2020-02-14 223 views
這是目前我喺香港食過最好味嘅台灣牛肉麵👍🏻麵質煙韌唔會死淋 牛骨湯超濃郁 食完一啲口乾都無 超正啊喂不過佢嘅飲品就好一般😅去嘅時間係下午兩點幾 爆場 可見佢真係幾受歡迎呢
這是目前我喺香港食過最好味嘅台灣牛肉麵👍🏻
麵質煙韌唔會死淋 牛骨湯超濃郁 食完一啲口乾都無 超正啊喂
不過佢嘅飲品就好一般😅
去嘅時間係下午兩點幾 爆場 可見佢真係幾受歡迎呢
話說,鬈毛本來9/2就會起程到台灣工作,無限期待新鮮的空氣、美味的早午晚餐,還想買些台灣米回家 (特別喜歡台灣珍珠米) ⋯⋯好可惜,就在臨出發前幾天,台灣當局更改了入境政策,令行程泡湯。失望,但完全理解。 困在家裡好幾天,悶得發荒,與其坐著等中招,不如出去走走,這天到銅鑼灣吃了一間不錯的台灣料理,一解遊台不遂的相思之苦。犇,「奔」的古字,有眾牛奔走之意,很有衝勁呢!餐廳以木系餐桌配搭綠色植物,再加上一些台式標語牌,很有點台灣古早感覺。士林炸花枝丸 $38話梅小番茄 $38招牌黃金泡菜 $35丫爸皮蛋豆腐 $42宜蘭鹽酥雞 $48先來點小吃吧,特別喜歡那炸花枝丸,鮮味彈牙;話梅番茄酸甜多汁,是很好的餐前小吃;皮蛋豆腐一向是我的最愛,這個將兩者搓勻,每口都充滿醬汁和木魚碎,特別好吃。水果烏龍茶 $46、各式珍珠奶茶 $26-$38來到台式餐廳豈有不喝珍珠奶茶的道理?這裡特別多選擇,黑糖的、香芋綠茶的,受不了牛奶的,還可以選有機燕麥奶;我今晚則選了同樣很受食客歡迎的水果茶,裡面有新鮮西柚、西瓜、蘋果、火龍果等,邊飲邊吃水果,不亦樂乎。犇之三寶麵 $86眷村紅燒牛肉麵 $78如果你有留意各大

士林炸花枝丸 $38
話梅小番茄 $38
招牌黃金泡菜 $35
丫爸皮蛋豆腐 $42
宜蘭鹽酥雞 $48

水果烏龍茶 $46、各式珍珠奶茶 $26-$38

犇之三寶麵 $86
眷村紅燒牛肉麵 $78
如果你有留意各大網購平台,會發現犇之食堂有出售即食伴麵。原來餐廳與1933年台灣百年老店「東和製油」合作,研製出自家手工製條,大家來到這裡,當然是吃新鮮的,有粗有幼,前者煙靭有嚼勁,後者掛湯力強,各適其適。

我們叫了兩款不同的牛肉麵,三寶有牛腩、牛筋、牛肚,紅燒牛肉則是牛腱。餐廳採用了美國牛肉,每天淆製八小時,牛肉夠腍,湯頭清甜帶少許辣味;還得重點推介那自家醃製的酸菜,酸甜爽口,媽媽為了這酸菜不斷添麵,今晚吃得特別多,讓我大感安慰!
犇之滷肉飯 $48

除麵之外,大家還可以點飯和水餃等。滷肉飯三分肥七分瘦,稍為調校了味道,沒台灣的甜,採用日本新潟米,粒粒煙靭,與台灣滷肉特別搭配。
凍台式芋圓 $42
熱台式芋圓 $42

芋圓糖水有熱有凍,兩款都加了薑絲;如果你抵得在這天氣吃凍,不妨吃凍的,因為裡面還加了仙草和珍珠,感覺更開心!芋圓有三色,特別喜歡芋頭,吃到芋頭粒。

還有很多想試的,但肚子太撐了,還是留待下次吧。
2020-02-03 292 views
身為九龍人,很少過香港島覓食,難得一場來到,當然要試我最喜歡的台灣菜呀!初見店名有三隻牛(唔識讀添😅),以為只提供牛的菜式,看餐牌才知一般的台灣食物也有。幫襯當日超級肚餓想食飯,所以沒有叫鎮店之寶 “犇之三寶麵”(牛筋牛肚牛腩),改為叫了一客古早味排骨滷肉飯,配無糖功夫紅茶。食物上枱時確實嚇了一跳,因為碟排骨超級超級大碟, 如果叫多碗白飯(如果有得叫😆),其實這個午餐兩個人食都得😂。 味道方面,排骨肉質鬆軟,炸得剛好,不過個人認為味道偏甜,不知這是否就是 “古早味” 呢😆? 至於滷肉亦滷得頗為入味,不過喜歡肥膩嘢的人(當然包括在下🤗)可能會覺得肉質比較瘦。這店走台式文青路線,環境舒適,如果避開人多的時段來,坐在店外的 bar 枱座位, 一邊享受台式特飲,一邊靜觀川流不息的銅鑼灣鬧市 ,應該都幾 cozy 呀。

2020-01-26 266 views
年三十放半日終於有時間收咗工可以去銅鑼灣行年宵。喺行年宵之前當然要醫咗肚先!年三十收爐要好好慰勞自己。喺Openrice見到呢間台灣野好似唔錯,決定一試。雖然價錢唔平,但午餐時間都幾多人等位,食物質素應該都有保證,我地大概等咗20分鐘就入得。我哋叫咗一個犇之三寶麵同一個麻婆豆腐飯,飲品就叫咗香芋奶綠(+$12)同芋圓奶綠(+$15)。犇之三寶麵有牛腩、牛肚同牛筋。三樣都煮得好冧,好入味。湯頭好清無乜油,但有好香濃嘅牛味。麵質彈牙有咬口,好食。個麻婆豆腐飯都煮得唔錯,辣辣地好開胃,送飯一流。飲品係正常台飲質素,下次會試下奶蓋系列,好似唔錯。環境感覺好舒服,好有台灣食店嘅感覺,值得一提,員工服務態度好好,感覺好warmP.S. 佢個牛肉麵麵質好唔錯,幾好食,cashier隔離有得買獨立包裝,有4款味,大家有興趣可以買黎試下。

犇之三寶麵有牛腩、牛肚同牛筋。三樣都煮得好冧,好入味。
湯頭好清無乜油,但有好香濃嘅牛味。麵質彈牙有咬口,好食。

個麻婆豆腐飯都煮得唔錯,辣辣地好開胃,送飯一流。

飲品係正常台飲質素,下次會試下奶蓋系列,好似唔錯。

2020-01-24
$100 (Lunch)
  • 犇之三寶麵
2020-01-22 175 views
我會說他的牛肉麵和樂面牛屋比較, 湯頭是比較淡口的類型, 加上她的炒辣椒油就剛好. 牛三寶麵有牛腩條, 牛肚和牛筋, 和典型的台式牛三寶配搭差不多. 牛腩條口感彈牙, 還有一陣甘香的藥材味, 和香港吃到的有點不同. 至於牛筋和牛肚, 和其他差不多就是. 反而蘿蔔做得相當入味而且腍身, 最為令人驚喜呢!
2020-01-16 231 views
搵餐廳途中無意中見到呢間犇之食堂,裝橫有特色好吸睛,原本以爲係食日本菜,細心一睇,先發現係一間台灣餐廳!話梅小蕃茄令我想起台灣夜市的話梅芭樂,用上鮮美可口的長形車厘茄,每粒好大好多肉,酸酸甜甜又多汁,係一款幾開胃的小菜。犇之推介Y爸皮蛋豆腐,有少少似硬豆腐的口感,頗重豆香,皮蛋Q 彈、甘香軟綿,撒上蔥花、鰹魚碎食法幾新鮮,味道層次分明。犇之三寶麵有牛腩、牛筋、牛肚,用料豐富,牛腩軟而不爛,牛筋林得黎有咬口,牛肚口感煙韌,可以再入味d。湯底香甜帶點微辣,蘿蔔煮得夠林夠入味,清甜無渣,扁身麵條彈牙都幾好味,仲見到餐廳有出售麵條、環保餐具,為環保出一分力!

2019-12-26 406 views
🔸犇之三寶麵🔸一碗麵可以試晒牛筋牛肚牛腩🐂🐮麵比較粗身彈牙 牛肉煮到好腍💓湯底係好香既牛肉味 吾覺意就飲左一大碗😁🔸鹽酥雞滷食飯🔸好多女仔食滷肉飯都會驚太肥膩🐽呢度既滷肉半肥瘦適中 熱辣辣既米飯配上微甜滷肉 ko成碗完全冇難度👍鹽酥雞炸到好香 酥脆可口💓
🔸犇之三寶麵🔸

🔸鹽酥雞滷食飯🔸

2019-12-23 3281 views
今日同條佬黎呢邊買聖誕禮物😌😌順便食埋bookmark左唔係好耐既呢間餐廳😏大約下午兩點黎到,排左十分鐘就有位😂職員安排我地坐門口bar枱,睇左陣餐廳叫左幾樣野😚🍺起司奶蓋炭焙烏龍茶(少甜)$35野飲率先黎到,我一向都認為芝士配茶好味過配水果🤣🤣而呢到既芝士鹹鹹香香既,而冰凍既烏龍茶好清新,所以幾夾幾好飲🤓開頭幾啖芝士太厚飲唔到下面既茶😂😂同埋唔知係融唔到定搞唔勻😅面頭既芝士有少少粒狀,但問題唔大既!🍅話梅小蕃茄$38🍜傳統清燉牛肉麵$78🤓小蕃茄係雪櫃拎出黎,又凍冰冰又有話梅酸咪咪,蕃茄咬落多汁非常juicy🤤🤤我覺得好驚喜幾鍾意喎,真心推薦既開胃前菜👍🏻👍🏻牛肉麵既湯底好清澈,同其他好濃好濁好油既牛肉麵既湯底好唔同!😚有四五塊大塊既厚牛肉,肉質好咬口得黎偏稔🤤而麵質地偏稔身,煙un啲的話我會更喜歡😂😂🌯眷村牛肉卷蔥餅$48我最期待既卷餅😂入面有酸菜青瓜及牛展,配料好足好齊,但餅皮略嫌太厚🙈食落較硬較乾😭的確有啲失望呀!!呢間小店整體表現係唔錯既😌上菜勁快😂😂落單後唔知有無十分鐘就到齊晒👍🏻👍🏻價錢係銅鑼灣大街黎講,都唔算太貴架啦!而我地坐既bar枱仔好細🤨對面一個女人叫左碗麵同野飲

🍺起司奶蓋炭焙烏龍茶(少甜)$35
起司奶蓋炭焙烏龍茶

🍅話梅小蕃茄$38
🍜傳統清燉牛肉麵$78
傳統清燉牛肉麵、話梅小蕃茄

🌯眷村牛肉卷蔥餅$48
眷村牛肉卷蔥餅

呢間小店整體表現係唔錯既😌上菜勁快😂😂落單後唔知有無十分鐘就到齊晒👍🏻👍🏻價錢係銅鑼灣大街黎講,都唔算太貴架啦!而我地坐既bar枱仔好細🤨對面一個女人叫左碗麵同野飲,加埋我地其實已經好逼夾😅😅見餐廳座位安排,原意好似係坐四五人😂😂😂感覺有啲太親密啵🙈食物質素都算唔錯,比一般台式牛肉麵店偏清淡無咁油膩,值得一讚😆而且更令我學識左犇個音係奔🤪

2019-12-14
Waiting Time
10 Minutes (Dine In)
$100 (Lunch)
起司奶蓋炭焙烏龍茶
傳統清燉牛肉麵、話梅小蕃茄
2019-12-14 615 views
去利園附近搵食,經過依間裝修懷舊文青風台式店,被外表吸引入左去🤡. 🌭大腸拼小腸 $40 (4/5)係台灣食得多,係香港好少有得食,糯米飯🍚嘅外皮食落口煉韌,裡面有啲花生嘅東西,好有口感!台式香腸香甜,配上蒜片葱同醃菜,好食👍🏻食到好飽.🍜麻辣牛肉乾拌麵 $68 (4.5/5)黑糖珍珠鮮奶 $38 (4/5)🌶麻辣辣得好過癮,拌麵係寬身少少嘅麵,索晒啲汁,好正!加埋一推切到十分幼身嘅牛肉乾同青瓜絲,一碗都夠晒飽!黑糖鮮奶綜和翻辣味,又唔太甜🥰.🍚宜蘭鹽酥雞滷肉飯 $72 (4/5)🧀起司奶蓋炭培烏龍茶 $35 (4.5/5)個炭培烏龍茶有驚喜!清清地夾埋起司奶蓋,減輕我嘅罪惡感🤡👍🏻鹽酥雞香脆唔太油,配上大大碗滷肉飯,正!. 士林炸花枝丸 $38 (4/5)不用多説,花枝丸,好吃!🥰🥰🥰

🌭大腸拼小腸 $40 (4/5)

🍜麻辣牛肉乾拌麵 $68 (4.5/5)
黑糖珍珠鮮奶 $38 (4/5)

🍚宜蘭鹽酥雞滷肉飯 $72 (4/5)
🧀起司奶蓋炭培烏龍茶 $35 (4.5/5)

士林炸花枝丸 $38 (4/5)
不用多説,花枝丸,好吃!🥰🥰🥰
  • 麻辣牛肉乾拌麵
  • 起司奶蓋炭焙烏龍茶
2019-12-09 606 views
臨時搵餐廳,哩間台灣野裝潢好靚好舒服。入面好多懷舊裝飾,打下卡都唔錯!丫爸皮蛋豆腐 - 皮蛋爽口,個汁好味話梅小蕃茄 -(推介)一咬落去爆酸汁超好味,好開胃犇之滷肉飯 - 普通,不過幾大碗大腸拼小腸 - 個蒜汁好味,仲有生蒜片可以夾黎食宜蘭鹽酥雞 - 炸得香脆夜市雞米花 - 類似麥樂雞,都幾好味牛肉卷蔥餅 - 味道幾特別,不過醬少左d麻辣牛肉乾拌麵 - 好香,食食下會開始覺得辣甜不辣 - 炸得好香口冬瓜茶 - 自家製煲,茶底味濃芋圓 - 好煙韌, 仲有好多仙草係底,但珍珠量太多

丫爸皮蛋豆腐 - 皮蛋爽口,個汁好味
話梅小蕃茄 -(推介)
一咬落去爆酸汁超好味,好開胃
犇之滷肉飯 - 普通,不過幾大碗
大腸拼小腸 - 個蒜汁好味,仲有生蒜片可以夾黎食
宜蘭鹽酥雞 - 炸得香脆
夜市雞米花 - 類似麥樂雞,都幾好味
牛肉卷蔥餅 - 味道幾特別,不過醬少左d
麻辣牛肉乾拌麵 - 好香,食食下會開始覺得辣
甜不辣 - 炸得好香口
冬瓜茶 - 自家製煲,茶底味濃
芋圓 - 好煙韌, 仲有好多仙草係底,但珍珠量太多

• 話梅小蕃茄
  • 宜蘭鹽酥雞
  • 麻辣牛肉乾拌麵
2019-11-22 551 views
punsfoodstyle is a Taiwanese restaurant which has fancy decoration that catches your attention very easily. Food and drinks were mediocre, except that I have to mention their briskets were very tender. Other than their instagrammable decoration, everything was just okay. ...What we ordered: ______________________________1)Pun’s signature beef noodle soup (brisket, tendon, tripe) $862)Minced pork rice w/ salted crispy chicken $723)Iced bubble tea $304)Roasted oolong tea cheese milk cap $35

What we ordered:
3)Iced bubble tea $30

2019-11-06 564 views
黎到5點15分 一坐低侍應就提醒我下午茶供應到530pm 提我揀好盡快落單叫左紅燒牛肉麵同埋葱油豬排乾拌麵 跟餐有杯凍綠茶 另外果個就加錢試下黑糖珍奶紅燒牛肉麵做得頗好 牛肉冧軟入味 麵身都彈牙好食 湯底好香好濃蔥油豬排撈麵個汁好香 撈麵食一流 係個豬排稍為失色 肉質偏硬無乜鮮味野飲方面 黑糖鮮奶已經叫左少甜但都係好甜😟個綠茶無叫少甜直情係糖水綠茶咁整體服務環境都ok 野食味道中等 但野飲就真係麻麻了

整體服務環境都ok 野食味道中等 但野飲就真係麻麻了
2019-11-03 396 views
一直都想嘗試這間餐廳,因為我很喜歡它的裝潢。我和朋友分別點了牛腩麵和酸辣麵。酸辣麵辣味適中,因為我不能吃太辣,所以對我而言剛好,不過分量太多,我明明已經吃了很多,但還是跟剛上菜時沒太大分別。至於朋友點的牛楠麵,我只吃了牛腩,沒有吃麵。牛楠鬆軟,亦有湯底的味道,我覺得普通。另外我們點了一碟甜不辣,質感「煙煙韌韌」,味道偏鹹,沒有很特別。我們發現有很多外國人會到這間餐廳吃飯,而侍應也可以用英語流暢地與他們溝通,我覺得對於一間位於購物熱點的餐廳而言,掌握語言,利於溝通,對於食客和餐廳都很重要。
一直都想嘗試這間餐廳,因為我很喜歡它的裝潢。
我和朋友分別點了牛腩麵和酸辣麵。

酸辣麵

牛腩麵

甜不辣

酸辣麵
2019-10-28 474 views
.🔻犇之食堂平時見呢間野都排晒隊,約阻朋友黎呢間試下啦,唔知係咪過阻新屎坑呢,冇人排隊唔使等,開心!由於同朋友都唔係好肚餓而大家都係雀仔肚,咁就嗌阻幾個小食一齊食,又可以試多幾款☺☺所以就冇嗌到主食啦~~.🔻話梅小蕃茄($38) 黎阻前茶開開胃先,呢個真係必點!我覺得佢係最好食既一味😍雖然唔係好食到話梅味,總之就都係酸酸甜甜果味野啦,佢同未浸既車厘茄好大分別,因為已經浸淋阻,所以唔係爽口,好肉肉感。建議成粒啪入口原汁原味😂.🔻士林炸花枝丸($38)大大粒,岩岩炸起超級熱辣辣,要灘一陣先放到入口😂口感好彈牙,同埋有小小花枝粒,好香口,呢個都好味😚.🔻宜蘭鹽酥雞($48)佢d炸野都係即炸,所以同樣地好熱辣辣,d雞肉還可以既,但就唔太有肉汁,我都係中意豪大大多d, 大件夾抵食😂sor.🔻廟口甜不辣($68)唔知係唔岩我口味定點,我真係唔係好識欣賞佢,我每樣都有試少少,但就冇件我係想食晒成舊既😂不過佢就可以比你試d平時去開台灣又想試又淆底既食物咁囉😂完。.總結係每樣份量都唔少,而且大多數都係$50樣左右,都幾抵食既,不過唯一唔滿意既係你會feel到佢趕你走咁,佢見你食完一樣就走黎問你仲要唔要,
🔻犇之食堂

話梅小蕃茄

🔻話梅小蕃茄($38)

士林花枝丸

🔻士林炸花枝丸($38)

宜蘭鹽酥雞

🔻宜蘭鹽酥雞($48)

廟口甜不辣

🔻廟口甜不辣($68)
總結係每樣份量都唔少,而且大多數都係$50樣左右,都幾抵食既,不過唯一唔滿意既係你會feel到佢趕你走咁,佢見你食完一樣就走黎問你仲要唔要,換然之佢走阻埋黎4次,然後見你冇晒野食就收埋你d餐具,一係你就講明用餐時間😂我係着重服務多過食物既人黎,所以再見。
話梅小蕃茄
士林花枝丸
2019-10-20 389 views
銅鑼灣台式小吃店👍🏻👍🏻👍🏻見到店名係三個牛🐮 以為專食牛 原來係台灣野食 唔錯唔錯 🥤芋圓奶綠(少甜少冰) $38 欣賞佢少糖 真係無糖的味道 同出面啲珍珠奶茶店的少甜相比 再少50%甜 所以下次可以試正常糖🥚丫爸的皮蛋豆腐 $42 超 級 好 食 🤤 停唔到口 唔會太大碟 皮蛋切到細細粒 同豆腐的比例啱啱好 🍖滷水併盤 $78 有雞翼 腐竹 牛𦟌。食到辣味 不過menu無mention 的 辣道尚可接受 因為太好食😚 $78黎講 佢好多料:雞翼2件 牛𦟌8塊 腐竹6-8件 🍚鹽酥雞滷肉飯 $72 好 抵 食!大大碗飯 6-8件鹽酥雞 滷肉就差少少味 但係唔差的👍🏻📜Overall:銅鑼灣食店黎講 佢的價錢好抵食 叫咗3樣野食 都係每人$100蚊多啲
銅鑼灣台式小吃店👍🏻👍🏻👍🏻
見到店名係三個牛🐮 以為專食牛 原來係台灣野食 唔錯唔錯
皮蛋豆腐
滷水併盤
鹽酥雞滷肉飯
2019-09-22
$110 (Dinner)
皮蛋豆腐
滷水併盤