健康嘅感覺卡邦尼意粉就唔同出面嘅做法 質感比較乾身但係芝士味同忌廉味道好足 成個嘴都充滿住creamy嘅感覺 幾有驚喜,所以我比8/10。友人另外仲點左一個白酒蛤蜊義大利麵,義粉同蜆肉都充斥住白酒嘅味道,既有蜆肉鮮味又有白酒濃烈嘅獨特味道,所以鐘意白酒嘅人千其唔好錯過啊~~最後仲叫左一杯即磨咖啡,應該係用咗貴價嘅咖啡豆,因為真係好香好香
而叫嘢食嘅方法就係以自助形式進行,自己係點單自己去拎食物。

白酒蜆肉意粉
2018-11-27
$120 (Dinner)
白酒蜆肉意粉
2018-12-04 199 views
嚟到香港郵意,非常驚喜😋冇諗過尖沙咀都可以有一個安靜、闊落、可以慢慢坐嘅地方。喺尖沙咀站B出口行10分鐘,就有一個咁舒服嘅地方,可以同朋友傾計飲下咖啡,又唔洗怕被趕走。同朋友喺平日晚上嚟食晚餐,八時左右都難搵位,可惜好多菜式都好受歡迎啊!只剩返意粉同全日早餐。我哋叫咗黑松露汁雜菌意粉,份量都幾多,意粉煮得剛剛好。全日早餐就大份又好味。飲品非常多選擇,最後叫咗焦糖奶冰、鮮奶香芋,兩款味道都唔會過甜。呢度仲有waffle可以食,想試嘅朋友早啲嚟試試!呢間不但空間大,仲可以租借場地,適合一大班朋友開party或者開工作坊!

黑松露汁雜菌意粉
全日早餐
焦糖奶冰
鮮奶抹茶
一間我最喜歡的主題咖啡店☕️📮滿滿明信片的牆壁,粉筆字手寫的白板都「寄」載著一點一滴的回憶。場內面積好大,自由選擇座位。而且採用自助點餐取餐形式。龍蝦肉蕃茄醬意粉$98粒粒龍蝦肉好爽口、番茄醬配搭一起,好開胃。意粉軟硬度適中,灑上芝士粉和蒜粒,未吃已聞到好香。班尼迪克蛋$128有驚喜,賣相相當吸引!雞蛋流汁夾煙三文魚和煙肉,還有大大粒車厘茄和大量新鮮蔬菜沙律🥗相當豐富!小確幸$48(草莓香蕉冰)香蕉味重但不會太甜,有乳酪味道。百利甜酒拿鐵$48淡淡的甜酒味,配上牛奶咖啡。幾特別。整體來說,感覺好舒服😌冇限時任坐,坐到不捨得走,又不用加一。地點相當方便,好合適相約三五知己聚會原來晚上八點半後有甜品放題!
一間我最喜歡的主題咖啡店☕️📮
滿滿明信片的牆壁,粉筆字手寫的白板
都「寄」載著一點一滴的回憶。
場內面積好大,自由選擇座位。而且採用自助點餐取餐形式。

龍蝦肉蕃茄醬意粉$98

班尼迪克蛋$128

小確幸$48(草莓香蕉冰)
香蕉味重但不會太甜,有乳酪味道。

百利甜酒拿鐵$48
淡淡的甜酒味,配上牛奶咖啡。幾特別。

整體來說,感覺好舒服😌冇限時任坐,
坐到不捨得走,又不用加一。地點相當方便,
好合適相約三五知己聚會
原來晚上八點半後有甜品放題
2018-11-15
Type of Meal
Dinner
  • Egg Benedict
2018-12-03 204 views
無心插柳自己走咗入去食個$88的all day breakfast, 環境不俗,份量十足!我好喜歡食bacon, 煎到剛剛好不太乾加啖炒滑蛋就最正!因為中和了鹹淡味,再加一啖牛角麵包,奇怪的我就係喜歡此節奏!車厘茄好甜多汁夠新鮮,只是成日覺得花近百出街食「早餐」好唔抵!下次都係留返早餐在家食,試下佢D意粉

All  day  breakfast
尖沙咀比我嘅感覺就係shopping和自由行,我真係估唔到喺呢度可以搵到一個隱世勁chill的大型樓上cafe。雖然話隱世但係一啲都唔難搵,喺尖沙咀B2出口一出直行到盡頭嗰個大型商場樓上3樓就係,因為佢新開嘅關係樓下中放滿好多花籃,上到去3樓原來是全層有一半都係屬於呢一間Cafe,另一半就係啲精品店和扭蛋機。有邊個會諗到到3樓開咗間咁正的Cafe,啱晒我呢啲偽文青。佢空間非常之大,而且環境好舒服好自在,重點係唔同區域有唔同嘅枱櫈你可以自己選擇,席地而坐又得,圖枱,長枱,唔同嘅座位都可以坐,重點係佢係無限時,只需要最低消費一杯野飲就OK,平時約三五知己來呢度hea一個晏晝都冇問題!佢呢度呢係自助形式,唔會有侍應服務,攞餐到食完擺番啲盤都係自己,不過見到大家都好自律,可能係比成個氣氛環境所影響。至於食物方面都算係非常高質,因為通常Cafe嘅嘢食我哋都預咗麻麻地,點知佢呢度嘅嘢食性價比算很高,我哋點左all day breakfast都係$88,有德國腸煙肉炒滑蛋牛角包沙律菜同埋蘑菇,滑蛋够滑,牛角包仲係暖㗎,而且一set都幾大!卡邦尼意粉($58)同樣一樣咁有誠意!唔會話太多汁,加上大量嘅

All  day  breakfast

卡邦尼意粉($58)同樣一樣咁有誠意!唔會話太多汁,加上大量嘅洋蔥,配以蘑菇煙肉感覺好夾幾香口,加上佢呢度用扁意粉爽彈煙韌我鐘意呀!
卡邦尼意粉

另外佢嘅嘢飲都好得!我因為傷風唔舒服叫左一壺熱嘅有機檸檬薑茶($58),佢都幾足料而且幾大喎,我飲咗喉嚨好舒服啊😌
有機檸檬姜茶
二朋友就點咗一杯名爲小確幸的smoothie($48), 即係士多啤梨加香蕉!味道唔錯喎,亦都唔會太甜,幾清新!
小確幸

佢呢度仲有好多款唔同嘅明信片可以即買即寄,我諗係target on 旅客多,不過啲明信片都幾得意。
整體來講,佢呢度真係幾好坐,我同朋友不經不覺由晚上七點傾到11點,只需要最低消費一杯野飲啦就可以唔限時任坐!後來我仲見到原來佢夜晚9點到11點會推出甜品放題,只係每位$88就可以任食佢自家製作嘅甜品,今次比我發現咗呢個咁正嘅地方!我下次又要來食!😍
—————————————————
整體🙆🏻‍♂️:8.3/10
地址:
尖沙咀漆咸道南61-65號首都廣場2樓80-82號舖

2018-11-26
$100 (Dinner)
有機檸檬姜茶
小確幸
2018-12-01 76 views
上星期放年假,同男朋友週圍搵地方hea,傾計睇書趁平日唔多人,我地揀左黎呢間cafe。經過左幾次都未入過黎!原來裏面空間好大,坐位好闊落,其中一個角落更設有日式tatami 位。成個cafe 都係以木材為主,成個氣氛都好文青。我地叫左一個沙津、一件蛋糕一齊share,同埋兩杯咖啡。柚子醬香煎帶子沙津D沙津菜好新鮮好爽口,配合個柚子醬酸酸甜甜極之開胃,而帶子好大粒、煎得好香、入口啖啖鮮肉。整個沙津都好清新。是日精選蛋糕🍰呢款芝士蛋糕賣相精緻、好好味!配上咖啡真係超正。鮮奶咖啡&短笛咖啡我同男朋友都鐘意飲咖啡,好享受可以靜靜飲咖啡hea的時間!呢兩杯咖啡都好香好滑坐得好舒服!值得再黎
上星期放年假,同男朋友週圍搵地方hea,傾計睇書

我地叫左一個沙津、一件蛋糕一齊share,同埋兩杯咖啡。
柚子醬香煎帶子沙津

是日精選蛋糕🍰

呢款芝士蛋糕賣相精緻、好好味!配上咖啡真係超正。

鮮奶咖啡&短笛咖啡

坐得好舒服!值得再黎
2018-11-30 74 views
今晚約了一個很久沒見的朋友,大家都不太肚餓,只想吃點輕食,找個地方靜靜地坐下,聚聚舊,所以就決定到這間咖啡店!在門口已經見到咖啡機,有張bar枱,坐在高腳櫈上,看著咖啡師沖咖啡,想著已經覺得很寫意! 但我們今天會吃其他食物,還是坐普通枱好了。這裏地方很大,坐位很多,而且佈置得很悠閒舒適,真的很適合談天。這裏是自助點餐,所以找好位置後,我們就到收銀處點餐! 我要了一份龍蝦肉蕃茄意粉和玫瑰拿鐵。賣相都頗精美,龍蝦肉都不少,意粉表面灑上芝士碎,令意粉味道更香濃。 雖不至於很美味,但都合格的。 玫瑰拿鐵散發著淡淡玫瑰花的芬芳,咖啡味香而不澀,甜度不高,不錯呢。朋友叫了一份松露意粉,黑松露醬加芝士這個配搭,很吸引。朋友還叫了一杯凍的焦糖拿鐵,這杯的咖啡味較淡,但都不錯。

但我們今天會吃其他食物,還是坐普通枱好了。

這裏是自助點餐,所以找好位置後,我們就到收銀處點餐!

我要了一份龍蝦肉蕃茄意粉和玫瑰拿鐵。

朋友叫了一份松露意粉,黑松露醬加芝士這個配搭,很吸引。

朋友還叫了一杯凍的焦糖拿鐵,這杯的咖啡味較淡,但都不錯。

2018-11-30 60 views
朋友最近話要帶我去間特色餐廳😛因為我係明信片控~佢話呢到適合我不過😆鮮奶香芋 $48一向都喜歡香芋嘅我,咩香芋嘅嘢都要試😛同朋友一人一杯都覺得佢唔會太甜太膩~味道非常不錯!全日早餐 $88第一次見擺埋哂一齊一堆嘅全日早餐。坦白講一開頭驚佢唔好食,但原來絕不能以貌取食。佢嘅味調得好好,特別我最鍾意嘅牛角包🥐🤤龍蝦肉蕃茄醬意粉 $98蕃茄配合嘅食物總係會吸引我!朋友同我一緻覺得要呢個意粉。蕃茄味唔酸,加埋龍蝦肉口感十足!檸檬威士忌糖漬凍餅 $48朋友咁啱生日,想比個驚喜佢,所以叫咗個小蛋糕🍰估唔到檸檬🍋味配威士忌🥃味道又真係唔錯😛朋友都大讚呢。檸檬味合到好處🤤🍽7/10🔎 香港郵意尖沙咀漆咸道南61-65號首都廣場2樓80-82號舖

鮮奶香芋 $48

全日早餐 $88

龍蝦肉蕃茄醬意粉 $98

檸檬威士忌糖漬凍餅 $48

🍽7/10
🔎 香港郵意
尖沙咀漆咸道南61-65號首都廣場2樓80-82號舖
2018-11-29 52 views
放假好想去Cafe 坐下食下野,今日同朋友就來到尖沙咀呢間以明信片為主題的香港郵意食lunch. 原來入面環境十分寛落,有差唔多全層的座位,以木為裝修,望落好有特式,環境舒適,私隱度高,牆上貼有好多香港景色的明信片,最重要係無限時任坐,好適合同朋友聊天聚會。既然來到Cafe,當然要試下特別的咖啡,呢杯係汽水咖啡,第一次飲,無甜味,但汽水令咖啡的味道更濃郁突出。百利甜酒拿鐵,有少許香甜的百利甜酒味,同咖啡味好夾,奶滑濃郁,拉花好靚,泡沫幼滑。全日早餐,款式豐富,份量多,有牛角包,德國腸,炒蛋,煙肉,沙律等,炒蛋好嫩滑,入口軟稔。白酒汁辣蒜蛤蜊意粉,醬汁清甜爽甜,意粉煮得剛好熟,入口爽滑入味,蛤蜊肉質鮮甜厚肉,香味散發。