2024-01-15 81 views
Airside一開幕既時候已經想去呢間【Relish Kitchen by ALOT】,不過當時好多人次次都要排隊同無得book位,所以就無去到。隔左3個月、人流比較少終於有機會去到試下。Relish Kitchen by ALOT係結合日系家私同餐廳,全部用品/裝飾都係可以購買既。而食物主打就係日系西餐café、coffee shop。Dinner係dinner set同有幾款小食、pizza、蛋糕同咖啡飲品等。紫菜芝士炸甜蕃薯條伴松露醬:薯條同松露醬分量都好多、炸得好香脆,而松露醬好香濃。天婦羅紫菜魷魚:呢個好特別、魷魚口感幾好、唔會太霖或者硬。分量超級多,有微微紫菜香味。澳洲黑毛安格斯100天穀飼牛肉眼:配野菜同山葵薯蓉。牛扒大概5成熟(QR code落單好似無得選擇)、好軟無咩筋。而山葵薯蓉又會無禁膩,野菜好新鮮。不錯。日式烤煙腩拌青檸蜜糖醬汁:配火箭菜、水煮蛋竹炭麵包。呢個超級無敵推薦,烤煙腩有D似日式叉燒,但會比較實正。味道甜甜鹹鹹,水煮蛋非常creamy。宇治抹茶蛋糕配日本紅豆:呢個好熱賣,見蛋糕櫃都無曬。係雪條造型好特別。外層係宇治抹茶蛋糕,入面有少少cream同紅豆蓉

宇治抹茶蛋糕配日本紅豆:呢個好熱賣,見蛋糕櫃都無曬。係雪條造型好特別。外層係宇治抹茶蛋糕,入面有少少cream同紅豆蓉,仲有曲奇餅底。唔會太甜,不錯。

玉露茶:好清新既玉露茶味,好解渴。

啟德Airside 商場巳經開咗一段時間,今日終於有機會黎行下,行下行下行左入一間傢俬舖,睇真d原來係一間日式西餐Fusion Cafe,好特別既餐廳。門外裝潢似傢俬舖,擺放了幾張木製椅子,行入d,門口位置佈置似DIY 工作坊,裝飾別具心思餐廳內部裝潢以日系木色為主色調,以大型落地玻璃設計,采光十足,黃昏時分仲可以睇到日落添,景色相當漂亮;餐廳環境空間感好足夠,座位寬敞舒適。我地點左兩個Set Menus ,是日餐湯係野菌忌廉湯味道香濃,口感幼滑得黎有層次感;沙律用上沙律醋調味,酸酸甜甜,胃口即時大開,上面仲加左藜麥,食得更健康。鮮澳洲黑毛安格斯100天穀飼牛肉眼(伴炒野菜 . 山葵幼滑薯蓉) :肉眼煎到外層微焦,肉質厚實,牛味濃郁,口感軟嫩得黎帶點嚼勁;山葵同薯蓉配搭起上黎味道竟然甘夾,口感幼滑綿密;一啖牛肉一啖薯蓉一啖野搭菜輪住食,真係好正。芝士澳洲和牛漢堡伴蕉糖洋蔥. 田園沙律. 炸甜蕃薯條. 松露醬:澳洲和牛咬落肉汁豐盛,蕉糖洋蔥既鮮甜味配搭得好好;甜蕃薯條香甜,熱辣辣好脆口,醬汁有蕃茄醬同黑松露醬可配搭,仲有清新田園沙律添。宇治抹茶蛋糕配日本紅豆:賣相外形似一條雪條,餡料用上

宇治抹茶蛋糕配日本紅豆:
賣相外形似一條雪條,餡料用上日本紅豆,抹茶味既甘甜同紅豆既甜味好夾,外甘內甜既味道。

粟子雲呢拿巴巴洛蛋糕:
白雪小鹿造型好可愛呀,入面餡料係粟子蓉,口感軟綿甜而不膩。

🔎Relish Kitchen by ALOT (九龍城)
📍九龍城啟德協調道2號AIRSIDE 3樓L316號舖
2024-01-12 96 views
呢間日式Cafe由觀塘總店開到啟德Airside,分店嘅環境更加寬敞,以木系傢俬為主,好光猛坐得舒服。餐廳裝修得好似示範單位咁,如果有睇中嘅家品,仲可以帶走埋,係一間家具x Cafe嘅專門店。餐廳主打各種fusion菜式,菜品選擇都幾多,而且價錢都唔貴,性價比超高!佢哋嘅甜品撻類🥧都好吸,全部由駐店甜品師傅即日喺店舖製作,水準有返咁上下!------------------------------🥗◖牛油果炙燒吞拿魚田園沙律◗ $148沙律菜好新鮮,加上軟滑嘅牛油果同隻燒吞拿魚粒做配料,最後淋上柚子醋,清爽得嚟口感好豐富!🥩◖澳洲黑毛安格斯牛肉眼◗ $238用上100日穀飼澳洲黑毛安格斯肉眼,煎到七成熟,裏面嘅牛肉係好靚嘅粉紅色,肉眼切成兩大片上枱,份量好足!牛扒充滿肉汁,肉質偏瘦,伴上炒野菜同Wasabi薯蓉,野菜烤焗得幾香;薯蓉微微嗆鼻,味道更有層次,幾特別~🥪◖日式烤煙腩水煮蛋竹炭麵包◗ $158腩肉塗上青檸蜜糖醬汁,再拎去烤焗,肉質軟腍而且有肉香!用上蘭王蛋去整嗰個水煮蛋,蛋漿超香,再淋上荷蘭汁同烤合桃,簡單嘅配搭,更好帶出蘭王蛋嘅味道!🍋◖檸檬蛋白餅◗ $68檸檬撻酸味味咁,
🥗◖牛油果炙燒吞拿魚田園沙律◗ $148

🥩◖澳洲黑毛安格斯牛肉眼◗ $238

🥪◖日式烤煙腩水煮蛋竹炭麵包◗ $158

🍋◖檸檬蛋白餅◗ $68
檸檬撻酸味味咁,清爽開胃,加入咗啲芒果粒令整體香味更有層次,頂部加上蛋白糖霜,啱啱好可以中和返檸檬嘅酸味!

🍓◖士多啤梨吉士撻◗ $68
有好多士多啤梨果肉,配合上creamy嘅吉士醬,夾雜住焦糖餅脆脆,整體唔會太甜又有口感,好食!

🌟Encore指數:9/10
2024-01-11 82 views
同朋友約左去airside 行街,諗住食埋野揀左呢間cafe食。餐廳環境好大,裝修好日系好靚,枱同枱之間都有d距離,同朋友傾計食飯好舒服😌叫左兩個set,揀左一個湯一個沙律,個湯有濃濃蘑菇味,好好飲👍沙律就正正常常。飲品要另加錢!清酒蒜香蜆墨魚汁意大利粉$178set份量都唔少,蜆都幾大隻,不過有d蜆就甜有幾隻就有d咸。墨魚汁意大利粉味道不算太突出,不過不失。慢煮油浸法式鴨髀意大利飯 $198set個鴨髀煮得超淋,好容易就切到d肉出黎食,飯既味道都唔錯,推薦大家可以試下👍👍明太子手羽$68另外仲點左個明太子手羽食,啖啖肉,有d辣,食落明太子既味道唔係好夠,但都唔差既。焦糖千層酥配馬達加斯加雲呢拿吉士$68打卡一流😍😍😍覺得d水果偏酸,個千層酥加埋吉士食係好食既😊

清酒蒜香蜆墨魚汁意大利粉$178set

慢煮油浸法式鴨髀意大利飯 $198set

明太子手羽$68

焦糖千層酥配馬達加斯加雲呢拿吉士$68
打卡一流😍😍😍覺得d水果偏酸,個千層酥加埋吉士食係好食既😊
2024-01-11 59 views
臨時起意要同長輩去商場食飯第一原則☝🏼一定係唔使等位!所以嚟到Airside咁啱見到呢間唔使等位嘅cafe而且環境唔錯,行舒服簡約風就即刻入嚟試下啦!媽咪嗌咗個All Day Breakfast做dinner賣相非常好👍🏻份量都幾大加埋餐湯,一個人食都夠飽味道亦都唔錯,熱度足夠,幾好食我自己就叫咗份burger加薯條Burger睇落唔算好大個但肉嘅比例都大份,值得一讚👍🏻包嘅内側有烘過,脆脆地幾好食黑松露醬好好味🤤用呢款有啲厚度嘅薯條沾嚟食真係一流!另外,我叫咗一杯黑芝麻latte不過芝麻latte做得比較普通就算有攪拌過,好多芝麻醬都黐咗喺杯邊杯底不過本身latte都好味,唔會好淡可以換過隻冇咁sticky嘅芝麻會更好!
臨時起意要同長輩去商場食飯
第一原則☝🏼一定係唔使等位!
所以嚟到Airside咁啱見到呢間唔使等位嘅cafe
而且環境唔錯,行舒服簡約風
就即刻入嚟試下啦!

媽咪嗌咗個All Day Breakfast做dinner
賣相非常好👍🏻份量都幾大
加埋餐湯,一個人食都夠飽
味道亦都唔錯,熱度足夠,幾好食

我自己就叫咗份burger加薯條
Burger睇落唔算好大個
但肉嘅比例都大份,值得一讚👍🏻
包嘅内側有烘過,脆脆地幾好食
黑松露醬好好味🤤
用呢款有啲厚度嘅薯條沾嚟食真係一流!

另外,我叫咗一杯黑芝麻latte
不過芝麻latte做得比較普通
就算有攪拌過,好多芝麻醬都黐咗喺杯邊杯底
不過本身latte都好味,唔會好淡
可以換過隻冇咁sticky嘅芝麻會更好!
🌾🪵🌳【 𝑹𝒆𝒍𝒊𝒔𝒉 𝑲𝒊𝒕𝒄𝒉𝒆𝒏 𝒃𝒚 𝑨𝑳𝑶𝑻 】🌳🪵🌾⋄ —————⧫♟⧫————— ⋄全新日式洋食餐館𝑹𝒆𝒍𝒊𝒔𝒉 𝑲𝒊𝒕𝒄𝒉𝒆𝒏 𝒃𝒚 𝑨𝑳𝑶𝑻 進駐啟德AIRSIDE,全場採用實木日製傢俬佈置,精心打造成綠洲空間,綠意盎然,散發大自然嘅寧靜氛圍🌳☺️食物主打創新日式洋食料理,由大廚悉心設計,每道菜都好似藝術品咁精緻咁靚🥰🦞芝士明太子龍蝦包🥪 龍蝦肉肥美彈牙,多士香脆,配合明太子醬汁,真係流晒口水🤤另包含田園沙律🥗、炸蕃薯條🍠及松露醬,大大份,抵食飽肚🧡 而附上的是日餐湯係南瓜湯,香甜濃稠,唔錯!🍕櫻花蝦香蔥玉子鰻魚薄餅材料非常豐富嘅薄餅😍 玉子厚厚的,鰻魚啖啖肉,勁吸引❣️🐙清酒蒜香蜆墨魚汁意大利粉 配 🥗田園沙律墨汁意粉掛滿鹹香鮮美嘅醬汁,蜆肉質感滑溜柔軟,加清酒、香蒜炒香,必點🖤🍰焦糖千層酥 配 馬達加斯加雲呢拿吉士($68)千層酥好新鮮,三層餅底保持到鬆脆酥化,與幼滑吉士醬層層相間✨ 配搭莓類水果,中和膩感,完美🍓⋄ ┄ ┄ ┄ ┄ ❖ ┄ ┄ ┄ ┄ ⋄🦞芝士明太子龍蝦包,田園沙律炸蕃薯條配松露醬($218)配 🥄是日餐湯🍕櫻花蝦香蔥玉子鰻魚薄餅($148)🐙清酒蒜
⋄ —————⧫♟⧫————— ⋄

🦞芝士明太子龍蝦包🥪

龍蝦肉肥美彈牙,多士香脆,配合明太子醬汁,真係流晒口水🤤
🍕櫻花蝦香蔥玉子鰻魚薄餅
材料非常豐富嘅薄餅😍 玉子厚厚的,鰻魚啖啖肉,勁吸引❣️
🐙清酒蒜香蜆墨魚汁意大利粉 配 🥗田園沙律
🍰焦糖千層酥 配 馬達加斯加雲呢拿吉士($68)
⋄ ┄ ┄ ┄ ┄ ❖ ┄ ┄ ┄ ┄ ⋄

🦞芝士明太子龍蝦包,田園沙律炸蕃薯條配松露
醬($218)
配 🥄是日餐湯

🍕櫻花蝦香蔥玉子鰻魚薄餅($148)

🐙清酒蒜香蜆墨魚汁意大利粉($178)
配 🥗田園沙律

🍰焦糖千層酥配馬達加斯加雲呢拿吉士($68)

⋄ ┄ ┄ ┄ ┄ ❖ ┄ ┄ ┄ ┄ ⋄

📍地址:Relish Kitchen by ALOT (啟德)
九龍城啟德協調道2號AIRSIDE 3樓L316號舖
2024-01-03
$350 (Dinner)
2024-01-09 155 views
去airside次數多到,就黎可以幫佢代言🤣今日哩間餐廳用實木傢俬做主題,風格同How to live有啲似,啲枱櫈全部掛哂價錢牌。午餐menu好多款式,全部午餐都包餐湯,亦可以加錢升級加飲品。芝士澳洲和牛漢堡 ($158)個漢堡超級邪惡🥹🥹,個漢堡扒整到好香口,好juicy。如果想同人一齊share,可以落單嘅時候要求切半。漢堡包入面有啲配料唔想要,都可以落單嘅時候註明。仲可以升級加配料,想佢變成終極邪惡漢堡,可以加鵝肝😈配菜嘅薯條係蕃薯條🍟Relish All Day ($158)哩個全日早餐好豐富。有炒蛋、粟米、忌廉菠菜大啡菇、香腸、煙肉、燒菠蘿、沙律菜、紫薯餅。炒蛋係用日本蘭王蛋,炒得好香好滑。想再豐富啲可以升級轉黑松露炒蛋或者芝士炒蛋。第一次食全日早餐有咁多食物,份量好大,份量多到食唔哂。每樣食物都好好食,尤其係個燒菠蘿,出面有一層焦糖,燒到好脆,正😋紫薯餅入面有栗子,甜甜地,都好好味。西京燒比目魚伴炒野菜•香草烤新薯 ($188)覺得漢堡同全日早餐太邪惡,可以揀燒比目魚。比目魚無雪味而且燒得好靚,外皮燒到香脆,仲有薯菜伴碟。同其他食物份量比較,相對魚嘅份量就會細啲,但女仔食
去airside次數多到,就黎可以幫佢代言🤣

芝士澳洲和牛漢堡 ($158)

個漢堡超級邪惡🥹🥹,個漢堡扒整到好香口,好juicy。
如果想同人一齊share,可以落單嘅時候要求切半。
配菜嘅薯條係蕃薯條🍟

Relish All Day ($158)

哩個全日早餐好豐富。
炒蛋係用日本蘭王蛋,炒得好香好滑。
想再豐富啲可以升級轉黑松露炒蛋或者芝士炒蛋。
第一次食全日早餐有咁多食物,份量好大,份量多到食唔哂。
紫薯餅入面有栗子,甜甜地,都好好味。

西京燒比目魚伴炒野菜•香草烤新薯 ($188)

覺得漢堡同全日早餐太邪惡,可以揀燒比目魚。
比目魚無雪味而且燒得好靚,外皮燒到香脆,仲有薯菜伴碟。
同其他食物份量比較,相對魚嘅份量就會細啲,但女仔食絕對夠哂。

山葵野菌忌廉汁軟殼蟹意粉 ($158)

第一次試wasabi意粉。
又ok喎,我自己唔係好鍾意食wasabi,好怕佢個陣攻鼻嘅感覺。
但係加咗落忌廉汁之後,中和咗陣wasabi味,有少少似honey mustard嘅感覺,有淡淡嘅wasabi味,但一啲都唔攻鼻。
反而令到個忌廉汁無咁膩。
軟殼蟹炸得好香口,食落唔會成口油。
做得唔錯。

總結每份午餐都做得好好,好精緻,味道唔會太咸,幾好。
空間好大,坐得舒服。
份量、質素同價錢成正比,而且相對無airside cafe咁貴。
上菜速度算快,職員有禮貌。
推薦👍🏻
$180 (Lunch)
2024-01-09 60 views
估唔到Airside開左新cafe, 岩哂鐘意打卡的sis🍳Relish All Day Breakfast,好豐富!包括了炒滑蛋、牛油粟米、忌廉菠菜大啡菇、香草豬肉腸、烤煙腩片、烤焦糖菠蘿、煙三文魚田園沙律和炸甘栗紫薯餅。燒菠蘿好甜。紫薯薯餅以為會好膩,估唔到又無。一D都無馬虎,唔係求其用一匙茄汁豆敷衍大家。🍖慢煮醬油鹽麴燒春雞配炒野菜和香草烤新薯,這是一個日式的主菜,春雞經過慢煮後再燒烤,肉質嫩滑多汁,醬油鹽麴的醬汁也很入味,不會太鹹。炒野菜和烤新薯都很清新,增加了菜式的層次感。🍝🦑蒜香蜆肉墨魚汁意大利粉。意大利粉煮得剛好,不會過軟或過硬,蜆肉的份量也很足同好大食。墨魚汁的顏色很深,但味道不會太重,反而有一種海鮮的鮮甜,蒜香也很突出,讓人胃口大開👍🏻🍰甜品,是栗子雲呢拿巴巴洛蛋糕。蛋糕的質地很輕盈,有一點像慕絲,雲呢拿的香氣很濃郁,栗子的味道也很香甜,蛋糕上還插上了兩塊酒冧朱古力片,外形好像鹿角🫎造型好可愛最跟餐有杯玉露茶🍵,每碟菜中間飲一啖,可以refresh一下口腔茶的餘香,令我地食得更滿足。.
估唔到Airside開左新cafe, 岩哂鐘意打卡的sis

🤍最近放假同朋友去咗呢間喺啟德全新開張嘅日式洋食餐廳 — 𝐑𝐞𝐥𝐢𝐬𝐡 𝐊𝐢𝐭𝐜𝐡𝐞𝐧 𝐛𝐲 𝐀𝐋𝐎𝐓 食𝐥𝐮𝐧𝐜𝐡🎌🪵成個餐廳都用實木傢俬佈置,好有質感,而且周圍都放置咗唔少綠色植物🪴,充滿大自然嘅氛圍,環境好舒服,坐得好放鬆💚♦︎ 清酒蒜香蜆墨魚汁意大利粉 配 田園沙律🥗墨魚汁意大利粉,上枱已經聞到陣陣香味🍝用上清酒同香蒜炒香,每條意粉都掛滿晒鹹香鮮美嘅墨魚汁🖤,配上口感滑溜柔軟、啖啖肉嘅紐西蘭托托蜆,真係好惹味好正🌊😚♢ 𝐇𝐨𝐭 𝐔𝐣𝐢 𝐌𝐚𝐭𝐜𝐡𝐚 𝐋𝐚𝐭𝐭𝐞(+$𝟑𝟒.𝟎)♦︎ 芝士澳洲和牛漢堡伴焦糖洋蔥
配 是日餐湯🥣至於佢哋嘅𝐛𝐮𝐫𝐠𝐞𝐫,估唔到都有驚喜🍔🥩和牛漢堡煎到啱啱好,牛肉肉質鮮嫩多汁,配上芝士同焦糖洋蔥一齊食,味道完美平衡滋味十足🧀🧅🍠另外配菜有炸到金黃酥脆嘅甜蕃薯條,加埋松露醬食,味道又幾夾!加埋新鮮嘅田園沙律一齊食,真係好解膩◝(⁰▿⁰)◜♥︎♢ 𝐇𝐨𝐭 𝐂𝐚𝐩𝐩𝐮𝐜𝐜𝐢𝐧𝐨 (+$𝟑𝟒.𝟎)♦︎ 明太子手羽(𝟒𝐩𝐜𝐬)($𝟔𝟖)🍗 無骨雞翼釀咗啖啖明太子同雞肉,燒至金黃誘人,咬落去食到明太子醬嘅鹹香味,微微辣香係口中綻放🌶️💖♦︎ 檸檬撻配芒果和蛋白餅 ($𝟔𝟖)佢哋

🤍最近放假同朋友去咗呢間喺啟德全新開張嘅

♦︎ 清酒蒜香蜆墨魚汁意大利粉
配 田園沙律🥗

墨魚汁意大利粉,上枱已經聞到陣陣香味🍝

♦︎ 芝士澳洲和牛漢堡伴焦糖洋蔥
配 是日餐湯🥣

至於佢哋嘅𝐛𝐮𝐫𝐠𝐞𝐫,估唔到都有驚喜🍔

♢ 𝐇𝐨𝐭 𝐂𝐚𝐩𝐩𝐮𝐜𝐜𝐢𝐧𝐨 (+$𝟑𝟒.𝟎)

♦︎ 明太子手羽(𝟒𝐩𝐜𝐬)($𝟔𝟖)

♦︎ 檸檬撻配芒果和蛋白餅 ($𝟔𝟖)

佢哋嘅甜品都好出色,賣相好精緻😍
🍋檸檬撻撻皮酥脆,入面嘅檸檬餡酸酸甜甜,食落好清新。再配上芒果粒同蛋白餅,口感層次更加豐富
每一啖都可以感受到檸檬嘅酸爽,🥭芒果嘅甜美同埋蛋白餅嘅鬆軟口感,絕對滿足到你對甜點嘅渴望 ꒰ີᵒ̴̶̷͈́༝ॢᵒ̴̶̷͈̀ ૢ꒱ ິ

總括而言,呢間餐廳嘅食物無論係賣相、份量定味道,都極具水準,而且環境又舒服,服務又好,真係值得一食哦~(ෆˊ͈ ु꒳ ूˋ͈ෆ)

📍 𝐑𝐞𝐥𝐢𝐬𝐡 𝐊𝐢𝐭𝐜𝐡𝐞𝐧 𝐛𝐲 𝐀𝐋𝐎𝐓 (九龍城)
🐰: 𝟒.𝟒/𝟓
  • 清酒蒜香蜆墨魚汁意大利粉
2024-01-07 110 views
今日帶住我隻狗仔去到cafe原先一開頭安排左我地去一張較矮既枱 然後店員都有比張櫈我安置狗仔但因為想方便食野 我地想坐返啲正常高度既枱 所以詢問可唔可以換枱 然後店員就開始黑口黑面 換枱後我地都有問有冇櫈安置狗仔店員答二人枱靜係得個籃可以放野 即係叫我隻狗坐入個籃入面?我去一間pet friendly既餐廳食野 就係希望我隻狗唔洗屈係袋仔 希望佢可以舒服咁陪我地食野 但店員點解會直接叫我將隻狗放係個籃到?而且當時餐廳並唔full 櫈都唔可以提供多一張? 新一年希望開心出去食下野 點知黎餐廳啲店員都無好面色點解黎消費仲要受佢地氣?而且自問都有唔該前唔該後食物質素係唔錯 但黎食野要睇人面色 打住pet friendly既旗號但一啲都唔friendly 真係對間餐廳好失望
今日帶住我隻狗仔去到cafe
原先一開頭安排左我地去一張較矮既枱
然後店員都有比張櫈我安置狗仔
然後店員就開始黑口黑面 換枱後我地都有問有冇櫈安置狗仔
店員答二人枱靜係得個籃可以放野 即係叫我隻狗坐入個籃入面?
而且當時餐廳並唔full 櫈都唔可以提供多一張?
新一年希望開心出去食下野 點知黎餐廳啲店員都無好面色
點解黎消費仲要受佢地氣?而且自問都有唔該前唔該後
2024-01-01
$200 (Tea)
去到Airside VLT限定店打卡前,吃貨希希要先去醫飽個肚仔先😀商場有好多種類嘅野食,最後揀左呢間Relish Kitchen by ALOT😊原來喺進口傢俱店Alot Living聯乘Relish Kitchen嘅餐廳,門口位置擺滿左唔同嘅家居擺設,店內充滿簡約清新嘅感覺😉食物方面點左三個Set:🟣北海道紫薯帶子意大利飯🍛好少見紫薯嘅配搭😂鬼馬嘅爸爸當然要試下啦🤣一嚟到紫色賣相已經好吸引🤭味道出乎意料好味,又唔會有好甜感覺,帶子好厚好大粒🤩🍔芝士澳洲和牛漢堡伴焦糖洋蔥/田園沙律/甜蕃薯條/松露醬🍠份量好大,原本以為主打係個漢堡,點知個甜蕃薯條更優勝,外脆內軟蕃薯味好濃配埋個松露醬😍😍希希食左好多👍🥘牛肝菌雞肉燒汁意大利飯呢個媽媽食😄評語係賣相好看😛整體來講性價比係滿意抵食,味道唔錯😋唯一美中不足嘅係如果適逢午餐時間就需要等一段長時間😅

🟣北海道紫薯帶子意大利飯🍛

牛肝菌雞肉燒汁意大利飯

呢個媽媽食😄評語係賣相好看😛

2023-11-04
Waiting Time
45 Minutes (Dine In)
$100 (Lunch)
北海道紫薯帶子意大利飯
芝士澳洲和牛漢堡伴焦糖洋蔥/田園沙律/甜蕃薯條/松露醬
牛肝菌雞肉燒汁意大利飯
2024-01-05 65 views
♨️Relish Kitchen by ALOT九龍城啟德協調道2號Airside 3樓 L316號舖@relishkitchenhk ♥️Airside 一間地方極寬敞木系優質裝修既舒適餐廳,景觀開陽,而且pet friendly; 食物款式供應多甜品亦好多款式,連飲品都好多選擇,連員工都好有禮貌👍🏻🔷Iced lemonade shakerato 呢杯檸檬咖啡細細杯,苦苦甜甜幾有層次🔷Uji Matcha latte 淡淡的綠茶味幾順滑🔷澳洲黑毛安格斯100天穀飼牛肉雖然冇問幾多成熟,但都算夠軟腍同牛味夠香,係幾好食嘅🔷日式炸天婦羅野菌墨魚汁意大利飯夠晒Juicy,飯質軟硬度適中,炸物算脆口而且勁大份夠晒食🔷鮮雜果拿破崙蛋糕全部生果都非常鮮甜,蛋糕做得好有層次好得食物:8.5/10抵食:8/10環境:8.5/10#香港美食 #香港美食日記 #美食日記 #美食推薦 #hkcafe #hkrestaurant #hkig #hkfoodie #foodie #foodiehk #hkfood #foodhk #hkfoodblog #hkfoodstagram #hkfoodlover #
♨️Relish Kitchen by ALOT
九龍城啟德協調道2號Airside 3樓 L316號舖
@relishkitchenhk

🔷Iced lemonade shakerato
呢杯檸檬咖啡細細杯,苦苦甜甜幾有層次
🔷Uji Matcha latte
淡淡的綠茶味幾順滑
🔷澳洲黑毛安格斯100天穀飼牛肉
雖然冇問幾多成熟,但都算夠軟腍同牛味夠香,係幾好食嘅
🔷日式炸天婦羅野菌墨魚汁意大利飯
夠晒Juicy,飯質軟硬度適中,炸物算脆口而且勁大份夠晒食
🔷鮮雜果拿破崙蛋糕
全部生果都非常鮮甜,蛋糕做得好有層次好得

食物:8.5/10
抵食:8/10
環境:8.5/10

#香港美食 #香港美食日記 #美食日記 #美食推薦 #hkcafe #hkrestaurant #hkig #hkfoodie #foodie #foodiehk #hkfood #foodhk #hkfoodblog #hkfoodstagram #hkfoodlover #hkfoodblogger #foodporn #foodphotography #foodstagram #chillvibes #chill #好好吃 #打卡美食 #打卡餐廳 #airside #食在九龍城 #九龍城美食 #安格斯牛 #墨汁意大利飯 #拿破崙
2024-01-05 60 views
由於打去餐廳話聖誕節訂枱已經full咗,咁唯有試吓去Walk in!餐廳舖頭都唔難搵,我同朋友同BB三個人等位都好快大約20分鐘就有枱了!入到去空間好大,枱與枱之間間隔好寬闊,已經令人感覺好舒服!餐廳係自助落單的,我地叫左個小食一個意粉同兩杯咖啡1. 番薯條配黑松露醬番薯條都幾好食,夠脆,唔錯2.山葵野菌忌廉汁軟殼蟹意粉呢個意粉個汁幾好食,不過我朋友話個軟殼蟹就一般般3. Coffee Latte正常,不過唔係太夠熱本人覺得下次可以再encore, 試埋佢哋嘅甜品!
入到去空間好大,枱與枱之間間隔好寬闊,
已經令人感覺好舒服!
餐廳係自助落單的,我地叫左個小食一個意粉同兩杯咖啡

1. 番薯條配黑松露醬
番薯條都幾好食,夠脆,唔錯

2.山葵野菌忌廉汁軟殼蟹意粉
呢個意粉個汁幾好食,不過我朋友話個軟殼蟹就一般般

3. Coffee Latte
正常,不過唔係太夠熱

本人覺得下次可以再encore, 試埋佢哋嘅甜品
2023-12-26
Waiting Time
20 Minutes (Dine In)
$160 (Tea)
2024-01-04 2590 views
依個新落成既商場,都係第一次行,面積雖然唔係好大,但食店裝修得好靚,每層行過之後就揀左 "Relish Kitchen by Alot",呢間係日系Fusion既Cafe,咁就入去慢慢享受下依度既美食啦 ~入到餐廳,地方非常闊落,設有户外用餐區。店內主要採用簡約木系設計,清新雅致風格  ;  餐廳擺放多款裝飾品,有好多打卡位,環境又真係好舒適悠閑!餐牌裡有日式或西式菜,包括安格斯肉眼、和牛漢堡、意大利粉、All Day Breakfast、日式天婦羅、沙律及飲品等,仲有多款特色既甜品都係我好想揀架。點左主菜+小食+甜品,首先奉上沙律及是日餐湯 ; 沙律內有幾款不同品種既蔬菜同藜麥,口感清新,藜麥有咬口,唔錯。南瓜湯味道香甜,質地幼滑,濃郁美味,配埋脆脆既麵包粒一齊食更好味。西京燒比目魚伴炒野菜.洋蔥烤薯    $188比目魚外皮煎至金黃香脆,魚肉非常鮮美,入口嫩滑,魚味香濃,配合外脆內軟既烤薯、爆汁熟車厘茄、有機菜苗、脆卜卜蕃薯片、炒洋蔥、紅青椒、西蘭花、粟米芯等,翠綠鮮爽,口感清新又美味。Relish All Day Breakfast     $158呢碟All Day Break

西京燒比目魚伴炒野菜.洋蔥烤薯    $188
西京燒比目魚伴炒野菜.洋蔥烤薯
呢碟All Day Breakfast擺盤好有心思,睇見都想食。食材非常豐富,包括有蛋味香濃嘅日本蘭王炒蛋、濃郁香甜嘅牛油粟米、好creamy嘅忌廉菠菜大啡菇、香草豬肉腸太惹味啦、鹹香脆口嘅烤煙腩片、超juicy嘅烤焦糖菠蘿、鹹香味同翠綠鮮爽嘅煙三文魚田園沙律,仲有軟綿脆口嘅炸甘栗紫薯餅,款款食物好新鮮,多重口感,味道又非常配合,很滋味嘅菜式。
Relish All Day Breakfast
酥炸吉列廣島蠔     $68
炸得十分酥脆既廣島蠔,size大大隻,外脆內嫩,蠔味濃厚,點埋沙律醬好滋味,配備什錦沙律,新鮮爽口。
酥炸吉列廣島蠔
士多啤梨撻     $68
依度啲甜品係師傅每日新鮮製造,用料高質,我揀選士多啤梨撻,款式很精美,面層金箔透明片蓋上士多啤梨,清甜好fresh,下一層吉士醬加士多啤梨餡,配以鬆脆曲奇餅底,甜甜蜜蜜,食到美味嘅甜點,大滿足呢!
士多啤梨撻
65% Chocolate  (+34)
拉花十分精美,濃濃朱古力味,香醇幼滑,帶少少甘甘地,散發朱古力香,係冬季暖心特飲。
65% Chocolate
Relish All Day Breakfast
酥炸吉列廣島蠔
士多啤梨撻
65% Chocolate
Cafe內簡約清新木系,以綠色嘅植物及陶瓷擺設,空間感十足,燈光溫暖氛圍,望落好療癒,周圍都係打卡位入門口旁設有自家品牌嘅手工啤酒及本地品牌產品食完逛逛睇下有冇心水帶返屋企啦~是日餐湯~🎃濃濃郁郁南瓜湯,香甜幼滑🥗牛油果炙燒吞拿魚田園沙律
愛美怕瘦嘅我揀咗個0卡醬沙律🍊用柚子醋融入沙律菜中,清新可口🌿選用豐富嘅食材牛油果、炙燒吞拿魚、藜麥食落健康又有飽肚感🍔芝士澳洲和牛漢堡
軟軟嘅包夾住和牛、伴焦糖洋蔥、芝士、蕃茄及菜,選用澳洲和牛嚟做Burger脂肪相對較低,肉味香濃又唔會太膩;黃金番薯炸得香甜脆口配埋松露醬整體好滋味🌸士多啤梨橙花奶凍$68
精心製作睇得又好食、奶凍及果凍分明,果凍內有乾花、水果及點綴些金箔,色彩繽紛得呢好奢華,令人賞心奪目⬆️ 升級+$34 x2☕️Piccolo Latte(Hot)|🍋Coffee Tonic(Iced)飲品方面有好多各式special drink、tea & Coffee 選擇不妨一試

是日餐湯~🎃濃濃郁郁南瓜湯,香甜幼滑

🥗牛油果炙燒吞拿魚田園沙律

🍔芝士澳洲和牛漢堡