2016-10-24 537 views
今次係同個朋友慶祝生日,想搵d有酒飲嘅地方食,順道可以飲杯嘢,所以揀了棉登徑呢間Quaver House。地點易搵,就係棉登徑嘅中間,門口有道白色拱門,有點科幻感覺。剛好就到萬聖節,餐廳門口及帶枱位置都裝飾了萬聖節飾品,增添氣氛!今次只得兩人食,所以揀選了set dinner 二人餐分別有沙律及餐湯、main course 可揀選兩款,另有甜品及餐飲!首先來的是香草蕃茄水牛芝士沙律原先諗住水牛芝士會較滯,但無諗過佢唔滯之餘仲好滑溜,有點清新,可能是相配蕃茄及火箭菜,相當醒胃我哋亦點選了飲品Mojito 及Chokoboru !Mojito 相對比平時大杯,有一條冰柱在杯內,但隨著冰柱融掉,飲品亦較淡!而另一杯Chokoboru因裡面有Tabasco及較濃郁嘅酒精味道,比較不易入口再來就是這個南瓜蓉湯,裡面有一絲絲的南瓜,非常之甜,很好飲,原先想飲哂這湯,但飲吓飲吓已經有點飽,所以決定留肚食主菜主菜揀了美國安格斯肉眼選了六成熟,雖然來到時已接近八成,但亦無很老的感覺,仍相當滑溜好味,亦很易切開,加上配合粗形薯條,本人十分喜愛,很有口感而另一主菜就是蒜片辣椒蟹肉扁意粉,第一啖已嘗到辣辣的味
主菜揀了美國安格斯肉眼
而另一主菜就是蒜片辣椒蟹肉扁意粉,第一啖已嘗到辣辣的味道,很惹味,但除了辣味就嘗不到其他味道,雖有些菇作配料但並未覺得裡邊有蟹肉,略為遜色
食飽飽後我哋就點了幾杯Craft beers試飲,佢有三款,我哋就試哂三款
我哋順序由淡至濃試
-Blanche-呢隻淡d,有d似Hoegaarden
-Moinette-呢隻泡泡好綿密,但好快就無哂d泡泡,但我朋友飲唔知點解覺得有罐頭回鍋肉嘅味道,好好笑

-Saison Dupont-呢隻最濃,有濃濃嘅麥味
個人我會比較喜歡Moinette

最後仲有甜品梳孚厘,但已經飽到食唔落啦

今餐晚餐食物係好味道嘅,但飲品就真係麻麻,如果再嚟我會想試吓佢嘅漢堡!
2016-10-19
$450 (Dinner)
Celebration
Birthday
Dining Offer
Coupon
  • 南瓜湯,安格斯肉眼
2016-10-22 385 views
好朋友就結婚要我做姊妹 話要約埋出泥傾 rundown 同聚一聚 我同準新娘都放假 所以就一早出左尖沙咀行街食飯 見到呢間 bar and restaurant 氣氛好似唔錯 有得食有得飲又有野玩 我地見到個 set dinner 幾抵食 就試下佢啦 個南瓜湯好真材實料 不過飲多兩啖有啲漏 飲唔哂 沙律都唔錯 尤其係個水牛芝士好好味 主菜終於到喇 嘩 塊牛扒超巨型 仲好香添 因為我唔鐘意見血 叫左 medium well 煎得好靚 切開仲有少少粉紅色唔會好似大部份餐廳咁 7成變左全熟 過左一陣朋友既豬鞍都上枱喇 賣相幾好 不過份量好似有啲少 但食落原來好好食 因為我好怕豬好鞋口 乾爭爭 但呢個豬鞍好 juicy 配埋個蜜桃蘋果醬 清新又唔油膩 兩個 main course 都配有薯條 粗薯條炸得好好味 茄汁都唔洗點 不過又湯又沙律 兩個女仔食真係食唔哂 食到咁上下侍應好細心 問我地洗唔洗個甜品落左單先 因為今日甜品係梳乎里要即叫即焗時間比較長 等緊甜品既其間 其他姊妹都陸陸續續到 待應幫我地轉左去張大啲既枱 原來餐廳分左兩個 area 出面係餐廳 入面玩味濃啲似酒吧 仲有張 beer

主菜終於到喇

嘩 塊牛扒超巨型 仲好香添
因為我唔鐘意見血 叫左 medium well 煎得好靚
配埋個蜜桃蘋果醬 清新又唔油膩 兩個 main course 都配有薯條 粗薯條炸得好好味 茄汁都唔洗點 不過又湯又沙律 兩個女仔食真係食唔哂 食到咁上下侍應好細心 問我地洗唔洗個甜品落左單先 因為今日甜品係梳乎里要即叫即焗時間比較長 等緊甜品既其間 其他姊妹都陸陸續續到 待應幫我地轉左去張大啲既枱 原來餐廳分左兩個 area 出面係餐廳 入面玩味濃啲似酒吧 仲有張 beer pong 枱俾人玩 我地好快就傾完正經野 因為見到有人玩乒乓波我地又想玩😂😂 我地大部份人都未玩過 職員好詳細咁講左啲規則同教我地玩 我地玩左幾鋪就走lu 今日好滿足 名符其實 Eat Drink Play!
美國安格斯肉眼
燒美國極黑豬鞍
2016-10-13
$280 (Dinner)
美國安格斯肉眼
燒美國極黑豬鞍
2016-10-19 257 views
之前聽見這裡的burger很有特色,連名字也很...哈哈...(不過這晚來到menu只有三款burger,名字也很正常)我跟男友點了美國安格斯芝士漢堡跟蒜片辣椒蟹肉意粉,酒鬼又點了紅酒白酒各一杯美國安格斯芝士漢堡麵包很鬆脆,主角安格斯牛肉比較rare,外觀全是粉紅色的幸好我們都不介意吃生,但介意吃rare的朋友就要留意了~牛肉非常juicy,一邊咬肉汁一邊滴下來~雖然名字有芝士兩字,但目測只看見一塊薄薄的芝士,吃下去也沒有什麼味道...男友更說他吃那邊沒有芝士...薯條很好吃,炸的程度剛剛好,不油膩不乾硬,只是鹽下的有點多,吃到最後有點鹹呢...蒜片辣椒蟹肉意粉份量有點少,而且蟹肉真的很少...一絲絲碎碎的...我猜整碟的蟹肉份量只有一隻蟹鉗左右吧...但反而給我吃到了一小塊蟹殼...lol磨菇片比較多,應該叫作磨菇片意粉吧哈哈...辣度很低,吃不了辣的男友也完全沒問題p.s.- 我們入座直至離開也沒有清水送上,但我看見其他客人也有的...可能是漏掉了吧...- 這裡設有洗手間,而且洗手後不用再推門出入,對於吃burger來說很方便衛生呢!- 忘了使用openrice的8折coupon

(不過這晚來到menu只有三款burger,名字也很正常)

我跟男友點了美國安格斯芝士漢堡蒜片辣椒蟹肉意粉

酒鬼又點了紅酒白酒各一杯

美國安格斯芝士漢堡
麵包很鬆脆,主角安格斯牛肉比較rare,外觀全是粉紅色的

幸好我們都不介意吃生,但介意吃rare的朋友就要留意了~

牛肉非常juicy,一邊咬肉汁一邊滴下來~

雖然名字有芝士兩字,但目測只看見一塊薄薄的芝士,

吃下去也沒有什麼味道...男友更說他吃那邊沒有芝士...
薯條很好吃,炸的程度剛剛好,不油膩不乾硬,

只是鹽下的有點多,吃到最後有點鹹呢...
蒜片辣椒蟹肉意粉
蒜片辣椒蟹肉意粉
份量有點少,而且蟹肉真的很少...一絲絲碎碎的...

我猜整碟的蟹肉份量只有一隻蟹鉗左右吧...

但反而給我吃到了一小塊蟹殼...lol

磨菇片比較多,應該叫作磨菇片意粉吧哈哈...

辣度很低,吃不了辣的男友也完全沒問題

p.s.

- 忘了使用openrice的8折coupon...啊......TAT
2016-10-18
$238 (Dinner)
2016-10-18 290 views
有聽聞過棉登徑有些清吧,終於約了朋友去試,上open rice睇到呢間新開就去試下,門口一個大落地窗,街景看得一清二楚,燈光舒適,臨近萬聖節也發現開始佈置了萬聖節裝飾,外圍是清吧,走進裡面原來別有洞天,音樂比外面強勁,有個beer pong玩!幾特別今次我和朋友叫了個雞翼拼盤及安格斯牛柳漢堡,牛柳入口鬆軟有肉汁,配以粗薯條(我至愛)無懈可擊!雞翼有三種口味:蜜糖、椒鹽、水牛城,水牛城有別於一般市面的,它沒有濕濕黏黏的口感,用的是味粉,比較清爽,這是一讚,平常我不喜歡吃甜的,但這蜜糖雞翼甜度恰到好處,很喜歡。我們點了紅酒,因為都不喜歡有汽既酒,他們說現在手工啤酒有買一送一優惠,下次可以去試一下
2016-10-13
  • 安格斯漢堡
  • 雞翼拼盤
2016-10-14 243 views
今晚朋友帶Vi去左綿登徑呢間Bar & Restaurant飲野食飯, 之前黎過呢頭都無見過呢間餐廳, 應該係新開無耐, 入口好modern, 入面係bar既環境, 仲有飛標機玩~野食方面主要係食burger同小食, 另外仲有pizza, 我地一人點左一個Burger同一杯飲品~呢個Minden Pork係黑毛豬扒+菠蘿+蘋果蓉醬, 呢個combination出面少d見, burger賣相好令, 入面既黑毛豬扒幾厚身, 食落豬味香, 夾埋菠蘿+蘋果蓉醬無咩油膩, 係幾好食既, 不過個包就乾身同硬左d~朋友要既Big JJ其實係手工牛肉burger, 加左$10要蛋, 朋友話味道都唔錯, 但個牛肉係好林身, 個人中意有咬口既牛肉多d~ 另外burger +$48跟薯條同飲品, 飲品cocktail都可以揀, 薯條係粗身薯條, 炸得外脆內軟, 份量都好多~Pina Colada酒味唔重, 幾岩女仔飲~ 而朋友就點左無酒精既Strawberry Lounge, 入面真係有strawberry果肉~
Minden  Pork
Big  JJ
2016-07-28
Minden  Pork
2016-10-14 219 views
日頭猛做到依家輕鬆下, 同朋友搵間餐廳偈計食個飯去relax下, 一去到就揀左個高抬高登坐因為貪佢近窗門有自然光 我就同朋友叫咗一人一個burger 喺度只需要加48蚊就有combo for beer or cocktail西班牙橡果飼黑毛豬扒賣相好吸引而且個豬扒好厚身, 食落去好有口感big jj 手工頂級牛肉漢堡扒 毫無疑問我係畀個名吸引咗, 呢個個賣相都唔輸蝕漢堡好厚身麵包非常之鬆軟 , 入邊係用頂級嘅安格斯牛肉入面啲肉汁非常之多咬落去仲有隱約feel到肉汁喺個口腔流出炸洋蔥圈非常鬆脆 炸粉唔算厚傳統辣肉腸風味pizza 入面有 莫蘇里拉芝士 辣肉腸 香濃蕃茄醬 pizza個底非常度咬落去好脆口

西班牙橡果飼黑毛豬扒

賣相好吸引而且個豬扒好厚身, 食落去好有口感
炸洋蔥圈非常鬆脆 炸粉唔算厚
2016-10-10 4537 views
好鍾意放工來綿登徑,喜歡這裡靜中帶旺。這樣有酒飲有野食, 同朋友happy hour 最好不過~MENU朋友未到, 先叫了一支手工啤自己飲~Samuel Smith Organic Cider $80這款cider 是店員推介, 味道比較清淡, 易入口, 酒味不太重,配搭小食上佳之選。Fennel Orange Prawn Salad 蝦沙律$118  蝦肉烤過, 夠香口, 肉質又爽口,沙律菜很新鮮, 芝士粉灑滿所有菜上,非常好味~招牌漢堡西班牙像果飼黑毛猪扒漢堡包$138黑毛猪扒很厚切,肉質鮮嫩香滑, 味道又夠入味, 一口咬落去便有很多肉汁流出來,漢堡內配有菠蘿和蘋果蓉,有甜甜的味道口感,並減少了黑毛猪的油膩感。麵包很柔軟。隨漢堡附上粗薯條, 新鮮即炸, 熱辣辣。小食拼盤 $168有4款食物包括-雞翼,粟米片.洋蔥圈,粗薯條粗薯條很新鮮, 熱辣辣即炸,超好味。雞翼辣辣的, 外層很脆好惹味粟米片脆脆的,很香口,配以獨特醬汁~洋蔥圈勁大個圈,洋蔥夠厚身我朋友飲左杯Stawberry Lounge $78很冰凍透心涼~
好鍾意放工來綿登徑,喜歡這裡靜中帶旺。
這樣有酒飲有野食, 同朋友happy hour 最好不過~
MENU
朋友未到, 先叫了一支手工啤自己飲~

招牌漢堡西班牙像果飼黑毛猪扒漢堡包$138

麵包很柔軟。
隨漢堡附上粗薯條, 新鮮即炸, 熱辣辣。

小食拼盤 $168
有4款食物包括-雞翼,粟米片.洋蔥圈,粗薯條

粗薯條很新鮮, 熱辣辣即炸,超好味。

雞翼辣辣的, 外層很脆好惹味
  • 招牌漢堡西班牙像果飼黑毛猪扒漢堡包
  • 小食拼盤
  • Samuel Smith Organic Cider
2016-10-07 282 views
最近都比較喜歡在酒吧餐廳進餐,同樣都是酒吧餐廳,同樣都是提供西餐跟酒類,但每一間所提供的西餐跟酒的類型都不一樣,特別是有提供手工啤酒的,有更多新穎的選擇。西餐方面,有的提供fine dining、有的提供西班牙菜、有的提供意大利薄餅意粉、更有的是提供all day breakfast,而這一次嘗的是以漢堡薄餅作主打的Quaver House。餐廳樓底很高,在外面很易看到餐廳招牌及內部。門口亦放了一個寫著「EAT burger, PLAY beer pong,DRINK cocktails」的燈箱。進去前要經過一個時尚很高的隧道。內裏的裝飾亦同樣以「EAT, PLAY, DRINK」作主題。餐廳的餐桌都是以吧枱為主,而有些是看街景的窗邊位子,走到裏面其實還有的可供包場的地方。而我們坐在窗邊的位子。點漢堡可以加錢改為套餐,會包括了啤酒或是cocktail,因為手工啤酒好像挺特別,就選了Samuel Smith Organic Strawberry Fruit Ale。有很香的士多啤梨味,味道甜甜的,完全沒有藥水味,是很易入口又清新的啤酒。而且很划算,只需加$48就有550ml,大約三杯的份

Fennel Orange Prawn Salad
餐廳樓底很高,在外面很易看到餐廳招牌及內部。
進去前要經過一個時尚很高的隧道。
Samuel Smith Organic Strawberry Fruit Ale (+$48)
而我們坐在窗邊的位子。
手工頂級牛肉漢堡扒
點漢堡可以加錢改為套餐,會包括了啤酒或是cocktail,因為手工啤酒好像挺特別,就選了Samuel Smith Organic Strawberry Fruit Ale。有很香的士多啤梨味,味道甜甜的,完全沒有藥水味,是很易入口又清新的啤酒。而且很划算,只需加$48就有550ml,大約三杯的份量,足夠兩個人一齊喝一枝,絕對是超值。
然後的是炸魚洋蔥圈,因為漢堡包也會有薯條,就問一下可否把薯條改轉為洋蔥圈,幸好職員問了一下後讓我們這樣做,也提醒了洋蔥圈會只有六個。上菜時,看到炸魚是很大的一塊,而洋蔥圈也比原本說的多。炸魚非常嫩滑,輕輕一切就切開了,跟洋蔥味重的他他醬一併吃也不錯,而魚肉本來也有調味過,所以蘸醬或不蘸醬都很好吃,是愛魚者不能放過的食物!洋蔥圈剛剛炸好,所以很香脆,而且炸皮不厚,很讚!所有炸物都炸得香脆,但建議大家要趁熱吃,因為冷掉的話會有點腍掉。
炸魚洋蔥圈
再來的是手工頂級牛肉漢堡扒,整碟擺放得很有心思,除了整齊地擺放外,也各自以不同的器皿盛著。牛肉嫩滑多汁,配以車打芝士及秘製醬汁很惹味,而蕃茄生菜帶來一點清新的感覺,也會中和了膩的感覺。薯條香脆而飽滿,整條薯條都充滿薯仔,口感結實。伴碟的沙律配香醋也很清新。
吃了那麼多炸物,聽不住點了一個沙律來中和一下,選了Fennel Orange Prawn Salad。烤過的蝦很香且彈牙;生菜新鮮爽口,配以酸酸甜甜的Fennel Orange Sauce ,很開胃。而香脆的麵包粒及nuts 為沙律添加了不同的口感。

餐廳的地理位置很方便,跟尖沙咀煩囂的大街只是相隔一兩條街的距離,但卻有著不一樣的氣氛及寧靜。
$250 (Dinner)
Fennel Orange Prawn Salad
手工頂級牛肉漢堡扒
放工,尤其是隔天放假的日子,就最適宜小酌一下。寶寶知道我喜歡試不同口味的Craft Beer,於是便帶我來到棉登徑的Quaver House。因為這裡剛好做Promotion,只需$48,便可將主食加配薯條和Craft Beer。簡直是抵食之選。酒吧內的燈光昏暗,以高檯櫈為主,食客還可以選擇坐向街的一面。店內還擺放了2部Darts Machine,但是夜的顧客都以晚餐聚會為主,未見有食客玩。Menu食品選擇不算多,但Menu Setting絕不馬虎,就連個人覺得比較麻煩的Pizza都有多款選擇。先點了一個Chicken Wings Platter($128)有3種口味的雞翼,每種3隻,份量不算少。最先吸引到我的是Rosemary口味的雞翼,因為一送上檯就已經聞到好香濃的Rosemary香味。一口咬落去,無論外皮還是雞肉,都同樣醃得好入味,不會只有外層有香味而雞肉完全沒有味道。味道方便是一流的,但有一隻的肉煮得未完全熟透,連住骨的部份雞肉還是透明帶血的。白白浪費了一隻醃得咁好的雞翼,這個是最要留意的地方。第二種是蜜糖黑椒味,蜜糖使雞皮煮得香口。第三種是香辣雞翼,對於嗜辣的我當然唔會覺得辣
Chicken Wings Platter
有3種口味的雞翼,每種3隻,份量不算少。

第二種是蜜糖黑椒味,蜜糖使雞皮煮得香口。
第三種是香辣雞翼,對於嗜辣的我當然唔會覺得辣,不過食落的確好香口。而且雞皮雖辣,但雞肉之中還帶著很香的香料味,令味道多了一個層次。
焗薯皮($68)
焗薯皮
最喜歡食連薯仔皮一起焗/炸的薯仔食品,除了因為薯仔味道會特別香濃之外,還會更加香脆可口。

這間餐廳的將薯皮切成細塊,上邊塗滿Sour Cream及Tuna蓉,再焗至香脆。薯仔烤至香口的同時,加滿了Tuna Sauce的薯蓉還是十分Muddy,是一個很好味而適合配酒的小食。
Minder Pork Burger西班牙橡果飼黑毛豬扒漢堡(連炸薯條)($128)
西班牙橡果飼黑毛豬扒漢堡(連炸薯條)
漢堡的用料十分外,叠了很多層。除了一般餐廳會用的麵包﹑芝士﹑黑毛豬扒﹑蕃茄﹑生菜等,還加了菠蘿和蘋果蓉。
麵包外層焗得香口,但還保持了包的柔軟口感香味。而西班牙橡果飼黑毛豬扒煮得很入味,肉質柔軟的同時又很結實彈牙,而且好香豬肉味,帶點煙燻香味。

一口咬落去還有很多的肉汁油脂流出,所以肉質完全不老。而且加上了煮過的菠蘿和蘋果蓉,以生果的清甜平衡了油膩的口感,而且其鮮甜更襯出豬扒的肉香。
另外加$48換了一支Craft Beer,我選擇了果味的Samuel Smith Organic Raspberry Fruit Ale(原價$82)。
Raspberry Fruit Ale飲落酸酸味味,味道很像有汽的提子汁,不過偏酸一點,十分開胃,好岩女仔飲用。
寶寶反而點了沒有酒精的Apple Yogurt($78),同樣味道很清新,好香青蘋果香味。跟Heavy的薯條同Burger十分配合。
Apple Yogurt
$250 (Last Night Supper)
Chicken Wings Platter
西班牙橡果飼黑毛豬扒漢堡(連炸薯條)
Apple Yogurt
2016-09-24 266 views
放工後約了老朋友在尖沙咀happy hour, 找了間酒吧一面食一面談心。 一開始叫了碟 Snack Platter, 每樣小食都有, 不用煩惱食甚麼, 很好。洋蔥圈很脆口, 但有點油, 也比平日的薄身, 有點不習慣。薯角和墨西哥脆片依舊香脆 ; 雞翼加了點香草, 熱食味道不錯。 同時也叫了一支Apple cider, 酒味不太重。入口清新, 酒味過後還會有一點甜味留在口中, 配搭香口小食效果不錯。 主食安格斯漢堡包, 牛肉很厚。我們都小看了這包的威力, 一咬之下濃烈的燒汁跟肉汁不斷流出, 直到食完整個包方可停止。最後再加上一籃薯條, 我們都食得很滿足。Happy hour 認真痛快 ! 有機會再來一次。

Happy hour 認真痛快 ! 有機會再來一次。
  • Apple cider
2016-09-24 263 views
之前黎過一次,今晚再黎發現餐牌完全唔同曬,多左好多野食呀!之前主要得漢堡同小食,今次黎有齊曬full menu啦!pasta到扒都有,幾正!一至四仲有主菜買一送一,抵!
pama ham 南瓜risotto
黑毛豬架
2016-09-21
Waiting Time
20 Minutes (Dine In)
pama ham 南瓜risotto
黑毛豬架
  • pama ham 南瓜意大利飯
2016-09-24 520 views
3個女人一個墟,但係原來……再加多個男人係多1個墟~今晚我地幾個唔同Department嘅舊同事一齊出嚟聚會,我地今次揀咗間喺內街嘅酒吧式餐廳雞翼拼盤 - 有3款雞翼,有炸雞翼、蜜糖雞翼、黑椒雞翼,我個人覺得黑椒雞翼比較好味,蜜糖都唔差,所有雞翼都非常juice,yum~~夏威夷Pizza - Pizza我最鍾意就係超薄批底,因為太厚嘅批底係唔好食,太厚批底會好快飽,同埋根本食唔到批上面材料嘅本味,所以都係薄批最好,而食pizza最穩陣……一定係食夏威夷,雖然材料平平無奇,但係佢所有材料都係配合得好好凱撒沙律 - 食凱撒沙律,我最鍾腸重一定係佢啲麵包粒,另外呢個凱撒汁完全沾滿晒所有沙律菜,非常好味吞拿魚沙律焗薯皮 - 呢個薯皮真係好食到無朋友,焗得啱啱好,個薯皮非常脆口,另外吞拿魚用滿滿嘅沙律醬拌勻,所以唔會因為焗過就乾咗,重係好juice,薯皮重有醬汁可以沾架,就係酸忌廉喇~~黑豚肉漢堡 - 嘩,塊豚肉大到呢……眼都突埋……長過個包,個豚肉好爽脆,又淋,一啲都唔韌,個漢堡有件菠蘿,菠蘿上面有個好特別嘅醬汁,竟然係菠蘿蓉,佢加埋個煎過嘅菠蘿,同塊黑豚肉味道好夾~~Big JJ漢堡 -
3個女人一個墟,但係原來……再加多個男人係多1個墟~

Big JJ漢堡 - 呀……呢個Big JJ,佢塊漢堡淋到非一般,我好耐都無食過呢啲手造漢堡煎完都唔實,重好淋好Juice,加埋塊芝士簡直一絕,其實真係好味到我好難用文字去形容,如果你有幸去食呢間餐廳,Big JJ絕對係我推介
Other Info. : 呢間其實係一間酒吧嚟,餐廳後面係有啲酒吧遊戲玩,就係我一直都好想玩嘅Beer Pong,本來店員叫我地試下……但係……呢個桌戲嘅規則係,輸嘅一方,除咗要飲晒啲酒之外……重要輸埋呢round酒錢……所以……我地都係下次先試喇XDXD
2016-08-02
2016-09-12 3054 views
今日,難得同埋同事一齊喺尖沙咀收工,而且仲係 Happy Hour 時間,同事話不如去飲番杯,輕鬆一下,提議確實唔錯,行過棉登徑嘅 Quaver House,見倒個圓拱形嘅門面,格局時尚又有型,我哋望望吓就行咗入去,裡面樓底好高,空間十足。
一坐低,就點咗我最鍾意嘅 Mojito,杯裡面放滿薄荷葉,見倒都心涼,尤其依家日日天氣仲好熱,飲落口真係好涼爽。朋友叫咗 Strawberry Fruit Ale,放喺枱面嘅時候,已經聞到好香甜嘅士多啤梨味,配埋個好靚嘅酒杯,真係好吸引,又香又甜又有酒味,口感好滑溜,朋友話超級好飲,相信唔單止能夠討得女士歡心,可能連男士亦難以抵擋佢嗰份 Sweet,攪到我都想叫番枝飲吓。
飲酒梗係要叫D小食送酒,叫咗個小食併盤,份量好有睇頭,有又香又脆又辣辣地嘅雞翼,好惹味。炸得好薄嘅粟米片,好香口,一D都唔油,當然點埋D秘製醬汁,就更加好味啦!仲有好大圈嘅洋蔥圈,面頭有一層好薄嘅脆漿,裡面嘅洋蔥好厚身,味道好爽甜又 Juicy,同事大讃。而我最鐘意係粗薯條,新鮮即炸,點埋茄醬一齊食,真係好好味。

另外,仲點咗磨菇乾火腿薄餅,個餅底好薄,餡料有酸酸甜甜嘅蕃茄醬同芝士,仲有磨菇同埋鹹香嘅風乾火腿,我超鍾意佢薄薄嘅餅底,相當脆口,兩個人食,份量啱啱好。

差唔多7點,同事話要趕下場,所以埋單走人,每人都係二百幾,其實都好抵食。
2016-09-07
2016-09-11 266 views
之前係棉登徑食飯見到呢間呢廳有burger食,搵左個星期五走黎happy friday下有野食又有野玩,正呀!Big JJ名字夠玩味,實際係手工頂級牛肉漢堡扒我地仲加左煙肉,一個包就包埋薯條同沙律呢個價錢係尖沙咀係抵既個包好多料,不過塊扒有啲鬆好散煙肉有啲乾,肯好有菜同蕃茄令漢堡增加濕潤感薯條同沙律就正常味道啦Minden Pork平時好少食用豬做餡既burger,今次就試下先個豬肉好腍,肉唔係得肉咁簡單,舊豬仲包埋有肥膏同啲筋位,呢個係佢咁腍既原因入面仲有塊菠蘿,甜甜地小食叫左個洋蔥圈好超身,炸粉唔厚辣肉腸pizza好多辣肉腸呀!正!塊塊都有好多,入面好多茄汁,朋友話茄汁有啲酸,不過我認為可以接受pizza內仲有好多芝士,仲做到拉絲
有野食又有野玩,正呀!
Big JJ
名字夠玩味,實際係手工頂級牛肉漢堡扒

我地仲加左煙肉,一個包就包埋薯條同沙律

呢個價錢係尖沙咀係抵既
個包好多料,不過塊扒有啲鬆好散

煙肉有啲乾,肯好有菜同蕃茄令漢堡增加濕潤感

薯條同沙律就正常味道啦
Minden Pork
平時好少食用豬做餡既burger,今次就試下先

入面仲有塊菠蘿,甜甜地

小食叫左個洋蔥圈
好超身,炸粉唔厚

辣肉腸pizza
好多辣肉腸呀!正!
pizza內仲有好多芝士,仲做到拉絲
2016-09-04 276 views
Happy Saturday,約了幾位好久不見的朋友食飯聚舊。選擇到棉登徑覓食是因為那裡聚集了不少特色的漢堡店、酒吧及cafe等。Quaver House門口似一條時光隧道,很特別。用餐範圍分兩邊,一邊是近吧枱的高櫈座位,另一邊的面積較大,具空間感及cyber感覺,適合一大班朋友聚會或是包廂。分別點了3款Mocktails及1款啤酒。我點的是Apple yogurt,青蘋果混合乳酪,富清新的蘋果香甜味,不過甜度較高。朋友點的是Strawberry Lounge及Virgin Colada。Strawberry Lounge底部有粒粒士多啤梨果肉,攪勻後,味道甜酸,不錯。而Virgin Colada即是菠蘿加椰子,味道略淡。啤酒是Samuel Smith Organic Apricot Fruit Ale。Apricot果味香郁,微帶蜂蜜甜味,易入口,就算我不好飲酒,都覺得好好飲!聽侍應說,餐廳最近換了新餐牌,不過沙律及部分小食需要稍後才可供應。這個Hawaii Pizza的材料包括Mozzarella Cheese、菠蘿、火腿及蕃茄醬。Pizza是超薄脆底,面上鋪有厚厚的蕃茄醬,加上其
Quaver House門口似一條時光隧道,很特別。
Apple yogurt
Strawberry Lounge
Virgin Colada
Hawaii Pizza
Pizza是超薄脆底,面上鋪有厚厚的蕃茄醬,加上其他配料,酸甜酸甜,味道不錯。

另外,亦點了兩款招牌漢堡,各自加$48就可以轉Combo,即是有薯條及跟Beer/Cocktail。因為我們點了4款飲品,所以其中兩款就可以計落這個Combo內,十分划算。
西班牙橡果飼黑毛豬扒
麵包烤得外脆內軟,而西班牙橡果飼黑毛豬扒的脂肪較多,充滿油脂香,而且富肉汁。
熱辣辣的粗薯條及新鮮的沙律菜味道不錯。
手工頂級牛肉漢堡扒
至於另一款漢堡則是手工頂級牛肉漢堡扒。牛肉漢堡扒調味適宜,但質感腍身得來欠缺質感。兩款漢堡的芝士份量如果可以再加多少少,應該會更滋味!
2016-07-09