Restaurant: Pudong Pub & Cafe
Info:

2017-10-15 122 views
今日朋友帶咗我去太子食西餐, 喺大太子地鐵站附近,入去裏面嘅環境 原來係中式嘅格局, 配上西餐既MENU, 感覺新奇!先飲杯 荔枝芒果熱情果凍茶, 味道清新, 唔會太甜, 蘊含著不同生果嘅味道, 百感交集叫咗個鮮茄海鮮墨汁意粉, 賣相不錯, 粘上墨汁嘅意粉, 口感煙煙韌韌, 食完個嘴都唔會特別污糟, 再加上有車厘茄, 非常新鮮, 大蝦同魷魚圈爽口彈牙,再加上青口一啲沙都冇,質素不錯!主菜叫咗穀飼黑毛豬豬扒, 賣相非常之華麗! 黑毛豬份量非常之大, 差不多有成隻手掌咁大! 非常之厚切差不多有吋咁多! 咬口非常之鮮嫰, JUICY既過程度真係冇得頂! 再加上黑松露既加持, 香口之餘, aftertaste非常之強, 正!

2017-10-13 132 views
因為之前幫襯過另一間嘅分店,覺得佢嘅嘢食好好味今次專登去太子下午時間,搵返呢一間分店,因鄰近太子地鐵站,去食個lunch,但去到竟然係完全沒有lunch set選擇,有點失望!跟住咁啱今日個咖啡機又壞咗所以再一次失望⋯⋯跟住今日叫了一個卡邦尼意粉,非常好味道。食物方面嘅質素係非常好嘅不會太鹹,吃飽未見出現口喝情況。不過午餐無飲品,加埋一...埋單$97.00價錢偏貴!不過,店員說下星期會陸續推出午餐!期待!
因為之前幫襯過另一間嘅分店,覺得佢嘅嘢食好好味
,但去到竟然係完全沒有lunch set選擇,
有點失望!跟住咁啱今日個咖啡機又壞咗
所以再一次失望
不會太鹹,吃飽未見出現口喝情況。

不過午餐無飲品,加埋一...埋單$97.00價錢偏貴!
不過,
店員說下星期會陸續推出午餐!
期待!
卡邦尼意粉
2017-10-13
Lunch
卡邦尼意粉
2017-10-10 100 views
再次光臨 ,喺太子搵好食, 經過上次經驗, 決定再食。先黎白菌巴馬火腿意大利飯, 用上真正意大利飯, 口感特別, 白菌配合巴馬火腿,味道出乎意料之外 ,十分好食, 最重要意大利飯,夠曬creamy ,值得表揚。下一道煙三文魚,莎樂美腸,蘑菇,烤雞薄餅, 夠曬足料, 細細個6吋嘅pizza, 包含咗咁多種唔同嘅材料, 味道當然冇得頂。 手製pizza, 外皮焗到脆卜卜, 最重要完全唔油膩, 淨係呢樣嘢已經值得加分。飲品熱雲呢嗱朱古力, 朋友就覺得, 榛子比較好飲, 我就偷偷試咗啖,都覺得係, 不過呢杯, 雲呢拿味好重, 其實都唔差。另一飲品紅莓,青檸凍茶, 凍飲最緊要夠凍, 做得好出色,酸酸甜甜易入口, 夠曬開胃。甜品方面 朱古力香蕉鬆餅, 外表擺盤贏咗, 鬆餅夠厚質感又好, 唔錯唔錯。有緣再見
再次光臨 ,喺太子搵好食, 經過上次經驗, 決定再食。

有緣再見
  • 鬆餅
2017-09-28 90 views
又到太子!這次到這間帶中國風的西餐廳。餐廳環境很有特色,幾舒服。餐具上有公雞圖案,很有特色。食物方面都唔錯!這是香草三文魚免翕排。其實我不知道什麼是三文魚免翕排...我想是三文魚扒的一種吧...這份三文魚免翕排肉質結實,味道跟一般三文魚一樣。接下來的是煙三文魚薄餅,共有六片pizza,每片Pizza上有一片三文魚及大量醬汁,薄餅底是脆皮薄批,脆卜卜,好好味。另外,我們還點了一份小食-水牛城雞翼。雞翼是剛剛炸好的,熱辣辣脆卜卜的雞翼,很美味。飲品分別是Oreo曲奇沙冰及芒果熱情果沙冰,味道不會太甜,炎炎夏日飲杯沙冰,很滿足。最後到甜品,紫薯草莓鬆餅。外脆內軟,鬆餅剛焗好,熱熱的,可惜發粉太多,有點苦。不過。整體這個晚餐很不錯,食物、環境都不錯,適合聚會!
又到太子!這次到這間帶中國風的西餐廳。
餐廳環境很有特色,幾舒服。餐具上有公雞圖案,很有特色。

2017-09-27 890 views
今天表弟約我到太子一起尋找中秋節晚飯的地點,我們六點半先到太子站附近找吃的填肚子,我們被一間裝修得古式古鄉的西餐廳吸引了,表弟向來愛嚐新所以我們就試了這間中式裝橫的西式餐館。大門是中式雕刻,店內面積不大但也以燈飾劃分了不同區間,從排扁~掛畫都充滿復古味道,很特別。Oreo曲奇沙冰沙冰堆得滿滿,頂層放了Oreo餅和淋上了朱古力醬,好rich!皇家伯爵茶用茶包泡出來,紅茶味和佛手甘的香味也有。白無花果藍苺帕瑪沙律這個沙律有帕瑪火腿、沙律菜、無花果。無花果很甜,沙律菜新鮮配上甜甜酸酸的果醋吃醒胃,帕瑪火腿肥瘦適中不會很鹹,整體配搭很出色。蒜香三文魚蜆肉天使麵擺碟精緻把三文魚以玫瑰花的樣式呈現,令我忍不住多拍幾張相😊幼幼的天使麵掛滿了醬汁,醬汁和蜆肉三文魚很夾,整體很creamy很滑,淡淡的蒜香味不會搶去海鮮的味道。黑松露什菌薄餅薄餅的邊烘得香脆,黑松露的香味突出,酸甜的茄醬底和芝士很夾。我們完成正餐準備吃甜品,職員為我們換上了一套別緻的餐具😍紫薯草苺鬆餅這道甜品是即叫即製,要預大約10分鐘時間,而這等待是值得的!造型可愛的鬆餅每一格都放了半粒士多啤梨,中間是士多啤梨味雪糕。鬆餅外脆內軟而且蛋

皇家伯爵茶
用茶包泡出來,紅茶味和佛手甘的香味也有。
皇家伯爵茶

黑松露什菌薄餅

我們完成正餐準備吃甜品,職員為我們換上了一套別緻的餐具😍

紫薯草苺鬆餅
這道甜品是即叫即製,要預大約10分鐘時間,而這等待是值得的!造型可愛的鬆餅每一格都放了半粒士多啤梨,中間是士多啤梨味雪糕。鬆餅外脆內軟而且蛋味很濃,切開後可以看見中間夾著滿滿的紫薯,紫薯可吃到原味並沒有添加調味,配上雪糕同吃味道很有層次,讚!😋
紫薯草苺鬆餅

身處中式格局的餐廳吃到西式美食,感覺很特別,表弟說來這裡拍拖也很不錯呢!
餐牌多元化,連羊膝、鹿肉也有。
$250 (Dinner)
2017-09-25 1557 views
喜歡四處覓食既我,這夜晚飯時間又在太子旺角四處閒逛,找尋一些未試過而又吸引人既餐廳,走著走著,便發現了這間裝潢特別的餐廳。看著門外的裝潢,非常古式古香,理應是吃中菜的吧,但步入門內,才發現餐廳其實是一個西餐廳。餐廳裡而的燈光調得比較暗,很有氣氛,也切合餐廳的名字 - 「居蘆」,絕對有三國時代「三顧草蘆」之感。餐廳既食物款式都幾多,單是意粉便已經有23款。除了意粉,還有薄餅,和沙律,想不到外表是如此中國風,但其實賣既,卻是意大利菜,很fusion。巴馬火腿蜜瓜沙律 $108我們首先點了一個頭盤,巴馬火腿蜜瓜沙律,parma ham既分量都幾多,和蜜瓜更是絕配,特別喜歡這裡的蜜瓜夠甜。蜜瓜與parma ham中間加上了田園沙律菜,可以在主食前先清新一下味蕾。香草蘑菇海鮮菠菜閭條麵 $168在餐牌上最吸引的是用海膽配上各式各樣的意粉,但因為友人不好海膽,所以便選擇了比較大路的 菠菜闊條麵。闊條麵既份量好大條,醬汁很creamy,而海鮮亦都幾多,包括青口,鮮蝦和魷魚,菠菜麵煮得比較硬身,但這卻正好我心意,食落比較有口感。鮮蝦既爽彈度亦都為我帶來驚喜。紫薯草莓鬆餅 $88甜品方面,我們點了紫薯草

餐廳既食物款式都幾多,單是意粉便已經有23款。

巴馬火腿蜜瓜沙律 $108

香草蘑菇海鮮菠菜閭條麵 $168

鮮蝦既爽彈度亦都為我帶來驚喜。

紫薯草莓鬆餅 $88

甜品方面,我們點了紫薯草莓鬆餅 ,看見餐牌上加雪糕球要加$8,我們當然要加啦,幸好店員特別提醒,原來本身個鬆餅已經有包了一球雪糕球,所以其實係唔需要加既,咁就慳番$8。

鬆餅裡面加佐紫薯蓉,雖然份量唔算係好多,但係多佐一份口感,就係多佐一份既美味,鬆餅係即叫即製既,所以由order到上餐大約用佐25分鐘,幸好店員有特別提醒,我們在主菜到枱時已經立刻叫甜品起菜,所以中間都唔需要等。

芒果熱情果沙冰 $50

芒果熱悄果沙冰都幾大杯,基本上兩個人叫一杯飲都ok,當然,o個個要係你另一半啦,而且沙冰打得好均勻,飲到尾都仍然有果汁味,唔算好甜,飲完好開胃。

要不是在門外看見有很多人在排隊,都好容易會錯過佐呢間餐廳,最鍾意既係呢度既裝潢,很有懷舊感,而裡面既西式食物帶來強烈既分差,不論是文青,還是一班人,也會喜歡。
2017-09-22
$230 (Dinner)
2017-09-22 79 views
懷念在太子上班的日子,經常和同事一起去吃飯,一起去行街,放假回來太子探舊同事,附件有間西餐,我們決定試試。可能來得太早,人不多,我們2人感覺自己好像在包場似的,到了7點,開始陸陸續續的多人了。煙三文魚沙律我喜歡吃沙律,大概就是因為我喜歡吃菜的清新草味,無汙染的感覺,反正就是那種不煮的菜。三文魚不會很鹹,而且很新鮮,菜什麼也不下就放點芝士粉。已經足夠啦!龍蝦忌廉汁意大利飯香濃的忌廉味道,粒粒意大利飯的香味,還有海鮮的香味,意想不到的好吃。玫瑰花茶玫瑰花的香味,淡淡的,不怕睡不著,又有解膩的功能,或許這就是近年來許多人都喜歡喝花茶的原因吧!再來一個一個茴香白酒煮青口,家一直有不少香料,原來茴香配青口那麼好吃,長知識了。回家試試看。環境浪漫,燈光很配合裝修。

煙三文魚沙律

龍蝦忌廉汁意大利飯

玫瑰花茶

環境浪漫,燈光很配合裝修。

2017-09-20 84 views
晚是在於太子進餐, 亂打亂撞 入咗一間好近地鐵站嘅餐廳, 貪佢入面環境好適合傾計, 入到去先發現個餐牌好似下午茶食個咁。 我哋就叫咗 野菌忌廉雞柳闊條麵, 闊條麵 原來已經賣曬, 我哋就轉咗要菠菜闊條麵, 來到外貌上都幾多野菌, 食落口好香忌廉味, 但係個闊條麵比較硬身, 我哋大家都覺得口感過強。有個之前下午茶嘅經驗 ,再叫黑松露野菌雜菜意大利飯, 好似食親咩都會係咁, 好香黑松露味,野菌都好多, 但係個意大利飯煮得比較霖。小食炸魚薯角, 超級出色, 好似返咗去美國食咁 ,炸魚大大分, 薯角又夠多, 明明係垃圾食物,但係我都好鍾意。甜品方面, 紫薯草莓鬆餅, 圓形嘅一個鬆餅, 入面充滿紫薯香 ,中間一球士多啤梨雪糕, 配合多久草莓鮮果, 冇得彈。飲品方面皇家伯爵茶同紅莓青檸凍茶, 應該都算係比較簡單同普通, 同一般嘅冇咩大差距, 但係個伯爵茶比出面嘅濃一點, 可能係牌子唔同嘅關係。

• 紫薯草莓鬆餅
2017-09-16 79 views
位於太子站D出口旁邊,位置方便。中式裝潢,但食西式Pasta/ Risotto/ Pizza,可謂中西合璧,或者你可能覺得格格不入。食物選擇唔系太豐富,主為多款小食、意粉、意大利飯、薄餅、全日早餐及數款窩夫蛋糕等,無扒類。洋蔥圈 ($58): 炸粉唔算厚,炸得幾香脆惹味,雖然入裡只系洋蔥,但又唔覺得dry或者單調,佐酒都唔錯。龍蝦忌廉汁海鮮意大利飯 ($108): 龍蝦汁味道柔和,另外忌廉既味同質感同為突出,幾creamy同cheesy,同一般龍蝦汁有少少唔同。海鮮都系蝦仁同青口,整體okay。紫薯草莓鬆餅 ($88): 賣相唔錯,女仔應該幾鍾意,雪糕可選雲呢拿、草莓及朱古力。窩夫夾心系紫薯,味道稍淡,唔會太搶fo,加埋雪糕食唔錯!

2017-09-15
Dinner
2017-09-15 785 views
替公司買好開工所用的材料後,又是開飯的時候,想不到太子居然有間門面裝潢古色古香的酒吧餐廳,但是它原來主賣都是西餐,穿過這門,彷如穿越中西時空。同事很久沒吃過蕃茄芝士薄餅,她說不如點一個來吃。薄餅皮都是餐廳即時烤焗,另外蕃茄片如花朵般擺放,薄餅色澤帶點橘紅,薄餅皮相當香脆。芝士給得也不手軟,同事說若不是考慮到熱量問題,她真的很想沒事就兩三天吃一次。這裡的意粉選擇實在真的太好,可以轉做墨汁意粉,我將意式海鮮意粉也轉作墨汁意粉。以墨汁佐味的意粉,海味鮮美十足過癮,搭配上超大的青口,彈性十足的蝦肉,嚼勁非常的墨魚,美味可口。加上酸甜的蕃茄汁,開胃滿足。紫薯草莓鬆餅精緻度很高,視覺上已讓我驚艷心動,少女情懷都出來蹦蹦跳跳。這鬆餅非常的浪漫,雲呢拿雪糕,忌廉,糖霜如雪花散布鬆餅上,有誰可以抵擋這種視覺誘惑?鬆餅用新鮮士多啤梨圍起來,更是讓我尖叫,開心的微笑著,酸中帶甜的士多啤梨搭著鬆餅吃很好吃。鬆餅裡的紫薯綿密滋味,絲絲甜香,令碟上鬆餅很快就完全消失無蹤。草莓沙冰用新鮮的士多啤梨來製作沙冰,非常的清爽,份量也很足,沙冰打得非常細緻綿密,都可以品嘗到本身士多啤梨的風味。Oreo曲奇沙冰同樣打得幼細,

蕃茄芝士薄餅

意式海鮮意粉

草莓沙冰

Oreo曲奇沙冰同樣打得幼細,沙冰冰冰涼涼,如在吃oreo曲奇般濃純,比同事的期望更高,所以有點喜出望外。
蕃茄芝士薄餅
2017-09-15 82 views
一個平常的星期二晚,我和朋友帶著疲乏的身軀來到這裡尋找一點安慰。這小店處於市區,地理方便。但進入店子後便感覺遠離煩囂,還帶點情調。黑椒汁肉眼牛扒,七乘熟肉眼扒份量超大!有兩隻半手掌大。肉質又嫩又多汁!配菜亦絕不馬虎,有鮮蕃茄,翠肉瓜,炸蒜和沙律菜。除了黑椒汁,還有mustard。門面雖然很中式,但食物卻跟足西方傳統。芒果熱情果沙冰芒果和熱情果的味道配合得天依無縫,誰也沒有搶誰的戲。天時暑熱,伴著輕音樂,一邊喝著沙冰一邊與好友詳談,舒暢極了。草莓凍茶很rich的草莓味,好喝得沒話說。總括來說,這不僅食物高質,環境和地理都一流,回頭指數極高。

黑椒汁肉眼牛扒,七乘熟

芒果熱情果沙冰

草莓凍茶
很rich的草莓味,好喝得沒話說。

2017-09-14 80 views
搵一間可以傾到計又可以飲返兩杯又有好多嘢食嘅地方就發現到依度啦。環境比較幽靜,燈光氣氛柔和,超令人舒適。叫咗一份蜜瓜巴馬火腿,生果非常新鮮甜味適中完全感受到佢係用心選擇嘅個生果,高巴馬火腿鹹味適中,加埋新鮮嘅沙律菜口感非常豐富。水牛城雞翼,本身自己非常非常咁鍾意食雞翼,啲雞翼係新鮮製作,炸得非常之脆,內裏又非常之嫩,面頭再淋埋自家製嘅芝士醬,very good冇得挑剔。蒜香蜆肉蘆筍白酒煮意粉,黎到都好香蒜味,入邊有蘆筍,蜆肉,蘑菇,蜆肉味道都幾鮮甜,個意粉汁調校得幾好,食落都好好味。最後叫咗個火腿煙肉香辣腸嘅Pizza,佢個Pizza底唔會太厚,食落口感好好完全係一個正宗嘅Pizza份量同口感。

2017-09-13
Waiting Time
10 Minutes (Dine In)
$200 (Dinner)
2017-09-13 53 views
今晚收工同媽咪係太子地鐵站附近一間餐廳食飯依度既裝修好中國風,不過係食西餐既地點都比較易搵一出太子地鐵站行1分鐘就到,座位闊落,服務方便亦都唔錯價錢同食物質素成正比,食物賣相唔錯分量亦都夠多薑餅人拿鐵 $42味道非常濃郁,有個好可愛嘅薑餅人係上面煙三文魚凱撒沙律 $88超級大碟嘅沙律,以依個價錢來講都算抵食生菜新鮮爽脆,麵包糠好脆口,加上玫瑰花形煙三文魚,賣相同味道都唔錯茴香白酒煮青口 $78青口新鮮,味道唔算太濃,不過亦都食到酒香味漁人海鮮薄餅 $108推介呢款Pizza,餅底夠薄脆,海鮮配料份量十足,配上酸甜啱啱好嘅番茄醬,食多幾塊都唔會覺得滯卡邦尼煙肉意粉 $88麵條非常有咬口,煙肉份量亦都夠多卡邦尼味道濃郁,忌廉味比較重
今晚收工同媽咪係太子地鐵站附近一間餐廳食飯
依度既裝修好中國風,不過係食西餐既
價錢同食物質素成正比,食物賣相唔錯分量亦都夠多

薑餅人拿鐵 $42
味道非常濃郁,有個好可愛嘅薑餅人係上面

煙三文魚凱撒沙律 $88
超級大碟嘅沙律,以依個價錢來講都算抵食

茴香白酒煮青口 $78
青口新鮮,味道唔算太濃,不過亦都食到酒香味

漁人海鮮薄餅 $108

卡邦尼煙肉意粉 $88
麵條非常有咬口,煙肉份量亦都夠多
卡邦尼味道濃郁,忌廉味比較重

2017-09-10 56 views
一向出友人的聚會大多會約在油尖旺的,但這次友人約到太子的浦東晉家門,我才知道原來太子砵蘭街一帶滿多餐廳的。而浦東晉家門是一家西餐廳X酒吧,門口有點日式,而餐廳內部有種懷舊西式感。先點菜吧~我們都是習慣食物跟飲品一起點、一起上菜的人。我點了薄荷朱古力(HK$38),友人則點了榛子朱古力(HK$38),飲品底層是朱古力,中層為奶,頂層為灑了可可粉的cream,形成漸變色,賣相吸引。我們點了水牛城雞翼(HK$68/5隻)作為前菜,雞翼炸得香口惹味,肉質嫰口。主菜點了鮮茄海鮮墨汁意粉(HK$88),我們本以為是有墨汁的墨汁意粉,原來只是用墨汁弄的意粉,意粉帶蒜香氶茄香。海鮮份量不hea,都是大大粒的。另一道主菜是千島蜜桃煙鴨胸薄餅(hk$88),賣相及味道一流!薄身薄餅烤得可口,不論吝嗇的千島醬及蕃茄醬,加上美甜的蜜桃,美味配合得很好~ 最後不能少的甜品,他們有5款鬆餅,好像有三款不同的形狀。我們當然點了最美的水滴形-紫薯草莓鬆餅(HK$88),雪糕可選其他味道的。鬆餅外脆內軟,中間夾有紫薯,每個小水滴有半個草莓,所以基本每口都可以吃到所有的元素,絕對推介!

海鮮份量不hea,都是大大粒的。

2017-09-10
Waiting Time
1 Minutes (Dine In)
$220 (Dinner)
  • 紫薯草莓鬆餅
  • 千島蜜桃煙鴨胸薄餅
2017-09-10 55 views
星期五約左朋友食飯,放工鬆一髮最緊要位置方便,坐得舒適叫左個炭燒雞胸凱撒沙律,食個清爽前菜開胃先主菜叫左意粉同pizza珍寶帶子墨汁意粉有兩粒好大粒既帶子意粉食落帶有忌廉香味pizza非常抵食,煙三文魚薄餅,只係$88用料十足,啲煙三文魚好大塊,皮就脆卜卜食完野點可以唔叫甜品呢個紫薯草莓鬆餅,食到我地心心眼岩岩焗好,又熱又脆,每舊鍋夫底加粒草莓,再放啲雪糕同cream 喺上面😋😋真係流晒口水而最特別既係,鍋夫中間有!紫!薯!所以食落更香我地兩個女仔食晒成個甜品 🙈另外,傾計一定要有野飲玫瑰花茶,推介佢既玫瑰花味好出,唔會聞落有但飲唔到熱住壺野慢慢嘆我就叫左薄荷朱古力,有拉花架 😍週末飲杯甜野,心情都好啲呢度啲坐位都好舒適👍👍👍
星期五約左朋友食飯,放工鬆一髮
最緊要位置方便,坐得舒適
叫左個炭燒雞胸凱撒沙律,食個清爽前菜開胃先

主菜叫左意粉同pizza
珍寶帶子墨汁意粉
有兩粒好大粒既帶子
意粉食落帶有忌廉香味

pizza非常抵食,煙三文魚薄餅,只係$88
用料十足,啲煙三文魚好大塊,皮就脆卜卜

食完野點可以唔叫甜品
呢個紫薯草莓鬆餅,食到我地心心眼
而最特別既係,鍋夫中間有!紫!薯!
所以食落更香
我地兩個女仔食晒成個甜品 🙈

另外,傾計一定要有野飲
玫瑰花茶,推介
佢既玫瑰花味好出,唔會聞落有但飲唔到
熱住壺野慢慢嘆
我就叫左薄荷朱古力,有拉花架 😍
週末飲杯甜野,心情都好啲

呢度啲坐位都好舒適👍👍👍
2017-09-08