2018-07-08
和朋友們約好了聚一聚,要談天說地,學是學非來舒緩工作壓力,但重點是找個最佳地點。經朋友推介,我地來了這一間私房菜,決定到此一食。😋走到門口向裏面一看,啊!這個決定絕對正確;大堂的桌子不過六七張,只有兩張在中間,兩旁的都有間隔和簾幕,其他便是房間了。私人空間十足,座位闊落,岩哂一大班又或者幾個朋友傾計聚舊!😉拿起餐牌,封面的美食已很吸引,原來裏面的選擇甚多。可以講你想食咩菜式都有!而且還有新鮮海鮮!相當豐富,很難選擇。然而看見【木桶藥膳豬手】便不作他選了,一試果然不負眾所望👍😋;先是賞賞湯底,口感清清的卻滲著濃郁的藥膳香味, 全無油膩膩的感覺!豬手爽口而淋滑,每件都是有骨有肉(無蹄趾),跟平常在酒樓吃到的行貨,真不是同一層次。喜歡藥膳湯又或者豬手的,一定會很愛這道菜!😄還叫了 新鮮薑沙雞🐓(推薦👍)。餐廳講到明是農場新鮮活雞!!所以相當新鮮。同平時食既冰鮮雞真的很大分別!🐓肉質很嫩又滑。亦很肥美,啖啖肉。用薑沙調味,味道非常惹味!!最重要既係,仲有埋啲雞肉臟俾我地食!雞腎真係好爽口,好好味!😍係咁食,送酒一流!煎蠔餅,賣相很特別,似家鄉煎簿餅咁。一入口即溶化著啖啖蛋香,多嚼兩口卻有著紫菜
經朋友推介,我地來了這一間私房菜,決定到此一食。😋
而且還有新鮮海鮮!相當豐富,很難選擇。
喜歡藥膳湯又或者豬手的,一定會很愛這道菜!😄
還叫了 新鮮薑沙雞🐓(推薦👍)。
亦很肥美,啖啖肉。用薑沙調味,味道非常惹味!!
煎蠔餅,賣相很特別,似家鄉煎簿餅咁。
一入口即溶化著啖啖蛋香,多嚼兩口卻有著紫菜香味,十分香脆!
真是出人意表,即使有魚露提供也不需要了,已經美味可口。
最後仲叫左個:新鮮籠仔海蝦蒸飯!!🦐
份量相當之大,岩哂幾個人一齊食。好過齋叫白飯。
大大的蒸籠都放滿很多隻已切開一半的鮮橙色海蝦,非常吸引,亦方便我地唔洗用手食蝦。
🦐鮮蝦除了鮮味,亦好香既蒜蓉蔥味,蝦肉非常彈牙。蒸飯吸收哂鮮蝦既汁,食落鮮味十足,仲有d金菇,口感豐富。好味👍😋
每款美食都份量十足,食到我地都非常滿意又飽肚。最後餐廳仲送了超誇張的菠蘿果盤船俾我地!!
好大隻船,好靚!🤣🤣🤣🤣影相一流!
菠蘿食落很甜很清新,解濟!飯後果一流 😍😍