今天食既一家在元朗的西餐廳——Proton。這裡的特色是半開放式的設計,給人一種很CHILL的感覺,而且食物的口感和味道都非常出色,即點即整,絕對讓你驚艷不已!首先,我們點了他們招牌的香煎鵝肝安格斯牛肉漢堡包薯條,這個組合真是絕配!漢堡包裡的牛肉煎得剛剛好,口感鮮嫩多汁,搭配上香煎的鵝肝,更是一絕!薯條則是炸得酥脆金黃,外脆內軟,一口咬下去,脆軟交織,美味無比!🍔🍟升級套餐的頭盤是黑松露野菌忌廉湯,這個湯品真是讓人驚艷!濃郁的忌廉湯中帶有黑松露的香氣,每一口都是奢華又滋味十足!野菌的鮮香更是為湯品增添了豐富的層次感,讓人欲罷不能!😋🍲甜品部分,我們選擇了提拉米蘇,這個經典的意大利甜品在Proton的呈現方式簡直是完美!最後,我們還點了他們的招牌飲品YUZU LATTE。這個柚子拿鐵絕對是一個驚喜!柚子的酸甜與牛奶的濃郁完美結合,一口下去,口感清新又迷人!不僅解渴,還能帶來一份愉悅的口感享受!🍹🍊
今天食既一家在元朗的西餐廳——Proton。
這裡的特色是半開放式的設計,給人一種很CHILL的感覺,

升級套餐的頭盤是黑松露野菌忌廉湯,這個湯品真是讓人驚艷!

甜品部分,我們選擇了提拉米蘇,
這個經典的意大利甜品在Proton的呈現方式簡直是完美!

2023-08-16
Dinner
元朗寵物友善水泥工業風Cafe🩶Protonʕ๑’ㅅ‘๑ʔ‧˚ ꔛ ꔛ ꔛ ꔛ ꔛ ꔛ ꔛ ꔛ ꔛ今次想分享呢間水泥工業風Cafe( °‪꒳​° )仲係一間🐶寵物友善餐廳 設有戶外位✨即使主人帶住寵物都可以享用美食ദ്ദി ˃ ᵕ ˂ )⸝⸝‪⸝♡今次到訪用膳嘅時間係2:30後嘅下午茶餐:💚綠茶提拉米蘇💲8️⃣8️⃣係偏soft tissue嘅tiramisu꒰⌯͒•·̫•⌯͒꒱佢就冇酒味的 同傳統嘅不一樣加左好多Cream 🍵本身比較甜但加左綠茶粉 就更突出茶香味!中和到個甜味 仲有塊橙乾做裝飾🍊賣相睇落吸引 食落都會好滿足⸜( ◍´꒳`◍ )⸝🧡煙三文魚、牛油果醬、忌廉芝士酸種包配沙律💲8️⃣8️⃣酸種包帶點酸味偏乾身 但加上🥑牛油果醬即刻creamy又勁好味 食落酸酸甜甜咁好開胃( °‪꒳​° ).ᐟ‪‪‪.ᐟ‪‪‪新鮮嘅三文魚都有小小厚身 唔會腥加上爽口嘅青瓜 好fresh 成個配搭都幾夾~仲有加左黑醋的沙律🥗💛日式蟹籽卡邦尼手工意大利麵💲8️⃣8️⃣手工意大利麵偏少少粗身 口感特別煙韌 ~ 仲要好掛汁 啖啖都食到好濃嘅卡邦尼醬汁香味💛不過又唔會太膩ദ്ദി ˃ ᵕ ˂ )仲有啲蟹籽.雜菌.火腿做
元朗寵物友善水泥工業風Cafe🩶Proton
ʕ๑’ㅅ‘๑ʔ‧˚ ꔛ ꔛ ꔛ ꔛ ꔛ ꔛ ꔛ ꔛ ꔛ
今次想分享呢間水泥工業風Cafe( °‪꒳​° )
仲係一間🐶寵物友善餐廳 設有戶外位✨
即使主人帶住寵物都可以享用美食ദ്ദി ˃ ᵕ ˂ )

⸝⸝‪⸝♡今次到訪用膳嘅時間係2:30後嘅下午茶餐:

💚綠茶提拉米蘇💲8️⃣8️⃣
佢就冇酒味的 同傳統嘅不一樣
加左好多Cream 🍵本身比較甜
但加左綠茶粉 就更突出茶香味!
中和到個甜味 仲有塊橙乾做裝飾🍊
賣相睇落吸引 食落都會好滿足⸜( ◍´꒳`◍ )⸝

🧡煙三文魚、牛油果醬、忌廉芝士酸種包配沙律💲8️⃣8️⃣
酸種包帶點酸味偏乾身 但加上🥑牛油果醬
新鮮嘅三文魚都有小小厚身 唔會腥
加上爽口嘅青瓜 好fresh 成個配搭都幾夾~
仲有加左黑醋的沙律🥗

💛日式蟹籽卡邦尼手工意大利麵💲8️⃣8️⃣
手工意大利麵偏少少粗身 口感特別煙韌 ~ 仲要好掛汁
仲有啲蟹籽.雜菌.火腿做配料 唔會太單調
雖然就算淨係食個意粉都已經好好食!
鍾意食卡邦尼嘅一定要試下( •̀ᴗ•́ ) ̖́-

💜全日早餐All Day breakfast 💲9️⃣8️⃣
蛋可以揀煎蛋/炒蛋 我哋就揀咗煎蛋🍳
煎到啱啱好 隻蛋仲係流心的( ˶ ̇ ̵ ̇˶ )‪‪♡
薯餅炸得好脆 腸仔咬落都幾juicy~
配料仲有煙肉🥓熱香餅同沙律添!

❤️ROSE STRAWBERRY LATTE 跟餐配
LATTE有少少玫瑰花香味
士多啤梨比例唔多係底 所以味道唔太突出

🤎EARL GREY CHOCOLATE 跟餐配
伯爵茶味好濃好香 同朱古力都幾夾(♥ω♥*)飲落又唔會好甜!

—————————₊♡⁺⋆ ʕ๑’ꇴ‘๑ʔ♥︎ —————————
📍 Proton
2023-09-01 278 views
元朗簡約工業風設計既 "Proton",色調灰加黑,喜歡這裝修型格既路線,以及鍾意食西餐既我哋,一於入去潮聖下先 ~一入餐廳,門口位置擺放張型的梳化同埋designer chair,打卡一流!牆壁上的燈光照落水泥牆到,更顯光芒,有創意。嚟睇吓餐牌先,午餐時段既Lunch Set,包括澳洲西冷扒、All Day Breakfast、酸種麵包、意大利麵/飯、小食、甜品、精品咖啡等等,款式都幾好。點左午餐先奉上新鮮麵包,沙律或餐湯。餐湯係野菌湯,菇味突出,濃稠適中,口感幼滑。脆脆麵包多士,啖啖鬆軟好味。鮮果乳酪, 脆煙肉, 德國腸, 薯餅, 沙律, 煎蛋/炒蛋    $110All Day Breakfast 擺盤好有心思,看到都吸引。食材非常豐富,有脆煙肉、沙律菜、薯餅、Pancake、德國腸、炒蛋,加埋鮮果(紅肉火龍果、藍莓、士多啤梨乾、粟米片)乳酪,少少酸甜好開胃。每款食物都好新鮮,多重口感,味道又非常配合,值得推薦的菜色。蒜烤澳洲西冷扒, 有機生菜, 薯餅, 煎蛋    $148火喉控制得啱啱好,牛扒表面烤成至褐色,中間既肉微暖呈粉嫩色,入口軟腍多汁,肉味香濃好juicy,配搭自家製
野菌湯

鮮果乳酪, 脆煙肉, 德國腸, 薯餅, 沙律, 煎蛋/炒蛋
蒜烤澳洲西冷扒, 有機生菜, 薯餅, 煎蛋    $148

火喉控制得啱啱好,牛扒表面烤成至褐色,中間既肉微暖呈粉嫩色,入口軟腍多汁,肉味香濃好juicy,配搭自家製醬汁,味道又好夾,好惹味。與黑醋汁嘅有機菜一齊食,翠綠鮮爽,以及香脆薯餅同煎蛋,成個餐份量好足,整體來講確實好美味。
蒜烤澳洲西冷扒, 有機生菜, 薯餅, 煎蛋
炸蝦、炸雞、炸單骨雞翼、脆香軟殻蟹、薯條    $108
炸物拼盤又係最喜歡嘅,款款脆脆嘅,食落好香口,就算隔咗一陣間都依然係脆嘅,即叫即製,配備3種醬,各有不同嘅惹味。
炸蝦、炸雞、炸單骨雞翼、脆香軟殻蟹、薯條
綠茶提拉米蘇    $80
甜品方面,依款都係餐廳名物,賣相好似藝術品一樣,好精美!鍾意這個就係層層都咁creamy,加上綠茶味香濃,奶油又唔會太膩,必吃甜點!
Rose Strawberry Latte
午餐優惠飲品半價,呢杯除左打卡啱晒,都好飲架,散發淡淡玫瑰花,奶及咖啡味都清香,帶少少甜,係我最鍾意嘅味道。
Latte (Cold)
午餐優惠飲品半價,叫杯凍嘅Latte,咖啡香味濃郁,飲起上嚟特別滑溜,真係唔錯。
2023-08-31
  • 煎蛋/炒蛋
  • 蒜烤澳洲西冷扒
  • 有機生菜
  • 煎蛋
  • 蒜烤澳洲西冷扒、有機生菜、薯餅、煎蛋
  • 鮮果乳酪、脆煙肉、德國腸、薯餅、沙律、煎蛋/炒蛋
2023-08-29 27 views
是晚我和媽媽去了元朗的Proton吃晚飯,我們都是第一次來Proton,Proton餐點以西餐為主調,結合日式和東南亞式飲食風格,讓我和媽媽不由自主地期待味蕾會碰撞出甚麼樣的火花。風乾火腿哈蜜瓜田園沙律Proton嚴選優質的風乾火腿現點現片,入口能品嚐到風乾火腿鹹味及濃厚的堅果香,油脂部位帶點細膩的彈嫩感,搭配香甜的哈蜜瓜可平衡味蕾,我直接拿起風乾火腿哈蜜瓜大口享用。紅紅的法式干邑龍蝦湯做用龍蝦殼跟龍蝦肉熬成湯底,法式干邑龍蝦湯味道超級濃郁,不用介紹,閉著眼睛喝都感受得到是甚麼湯來的,法式干邑龍蝦湯絕對是一道舒服暖胃的湯品。軟殼蟹、牛油果、煙三文魚野菌意大利飯端上來蠻有氣派的,軟殼蟹經過酥炸後,外層酥脆,內部蟹肉鮮嫩多汁,而底層濃稠的牛油果、野菌與魚脂豐盛,口感軟嫩的三文魚相互融合,讓每一口意大利飯都融入鮮美又濃香的海陸風味。Apple, Pineapple, Guava & Kale Juice使用超級食物羽衣甘藍,靠近嘴巴聞到蘋果、菠蘿、番石榴的自然果香,Apple, Pineapple, Guava & Kale Juice喝起來輕盈順口,蔬果控定必讚不絕口。Golden Bea

Golden Beach Yuzu Lemon Pineapple Soda是一款梳打特飲,頭一次喝到韻味這麼多層次的梳打特飲,梳打主要加入柚子、檸檬、菠蘿三款水果,Golden Beach Yuzu Lemon Pineapple Soda喝上來果味十足,梳打讓人感受到衝擊的清爽。

櫻花蝦泰式冬蔭功椰香海鮮手工意大利麵吸附了滿滿的泰式冬蔭功醬汁,帶著酸酸辣辣的開胃滋味,手工意大利麵充滿彈性,青口、蝦仁、蟹柳給得不少,冬蔭功椰香味濃重,在口中彌漫著一種著迷的喜歡,我忍不住大口咀嚼,就知我有多愛。

是日甜品我們吃到的是柚子芝士蛋糕和藍莓芝士蛋糕,柚子芝士蛋糕看似樸實卻讓人吃得意猶未盡,能嚐到濃厚的芝士風味,還有淡淡的柚子酸甜,柚子芝士蛋糕綿密香滑不膩味。

藍莓芝士蛋糕將經典的芝士蛋糕完美結合清新的藍莓果醬,藍莓芝士蛋糕無比柔滑,藍莓芝士蛋糕底下的脆片增添了香脆咬感,使人一口接一口停不下來。
💖可能係元朗區最抵食嘅打卡cafe‼️,平日嘅下午茶時段唔收加一,最平$80就有一份主菜/甜品同一杯自選飲品,包括各種特色咖啡同特調飲品😲。Cafe行工業風,水泥牆、射燈同灰色嘅餐檯等都好適合打卡,門口嘅黑色梳化🛋️係highlight。1⃣️全日早餐🍳 $98🔸免費配dirty coconut🥥 (原價:$50)💖有脆煙肉🥓、德國香腸🌭️、薯餅🥔、沙律🥗、班戟🥞同炒蛋/煎蛋。我要左滑蛋,嫩得黎帶奶香同蛋香,德國香腸口感飽滿,脆煙肉煎得乾身香脆🤤,班戟淋左香甜嘅楓糖漿。飲品要左dirty coconut,分層效果靚!用椰奶所以味道較普通dirty更甜,椰香更濃而奶香較淡。2⃣️煙三文魚、牛油果醬、忌廉芝士酸種包配沙律🐟 $88🔸免費配pineapple espresso tonic🍍 (原價:$50)💖滑溜嘅牛油果醬混合左青蘋果粒🍏,多左份酸香,配上口感較厚嘅忌廉芝士同鮮香嘅煙三文魚,令酸種包嘅口感較一般嘅更軟,係味道豐富、感覺健康嘅搭配。另外有幾款沙律菜,配黑醋更開胃。飲品要左pineapple espresso tonic,撈勻後菠蘿汁嘅酸甜味同soda嘅氣泡中和左espresso嘅甘。3⃣️Pro

1⃣️全日早餐🍳 $98
🔸免費配dirty coconut🥥 (原價:$50)

2⃣️煙三文魚、牛油果醬、忌廉芝士酸種包配沙律🐟 $88

3⃣️Proton小食拼盤🍟 $90
🔸免費配love potion🌹 (原價:$60)
💖有炸蝦🍤、炸雞🍗、炸單骨雞翼同薯條,搭配茄汁同mayo。全部炸得外皮香脆乾爽,炸蝦彈牙雞肉keep到肉汁!大大份開心share🥳最正。飲品係rose lemon soda,清新嘅檸檬梳打加上玫瑰花瓣裝飾,添左道淡淡嘅花香,好飲!

4⃣️芒芝雪山🥭 $80
🔸免費配golden beach🍋 (原價:$60)
💖推薦,牛角包窩夫🥐搭配芒果雪糕🍦、芝士蛋糕🧀、granola同各款新鮮水果(藍莓🫐、士多啤梨🍓、芒果),最後再淋上芒果果醬,份量同口感都好豐富。Croffle嘅外皮較一般窩夫嘅酥脆,亦更有咬口。Cheesecake軟滑,餅底濕潤,香濃嘅芝士撞上酸甜嘅果醬更清爽。飲品係混合左柚子、檸檬同菠蘿嘅梳打,三種都係清新酸甜嘅水果,配上氣泡水🫧好fresh,適合夏天~

💖佢地有插座🔌方便充電🔋,黎呢度辦公溫書都得!另外有室內室外座位💺,大家可以帶埋主子🐕🐈黎打卡。
2023-08-26 26 views
我一個人今日經過呢間店,覺得門口裝修設計幾特別 所以就吸引我入去一試。一入去店員就即問我有無預定座位,我當然話“沒有”,跟住佢叫我“等一等”。兩個店員用平板電腦搵咗幾分鐘後,就話無問題 安排我座係門口一張二人檯 還要提醒我用餐時間係70分鐘。(我心諗駛唔駛咁巴閉。。。)所以我在這裡 提提大家最好打個電話來預定座位先好來。店嘅環境好像設計到開放式嘅樣子,但座在裡面其實係唔算太熱嘅。我本身食咗午餐,所以唔算好肚餓。我入去都只係當食過下午茶然而。睇完餐牌後,再問一下個店員關於兩樣食物後(提拉米蘇同咖啡)。我就好快叫咗“污槽提拉米蘇”同“柚子鮮奶咖啡”(Dirty Tiramisu + Yuzu Latte)。 當然咖啡係最快上檯,個污槽提拉米蘇就需要些時間。我實話實說 個柚子鮮奶咖啡 我唔建議大家去試 因為加入咗柚子後杯咖啡味道較苦澀。如果鐘意飲咖啡嘅你 我建議保守些都係叫正常咖啡較好喔。污槽提拉米蘇 名雖然係叫“污槽”但其實都只係正常嘅提拉米蘇味道,我覺得佢嘅味道算好食 因為佢做得比較多奶油 甜度剛剛好 唔算太過甜 中間同低部加咗手指麵包 所以食落有些口感。但講價錢 我就覺得有些貴 佢係等

我本身食咗午餐,所以唔算好肚餓。
我入去都只係當食過下午茶然而。

污槽提拉米蘇 名雖然係叫“污槽”但其實都只係正常嘅提拉米蘇味道,我覺得佢嘅味道算好食 因為佢做得比較多奶油 甜度剛剛好 唔算太過甜 中間同低部加咗手指麵包 所以食落有些口感。但講價錢 我就覺得有些貴 佢係等於兩杯咖啡嘅價錢。

總括來講 因為我叫錯咗咖啡來試 其實佢哋咖啡味道係可以嘅 只係我叫錯咗一杯怪味啫。

食物係好食,但我覺得性價低。值唔值得來試 留給大家自己做決定,謝謝大家的留意。
Yuzu Latte
Dirty Tiramisu
Dirty Tiramisu
2023-08-22 46 views
><晚市升級套餐優惠 頭盤+甜品+飲品(+58)就咁嗌杯飲品其實已經差唔多價所以加錢變set很划算頭盤可揀沙律或者濃湯櫻花蝦、虎蝦、金柚 泰式田園沙律食落有少少辣辣地 香口清爽法式干邑龍蝦湯熱騰騰 creamy唔會死鹹香煎美國龍蝦(半邊) 、虎蝦、蟹子蝦子龍蝦汁手工意大利麵(198)集各海鮮風味於一身 龍蝦肉厚爽彈意大利麵圓鼓鼓幾粗身 有d似烏冬烤大啡菇、安格斯牛肉漢堡包薯條(128)拎上手個burger好墜手 牛堡勁厚身!!佔咗1/2位置 仲好Juicy 擘大個口都咬唔晒薯條即炸都好食原味/藍莓芝士蛋糕雖然係cheesecake 但唔膩唔太甜Iced earl grey latte / hot earl grey chocolate同好鍾意飲伯爵茶🤭><><><><><><><><><><Proton元朗教育路83號地舖
晚市升級套餐優惠 頭盤+甜品+飲品(+58)
就咁嗌杯飲品其實已經差唔多價
所以加錢變set很划算
頭盤可揀沙律或者濃湯
櫻花蝦、虎蝦、金柚 泰式田園沙律
食落有少少辣辣地 香口清爽
法式干邑龍蝦湯
熱騰騰 creamy唔會死鹹
香煎美國龍蝦(半邊) 、虎蝦、蟹子蝦子
龍蝦汁手工意大利麵(198)
集各海鮮風味於一身 龍蝦肉厚爽彈
意大利麵圓鼓鼓幾粗身 有d似烏冬
烤大啡菇、安格斯牛肉漢堡包薯條(128)
拎上手個burger好墜手 牛堡勁厚身!!
佔咗1/2位置 仲好Juicy 擘大個口都咬唔晒
薯條即炸都好食
原味/藍莓芝士蛋糕
雖然係cheesecake 但唔膩唔太甜
同好鍾意飲伯爵茶🤭
><><><><><><><><><><
Proton
2023-08-21 25 views
留意左呢間cafe好耐 每次都好多人等位今次朋友收工早d可以去拎定位 終於有食神可以食到🥰主打手工意大利麵令我驚喜 而且係寵物友善餐廳 可以帶埋主子黎enjoy~-🔸脆香軟殼蟹 虎蝦 蟹籽粉紅汁手工意大利麵 $158個手工意大利麵真係好特別係粗身圓碌碌勁有口感 好掛汁個軟殼蟹都炸得好好 成個配搭都好特別-🔸香煎鵝肝 安格斯牛肉漢堡包薯條 $148呢個嚇親地巨大 鵝肝厚身手打安格斯牛肉更加厚身食落去好邪惡-+$58 轉做dinner set有埋頭盤+甜品+飲品頭盤: 煙三文魚牛油果田園 / 黑松露野菌忌廉湯甜品: cheese cake / +$48升級 Proton 甜品系列 汚糟提拉米蘇飲品: YUZU LEMON PINEAPPLE SODA / EARL GREY LATTE 勁濃茶味 😍-呢間又成為我收藏小店 有朋友來元朗都要帶佢地黎食下chill下先得-📍Proton 📌元朗教育路83號地舖
留意左呢間cafe好耐 每次都好多人等位
頭盤: 煙三文魚牛油果田園 / 黑松露野菌忌廉湯
EARL GREY LATTE 勁濃茶味 😍
📍Proton
📌元朗教育路83號地舖
📍元朗𝚈𝚞𝚎𝚗 𝙻𝚘𝚗𝚐❝再發掘高質手工意粉🍝 · 工業風 · Pet-friendly Cafe小店☕️❞呢間cafe就係男友屋企附近 經過過無數次都座無虛席 終於一試 估唔到都有手工意粉! 好食又唔洗$100👍🏻推介大家黎食意粉!😍🍝黑松露·煙三文魚·野菌手打意大利麵 $98 (4.5/5)意粉彈牙煙韌! 係手工意粉既口感呀☺️又粗又有蛋香 配truffle醬一定好食!😛仲有好多菇菇同煙三文魚碎 調味剛好!😚🍞煙三文魚·龍蝦沙律·水煮蛋·酸種包配薯條 $98 (3.5/5)呢3種toppings一齊冇得輸 都係我中意既野! 不過水煮蛋係熟蛋 冇流心蛋漿效果🤣還是中意pasta!🍵綠茶提拉米蘇 $80 (3.5/5)cream薄身 擺耐左/食到最後偏流質🫣再厚身d就好!lady fingers浸左抹茶幾特別! 整體抹茶味都幾香 不過偏甜😳꧁꧁ ——𝓂𝑜𝓇𝑒 𝒾𝓃𝒻𝑜𝓇𝓂𝒶𝓉𝒾𝑜𝓃—— ꧂꧂📍Proton元朗教育路83號地舖🗺𝘐𝘯 𝘵𝘩𝘦 𝘴𝘢𝘮𝘦 𝘭𝘰𝘤𝘢𝘵𝘪𝘰𝘯…#joys_元朗🔖𝘔𝘰𝘳𝘦 𝘴𝘪𝘮𝘪𝘭𝘢𝘳 𝘤𝘶𝘪𝘴𝘪𝘯𝘦 /𝘧𝘰𝘰𝘥…#joys_西式
📍元朗𝚈𝚞𝚎𝚗 𝙻𝚘𝚗𝚐

黑松露·煙三文魚·野菌手打意大利麵

煙三文魚·龍蝦沙律·水煮蛋·酸種包配薯條
煙三文魚·龍蝦沙律·水煮蛋·酸種包配薯條

綠茶提拉米蘇

🍵綠茶提拉米蘇 $80 (3.5/5)

꧁꧁ ——𝓂𝑜𝓇𝑒 𝒾𝓃𝒻𝑜𝓇𝓂𝒶𝓉𝒾𝑜𝓃—— ꧂꧂
📍Proton
元朗教育路83號地舖

🗺𝘐𝘯 𝘵𝘩𝘦 𝘴𝘢𝘮𝘦 𝘭𝘰𝘤𝘢𝘵𝘪𝘰𝘯…
#joys_元朗

🔖𝘔𝘰𝘳𝘦 𝘴𝘪𝘮𝘪𝘭𝘢𝘳 𝘤𝘶𝘪𝘴𝘪𝘯𝘦 /𝘧𝘰𝘰𝘥…
#joys_西式
黑松露·煙三文魚·野菌手打意大利麵
綠茶提拉米蘇
👍🏻 日式甲羅燒、虎蝦、蟹棒手工意大利麵蟹膏配上鵪鶉蛋 本來已是超鮮味組合 再與手工意大利麵撈勻 味道非常濃郁🦀每一啖都有食到蟹膏香氣 加上虎蝦及蟹棒嘅配料 令到整個意粉嘅味道更加豐富 手工意粉蛋香味濃 較彈牙 好好味😋👍🏻 香煎鵝肝、安格斯牛肉漢堡包薯條香煎鵝肝大大塊 完全唔會覺得有油膩嘅感覺 而且非常香口 外皮仲有脆脆嘅口感 配埋鮮嫩多汁嘅安格斯牛肉及好多配料漢堡包🍔 味道好正 伴菜有粗薯條🍟我嘅最愛👍🏻 法色干邑龍蝦湯(跟餐)龍蝦湯味道非常濃郁 加咗少少忌廉係面 飲落口充滿濃濃嘅龍蝦嘅鮮味同時帶有奶香 推介🦞👍🏻 Earl Grey Chocolate(跟餐)朱古力味滲透出伯爵茶嘅香味 兩種味道非常夾 唔會太甜!👍🏻 藍莓芝士蛋糕(跟餐)芝士蛋糕嘅味道同口感不錯 藍莓醬清香 而且食落口有濃厚嘅芝士味道 好鍾意旁邊嘅粟米片 爭加口感🙌🏻注意事項⚠️- 主食可以錢升級套餐 會根據飲品款式不同 例如有酒精及冇酒精而收費- 餐廳裝修好靚 每張枱上面仲有乾花擺設 好適合情侶拍拖🥰
👍🏻 日式甲羅燒、虎蝦、蟹棒手工意大利麵

👍🏻 香煎鵝肝、安格斯牛肉漢堡包薯條

👍🏻 法色干邑龍蝦湯(跟餐)

👍🏻 Earl Grey Chocolate(跟餐)
朱古力味滲透出伯爵茶嘅香味 兩種味道非常夾 唔會太甜!

👍🏻 藍莓芝士蛋糕(跟餐)

注意事項⚠️
- 餐廳裝修好靚 每張枱上面仲有乾花擺設 好適合情侶拍拖🥰
2023-08-13 37 views
網上睇到入座限時90分鐘,但結果一個鐘就比人趕走左,個光頭既店員仲要比說話我地聽,但果陣已經差唔多三點,出面唔係太多人等位。本身見網上評語同店鋪既裝修對呢間野有期望,但服務真係極差,食物既質素好一般!我地嗌左個all day breakfast同黑松露意粉,又咸又多油!真係唔明點解呢間嘢咁多人去?以後都唔會再幫襯!
真係唔明點解呢間嘢咁多人去?以後都唔會再幫襯!
2023-08-12 354 views
前幾日係國際懶惰日,平日忙到抽筋,留返weekend先嚟應節去元朗一間幾人氣嘅cafe,過慵慵懶懶嘅一日雖然冇需要提神,不過嚟返杯咖啡先叫做chill。玫瑰latte好常見,但有埋士多啤梨味就好特別,味道更加多層次同chill菠蘿味嘅espresso tonic都好得意,夏日炎炎飲凍咖啡,嗌呢杯酸瞇瞇,開胃嘅同時,又襯返烈日當空嘅天氣呢間嘅酸種麵包唔會好硬,綿綿地好易切開,連埋流心嘅水波蛋就更綿,蛋上面更有淋咗芝士嘅M7和牛,牛香縈繞不斷沙律菜味鮮爽,薯條炸到勁脆身紅色嘅卡邦尼,驟眼睇同一段紅汁意粉唔大分別,食落就覺得好食過一段卡邦尼好多蝦肉大大粒,醬汁帶有大量茄肉,但又唔會酸,意粉質感粗彈,彈牙又掛汁最後以甜品作結,呢度有綠茶tiramisu,賣相我胃猶憐,不得不食,手指餅偏向爽身,忌廉好creamy,充滿茶香,橙乾食得嘅,中和膩感

去元朗一間幾人氣嘅cafe,過慵慵懶懶嘅一日

ROSE STRAWBERRY LATTE

PINEAPPLE ESPRESSO TONIC

M7和牛、野菌、芝士、水煮蛋酸種包配薯條

沙律菜味鮮爽,薯條炸到勁脆身

虎蝦、蟹棒、蟹籽肉粉紅汁卡邦尼手打意大利麵

2023-08-12
Waiting Time
5 Minutes (Dine In)
$198 (Lunch)
ROSE STRAWBERRY LATTE
PINEAPPLE ESPRESSO TONIC
M7和牛、野菌、芝士、水煮蛋酸種包配薯條
虎蝦、蟹棒、蟹籽肉粉紅汁卡邦尼手打意大利麵
2023-08-11 17 views
這間小店設有室外及室內位置裝修走型格路線感覺很chill當晚點主菜加$58升級做套餐包了頭盤、甜品及飲品如果想要套餐跟酒精飲品就加$78頭盤一點也不馬虎合共有五款選擇連風乾火腿哈密瓜🍈沙律甚至法式干邑龍蝦湯都有愛好龍蝦湯的我當然不能錯過法式干邑龍蝦湯味道超級濃郁有濃烈龍蝦🦞香味每啖充滿鮮味而且質感幼滑軟殼蟹牛油果煙三文魚野菌意大利飯($158)超大隻肥美的軟殼蟹🦀香口惹味至於意大利飯加入了蘑菇、鮮冬菇和秀珍菇等又香又有口感再加上濃濃芝士和牛油果🥑非常香濃整碟飯份量十足好適合和朋友一同分享香煎澳洲西冷牛扒🥩煎蛋薯餅烤串茄大啡菇沙律($210)豐富得像All day breakfast 一樣薯餅相當香脆加上串茄大啡菇沙律🥗感覺勁健康而西冷牛扒亦份量十足五成熟拿捏得剛剛好分別點了一杯無酒精及有酒精飲品🍹兩杯賣相吸引之餘味道都好清新酸酸甜甜好開胃套餐還包了甜品當日可以選擇藍莓芝士蛋糕🫐或紐約芝士蛋糕🍰質感幼滑而且芝士味非常香甜總結餐廳無論食物及環境都不錯當晚有其他食客生日更會播生日歌🎵氣氛相當不錯
這間小店設有室外及室內位置

法式干邑龍蝦湯味道超級濃郁
有濃烈龍蝦🦞香味
每啖充滿鮮味
而且質感幼滑

軟殼蟹牛油果煙三文魚野菌意大利飯($158)
超大隻肥美的軟殼蟹🦀香口惹味
至於意大利飯加入了蘑菇、鮮冬菇和秀珍菇等又香又有口感
再加上濃濃芝士和牛油果🥑
非常香濃
整碟飯份量十足
好適合和朋友一同分享

香煎澳洲西冷牛扒🥩煎蛋薯餅烤串茄大啡菇沙律($210)
豐富得像All day breakfast 一樣

總結餐廳無論食物及環境都不錯
當晚有其他食客生日更會播生日歌🎵
氣氛相當不錯

2023-08-09 25 views
元朗有唔少特色小店,試完哩間西餐,的確值得介紹俾朋友。座位唔多,但坐得舒服,服務亦都好周到,平日lunch室內都坐滿,最好訂位,亦可以選擇坐室外感受另一番風味。Lunch set 好抵食,包沙律🥗/餐湯及餐包🍞,飲品仲可以有半價優惠。南瓜🎃湯十分濃郁,餐包香脆。黑松露煙三文魚手打意大利麵🍝$88手製意粉外型似烏冬,口感好特別,彈牙有蛋香,醬汁配搭合宜,淡淡黑松露又帶點油香。蒜烤澳洲西冷扒🐮$148雖然我要七成熟,但一定都唔會韌,保留到肉汁,仲有太陽蛋同薯餅,大滿足!。黑松露焗脆薯條🍟$60酥脆香口,讚!👍🏻綠茶Tiramisu🍰$綠茶同Tiramisu嘅配搭都係第一次,原來都幾夾。Dirty Coconut🍹有椰子香味又保留到咖啡的香濃,推薦!Rose Strawberry Latte☕好適合女士的咖啡,玫瑰花香加埋士多啤梨嘅甜味,好sweet。下次約朋友都會再來。

南瓜🎃湯十分濃郁,餐包香脆。

黑松露煙三文魚手打意大利麵🍝$88

蒜烤澳洲西冷扒🐮$148

黑松露焗脆薯條🍟$60
酥脆香口,讚!👍🏻

綠茶Tiramisu🍰$
綠茶同Tiramisu嘅配搭都係第一次,原來都幾夾。

Dirty Coconut🍹
有椰子香味又保留到咖啡的香濃,推薦!

Rose Strawberry Latte☕

下次約朋友都會再來。
其實真的好少跟母親大人吃西餐,難得地她突然提出有點想吃西餐,所以便問一問朋友有什麼好推介,而最近她在”Proton”吃過西餐後又覺得相當不錯,我們亦不說二話到此用膳。雖然餐廳走的是水泥風,但是坐在餐廳內完全沒有過份暗暗黑黑,反而相當有格調,加上餐廳整晚都在播着柔和的音樂,所以感覺非常舒服!這裏選餐的自由度相當高,選好主菜後,可以選擇升級套餐,分別是:+$58可享用頭盤、甜品同飲品+$78可享用頭盤、甜品同酒精飲品+$48升級Proton甜品系列當晚我們點了兩個+$58的套餐,再額外+$48升級Proton甜品系列。櫻花蝦、虎蝦、金柚泰式田園沙律沙律菜相當新鮮,櫻花蝦口感又香脆,配上爽口彈牙的虎蝦絕對是不錯!不過我們最為欣賞就是整個沙律的靈魂,靈魂就在金柚醬汁上面,它的味道甜甜酸酸,開胃得來又有辣勁,完全感受到它的泰式風情!法式干邑龍蝦湯龍蝦湯入口順滑又鹹鹹香香,龍蝦味未算是最濃那一種,但已經相當不錯!不過我們都認為如果龍蝦湯的口感再濃稠多一點則更為理想!香煎美國龍蝦(半邊)、虎蝦、蟹子蝦子龍蝦汁手工意粉龍蝦上的香草麵包糠香氣十足,它跟爽口彈牙又鮮甜的龍蝦配搭得宜,亦令龍蝦的味道更為豐富

+$58可享用頭盤、甜品同飲品
+$78可享用頭盤、甜品同酒精飲品
+$48升級Proton甜品系列

櫻花蝦、虎蝦、金柚泰式田園沙律

法式干邑龍蝦湯

香煎美國龍蝦(半邊)、虎蝦、蟹子蝦子龍蝦汁手工意粉

龍蝦上的香草麵包糠香氣十足,它跟爽口彈牙又鮮甜的龍蝦配搭得宜,亦令龍蝦的味道更為豐富。至於虎蝦同樣爽口彈牙,絕對不比龍蝦遜色!而手工意粉亦相當有口感,掛滿鹹香又鮮味的龍蝦汁,所以每吃一口意粉都非常滿足!

香煎鵝肝、安格斯牛肉漢堡薯條

漢堡包份量十足,賣相又好吸引,吸引得坐在旁邊的小情侶看到了也忍不住要點一個來品嚐。

鵝肝煎得剛剛好,內裏仍是粉嫩之餘又甘香,絕對邪惡又美味!至於厚厚的牛肉漢堡肉香味濃,不過略嫌肉汁少一點!雖然如此,它配上甘香的鵝肝一起吃依然不錯,加上個麵包上有大量芝麻,吃起來整個漢堡包都香氣十足!而旁邊的薯條又炸得非常酥脆,配以新鮮的沙律菜又可以中和漢堡包和薯條所帶來的膩滯感。
藍莓芝士蛋糕

藍莓芝士蛋糕的芝士味未算是非常濃郁,但口感都相當creamy,味道亦不過甜,整體都屬正常發揮!
污糟提拉米蘇

單是看到tiramisu的賣相已經非常吸引,整個tiramisu充滿咖啡香,mascarpone口感又非常creamy, 可可粉更令到tiramisu味道變得更有層次!此外,rum酒的酒味都不會過分濃郁,所以整體味道非常平衡,手指餅亦腍身之中留有少許脆脆的口感,吃上去口感和味道都相當討好!
Golden Peach Yuzu Lemon Pineapple Soda

如果不太喜歡甜的東西,同時又想有清新的感覺,絕對可以試試這杯Golden Peach。味道不會太甜外, 無論是柚子味、檸檬味還是菠蘿味都喝得出來,味道甜甜酸酸又好開胃,特別適合炎炎夏日飲用!

對比剛才的Golden Peach,我們更喜歡這杯飲品。雖然它有羽衣甘藍在內,但絕對沒有濃烈的草青味,反而喝上去還十分清新!蘋果、菠蘿和蕃石榴三者的味道都非常平衡,甜酸味突出,討得我們的鍾愛!

雖然這裏的食物仍有進步嘅空間,但大致上都相當不錯,更難得地母親大人一向都不算是特別鍾意吃西餐,她卻對這頓晚飯甚為滿意,作為女兒的我都特別開心!
2023-08-02
Dinner