2024-04-30 99 views
L.Place 新開咗莆田,環境又靚又光猛,有好多梳化位,好好坐,仲有lunch set可以選擇添!椒鹽豬手:兩片起order,椒鹽豬手外皮酥脆,口感有嚼勁,椒鹽味道鮮美濃郁,帶有微辣,好香口。莆田荔枝肉荔枝與嫩滑嘅肉排真係好夾,口感鮮嫩多汁,啖啖都食到荔枝嘅甜美,酸酸甜甜。福建特色海蠣煎海蠣節獨有嘅菜式,賣相金黃,口感鮮美,味道鮮咸帶有海蠣嘅原汁原味,令人回味!燉湯: 建蓮排骨雪耳湯排骨燉得軟軟,湯汁清澈入口甘甜,唔錯!小食拼盤有多款選擇,我哋揀咗鹵水嫩豆腐、冰鎮苦瓜、蝦苗拌紫菜、家鄉炆筍乾,款款都有獨特風味,一人想試多幾款啱唒。主食興化炒米粉米粉綿軟細滑,好吸湯,口感鮮嫩順滑,各種配料都算多,有蟶子、雞蛋、紫菜等,啖啖都覺得好鮮味。經典臘味包菜飯包菜脆嫩,臘味豐富,入口有鹹香,味道豐富,睇落細細碗,但其實食落都幾飽肚,好滿足🌸

椒鹽豬手:

莆田荔枝肉

燉湯: 建蓮排骨雪耳湯
排骨燉得軟軟,湯汁清澈入口甘甜,唔錯!
小食拼盤

主食
興化炒米粉

經典臘味包菜飯
2024-04-27 79 views
原來中環都新開咗莆田係L Place 7/F,餐廳裝修格調舒適。今日去咗食吓蟶子節。$219可8款點2款本人覺得好抵食。鐵板鹽焗蟶熱辣辣鹽焗蟶子店員窩心提示小心塊鐵板熱。食落鮮甜肥美。鹽焗絕對可以帶出蟶子既鮮味。蒜蓉蒸海蟶蟶子配上蒜蓉同薑蔥絲。食落鮮嫩肥美。芋香鴨外層炸得好鬆化食落芋泥同帶有咸香味既鴨肉好好味。椒鹽豬手皮脆肉嫩,外脆肉軟真係好惹味。紅菇海鮮滷麵呢一款麵有十幾種料,食落真係好滿足好豐富。紅菇仲係好有益既食材。
原來中環都新開咗莆田
係L Place 7/F,餐廳裝修格調舒適。
今日去咗食吓蟶子節。

$219可8款點2款本人覺得好抵食。

鐵板鹽焗蟶
熱辣辣鹽焗蟶子
店員窩心提示小心塊鐵板熱。

食落鮮甜肥美。
鹽焗絕對可以帶出蟶子既鮮味。

蒜蓉蒸海蟶
蟶子配上蒜蓉同薑蔥絲。
食落鮮嫩肥美。

芋香鴨

外層炸得好鬆化
食落芋泥同帶有咸香味既鴨肉好好味。

椒鹽豬手
皮脆肉嫩,外脆肉軟
真係好惹味。

紅菇海鮮滷麵
呢一款麵有十幾種料,
食落真係好滿足好豐富。
紅菇仲係好有益既食材。

2024-04-22 116 views
莆田 - 時令蟶子菜品今日介紹一間位於中環區嘅中菜館,主打福建嘅閩菜,而最近仲有限定嘅蟶子節,推出多款唔同烹調方法嘅特色蟶子菜品。蟶子節限定 $219/2款鐵板鹽焗蟶可以將蟶子嘅味道原原本本呈現出嚟嘅鹽焗食法,簡單嘅海水鮮味。薑蔥炒海蟶另一款就係海鮮常見嘅煮法薑蔥炒,不過這款就類似薑蔥炆蟶子比較貼切。福建特色海蠣煎 $128啖啖海蠣肉嘅特色煎,有口感之餘又夠晒鮮。砂鍋黃花魚湯 $138原條黃花魚熬製嘅奶白色鮮味魚湯,當中作加入豆腐、芋頭等配料。
莆田 - 時令蟶子菜品

蟶子節限定 $219/2款
鐵板鹽焗蟶

薑蔥炒海蟶

福建特色海蠣煎 $128
啖啖海蠣肉嘅特色煎,有口感之餘又夠晒鮮。

砂鍋黃花魚湯 $138

2024-04-17 135 views
第一次來到莆田中環新分店,裝修明亮時尚,座位夠多好舒適。💖做緊蟶子節優惠,219元可以選擇2款蟶子菜式,經理話蟶子優惠前日先開始,今年蟶子特別大隻飽滿😋💯🍶老酒豎海蟶用黃酒蒸煮,充滿酒香。海蟶非常鮮甜. 🔥蔥薑炒蟶子好香口惹味,有鑊氣👍😋莆田荔枝肉小朋友最愛,食到汁都撈😝🦆芋香鴨想試好耐,外皮酥脆,芋泥包著鴨肉。🥢興化炒米粉每次來必食,米粉炒得夠乾身,配料好多。🌽鮮榨玉米汁天然玉米香甜,口感濃郁,好回味。❤️🥜閩南花生湯傳統福建糖水,食出媽媽的味道😉😋現在做會員晚市惠顧滿 500元,有50元折扣,另外中環店有外賣自取8折優惠。
第一次來到莆田中環新分店,裝修明亮時尚,座位夠多好舒適。

🍶老酒豎海蟶

用黃酒蒸煮,充滿酒香。海蟶非常鮮甜.

🔥蔥薑炒蟶子

好香口惹味,有鑊氣👍

😋莆田荔枝肉

小朋友最愛,食到汁都撈😝

🦆芋香鴨

想試好耐,外皮酥脆,芋泥包著鴨肉。

🥢興化炒米粉

每次來必食,米粉炒得夠乾身,配料好多。

🌽鮮榨玉米汁

天然玉米香甜,口感濃郁,好回味。❤️

🥜閩南花生湯

傳統福建糖水,食出媽媽的味道😉😋

2024-04-17
係L Place新開既莆田, 環境好正有空間感, 裝潢雅緻, 店員全部好有禮貌, 成個感覺好舒服。好快已經準備好熱茶同埋前菜小食。趁海蠣節一定係order $228有2道既海蠣菜式🦪同一食材有7種唔同製法, 仲款款都好有特色。🧡福建特色海蠣煎🧡農家海蠣湯🧡兩道菜都落足料, 啖啖都食到粒粒飽滿既海蠣!! 海蠣煎外層帶酥脆感, 加埋蛋香好好味。農家海蠣湯帶點醋既酸香, 鮮味又開胃, 一丁點腥味都冇!軟煎大黃花魚成隻手臂咁長既黃花!! 外層煎到好香有D位仲帶微脆, 內裡魚肉鮮嫩, 條魚好新鮮! 醬汁醬油香突出, 伴飯一流! 見到出左唔少新菜式,  叫左個一品醉蚶同埋甜品白果芋泥。獅蚶隻隻都好鮮甜, 一口一粒配上惹味秘製酸辣汁, 超滋味~以白果芋泥作結超滿足, 芋泥口感細膩, 味道濃厚!無論環境,服務定食物都好正🧡🧡🧡

好快已經準備好熱茶同埋前菜小食。

🧡福建特色海蠣煎🧡農家海蠣湯🧡
兩道菜都落足料, 啖啖都食到粒粒飽滿既海蠣!!

海蠣煎外層帶酥脆感, 加埋蛋香好好味。
農家海蠣湯帶點醋既酸香, 鮮味又開胃, 一丁點腥味都冇!
軟煎大黃花魚

見到出左唔少新菜式,  叫左個一品醉蚶同埋甜品白果芋泥。
獅蚶隻隻都好鮮甜, 一口一粒配上惹味秘製酸辣汁, 超滋味~
以白果芋泥作結超滿足, 芋泥口感細膩, 味道濃厚!
無論環境,服務定食物都好正🧡🧡🧡
2024-03-08 535 views
最近餐廳喺中環開咗新店,現時做緊海蠣節,新推幾款以海蠣為主嘅菜式,7種食法,一次點倆會有特別優惠!呢間分店裝潢十分優雅,座位寬敞,空間感十足,適合同屋企人嚟享受福建菜🫶黑松露海蠣燒豆麵好大一盤,適合多人share,以骨湯熬製,濃郁鮮香嘅山海雙珍,燜至豆麵爽滑入味,飲落溫和,麵條Q彈,滑嘟嘟好難夾起,另外值得一讚嘅係海蠣份量十足,鮮甜可口,原汁原味,好有驚喜😎惹味之選有九層塔香燜海蠣,呢款都好值得一試,海蠣外層酥脆,咬落鮮嫩搭配香噴噴嘅九層塔同洋蔥後再淋上特調醬汁燜製,一個字,正!個人喜歡芋泥香酥鴨,酥炸芋泥夾著厚切滷鴨肉,酥糯鹹香,店員建議搭配辣醬,果然唔介少錯,會令整體味道昇華咗!蔬菜類都有唔少選擇,營養均衡,健康又好味道,鮮貝燴絲瓜以雞湯熬煮,軟淋入味,一粒一粒咁接住食,食到停唔到口😜 地道燜豆腐加入海鮮同雞蛋一齊燜製,份量好多,偏清淡,老少咸宜、而芥蘭豆皮係清炒嘅,鹹香味突出,滑嫩爽口,性價比高!

熟悉我的朋友都知道《莆田》是我的最愛😍得知最近他們進駐中環,是繼銅鑼灣之後港島區第二間分店放工後就約朋友過來試試❤️餐廳氛圍一如既往予人一種溫馨、優雅的感覺在這裏吃飯特別放鬆☺️‣ 金絲麥皮蝦($228)麥皮蝦是新加坡名菜蝦肉肉質爽滑、多汁炒香了的麥皮配上大大隻新鮮的蝦吃起來口感豐富,屬於必吃佳品🍽️‣ 精美四小拼 ($138)將四份前菜合為一,最適合選擇困難症患者🤣無論是紫菜、筍片、香腸和土筍凍都很有特色當中最特別就是土筍凍,同時有鹹鮮酸甜的味道😙‣ 九層塔香燜海蠣 ($128)九層塔的香味令炸過的海蠣味道更香口燜到好入味👍🏻👍🏻沒想到兩者配合的挺好的🫶🏻建議幾個人分著吃❤️現在還有限時優惠,$228可享有2道海蠣主題菜式🤩‣ 芋香鴨 ($98)每次來莆田都必點芋香鴨外層炸粉酥脆,而且很薄中間就是超軟糯的芋泥和滷鴨肉鴨肉完全沒有騷味,鹹香味突岀,很好吃🤩💭 C͟o͟n͟c͟l͟u͟s͟i͟o͟n͟已經介紹過很多次的莆田,總是不會讓人失望的😍在中環上班/旅遊的你不妨過來試試🙌🏻💰Total: $651.2 ($325.6pp 已包括10%服務費)📍莆田|@hkputien中環皇后大道中139號The L.Plac
熟悉我的朋友都知道《莆田》是我的最愛😍
得知最近他們進駐中環,是繼銅鑼灣之後港島區第二間分店
放工後就約朋友過來試試❤️

餐廳氛圍一如既往予人一種溫馨、優雅的感覺
在這裏吃飯特別放鬆☺️

‣ 金絲麥皮蝦($228)
麥皮蝦是新加坡名菜
蝦肉肉質爽滑、多汁
炒香了的麥皮配上大大隻新鮮的蝦
吃起來口感豐富,屬於必吃佳品🍽️

‣ 精美四小拼 ($138)
將四份前菜合為一,最適合選擇困難症患者🤣
無論是紫菜、筍片、香腸和土筍凍都很有特色
當中最特別就是土筍凍,同時有鹹鮮酸甜的味道😙

‣ 九層塔香燜海蠣 ($128)
九層塔的香味令炸過的海蠣味道更香口
燜到好入味👍🏻👍🏻
沒想到兩者配合的挺好的🫶🏻
建議幾個人分著吃❤️

現在還有限時優惠,$228可享有2道海蠣主題菜式🤩

‣ 芋香鴨 ($98)
每次來莆田都必點芋香鴨
外層炸粉酥脆,而且很薄
中間就是超軟糯的芋泥和滷鴨肉
鴨肉完全沒有騷味,鹹香味突岀,很好吃🤩

💭 C͟o͟n͟c͟l͟u͟s͟i͟o͟n͟
已經介紹過很多次的莆田,總是不會讓人失望的😍
在中環上班/旅遊的你不妨過來試試🙌🏻

📍莆田|@hkputien
中環皇后大道中139號The L.Place 7樓
全港多間分店🫶🏻

🚩更多同類餐廳 #foodstep_中菜
🚩更多同區餐廳 #foodstep_中環 #foodstep_上環

📣Like & Share & Follow @ourfoodstephk_
🙏🏻謝謝你的支持,成為我努力分享的動力💪🏻
2024-03-02 1208 views
莆田最近推出咗「莆田海蠣節」,精選七道經典海蠣🦪菜餚,包括:煎、炸、燜、煮,用了時令的海蠣肉質豐滿,口感鮮甜。⭐️現在 Storellet成為莆田會員,可用 Storellet裏面嘅莆田優惠券午市同晚市都可以使用⭐️套餐超抵食,只需$228可選擇兩道海蠣菜式🔸福建特色海蠣煎海蠣🦪經過煎炸,外層酥脆,內部則保持著鮮嫩的質感。煎炸過程中,海蠣釋放出濃郁的海鮮香氣😋🔸九層塔香燜海蠣以砂鍋形式呈現,海蠣🦪包住薄薄嘅炸漿,炸得十分脆口,配上九層塔十分惹味😋🔸黃金荷葉包|$76肉絲條和洋蔥炒得很惹味,夾入酥脆荷葉包,十分之夾🙂🔸芋泥香酥鴨|$98鴨肉用芋泥包裹着之後炸香,芋泥是用煮熟的芋頭搗成的,質地滑順細膩,口感豐潤。芋泥的甜味和鴨肉的鮮美完美結合,帶來了一種甜與鹹的平衡😋🔺莆田一人餐|$138 (只限中環店)這套餐十分抵食,可選2 前菜+1 主菜+1 湯+1甜品🔸冰浸苦瓜🔸蝦苗頭水紫菜🔸花旗參鬚燉排骨湯🔸荔枝肉配白飯🔸紅棗蓮子雲耳湯整體感覺很好,環境舒適,服務周到,下次會帶媽媽再嚟🙂

套餐超抵食,只需$228可選擇兩道海蠣菜式

🔸福建特色海蠣煎

🔸九層塔香燜海蠣

🔸黃金荷葉包|$76
肉絲條和洋蔥炒得很惹味,夾入酥脆荷葉包,十分之夾🙂

🔸芋泥香酥鴨|$98

🔺莆田一人餐|$138 (只限中環店)
這套餐十分抵食,可選2 前菜+1 主菜+1 湯+1甜品
🔸冰浸苦瓜
🔸蝦苗頭水紫菜
🔸花旗參鬚燉排骨湯
🔸荔枝肉配白飯
🔸紅棗蓮子雲耳湯

整體感覺很好,環境舒適,服務周到,下次會帶媽媽再嚟🙂
莆田一人餐
荔枝肉
紅棗蓮子雲耳湯
莆田一人餐
荔枝肉
紅棗蓮子雲耳湯
2024-02-28 422 views
海蠣的季節又到了,這店更有7種食法,還有推廣價可以228元任選2款,很抵吃喔~滷水嫩豆腐和冰鎮苦瓜~都是跟1人餐的小食來,豆腐滷汁入味,苦瓜則比想像中清爽,還有已稀釋了的蜜糖可用來沾著吃,清甜可口~花旗蔘鬚燉排骨湯~湯味甘甜濃郁,排骨的軟骨都被燉至入口不費勁,火喉十足~荔枝肉~酸甜醬汁的味道比例得剛剛好,肉件更是無骨,肥瘦即中,腍軟易吃~鮑魚辣椒小炒肉~鮑魚切片跟青椒及肉片抄香,味道帶點微辣,很開胃~紅棗蓮子雪耳湯~很滋潤,有很多雪耳,甜甜的飯後吃特別舒服~粟米汁~溫度暖暖的,很香濃的粟米味道,清甜可口~

紅棗蓮子雪耳湯~很滋潤,有很多雪耳,甜甜的飯後吃特別舒服~

粟米汁~溫度暖暖的,很香濃的粟米味道,清甜可口~