Restaurant: Regal Court
Terms & Details:
  • Cathay members can earn HKD 4 = 1 mile when dining at Cathay partner restaurants. Standard Chartered Cathay Mastercard® holders can earn an additional HKD 4 = 1 dining rewards when they pay with their card, for a total of HKD 4 = 2 miles.
2021-07-24 981 views
上星期做了一個小手術,想安靜一下和吃得清淡一點,所以到了這間好像從不爆滿的酒樓。點了四樣東西,包括金湯珍珠香茜魚蓉羮、蒜片牛柳粒、黃金脆皮豆腐粒和黑松露炒鮮菌。羹的味道比較失望,餐牌寫是得獎菜式,但比一般的湯羹還要差,魚的份量也很少。相機壞了,照片十分模糊,但羮的顏色真是這樣黃的。牛柳粒味道是可以的,但比較多筋,整體可以接受。兩樣素菜合乎預期,是富豪的一貫水準。這裏的環境和服務態度良好,整體質素和沙田麗豪差不多,加上有折扣,如果有空的話都可以再來。
本人一行三人在星期五晚上打算歡送朋友其實我在很多地方也找不到沒有限制時間的食肆這裏竟然很容易訂位心裏面也擔心是不是有問題所以也抱着不要要求太高的心態去光顧到達現場後發現了店內職員不足 在酒店內出現人手短缺真的很少遇見每個職員也表現出十分忙碌的樣子雖然盡量保持冷靜我詢問停車場優惠時他們竟然回答:你唔使諗 一定冇位他們沒有禮貌的程度我真是沒法想像的連客人想詢問的是什麼也不清楚便胡亂作答客人已經坐在這裏 車一定是泊好了只是詢問一下有沒有停車場優惠他們已經忙得不能冷靜下來另外我在點菜時詢問一下侍應 有什麼推介他竟然表現出一副很奇怪的樣子覺得我還未選好吃什麼就不要打擾他們這間酒店中菜的服務真是我遇見仲最差的食物水準還可以但是在我們吃飽之後還想吃一點甜品於是便向侍應詢問甜品的menu侍應的回答竟然是:「你有錢都冇得食」另外一個身穿西裝 帶着眼鏡疑似經理的男士回答我們 :今晚廚房沒有空做甜品眼看其他侍應十分忙碌這位經理 竟然悠閒地和一台女士傾談15分鐘 也沒有招呼其他現場的客人雖然食物還算不錯 但當我想在這裏招呼朋友我真的覺得十分失禮一大班人在這裏吃飯真的不建議會是一個很差的體驗
本人一行三人在星期五晚上打算歡送朋友

但是在我們吃飽之後
還想吃一點甜品
於是便向侍應詢問甜品的menu
侍應的回答竟然是:
「你有錢都冇得食」

另外一個身穿西裝 帶着眼鏡
2021-07-23
  • 炸蟹鉗
  • 茶葉熏雞
2021-06-19 1144 views
尖東雖然成日去,但係都係食西餐多。第一次試富豪軒,原來好多出名招牌菜式今次人太少,試唔到片皮鴨今晚試咗脆腩仔、荔茸鴨、桂魚片每一樣都好有水準呀脆腩仔同荔茸鴨真係可以再encore下次一定要再試片皮鴨
尖東雖然成日去,但係都係食西餐多。
第一次試富豪軒,原來好多出名招牌菜式
今次人太少,試唔到片皮鴨
今晚試咗脆腩仔、荔茸鴨、桂魚片
每一樣都好有水準呀

脆腩仔同荔茸鴨真係可以再encore

下次一定要再試片皮鴨
脆腩仔
2021-06-18
脆腩仔
2021-05-18 1478 views
今日難得放兩日假,喺尖沙咀行一個圈,好想好想食中菜,咁啱又行到富豪軒,諗起細細個同屋企人來過,大個咗都好耐無黎喇😚都算係童年回憶👧🏻跟住見到有discount,心心眼😍。上到去坐低,晚市來講,唔算好多人,坐得舒服😌一坐低,侍應會問你飲咩茶,然後遞上Menu,見平時飲開普洱,今次想試吓第二啲,就揀咗龍井,偏苦澀😢。🫕金湯珍珠香茜魚蓉羹呢個魚蓉羹獲得旅發局主辦美食金獎名饌,無奶油一場黎到唔試吓㗎嘛,入面龍躉魚片、豆腐粒、一啲爽口嘅蔬菜,唔算一試難忘,但係可以一試😚。🦀焗釀蟹蓋非常足料嘅金華腿粒芝士焗蟹蓋, 焗釀蟹蓋賣相精緻,上面鋪上芝士烤焗,味道非常香。一羹一羹每啖都係滿滿嘅蟹肉,中間拌入金華火腿蓉同洋蔥調味,並無混入其他材料,非常足料🧡。🥩冰燒三層肉廚房一焗完即刻上枱,燒肉皮有啲稔,一啲都唔脆,過多一陣,燒肉慢慢凍咗, 燒肉皮即刻變脆,原來冰燒三層肉係咁解🤣燒肉既油脂卻不膩口的香鹹肥嫩,大滿足😍。🍚富貴櫻花蝦蛋白炒飯炒飯炒到乾身、粒粒分明,滿滿蔥油香令炒飯香氣逼人‼️加上香脆營養的櫻花蝦讓整碟炒飯又更上一層樓啦👨🏼‍🍳

🫕金湯珍珠香茜魚蓉羹

焗釀蟹蓋
富貴櫻花蝦蛋白炒飯
2021-05-18
Waiting Time
5 Minutes (Dine In)
Type of Meal
Dinner
冰燒三層肉
焗釀蟹蓋
富貴櫻花蝦蛋白炒飯
2021-05-01 1028 views
第一次來富豪軒 食物夠熱,味道好食, 會約朋友來吃鮮竹卷好好味內軟, 多汁環境濶落, 但不知道是否疫情關係, 所以必須跟政府指引而做唯獨是, 職員不應該在客人面前嘈吵感覺好攪笑希望樓面職員要注意點
第一次來富豪軒

食物夠熱,味道好食, 會約朋友來吃

鮮竹卷好好味
內軟, 多汁

環境濶落, 但不知道是否疫情關係, 所以必須跟政府指引而做

唯獨是, 職員不應該在客人面前嘈吵
感覺好攪笑

希望樓面職員要注意點
2021-04-08 1358 views
富豪軒係婆婆一家最鐘意去既酒樓 可以話係飯堂 最鐘意係地方夠乾淨又夠大 枱同枱之間都唔會好密 地方真係好好坐 而家仲有會員優惠食片皮鴨$338 仲唔洗加一勁抵 片皮鴨燒得好香 片得好靚 賣相好好 前菜叫左蔥油海蜇花同京燻素鵝 海蜇頭好厚身 素鵝燻得好香勁好食😋香酥荔芋炸帶子 呢個又係做得好好 外片鬆脆 一咬入面就係芋蓉 外脆內軟 中間係帶子 不過帶子就細粒左d 菜膽上湯雞 呢個就麻麻地 個湯太咸雞都好麻麻 不過個菜就好爽脆好食鎮江醋焗骨 呢個就酸甜識中 排骨唔會好硬 都叫做軟身 好開胃會員生日仲有生日蛋糕🎂仲要係水果蛋糕 成家都岩食

會員生日仲有生日蛋糕🎂仲要係水果蛋糕 成家都岩食
想飲茶又見到有訂座優惠所以一試,訂座後發現小肥羊小肥朱吃過富豪軒的沙田店,今次就試試尖沙咀店啦。共吃了6樣點心,整體味道不錯,個人覺得比沙田店高水準。蝦餃皇:蝦新鮮,餃皮挺薄,但有兩粒的皮都穿了⋯炸両:出色,腸粉皮滑、油炸鬼好脆。奶皇千層糕:奶皇內夾雜了糖冬瓜和咸蛋皇,好味,如果甜度減輕會更好。灌湯餃:一隻大餃、一粒乾瑤柱和上湯,鮮味,但價錢略高($85)。豉汁鳳爪:唔錯,入味而且夠淋。蛋撻仔:酥皮一般,蛋香不夠濃。
共吃了6樣點心,整體味道不錯,個人覺得比沙田店高水準。
蝦餃皇:蝦新鮮,餃皮挺薄,但有兩粒的皮都穿了⋯
炸両:出色,腸粉皮滑、油炸鬼好脆。
豉汁鳳爪:唔錯,入味而且夠淋。
蛋撻仔:酥皮一般,蛋香不夠濃。

系富豪軒飲茶、晚飯小菜都食過,就系未點過佢地出名既片皮鴨,一般片皮鴨嚟講太多功夫,要花幾重功夫預備後再入烤箱,一般大眾比較多選擇餐廳享用,減少製作既時間,而系餐廳享用既質素當然更好,唔使兼顧廚房,同上麼麼蒸既時間都夾到啱啱好今日主要想講一講呢味片皮鴨,外面聽既好多二食、三食系指,食完第一食以麼麼包住蔥絲、青瓜、烤鴨醬後,剩下來的肉拆下來可以怎樣去烹調呢?二食、三食系指幾多樣食法。可能系冬瓜泡浸、炒小廚、生菜包法等都比較常見稱題外話系配醬上,北京人點開嘅片皮鴨會再多蒜泥重味少少,曾經有出面食片皮鴨師傅較皮面加少少砂糖/黃糖去食個種味道非常正,片脆微油加砂糖甜味有助提升食慾去膩👏🏻(打卡)呢到片皮鴨會「埋枱即片」,片皮鴨唔系話皮夠薄愈好,講求比例,有位置較薄身,有位置較厚身,呢到既片法大致可以分為皮/皮連厚肉身兩款皮烤到脆卜卜,擺入口有肉汁感,配合厚薄適中麼麼,不得不讚,麼麼皮唔會過厚過薄,且帶麵粉香味,貪心包多左或咬完後都唔會跌晒落嚟,真心覺得唔錯👋🏻另外二食揀左都系包,今次系生菜包製法,包住既肉碎就系鴨肉碎,睇得出師麼既細心情度,平時泰式生菜包金不煥、乾蔥、香芧等,呢到既生菜包入面系加

生菜包
👋🏻
另外二食揀左都系包,今次系生菜包製法,包住既肉碎就系鴨肉碎,睇得出師麼既細心情度,平時泰式生菜包金不煥、乾蔥、香芧等,呢到既生菜包入面系加入左菇粒,有提鮮既感覺更能食得出鴨香味道,令我對呢味菜印象深刻,餡正之餘較味都做得唔錯,搭配埋生菜包住晒食正爆

一邊食飯、傾計、搖住酒杯,呢種就系享受食飯既滋味,食福系好簡單既事,享受就夠🥰整餐飯非常滋味,到最後仲有甜品,蛋白杏仁茶,兩個人都可以食到棒住個肚返屋企😂,服務同食物質素都非常之到家,值得回頭
蛋白杏仁茶
2020-10-31 1010 views
想與三五知己吃吃點心,喝喝茶,又可以靜靜地談談近況,這裡的確是個好選擇。想吃些懷舊點心、想試很多款式的點心,這裡又會是個好選擇。點心款式確實多(忘記影低點心紙😅),懷舊款式的也不少,很吸引。😊我們4人,點了11款。其中蝦多士👍🏻:蝦膠非常豐厚,而且內有蝦粒,味道鮮甜,正!炸魷魚鬚👍🏻:份量較少,樣子普通,但椒鹽味足,魷魚新鮮,彈牙的,意外驚喜。其他點心也不差😊👍🏻👍🏻👍🏻唯......腐皮捲😑😑油比較多,😅😅下次不會叫。沒有時限,吃吃喝喝,談笑風生,三小時便過去,這才是真正的吃。喝。聚。問我,我喜歡選無時限的食店。人生匆匆,吃喝也匆匆的話,未免太辛苦了。

想吃些懷舊點心、想試很多款式的點心,這裡又會是個好選擇。

其他點心也不差😊👍🏻👍🏻👍🏻
唯......腐皮捲😑😑油比較多,😅😅下次不會叫。

約朋友,遠遠比平時自己飯餐,更追求大家餐飯嘅享受:環境享受、服務享受、氣氛享受、連眼耳口鼻都系享受😂朋友主動介紹呢到嘅點心唔錯,咁就約咗嚟呢到開餐,一來到已見幾枱食客系附近,未有滿坐情況,但位置系坐得幾舒服,枱同枱之間隔距足夠,落點心前見到點心紙,前後都系同一頁,後尾知道原來酒店支持環保♻️所以點心紙設計系前後相同,印象都幾深刻🥰👍🏻🌹海皇蜂巢芋角入口即化嘅感覺,酥化到唔使講,鐘意佢入面芋蓉十分綿密,擺入口酥皮+芋蓉味混埋,完全唔覺得好油膩,肉眼亦睇得出,外皮有隔油收油相隔段時間食第二件,依然仲系入口即化,好幸福嘅口感🌹蛋黃千層糕第二間食唔到!有椰絲、椰絲粒、咸蛋簧、奶黃、麵包層咁千層搭法一嚟佢口感豐富、二嚟幾種餡料味道非常合襯,甜品中不二之選,唔怪得朋友話呢樣必食!好甜食者一齊要點嘅一味精緻點心🌹鵝姐素粉果呢到鵝素粉果有麻油味道,餡料豐富有:蘿蔔絲、准山、帶子粒、菇...等等,皮簿餡靚,味道我覺得可以,因麻油味比較重,個人口味上未到非常讚,不過粉果配辣油嘅話就一定加分,呢到嘅辣油有辣勁得嚟系真好好味👍🏻🌹翡翠鮮蝦腸每隻蝦都非常大粒同爽口,一咬到蝦仁「索索」聲,食到些許麻油味,但好在佢皮

所以點心紙設計系前後相同,印象都幾深刻🥰👍🏻
海皇蜂巢芋角

🌹海皇蜂巢芋角
海皇蜂巢芋角

相隔段時間食第二件,依然仲系入口即化,好幸福嘅口感

🌹蛋黃千層糕

鵝姐素粉果

🌹鵝姐素粉果
翡翠鮮蝦腸
🌹翡翠鮮蝦腸
每隻蝦都非常大粒同爽口,一咬到蝦仁「索索」聲,食到些許麻油味,但好在佢皮搓得夠薄夠滑嫩,自己對呢款餡料蝦仁麻麻,下次轉成其他腸粉餡料可能會更好味😋但都系個句!呢到辣油要試,冇得輸!辣油味本身比較重,配上鮮蝦腸粉可加強野味,刺激兼好味
💋整體來講,呢到環境唔錯,坐位隔距又夠闊落,裝修感覺有中式傳統熟悉感,燈光比較柔和,除咗適合同朋友飯聚外,都系個同家人食飯嘅好地方

💃🏻最值得一讚嘅系呢到員工服務態度好好,會主動同食客溝通食物味道、甚至簡單嘅對話交流,
有種同朋友見面嘅親切感,相信呢樣嘢系呢間中菜館留得住一班忠實食客嘅原因

🥳眼見中午都唔少食客會來聚餐,在這環境享受同朋友的傾談、親切服務、有心思的食物設計,呢餐飯食得比想像中來得更珍貴

蛋黃千層糕
2020-08-16 790 views
價錢不合理,量極小,等候久,等外賣30minutes,兩個菜的套餐份量比不上普通兩送飯的份量,cost 188hkd,阿人阿,例湯裝小茶杯,搞笑咩,貴到邊,差評!This is a costly restaurant with very little amount of food. It takes long time to wait to get food for takeaway. It is not professional at all. Never come again!
Waiting Time
30 Minutes (TakeAway)
2020-08-11 870 views
😇好耐無中午係到飲茶,原本約好朋友放假晚飯,由於現時疫情下晚上不能堂食,所以就改了午茶了。這𥚃的點心也是做得相當不錯,尤其是千層糕和芋角更是必吃的點心,其實大部分的點心都做得相當不錯👍👍👍👍.........所以今日就和這位朋友飲茶食下呢到既出色點心😋———————-🟪素粉果———粉果皮薄,做的囗感相當彈牙,餡料做得相當出色,雖逃是素粉果,但吃落味道像有肉的素材味道一樣,入面有芹菜,冬菇、馬蹄、雲耳和其他素材餡料.............等等😊😊味道帶香的麻油,吃落更加惹味,小小的一隻素餃都有咁多餡料👍好味道⋯⋯😋———————🟥炸芋角——-餡料靚,皮脆鬆化,入口即溶化的表層,又鬆化又軟熟好味😋餡料有🦐蝦、帶子,芋蓉香滑,這𥚃的芋角真的不能不吃🥳————————-🟫千層糕———-又是這𥚃的必吃,制作用心,一層一層的、蛋王、咸蛋王、椰絲及........等等,一屠一䢈的香滑,一層一層的好味道😋——————🟧蝦🦐腸粉——-又係皮薄餡正,大大隻的蝦🦐肉又爽又滑…腸粉皮薄滑溜又帶點彈牙又帶點煙靭的口感,又是廚師👨‍🍳拉腸粉的出色......——————🟩甜品🍮紅豆沙——-煲得夠綿又夠沙,不太甜
所以今日就和這位朋友飲茶食下呢到既出色點心😋

———————-

———————
餡料有🦐蝦、帶子,芋蓉香滑,這𥚃的芋角真的不能不吃🥳
————————-

——————

——————
🟩甜品🍮紅豆沙——-煲得夠綿又夠沙,不太甜,又是出色的甜品

—————
價錢——會員價💯💯💯💯💯
————-
開心🥳.......簡單
2020-07-15 591 views
和家人一起試下富豪酒店的中菜飲茶,結果卻令我十分失望。總共叫了幾樣點心和小食,沒想到樣樣都很難食。首先是軟殼蟹,份量雖多,但超咸。蝦餃,個皮是爽的,蝦都沒有鮮味。炒牛肉粒,好多都是有筋的。蛋撻,算是正常,但很普通。還有杞子燒賣,但已經食都無心機,所以無影了。還有我想說的是,這家酒樓那裡服務好了?為什麼會有咁多好評?!先不說服務不夠專業,食到最尾食唔哂,搵侍應俾個盒,佢就真係剩係俾個盒,無言...但我見其他枱的人外賣盒有連膠袋的.....
和家人一起試下富豪酒店的中菜飲茶,結果卻令我十分失望。

總共叫了幾樣點心和小食,沒想到樣樣都很難食。

首先是軟殼蟹,份量雖多,但超咸。

蝦餃,個皮是爽的,蝦都沒有鮮味。

炒牛肉粒,好多都是有筋的。

蛋撻,算是正常,但很普通。

還有杞子燒賣,但已經食都無心機,所以無影了。

2020-07-14 434 views
❤️富豪軒是我喜愛去的食肆,而且一直都是會員,吃飯有75折,所以時不時都會和朋友吃飯暢飲暢談,開心🥳人生——酒逢知己千杯少..........話不投機半句多這句說話確實説得對👭朋友就是一個緣份、時間、相識,機緣巧合成為可以什麼都可以傾訴的好朋友,這個就是緣份,不論男或女,就是好朋友👭—————————-👭見面暢談一翻,酒杯🍸底傾談🍷TABLOT 2016—-當然是一枝好酒,但由於是自携,所以在此不多談🍷———————————🦀酥炸軟殼蟹———-佐酒小食,皮脆外軟熟的軟殼蟹,香脆好味,咬落有入口溶化的鬆軟,滋味😋😋———————————🐔茶𤑛雞———得過奬項的茶𤑛雞又是這裡的招牌之一,茶𤑛味濃郁香脆,外皮做的脆得像吃薯片般的感覺,外皮脆而又不會影響肉質,雞的肉質更是鮮嫩滑溜,雞肉的茶𤑛味道濃厚,吃著及嗅著的誘人味道,令人難忘的一隻茶𤑛🐔⋯⋯—————————-🦐蝦乾瑤柱湯釀節瓜甫——-清甜又帶著蝦乾瑶柱的甜甜.。又帶豐足材料的湯底,引人的味道,吸引著,釀節瓜中間的肉夾著材料有冬菇的香甜,肉爽口彈牙,簡單的一個餸菜也可以令人吃得健康而回味著食物的清甜滋味的感覺—————————🧇馬拉糕———

人生——酒逢知己千杯少
..........話不投機半句多
這句說話確實説得對👭
—————————-
👭見面暢談一翻,酒杯🍸底傾談🍷

———————————

———————————

—————————-

—————————
🧇馬拉糕———熱辣辣即蒸的軟熟,有欖仁的香而又令馬拉糕吃下有口感、就是看落很簡單的一個食物,頓時也吃得特別開心🥳⋯⋯好味道⋯⋯😋

————————-
🍮紅豆沙——-煲得夠沙又夠濃郁,而且又不會太甜,本身已經煲得好夠火的紅豆沙,好朋友見面傾談,更吃出特別的滋味⋯⋯😋🥳

—————————
⭐️其實這裡的片皮鴨也是我經常吃,而且十分好味😋,可是今天沒有預訂,下次一定再吃🥳
—————————
❤️💕🍷服務方面,就更加不用説,食物,環境也是每次去都十分滿意,點解做咗會員咁耐都keep住一直有去,原因就係除了吃到色香味俱全外,服務也是絕對稱讚,舒適乾淨衛生,而且還由顧客變成好朋友,所以僱主愛員工,員工愛客人,都是令顧客賓至如歸的主要因素👍👍👍
2020-07-08 1138 views
近來總是提不起勁出食文,在種種原因之下已甚少編寫投稿,較近一個大型聚會可以算是上兩天與家人飲茶,没有一張食物照,只是隨手拍下影。。點心價錢由HK$50多元至炒粉麵HK$168元不等一家人每人一樣點心實在太多,見諒我今次只是簡易的描述給大家~..............................蝦餃平平一道~對於蜂巢芋角絕對是一個老牌點心,不是間間酒樓酒家都會有得吃~素粉果內涵實在太重重胡椒味道,是㕑師特別故意還是錯配的一個點心?實在不及知曉~叉燒腸粉內裡是打爛的叉燒蓉,口感絕對不是我喜歡的~另外還要上燒賣/棉花雞/鯪魚球與及舊式鵪鶉蛋燒賣~幾道貼點心中鲮魚球最感到失色,口感太實鳳爪排骨/紅棗糕與及蛋黃千層糕,可以用不好吃來形容應該算是蛋黃千層糕, 太重椰汁味道與及口感實在令人失望~紅棗糕自己就覺得蠻滿意,紅棗的芳香以及甜道剛好,自己就覺得很喜歡~《重點》便是他們的(蝦多士)我們全程分了三次來加加單,絕對是點心紙上的王牌~另外由於自己太思念懷舊風味的蜜汁燒鳝,(故此在點心紙外餐牌以內),叫上一道(桂花鱔球)可惜味道事與願違不是我喜愛的舊日名菜,以前實在太甜~沒有再為每一張圖片加上文
點心價錢由HK$50多元至炒粉麵HK$168元不等
蝦餃平平一道~
叉燒腸粉內裡是打爛的叉燒蓉,口感絕對不是我喜歡的~
另外還要上燒賣/棉花雞/鯪魚球與及舊式鵪鶉蛋燒賣~
幾道貼點心中鲮魚球最感到失色,口感太實

沒有再為每一張圖片加上文字, 寫了差不多10年的心路歷程, 自己亦不再執著投稿於每一張相片, 簡單的一個畫面與描述,希望換來食友更清晰~
整體用餐個人覺得會比上70分數,食物水準是一般中價酒樓出品相約~
感謝收看!

★附上當日影片, 如要睇片可坐定定在大電腦前按入圖内收看★
Type of Meal
Lunch