2024-08-19 248 views
Puradak Chicken 嘅美味體驗 🍗✨琴晚放學之後,我同朋友決定去尖沙咀嘅韓國街睇下,試左legendary嘅 Puradak Chicken!入面嘅店員係韓國oppa, 識得講廣東話連普通話都講到🤣 真係好勁!puradak chicken被譽為“炸雞界嘅 Prada”,超級受歡迎!晚飯時間喺門口都等咗一陣先有得入,我地選咗半半炸雞(無骨)$238,可以選兩種口味,我揀咗秘製黑醬同瘋狂蒜香,真係等唔到要試吓!炸雞一上桌,啱啱好金黃香脆,咬下去時發出咁好聽嘅咔嚓聲!💥 秘製黑醬味道超特別,帶點甜味同微辣,完美襯埋炸雞嘅嫩滑。而瘋狂蒜香更係香氣四溢,食完根本停唔落口!🤤唯一係原來叫冇骨嘅話全部都係雞扒,如果鍾意食唔同部位嘅話推薦食有骨!鍾意食雞扒嘅話就可以叫無骨😛我哋仲點咗芒果梳打($88)、韓式炒粉絲($88)同爆栗墨魚圈($78)。芒果梳打清新冷飲,晴天飲一口真係好返!🌞韓式炒粉絲又滑又香,搭配啲蔬菜,味道真心好好;至於爆栗墨魚圈,口感彈牙,仲帶有栗子嘅細膩甜味,簡直完美!🥰整體感覺好開心,Puradak Chicken 的餐廳真係值得推介!下次一定要返嚟試下其他口味,已經
Puradak Chicken 嘅美味體驗 🍗✨

我地選咗半半炸雞(無骨)$238,

炸雞一上桌,啱啱好金黃香脆,咬下去時發出咁好聽嘅咔嚓聲!

我哋仲點咗芒果梳打($88)、
韓式炒粉絲($88)
同爆栗墨魚圈($78)。

整體感覺好開心,Puradak Chicken 的餐廳真係值得推介!下次一定要返嚟試下其他口味,已經開始期待啦!🎉
  • 瘋狂蒜香炸雞
朋友準備出國啦,所以約咗佢食飯見下面💖今次揀咗食韓國🇰🇷菜,韓國嘢當然緊係要揀食炸雞🍗啦,朋友推薦咗去Puradak chicken食。點了一份經典炸雞,佢地採用咗「先焗後炸」方式製作,將油份逼出,再炸到鬆脆,口感會變得鬆脆,而且食落去唔會覺得油膩💕而且一碟份量超足,完全係足夠4人食呀!淨係食炸雞點夠呀,當然要食牛肉紫菜飯卷!香濃嘅麻油味,每一口咬落去都超惹味🥰最後當然唔少得芝士雞蛋卷💕滿滿嘅芝士🧀,輕易拉絲!而蛋香都非常濃郁,食完令人回味無窮😍飲品則選了梅子汽水,甜度較低,容易入口~店鋪環境寬敞又舒服,無論係嚟輕鬆食晚餐定同朋友小聚傾計,都好適合!

飲品則選了梅子汽水,甜度較低,容易入口~
2024-08-16 177 views
當【PURADAK CHICKEN】黎香港開分店既時候已經好多人介紹話係炸鷄界既Prada(讀音相似),但之前人流好多,所以最近先去試左。有骨半半炸鷄:叫左粟米紫菜味,total有一隻鷄、用先焗後炸方式炮製將油份逼出再炸至酥脆、炸粉好薄、裏面仲好juicy。粟米味非常香甜同濃郁、有少少似sour cream既味道;紫菜味甜味比較少、用左韓式紫菜天婦羅做調味,幾特別。韓式炒粉絲:新鮮炒起、好多餡,而且好香麻油味。黑色芝士球:外層皮非常煙靭、裏面芝士拉絲,另外加左粟米調味粉更加香甜。炸紫菜粉絲卷:同外面其他餐廳唔同、感覺係自己整既、紫菜味非常香。

韓式炒粉絲:新鮮炒起、好多餡,而且好香麻油味。

嚟到尖沙咀韓國街🇰🇷 韓國餐廳真係多到唔知點揀🤔 今次就俾呢間黑白色主調嘅Puradak Chicken吸引到,食返個韓式炸雞開心吓😍半半炸雞 (有骨) ⭐️⭐️⭐️⭐️⭐️(韓式甜醬+粟米Corn-So Amazing)半半炸雞可以揀兩款味道,當中嘅韓式甜醬一早已經決定到,但係另一款味就諗咗好耐,因為呢度嘅炸雞實在有太多唔同嘅口味,而且好多味道都好新穎,最後我朋友揀咗粟米味,上枱見到嘅時候果然冇後悔😁 韓式甜醬正常發揮,不嬲都係咁好食!而粟米味就好似粟米濃湯嘅薯片咁,有一陣好吸引人嘅香甜味,炸雞上面平均地鋪滿粟米粉,所以食落淡淡粟米味,好特別嘅新嘗試❣️ 傳統辣炒年糕 ⭐️⭐️⭐️⭐️⭐️辣炒年糕一直係我嘅最愛😍 呢度嘅辣炒年糕我覺得有調校成比較啱香港人嘅口味,佢唔會好似韓國街頭嘅辣炒年糕咁,有時辣到食得好辛苦🥹 辣炒年糕嘅橙紅色醬汁,就咁睇已經覺得好開胃,年糕軟硬度同埋煙韌度都剛剛好,一條一條好容易就清晒!仲有唔好錯過辣炒年糕嘅雞蛋,雖然睇落係配角,但係其實都好好味㗎 !泡菜煎餅 ⭐️⭐️⭐️⭐️泡菜煎餅又係食韓國菜必食,呢度嘅煎餅除咗煎得外脆內軟,薄薄嘅煎餅入邊仲充滿泡菜👍🏻 印象中有啲韓國餐廳食泡菜煎餅會點

半半炸雞 (有骨) ⭐️⭐️⭐️⭐️⭐️
(韓式甜醬+粟米Corn-So Amazing)

傳統辣炒年糕 ⭐️⭐️⭐️⭐️⭐️

泡菜煎餅 ⭐️⭐️⭐️⭐️
泡菜煎餅又係食韓國菜必食,呢度嘅煎餅除咗煎得外脆內軟,薄薄嘅煎餅入邊仲充滿泡菜👍🏻 印象中有啲韓國餐廳食泡菜煎餅會點少少類似魚露嘅醬汁,不過呢度嘅煎餅酸辣度足夠,唔使點任何醬汁已經好惹味🤤

泡菜煎餅
2024-07-25
Type of Meal
Dinner
泡菜煎餅
2024-07-30 294 views
有炸雞界貴族之稱既韓國過江龍,特色系炸雞會先焗後炸,唔知同一般既炸雞會有咩分別呢?🌸雞翼雞槌(半份)(瘋狂蒜香味)半份既份量翼同槌分別各3隻,炸衣外面裹滿閃令令既蒜香蜜糖汁,接面撒上炸蒜粒粒。雖然裹滿醬汁,但炸雞依然咬落香脆!雞翼非常特多汁,雞肉嫩滑,兩個人勁快ko,後悔淨係叫左半份🥹蒜香愛好者必食呢隻味~🌸豬肉泡菜湯叫湯既話店員會問你需唔需要白飯~湯入面有金菇、豆腐、豬肉、泡菜等配料,辣度只屬於小辣容易接受。相比起出面既湯,呢度既調味會冇咁重手,無論餸飯/單飲都非常適合。🌸韓式辣炒年糕甜甜辣辣,年糕好煙韌,仲有啲魚糕、半隻雞蛋,非常地道韓國小食。🍺新得利啤酒🍹西柚梳打梳打夠濃味好fresh好好飲

🌸雞翼雞槌(半份)(瘋狂蒜香味)

🌸豬肉泡菜湯

🌸韓式辣炒年糕

🍺新得利啤酒
🍹西柚梳打
梳打夠濃味好fresh好好飲
2024-07-26 346 views
呢間係同朋友第二次去食,價錢合理,重點係炸雞有特別味又炸得唔乾,其他menu都好食🤤🌟半半炸雞(無骨)✨推介!青陽辣椒MAYO我自己鍾意少少辣加埋沙律醬好惹味,炸雞仲係juicy肉嫩。🌽Corn-so Amazing呢隻味都好特別,直程係平時食開嗰啲粟米湯零食嘅味,會食唔停口,入面仲有兩舊粟米。🧀黑芝芝波入面有流心芝士,外面好脆,個味咸咸哋咁幾好食。💫泡菜煎餅泡菜味重但唔太辣,邊邊位夠脆口。

🌟半半炸雞(無骨)
✨推介!青陽辣椒MAYO
我自己鍾意少少辣加埋沙律醬好惹味,炸雞仲係juicy肉嫩。
🌽Corn-so Amazing

🧀黑芝芝波
入面有流心芝士,外面好脆,個味咸咸哋咁幾好食。

💫泡菜煎餅
泡菜味重但唔太辣,邊邊位夠脆口。
2024-07-24 809 views
有炸雞界Prada 之稱嘅韓國過江龍😳 🍗係香港都開業咗一陣子,我估係佢個名Puradak同Prada似?定還是定價貴所以叫Prada?去試試叫Prada嘅原因! 半半炸雞(有骨/無骨) $238 老實講$238 半半口味仲要唔係指定,可以10隻味任選2隻,價錢同平時食開差唔多,並唔係Prada級價錢~ 所有口味都好吸引,我就揀咗招牌之一Corn-so amazing及少見紫菜脆脆炸雞,我呢啲鍾意食雞搥/脾位,當然叫咗有骨。Corn-so amazing以大量芝士粉配粟米,超香!芝士粉一定要夠多,配上脆炸口感先好食,雞件較預期中乾身,略為老咗少少🤏🏻,至於紫菜脆脆炸雞,有炸紫菜伴碟,紫菜粉歌多啲會更香。 黑芝芝波(爆粟口味) $68 黑芝芝波睇圖好吸引🤩仲有原味同爆粟口味可選,我又揀咗粟米🌽爆粟味,同Corn-so amazing一樣用大量芝士粉,我以為入面係麻糬波波咁黑芝麻餡,原來係拉芝加有層紫色粉團,有啲似炸芝士波咁。 炒年糕(秘製黑醬) $78 炒年糕唔食傳統口味就揀咗少見啲嘅秘製黑醬味,年糕有炸過,外層微硬,秘製黑醬味道係稠身啲醬油味,都幾惹味。

半半炸雞(有骨/無骨) $238

黑芝芝波(爆粟口味) $68

炒年糕(秘製黑醬) $78

炒年糕
1K
2024-07-23 278 views
韓國超有名的貴族炸雞開到來香港了!點無骨炸雞是竅門!必定嫩滑!🍗 HALF-HALF CHICKEN (Boneless)Black Aglio Sauce+GIMME BASAK 238秘制黑炸雞+紫菜脆脆炸雞黑炸雞加上脆蒜片,口味超濃郁!炸紫菜入口爽而帶甜,紫菜粉甘香乾爽!無骨炸雞夠嫩,是我到韓炸雞店必然之選Beef Bulgogi Stone-pot Bibimbab138韓式烤牛肉石鍋拌飯用上美國肥牛,太陽蛋,泡菜,加上一大支韓式辣豆瓣醬随意攪拌稍等一會讓飯焦凝聚,上軟下爽的飯焦口感,手到拿來!Pineapple Ade28菠蘿梳打水解膩甘甜,配炸雞果然是絕配!Chamisul Soju58韓式燒酒滿有特色,同樣值得試PURADAK CHICKEN (金巴利街) (尖沙咀)尖沙咀金巴利街7號地舖

秘制黑炸雞+紫菜脆脆炸雞

炸雞加上脆蒜片,口味超濃郁!
炸紫菜入口爽而帶甜,紫菜粉甘香乾爽!

無骨炸雞夠嫩,是我到韓炸雞店必然之選

韓式烤牛肉石鍋拌飯
用上美國肥牛,太陽蛋,泡菜,加上一大支韓式辣豆瓣醬随意攪拌

稍等一會讓飯焦凝聚,上軟下爽的飯焦口感,手到拿來!

Pineapple Ade

菠蘿梳打水解膩甘甜,配炸雞果然是絕配!

Chamisul Soju

韓式燒酒滿有特色,同樣值得試

PURADAK CHICKEN (金巴利街) (尖沙咀)

2024-07-21 268 views
><Runningman經常有炸雞PPL次次haha都冇得食仲要被blurred 咁啱今集就係puradak chicken雞翼雞槌Combo (138/半份)紫菜脆脆(+30)炸得乾身唔會油淰淰 吮住骨食更滋味 半份兩個人食啱啱好 仲有炸紫菜 醃蘿蔔韓式甜醬炒年糕(78)輕炸完更掛汁 年糕頗有嚼勁秘製黑醬炸蝦(88)炸蝦會跟埋薯條 黑芝芝波(58)外殼有d似麻糬波波 但入面就係芝士檸檬梳打/梅子梳打(28)見人哋嗌咗一jar><><><><><><><><><><PURADAK CHICKEN尖沙咀金巴利街7號地舖
Runningman經常有炸雞PPL
次次haha都冇得食仲要被blurred
咁啱今集就係puradak chicken
雞翼雞槌Combo (138/半份)紫菜脆脆(+30)
炸得乾身唔會油淰淰 吮住骨食更滋味
半份兩個人食啱啱好 仲有炸紫菜 醃蘿蔔
韓式甜醬炒年糕(78)
輕炸完更掛汁 年糕頗有嚼勁
秘製黑醬炸蝦(88)
炸蝦會跟埋薯條
黑芝芝波(58)
外殼有d似麻糬波波 但入面就係芝士
檸檬梳打/梅子梳打(28)
見人哋嗌咗一jar
><><><><><><><><><><
PURADAK CHICKEN
2024-07-21 241 views
好耐冇食過呢間韓國Prada炸雞,環境依舊,食物質素依然不變,令我最鍾意嘅一定係佢嘅雞半半炸雞(無骨)炸雞必點半半,半半可以點兩款味道啱晒我心大心細,雞可以揀有骨或者冇骨,唔鍾意輪骨嘅我一定揀無骨今次試帕布羅醬汁同紫菜脆脆帕布羅醬汁有啲似經典烤肉醬,食落去味道濃郁,咬落去雞肉滑嫩紫菜脆脆就比較清淡,主要用紫菜粉,上面仲有幾塊紫菜嘅天婦羅,天婦羅香脆,雞肉滑整體嚟講佢嘅雞依然冇退步,幾唔錯,份量都好多傳統辣炒年糕超耐冇食過炒年糕,炒年糕口感煙靭,配搭埋韓國辣醬愈食愈開胃🤤蔘雞湯好耐冇飲過韓國嘅人蔘雞湯,雞湯裏面真係有一隻細雞,湯既雞肉唔會好韌,而且仲見到真係有人心喺入面,但參味唔算好重,岩曬我整體環境都算光猛坐得舒服,唔會好嘈吵,而且當天去唔需要排隊,可以慢慢一路食一路傾偈唔怕被趕走
半半炸雞(無骨)
今次試帕布羅醬汁同紫菜脆脆
帕布羅醬汁有啲似經典烤肉醬,食落去味道濃郁,咬落去雞肉滑嫩
整體嚟講佢嘅雞依然冇退步,幾唔錯,份量都好多
蔘雞湯
📍PURADAK CHICKEN尖沙咀金巴利街7號地舖終於都有機會試呢一間有Prada 界炸雞嘅美譽!喺尖沙咀將軍澳奧海城都有分店!今次就試左尖沙咀分店,平日夜晚去都見到門口有一堆人等位餐廳雖然唔係好大,環境都算唔錯播住韓國歌令到個氛圍好好幻想自己身在韓國🤣✨半半炸雞有骨 $238炸雞採用先焗後炸嘅方法,令炸雞逼出油分減少油膩感覺!口味揀咗Corn So Amazing同瘋狂蒜香!個人覺得佢哋個醬汁真係幾好食特別係個Corn So Amazing 充滿粟米濃湯嘅味道😝✨魚糕湯 $138二人份量嘅魚糕湯!最初以為只有兩寸魚糕,但其實每一邊仲有好多魚糕片✨菠蘿梳打 $28 芒果梳打 $28食炸雞梗係要一杯凍飲爽一爽啦!叫梳打就啱晒啦😛
📍PURADAK CHICKEN
尖沙咀金巴利街7號地舖

終於都有機會試呢一間有Prada 界炸雞嘅美譽!
喺尖沙咀將軍澳奧海城都有分店!
今次就試左尖沙咀分店,平日夜晚去都見到門口有一堆人等位

餐廳雖然唔係好大,環境都算唔錯
播住韓國歌令到個氛圍好好
幻想自己身在韓國🤣

✨半半炸雞有骨 $238

炸雞採用先焗後炸嘅方法,令炸雞逼出油分減少油膩感覺!
口味揀咗Corn So Amazing同瘋狂蒜香!
個人覺得佢哋個醬汁真係幾好食

✨魚糕湯 $138
二人份量嘅魚糕湯!
最初以為只有兩寸魚糕,但其實每一邊仲有好多魚糕片

✨菠蘿梳打 $28
芒果梳打 $28
炸雞梗係要一杯凍飲爽一爽啦!叫梳打就啱晒啦😛
2024-07-12 297 views
去開韓國街買嘢, 是但入一間韓國鋪頭食應該無伏掛, 咁諗就錯喇雞唔好食, 完全無味, 未食過無味嘅韓式炸雞, 樂觀D 諗都算解鎖咗一個人生嘅成就, 嘗試咗一樣新嘢 雞唔好食泡菜應該ok 掛, 點知都係好淡味. 反而D 墊底嘅炸蝦片幾好食餐廳唔會提供水, 要飲水你就要比$10買佢嘅枝裝韓國水. 我就無遇到其它食評講嘅店員無禮貎, 係少D 笑容lor, 不過佢地係會安排幾枱客坐得好近, 我知我一個人食, 但成間鋪咁大lunch time 都係得3枱客比大家坐得鬆動D 都得掛唯一可取嘅係播D 歌幾好聽, 有D MV 睇下

餐廳唔會提供水, 要飲水你就要比$10買佢嘅枝裝韓國水.

唯一可取嘅係播D 歌幾好聽, 有D MV 睇下
2024-07-12
$117 (Lunch)
2024-07-11 796 views
呢間餐廳今個月我巳經食第二次,上次食既時候睇到隔離枱食緊既野,就巳經plan定再黎食過🤣🤣🤣 聽聞係炸雞界既Prada, 所以我今次一定要食炸雞🍗 !!!半半炸雞 $238炸雞使用「先焗後炸」既方法,令炸雞迫出油份,減少油膩嘅感覺,而且仲可以鎖住肉汁,做到外脆內嫩 🤤🤤🤤 有好多款口味選擇,秘制黑炸雞/青陽辣椒Mayo炸雞等等,而我今次叫左Corn-So-Amazing炸雞同埋紫菜脆脆炸雞,可以選擇有骨/無骨,懶人一定叫無骨🤣🤣 啖啖肉!!而且肉質嫩滑,配埋特制粟米湯味調味粉,夠曬惹味,仲好有誠意甘有兩舊粟米🤣🤣 另外,紫菜脆脆上面真會有幾塊炸紫菜既薯片係上面,幾得意,有啲似韓國零食甘,果然係有炸雞界Prada既名銜,名不虛傳,大推👍🏻👍🏻👍🏻 爆粟口味芝士🧀 大棒 $58原條芝士棒,同樣地炸到勁脆,內面芝士🧀 勁煙韌,仲可以拉絲🤣🤣🤣 一啲都唔漏🤤🤤🤤🤤 韓式甜醬炒年糕 $78年糕煙靭軟糯,口感極佳!配埋韓式甜醬,呈現出韓國地道風味😉 青蘋果梳打 $88 上次飲過勁好飲,今次仲要食炸雞,所以唔再叫一杯,直接叫左一Jar🤣🤣🤣 📍尖沙咀金巴利街7號地鋪#puradakchicken

半半炸雞 $238

爆粟口味芝士🧀 大棒 $58

韓式甜醬炒年糕 $78
年糕煙靭軟糯,口感極佳!配埋韓式甜醬,呈現出韓國地道風味😉

青蘋果梳打 $88

📍尖沙咀金巴利街7號地鋪

#puradakchicken

#韓國炸雞 #韓式料理 #韓式炸雞 #韓國 #韓國美食 #韓國美食推介 #尖沙咀美食 #炸雞

2024-07-07 166 views
初嚐炸雞界的Prada🌟炸雞味道選擇多,有多款特色醬料,看到都好想試~半半炸雞(有骨)$238炸雞使用「先焗後炸」方法,令炸雞逼出油份,減少油膩感,更能鎖住肉汁,做到外脆內嫩~炸雞皮都炸到薄脆~選了帕布羅酱汁和Corn-so Amazing。好推薦Corn-so Amazing,超喜歡!!! 粟米湯口味,粟米濃湯調味粉甜甜的很惹味,特別喜歡牛油粟米!!! 帕布羅酱汁較濃味香口~嫩豆腐湯$138味道不錯,內裡有海鮮翠肉瓜,兩個人share啱啱好~~什錦炸薯 $88有薯條薯角和薯格,炸得香口,薯角最美味~~惹味前菜小食!!cass $38 食炸雞當然要飲酒,韓國啤酒較順容易入口~
初嚐炸雞界的Prada🌟
炸雞味道選擇多,有多款特色醬料,看到都好想試~

半半炸雞(有骨)$238

選了帕布羅酱汁和Corn-so Amazing。

嫩豆腐湯$138
味道不錯,內裡有海鮮翠肉瓜,兩個人share啱啱好~~

什錦炸薯 $88
有薯條薯角和薯格,炸得香口,薯角最美味~~惹味前菜小食!!

cass $38
炸雞當然要飲酒,韓國啤酒較順容易入口~

PURADAK喺尖沙咀韓國街已經開業左一年,PURADAK韓國NO.1️⃣嘅高級烤焗炸雞,主打採用「先焗後炸」嘅方式炮製 ,將油份逼出再炸至酥脆 ,減低炸雞嘅油膩,令到每啖食落都好有口感😋! 我同熱愛食韓國野嘅朋友,今日決定就嚟試下。首先一定要叫左兩份主食:🍗韓式無骨炸雞(半份)🫓炒年糕(秘製黑醬)小食:🌯炸紫菜粉絲卷(6 件)🫔爆粟芝士大棒飲品🥤西柚梳打、梨肉汁、檸檬梳打、芒果梳打🍗炸雞真係吾錯,醬汁好好味、肉質又好Juicy; 爆粟芝士大棒好有驚喜!餐廳整體服務質素非常好,而且地點都好方便👍

我同熱愛食韓國野嘅朋友,今日決定就嚟試下。
首先一定要叫左兩份主食:
🍗韓式無骨炸雞(半份)
🫓炒年糕(秘製黑醬)
小食:
🌯炸紫菜粉絲卷(6 件)
🫔爆粟芝士大棒
飲品
🥤西柚梳打、梨肉汁、檸檬梳打、芒果梳打

餐廳整體服務質素非常好,而且地點都好方便👍

2024-06-26
$250 (Dinner)