2017-09-21 154 views
同朋友聚會,佢話灣仔有一間以明信片為主題嘅一間餐廳,喺香港來講呢個主題非常特別,所以我哋急不及待去探索呢間郵意明信片航海主題咖啡廳。餐廳位於安樂里,係一條小巷裏面,所以可能比較難搵。不過入面嘅環境真係令我大開眼界,入面有一個corner放置各類嘅明信片,亦有好多小物,女仔嚟到一定唔願走。😂😂我最鍾意掛喺場邊嘅一幅地圖嘅布,係我夢寐以求嘅一個掛飾。你間餐廳有幾個特別之處。第一,顧客要去到吧枱落單。第二,食完嘅碗碟要自己攞返去吧枱。我同朋友分別叫咗卡邦尼闊條麵同黑松露帶子闊條麵。兩款麵嘅軟硬程度啱啱好,偏硬但不是唔熟嘅程度,卡邦民闊條麵亦好creamy非常濃郁。至於黑松露帶子闊條麵,黑松露本身香味濃郁,加埋忌廉汁,味道更加香,再加上帶子嘅鮮甜,味道更變得豐富。我哋亦都叫咗芝士糯米釀無骨雞翼,佢真係必食之選,味道有少少辣, 口感非常特別,第一啖嚐到香脆嘅雞翼皮同炸到脆卜卜嘅糯米,第二啖嚐到香噴噴嘅糯米。賣相亦都唔錯。朋友叫咗杯拿鐵,啲拉花好靚我就叫咗杯青蘋果梳打,青蘋果味好香。最開心嘅係由於消費滿$350 ,餐廳會送一份朱古力心太軟,朱古力皮蛋味好香,亦唔會太厚,食上去非常軟綿。朱古力醬甜味

卡邦尼闊條麵

芝士糯米釀無骨雞翼

朋友叫咗杯拿鐵,啲拉花好靚
我就叫咗杯青蘋果梳打,青蘋果味好香。
拿鐵
青蘋果梳打

最開心嘅係由於消費滿$350 ,餐廳會送一份朱古力心太軟,朱古力皮蛋味好香,亦唔會太厚,食上去非常軟綿。朱古力醬甜味適中,加上movepick雪糕球同軟熟嘅小牛角包,為今次朋友聚會畫上一個完美句號!
心太軟
2017-09-07
$180 (Dinner)
卡邦尼闊條麵
芝士糯米釀無骨雞翼
拿鐵
青蘋果梳打
心太軟
2017-09-17 84 views
好少聽灣仔有樓上cafe, 朋友推介咗我去呢間位於安樂里嘅香港郵意明信片航海主題咖啡廳,主題非常特別,所以我哋決定一同到訪。餐牌嘅一頁係lunch set同埋下午茶tea set仲有少量desserts.而另一頁係散叫,主要係小食同埋主菜,例如係燉飯同埋扁意粉,仲有唔同種類嘅特飲。我哋嗌咗芝士糯米釀無骨雞翼$68,聞落去甜甜地,燒烤味好重,將雞翼一咬開,發現裏面有啲橙色芝士,味道辣辣地,調味都幾重下,我會選擇連皮食,原因係皮非常之惹味。裏面仲釀咗一些比較口感香脆的糯米,感覺非常特別。仲點左黑松露帶子扁意粉$88 ,黑松露配扁意粉係極夾,黑松露帶的微香以及忌廉汁,微提升意粉既味道。而扁意粉口感煙韌,亦適合我既口味。朋友揀左較新奇既檸檬馬鞭草茶$58,開頭以為呢種茶既成份係檸檬加馬鞭草,點知原來檸檬馬鞭草係一種植物名😮檸檬既味道極濃,朋友鍾意微酸所以幾啱佢飲,但如果不好酸既人就唔太啱呢種茶啦。另外我亦點了薰衣草茶$58,除咗個壺同個杯之外,下面亦有一個盤子,得體之餘亦都令人好放鬆。熱水能夠無限refill,能在忙碌的下班生活放鬆一下,確實不錯!!

Dinner
2017-09-17 42 views
I came on a Saturday night,there were not many people. It was a little bit hard to find. The cafe was on a lane in between two roads. The place is nice and well organized. I can tell they made efforts on decorating. There are some choices on the board which are not available for all the time. And a standard menu. I ordered the salmon salad, it was about 70-80 hkd, can't remember the exact amount. It was OK, just a little bit salty. The lettuce seems not very fresh to me. You can also buy postcards in the cafe, that's the main reason I went there. It is 20hkd with 5 postcards. There are some varieties offered at different prices. Not many scenery postcards though. (FYI, I found SOGO sells postcards in the bookstore at the same price later on). The main reason I gave it 3 stars is because the waitress seems not professional or polite. I just feel that there is much more to improve for the service. BTW, you need to clean your own table and bring back the dishes before leave.
2017-09-16 73 views
看到groupon有優惠,跟朋友分享,朋友九秒九預約🌝位置在後巷,但不算難找。買的套餐有沙律,薯角,全日早餐,釀雞翼,還加點了Red Velvet Latte和甜點。到達之後沒有很多人,座位自選,點菜自行去counter,吃完自家整理餐盤到指定位置。選了沙發位,有毛公仔陪伴也有喵皇探訪。怕喵喵的要留意一下喔,不過很快就睡了。很快餐點就到了分量不少,酸酸甜甜的很開胃,三文魚不少,菜是新鮮的。薯角很脆口,也熱氣爆了。很肥但忍不住不停吃。香口的雞翼釀着黏黏的糯米,但不算雞全翼吧,也是不知不覺吃不停的小吃。全日早餐是普遍的材料,味道可以但沒有很深刻的印象。甜點有兩個迷你手角包,甜甜的不太會膩。心太遠的朱古力味很濃,不是很甜很假的朱古力。還有雪糕,雪糕也是普普吧,最喜歡還是朱古力心太軟。適合聊天,雖然座位有點近,但還是可以接受的。
看到groupon有優惠,跟朋友分享,朋友九秒九預約🌝

位置在後巷,但不算難找。

選了沙發位,有毛公仔陪伴也有喵皇探訪。

怕喵喵的要留意一下喔,不過很快就睡了。

很快餐點就到了
煙三文魚火箭菜沙律

分量不少,酸酸甜甜的很開胃,三文魚不少,菜是新鮮的。

原隻炸薯角

薯角很脆口,也熱氣爆了。
很肥但忍不住不停吃。

芝士糯米釀無骨雞全翼

珍堡全日早餐

全日早餐是普遍的材料,味道可以但沒有很深刻的印象。

甜點有兩個迷你手角包,甜甜的不太會膩。
心太遠的朱古力味很濃,不是很甜很假的朱古力。
還有雪糕,雪糕也是普普吧,最喜歡還是朱古力心太軟。

適合聊天,雖然座位有點近,但還是可以接受的。
Dinner
煙三文魚火箭菜沙律
原隻炸薯角
芝士糯米釀無骨雞全翼
珍堡全日早餐
2017-09-16 65 views
今日同朋友黎到灣仔high tea,呢間航海咖啡廳真係好大間,超級宽敞,坐得勁舒服,中可以慢慢high個tea,同朋友傾下計。超colorful嘅餐牌我地叫左個afternoon tea set,包哂係餐牌上所有嘅甜點,2個人食份量岩岩好。環境超靚,唔同款式嘅坐位任你簡,可以簡坐得高高在上,又可以簡平時正常嘅位。有隻猫猫係店內自由出沒,會係用餐嘅時候經常見到佢出沒,好可愛。哇!係未好吸引呢!各款甜點比你慢慢食! marcaroon有三款口味,細細粒,一口一啖,甜甜脆脆!然後就試呢個柚子cheese cake, 呢個真係好好味,清香嘅柚子配埋香濃嘅芝士蛋糕,真係yummy呀!中有其他蛋糕,賣相吸引顏色又靚,重點係好味,物有所值嘅!蛋糕包括有草莓味,味道好淡,适合中意無咁甜嘅朋友,松露朱古力味,苦苦地,真材實籵,藍莓味,幾好,我最中意呢款! 栗子同抹茶法式布朗,凍冰冰,炎炎夏日最岩係呢隻,冰涼透心。我叫左杯鮮奶抹茶,精緻嘅圖案令我要慢慢觀賞再享用,鮮奶香滑,抹茶味濃,配埋一齊味道岩岩好!

2017-09-13 71 views
在灣仔返學返了6年,從來留意不到這間餐廳。直至有日在Groupon買了它$10心太軟,才來的。它在一個好隱蔽的後行裏,大家可以認著那個紅色的郵筒,應該都"不難"找吧!先講自己食了什麼,我點了黑松露帶子闊條麵($88),芝士糯米釀無骨雞全翼($68)和朱古力心太軟(原價$88)。黑松露帶子闊條麵,麻麻地。敗筆位在於醬汁,未能掛上麵條,比較稀身。帶子只有兩顆,又沒有鮮味。唯一好的是黑松露味突出。評分:2/10 再來芝士糯米釀無骨雞全翼,起初還以為會有拉絲或芝心效果,誰知連一點芝士也沒有,有點失望。糯米還算軟糯,無骨也是一大賣點。不過雞翼偏咸,香辣味又過重,略掩蓋了雞翼本身的鮮味。評分: 5/10最後,是朱古力心太軟。心太軟夠熱,有流心效果,相當吸引。但有點甜,淺嚐就好。反而,跟上的牛角酥是全餐唯一一贊的地方。不像別的"空氣感"麵包。牛角酥外皮酥脆,內面軟熟,好味。評分: 7/10如果大家想找個地方hea下,這裡不失為好地方。雖然食物質素平平無奇,但大家大可以在這裡叫杯咖啡,坐在沙發上,細聽餐廳播放的港台音樂,慢活享受生活。提提大家,這裡是不設服務,要自行到水吧落單,離開前,記得要自己清理碗

提提大家,這裡是不設服務,要自行到水吧落單,離開前,記得要自己清理碗碟喔!
2017-09-13
$100 (Dinner)
2017-09-08 88 views
依間cafe好有特色!除左有關主題既航海.郵件.明信片零售及擺設外,店內重有幾隻貓貓,重要係好識擺姿勢比你影相既貓貓!帶子沙律清新開胃做前菜一流!黃金蝦球,包住黎炸既唔係用粉漿,而係用味道好似春卷皮既條絲黎炸,好特別!包住既蝦膠同栗米份量都唔少!依個糯米釀雞翼要做好多事前功夫,但竟然賣得唔貴!將糯米釀係雞翼裏面,好好味!搵日我又試下係屋企學咁整先,我試下加埋冬茹粒同蘿蔔粒,不過一諗又要拆骨等等繁複功夫就...... ..... !龍蝦闊條麵,闊條麵吸盡龍蝦既精華,麵條都有龍蝦既鮮香,龍蝦肉質爽彈!成晚重點主角!!" 龍蝦咸蛋黃海膽燉飯!咁樣既配搭第一次見!我睇餐牌係後期貼上既,應該係新菜式!依個燉飯用左成隻龍蝦,簡直超值!海膽同咸蛋黃令到米飯色澤都變得金金黃黃,入口無腥味,有種甘甜係口裏面迴盪!
帶子沙律清新開胃做前菜一流!
包住既蝦膠同栗米份量都唔少!
!

成晚重點主角!!
依個燉飯用左成隻龍蝦,簡直超值!
2017-09-07 70 views
友人所說人氣極盛嘅咖啡店,當然要試一試!這間Cafe的間隔有一種好自由的感覺,就連餐牌上不同的色彩,也能令人有種很放鬆的感覺🍝說好是龍蝦之夜,當然不能少得我的主角:龍蝦。只係買商議10分吸引,龍蝦的肉質新鮮,而且有蝦膏在中間,拆開來吃的時候有清澈的海水味。配上意粉一齊吃,味道也十分可口。可惜的是意粉新鮮度不足,否則味道會更上一層樓。由於貴餐廳入口的龍蝦新鮮,所以二話不說,我就叫左芝士龍蝦。味道果然不錯,可惜略嫌芝士味太重,蓋過龍蝦本身的鮮味。但值得一提是下面的薯條,有滿滿的薯蓉,配上龍蝦上的芝士來吃呢度,令人十分回味!
友人所說人氣極盛嘅咖啡店,當然要試一試!
說好是龍蝦之夜,當然不能少得我的主角:龍蝦。
配上意粉一齊吃,味道也十分可口。
可惜的是意粉新鮮度不足,否則味道會更上一層樓。
2017-09-01
$250 (Dinner)
  • 芝士龍蝦
2017-09-05 77 views
✉🤓 <好多名信片,優閒文青cafe>✉🤓喺灣仔同銅鑼灣中心既安樂里 巷仔入面有間專賣明信片 💌充滿住郵意既特色cafe , 入面既裝修好有特色 充滿住明信片同精品裝飾✉📦📮 牆身放滿住地圖同舤船模型 好有航海feel 🗾 食物方面以西式為主 意粉 全日早諗等😃仲有靚靚既拉花咖啡 ☕ 環境都幾舒服 坐住梳花同木櫈🤓 食住野睇下書架上既小說 幾有文青feel (我係偽文青😂)🍴珍寶全日早餐 108 蚊🐷🌽🥗🥐🐷大大個既全日早餐😍 入面有煙靭肉汁濃既珍寶腸 🐽甜度高既蜜糖腸 🐽 爽口新鮮既車厘茄同沙律菜🐹🍅 甜粟米🌽 醃得香濃既煙肉🐷 好香滑既炒蛋配上黑松露🥚 仲有煙三文魚🐟同超軟熟既牛角包🥐 每一樣野都新鮮好食 尤其係牛角包同滑蛋推介必食! 🤓好味又滿足👍🏻🍴野菌香草忌廉菠菜闊條麵 88 蚊🍅🍄🌱🍝用左好多雜菌炒成既闊條意粉 意粉係偏煙靭爽口嗰款🍝 比較有口感 而醬汁比較多菠菜味帶有d忌廉既香滑🙂 整體都唔錯 👍🏻🍴綠茶鐵板雪糕 58 蚊 🍵🍦熱辣辣既鐵板上面放住兩塊麵包條🥖🥖加上雲利拿雪糕🍦 將分開上既綠茶汁🍵直接倒落去 sasa聲 綠茶汁慢慢滲入去雪糕 🍦再慢慢溶落
✉🤓 <好多名信片,優閒文青cafe>✉🤓

🍴珍寶全日早餐 108 蚊🐷🌽🥗🥐🐷

🍴野菌香草忌廉菠菜闊條麵 88 蚊🍅🍄🌱🍝

🍴綠茶鐵板雪糕 58 蚊 🍵🍦
熱辣辣既鐵板上面放住兩塊麵包條🥖🥖加上雲利拿雪糕🍦 將分開上既綠茶汁🍵直接倒落去 sasa聲 綠茶汁慢慢滲入去雪糕 🍦再慢慢溶落去麵包條上面 都配搭得幾好 👍🏻🤓 yummy 😍

🍴紅絲絨拿鐡 48 蚊☕🥛red velvet latte
用紅絲絨整latte第一次試 整個latte拉花幾靚🤓 外表有點紅絲絨既紅色 幾特別 飲落去除左一般latte既香滑外 仲有d紅絲絨既奶油甜味 🥛都幾得意 未試過既朋友可以試!😋

Score 平均分 <7.2/10>
Taste 味道:👍🏻👍🏻👍🏻
Present 外觀:👍🏻👍🏻👍🏻
Decor&Hygiene 環境衞生:👍🏻👍🏻
Value for $ 性價比:👍🏻🏻👍🏻👍🏻
Service 服務:👍🏻👍🏻
~~~~~~~~~~~~~
Address地址
#香港郵意明信片航海主題咖啡廳
灣仔安樂里地下d鋪
~~~~~~~~~~~~~
2017-09-05
$150 (Dinner)
2017-09-03 70 views
餐廳的位置較隱蔽,不過去到附近就會見到紅色郵筒。除左有好多明信片外,仲有兩隻貓係餐廳。一個tea set 有三層食物,最底層係咸味為主的食物,中間係各種不同的蛋糕,最高層係四種口味的馬卡龍。底層的牛角包好鬆軟,有牛油的香味,但又唔會油膩,三文魚沙律都好新鮮,三文魚好大片。 中層其有六種蛋糕,有士多啤梨蛋糕、藍莓芝士蛋糕、柚子芝士蛋糕、松露朱害力多糕,而法式蒙布朗就有栗子同抹茶兩種味。法式蒙布朗好好食,上層的抹茶有陣陣抹茶味,而且甜度剛好,硬中小脆,配埋中間柔軟的忌廉同底層的海綿蛋糕,口感好正。最高層既馬卡龍質素都唔錯,比起坊間的高質,口感軟中有少少韌性,唔會一咬就碎開,而且芒果同朱古力等味道濃郁,玫瑰馬卡龍最每人難忘,充滿玫瑰花的香蜜味。茉莉玫瑰花茶食蛋糕飲番杯茶就最好,茶葉的清香可以去一去膩,依個玫瑰茉莉花茶好香,陣陣花香同蛋糕好夾。

餐廳的位置較隱蔽,不過去到附近就會見到紅色郵筒。

除左有好多明信片外,仲有兩隻貓係餐廳。

茉莉玫瑰花茶

2017-09-01 52 views
今日放工冇咩嘢做諗住去灣仔行個圈,就上咗架2A一落車見到條巷仔入面有間鋪好似幾靚咁,反正冇嘢做就入去望吓!原來係間cafe躺開對藍色門之後發現cafe嘅環境同外面真係完全兩個世界!裏面有好多唔同嘅明信片,諗吓諗吓宜家香港好似冇咩地方可以搵到明信片買lu....除咗咖啡之外原來仲有好多嘢食揀!(餐廳係自助形式叫嘢食嘅話行去呢薯落Order就可以啦)睇睇吓嘢.... 個肚又開始打鼓食咩好呢?!食返個" 魷魚扇貝蝦子" 呢個小食做得唔錯!炸到脆卜卜又辣辣哋加埋入面有新鮮嘅魷魚同扇貝....好味道仲有呢個" 芝士糯米無骨雞翼"超級香噴噴啖啖肉之餘芝士同糯米加埋少少辣嘅調味~真係必食!去cafe唔一定飲咖啡嘅,試吓呢杯"紅柚子梳打"入面有果肉唔太甜飲一啖成個人都清新晒!再食埋個" 芝士蕃茄煙肉焗螺絲粉"芝士焗得超香喔~同埋佢嘅芝士好特別唔係好似出面食嗰啲咁淡口加埋煙肉...我又食到肚爆最後就緊係要食埋個甜品啦!咖啡撞雪糕~其實仲有好多甜品我想試不過堅係飽到暈。下次我會再試埋佢其他甜品

原來係間cafe

躺開對藍色門之後發現cafe嘅環境同外面真係完全兩個世界!

除咗咖啡之外原來仲有好多嘢食揀!
(餐廳係自助形式叫嘢食嘅話行去呢薯落Order就可以啦)

睇睇吓嘢.... 個肚又開始打鼓食咩好呢?!

真係必食!

最後就緊係要食埋個甜品啦!
2017-08-29 64 views
今日放假,去左做文青。呢間以郵票,航海為主題既餐廳好有文化氣息。間餐廳雖然好似好偏僻,但入到去真係另一個世界。郵票,明信片佈滿曬餐廳,仲有兩隻貓大佬睇住個場,好威猛。叫左個hi tea set黎食。好抵食,下層係三文魚沙律。三文魚好滑,新鮮既,口感彈牙,唔係爛曬個種。仲有個創意既煙肉黑松露餅乾仔。呢個好味,餅乾本身有陣香味,食既時候唔會好乾,加埋煙肉既水份同鹹甜味,成個餅乾好好味,口感豐富。好多個蛋糕仔慢慢品嚐,睇住隻貓自由自在行黎行去,又有免費刊物慢慢睇,呢個星期二真係充滿文青氣息。芝士蛋糕係我最鍾意既蛋糕,蛋糕口感細膩,唔會濟。除左芝士,仲有陣淡淡既香味。整得唔錯。最後再品嚐靚靚既馬卡龍。馬卡龍整得鬆軟,咬落中間鬆軟,好似空氣pancake既感覺。味道都好真實,唔會膠。幾抵食,唔貴。食得好滿足。仲要嘆住熱既杯玫瑰latte。拉花拉得靚,咖啡好滑。味道唔會甜,咖啡濃郁既味道係口度出曬黎,味甜既latte真係超啱我口味。玫瑰既淡香令咖啡更香,既特別既味道。呢個下午茶係最寫意既一次。下次帶女黎溝溝佢!
間餐廳雖然好似好偏僻,但入到去真係另一個世界。
郵票,明信片佈滿曬餐廳,仲有兩隻貓大佬睇住個場,好威猛。

叫左個hi tea set黎食。好抵食,下層係三文魚沙律。
三文魚好滑,新鮮既,口感彈牙,唔係爛曬個種。
仲有個創意既煙肉黑松露餅乾仔。

呢個下午茶係最寫意既一次。下次帶女黎溝溝佢!
一個打風前夕既星期六 (26/8/2017) 打算同友人拜訪一下呢間好似幾有主題既咖啡廳 睇openrice食評又唔太差 於是就由九龍過左黎港島,點知!大失所望!餐廳環境!搵地址搵左好耐下 原來係後巷啲位置。 好啦行到門口望入去個環境都ok既 同埋係自助形式 所以係自己搵位坐既。之後去左落單 落單位有啲唔清晰⋯呢個時候友人係到起勢咁抹抬 原來因為自助形式 客人食完野要自己收拾乾淨 但無員工抹翻張抬 所以勁污衊!有圖片可以睇到,都算啦 抬可以自己抹,但最離譜係 餐廳入面超多烏蠅 佢地唔郁都唔知係咁多 真係即刻起雞皮!去到最尾走之前見到梳化底有兩隻曱甴以上就係我見到既衛生環境食物質素:嗌 左個all day breakfast同 黑松露帶子闊條麵 先講 個早餐 粟米係罐頭粟米 本人覺得雞蛋無味 可以加少少鹽 沙律菜好唔新鮮 黑松露都預左佢無味既 所以不多講 而煙肉可以再吸少少油先上碟會好啲闊條麵 好水 帶子無味又韌 不推薦最後嗌左芋頭latte 同salted Caramell latte 芋頭還可以不甜但無乜芋頭味,salted caramel 好味既

餐廳環境!

All day breakfast
2017-08-26
Tea
2017-08-25 97 views
睇到這裏食評以為幾好,點知...間餐廳在後巷,行入去已覺衞生麻麻。餐廳裡一陣屎渠味~~算啦,我們兩人叫咗一個黑松露帶子意粉,一個jumbo all day breakfast.有少少中伏感覺。意粉咪ok,夠熱,但個sauce唔夠濃,帶子亦冇鮮味。All day breakfast亦麻麻,炒蛋冇蛋味,水汪汪,baked beans同粟米亦係凍嘅。兩個人食咗差唔多200蚊。以呢個價錢,食物質素,服務,環境衞生都有進步空間。中伏!
睇到這裏食評以為幾好,點知...
間餐廳在後巷,行入去已覺衞生麻麻。餐廳裡一陣屎渠味~~
算啦,
有少少中伏感覺。
意粉咪ok,夠熱,但個sauce唔夠濃,帶子亦冇鮮味。
中伏!
2017-08-24
$100 (Dinner)
2017-08-24 64 views
一早聽聽聞過呢一間以明信片做主題的cafe,今日終於鼓起勇氣試一次😁你都見到好多唔同款嘅明信片,每一張都好友香港特色,細心望啲內容真係好搞笑😂之後再望餐牌,發覺個價錢太貴所以都放膽啲咁叫hahaha首先叫咗個芝士糯米釀無骨雞翼,雖然賣相好似唔吸引,但係味道一流。雞翼醃得好好,而且有啲趣博博嘅糯米係面,食落好香脆可口。另外我哋要左個雞軟骨,我都係第一次食唔係炸既個雞軟骨,味道好香,而且好有咬口,不過我覺得鹹咗少少,而且佢好似啲油浸住。不過通常好食嘅嘢都唔係健康架啦😆最後要左個心太軟甜品。個心太軟覺得啱啱好,而且味道唔會太甜,又有流心朱古力👍🏻至於個雪糕同埋麵包都唔錯,做到應有嘅水準!

之後再望餐牌,發覺個價錢太貴所以都放膽啲咁叫hahaha
至於個雪糕同埋麵包都唔錯,做到應有嘅水準!
2017-08-20
Tea