2024-09-22 631 views
莆田餐廳(Putien)是一家享譽新加坡的米其林一星中餐廳,專注於福建菜和南洋風味的料理。餐廳氛圍溫馨優雅.菜品美味實惠.服務也非常貼心。還有手工辣媽醬。提供大大壺高山烏龍茶。香氣濃郁,口感清爽。//軟煎大黃魚外皮煎至金黃酥脆,內裡的魚肉則保持鮮嫩多汁。肉既有酥脆的外層,又保留了魚肉本身的細膩和鮮美。加上美味醬汁遇上煎至金黃酥脆的大黃魚完美搭配。//蒜蓉豆豉蒸鰻魚蒜香和豆豉醬汁均勻地包裹在鰻魚上,蘢仔排滿鰻魚。底層荷葉。使得每一口都能感受到濃郁的香氣。同時又不會掩蓋鰻魚的鮮嫩肉質。咬落好爽脆感覺。//興化炒米粉細膩柔滑的米粉吸收了豬骨湯汁的鮮美。撒上香脆的炸花生和炸紫菜、蝦、蛤蜊、肉丁、蔬菜等多種配料一起翻炒,讓每一口都充滿了豐富的風味香濃可口。//大白菜燉軟豆腐大白菜非常柔軟,入口即化,帶有自然的甜味.軟豆腐則滑嫩.加入蠔仔聖子蝦米。湯非常濃郁。//桂花陳皮燉雪梨燉煮後的雪梨軟糯,入口即化。桂花帶有一絲花香,讓整道甜品更加芳香怡人。陳皮增添了淡淡的柑橘香氣,與雪梨的甜味相得益彰。甜品口感豐富,還具有潤肺止咳的功效。//莆田老樹龍眼(敬送品嚐)經理服務周到。免費送一客冰鎮龍眼。龍眼果肉

//軟煎大黃魚

//蒜蓉豆豉蒸鰻魚

//興化炒米粉

//大白菜燉軟豆腐
大白菜非常柔軟,入口即化,帶有自然的甜味.軟豆腐則滑嫩.
加入蠔仔聖子蝦米。湯非常濃郁。

//桂花陳皮燉雪梨
燉煮後的雪梨軟糯,入口即化。

//莆田老樹龍眼(敬送品嚐)
經理服務周到。免費送一客冰鎮龍眼。

龍眼果肉厚實,口感細膩且多汁,帶有一種淡淡的花香味.老樹所產,果實的風味更加濃郁,核小肉多,吃起來非常滿足。
最後我忍唔住幫襯購買一箱188元(非常新鮮)

• 鹹香黃花魚
2024-06-27 1599 views
這間來自新加坡的國際知名餐廳獲獎無數,主打地道福建菜,其中一間分店位於中環L Place,店內環境摩登華麗,空間感十足,設有包廂座位,適合約會或多人聚會。莆田哆頭蟶 - $219/兩道採用官方認證的福建哆頭蟶鐵板鹽焗蟶以原生態黑泥養殖的哆頭蟶,有著金黃色的外殼,夠肥美飽滿,入口脆口鮮甜。鐵板鹽焗煮法是連續七年銷量冠軍,保留蟶子本身的鮮味及溫度。蒜蓉煎海蟶鮮嫩的肥蟶鋪滿濃濃的蒜蓉,淋上熱油,油脂更能帶出其鮮味。黃金荷葉包 - $38/1金黃酥脆的荷葉包鋪滿白芝麻粒,切開好鬆軟濕潤,夾著鹹香的肉絲及爽脆的洋蔥,香氣濃郁。芋泥香酥鴨 - $98酥而不膩的香酥鴨,有著厚厚綿密軟糯的芋泥好香甜,中間包裹著厚切的滷鴨肉,柔軟多汁。鹹香黃花魚 - $88黃花魚以蒜瓣肉著稱,魚肉如蒜瓣般塊塊分離,很容易去骨,完全不怕有魚刺,鹹香脆嫩。石鍋滑豆腐 - $98熱呼呼的石鍋現煎又能保持溫度,底部有一層煎蛋皮,滑豆腐外焦內嫩,更有肉碎及爽滑彈牙的蝦仁,鹹香的醬汁帶點微辛。薄荷枇杷凍 - $48以枇杷汁熬成果凍,鮮嫩多汁充滿彈性,有天然的枇杷酸爽。酥炸冰心榴槤 - $58新加坡特色甜品。金黃酥脆的炸衣毫不油膩,

莆田哆頭蟶 - $219/兩道
採用官方認證的福建哆頭蟶

蒜蓉煎海蟶
鮮嫩的肥蟶鋪滿濃濃的蒜蓉,淋上熱油,油脂更能帶出其鮮味。

黃金荷葉包 - $38/1

石鍋滑豆腐 - $98
薄荷枇杷凍
薄荷枇杷凍

薄荷枇杷凍 - $48
以枇杷汁熬成果凍,鮮嫩多汁充滿彈性,有天然的枇杷酸爽。

酥炸冰心榴槤 - $58
新加坡特色甜品。金黃酥脆的炸衣毫不油膩,包裹著榴槤果肉餡,香氣濃郁且又甜又綿密,更有香甜的南瓜醬。
紅毛榴槤汁
紅毛榴槤汁

紅毛榴槤汁 - $88/渣
完全不同於榴槤,味道近似百香味的酸甜,充滿營養又清新,濃稠又順滑。
2024-06-26
Dinner
2024-06-26 356 views
Eiko又去莆田食晚餐💗果然是Michelin Star推介餐廳🌟上年海蟶節回歸 還有更多選擇👍🏻莆田環境寬敞 大大的圓形卡位 優美舒適✨空間感一流 店員親切有禮 💕 服務態度仍然好👍🏻👍🏻 👍🏻🏖️每年4月起是吃蟶子的最佳時節莆田貼心地設計了不同蟶子美食務求滿足不同人士口味✨蒸炸煮焗炒樣樣齊$219可品嚐2道菜 性價比極高💓🪸鐵板鹽焗蟶鹽焗聖子上年第一次食 今年再Encore使用高溫鐵板再配上特製的鹽焗調味充分帶出蟶子原有鮮味 和鹹味完美結合🐚紅菇蟶湯分別用了蟶子與紅菇兩款福建名物煮成味道清甜入心 又有嚼勁 更有潤肺補腎 滋陰養顏等功效 紅菇配蟶子 鮮上加鮮椒鹽豬手🐷 必食推介外表金黃酥脆 散發出令人難以抗拒的香氣豬表皮炸至酥脆 咬下去時發出脆爽的聲音充滿了誘人的口感經過獨特的處理和烹調 保持了水分呈現出外酥內軟的口感和香氣四溢的味道肉質鮮嫩多汁 入口即化椒鹽的香氣與豬肉的鮮甜相融合讓人回味無窮的佳餚🐟百秒黃花魚是我在莆田最愛 顧名思義 只煮100秒的黄花魚 鮮甜美味魚肉鮮甜非常滑 魚湯的湯色清澈散發出鮮甜香氣🐓脆皮蒜香雞外表油光透亮 皮酥肉嫩 蒜香特別濃重香口惹味 🥬上湯莧菜莧菜亦

Eiko又去莆田食晚餐💗

☘️ 薄荷枇杷凍
夏天最適合清涼消暑的甜品
將枇杷熬成汁 再凝固成凍 口感爽滑
4 day(s) ago 0 views
莆田餐廳以其時令的季節菜式著稱,😍而到了11月,自然少不了大閘蟹這道美味。中環分店店內裝修令人感到舒適。💕大閘蟹除了傳統的清蒸做法外,✨還可以選擇油煎做法,大閘蟹的蟹膏豐富,我個人則偏愛清蒸的做法,因為這樣能夠品嘗到大閘蟹的鮮甜。蟹膏濃郁,蟹肉鮮美。😙金黃色的荷葉包裹著美味的🐷豬肉絲,香甜的洋蔥清甜,🧅夾入在金黃色酥脆誘人的荷葉包,入口是炸饅頭的酥軟口感。彷彿嘗到了豬扒包的風味,令人回味。

沒錯,這次又去吃蟹了,不過這次出街吃,貪方便🤓,不用自己處理。✅清蒸大閘蟹現時是吃乸的季節,大閘蟹的size 都不算小,清蒸一人吃剛剛好,留點肚吃其他。✅蟹黃燜豆腐本身以為是類似蟹粉豆腐,但其實不是!上面鋪滿了蟹黃,然後下面是蒸蛋加豆腐,然後還有肉碎,口感豐富很特別,第一次吃到這種做法。✅砂鍋黃花魚湯他們家的黃花魚湯真的一流,每次來都會叫。要知道,我平時很少很少吃魚湯,因為很多都不好喝又腥。但這碗超鮮,再加上老豆腐,超滿足。✅酥炒芋芯鹹鹹甜甜的口感,和想像中很不一樣,但是好吃的。芋頭夠粉,不知不覺會忍不住吃多了。有趣的是,開餐前還送了我們兩片文旦柚吃,幾開胃。如果有興趣,更可以即場購買。

✅清蒸大閘蟹

✅蟹黃燜豆腐

✅砂鍋黃花魚湯

✅酥炒芋芯

2024-10-17 153 views
今次去莆田食飯真係好開心,各式各樣嘅菜式都好正!同埋又有清蒸大閘蟹啦🦀真係超鮮!蟹肉鮮甜嘅味道,根本忍唔住一口接一口。蟹黃濃郁,佢哋仲送上薑茶搭配,話可以驅寒、暖胃💕跟住試咗阿元香草雞,肉質滑嫩,煮得啱啱好,絕對唔會過熟。整道菜充滿香草嘅香氣。再嚟係莆田地道豆腐,呢道菜睇落簡單,但味道卻好有驚喜!豆腐滑滑地,加上豐富,整個口感好豐富。興化炒米粉都好正,米粉好Q彈,炒得香味四溢,搭配嘅配料有海鮮、肉粒同菜都好豐富,必點🍜。

2024-10-13 209 views
莆田除咗蟶子同海鰻!依家仲有大閘蟹🦀🦀🦀有3款口味:清蒸大閘蟹 / 油煎大閘蟹 /熟醉大閘蟹~~ 每隻都係💲138~~💓仲貼心到出推2款 「 大閘蟹1人餐 」 (最多有10人餐),咁就唔洗約人話去就去,獨享大閘蟹,正!我呢款『 大閘蟹 1人餐💲398 』:套餐包括:前菜雙拼+大閘蟹2隻🦀🦀+一份主食+薑茶+紅棗花生湯~~ 🌟🦀🦀清蒸大閘蟹 2隻 莆田既大閘蟹來自水質清澈嘅江蘇養殖基地🦀肉質細膩飽滿又鮮甜😋 套餐細細隻但蟹黃豐厚綿密,柔潤甘香💛清蒸已經好食~ 🌟興仁炒米粉(例)米粉幼細又炒得爽身零油膩,而且料多有蜆肉、蟶子肉、蝦肉、豆腐皮、蝦米仔、菜etc~ 呢個散嗌都要$108~所以跟餐好抵食!🌟雙拼 係滷水豆腐 、蝦苗頭頭水紫菜~沒汁又鮮爽開胃~🌟紅棗花生湯 嘅花生仲煲至稔身,微甜滑溜~🌟☕️ 食完涼野飲返杯薑茶驅寒~~➖➖➖➖除咗原隻大閘蟹,莆田仲推出左四款大閘蟹菜色,我嗌咗其中一款:🦀《 蟹黃燜豆腐-例 💲118 》豆腐加上蛋嘅口感似梳孚厘,有蟹黃嘅淡淡鮮香,仲加上蔥花、蝦米、菇粒、花生碎等增加口感~~ 發現撈埋炒米粉食嘅話好夾架! ➖➖➖➖➖另嗌咗其中一款🎏鰻魚節菜式:🐟《 福
莆田除咗蟶子同海鰻!依家仲有大閘蟹🦀🦀🦀

我呢款『 大閘蟹 1人餐💲398 』:

🌟🦀🦀清蒸大閘蟹 2隻
莆田既大閘蟹來自水質清澈嘅江蘇養殖基地🦀

🌟興仁炒米粉(例)
呢個散嗌都要$108~所以跟餐好抵食!

🌟雙拼 係滷水豆腐 、蝦苗頭頭水紫菜~沒汁又鮮爽開胃~

🌟紅棗花生湯 嘅花生仲煲至稔身,微甜滑溜~
🌟☕️ 食完涼野飲返杯薑茶驅寒~~

➖➖➖➖
🦀《 蟹黃燜豆腐-例 💲118 》

➖➖➖➖➖
另嗌咗其中一款🎏鰻魚節菜式:
🐟《 福建特色紅精(例) 💲88 》
酒香中味帶微酸,配上脆炸鰻魚,既有淡淡酒香又有外酥內軟嘅口感,唔膩又惹味~

🎂🎂 適逢莆田開業24周年!中環分店仲送咗佢哋自家製嘅招牌辣醬,同酒券俾㖭🍷🍷** 酒劵只適用於中環分店** 🥂🥂 Cheers~~
2024-10-09
$200 (Dinner)
2024-10-09 212 views
今日嚟到位於中環嘅莆田食飯,餐廳嘅佈置非常之優雅,座位亦都好闊落,令到我成餐都坐得好舒服。最近莆田做緊鰻魚嘅菜式,我哋亦都點咗蒜蓉豆豉蒸鰻魚,鰻魚肉非常之厚,魚皮彈牙,魚肉入口有油香,完全冇腥味,非常之好味。芋香鴨外皮炸得好酥脆,芋頭入口有少少甜味,加埋鴨肉嘅油香,真係令人食唔停口啊。農家擦粉呢個擦粉嘅份量都幾多,有唔少嘅材料,包括少量嘅海鮮,以及係部份嘅內臟,份量都夠晒兩個人食。蒜蓉蒸虎蝦虎蝦嘅蝦肉好彈牙,每一隻都唔算太細隻,加上落咗蒜蓉去蒸,令到成個味道都好惹味。冰心榴槤榴槤入口非常之香,外皮炸得好酥脆,連埋啲汁一齊食,真係好好味呀。整體嚟講,我覺得今餐嘅食物質素都唔錯,鰻魚嘅菜式都好有特色。

農家擦粉

蒜蓉蒸虎蝦

冰心榴槤

2024-10-02 208 views
想喺中環食個晚飯,但又想太貴,就黎左呢度。環境無咁嘈雜,今期推廣鰻魚,叫左其中一款普寧豆醬焗鰻魚,鰻魚鮮爽,咸香豆香豆醬原來食鰻魚好夾。睇個樣似香港蠔餅,但呢個福建特色海犡煎有d mix左台灣蚵仔煎嘅感覺,少少香脆,非常好食。主食得叫左個類似銀絲卷味道口感嘅黄金荷葉包,餡料炒得好惹味,就咁食都正。我鍾意食芋頭,所以芋香鴨好岩食,因為芋蓉好香滑,一半鴨肉一半芋蓉飽肚又好味。其實仲有叫兩樣不過不失嘅菜,就係有少少南乳味嘅福建風味紅糟雞,同香豆味嘅芥蘭豆皮,中規中矩,但整體都係抵食。

黄金荷葉包
福建特色海犡煎
睇個樣似香港蠔餅,
福建風味紅糟雞(左)
普寧豆醬焗鰻魚
芥蘭豆皮(右)
黄金荷葉包
福建特色海犡煎
福建風味紅糟雞(左)
普寧豆醬焗鰻魚
芥蘭豆皮(右)
2024-09-25 265 views
莆田最近做緊活鰻魚推廣,以超優惠嘅價錢就可以食到新鮮嘅活鰻魚,可以選擇唔同嘅做法,例如豆豉蒸,普寧豆漿焗,清泉水煮等等!普寧豆醬焗鰻魚 $118莆田餐廳只用重量800-1000g,吃鱈魚粉長大的鰻魚,體長近70cm,肉質更厚實,新鮮鰻魚加熱後外皮收縮,呈現反卷狀,肉質有彈性!吉品溏心鮑(15頭)$188枕底呈珠粒狀,外形美觀,個頭亦大。枕高肉厚,口感柔軟嫩滑,食味濃郁鮮美。大白菜燉軟豆腐 $128湯頭清甜可口,大白菜軟腍,配上軟豆腐,暖胃之選福建紅菇海鮮鹵麵$138每次嚟莆田一定要叫呢個麵,閩南傳統菜式,加入咗豬腩肉,蔬菜,養生紅菇,蜆肉等等,湯底都是海鮮和肉類的精華,配上掛汁的麵條,一人都要食兩碗!

普寧豆醬焗鰻魚 $118

吉品溏心鮑(15頭)$188

大白菜燉軟豆腐 $128
湯頭清甜可口,大白菜軟腍,配上軟豆腐,暖胃之選

福建紅菇海鮮鹵麵$138
  • 普寧豆醬焗鰻魚
2024-09-12 299 views
每到中午時段,餐廳皆車水馬龍,人流不斷,座位舒服,上菜速度快,服務員也有很禮!冰鎮鮑魚,質感Q彈,面層再加上鹹香醬料,令鮑味更突出!原汁焗排骨,以傳統做法,再用1小時蒸出原湯,排骨一咬脫骨,肥瘦適中!普寧豆醬焗鰻魚,以出口級的活鰻魚製成,魚肉肥美香嫩,肉質彈牙!甜酸黃花魚的甜酸味道適中,黃花魚經油炸後,魚骨也化掉,吃起來全不費勁!莆田荔枝肉,肥瘦適中剛剛好,肉質軟腍,甜酸的味道更非常開胃~冬瓜薏米水超多薏米,薏米水更有黏稠感,材料十足,不太甜,清熱又怯濕~

冰鎮鮑魚,質感Q彈,面層再加上鹹香醬料,令鮑味更突出!

今晚又嚟咗媽咪最鍾意食嘅<莆田>,原來而家做緊新搞作,<蒲田活鰻魚,皮嫰肉彈牙>😎 以出口級嘅鰻魚作招徠,媽咪即刻雙眼發光,佢啱食,我就開心喇🥰今日去呢間喺中環中心附近嘅L Place分店,地方都好光猛同埋第一個感覺就乾淨企理,職員面露笑容,第一個印象已經滿分💯🌟辣汁花蛤味道比相像中淡,相反食到花蛤嘅鮮甜,微微辣嘅後勁又幾過癮☺️🌟椒鹽豬手呢個係<莆田>嘅招牌之一,記得喺荷裡活廣場店開始已經有食,皮脆肉嫰,名物🫶🏻🌟大白菜燉軟豆腐我好鍾意食燉既菜式,豆腐軟滑之餘,佢用咗少少蟶子蝦米帶出一種海鮮嘅鮮味,每一碗都暖入心🫶🏻🌟普寧豆醬焗活鰻主角出場😍😍 其實有四種唔同嘅活鰻菜式選擇,我最後就揀咗普寧豆醬😎😎 活鰻真係唔同啲,非常新鮮彈牙✌️ 菜色加入大量嘅洋蔥同蒜頭, 加埋普寧豆醬,非常惹味🌟🌟🌟🌟馬來風光類似馬拉盞炒通菜,關鍵係夠火喉,個醬好香🫶🏻🌟桂花陳皮燉雪梨最後緊係要個甜品啦,個燉雪梨真係清甜,淡淡既桂花陳皮令個甜品食起上嚟好舒服,讚👍<莆田>真係一間好穩定又定期有驚喜嘅中菜餐廳🥰 味道一啲都唔馬虎🫶🏻 今期呢個活鰻主題我覺得好出色,一定會介紹朋友嚟試下,真心推介🫶🏻

🌟辣汁花蛤

🌟椒鹽豬手

🌟大白菜燉軟豆腐

🌟普寧豆醬焗活鰻

🌟馬來風光
類似馬拉盞炒通菜,關鍵係夠火喉,個醬好香🫶🏻

🌟桂花陳皮燉雪梨

2024-09-01
$300 (Dinner)
2024-09-05 385 views
受到巴打的召喚,一起去莆田開餐。前菜是一碟近似鹹酸菜的醃菜,輕輕的鹹鹹酸酸的味道,正好用來開一下胃口。鹹香黃花魚,是把炸了的魚加入調味而成。黃花魚很是香脆,微鹹甚可口。脆皮蒜香雞鋪上大量的炸蒜,雞皮果然很脆,雞肉亦滑,好食到飛起!酥炒芋芯,食味鹹中帶甜,質感像是中秋節常食的芋仔,粉綿有致。黃金荷葉包事實上即炸饅頭,黏著芝麻增添香口,洋蔥豬肉餡是鮮甜多汁的。冰鎮苦瓜真心冰爽,苦瓜完全不苦,蘸點蜜糖即時提升美味程度!炸冰心榴槤,中心真是冰凍的,做到炸雪糕的效果,好不神奇!絕對是一處召喚吃貨的好地方!
受到巴打的召喚,一起去莆田開餐。
前菜小碟
脆皮蒜香雞
酥炒芋芯
黃金荷葉包
冰鎮苦瓜真心冰爽,苦瓜完全不苦,蘸點蜜糖即時提升美味程度!
冰浸苦瓜
炸冰心榴槤,中心真是冰凍的,做到炸雪糕的效果,好不神奇!
酥炸冰心榴槤
絕對是一處召喚吃貨的好地方!
Lunch
前菜小碟
脆皮蒜香雞
酥炒芋芯
冰浸苦瓜
酥炸冰心榴槤
位於近上環地鐵站位置方便,之前食過銅鑼灣同鑽石山分店,金錢嚟到中環都仍然保留到高質素嘅服務,而且裝修更加舒服,店員同經理都非常好服務,會主動介紹菜式🪄福建特色紅糟鰻地道福建特色美食,紅糟鰻賣相特別,色澤紅潤肉嫩多汁,味道帶點酒香,外脆內軟,好適合攞嚟配嘢飲🪄傅統海蠣煎福建特色海蠣煎係屬於蠔嘅一種,細細粒,肉質飽滿好鮮美,海蠣唔會太熟保留海蠣嫩滑,雞蛋香酥好香口🪄黄金荷葉包($38/片)每次必點!肉絲條同埋洋蔥甜,夾入酥脆荷葉包(質感似炸饅頭),好好食,感覺有少少似豬扒包味道🤣🪄福建海鮮滷麵另一個招牌菜之一,簡單用滷麵、豬骨、雞熬,已經湯濃郁鮮甜,配上各式海鮮,蟶子蜆等賦予味道,飽肚又好味🪄薑母鴨第一次食呢個菜式,鴨肉鮮嫩非常入味,用咗大量薑 再切絲,保留到鴨肉味之餘亦都好濃薑味,非常補身🪄莆田地道炆豆腐簡簡單單,用上豆腐做主角,配上各種調味嫩滑好食,面頭再加少少蔥花同花生,賣相好靚🪄傳統紅棗花生🥜湯唔會好甜,而且好香花生味😋餐後食一流🚩 莆田 (中環)中環皇后大道中139號L Place 7樓#addifoodie #addifoodie中環 @hkputien #foodie #ho

🪄福建特色紅糟鰻

🪄傅統海蠣煎

🪄黄金荷葉包($38/片)

🪄福建海鮮滷麵

🪄薑母鴨

🪄莆田地道炆豆腐

🪄傳統紅棗花生🥜湯
唔會好甜,而且好香花生味😋餐後食一流

🚩 莆田 (中環)
中環皇后大道中139號L Place 7樓
#foodie #hongkongfood #香港美食 #吃喝好去處 #週末好去處 #goodfood #周圍食 #情侶美食 #HKcouple #foodiecouple #美食 #香港美食 #香港餐廳推介 #香港好去處 #香港餐廳 #香港餐廳指南 #中環 #中環餐廳 #香港打卡 #慶生 #紀念日 #打卡 #中環美食 #香港打卡好去處 #hkfoodie #香港探店 #莆田 #福建菜
2024-08-22
Dinner
2024-09-01 236 views
莆田最初登陸香港嘅的時候已經光顧,最近發現菜式越來越多,每個季節都會轉餐牌,最近轉了以鰻魚為主的主打,今晚便來到中環分店。普寧豆醬焗鰻魚$118,平常吃的鰻魚,都以豆豉蒜蓉為主,今天便改用普寧豆醬做的鰻魚,鰻魚爽口彈牙,吸收了蒜頭和洋蔥的香味之後,層次感更加豐富。閩南薑母鴨$128,自從第一次吃過閩南薑母鴨之後,念念不忘,這個薑母鴨已經起骨,淡淡都是鴨肉,醬油味道香濃,帶點濃郁的酒香,如果味道淡一點更好。興發炒米粉$118,採用了類似新竹米粉的幼身米粉,加上海鮮的鮮味,內裏還有點蔬菜,配合自家製的豆瓣醬,層次感豐富。鹹香黃花魚$88,黃花魚外脆內軟,差不多有一條細的黃花魚份量,連魚頭都非常香脆可口。紅毛榴槤汁$38一杯,雖然名稱有榴槤,不過這杯飲品,沒有榴槤味道,酸中帶甜,非常美味。桂花陳皮燉雪梨$48,廚師已經將雪梨的心挖出,爽甜的雪梨肉內藏滿冰糖的香氣,加上陳皮和桂花的味道,這個甜品非常美味。👍👍👍👍👍酥炸冰心榴槤$58,榴槤肉經過雪凍之後,外表有層香脆的酥皮包裹着,另外亦都有南瓜汁配合,層次感豐富,如果南瓜汁改成其他果汁或榴槤汁,可能有不同的結果。