2024-05-27
成日見到廣告好吸引嘅$219兩道蟶子,一直都想食依間,最近中環開佐分店,今日收工終於約到朋友一齊去食一坐低就有一壺荔枝桂花茶,好濃桂花味,茶味回甘$219兩道蟶子,有8款煮法可以揀,我地就叫佐銷量冠軍嘅嘅鐵板鹽焗蟶,同寫住再次回歸嘅蔥姜炒海蟶💁🏻♀️🌟鐵板鹽焗蟶粗鹽同花椒上面放住一粒粒飽滿嘅蟶子,焗得乾身但又能鎖住蟶子原本嘅鮮味同肉汁🌟蔥姜炒海蟶蔥姜同所有海鮮都好夾,醬汁包住蟶子,咸香帶出蟶子嘅鮮甜海鮮味🐟砂鍋黃花魚湯我哋叫佐例牌嘅份量,但上到枱個鍋嘅份量比想像中多好多,起碼可以夠四至六人飲砂鍋盛住原條香煎黃花魚配上硬豆腐和芫荽,以慢火熬鎖住魚嘅鮮味,魚肉🐟嫩滑🥬馬來風光鮮鹹嘅三巴醬炒翠嫩嘅通菜🐤芋香鴨外面酥脆內裡軟滑嘅芋頭蓉包住鹹香嘅滷水鴨肉,特別鮮味。🍚鐵鍋包菜飯原個鐵鍋上枱,另外有碟花生、蝦米、蔥同芹菜粒,可以按照自己嘅喜好加落去個飯再撈勻。本身飯裏面有肉粒同聖子粒等海鮮,足料又好食。最後我哋叫咗兩個甜品❤️薄荷枇杷凍有原粒新鮮枇杷,下面係冰冰涼涼又滑捋捋嘅果凍,清甜爽口💛桂花陳皮燉雪梨清甜嘅圓過雪梨配上甜甜嘅桂花糖,清潤又香甜
一坐低就有一壺荔枝桂花茶,好濃桂花味,茶味回甘
🌟鐵板鹽焗蟶
🌟蔥姜炒海蟶
🐟砂鍋黃花魚湯
🥬馬來風光
鮮鹹嘅三巴醬炒翠嫩嘅通菜
🐤芋香鴨
外面酥脆內裡軟滑嘅芋頭蓉包住鹹香嘅滷水鴨肉,特別鮮味。
🍚鐵鍋包菜飯
最後我哋叫咗兩個甜品
❤️薄荷枇杷凍
有原粒新鮮枇杷,下面係冰冰涼涼又滑捋捋嘅果凍,清甜爽口
💛桂花陳皮燉雪梨
清甜嘅圓過雪梨配上甜甜嘅桂花糖,清潤又香甜