2021-09-02 164 views
早幾個星期,#首令 又帶我哋去試新嘢☺️ 一直都好想同大家介紹、但係冇事忙嘅我,拖到今日終於的起心肝喺呢個星期四嘅深宵晚上,同大家分享吓🥳可能大家之前都有睇雜誌介紹過呢間 #蕃茄仔 🍅 餐廳屬於開放式設計,地方唔係太大,未夠12:30已經坐滿晒人,唔想企到腳軟就一定要早啲出門口😆 #名副其實 佢哋嘅 #食材 都係以 #蕃茄 為主🍅🍅 話晒 #小秘書 第一次嚟幫襯,當然要試吓佢哋其中一款 #名物 #自家製鮮茄濃湯 配 #秘製豬扒,再加$8轉咗 #烏冬 做 #麵底 🍜 我哋等咗大概20至30分鐘,終於有嘢食😀 濃濃嘅 #蕃茄湯 浸入 #麵條,口感好豐富、充滿蕃茄嘅味道☺️ 另外講到件 #豬扒,師傅將佢🐷煎到微燶,咬落去好香口、肉質又夠鬆化😋 只可惜上菜嘅時間比較慢,最終我哋都係要極速將成個午餐吞落肚先搞得掂😅

2021-08-12
Type of Meal
Lunch
2021-08-31 80 views
新開商場 Eastmark 越黎越多餐廳進駐,其中蕃茄仔更加大排長龍,次次Lunch Hour都食唔到。今日掛住做野晏左食飯,於是乎一於去碰一碰運氣。兩點零鐘少好多人,終於唔使排隊都食到!📌特級牛魔王 $78(另加粉麵再加錢)我今次揀左特級牛魔王,貪可以一次試哂兩個唔同部位嘅牛肉。 特級安格斯牛肩胛煎香後牛油味豐盈,保持到肉汁又唔會乾爭爭。慢煮美國牛腩則鬆軟腍滑,一啲筋位同渣都冇,一流👍🏻另外不得不提就係個蕃茄湯頭。本身以為會係番茄湯嘅質地,點知食落先發現係用新鮮蕃茄煮成既濃湯,食落啖啖蕃茄蓉,大滿足!粉麵方面我就選擇咗葛絲(因為未食過好奇試下)原來係好似薯粉嘅質地,好掛湯!最後成碗麵同湯都食哂😋大滿足👍🏻📍蕃茄仔九龍灣常悅道21號Eastmark 1樓07號舖

📌特級牛魔王 $78(另加粉麵再加錢)

📍蕃茄仔
九龍灣常悅道21號Eastmark 1樓07號舖
2021-06-11
Waiting Time
5 Minutes (Dine In)
  • 特級牛魔王
2021-08-29 103 views
本身係蕃茄控一直都好想試終於有時間可以來試試超濃湯底刀削麵🙂朋友大推特級安格斯牛肩胛刀削麵$88失望的味道☹️湯底冇蕃茄味只係(杰)不明白點解朋友咁鍾意😢牛肩胛只有幾片而且好韌感覺價錢比較貴😔

朋友大推特級安格斯牛肩胛刀削麵$88
☞ 呢間喺銅鑼灣非常出名嘅蕃茄仔,原來喺九龍灣都有分店㗎😋平日嘅lunch hour都要等一段時間先入得。順帶一提,呢棟大廈都有好多良心小店💛包括齊柏林熱狗、茶痴、享樂烘焙、平凡媽媽、人民超市等等🥰🍴特級安格斯牛肩胛刀削麵 配 自家鮮茄濃湯($80)❖ 刀削麵好厚身,食落口感偏淋,如果再煙韌啲就好👍🏻不過佢整體份量偏小,可以輕鬆食晒成碗,如果係男士嘅話可能要加底或者其他小食🤔❖ 佢個蕃茄濃湯好稠身,飲落酸酸地非常開胃🤤❖ 而牛肩胛煮得非常淋身,而且每件都好厚,但係食落牛味唔算好重,亦都索唔到蕃茄湯嘅味,我覺得下次可以試吓其他餸。☞ 我見其他客人會嗌佢哋嘅超大塊雞扒,同埋拌麵,睇落賣相都相當唔錯,下次可以再試😆

🍴特級安格斯牛肩胛刀削麵 配 自家鮮茄濃湯($80)
❖ 佢個蕃茄濃湯好稠身,飲落酸酸地非常開胃🤤

九龍灣Eastmark最近開左好多餐廳呢間蕃茄仔Red object行過已經聞到蕃茄味🍅咁吸引梗係要試下啦!☺️餐廳座位唔多,聽講lunch time排晒長龍好彩我地通常2點之後先食~ 避開人龍🙋‍♀️湯底就試自家製嘅鮮茄濃湯餸菜選擇都唔少,今次就叫左2款✌🏻🔴 炭烤風味雞扒配上海麵 $68 🔴🟣 秘製豬排配刀削麵 68 🟣湯底好濃充滿蕃茄蓉🍅,食落幾鮮甜,唔會好酸配上蔥同乾蔥更加惹味,好想飲哂碗湯🍜 雞扒好大塊,雞皮煎得好脆,正豬排都好出色,豬肉有咬口,調味啱啱好不過就覺得麵底普通左d刀削麵會較好,掛汁比較多~ 下次要加錢食烏冬先得哈哈😋
九龍灣Eastmark最近開左好多餐廳
呢間蕃茄仔Red object行過已經聞到蕃茄味🍅
咁吸引梗係要試下啦!☺️

餐廳座位唔多,聽講lunch time排晒長龍
好彩我地通常2點之後先食~ 避開人龍🙋‍♀️

湯底就試自家製嘅鮮茄濃湯
餸菜選擇都唔少,今次就叫左2款✌🏻
🔴 炭烤風味雞扒配上海麵 $68 🔴
炭烤風味雞扒配上海麵

🟣 秘製豬排配刀削麵 68 🟣
秘製豬排配刀削麵

湯底好濃充滿蕃茄蓉🍅,食落幾鮮甜,唔會好酸
配上蔥同乾蔥更加惹味,好想飲哂碗湯🍜
雞扒好大塊,雞皮煎得好脆,正
豬排都好出色,豬肉有咬口,調味啱啱好
不過就覺得麵底普通左d
刀削麵會較好,掛汁比較多~
下次要加錢食烏冬先得
哈哈😋
2021-08-24
炭烤風味雞扒配上海麵
秘製豬排配刀削麵
2021-08-23 125 views
德福二期過天橋就會到Eastmark 上一樓,就會見到好幾間良心店舖💛🧡💛🧡星期六夜晚揀左蕃茄仔一試,唔使等位開放式嘅格局,乾淨企理,座位都坐得舒適,係冷氣有點太凍。睇餐牌除左蕃茄底外仲有麻香拌麵,都幾吸引,下次再試叫了一碗牛魔王, 即牛肩胛與牛𦟌雙拼。每樣兩塊。麵一來已經好香,不只係蕃茄味,是上面的乾蒜乾葱。牛肩胛吃得出不是普通牛肉,有牛肉味,有輕輕煎香兩面,也不會難咬開,是高質嘅牛。牛𦟌也不會太薄,幾腍身,唔痴牙,好食。只係每樣得兩塊,一個九十幾蚊,貴左少少。另外再叫了一碗特式豬扒。衣碗就好抵食$6x, 豬扒很厚很大塊,也是煎得香口再放上面,好入味而且唔鞋口,好味!可以講埋個蕃茄湯底,香濃,帶少少微酸,無一塊塊嘅蕃茄係入面,但飲得出蕃茄蓉。配蒜同葱更香口,食完個麵之後都仲會想飲埋佢個湯,而且唔會口乾乾有味精感。兩個麵都配左上海麵,幾彈牙,如果加錢配烏冬也應該好夾。整體感覺幾好有驚喜,可以再食!
德福二期過天橋就會到Eastmark 上一樓,
就會見到好幾間良心店舖💛🧡💛🧡
星期六夜晚揀左蕃茄仔一試,唔使等位
開放式嘅格局,乾淨企理,座位都坐得舒適,係冷氣有點太凍。
睇餐牌除左蕃茄底外仲有麻香拌麵,都幾吸引,下次再試

叫了一碗牛魔王, 即牛肩胛與牛𦟌雙拼。
每樣兩塊。
麵一來已經好香,不只係蕃茄味,是上面的乾蒜乾葱。
牛𦟌也不會太薄,幾腍身,唔痴牙,好食。
只係每樣得兩塊,一個九十幾蚊,貴左少少。

另外再叫了一碗特式豬扒。

兩個麵都配左上海麵,幾彈牙,如果加錢配烏冬也應該好夾。

整體感覺幾好有驚喜,可以再食!
2021-08-20 196 views
我係一個勁鐘意食番茄既人🍅可以每一日食都唔覺得厭不過就好小出街食番茄湯底通常都係自己屋企煮既事關我最怕食到果d番茄係又甜又假既茄味而出街食番茄既話 有99%都會食到茄膏😵第一次食呢間叫左安格斯牛肩胛 碗野d 牛賣相幾吸引 面頭仲碗有炸蒜牛煎得好靚仔下而且食落都好香牛味番茄湯底好杰身 似西湯既番茄湯底 無茄膏既假茄味 假甜味不過我就略嫌 番茄既酸味唔夠出另外加左錢要稻庭烏冬 +8 好食唔加錢既話就只可以揀上海麵 或者 刀削麵仲加左一隻溫泉蛋$15本身叫埋媽媽手工雲吞 落單時好彩店員提醒 呢個係荽茜餃😣Menu 無寫明架 好彩店員double confirm 下我食唔食荽茜咋整體黎講都算好食不過 呢到d位都係好逼 好細張枱 同近離枱既距離好近
我係一個勁鐘意食番茄既人🍅

整體黎講都算好食

不過 呢到d位都係好逼
好細張枱 同近離枱既距離好近
2021-08-15 213 views
超濃蕃茄湯底😋😋😋😋😋濃到唔係一般蕃茄湯能夠比美咁多人係門口等就知有好食的地方香港人就係識食😂基本上你㨂左餸,都會加$6/$8 㨂麵底點了雞扒友人食烏冬我食葛絲以咁濃的湯底黎講烏冬係好過葛絲可能湯底太濃,入唔到咩味落葛絲同葛絲好煙un… 有啲啃死粉的感覺😂用心製作Open kitchen但無油煙味廚房都多staff做嘢所以出餐時間唔洗等太耐唔鍾意蕃茄的可以試它的麻香惹味拌麵眼見都不錯飲品要單點
超濃蕃茄湯底

友人食烏冬
我食葛絲

以咁濃的湯底黎講
烏冬係好過葛絲
可能湯底太濃,入唔到咩味落葛絲
同葛絲好煙un… 有啲啃死粉的感覺😂

可以試它的麻香惹味拌麵
眼見都不錯
飲品要單點
2021-08-15 183 views
同朋友喺九龍灣食lunch,嚟咗呢間想試好耐嘅蕃茄仔,果然名不虛傳,蕃茄湯好濃好好味🥳🐣 炭烤風味雞扒 自家蕃茄濃湯 ($65)雞扒嫩滑好味,份量都幾多下,刀削麵係扁同闊身,煙煙韌韌😋 湯底係橙色嘅新鮮蕃茄整成,香濃又唔會酸,會勁想飲晒佢😆😆🐷 秘製豬扒 自家蕃茄濃湯 ($65)朋友叫的 佢都話湯底濃郁 好好味 可以再食xd🍵 玫瑰烏龍茶叫咗個凍嘅無糖茶,好香好醇飲得好舒服。雖然冇冰但都夠凍,夏日炎炎好適合☺️
炭烤風味雞扒 自家蕃茄濃湯

🐣 炭烤風味雞扒 自家蕃茄濃湯 ($65)
秘製豬扒 自家蕃茄濃湯

🐷 秘製豬扒 自家蕃茄濃湯 ($65)
朋友叫的 佢都話湯底濃郁 好好味 可以再食xd

🍵 玫瑰烏龍茶
2021-08-11
$65 (Lunch)
秘製豬扒 自家蕃茄濃湯
炭烤風味雞扒 自家蕃茄濃湯
Eastmark 1樓越來越多好嘢食啦。先有兩間冇味精嘅靚湯、蒸飯,有熱狗又有台茶,現在又多咗一間番茄仔 Red Object. 路過已經聞到濃濃番茄味,既然番茄咁健康不妨試一試。先後兩次拜訪都有唔同嘅口感。第一次叫咗個豬扒配烏冬麵加嫩雞胸片。一咬嚿豬扒,已經俾佢嘅嫩滑肉質吸引住,仲要厚切及juicy,除咗濃茄湯好味,豬扒真係要俾隻手指 👍🏼👍🏼佢,因為呢個原因令我好快又再去咗第二次。第二次,貪心了叫咗豚三寶,有豬扒,豬手及豚肉片配上海麵⋯⋯老人家果然冇錯,貪心唔係一件好事,豬扒除了細件咗,亦冇上次咁好味。 咁啱我嗰塊仲係筋位,肉質仍然 juicy 但多咗份咬口 😂😂 豚片薄切,可惜冇咩味道,而豬手更加失望,唔知道用什麼煮法,味道唔似滷水又唔係紅燒,豬皮唔厚亦不是啖啖肉。朋友叫的雞扒就意外的好味,賣相有少燒燶,但入口有煎香嘅雞皮香味 👌🏼追加了自家餃子,菜肉餡料頗滿,味道合理,冇失望亦冇驚喜。嫩雞片就有點乾,一定要沾滿茄湯同食才可以。今次之後,應該唔會再掛住嗰豬扒啦⋯⋯但呢度都算係一間可以再回頭嘅食肆。
Eastmark 1樓越來越多好嘢食啦。

路過已經聞到濃濃番茄味,既然番茄咁健康不妨試一試。

先後兩次拜訪都有唔同嘅口感。

第一次叫咗個豬扒配烏冬麵加嫩雞胸片。

第二次,貪心了叫咗豚三寶,有豬扒,豬手及豚肉片配上海麵⋯⋯

追加了自家餃子,菜肉餡料頗滿,味道合理,冇失望亦冇驚喜。

嫩雞片就有點乾,一定要沾滿茄湯同食才可以。

今次之後,應該唔會再掛住嗰豬扒啦⋯⋯
但呢度都算係一間可以再回頭嘅食肆。

2021-08-07
Type of Meal
Lunch
2021-08-03 153 views
放lunch見好多人,繼續等等咗半個鐘終於可以入到去,揀咗個牛魔王刀削麵,味道一般但係價錢真係太貴差唔多$100😅😅😅😅😅呢個價錢可以好多選擇加上牛得幾片同埋麵又唔多

呢個價錢可以好多選擇

加上牛得幾片同埋麵又唔多
2021-08-02 304 views
見九龍灣開咗蕃茄仔,放lunch就即刻約埋同事一齊去試吓啦😛間餐廳嘅座位唔算好多,到咗中午12點基本上都差唔多坐滿人,所以如果去食嘅話,大家記得預早啲去攞位啦😂-呢到最出名就係佢哋自家製嘅鮮茄濃湯,我同同事就分別叫咗【炭烤風味雞扒配刀削麵】&【秘製豬扒配葛絲】😙-【鮮茄濃湯】個湯底真係好濃茄味,質感好稠,每一啖入口都充滿蕃茄蓉,我覺得就好似食緊好濃嘅蕃茄醬咁😂我相信鍾意食蕃茄嘅人都一定會鍾意呢個湯底😛值得一讚係食完都唔會好口渴😗-【炭烤風味雞扒】&【秘製豬扒】雞扒帶微微嘅炭燒味,肉質都算嫩滑~秘製豬扒味道上都OK嘅,但係肉質就好韌好痴牙🙈以後我都係揀返雞扒算🙈😂-【葛絲 】&【刀削麵】刀削麵煮得剛剛好,食落彈牙;葛絲就幼身嘅,食落煙煙韌韌咁。2款麵都幾好食,不過轉葛絲嘅話就要加$6啦🙈🙈
【鮮茄濃湯】
【炭烤風味雞扒】&【秘製豬扒】
雞扒帶微微嘅炭燒味,肉質都算嫩滑~
【葛絲 】&【刀削麵】
刀削麵煮得剛剛好,食落彈牙;葛絲就幼身嘅,食落煙煙韌韌咁。
2款麵都幾好食,不過轉葛絲嘅話就要加$6啦🙈🙈
2021-08-02 159 views
晚餐叫咗份番茄仔嘅外賣,今次試嘅係炭烤風味雞扒配上海麵(有得比食客揀上海麵或刀削麵等等)🍜外賣來講,賣相都算都算係唔差,雞扒份量都幾足。店家將麵食和配菜特意和湯汁分隔,保持到麵團嘅口感。🍗相信雞扒上面嘅黑色就係傳說中嘅炭燒痕跡,食落肉質都幾嫩身。明明小編嗌咗炸乾蔥,但係最後都係新鮮蔥點⋯不過都ok嘅。🥣湯底極有誠意,係超級濃郁嘅蕃茄湯底。大家睇吓啲湯汁幾掛面!真係小編食過最濃郁嘅番茄湯底,對於蕃茄愛好者嚟講真係福音!
炭烤風味雞扒上海麵

Delivery
炭烤風味雞扒上海麵
2021-07-29 370 views
人氣長龍店蕃茄仔開到嚟九龍灣,同銅鑼灣店一樣咁多人幫襯,但九龍灣呢間分店位於商場入面,有冷氣等位都等得舒服啲。店舖面積唔算大位置唔多,lunch time如果唔想等太耐記住要預早到喇。餐牌上全部都係蕃茄湯底,餸菜選擇都幾多,雞牛豬都有,仲有鴨同鰻魚可以揀。另外可以加配菜,配菜以蔬菜為主。落單後大概十分鐘有得食,估唔到都幾大碗,成碗都充滿蕃茄蓉。蕃茄湯以鮮茄製成,所以係橙色而唔係紅色。由於係鮮茄而唔係茄膏嘅關係,味道比較單一但就好清新,而且唔會酸。炭烤風味雞扒大大塊而且肉質嫰滑,最欣賞塊雞皮夠脆刀削麵係闊身扁麵,口感煙韌,麵彎彎地所以非常掛湯 另外加咗媽媽手工雲吞,原來係芫茜豬肉餡,鍾意食芫茜嘅我覺得好好味總括嚟講鮮茄湯好味,雞扒同麵嘅份量都多,以同區午餐嚟講雖然有少少貴,但食物質素的確高難怪要等位都咁多人幫襯。

自家蕃茄濃湯炭烤風味雞扒

炭烤風味雞扒

炭烤風味雞扒大大塊而且肉質嫰滑,最欣賞塊雞皮夠脆

刀削麵

刀削麵係闊身扁麵,口感煙韌,麵彎彎地所以非常掛湯

媽媽手工雲吞

難怪要等位都咁多人幫襯。
自家蕃茄濃湯炭烤風味雞扒
炭烤風味雞扒
刀削麵
媽媽手工雲吞
📍 蕃茄仔 Red Object🚶🏻‍♂️ 九龍灣常悅道21號EASTMARK1樓7號舖介紹返間好食嘅黃店先 今次去咗九龍灣分店 環境幾舒服 重點‼️間餐廳係播mirror playlist🤣 食飯都食得開心啲😚👅 豚三寶刀削麵 ($85) - 7.5/10🌟我個人好鍾意食刀削麵 煙煙韌韌咁 呢到嘅刀削麵都唔錯 不過因為唔索湯 麵同湯底好似各有各咁 至於主角蕃茄湯底真係好真材實料 仲有啲蕃茄蓉 食落真係好濃郁😚 配料都好豐富 有豬手、豬扒同豚肉片 我就最鍾意佢個豚肉片啦 好香好好味😋👅 牛魔王(雙拼) 刀削麵 ($88) - 7/10🌟呢份就係牛肩胛配牛腩 配料比較少 各兩件 相比起豚三寶我就覺得比較普通 冇乜驚喜 正正常常~整體我自己覺得冇傳聞中咁好食😂 不過不失🤙🏻必食指數👅💦💦:7/10 (下次有機會試下拌麵先🤪)#黃店 💛
📍 蕃茄仔 Red Object
🚶🏻‍♂️ 九龍灣常悅道21號EASTMARK1樓7號舖

👅 豚三寶刀削麵 ($85) - 7.5/10🌟

👅 牛魔王(雙拼) 刀削麵 ($88) - 7/10🌟

必食指數👅💦💦:7/10 (下次有機會試下拌麵先🤪)
#黃店 💛