2008-07-06
上星期五 (27-06-2008), Thxdtsdd 及同事們去了錦田的旦王花吃泰國菜, 之前有同事 book 了位, 他說這兒是受歡迎的食店, 加上地方較偏僻, book 定位會穩陣點. 當日 7:00pm 前已經來到旦王花, 人客並不多, 我們先揀海鮮類食物, 雖然不算很多選擇, 但都算幾新鮮! 之後, 我們再加了一些小菜. 我們約 30 人, 分 3 檯坐.分別食左:炭燒豬頸肉 (燒得幾香, 肉味也不錯!)泰式拼盤 (香口食物都做得幾好, 其中炸南瓜比較特別!)蒸扇貝蒸蚌炭燒鱔片 (鱔片好肥美, 燒得也剛好, 差不多全檯的人都讚好吃!)泰式鳳爪 (一般水平, 而且都幾辣!)冬陰公翅 (比較辣, 如果唔吃辣的人一定頂唔順, 魚翅都算多, 不過無啥味道!)開邊大蝦 (幾彈牙, 但唔夠肉味!)炒蟶子 (炒得唔錯!)燒墨魚 (燒得很好, 墨魚夠!)辣椒膏煮螺 (只有辣味, 吃不到螺肉的鮮味, 不算好吃!)青咖哩牛肉 + 蒜溶包 (咖哩很香, 牛肉不鞋, 配埋香脆蒜溶包, 真係 very good!)牛仔骨 (都是做得不錯的菜!)甜品 + 生果盤其實旦王花既環境真係唔錯, 幾有泰國 fe
炭燒豬頸肉 (燒得幾香, 肉味也不錯!)
泰式拼盤 (香口食物都做得幾好, 其中炸南瓜比較特別!)
蒸扇貝
蒸蚌
泰式鳳爪 (一般水平, 而且都幾辣!)
開邊大蝦 (幾彈牙, 但唔夠肉味!)
炒蟶子 (炒得唔錯!)
燒墨魚 (燒得很好, 墨魚夠!)
辣椒膏煮螺 (只有辣味, 吃不到螺肉的鮮味, 不算好吃!)
牛仔骨 (都是做得不錯的菜!)
甜品 + 生果盤
其實旦王花既環境真係唔錯, 幾有泰國 feel, 食物都幾好食, 不過就真係唔抵食囉, 應該係貴至真, 可能我地多吃海鮮, 所以埋單時都真係幾嚇人, 3 張大檯, 埋單要九千幾蚊, 即每圍三千幾, 每人要三百幾蚊, 老實講: 冇下次了!
照片可參考: