2023-07-24 98 views
直有聽人講過樂鐵板燒好高質、趁着放幾日大假又冇得去旅行😩唯有食好d😏一於去試下😌佢有兩個師傅發辦套餐、今次就揀咗A5和牛套餐☺️前菜好快送上、用和風盛盒盛載著四款前菜👍🏻分別係明太子薯仔沙律、日本沙葛、磯煮鮑魚同櫻花蝦玉子燒👍🏻特別推介日本沙葛👏🏻因為用左柚子汁嚟醃製、非常爽口清甜🤤磯煮鮑魚都好食、醬油味勁濃👍🏻👍🏻其實仲有個日本王林蘋果蟹子沙律、王林蘋果非常爽甜👍🏻拌上沙律醬嚟食🤤原全食唔停口😂食完先記得冇影相😩😩😩成個餐就係為左佢😎十八層海膽杯🙌🏻一上台就睇到嘩嘩聲☺️除咗鋪滿杯頂嘅海膽山外、仲有海葡萄、墨魚、吞拿魚、蟹子、芒果、蟹肉、海帶等等材料,逐層逐層砌成👍🏻師傅仲教路食法😆可以先用煎香左嘅白飯魚乾連埋海膽食左先🤤再用碟將底層食材撈埋嚟食😏因為口感層次會變得更豐富、真係每啖都食到三文魚籽嘅油香同海膽嘅鮮甜、但係又會有墨魚、吞拿魚等食材嘅口感👏🏻確一個好滿足嘅深海體驗😎下道菜係日本活鮑魚配西檸肝醬鮑魚超大隻😱肉質彈牙👌🏻西檸肝醬甜中帶酸、配鮑魚嚟食幾有驚喜👍🏻再嚟係東星斑焦糖西京東星班魚肉配上焦糖西京汁、好驚喜嘅日式風味😆師傅仲將魚皮燒至非常香脆👏🏻同充滿焦糖甜香嘅魚肉一齊、口感非

佢有兩個師傅發辦套餐、今次就揀咗A5和牛套餐☺️

特別推介日本沙葛👏🏻因為用左柚子汁嚟醃製、非常爽口清甜🤤
磯煮鮑魚都好食、醬油味勁濃👍🏻👍🏻

下道菜係日本活鮑魚配西檸肝醬

再嚟係東星斑焦糖西京
東星班魚肉配上焦糖西京汁、好驚喜嘅日式風味😆師傅仲將魚皮燒至非常香脆👏🏻同充滿焦糖甜香嘅魚肉一齊、口感非常特別😌👍🏻

最後一道時令海鮮係柚子香煎廣島蠔😌蠔身肉厚肥美、配埋清甜嘅柚子醬汁出奇咁夾👍🏻

之後就到主菜A5和牛出場、配上紅酒蘋果😊
和牛煎得剛好油脂豐滿、入口仲有種叉燒嘅焦香🤤我較鍾意配埋紅酒蘋果肉嚟食、中和油膩感外亦可突出肉香👏🏻👏🏻

和牛之後係慢煮鵝肝配糯米餅、師父話鵝肝入面釀左星鰻、可以帶出滑嘟嘟嘅口感 😏鵝肝油香十足👍🏻又可以隨個人口味配埋糯米餅同藍莓爆珠果一齊食🤤好有誠意👏🏻👏🏻👏🏻

仲有個五色燒野菜😊有茄子、南瓜、蘆筍、車厘茄同埋個人推介嘅紫薯棉花糖👍🏻紫薯嘅甜配上略帶溶化嘅棉花糖、口感一流👍🏻

食到依到已經超飽🙉但係師傅仲話有蘭王椰菜花炒飯同花膠蜆湯😱👍🏻蘭王蛋蛋香濃厚、用嚟配炒飯食一流👍🏻
花膠蜆湯好足料、有齊日本大花菇、花膠、海帶、大蜆,零調味料下依然鮮香味甜🤤

最後係海膽雪糕做結尾🙌🏻配埋爆炸糖有驚喜😆師父仲教連紫蘇葉一齊食😱令海膽雪糕嘅香濃甜味加上小清新😎依個配搭好出色👏🏻👏🏻👏🏻👏🏻

成餐飯真係食到超飽😂亦都感受到師傅嘅用心👍🏻同埋創新嘅料配搭👏🏻如果係鍾意食鐵板燒同海膽控嘅大家、絕對值得推介一試🤤👍🏻
  • 十八層海膽杯
一直久仰這間餐廳的招牌菜18層海膽杯,想不到還有更多令人有驚喜的創意鐵板燒料理,超滿足的海膽盛宴😚😆·🥗前菜磯煮鮑魚|櫻花蝦玉子燒|日本沙葛|明太子薯仔沙律·🍎 青森縣蘋果蟹籽沙律很喜歡清新的蘋果香,加上脆卜卜的蟹籽口感更豐富·🧡18層海膽杯是餐廳的招牌菜,先吃一口海膽和魚乾脆片,再倒出來拌勻,啖啖都是海膽,還有吞食魚蓉、魷魚等,非常豐富·🦞活龍蝦兩食海膽醬芝士焗龍蝦|海膽牛油蝦膏竹炭烏冬滿瀉的芝士加上濃郁的海膽醬,龍蝦新鮮彈牙,再用上蝦頭膏和牛油煮成另一款醬汁,拌上竹炭烏冬,每一啖都充滿龍蝦鮮味🤤🤤·🍋西檸肝醬鮑魚鮑魚肝醬加上西檸汁調配而成的醬汁,比平時只有鮑魚肝醬更加開胃,新鮮鮑魚大大隻,好彈牙😚·🐚北海道元貝加入了煙肉,令元貝更加充滿鮮味·🐟焦糖西京東星斑用東星斑取代一般的鱈魚,好香魚味,肉質嫩滑,配上自家製的焦糖西京醬令人食唔停口🤤🤤·🧡巨型海膽山師傅把滿滿的海膽放在客人的手背,一定要一啖食晒,海膽的餘韻一直停留在口腔裡🤤超奢侈的,但又非常不捨得一啖食晒落肚😂·🔥火焰海膽甲羅燒視覺效果一流😆裡面就是海膽甲羅燒,超多海膽,倒在碟上拌勻蟹膏,用師傅自家製的白松露薯片,鹹香惹味😚🤤·
🥗前菜
磯煮鮑魚|櫻花蝦玉子燒|日本沙葛|明太子薯仔沙律
🍎 青森縣蘋果蟹籽沙律
很喜歡清新的蘋果香,加上脆卜卜的蟹籽口感更豐富
🧡18層海膽杯
🦞活龍蝦兩食
海膽醬芝士焗龍蝦|海膽牛油蝦膏竹炭烏冬
🍋西檸肝醬鮑魚
🐚北海道元貝
加入了煙肉,令元貝更加充滿鮮味
🐟焦糖西京東星斑
🧡巨型海膽山
🔥火焰海膽甲羅燒
🥬五色燒野菜
輕輕一燒已經好好味,味道清新~
🐷荔枝豚肉卷
豚肉燒得香口,包住大大粒荔枝,咬下去就是juicy的荔枝果肉,伴碟的是蜜糖爆爆珠,跟豚肉卷很夾😋
🦆香煎慢煮鵝肝配山芋餅
師傅將鵝肝剁碎再加入星鰻和海膽,然後再搓成鵝肝的外形,經慢煮後再用鐵板煎香,比起平時的鵝肝少了些油膩感
🥩A5和牛叉燒伴紅酒釀蘋果
平時大多都是吃香煎蒜片和牛,但師傅很有創意,用叉燒的煮法去制作這件和牛料理,做法很新穎,味道真的跟叉燒一樣,但又有牛的香味😝
🍳蘭王蛋椰菜花炒飯
燶邊荷包蛋超正😍香濃的蛋汁撈飯一流
🐟特色花膠蜆湯
用了15條魚熬煮而湯,配料也非常豐富,有日本花菇,海帶,花膠同埋蜆,味道很鮮甜😆
🍞樂·焦糖多士
燒得外脆內軟,還有甜甜的焦糖味,就算很飽也會吃清光
🍨海膽雪糕
中間混入了爆炸糖,想不到會有這種配搭,甜度適中,解膩一流💛💛
如果是慶生的話,餐廳還會免費送上生日蛋糕,不過想食的話記得一定要訂枱,因為餐廳只接受預約,不接受Walk in的😎
2023-07-18 45 views
今日去左間隱世鐵板燒小店,超級有驚喜!一定要出個post介紹下🤣 餐廳size唔大,得十多個坐位,由樂師傅同一個助手打理,好有日本特色小店feel. 餐牌有兩款,一個係海膽龍蝦omakase,另⼀個係和牛海膽set,價錢都係$1680. 今次我就試左後者,非常高質, 而且好夠分量!🍴前菜 - 前菜有四款,款款都唔錯,個汁煮鮑魚好入味,夠稔👍🏻👍🏻🍴十八層海膽杯 - 絕對係哩個set嘅MVP! 勁爆多新鮮海膽一層一層填滿個杯,中間夾住三文魚同三文魚籽,仲有蝦肉同海葡萄,層次好豐富!就咁食啲海膽已經好鮮甜,絕對係靚貨👍🏻👍🏻👍🏻加埋其他食材,撈勻,放落塊煎鱈魚片上面一齊食,嗰個感覺超滿足,食到停唔到口👍🏻👍🏻👍🏻😝🍴北海道時令海鮮 - 海鮮方面有燒北寄貝,大鮑魚同東星班。個人最中意個東星班,個醬汁好creamy, 個面同魚片燒到脆一脆,有焦香,好特別!👍🏻👍🏻 北寄貝同鮑魚夠新鮮,好鮮味🍴A5威士忌和牛 - 好特別嘅一道肉食,有別普通和牛就咁燒,佢用秘製叉燒醬醃過,係一道’和牛叉燒’🤣🍴燒時菜 - 幾種蔬菜都好新鮮,薯仔夠甜,份量好足夠!🍴創意炒飯 - 識咗呢度其實已經爆咗九成,所以炒飯我

🍴燒時菜 - 幾種蔬菜都好新鮮,薯仔夠甜,份量好足夠!

🍴創意炒飯 - 識咗呢度其實已經爆咗九成,所以炒飯我都淨係食咗少少,不過佢係用蘭王蛋加椰菜花一齊炒,非常足料,而且味道好好👍🏻

🍴特色花膠蜆湯 - 個湯好清,而且有白花膠係入邊,好足料

🍴自家製海膽雪糕 - 最後最後食埋佢個自家製海膽雪糕,味道都幾特別,個雪糕唔甜嘅,有少少海鹽雪糕嘅感覺可以一試

今次呢間鐵板燒,係最近我食過嘅其中一間最高質,最有性價比嘅餐廳,真心建議海膽同海鮮控過嚟試試!
充滿和風感覺的鐵板燒餐廳,喜歡樂師傅別出心裁,選用時令食物,配搭出夏日精選的廚師發板。這裏服務非常好,一座下便送上參茶加青檸,又是消暑佳品。很快便送上前菜,用和風鐵盒盛載著明太子薯仔沙律,薯蓉混和了粟米,香甜又清新。日本沙葛,用柚子汁醃製的漬物,爽口清甜,又是夏日消暑良伴,比一般漬物更特別。磯煮鮑魚,醬油味非常香濃,而且有炭烤香味,煙韌口感令食慾大增。大定櫻花蝦玉子燒,玉子香甜,櫻花蝦淡淡飄香,玉子口感有彈性,越吃越香。日本青森縣王林蘋果蟹子沙律,王林蘋果當時得令,挖空果肉拌上沙律醬,非常爽口清甜,加上蟹子脆脆的,無論口感與味道,都是夏日專屬的清新。18層海膽杯,杯緣是兩塊白飯魚乾,即場用鐵板煎香成餅乾般,飾面海膽新鮮,每片都很大啊!先用白飯魚乾配海膽吃,杯裏其餘各層要倒到碟上拌勻再吃,有海葡萄、墨魚、吞拿魚、蟹子、芒果、蟹肉、海膽、海帶,口感層次豐富,鮮味得不得了!海膽香氣濃郁,溢滿口腔。蝦頭膏加海膽煮龍蝦肉,及芝士海膽醬焗龍蝦,從未吃過海膽加龍蝦頭膏煮醬汁,味道鮮甜,濃香得不得了,拌龍蝦肉吃,簡直是奢侈又美味的一道菜。芝士鋪在龍蝦肉上,可以拉絲像吃pizza般,夾著海膽及龍蝦頭膏味

蝦頭膏加海膽煮龍蝦肉,及芝士海膽醬焗龍蝦,從未吃過海膽加龍蝦頭膏煮醬汁,味道鮮甜,濃香得不得了,拌龍蝦肉吃,簡直是奢侈又美味的一道菜。芝士鋪在龍蝦肉上,可以拉絲像吃pizza般,夾著海膽及龍蝦頭膏味道,這樣吃龍蝦真的是邪惡得不得了。看著樂師傅在鐵板前做菜,每個步驟一絲不苟的,這就明白到廚師發板的吸引之處,為客人盡力做好每一道菜。

北海道北寄貝,上桌時用火槍燒著,讓火繼續烤著北寄貝,燒香了的煙肉,與蟹子的香口,有香濃碳烤味,絕對是視覺與味覺的享受。

鮑魚配西檸乾醬,鮑魚燒得微微香脆,西檸乾醬酸酸甜甜味道,即使吃一大隻鮑魚也不會覺得滯,這麼大個人還未試過吃這麼大隻的新鮮鮑魚,煙韌口感倍增。

東星斑配焦糖西京,斑塊十分厚肉,鐵板煎過外層微脆,魚肉仍然滑溜有肉汁,特別之處在於焦糖西京醬,賣相像焦糖燉蛋一樣,其實是個醬汁,微微甜味,這樣吃東星斑真的別出心裁。

海膽甲羅燒,有蟹膏、蟹子,超多海膽,要拌勻才吃,配薯片脆口感覺,濃香味道一流。

燒野菜,連賣相也十分花心思,用蘆筍裝飾成車厘子的莖,插在兩粒車厘茄上,食材新鮮不用說,連燒茄子也做到外剛內柔,外層有BBQ香味,一咬下裏面爆汁的,加上木魚絲煙韌又香,像在挑戰口感。

豚肉荔枝卷,晶瑩通透的小珠子原來是蜜糖,荔枝爆汁的清甜味,有脆口的豚肉捲著,再配一顆蜜糖,清甜而不膩,有透心涼的感覺,是夏日絕佳美食。

慢煮鵝肝,配糯米餅,還有藍莓珠珠,厚厚的鵝肝裏面,原來釀了星鰻,除了有鵝肝的油香,還有星鰻的滑嘟嘟口感 。鵝肝入口即溶,再加上糯米餅煙韌,油香滿腔,但有藍莓果香清甜味,層次豐富得像在玩弄味蕾。

A5和牛叉燒,伴碟的以為是紅菜頭,原來是紅酒蘋果,再加士多啤梨味珠珠,能平衡濃郁和牛香,就不覺得油膩了。沒想過和牛叉燒是如此的美味,口感爽,夾雜均勻的脂肪,配蘋果一起吃,又是夏日特色。

蘭王椰菜花炒飯,加了黑松露去炒,蘭王雞蛋煮成奄列,裏面蛋黃還在震動的半熟狀態,拌炒飯吃,增添香滑感覺。加上蘭王醬汁,吃的時候先吃原味,然後才拌勻再吃,更能感受椰菜花炒飯原味,與蘭王雞蛋混合後的比較。

花膠蜆湯,湯底是龍蝦頭熬製而成,加了日本大花菇、花膠、海帶、大蜆,完全沒有下調味料,竟然可以如此鮮甜,湯清味鮮,一絕!

最後吃甜品了,海膽雪糕,裏面竟然混和了爆炸糖,入口霹靂啪嘞,很有玩味。混和海膽的雪糕很有新鮮感,墊底的紫蘇葉也可以吃,令海膽雪糕的濃香變得清新,特別令人驚喜。

廚師發板,事前樂師傳會就著客人的組合和要求,調配出最適合客人的食物,所以絕對沒投訴,吃得賓至如歸,而且價錢$1680加一服務費,比坊間的廚師發板性價比更高,吃得更豐富和特別,想享受一頓奢華美食,慶祝特別日子的話,值得一試!
2023-07-07
$1848 (Dinner)
  • 火焰海膽甲羅燒
  • 特色紙包花膠蜆湯
這間位於佐敦的鐵板燒,裝潢樸素簡約,這裡的老闆兼主廚廚藝經驗非常豐富,且大膽創意的鐵板燒料理,吸引了不少食客。無論食物份量及菜式都非一般的豐富,挑戰大胃王,訂座時老闆也溫馨提醒客人記得留肚。兩款充滿創意特色的廚師發板✨火焰海膽甲羅燒原隻鴛鴦海膽活龍蝦廚師發板 $1680✨十八層海膽杯 A5和牛廚師發板 $1680🔸季節前菜第一道前菜已經有四款,包括磯煮鮑魚、大地櫻花蝦玉子燒、日本沙葛及明太子薯仔沙律,各有特色,甚具睇頭。🔸季節沙律🦋日本青森縣王林蘋果沙律肉質爽脆,味道清甜不酸,帶有豐富蘋果香味,非常開胃。🦋十八層海膽杯鎮店招牌打卡菜式,高挑的玻璃杯裝滿了七彩繽紛的刺身。海膽杯用了18款不同食材,包括燒白飯魚脆片、黑魚籽、北海道紫海膽、沖繩海葡萄、三文魚籽、磯煮鮑魚、牡丹蝦、帆立貝、花膠粒、海藻等,啖啖鮮味十足。🦋活龍蝦二食 來自南澳的龍蝦,一食是海膽醬芝士焗龍蝦,海膽醬加上半溶芝士包住龍蝦球,非常「芝」味。二食是海膽牛油龍蝦膏煮,師傅運用原隻龍蝦頭的蝦膏炒龍蝦球,香口惹味。最底還放上竹炭麵,麵條吸收了龍蝦汁的精華,滋味無窮。🔸北海道時令海鮮(一)🦋活鮑魚新鮮的鮑魚搭西檸肝醬,口感豐富又

兩款充滿創意特色的廚師發板
✨火焰海膽甲羅燒原隻鴛鴦海膽活龍蝦廚師發板 $1680
✨十八層海膽杯 A5和牛廚師發板 $1680

🔸季節前菜

🔸季節沙律
🦋日本青森縣王林蘋果沙律
肉質爽脆,味道清甜不酸,帶有豐富蘋果香味,非常開胃。

🦋十八層海膽杯

🦋活龍蝦二食

🔸北海道時令海鮮(一)
🦋活鮑魚
新鮮的鮑魚搭西檸肝醬,口感豐富又有層次感。鮑魚入口彈牙,醬汁的風味恰到好處。

🔸時令海鮮(二)
🦋燒北寄貝
隨著火焰端上的北寄貝,口感鮮甜爽脆,配上煙肉碎,讓人食指大動。

🔸時令海鮮(三)
🦋鐵板脆皮煎東星班
東星班魚皮燒得好香脆,班塊啖啖肉好厚身,師傅淋上西京汁後,再用火槍造成表面焦糖般的效果,味道提升至另一層次。

🦋五色燒野菜
擺盤賣相精緻,燒野菜有露荀、南瓜、茄子、日本蕃薯仔夾棉花糖及車厘茄,剛好中和一下味蕾。

🔸鐵板肉類
🦋羊架
慢煮過的羊架,蘸上叉燒醬燒烤,肉質呈粉紅色,口感像叉燒,味道卻是羊肉,帶來味蕾上的錯覺。

🦋A5威士忌和牛
岩手縣的A5和牛,取自牛胃邊的位置,肉質鮮嫩,肉汁豐富,配上紅酒蘋果及果汁爆珠,減膩消滯。

🔸創作時令主食
🦋蘭王蛋炒飯
炒飯加入大量椰菜粒,增加口感之餘,亦顧及健康口味,炒飯粒粒分明,配上蛋味香濃的日本空運的流心蘭王蛋,拌飯一絕。

🔸食事吸物
🦋特色紙包花膠蜆湯
湯用特製透明膠袋裝住,再放上鐵板上煮滾加熱,湯底足料,鮮味濃郁。

🦋香煎鵝肝配日本山芋餅
大大件的鵝肝,中間釀了星鰻及海膽,脂香豐脥,配搭藍莓爆珠,減輕油膩感,搭配日本山芋餅,口感豐富有驚喜。

🦋火焰海膽甲羅燒
店員會在食客面前點火燒著包住甲羅燒的紙,造成火焰效果,令人看得入神。甲羅燒非常足料,豐厚的海膽山下面,有海量蟹肉及三文魚籽,最底是滿滿的蟹膏,最後再用黑魚子作點綴,配上自家製薯片一齊食,每一口都散發著濃郁的海鮮味道,餘韻悠長。

🦋焦糖多士
香脆可口的焦糖多士,叫人討好。

🔸甘味
🦋自家製甜品
海膽雪糕上層是已熟的海膽,底下鋪滿爆炸糖,最後包住紫蘇葉一齊食,味道非常特別。

2023-07-17 168 views
身為樂師傅海膽料理的粉絲,從中環一直跟著到佐敦主廚以鐵板燒創作料理聞名,於席前炮製菜式,近距離與食客互動師傅實力不凡,手勢純熟且功架扎實,坐在吧 看就像在看表演有多款套餐供應,挑了一人前$1680的火焰海膽甲羅燒原隻鴛鴦海膽活龍蝦廚師發辦及十八層海膽杯A5和牛廚師發辦甫坐下店員便奉上花旗參青檸香茶 ,清香潤喉季節前菜四小品絕不馬虎,有薯蓉、玉子燒、磯煮鮑魚及香梨季節沙律為青森縣王林蘋果蟹籽沙律,果肉爽脆,清甜不酸十八層海膽杯有白飯魚脆片、沖繩海葡萄、黑魚子和上乘的北海道紫海膽,一層一層恰到好處活龍蝦兩食分別為海膽芝士焗及海膽牛油蝦膏煮竹炭烏冬,食材新鮮彈牙!兩款做法,帶來兩種體驗北海道時令海鮮乃火焰北寄貝,加上櫻花蝦及煙肉,更加惹味時令海鮮焦糖西京醬東星斑入口鮮滑而又細嫩,魚皮脆香另一時令海鮮鮑魚配西檸乾醬鮮上加鮮,更能減低油膩感,簡直是天作之合用餐途中師傅要求我們伸出拳頭,跟著便將海膽放上並建議我們一口吃下火焰海膽甲羅燒上菜時用師傅火槍燒走魔術紙,視覺效果一流!撈勻後放在薯片上吃,別有一番風味五色燒野菜有南瓜、車厘茄、甜薯、蘆筍和燒茄子,顏色豐富鐵板肉類蜜糖爆珠荔枝豚肉卷,肉香中滲出
身為樂師傅海膽料理的粉絲,從中環一直跟著到佐敦
主廚以鐵板燒創作料理聞名,於席前炮製菜式,近距離與食客互動
師傅實力不凡,手勢純熟且功架扎實,坐在吧 看就像在看表演
花旗參青檸香茶
甫坐下店員便奉上花旗參青檸香茶 ,清香潤喉
季節前菜
季節前菜四小品絕不馬虎,有薯蓉、玉子燒、磯煮鮑魚及香梨
季節沙律
季節沙律為青森縣王林蘋果蟹籽沙律,果肉爽脆,清甜不酸
活龍蝦兩食
北海道時令海鮮
北海道時令海鮮乃火焰北寄貝,加上櫻花蝦及煙肉,更加惹味
時令海鮮
時令海鮮焦糖西京醬東星斑入口鮮滑而又細嫩,魚皮脆香
海膽
五色燒野菜
五色燒野菜有南瓜、車厘茄、甜薯、蘆筍和燒茄子,顏色豐富
鐵板肉類
鐵板肉類蜜糖爆珠荔枝豚肉卷,肉香中滲出甘甜味
香煎鵝肝配山芋餅
香煎鵝肝配山芋餅超肥美,軟綿綿入口即溶
A5特選石垣和牛
慢煮了一日的沖繩縣A5特選石垣和牛叉燒融合廣東菜特色,外層焦脆,入口油脂甘香
創作時令主食
創作時令主食蘭王蛋炒飯將蛋煎至流心狀態,拌飯一流
特色紙包花膠蜆湯
特色紙包花膠蜆湯用料豐富,保鮮紙鎖著材料的鮮味
自家製甜品
自家製甜品海膽雪糕加上爆炸糖一起食,十分有趣
2023-07-15
創作時令主食
特色紙包花膠蜆湯
自家製甜品
2023-07-16 19 views
別人笑我太瘋癲我笑他人CLS😎😎#福島核廢水釋放前系列呢排要瘋狂食日本嘢因為隨時都會冇得食😌😌今日嚟搵樂師傅整返餐勁嘅已經幫襯第二次 每次都有驚喜真係樣樣食物都會令你 看不穿 猜不透🫨全部都係師傅自家製作 味道出邊搵唔到尤其係海鮮 確實新鮮到漏!師傅知道我鍾意食海膽所以不計成本 每樣都有海膽咁濟最緊要令食客開心🤭🤭頭盤係一個金色嘅食物盒一打開總共有四格 每隔擺放左唔同嘅食物有磯煮鮑魚、櫻花蝦玉子、明太子薯仔沙律 同柚子沙葛😋😋 有咸有甜有清新有濃烈未到就好似四格漫畫咁精彩跟住有日本清心縣蘋果蟹籽沙律 經過師傅精湛刀工 所有蘋果肉都已經批成一片片🤩🤩加上蟹籽同沙律醬 本身蘋果已經夠鮮甜 蟹籽爽脆感覺毫無維和感 越食越健康之後嚟到間店嘅主打18層海膽杯!即刻要拍片影相 佢唔係18層都係海膽而係18款唔同質感 唔同味道嘅海鮮所組成鮑魚、三文魚粒、帶子、魷魚乾、吞拿魚碎面頭再配上新鮮、海膽、海葡萄🍇同海帶師傅叫我哋拎住脆香魚皮伴著攪拌好嘅海膽杯一齊食 感覺好療癒好豐富另外北海道燒北寄貝 令我嘖嘖讚奇北寄貝預先切片 加上炸蒜粒 師傅用火槍燒燒伴碟上面嘅鹽火光熊熊 相機差dd真係影唔切😍😍嚟到主食
別人笑我太瘋癲
今日嚟搵樂師傅整返餐勁嘅
已經幫襯第二次 每次都有驚喜
真係樣樣食物都會令你 看不穿 猜不透🫨
全部都係師傅自家製作 味道出邊搵唔到

尤其係海鮮 確實新鮮到漏!
師傅知道我鍾意食海膽

經過師傅精湛刀工
所有蘋果肉都已經批成一片片🤩🤩
加上蟹籽同沙律醬 本身蘋果已經夠鮮甜
蟹籽爽脆感覺毫無維和感 越食越健康

之後嚟到間店嘅主打18層海膽杯!
即刻要拍片影相 佢唔係18層都係海膽
面頭再配上新鮮、海膽、海葡萄🍇同海帶
師傅叫我哋拎住脆香魚皮伴著

兩塊白滑新鮮西京燒魚
加上醬汁又唔會覺得太漏

好多時一個餐牌裏面只會得一款主菜
但係樂師傅唔同 佢可以將每款食物
都變成主菜 西檸乾醬燒鮑魚切片!
鮑魚本身俾人嘅感覺好頂胃

大家食到捧腹而回 >0<
就連帶嚟嘅生日蛋糕都食唔落🤣🤣

2023-07-15
Waiting Time
5 Minutes (Dine In)
$1680 (Dinner)
2023-07-15 55 views
之前睇HOYTV「全港開餐100強」介紹由「海膽達人」樂師傅主理嘅「樂鐵板燒」,餐廳除咗有招牌菜十八層海膽杯之外,火焰海膽甲羅燒、原隻鴛鴦海膽活龍蝦同海膽雪糕都非常吸引,作為海膽控又點可以錯過。😆「樂鐵板燒」位於佐敦偉晴街,係一間鐵板燒小店,店內只有約10個座位,當中大部分都係正對於師傅嘅吧檯座位。🧑🏻‍🍳餐廳晚市有兩款廚師發辦set選擇,兩個set最大分別係一個主打海膽甲羅燒同海膽活龍蝦,另一個就主打十八層海膽杯同A5和牛,兩個set都係由樂師傅親自炮製。我同老婆各揀咗一個set share食,可以試哂四款主打菜式。😍季節前菜磯煮鮑魚,櫻花蝦玉子燒,日本沙葛,明太子薯仔沙律日本青森縣王林蘋果蟹籽沙律十八層海膽杯招牌海膽杯真係有齊十八層,分別有海膽、海葡萄、牡丹蝦、吞拿魚蓉、魚子、三文魚籽、海膽魷魚、蟹肉等等。食嘅時候先用白舨魚乾上放海膽食,之後拌勻其他材料食,啖啖刺身,海膽仲採用咗北海道嘅馬糞海膽,鮮味十足,賣相亦非常精緻,又睇得又好食。😋澳洲活龍蝦兩食海膽醬芝士焗龍蝦芝士味同海膽醬味平均,活龍蝦蝦肉爽彈鮮甜,竹炭烏冬加上由龍蝦頭膏加入海膽膏調配嘅龍蝦膏海膽醬,味道香濃可口。👍🏻火焰

季節前菜
磯煮鮑魚,櫻花蝦玉子燒,日本沙葛,明太子薯仔沙律
日本青森縣王林蘋果蟹籽沙律

火焰海膽甲羅燒
師傅用咗魔術紙喺火光將海膽甲羅燒耀閃登場,日本松葉蟹肉肉質鮮嫩甜美,配埋勁多勁濃郁嘅蟹膏、新鮮海膽、三文魚籽同黑魚籽,口感層次超豐富,每一啖都新鮮美味👍

活鮑魚配西檸肝醬
師傅先將活鮑魚內臟加入西檸汁製成醬汁,再用鐵板燒將活鮑魚切片燒成僅熟,超厚身嘅鮑魚口感軟腍爽滑,配上特製醬汁,鮮味更突出。😋

東星斑焦糖西京
東星班魚肉超軟嫩鮮甜,配上焦糖西京汁,非常富有日式風味,另外師傅將魚皮亦燒至香脆,同魚肉一齊食,口感非常豐富。😁

香煎鵝肝配山芋餅
鵝肝應該係好多人嘅最愛,呢個慢煮鵝肝入面嘅鵝肝濃郁鮮美,加上星饅嘅鬆脆口感,再配上一啲淡淡嘅海膽味,真係好開胃!👍🏻

荔枝豚肉卷
呢個菜式有啲驚喜,荔枝同豚肉嘅結合好特別,荔枝嘅清甜同豚肉嘅鮮味融合一齊,豚肉咁juicy,真係好好味!😋

A5和牛叉燒配紅酒蘋果
A5和牛叉燒可以話係最抵食嘅一款,入面嘅和牛肉質極細嫩,叉燒汁又夠香濃,再配上紅酒蘋果,一啖之間有淡淡嘅果香,味道非常豐富。😋

特製紙包花膠蜆湯
花膠蜆湯底清甜鮮美。😊

蜂蜜烤多士
多士烤得香脆,咬落去有淡淡嘅焦糖味,甜而不膩。👍🏻

自家製海膽雪糕
最後呢款海膽雪糕絕對係一個驚喜,雪糕入面混有海膽淡淡海鮮味,加上爆炸糖口感豐富,最後一啖連紫蘇葉食,將口腔複雜嘅味道立時變返清新。😊

全晚對住鐵板燒爐邊欣賞樂師傅廚藝邊聽師傅分享飲食心得。兩款套餐都用上超多高級食材,除了招牌海膽菜外,其他食物質素都相當唔錯,加上師傅手藝純熟,服務又好周到,整體體驗非常好,絕對值得一試,如果係海膽控,更加不能錯過。👍🏻

2023-07-13
  • 火焰海膽甲羅燒
  • 海膽雪糕
  • 特色紙包花膠蜆湯
  • 法式煎鵝肝配時令水果
2023-07-14 63 views
記念日,係一個直得慶祝嘅日子,下午同太太去咗油麻地廟街行,大約六,七点覺得肚餓,想搵地方食嘢,偉睛街都有幾間食店,我地揀咗一間門面不甚起眼嘅,叫做樂鐵板燒,都有好耐冇食過鐵板燒,所以揀咗呢間,推門入內只見得6個位,侍應招呼我倆座係吧枱前,奉上餐牌,太太叫咗一個海膽杯,杯嘅份量十足,,活鮑魚配西檸光醬,鮑魚又大隻,沾上西擰汁更加好味,,龍蝦兩食,一边做芝士焗,芝士味濃郁,另一边做海膽加龍蝦膏爆抄龍蝦肉,海膽加龍蝦膏混埋一齊,味道超正,跟住上A5和牛义燒,師傅將A5和牛煎到好似义燒咁,但咬開後外脆內軟,再嚟係蘭王椰菜花抄飯,抄飯上面加隻日本雞蛋,撈埋食重正,另加一個日本花菇花膠海帶蜆湯,湯味鮮甜,花菇好大隻師傅又俾我地試吓將海膽放上手背食,都係第一次一啖食咁多海膽,鮮味無論,最後係海膽雪糕,食埋呢個雪糕就完美,太太話可唔可以食多個,我同佢講下次可以再嚟食,因為呢間樂鐵板燒係會不定期出啲新菜式,我地期待下次。跟住叫侍應埋單。

太太叫咗一個海膽杯

,龍蝦兩食,

再嚟係蘭王椰菜花抄飯

湯味鮮甜,花菇好大隻

最後係海膽雪糕
  • 法式煎鵝肝配時令水果
  • 脆皮煎鰻魚
2023-07-13 43 views
今日自己一個人去咗佐敦道偉晴街嘅樂鉄板燒食晚餐、侍應介紹今日嘅龍蝦套餐、包括有海膽杯、份量都幾多、诲膽鲜甜,一層層食又得、倒落隻碟攪混又得別有一番風味、龍蝦兩食先試一半係芝士焗、另一半係海膽加龍蝦膏嚟抄、味道鲜甜、啖啖肉再來係慢煮鵝肝鑲星鰻魚鵝肝味道一流、再嚟就係暂簡蘭王椰菜花抄飯、加隻日本雞蛋攪拌更加好味、最後有多士、多士上面有個樂字、諗住叫侍應埋單,佢話有自家制甜品。  甜品係海膽雪糕、食埋呢個甜品就係今晚嘅完美結局,下次可以帶朋友嚟。
今日自己一個人去咗佐敦道偉晴街嘅樂鉄板燒

食晚餐、侍應介紹今日嘅龍蝦套餐、包括有

再來係慢煮鵝肝鑲星鰻魚

鵝肝味道一流

自家制甜品

上個禮拜我家大少爺生日🎂去左食好嘢🤤就係呢間鐵板燒🔥所有食材都好新鮮🦞🦀🐟好鮮味😋師傅仲要好有心咁準備蛋糕同即影即有📸真係加哂分💯💯所以要推介比大家💁🏻‍♀️2️⃣個人叫咗2️⃣款唔同嘅廚師發辦👉🏻十八層海膽杯 A5和牛👉🏻火焰海膽甲羅燒原隻鴛鴦海膽活龍蝦首先一坐低就會有杯花旗蔘茶加青檸🍵前菜:✨季節前菜磯燒鮑魚+櫻花蝦玉子+日本沙葛+明太子蠔仔沙律✨季節沙律日本清心蘋果蟹籽沙律🍏賣相精緻💫食落夠哂清新開胃主菜:✨1️⃣8️⃣層海膽杯🌈呢款真係必食🤤打卡一流📸我都影返張相先🤭招牌18層海膽杯有齊18種材料刺身‼️有海膽、海葡萄、牡丹蝦、吞拿魚蓉、魚子、三文魚籽、海膽魷魚、蟹肉等等,啖啖刺身,鮮味十足👍仲好colourful添✨ 澳洲活龍蝦兩食🦞海膽醬芝士焗+海膽牛油蝦膏煮烏冬💫自家製拉絲海膽芝士焗龍蝦食落去芝味十足 秘製海膽醬令龍蝦更鮮味💫自製龍蝦膏海膽醬 醬汁由蝦頭嘅蝦膏調配,龍蝦口感更豐富✨火焰海膽甲羅燒師傅特別用咗特製紙張覆蓋,再燒一燒 喺火光中🔥耀閃登場🤩夠哂睇頭呀👏🏻日本松葉蟹肉肉質鮮嫩甜美😋配埋勁多勁濃郁嘅蟹膏、新鮮海膽、三文魚籽同黑魚籽 💯口感層次超豐富,每一啖都新鮮美味👍🥹✨東升斑焦糖西京
上個禮拜我家大少爺生日🎂去左食好嘢🤤

✨ 澳洲活龍蝦兩食🦞
海膽醬芝士焗+海膽牛油蝦膏煮烏冬
💫自家製拉絲海膽芝士焗龍蝦
食落去芝味十足 秘製海膽醬令龍蝦更鮮味
💫自製龍蝦膏海膽醬 醬汁由蝦頭嘅蝦膏調配,龍蝦口感更豐富

✨火焰海膽甲羅燒

✨北海道雪場蟹
肉質鮮甜飽滿多汁

北海道雪場蟹

✨日本活鮑魚配西檸肝醬
未食之前睇到鮑魚仲郁緊🤭食落去肉質彈牙配上帶酸甜嘅西檸肝醬,食落去唔會油膩,好夾👍

日本活鮑魚配西檸肝醬

✨五色燒野菜🌈
棉花糖紫薯好食🤭仲有車厘茄、露荀、南瓜同茄子(面層係麵豉醬木魚碎)🍆賣相可愛,別有心思

✨荔枝豚肉卷
一聽完全係特別嘅配搭💯但食落去好好味😋爆汁嘅鮮甜荔枝配日本佐賀縣零名水豚🥓甘香油潤,肉質鬆化入口即溶

✨香煎獅頭鵝肝配山芋餅
慢煮鵝肝配上海膽加星饅,外脆內軟,質地細膩油脂感十足

香煎獅頭鵝肝配山芋餅

✨A5和牛叉燒
創新配搭‼️A5沖繩石垣和牛🥩肉質香甜入口即化,肥而不油膩,配上秘製叉燒醬

A5和牛叉燒

✨棚田米椰菜花+蘭王雞蛋炒飯
蘭王雞蛋蛋香濃郁美味🍳棚田米質地鬆軟🍚因為太飽關係,師傅貼心配上椰菜花

✨特色紙包花膠蜆湯
以耐高溫玻璃紙密封烹煮,鎖住花膠同蜆精華,冇添加任何調味料,每一啖湯都係食材嘅鮮味

✨自家製海膽雪糕🍨
食到飽都要食嘅甜品🤣
雪糕奶味入面帶點海膽鹹香,仲有海膽粒同鋪面嘅神秘顆粒令口感更豐富,必試🤤

最後最驚喜嘅係因為我家大少爺生日
師傅準備咗件cake同蠟燭🎂
仲有即影即有📸好有心💞
值得一試嘅高質鐵板燒餐廳🥰👍
2023-07-04
$1600 (Dinner)
Birthday
18 層海膽杯
東升斑焦糖西京
北海道雪場蟹
日本活鮑魚配西檸肝醬
香煎獅頭鵝肝配山芋餅
A5和牛叉燒
  • 海膽雪糕
同老公慶祝生日,諗起樂師傅既海膽杯,即刻訂位黎食鐵板燒。樂師傅將食材發揮得淋漓盡致,加入唔同既元素,仲好夠分量~ 訂檯時已叮囑下午唔好食咁多野,要留肚! 坐低先飲杯花旗參青檸茶靜待海膽宴😻前菜: 🥢磯煮鮑魚 入口軟稔🥢大地魚櫻花蝦玉子燒🥢明太子薯仔沙律日本沙葛好似蘋果咁爽口,但好清甜。 🥢原個青森縣王林蘋果蟹子沙律🥢十八層海膽杯好期待呢個招牌海膽杯海膽、蟹肉、三文魚子、帶子、海葡萄、拖羅蓉等,用香檳杯都裝唔哂~ 食既時候倒出黎拌勻,入口真係啖啖鮮味! 🥢白松露芝士鱈場蟹鱈場蟹粗身大件,夾起一絲絲蟹肉又有白松露芝士既芳香海膽芝士龍蝦 龍蝦兩食,芝士火焰、海膽牛油龍蝦墨魚汁烏冬。龍蝦肉彈牙鮮味,配埋濃厚醬汁又添上味覺層次😋🥢焦糖東星班片星班肉緊實白滑,脆卜卜既魚皮,師傅壓平煎煮,爐温平均煮透,入口又薄又crispy。魚肉嫩滑唔過火,配上焦糖煮醬,甜甜地好掛汁🥢青檸肝汁鮑魚活鮑魚生猛大隻,肝臟加埋鮮檸檬汁煮做醬汁。微酸果香感好開胃,鮑魚肉份外鮮甜。Size夠大厚切一樣好食,肉質爽彈嚼勁。🔥火焰海膽甲羅燒呢個一定要拍片,啱哂打卡~ 用紙圍住點火燒左幾秒就見到主角啦~ 甲羅燒食得多,放滿海膽、蟹
同老公慶祝生日,諗起樂師傅既海膽杯,即刻訂位黎食鐵板燒。
樂師傅將食材發揮得淋漓盡致,加入唔同既元素,仲好夠分量~
訂檯時已叮囑下午唔好食咁多野,要留肚!

坐低先飲杯花旗參青檸茶靜待海膽宴😻

前菜:
🥢磯煮鮑魚 入口軟稔
🥢大地魚櫻花蝦玉子燒
🥢明太子薯仔沙律
日本沙葛好似蘋果咁爽口,但好清甜。
🥢原個青森縣王林蘋果蟹子沙律

🥢十八層海膽杯
好期待呢個招牌海膽杯
食既時候倒出黎拌勻,入口真係啖啖鮮味!

🥢白松露芝士鱈場蟹
鱈場蟹粗身大件,夾起一絲絲蟹肉又有白松露芝士既芳香

海膽芝士龍蝦
龍蝦兩食,芝士火焰、海膽牛油龍蝦墨魚汁烏冬。
龍蝦肉彈牙鮮味,配埋濃厚醬汁又添上味覺層次😋

🥢焦糖東星班片
星班肉緊實白滑,脆卜卜既魚皮,
師傅壓平煎煮,爐温平均煮透,入口又薄又crispy。
魚肉嫩滑唔過火,配上焦糖煮醬,甜甜地好掛汁

🥢青檸肝汁鮑魚
活鮑魚生猛大隻,肝臟加埋鮮檸檬汁煮做醬汁。
微酸果香感好開胃,鮑魚肉份外鮮甜。
Size夠大厚切一樣好食,肉質爽彈嚼勁。

🔥火焰海膽甲羅燒
呢個一定要拍片,啱哂打卡~
用紙圍住點火燒左幾秒就見到主角啦~
甲羅燒食得多,放滿海膽、蟹膏、三文魚子既真係第一次😻
拌勻放上松露薯片食,突出左松露既香氣~

🥓慢煮A5和牛配紅酒蘋果
賣相成件叉燒咁
和牛慢煮左一日,爆脂嫩滑,入口勁似叉燒,尤其juicy肥美。配埋紅酒蘋果肉消除油膩感。

🥢五色燒野菜
茄子、南瓜、蘆筍、車厘茄、紫薯棉花糖,5色配搭夠精緻。

🍢荔枝豚肉燒
豚肉粉嫩五花,包住大大粒荔枝果肉,燒熟入口不單有油脂香,仲有陣陣清甜果香,兩種香氣互相交織,滋味十足。仲有樂師儀特製蜜糖爆珠,食幾粒可以緩慢肉腻

🥢椰菜花蘭王蛋炒飯
椰菜花粒超幼細,粒粒近乎一樣,功夫少D效果都會好大分別。菜粒同飯粒7:3比,加隻蘭王蛋,橙紅色蛋黃好流心,蛋汁拌勻米飯一啖食,香濃又有texture

🍲特色紙包花膠蜆湯
透明袋裝住蜆湯,直接放爐面煮滾
湯頭好清徹鮮甜,放入大量鮮海帶、大蜆貝、花膠筒餚煮,不用落盬調味經已好鮮味。

甜品有焦糖多士,糖面又香又脆。
仲有海膽雪糕
好創新嘅嘗試,口感鮮滑。
呢餐真係大快朵頤,大滿足👍🏻

Birthday
2023-07-07 20 views
到了佐敦食樂teppanyaki鐵板燒,樂師傅親自處理,訂位時樂師傅會問清楚客人有冇食物敏感,非常細心既廚師!見到佢處理食材時功價十足,望見到賞心悅目。Menu主要2個,我就同朋友各叫1個share黎食,咁樣食更多元化試到唔同既菜式。青森縣蘋果蟹子沙律味道清爽清甜得自然,為味蕾refreshing,沙律醬唔會太酸!整體好正既前菜沙律。海膽杯係店既名物,三文魚籽,蟹肉,魷魚等等材料mix埋而成,當然還有海膽非常有份量!樂師傅講海膽既來貨日本養殖海膽,所以唔怕近來既日本海污染,味道非常鮮甜!口感非常豐富,味道夠香又甜,食完實係有齒頰留香既感覺,好幸福呢!1味2食既龍蝦,芝士焗龍蝦,味道豐富又唔會太膩,肉質彈牙甘甜!味道相當濃厚。而旁邊係龍蝦膏,海膽,整成既醬汁做base再配龍蝦!口感綿滑有層次帶香,陣陣海膽鮮味,非常一流。北海道蟹蘭王蛋花蟹膏,大過拳頭嘅蟹蓋,非常澎湃!蟹膏mix埋蛋花,口感creamy柔嫩,再加上有蟹籽,白松露令味道更昇華。火焰海膽甲羅燒,完完全全有別於坊間既甲羅燒,出場時仲會好似表演魔術咁出場,睇得又食得,呢度食材既用料會令到你驚艷,大量海膽,蟹膏,魷魚,三文魚籽mix

北海道蟹蘭王蛋花蟹膏,

白松露令味道更昇華。

火焰海膽甲羅燒,完完全全有別於坊間既甲羅燒,出場時仲會好似表演魔術咁出場,睇得又食得,呢度食材既用料會令到你驚艷,大量海膽,蟹膏,魷魚,三文魚籽mix埋食,

再配上自家製白松露薯片咁食,鮮味倍加!師傅賣點係份量,味道取勝!份量相當多,口感又夠綿滑。

香煎鵝肝配山芋片,師傅有心思地整左d藍莓味既份子料理去中和鵝肝過份既油膩感,但呢度既鵝肝都唔會太膩,因為仲mix左星鰻,海膽在内層!又係心機手工菜式。配埋山芋片食,口感更多變化,又綿又脆!

A5特選石垣和牛,用上x燒整法,肉質緊緻得黎嫩香,好香肉香而且又入味。旁邊亦係自家製士多啤梨味份子料理和醃紅油蘋果!
正宗蘭王蛋炒飯,脆邊濃蛋味!還有日本花菇蜆湯,非常香甜夠足料。整體係呢度食野,唔會擔心食唔飽,師傅用料夠闊佬!食完會覺得係值得既。
2023-07-06 32 views
慶祝日子,另一半又鍾意食海膽,即刻諗起樂師傅既鐵板燒,認識左樂師傅一段時間,佢自己都好鍾意海膽,所以每次去食,都會食海膽食到極滿足,而且佢對每道食物既鑽研配搭都經過深思熟慮,絕對可以話同出邊嘅鐵板燒冇得比。餐廳裝修簡約風,吧枱可以坐六個人,食物一手由樂師傅包辦,每一隻碟都好唔同好靚,除左食物嘅質素,見到每隻碟都咁靚,食得特別開心。十八層海膽杯真係唔可以錯過,入面有多款刺身食物,係出面真係冇咁食過。由前菜到甜品,不論賣相到味道都好出色,新鮮既活龍蝦同仲郁既鮑魚,見到都流晒口水。另外個東星班個魚皮煎到金黃色脆卜卜,個樣成個cream brûlée咁,非常有心思同有驚喜。個甲羅燒係另一個重點,啲海膽好似唔洗錢咁,又夠新鮮。個鵝肝係樂師傅自己研發,食既時候有一定程度既驚喜。介紹個朋友黎食,每個人都讚不絕口,我下次有時間一定會再黎。
【食材新鮮鮑羅萬有🦞卻食不出驚喜】📝整體食評兩人消費$3800,這個中高價位的餐廳,只能說食材真的很新鮮,食到好飽,卻沒有令我異常驚喜,或食到很滿足。源於選材和烹調方面,有點華而不實,下面再一一解說,只能說中規中矩,暫未有再到訪的念頭。餐廳有兩款餐牌提供,兩人去食的話建議揀選不同餐牌,可以share食,主要係主打菜式main有分別,前菜、sides食事吸物、甜品兩款餐牌均相同,兩款餐牌分別係【十八層海膽杯 A5和牛廚師發辦】$1688【火焰海膽甲羅燒原隻鴛鴦海膽活龍蝦】$1688【前菜】王林蘋果蟹籽沙律😋6/10王林蘋果係來自日本,亦有蘋果界國王的寓意,但王林蘋果不太甜亦不凍,而且一上枱會是滿心期待,王林蘋果始終較為遜色。【十八層海膽杯 A5和牛廚師發辦】十八層海膽杯 😋9/10十八層海膽杯係餐廳主打,算係比較有驚喜的食物。首先,海膽足料新鮮,食法係將海膽杯所有食物倒進碟中,攪拌後一同進食。海膽杯亦有其他海鮮,有鮑魚、魷魚、蟹肉、三文魚子,放入口有不同海鮮的鮮味,每款食物都帶來不同的口感。帆立貝元子燒 😋9.5/10這個算係最滿足一款食物。帆立貝肉質鮮甜,師傅特別的技巧令帆立貝長期坐熱
【食材新鮮鮑羅萬有🦞卻食不出驚喜】

王林蘋果蟹籽沙律
【十八層海膽杯 A5和牛廚師發辦】

十八層海膽杯 😋9/10
帆立貝元子燒 😋9.5/10
這個算係最滿足一款食物。帆立貝肉質鮮甜,師傅特別的技巧令帆立貝長期坐熱,熱噴噴更美味可口,值得一讚。
帆立貝元子燒
鰻魚 😋6/10
鰻魚,我個人喜歡食原條美味的,但是次烹煮方法係煎到乾爽脆口,似薯片。本人並不太感興趣,可能係個人喜好方面。
鰻魚
鮑魚配西檸乾醬 😋5.5/10
鮑魚鮮甜,肉質爽口,但配上西檸醬,帶有青檸味,酸酸甜甜,感覺與鮑魚不太夾。
鮑魚配西檸乾醬
和牛叉燒 😋6/10
和牛叉燒這款食物有點失望,不太清楚是和牛邊一個部位,但食落只係嚿靚叉燒,但未有柴灣新桂香咁好食,寧願食原塊和牛加點鹽反而更滿足,選材方面有點失望。
和牛叉燒
【火焰海膽甲羅燒原隻鴛鴦海膽活龍蝦】

甲羅燒配黑松露薯片😋7/10
上甲羅燒前,師傅用魔術紙包裹碟旁,用火一燒,將甲羅燒呈現,好有心思。甲羅燒外,亦配上足料海膽和魚子醬,但將甲羅燒攪拌後,較難食出海膽味。反而黑松露薯片較特別,單食薯片食不出松露味,要配上甲羅燒先食到。
甲羅燒配黑松露薯片
芝士海膽龍蝦 😋7/10
食材新鮮,龍蝦肉質爽口,海膽味雖然不太重,但有點破壞芝士龍蝦原汁原味,有點敗北位。

海膽牛油煮龍蝦 😋6.5/10
食材新鮮,但問題跟上面同樣,海膽牛油比較奇怪。我個人非常喜歡食海膽,但海膽配牛油沒有令食物昇華,反到帶來影響。
芝士海膽龍蝦 & 海膽牛油煮龍蝦
香煎鵝肝山芋餅 😋7/10
有鵝肝都算有誠意,鵝肝油配上山芋餅食都可口。
香煎鵝肝山芋餅
荔枝肉片 😋6.5/10
肉片肉質超肥美,荔枝感覺用作解膩,但荔枝凍食較吸引,荔枝暖暖地配上肉片不算太夾。
荔枝肉片
【Sides】
焦糖多士 😋7/10
焦糖多士幾好食,基本上係放糖係麵包上再煎香佢,煎到熱噴噴加脆口,同平時BBQ差唔多。
焦糖多士
五色燒野菜 😋7/10
五色野菜都算有心思,分別有燒南瓜、燒蕃茄仔、燒甜蕃薯和燒茄子,菜式上的顏色甚為豐富,這碟菜式不過不失。
花膠硯湯 😋8/10
花膠蜆湯都算唔錯,除了花膠和蜆外,亦有冬菇和海帶,足料鮮味十足。
花膠硯湯
蘭王蛋炒飯 😋7.5/10
餐廳設計都用心,食鐵板燒最忌係食咗陣風落肚,此時,我同另一伴已經好飽,所以都叫咗半飯。用蘭王蛋,食材方面不用質疑,炒飯粒粒分明,有點焦香感覺,不錯。
蘭王蛋炒飯
甜品 Dessert】
海膽雪糕 😋3/10
海膽雪糕係極差的配搭,即使係小如茶樓細蛋撻亦未能食曬。師傅太勇於創新,反而簡單買H字頭/M字頭使做雪糕球作甜品效果更好。
海膽雪糕
柑桔茶
員工會不斷幫客人添加柑桔茶,主要用作解膩。
2023-03-29
$1900 (Dinner)
Anniversary
帆立貝元子燒
花膠硯湯
  • 十八層海膽杯 ,