2024-08-11 263 views
早前知道莆田開新店喔🥳 中環新店裝潢美觀舒適, 食物一向水準好高尤其蒜蓉蒸海鮮, 食材一定要新鮮才能留得住客人,我自己便是一直支持者💝蒜蓉蒸海蟶蟶子肥美可口,加上蒜蓉味將其鮮味更為突出呢!另外都喜歡鮑魚炆豬手入味好吃到不得了,豬手軟滑腍又惹味,鮑魚彈牙新鮮老酒哆頭蟶老酒選用上等糯米製成,係一種半甜型紅曲黃酒🍶每食一隻都啜到老酒混合蟶子的鮮甜味呀!同樣好吸引呢!埋單中環店好像比其他分店價格高少少, 但環境清優都不錯
早前知道莆田開新店喔🥳
中環新店裝潢美觀舒適, 食物一向水準好高

蒜蓉蒸海蟶
蟶子肥美可口,加上蒜蓉味將其鮮味更為突出呢!

另外都喜歡鮑魚炆豬手
入味好吃到不得了,豬手軟滑腍又惹味,鮑魚彈牙新鮮

老酒哆頭蟶
同樣好吸引呢!

埋單中環店好像比其他分店價格高少少, 但環境清優都不錯
2024-07-10 362 views
係時候又要食蟶子啦,今年都係黎莆田食,中環分店坐得好舒服,店員服務都幾好😁🔸 蟶子套餐 (HK$219)呢個2食套餐好抵,分別叫左鐵板鹽焗蟶子,鹽焗味好香;仲有蟶子炒金黃蛋,配蛋都好match,蟶子好肥美,數量都幾多😎🔸莆田荔枝肉 (HK$98)酸酸甜甜味道好開胃,食完一舊就想食下一舊🔸脆香蒜皮雞 (HK$168)賣相好吸引,滿滿嘅蒜粒以及香脆外皮,肉質都好嫩~🔸 芋香鴨 (HK$98)厚厚嘅芋泥包住鴨肉,口感好特別,而且入口有唔同層次嘅香味🔸 鮮貝燴絲瓜 (HK$98)蔬菜就叫左呢個絲瓜 ,下面仲有有個細蠟燭可以恆溫🔸 鐵鍋包菜飯 (HK$118)成嗰鐵鍋入面有好多料嘅燜飯,例如包菜、滷肉、蝦米、香菇及乾貝等,十分豐富~

🔸 蟶子套餐 (HK$219)

🔸莆田荔枝肉 (HK$98)
酸酸甜甜味道好開胃,食完一舊就想食下一舊

🔸脆香蒜皮雞 (HK$168)
賣相好吸引,滿滿嘅蒜粒以及香脆外皮,肉質都好嫩~

🔸 芋香鴨 (HK$98)
厚厚嘅芋泥包住鴨肉,口感好特別,而且入口有唔同層次嘅香味

🔸 鮮貝燴絲瓜 (HK$98)
蔬菜就叫左呢個絲瓜 ,下面仲有有個細蠟燭可以恆溫

🔸 鐵鍋包菜飯 (HK$118)
2024-07-07 239 views
是反復會去吃的餐廳,(´,,•∀•,,`)這次吃了之前沒吃過的一些~莆田荔枝肉,外酥里嫩🥰整個味道會像咕嚕肉,但味道更精細,肉吃起來很軟嫩,嫩而不柴,也沒有骨頭,醬汁剛好!(^з^)-☆吃到底部的話,因為微酸😍也不會覺得膩,好吃的!阿元香草雞🐔是涼菜,吃起來挺入味的,雞肉也很嫩,夏天吃挺开胃的。鐵板鹽焗蟶,蟶子很鮮~٩(๑ᵒ̴̶̷͈᷄ᗨᵒ̴̶̷͈᷅)و鹽焗肯定香啦,😘吃起來也不會過老,不錯。

2024-07-02 179 views
以前對閩菜的印象還停留在扁肉、土筍、佛跳牆,看到這家莆田餐廳感覺很新奇,😍品嚐一下果然打開了新世界的大門~芋香鴨,芋泥腦袋可太喜歡喜歡啦!✨鹹口的芋泥包著無骨鴨肉,裹上面糊一下,香迷糊啦~應季食材正當時,💕蟶子肥美又鮮甜,椒鹽或薑蔥炒都好吃,連朋友都贊不絕囗~興化炒米粉 福建的米粉跟廣東的不一樣,🤓特別特別地細,但是炒得一點都不乾噎,炸到酥脆的紫菜很好吃!餐廳的環境不錯,服務員也會細心地詢問口味偏好,💖整體都很滿意~

2024-06-30 194 views
莆田一年一度嘅蟶子節又黎啦❤️鍾意蟶子,肯定唔會錯過啦😝219蚊就可以試到兩款唔同食法嘅蟶子👍🏻CP值真心好夠蒜蓉蒸海蟶蒜蓉蒸蟶子係每次黎都必選嘅食法👍🏻因為真係好啱我口味😊首先佢哋嘅海蟶夠新鮮肥美,食落鮮味十足又滿足😍加上佢哋嘅蒜蓉味好香好濃郁❤️所以整體食落好惹味蔥姜炒海蟶佢哋嘅蔥姜炒海蟶都唔錯㗎👍🏻 呢款嘅海蟶比蒜蓉蒸嘅仲要再肥美啲,所以食落滿足感再多啲❤️加上蔥姜炒香得黎又唔會搶左海蟶嘅鮮味👍🏻都係一個唔錯嘅選擇鹹香黃花魚呢個係我每次黎莆田都必叫嘅小菜,食落啖啖肉得黎,又夠香脆同鹹香👍🏻愛吃魚嘅朋友一定要試下芋泥香酥鴨愛吃芋泥嘅朋友呢款都幾唔錯😋鴨肉夠香又唔柴,芋泥又夠香夠綿滑,加上脆口嘅外皮❤️整體食落香脆又好味福建特色海蠣煎呢款有啲似蚵仔煎😝食落香得黎又啖啖都係海蠣同鮮味👍🏻加上粉唔算多😝都係幾有驚喜嘅一道菜另外,我哋仲叫左興化炒米粉($118)、馬來風光($82)同桂花陳皮燉雪梨($48)❤️三款都好好食🤤尤其係炒米粉又香又足料 👍🏻 燉雪梨香甜又潤喉👍🏻食曬真係好滿足

蔥姜炒海蟶

鹹香黃花魚

芋泥香酥鴨

福建特色海蠣煎

2024-06-28 226 views
🔹️一心諗住到中環 “蒲田” 食個三點三, 到達時間剛好3:15pm, 原來last Order是3:30pm, 4pm前要離坐, 但經理好好人, 沒有催促我們, 落埸時間還招呼周到🧑‍💼 真心抵讚💯👍 食材優質、師傅烹調味道一流👨🏻‍🍳 價錢合理💰 🔸️冰鎮南日鮑🧆鮑魚肉質厚身, 口感爽口彈牙, 味道鮮甜👍🔸️百秒黃花魚🐟百秒黃花魚只用一百秒蒸熟魚, 熟度剛好, 肉質幼細嫩滑, 配上清香鮮甜魚湯, 滋味有益😋🔸️風味燘涼瓜🥘師傅以秘製醬汁烹調, 更特顯出涼瓜甘甜🤤🔸️福建海鮮滷麵🍲以魚湯底、麵身幼滑容易入口, 海鮮以蝦、蜆和八爪魚, 新鮮滋味🥢🔸️桂花陳皮燉雪梨🍐味道甘香清甜, 滋潤養顏💃

🔸️冰鎮南日鮑🧆
鮑魚肉質厚身, 口感爽口彈牙, 味道鮮甜👍

🔸️百秒黃花魚🐟

🔸️風味燘涼瓜🥘
師傅以秘製醬汁烹調, 更特顯出涼瓜甘甜🤤

🔸️福建海鮮滷麵🍲

🔸️桂花陳皮燉雪梨🍐
味道甘香清甜, 滋潤養顏💃

Type of Meal
Tea
2024-06-24 108 views
每年不同季節莆田都會推出時令菜式,今晚知道推出了蟶子,便來到這裏。八種吃法一次點兩$219兩道,鐵板鹽焗蟶、蒜蓉蒸海蟶酒。鐵板鹽焗蟶,鐵板非常之熱,要小心觸碰到,否則灼傷就不好了。聖子味道鮮甜,加上鐵板的熱力令到鹽份發揮,帶出了蟶子的原本味道。蒜蓉蒸海蟶:蒜蓉的香味令到蟶子的鮮甜味道更佳,加上蔥花和醬油,已經非常美味。芋泥香酥鴨$98,香脆的外皮包裹着軟糯的芋泥,中間更夾着鴨肉,這個菜式非常美味。鹹香黃花魚$88 ,黃花魚香脆可口,帶點鹹香味道,每次來到,都必點這道美食。酒香竹筒蝦$48蝦肉爽口彈牙,帶着酒的香氣,這個菜式非常精緻。白果芋泥$48,芋泥甜度適中,雖然沒有潮州食肆做得這麼出色,不過亦可以解除相思之苦。薄荷琵琶凍48,這個甜品,對喉嚨及肺部非常有幫助,又不會過甜。酥炸冰心榴槤$58,榴槤肉表香脆的炸醬包裹着,沒有擋得住榴槤的美味。冬瓜薏米水一渣 $68 ,冬瓜薏米具有清熱作用,而且不會過甜。

八種吃法一次點兩$219兩道,鐵板鹽焗蟶、蒜蓉蒸海蟶酒。

2024-06-23 173 views
最近去咗莆田食飯,真係有幾道餸菜值得推介俾大家。首先,要提到嘅係 姜母鴨。呢道菜用料新鮮,鴨肉嫩滑,湯底入味,帶有濃郁嘅薑香,同埋少少嘅辣味,食落去暖笠笠,非常適合冬天食。再來係 芋香鴨,呢道菜將鴨肉同芋頭完美結合,芋頭煮得啱啱好,入口即溶,鴨肉亦非常入味,兩者配合得天衣無縫,令人回味無窮。另外,農家擦粉亦唔錯。呢道菜係用粗糙嘅米粉炒製,加入大量蔬菜同肉類,味道香濃,口感豐富,充滿鄉村風味。蟶炒黃金蛋亦係必試之一。蟶仔肉質鮮嫩,炒得恰到好處,配上黃金蛋,味道鮮美,色香味俱全,食完一口仲想再食。最後一定要提嘅係蒜蓉蒸海蟶。呢道菜用蒜蓉同海蟶蒸煮,蒜香撲鼻,海蟶非常鮮甜,蒸嘅過程保留咗海蟶嘅原汁原味,非常清甜可口。總括嚟講,莆田餐廳係一間值得一試嘅地方,特別係佢哋嘅鴨肉系列同海鮮料理,真係令人一試難忘。

最近去咗莆田食飯,真係有幾道餸菜值得推介俾大家。

2024-06-22 136 views
莆田 - 特色中菜廳今日介紹一間位於中環區嘅中菜廳,喺港九新界都有分店,主打福建菜,仲會按着時令嘅食材推出限定嘅菜式。$219/ 2 道蒜蓉蒸海蟶最地道經典嘅食法,濃郁嘅蒜蓉加上蔥段,將蟶子嘅鮮味帶出。椒鹽哆頭蟶非常香口嘅,椒鹽配上鮮味嘅海蟶。辣汁花蛤 $98醬汁辣辣地夠晒野味嘅爽口蜆肉。芋香鴨 $98非常考功夫嘅一道菜,外層香脆包着綿綿嘅芋泥蓉,當中夾着啖啖肉嘅鴨肉。紅燒豬蹄鮑魚煲 $228超級濃郁甜味嘅紅燒醬汁加上啖啖肉骨膠原嘅豬蹄同埋爽口彈牙嘅鮑魚。
莆田 - 特色中菜廳

$219/ 2 道
蒜蓉蒸海蟶
最地道經典嘅食法,濃郁嘅蒜蓉加上蔥段,將蟶子嘅鮮味帶出。

椒鹽哆頭蟶
非常香口嘅,椒鹽配上鮮味嘅海蟶。

辣汁花蛤 $98
醬汁辣辣地夠晒野味嘅爽口蜆肉。

芋香鴨 $98

紅燒豬蹄鮑魚煲 $228
2024-06-21 87 views
呢間中環新店有好多卡位和圓枱,好啱三五知己聚會。最近海蟶節,做緊$218就可以食到兩款蟶子料理!👉🏻鐵板鹽蟶子蟶子新鮮肥美,鐵板上,有爆炒過嘅感覺,保留了原汁原味,鹽味恰到好處。👉🏻蒜蓉蒸蟶子大大份蒜泥放表面,上枱已經充滿香味,蟶子肉質鮮嫩多汁,入口甜甜地,口感佳。⁠Lunch hour可以食到set,可選兩款小食、一款主食、有燉湯甜品添,組合美觀,色香味俱全。餐盤由多格小碟組成,整體精緻。冰鎮鮑魚鮑魚肉質鮮嫩彈牙,冰鎮後口感更加爽脆。醬汁調味充滿酒味。蝦苗拌紫菜紫菜帶有清爽感覺,酸酸甜甜,入口凍冰冰,好開胃。莆田荔枝肉配白飯肉味香甜,口感軟嫩無骨,酸甜味特別醒神。金湯佛跳套餐佛跳牆湯料充足,鮑魚、海參、雞肉、瑤柱、花膠,湯汁由各種海鮮入味,味道濃郁鮮美。興化炒米粉米粉軟棉,跟各種食材如肉絲、蝦仁等一齊炒,係經典嘅福建炒粉。另外仲有滷水豆腐,冰鎮苦瓜和百秒黃花魚等小菜,全部的即叫即整,夠新鮮!
呢間中環新店有好多卡位和圓枱,好啱三五知己聚會。

最近海蟶節,做緊$218就可以食到兩款蟶子料理!

👉🏻鐵板鹽蟶子

👉🏻蒜蓉蒸蟶子

冰鎮鮑魚
鮑魚肉質鮮嫩彈牙,冰鎮後口感更加爽脆。醬汁調味充滿酒味。

蝦苗拌紫菜
紫菜帶有清爽感覺,酸酸甜甜,入口凍冰冰,好開胃。

莆田荔枝肉配白飯
肉味香甜,口感軟嫩無骨,酸甜味特別醒神。

金湯佛跳套餐

興化炒米粉

2024-06-18 82 views
今晚約了細妹去中環莆田食海蟶😋,上次來過呢間分店覺得幾舒服,食物美味。😍餐廳今個月仲做緊莆田海蟶節,219元有2款海蟶菜式,有優惠當然要下單。✨莆田扁肉湯:有紫菜同扁肉,味道帶微酸,幾開胃。❤️椒鹽哆頭蟶第一次食呢個煮法,炸得非常香口惹味。❤️薑蔥炒海蟶海蟶肥美,吸收薑蔥的香味。✨莆田荔枝肉 每次必食先,酸甜香脆。🐐白切羊肉 特色福建菜, 食落有少少似燻蹄。😍金湯佛跳牆好矜貴嘅菜式,有鮑魚,花膠,竹笙及海參等貴價食材,湯底濃郁鮮甜。😘甜品:白果芋泥芋泥幼滑,不會過甜。

✨莆田扁肉湯:

有紫菜同扁肉,味道帶微酸,幾開胃。

❤️椒鹽哆頭蟶

第一次食呢個煮法,炸得非常香口惹味。

❤️薑蔥炒海蟶

海蟶肥美,吸收薑蔥的香味。

✨莆田荔枝肉

每次必食先,酸甜香脆。

🐐白切羊肉

特色福建菜, 食落有少少似燻蹄。

😍金湯佛跳牆

😘甜品:白果芋泥

芋泥幼滑,不會過甜。

2024-06-18
就嚟到👨🏻父親節,準備帶爸爸去食好西,不過爸爸一向嘴刁,所以我哋通常會食過覺得好食之後先帶佢去食。星期六就叫大嚿一齊同我去呢一間餐廳試一試佢哋個“雙親節套餐“諗住好食父親節就帶爸爸黎。.🥢家鄉燜筍乾:筍乾柔嫩無渣,燜得非常入味,甜甜地帶點醬油鹹香,入口油潤油潤的,很不錯。.🥢海參一品煲:海參爽口彈牙,裡面還有蟶子、燒肉、西蘭花、大蔥等等。燒肉是珍寶size,半肥半瘦,醬汁濃厚,好下飯。.🥢鮮貝燴絲瓜:本來以為只係套餐裡面嘅一個普通蔬菜,點知竟然好有驚喜,雖然比不上海參的名貴,但卻能同樣地令我好中意。鮮貝令絲瓜非常鮮甜,滑溜溜的每一口,清新且順喉,食完感覺好舒服。.🥢竹笙蟹肉魚鰾羹:鹹度剛好,竹笙蟹肉和魚鰾的份量都不少,還有些瑤柱和蟲草花等增加口感。.🥢興化炒米粉:一碟炒米粉內有多種材料,包括蟶子、脆花生、蜆肉、肉絲、蝦米、香菇、紫菜等等,味道口感都甚具層次,加點自家製辣椒醬就更為惹味。.🥢建蓮雪耳湯配紅團:雪耳湯冰凍消暑,熱辣辣的紅團外層黏糯好似芋圓口感,內層則是低甜綠豆餡,一熱一凍,互相配合,滿足。.🥢除咗套餐之外,見到佢哋做緊蟶子節優惠,$219可以order兩款蟶子菜式,所以我哋

🥢建蓮雪耳湯配紅團:

🥢除咗套餐之外,見到佢哋做緊蟶子節優惠,$219可以order兩款蟶子菜式,所以我哋就叫咗哆頭蟶炒蛋同老酒豎海蟶試下。哆頭蟶炒蛋邊度好似奄列咁,貌相幾靚,裡面有洋蔥、香菇、蘿蔔、蟶子等等,最後再在表面撒上香蔥,整體幾香口同健康,唔會好油膩。雖然炒蛋唔錯,不過要說我嘅飛佛,還要老酒豎海蟶,海蟶飽滿無沙,老酒滲透入每一寸肌里之中,令海蟶鮮甜中更多了幾分酒勁香氣,令人食完都覺得意猶未盡。

工作既忙碌暫時解決不了,唯有調整心態平衡一下!上星期經過荃灣「莆田」諗起中環岩岩都開左新分店,媽媽又未食過😌就約媽媽去中環分店試下,位置唔難搵,都係喺食肆林立既L.place 😂我本身幾喜歡莆田既裝修,座位寬敞坐得舒服!眼睛眨眨原來又瓊了海蟶季節😂上次我食過鐵板鹽焗今次就換一換款色,叫左一份蒜蓉蒸海蟶同蟶炒金黃蛋,$219/2道菜真係好抵食,果然海鮮類蒸係最食得出精華,海蟶隻隻飽滿爽甜,蒜蓉醬帶出海蟶鮮甜味~~~阿元香草雞原來係冷盤,有點似滷水味道,口感札實都幾好食😋莆田荔枝肉必點😂無辦法我係生果菜式人~甜甜酸酸最岩我~石鍋滑豆腐佢個汁好好味,餸飯一流~玉子豆腐又帶蛋香❤️風味燜苦瓜我已經到左可以吃苦瓜的年紀🤣要篇中和一下的確很好!黃金荷葉包洋蔥肉絲夾入炸得香脆金黃既荷葉包,其實我一個人可以罎女哂二份🤣我仲想我個荷包好似佢咁飽滿金黃😆酥炸冰心榴槤召喚榴槤愛好者❤️我之前每次想點都賣晒,今次終於食到了!有點似炸鮮奶但換成榴槤蓉做饀料,好邪惡🤣**依家登記做會員仲有現金券送,詳情參閱佢地官方資料(因為我過目即忘,So Sorry!)

阿元香草雞
原來係冷盤,有點似滷水味道,口感札實都幾好食😋

莆田荔枝肉
必點😂無辦法我係生果菜式人~甜甜酸酸最岩我~

石鍋滑豆腐
佢個汁好好味,餸飯一流~玉子豆腐又帶蛋香❤️

風味燜苦瓜
我已經到左可以吃苦瓜的年紀🤣要篇中和一下的確很好!

黃金荷葉包

酥炸冰心榴槤
召喚榴槤愛好者❤️我之前每次想點都賣晒,今次終於食到了!
有點似炸鮮奶但換成榴槤蓉做饀料,好邪惡🤣

• 黃金荷葉包
  • 酥炸冰心榴槤
  • 蒜蓉蒸海蟶
2024-06-02 96 views
母親節同媽咪撐枱腳食個lunch,帶佢嚟呢間米芝蓮餐廳,價格合理,而且出品有保證!因為係lunch hour我哋order咗兩份莆田1人餐~前菜有家常豬蹄凍、頭水紫菜、冰鎮南日鮑、冰浸苦瓜,款款上碟精緻,可以食多幾款,最有驚喜係凍鮑魚,大大隻,入口彈牙,有酒香和鹹香,凍冰冰好入味👍主食:軟煎黃花魚金黃色澤表面呈現微微焦香,有濃郁魚香,肉質細嫩多汁。莆由荔枝肉肉質有適度Q彈感,即叫即整,外脆內入口味,酸甜口味,很有風味。另外散叫嘅椒鹽豬手和香甜金錢粿,椒鹽豬手外層金黃酥脆,內里軟嫩,筋位入口即化,有咸香,好香口。金錢粿香甜軟糯,口感層次豐富,作為甜品一流!

因為係lunch hour我哋order咗兩份莆田1人餐~

主食:
軟煎黃花魚

金黃色澤表面呈現微微焦香,有濃郁魚香,肉質細嫩多汁。
莆由荔枝肉

2024-06-01 91 views
午餐去吃,真的非常超值,特別是金湯佛跳牆套餐,性價比極高~黃金荷葉包~肉絲鬆軟,洋蔥吸肉汁後,味道更香甜,夾上酥脆的荷葉包,超好吃~芋泥香酥鴨~外層炸得非常香脆,內裡的芋泥很棉密,中間再夾上鴨肉,口感層次豐富~金湯佛跳牆~這個價錢太對得起了,平日只吃這個已要2百多,現在午餐價還會有興化炒米粉、飲品或甜品;佛跳牆材料非常豐富,有乾瑤柱、花膠、海參、雞、鵪鶉蛋、竹笙、鮑魚及松茸,湯底更燉足6小時,性價比很高;而興化炒米粉炒至爽身而帶點水份感,有鑊氣,加上炒香了的花生及紫菜等,味道更香口~莆田荔枝肉~排骨肉非常鬆軟,外層亦炸得薄脆,甜酸汁味道亦剛剛好~桂花陳皮燉雪梨~喉嚨不適的必吃,很潤喉,甜甜的桂花味亦很香~酥炸冰山榴槤~冰火交融,內裡濃香的榴槤肉是冰涼的,而外層卻是熱辣辣的酥脆外層,加上芒果汁同吃,清而不漏~
午餐去吃,真的非常超值,特別是金湯佛跳牆套餐,性價比極高~