肥美鰻魚,咬落魚油四溢,飯有藜麥,撈埋鰻魚汁,好正!仲有新鮮沙律,健康之選~雖然要等10分鐘,但絕對值得。條鰻魚差唔多有兩隻手掌甘長。下次要試埋豬肋骨同水果茶。
鰻魚蛋包飯
鰻魚蛋包飯
2018-02-17 145 views
出旺角諗住食下午茶,但係我地又其實未食早餐午餐,所以諗住食飯。想食有芝士嘅飯,所以就去咗呢間試試叫咗個招牌芝士熔岩蛋漿飯,包凍檸水,再加一個烤大雞髀扒·濃湯芝士鍋配辛辣麵,熱檸水招牌芝士熔岩蛋漿飯,佢蛋漿同埋芝士分開上,黎到嘅時候侍應哥哥當住我地面前幫我炒,我地鍾意多芝士,所以叫佢全部芝士落曬,煮完之後好creamy,全部芝士都落曬,芝士味當然濃啦,果然值得招牌菜呢個名堂。好快就被我地3人搶曬。另一個烤大雞髀扒·濃湯芝士鍋仲好食,本身已經好濃芝士味,撈埋去俾我地個d芝士,真係好香濃,冇諗過辛辣麵都可以咁好食。個烤雞髀好滑,我鍾意雞髀肥肥地咁,咬落去好juicy,但友人就嫌佢太油膩,所以好唔好就見仁見智喇。總體黎講係一餐好滿足嘅下午茶!

2018-02-15 110 views
食完先知原來開左好耐,我都係最近先知😂。本身對溶岩芝士飯好期待,最終都係冇失望,又平又好食拉絲cheese配泡菜飯,非常開胃,完美既配搭。職員會幫我地整,又唔洗自己煩另外仲叫左個牛扒飯,估唔到咁好食。其實只係一個普通既蒜蓉同燒汁,塊扒一d都唔'un',勝在夠平又大大塊,我地都一致認為好味。以後唔知食咩好又想平,都會再黎!

以後唔知食咩好又想平,都會再黎!
2018-01-15
Waiting Time
20 Minutes (Dine In)
$70 (Dinner)
2018-02-06 196 views
燒原條BBQ豬肋排骨 HKD82豬肋骨望落好似燒到好乾好硬咁,但切落就會發覺原來入面好juicy,咬落亦都好嫩滑,一啲都唔會黐牙。佢本身調味唔多,主要靠鹽分同香草突出豬肋骨嘅肉味,點埋燒汁一齊食,都幾惹味。 不過記得要趁熱食,因為擺凍咗之後,真係會乾硬架~蒲燒珍寶鰻魚蛋包飯 HKD88大大條鰻魚訓嚮蛋包飯上面,賣相勁吸引,魚香蛋滑,最啱畀我呢啲死港女影相呃like!櫻花燒原條鰻魚咖哩石鍋飯 HKD108一大條鰻魚赤裸裸咁鋪嚮面頭,見到都心心眼,質感濕潤嫩滑、入口即溶,油香都幾重,一定要連埋飯一齊食。 而中間粉紅色嘅糖粒,就好成功咁為呢一鍋原本顏色比較單調嘅石鍋飯,添上色彩同焦點。 雖然鰻魚嘅照燒汁同日式咖哩汁擺埋一齊好惹味,不過始終兩款醬汁本身都比較濃味,食多幾啖之後就會開始覺得太鹹同口乾,所以嚮個平衡上可以再落多啲功夫~ 主題小食拼盤 HKD56拼盤有米腸、芝士烤菇、薯角、水牛雞翼、日式餃子同沙律。而擺嚮中間嘅就係千島醬,用嚟點薯角、腸仔或其餃子都幾惹味,至於雞翼同啡菇本身芝士味都幾濃,所以就算唔點醬食,都可以好滋味~
燒原條BBQ豬肋排骨 HKD82

主題小食拼盤 HKD56

主題小食拼盤
2017-11-22
Waiting Time
15 Minutes (Dine In)
$150 (Dinner)
燒原條BBQ豬肋排骨
主題小食拼盤
見到facebook post 好多人share呢個招牌芝士熔岩蛋漿飯,價錢唔貴($48),就同個friend去咗旺角間rice love試吓~個飯嘅用料包括:韓式辣醬、泡菜、午餐肉、香蔥同大量芝士,店員會係你面前幫你將芝士同蛋撈落個飯度,撈完之後仲係好熱,建議大家等一陣先食(3-4 分鐘)~ 食落啖啖都好重芝士味,加埋惹味嘅午餐肉,真係好滿足!!!!加$8 就有特飲,食熱野一定要嗌番杯凍飲~ 我嗌咗珍珠奶茶(原價$21),跟餐抵好多~

2018-01-24 155 views
次次經過呢間野都有人喺度排緊隊 佢哋排都去後行都要排 咁啱今次見到冇乜人排隊即刻那那淋入去食下先啦我叫左佢嘅招牌芝士熔岩蛋漿飯 嗰飯係用鐵板上既 而佢d蛋漿同埋芝士係另上嘅 侍應會喺你面前車厘哥夫餅店 (旺角)首先加入啲蛋漿同埋芝士 再幫你撈勻 侍應好細心又驚你怕肥係落芝士前再會問你洗唔洗落晒 怕肥既朋友可以加少d 啦個飯因為係鐵板上面 所以係保持到熱辣辣嘅就算食到尾都係暖笠笠 除咗有芝士同埋蛋之外仲有午餐肉粒紫菜泡菜 所以本身真係有少少辣 因為佢本身嘅芝士份量好多 所以令到成個飯都可以黐埋一舊 而且每啖食落口都一定食到芝士 真係好啱鐘意食芝士嘅朋友㗎吉列豬扒黑椒蘑菇煙肉意大利飯係我覺得我男友鍾意食嘅(其實係我自己鐘意😜)雖然佢嘅意大利飯唔係好正宗硬硬地個隻 不過個味道都唔錯 通知呢d白汁飯都係勁漏既 不過佢成個飯滿報左黑椒粒 咁樣令個飯冇咁膩 而且佢豬扒嘅份量都大塊㗎

2017-12-25 187 views
蒲燒珍寶鰻魚蛋包飯係呢間店其中一樣推介之選,皆因佢既鰻魚夠哂長,所以呢日決定同朋友一齊試下👁‍🗨 蒲燒珍寶鰻魚蛋包飯(照燒汁)(6.5/10)💲88未食就咁望倒呢個長長既鰻魚都已經好吸睛😍平時最怕好多骨既鰻魚,但係呢個食落唔會有咁既問題🤔不過個人認為佢個鰻魚有點兒韌,可以整得再腍啲🙈至於個蛋包飯就稍微乾左少許,比較鬆散😞食落個飯冇咩味,有點失色,好在佢配左芝麻醬沙律菜,可以連埋d飯一齊食,令到成件事冇咁dry😙不過當然如果個飯加番d汁就會更好😳👁‍🗨 綜合水果茶(7/10)💲跟餐 + 20綜合水果茶既size都頗大,入面又多料,有火龍果、提子🍇荔枝肉、菠蘿等等,基本上每一樣水果都係新鮮既🤓所以可以好放心咁邊飲邊食入面既水果🤷🏻‍♀️整體離講,成杯水果茶夠哂清新,甜度適中,係一個吾錯既選擇,有意外驚喜🤤🔛整體評分(7/10)

👁‍🗨 蒲燒珍寶鰻魚蛋包飯(照燒汁)(6.5/10)💲88

👁‍🗨 綜合水果茶(7/10)💲跟餐 + 20

🔛整體評分(7/10)
2017-12-25 152 views
呢間餐廳出名質素吾差價錢又平,到月尾糧盡,加上冬天凍凍地,就決定離呢度平平地食番個石鍋飯,感覺好似會暖d咁(好似係😂)👁‍🗨 香煎雞扒配大虎蝦咖哩石鍋飯(7/10)💲78熱辣辣既鐵盤放住甜甜地既日式咖喱飯,令到飯入面多左一種燶燶地既味道,分外惹味🤤不過個人認為佢既咖喱汁偏少,可以多番少少汁比我撈就更好啦🙆🏻雞扒大塊得黎都外脆內嫩,整得吾錯🤤大虎蝦🦐亦都夠大隻,飯上面仲有粟米、紫薑、蔥花同埋西蘭花,令到成個飯既賣相生色不少,仲好健康添👀👁‍🗨 印度烤餅拼日式煎餃子(4隻)(7/10)💲32印度烤餅同餃子黎到既時候都只係微暖,略嫌吾夠熱,好彩食落仲脆脆地😳整體離講幾香口,吾算油膩🔛 整體評分(7/10)

👁‍🗨 香煎雞扒配大虎蝦咖哩石鍋飯(7/10)💲78

👁‍🗨 印度烤餅拼日式煎餃子(4隻)(7/10)💲32

🔛 整體評分(7/10)
2017-12-01 255 views
飯意又有新野出,作為忠粉,一定要第一時間去下捧場!!今次出嘅係鐵板咖喱系列,同之前一樣同樣有好多配搭選擇...除左新野仲叫左個小食併盤主題小食併盤($56)Snacks PlatterSnacks Platter小食併盤有齊香辣米米腸、沙律菜🥗、水牛城雞翼、香脆薯角、芝士烤大菇🍄同日式餃子。大約每款有2件左右,2-3人share都非常抵食,草根覺得芝士烤大菇最為吸引,大菇上加左芝士同沙律醬,好juicy💧味道唔錯!其他就一般般冇咩特別,不過$56有齊咁多野食係邊到搵!阿爺醬燒原條魷魚筒($98)天氣轉涼了❄大家記得着多件衫呀👕草根嘅保暖方法係要食番個暖笠笠嘅咖喱魷魚飯🔥暖下個身先😎食得芝士系列多,試試新野先💃🏻個*阿爺醬*都幾濃味,大家留意番個咖喱係有少少辣嫁🌶配菜有西蘭花🥦、粟米同紫薑。草根唔食紫薑嘅,所以撥走晒佢😂上面嘅魷魚就夠哂大條啦😋魷魚鬚嘅部分新鮮彈牙👍廚師燒到有少少焦香😚好吸引,不過魷魚筒🦑肉質就有d鬆散😶同餐廳反映過呢個問題,希望佢地會改善啦!味道ok嘅嘅,不過冇咩大驚喜,草根都係中意佢地個芝士系列多d🙆🏻‍♀️🙈綜合水果茶次次都叫呢個,跟餐加$20。今次個水果茶淡味左d,
飯意又有新野出,作為忠粉,一定要第一時間去下捧場!!

今次出嘅係鐵板咖喱系列,同之前一樣同樣有好多配搭選擇...
除左新野仲叫左個小食併盤

主題小食併盤($56)

Snacks PlatterSnacks Platter

阿爺醬燒原條魷魚筒($98)

綜合水果茶
次次都叫呢個,跟餐加$20。今次個水果茶淡味左d,有d失色..

唔知嚟緊又會出D咩新食品呢?
$60 (Dinner)
  • 主題小食併盤
  • 阿爺醬燒原條魷魚筒
2017-11-30 161 views
其實我長期都係飯意嘅fans🤤芝士拉絲流心簡直係港女最愛😋今次去旺角分店冇深水埗排咁耐👍🏻秋季新menu見到鰻魚即刻舉手☝🏻一份唔該🌸櫻花原條燒鰻魚$109🌸實物與圖片絕對相符🙈鰻魚汁又濃又香👅鰻魚肉燒得啱啱好勁滑呀最特別係上面嘅櫻花糖🌸原本以為只係粉紅色嘅糖(已經好靚💓)係魚鬆嚟㗎😳嗒耐會有啲啲似蝦乾魚乾嘅味道😛甜味又出奇地夾喎😯令到下面嘅咖哩飯味道唔會太濃烈同太膩🤤不過本來咖啡就比較偏甜🤔仲有係珍珠米呀🙈我比90分☺️女孩本來係個好鐘意食甜嘅人👋🏻要注意喔一定會翻嚟再encore👋🏻唯一想講嘅係珍珠奶茶嘅吸管太細😭珍珠成日kick住咗
其實我長期都係飯意嘅fans🤤
芝士拉絲流心簡直係港女最愛😋
今次去旺角分店冇深水埗排咁耐👍🏻
秋季新menu見到鰻魚即刻舉手☝🏻一份唔該
🌸櫻花原條燒鰻魚$109🌸
實物與圖片絕對相符🙈
鰻魚汁又濃又香👅鰻魚肉燒得啱啱好勁滑呀
最特別係上面嘅櫻花糖🌸
原本以為只係粉紅色嘅糖(已經好靚💓)
係魚鬆嚟㗎😳嗒耐會有啲啲似蝦乾魚乾嘅味道😛
女孩本來係個好鐘意食甜嘅人👋🏻要注意喔
一定會翻嚟再encore👋🏻
唯一想講嘅係珍珠奶茶嘅吸管太細😭珍珠成日kick住咗
2017-11-29 1291 views
飯意呢個平價食堂一直都係以抵食出名~~ 以前係深水埗開果陣已經排過好多次, 真係糧尾救星XDD 今次就去旺角分店食佢, 交通方便之餘食完仲可以去附近食糖水做下場XD 佢既巨型特長鰻魚蛋包飯令我留下深刻印象, 想再encore~~~但發現新出左石鍋飯系列, 同樣地都係有鰻魚選擇呢!!!! 價錢一樣係街坊價, 最平既燒黑椒牛肉六十幾蚊, 或者雞扒拼大虎蝦同燒魚都係七十幾蚊, 但我就揀左我既鰻魚BB ~~~~ 對於原條鰻魚既抗拒力係低d架喇XDDD 一上枱, 原條鰻魚依然震撼, 出去日本餐廳食既鰻魚動輒都三位價但可能份量唔多, 確係落重本既點餐選擇, 今次個石鍋飯比平時食既唔同, 就係用左咖哩汁, 飯份量十足, 就算係男仔食都應該夠飽, 咖哩汁滿佈飯面, 第一啖食落係日式咖哩味道, 偏甜, 但幾秒後微微辛辣味漸漸滲出, 相當濃郁, 用作拌飯一流, 不過因為飯量偏多, 咖哩醬如果更多就好。 鰻魚滿佈鰻魚燒汁, 香甜惹味, 無魚骨之餘魚肉算厚, 連埋底部既魚皮香黏滑口, 夾埋鰻魚皮一齊食, 魚脂豐腴, 算係有水準既鰻魚, 對比起日本餐廳有D會燒得更焦香, 呢到就無咁邪惡, 另外面既粉紅色好似爆炸
飯意呢個平價食堂一直都係以抵食出名~~
以前係深水埗開果陣已經排過好多次, 真係糧尾救星XDD

但發現新出左石鍋飯系列, 同樣地都係有鰻魚選擇呢!!!!

一上枱, 原條鰻魚依然震撼
, 出去日本餐廳食既鰻魚動輒都三位價但可能份量唔多
, 確係落重本既點餐選擇

鰻魚滿佈鰻魚燒汁, 香甜惹味
, 另外面既粉紅色好似爆炸糖既粒粒, 原來係甜既魚鬆呢!!!
真係配合到櫻花呢個主題XD
甜甜地幾得意~ 食左咁多肉同埋飯, 當然有返啲蔬菜, 西蘭花大大件夠爽脆。
最後另上既紫薑亦有中和油滯之感, 大家中意一併食或者分開食都得呢~

被長洲大魚旦呢個term吸引左, 究竟佢同鐵板可以如何扯上關係呢?
為左解開呢個謎底, 令我放棄左平時食開既小拼盤, 揀左佢黎食XD
一共四粒既大魚旦無長洲食既咁大粒, 以竹籤串連住~
底部有層薄薄既煎蛋, 由於好薄身令香脆度增加, 煎得乾爽香口, 幾有特式。
魚旦皮比平時食既更厚同韌, 口感唔錯喔, 最正係入面超爽彈
, 好少可食到咁有咬口既魚旦, 唯獨係魚味差咁D, 不過面既章魚燒汁同木魚碎一併食更滋味, 推介呢個小食!

另一個我次次都必點既一定係日本一口薯沙律
, 本身呢隻日本薯價錢唔平, 一碟沙律廿幾蚊有六粒, 幾抵食, 生菜加埋蕃茄粒幾fresh, 主角一口薯夠甜夠粉, 好想再叫多個。

由於想食吉烈豬排但又唔想再叫個飯, 我地再encore多個吉烈豬排沙律, 唔似平時吉烈豬排有厚厚既麵包糠炸粉, 但仍然炸得香脆, 肉質偏硬實~

食左咁多野食有埋鰻魚都係二百蚊, 再一次證明呢到真係窮人飯堂糧救星
XDD難怪成晚都係full哂… 好快又黎幫襯佢XD

2017-11-27 178 views
鐵板韓式芝士炒年糕鐵板韓式芝士炒年糕 ($58)Korean Fried Rice Cake with Cheese呢個菜色特點在於係鐵板上炒拌芝士同韓國拉麵,夠晒熱辣辣♨️,其實所謂嘅韓國拉麵=公仔麵🍜,加泡菜又加芝士🧀嘅撈麵實好味啦~年糕都煮得好軟腍,質感正👍,不過就唔夠入味,最後仲有粒蛋蛋添。價性比真係超高,不高草根更愛芝士飯😍

鐵板韓式芝士炒年糕
鐵板韓式芝士炒年糕

鐵板韓式芝士炒年糕 ($58)

2017-11-23
$58 (Dinner)
旺角平民價但不平凡的特式餐廳冬天就係要食番啲暖胃既飯先爽咖嘛冬天終於黎喇!有咩正得過食個暖笠笠既石鍋飯吾鍾意食飯既我遇上石鍋飯一定食到一粒都吾淨今次飯意新出左個咖哩石頭鍋飯仲有原條鰻魚!條鰻魚仲長過我手掌鰻魚都幾厚身,燒到外面微脆,肉質肥美嫩滑又香口!再淋上適量鰻魚汁,調味岩好!米飯用上珍珠米,粒粒煙韌有咬口再配上日式咖哩汁,味道甘甜開胃個咖哩係零辣度,岩曬我呢個怕辣既人上面有啲粉紅色既魚鬆,食落真係魚鬆味但口感卻好似砂糖~旁邊配左啲紫薑,同鰻魚一齊食又幾夾喎飯入面仲有粟米同西蘭花,顏色豐富之餘,仲增加吾少口感同風味可能我一開始無即刻拌下啲飯,搞到底下既飯燒焦左雖然燒黑左既飯吾健康,但飯焦好香脆最後都係被我食埋大家早少少撈就吾會燒焦,而係靚靚既金黃色飯焦喇櫻花原條燒鰻魚咖哩石鍋飯 $108芝士、啖啖都係芝士呀!鐵板泡菜炒飯加左吾少大粒帶子、魷魚、蝦仔,出奇地仲有厚粒午餐肉材料非常豐盛上枱後店員為我們加入蛋漿,炒好後再倒入海量芝士米飯粒粒都黏滿芝士,口感煙韌無炒到軟淋淋啖啖都食到芝士濃厚既滋味同蛋香外,仲夾雜著微辣泡菜爽脆既口感!總之每一啖都好滿足帶子·海鮮芝士熔岩蛋漿飯 $98點左兩杯
旺角平民價但不平凡的特式餐廳

冬天就係要食番啲暖胃既飯先爽咖嘛

冬天終於黎喇!有咩正得過食個暖笠笠既石鍋飯
吾鍾意食飯既我遇上石鍋飯一定食到一粒都吾淨
個咖哩係零辣度,岩曬我呢個怕辣既人

上面有啲粉紅色既魚鬆,食落真係魚鬆味
但口感卻好似砂糖~
旁邊配左啲紫薑,同鰻魚一齊食又幾夾喎
飯入面仲有粟米同西蘭花,顏色豐富之餘,仲增加吾少口感同風味

可能我一開始無即刻拌下啲飯,搞到底下既飯燒焦左
雖然燒黑左既飯吾健康,但飯焦好香脆
最後都係被我食埋

大家早少少撈就吾會燒焦,而係靚靚既金黃色飯焦喇

櫻花原條燒鰻魚咖哩石鍋飯 $108
櫻花原條燒鰻魚咖哩石鍋飯
芝士、啖啖都係芝士呀!
材料非常豐盛
上枱後店員為我們加入蛋漿,炒好後再倒入海量芝士
米飯粒粒都黏滿芝士,口感煙韌無炒到軟淋淋
帶子·海鮮芝士熔岩蛋漿飯 $98
帶子·海鮮芝士熔岩蛋漿飯

點左兩杯飲品,杯杯都超足料,真係估吾到咁大杯,仲可以揀冷熱添!
椰汁紫米;珍珠奶茶
兩杯熱飲都係可以自己另外加糖,但我吾鍾意飲太甜,覺得原本味道已經夠香濃,所以都無再加~
椰汁味道較淡,下面紫米煙韌香甜,撈匀飲就剛好!
珍珠奶茶味道較為出色,茶香奶滑,甜度適中,珍珠都好煙韌~
今餐飯食得好滿足,冬天就係要食番啲暖胃既飯先爽咖嘛
櫻花原條燒鰻魚咖哩石鍋飯
2017-11-22 159 views
好耐以前嚟過飯意主題餐廳食過,味道好,價值好抵食!!💕💕 今次同朋友喺旺角行街,openrice揾吓附近有咩食,就見到飯意主題餐廳呢個選擇,就嚟再試吓呢間餐廳啦!去到餐廳嘅門口,都有一條人龍喺度排緊隊,但其實都唔駛等好耐就有得入去坐啦😆環境方面,唔算好乾淨,坐得都唔算好舒服,成日都有啲蒼蠅飛來飛去😢😢 但食物真係又抵食又好味!😘希望環境情況可以得到改善😜😜叫咗個熔岩飯,店員即時係我地面前加芝士,然後撈撈撈,拉曬芝😜😜😜😜正呀🐷🐷入面仲有紫菜,泡菜等等,好味!!

2017-11-20 2511 views
最近聽到一間餐廳系又平又多種類,就系叫飯意主題餐廳,英文名系Rice Love,系我未知道呢間餐廳有咩款式既菜之前,即時令我聯想到呢間餐廳系主要食飯,因為中文同英文名都有個飯字😂但食物種類比我想像中多元化。想提及一下餐廳位置,大多數人去旺角都會考慮市中心既餐廳,如朗豪坊、通菜街一帶,因為位置較方便,而廣華街已經算系離市中心遠,但其實戈邊都算多野食架,行到登打士街再直行&轉左行10分鐘左右就到。去嘅時候餐廳仲有位,好彩,但冇面呢張相係我食完野嗰陣影,到嗰陣客人已經要開始等位,證明餐廳都有一定嘅人氣。餐廳最出名既有濃湯芝士鍋、鰻魚飯同埋各款特色飲品,除此之外,仲有各款本身西餐廳既西式飯/ 意粉等等 & 各款小食。但竟然呢度既水果茶都系最出名的跟餐加$20就有得飲,雖然我最尾都系叫左第2款飲品,但認為水果茶一試也無妨。友人叫左個西冷帶子蛋包飯,原來西冷系呢度系冇得嗌幾成熟,如果系冇得揀既情況下應該多數系6成左右,首先講下塊西冷,大塊就真系好大塊,份量十足呀然後肉質方面都吾錯呀,不過可以再燒得香口啲。兩粒帶子大大粒幾爽口,而蛋包飯既蛋則吾夠滑,不過整體黎講算不錯了。鰻魚蛋包飯係呢度嘅招牌菜之一

特級西冷配帶子蛋包飯

鰻魚蛋包飯係呢度嘅招牌菜之一,相信一定係因為鰻魚嘅長度所以引來唔少人注意,長得黎味道又唔錯,好軟稔多汁,蛋包飯就還可以吧,同上面戈款蛋包飯一樣都系遜色在啲蛋吾夠滑。白飯入面好似仲加左啲紅米?嫌個飯乾嘅話可以將啲鰻魚汁撈埋落啲飯度食。
P.s. 其他飯類可配茄汁/ 白汁/ 黑淑汁/ 咖哩汁/ 胡麻汁,但呢個飯只可配照燒汁。
蒲燒珍寶鰻魚蛋包飯

另外跟餐加$9就有特色飲品,中意薄荷朱古力既我系度都不忘叫左杯,可惜味道一般,朱古力味係OK嘅,但有少少啲粉未撈勻既feel😅同埋薄荷味真系去到底層先feel到啲,整體黎講就唔係幾好飲。
特濃薄荷朱古力
$110 (Dinner)
特級西冷配帶子蛋包飯