2020-07-09 2048 views
。。。因為杯mocha,令我的起心肝寫第一篇openrice食評。。。去cafe chill,mocha幾乎係必點,然後配個主食,慢慢磨下。。。因為今日只得一個上午既空檔,所以揀間近近地試下。。。黑松露野菌奄列,味道正常,無咩驚喜,早餐黎講ok的。mocha,我好有衝動問店員,拉既係咩花?我諗,係一隻🐵。。。。。。想問店員,又怕尷尬。。。我唔識沖咖啡,更唔識品評咖啡,只係憑個人喜好評價好/差,依杯mocha,奶泡唔綿密,上枱好快已經出大氣泡,入口唔夠滑,咖啡味有既。飲到一半,拉花已經完全消失。再過多一陣,成杯咖啡就同即沖三合一無咩分別。。。的確係有啲失望,相信難再有下一次。。。(環境上ok的,店面靠窗有一行bar枱,望到室外。商場中庭另有枱椅。上午主要做外賣客,堂食一隻手數得晒。)
。。。
因為杯mocha,令我的起心肝寫第一篇openrice食評
。。。
因為今日只得一個上午既空檔,所以揀間近近地試下。。。
黑松露野菌奄列,味道正常,無咩驚喜,早餐黎講ok的。
的確係有啲失望,相信難再有下一次。。。

上午主要做外賣客,堂食一隻手數得晒。)
黑松露野菌奄列
mocha
2020-07-09
Type of Meal
Breakfast
2020-07-06 1252 views
It’s my first time to have dinner here. After my boy’s swimming class, his classmate’s parents suggest we have dinner together here. I ordered a salad with chicken breast and mushroom. It’s good but not that better if compare with Parkview. The meat is not much soft and tender, which can be improved.

2020-06-18 1080 views
一大早同兩個寶貝行由龍舟總會行去第一城,目的是行到身水身汗然後享受一杯冰凍飲品,去到點了一杯充滿豐厚奶泡同cream 嘅凍朱古力,一杯凍fruity 啲espresso, 一個scone,scone 可惜沒有clotted cream 否則就完美了……下一次可再試早餐
2020-05-10 1329 views
今日去第一城剪頭髮💇🏽‍♀️又好想好想食牛油果🥑 所以就去左幫襯過一次 印象中有幾多牛油果option揀既Reactors Coffee! 我就揀左👉🏼 牛油果迷捲餅 ($70) 無留意menu上既圖 本身以為份量唔大/ 一條過~~ 但原來唔係! 有兩條🤩 擺盤幾靚 好有小清新既感覺🌿wrap入面既材料都好豐富 有牛油果🥑、生菜🥬、🥚碎蛋薯仔沙律、粟米片 口感豐富 又好飽肚👍🏽🌟veggie暨牛油果迷必點啊!黑松露菌大啡菇露荀意粉 ($73)呢碟意粉就相對遜色d意粉炒得乾身 黑松露味唔算好濃郁 橄欖味出d!露荀份量比較少👉🏼👈🏼凍夏日雜莓茶 (跟主食 半價: $20)莓味幾出 酸酸的 真係好岩夏天飲🍹下次試埋bagel先☺️
今日去第一城剪頭髮💇🏽‍♀️

我就揀左👉🏼 牛油果迷捲餅 ($70)
擺盤幾靚 好有小清新既感覺🌿
口感豐富 又好飽肚👍🏽
🌟veggie暨牛油果迷必點啊!

黑松露菌大啡菇露荀意粉 ($73)
呢碟意粉就相對遜色d
意粉炒得乾身
黑松露味唔算好濃郁 橄欖味出d!
露荀份量比較少👉🏼👈🏼

凍夏日雜莓茶 (跟主食 半價: $20)
莓味幾出 酸酸的 真係好岩夏天飲🍹

下次試埋bagel先☺️
$82 (Lunch)
經過開第一城,剛好忙完是午餐的時間便找找附近有甚麼餐廳選擇,看到有介紹這間Reactors Coffee,便過來試一試。來到有all day breakfast供應的餐廳,都會想試一試,個人比較喜歡all day breakfast有多種不同食物,適合我怕悶,喜歡嘗試新事物的性格。而這間餐廳更特別,除了常見的all day breakfast,更提供了green day breakfast,即似蔬菜水果為主的all day breakfast!有牛油果半個,焗大啡菇,沙律菜,千層焗薯,egg benedict, 椰汁奇亞籽。牛油果是靚靚的綠色,沒有發黑,所以應該不是船運的平價貨。大啡菇大大個夠飽滿,加上芝士及菇,口感十足。沙律可以點附上的草莓醬,酸酸甜甜好開胃。千層焗薯是由薯蓉及薯片組合而成,有層次感。Egg benedict的蛋做的恰到好處,蛋黃仍然流心而椰汁奇亞籽看似平平無奇,但原來營養豐富及功效高,不認識的可google看看奇亞籽是甚麼。平價加了杯抹茶latte,抹茶味足,沒有被牛奶蓋過味道。是好味又飽肚的一餐,讚👍🏻

牛油果是靚靚的綠色,沒有發黑,所以應該不是船運的平價貨。
大啡菇大大個夠飽滿,加上芝士及菇,口感十足。
沙律可以點附上的草莓醬,酸酸甜甜好開胃。
千層焗薯是由薯蓉及薯片組合而成,有層次感。
Egg benedict的蛋做的恰到好處,蛋黃仍然流心

平價加了杯抹茶latte,抹茶味足,沒有被牛奶蓋過味道。
是好味又飽肚的一餐,讚👍🏻
Green  day  breakfast,  matcha  latte
2020-04-24
Waiting Time
5 Minutes (Dine In)
$137 (Lunch)
  • Green  Day  breakfast
2020-03-28 950 views
今日經過呢間coffeeshop,比佢個menu吸引到我😍.🥯 菠菜大啡菇bagel✨$79真係超中意食大咖菇🤩🤩呢度既大咖菇都幾Juicy,但由於切開咗既關係,唔夠原隻食咁正😍😍仲夾住芝士係入面,口感超滿足!bagel係有烘過,係脆身,唔會好硬😛
今日經過呢間coffeeshop,比佢個menu吸引到我😍
🥯 菠菜大啡菇bagel✨$79
2020-03-22 673 views
AvacadoLoverBuritto 🥑🌯牛油果愛好者必點的🤩😍就咁睇以為份量好少但食食下發覺都好飽下🤪卷入面有兩大舊牛油果🥑仲有啲生菜🥬粟米片食落都可以 都幾脆下😀😄不過食得多就會覺得飽肚🐷😅味道就一般般啦 無好突別嘅感覺GreenTeaLatte完全係我第一飛佛嘅熱飲🍵😍哩度嘅拉花係好靚👍🏽😍味道方面就稍遜了點🙊覺得抹茶味唔係好夠 奶味就較重如果抹茶味重返少少就好喇😉☺️
AvacadoLoverBuritto 🥑🌯
哩度嘅拉花係好靚👍🏽😍
味道方面就稍遜了點🙊
覺得抹茶味唔係好夠 奶味就較重
如果抹茶味重返少少就好喇😉☺️
$100 (Lunch)
推薦Flat white/dirty坐位幾疏坐得舒服,一班fd可以一齊坐出面,逼少少坐到8個人,想一個人靜靜地又可以坐鋪頭入面。裝修好靚氣氛好好,上餐速度都非常快,位置方便明顯勁易搵!另外黑松露雞肉磨菇pizza超出期望嘅好味,性價比超高!非常值得試!兩個人食啱啱好!其他下次有機會再試另外有賣即沖咖同埋咖啡杯corner 可以將好好味嘅咖啡帶翻屋企飲!!💛💛💛💛💛💛💛黃藍是政見 好食是良知
推薦Flat white/dirty
裝修好靚氣氛好好,
上餐速度都非常快,位置方便明顯勁易搵!
其他下次有機會再試
另外有賣即沖咖同埋咖啡杯corner
可以將好好味嘅咖啡帶翻屋企飲!!
💛💛💛💛💛💛💛
黃藍是政見 好食是良知
2020-03-15
Waiting Time
15 Minutes (Dine In)
$80 (Tea)
2020-03-07 626 views
喺呢間Cafe試咗lunch 及 dinner,味道okay,因為近排冇乜人流,堂食唔會面對面對住其他人咁坐,其實都可以去多啲嘅,價錢相宜,食物質素okay,鑑於近排疫情,我見好多人都拎走外賣,所以佢都仲有捧場客。食物方面,佢啲意粉即煮,熱辣辣,味道唔濃,算okay。Pizza我叫咗芝士味,算okay嘅。雞翼好好食,蜜糖煮,一定要試。價錢好合理,仲送咖啡包,啲咖啡及茶都好飲。煙三文魚意粉蕃茄牛肉意粉藍莓Muffins 黑松露香菇意粉雙重芝士薄餅蜜糖雞翼靚靚植物
喺呢間Cafe試咗lunch 及 dinner

價錢好合理,仲送咖啡包,啲咖啡及茶都好飲。

煙三文魚意粉

蕃茄牛肉意粉

藍莓Muffins

黑松露香菇意粉

雙重芝士薄餅

蜜糖雞翼

靚靚植物
2020-03-06
$120 (Dinner)
  • 蜜糖雞翼
今晚同老公喺繁忙時間7點落order準備堂食,搵到位坐低嘅時候點知收到電話話屋企人入咗醫院,我哋嗱嗱臨同收銀哥哥講要轉返外賣,見到廚房踢晒腳咁都要幫我轉外賣真係唔好意思。跟住我同老公商量點樣搭車去醫院,如果我哋要等太耐嘅話我諗我地會唔要啲食物了,點知好快靚仔哥哥們已經幫我嘅order煮好包好晒!真係太好啦!我地嗱嗱臨捧住香噴噴嘅外賣跳上的士。去到醫院探完屋企人距離大半個鐘,我地先至坐低用餐,仲暖㗎!好好味😋
2019-12-26
Waiting Time
5 Minutes (TakeAway)
$80 (Dinner)
都市人有幾何可以輕鬆悠閒地吃個早餐 😂今朝去開第一城附近,就諗起朋友介紹過的cafe果然係一間值得大大力支持的店呢 👍menu好多選擇,花多眼亂難得嚟到,原本想試吓d begal呀之類豐富的食物,或者遲少少再過嚟食pasta呀當早d食lunch11點半前仲有早餐,那就清清地食個簡單的早餐吧 😜講返食物越簡單越見水準有時複雜的食物可以用濃味、花巧擺設去彌補稍有失準的時候滑蛋向來係我的至愛滑溜的texture剛剛好,亦有蛋味賣相如圖,形狀與色澤都吸引,底部剛熟稍為成形,可托起上面的滑蛋,食起上嚟唔會好輪盡(有時有d店的炒滑蛋係會一pat就算,直頭好似用唔到叉食咁,有d就熟到太熟,只要表面薄薄一層滑蛋,而底部都是熟的,好實在的texture,一入口就會覺得好失望)個wrap就正路味道,餅皮有d咬口,我會想再薄d,純粹我個人喜好 😄沙律菜有d驚喜因為覺得好新鮮,so fresh! 😎通常一般食店的沙律菜,好多時都會“乾爭爭”,或者有傷痕的菜,甚至個樣已經“梅梅地”,好似擺咗好耐咁,雪咗好耐咁個wrap同沙律菜都好新鮮的樣子,覺得好難得,有感動 😂😂😂最後講咖啡其實最先送到,擺低果時已經覺得幾香
都市人有幾何可以輕鬆悠閒地吃個早餐 😂
今朝去開第一城附近,就諗起朋友介紹過的cafe
果然係一間值得大大力支持的店呢 👍

menu好多選擇,花多眼亂
11點半前仲有早餐,那就清清地食個簡單的早餐吧 😜

講返食物
越簡單越見水準
有時複雜的食物可以用濃味、花巧擺設去彌補稍有失準的時候
滑蛋向來係我的至愛
滑溜的texture剛剛好,亦有蛋味

沙律菜有d驚喜
因為覺得好新鮮,so fresh! 😎

最後講咖啡
其實最先送到,擺低果時已經覺得幾香
飲一口先,嗯,唔錯啊 😎
冇奶冇糖就飲到咖啡的真味道
食完d食物,再飲杯咖啡,冇乜變味,nice
(最怕d咖啡稍為擺耐咗就變味,走晒香氣之餘連味道都有酸呀澀呀多餘的味道影響)
始終咖啡用mug上係最好
起碼保溫都好d,味道唔會咁易受溫度影響,而且環保d嘛 😉

整體食物飲品都好好
環境比較開揚,附近多人行過 😅
一來附近係商場通道同埋出入口,二來隔離就係hsbc理財中心同埋港鐵特惠站
好多人行來拍咭同埋出入銀行

用餐設施都企理乾淨
貼心的地方係有d位有坐墊 ❤
雖然大部份位都係硬板凳 🙈
同埋刀叉匙等用具係自己去拎
店員有溫提 👏
對於我呢d第一次嚟又一個人嚟食嘅就好重要,唔洗行多轉出去拎,落完order就可以拎埋跟住搵個靚位坐

後記:可以咁得閒打咁多字,就知有幾悠閒 🤣🤣🤣
2019-12-08 531 views
港女星期六當然係懶懶洋起身化妝食cafe打卡呢間cafe有個好處自己一個食都唔會話太孤獨有BAR枱可以俾港女N慢慢嘆杯咖啡All day breakfast黎講呢間算足料 當然如果多士可以轉做牛角包會更好啦咖啡叫左Mocha朱古力味好濃 夠Creamy朱古力:咖啡比例 6:4左右港女認為咖啡濃度可以再加多少少會更好
港女星期六

朱古力:咖啡比例 6:4左右
港女認為咖啡濃度可以再加多少少會更好
2019-12-07
2019-12-04 478 views
今日要去附近上堂,不過lunch 時間比較充裕,所以行遠少少去左呢度。之前黎過一次,只係飲過咖啡,無特別記憶,大概係太普通?今日就點左lunch set 香辣蟹肉意粉,因為唔飲americano,飲品轉左做latte,可以揀fruity/ nutty。個人就比較喜歡nutty d 嘅味。時間尚早,坐得鬆動啲亦舒適啲,亦有自助斟水,環境都幾好。咖啡先黎,飲落又真係幾nutty,而且溫度適中 (好多連鎖咖啡店嘅latte 都係太熱),拉花幾靚,都唔錯嘅。不過略嫌奶泡唔夠綿密 (飲飲下發現嘅)。之後意粉都到,望落真係唔吸引...不過食落味道okay,唔會太咸/ 太淡,辣度okay,係細份左少少,相信男仕會唔夠飽。Overall 係幾好嘅,Lunch set 價錢大約~$80,唔算平,但有杯靚咖啡算係咁。再黎應該只幫襯咖啡。
今日要去附近上堂,
不過lunch 時間比較充裕,
所以行遠少少去左呢度。

之前黎過一次,
只係飲過咖啡,
無特別記憶,
大概係太普通?

今日就點左lunch set 香辣蟹肉意粉,
因為唔飲americano,
飲品轉左做latte,
可以揀fruity/ nutty。
個人就比較喜歡nutty d 嘅味。

時間尚早,坐得鬆動啲亦舒適啲,
亦有自助斟水,
環境都幾好。

咖啡先黎,
飲落又真係幾nutty,
而且溫度適中 (好多連鎖咖啡店嘅latte 都係太熱),
拉花幾靚,
都唔錯嘅。
不過略嫌奶泡唔夠綿密 (飲飲下發現嘅)。

之後意粉都到,
望落真係唔吸引...
不過食落味道okay,
唔會太咸/ 太淡,
辣度okay,
係細份左少少,
相信男仕會唔夠飽。

Overall 係幾好嘅,
Lunch set 價錢大約~$80,
唔算平,
但有杯靚咖啡算係咁。
再黎應該只幫襯咖啡。
Latte  (nutty)
香辣蟹肉意粉
2019-12-04
$80 (Lunch)
Latte  (nutty)
香辣蟹肉意粉
2019-10-25 812 views
每次放假都會訓到好晏起身都會落樓下食個brunch嘆下見到好多人都會叫呢到既salad我都叫左呢三文魚沙律有成半個牛油果 正😍另外,焗薯皮都係我地最愛食既因為焗得好香 個芥末醬都好好食呢個無乜特別叫左個甜品個香蕉好正 但個面包還好🙊
每次放假都會訓到好晏
起身都會落樓下食個brunch嘆下
見到好多人都會叫呢到既salad
我都叫左呢三文魚沙律
有成半個牛油果 正😍

另外,焗薯皮都係我地最愛食既
因為焗得好香 個芥末醬都好好食

呢個無乜特別

叫左個甜品
個香蕉好正 但個面包還好🙊

2019-10-16 698 views
10月15 秋意洋溢的大晴天被咖啡香矇騙的感覺,令人失望的午餐。黑松露蘆筍意粉:意粉煮得過熟,黑椒味太重,整體太乾身,濃味到要飲幾杯水解渴套餐加配羽衣甘藍雜菜沙律:敗筆在甜甜的野莓果醬,完全蓋過菜本身的鮮甜味Mocha & Flat White:採用店內拼豆,欠豆香,略有堅果味,但無dark chocolate味,令少甜的mocha 變成「災難性」的飲品,但Flat White 味淡,但過得去,奶泡未夠綿密,影響口感,不過拉花靚Scone:不是新鮮製,內部結構欠層次,口感似食一個微熱麵糰紐約芝士餅:繼咖啡後,全日最令人失望的甜品,屬硬身芝士餅質地,都有芝士味,但入口有沙沙地感覺,味道難以言喻希望我第三次再來時會有驚喜
10月15 秋意洋溢的大晴天
被咖啡香矇騙的感覺,令人失望的午餐。

希望我第三次再來時會有驚喜

Classic  4  黑松露蘆筍意粉
套餐加配羽衣甘藍雜菜沙律
套餐改mocha(少甜)
S1  Honey  Pig  Pig  Salad  bowl
Scone  and  Flat  White
Scone