2024-07-10 161 views
之前俾朋友帶過去食一次豐鍋。對於個個爆芝紫菜響鈴念念不忘,所以就特登約埋朋友仔一齊走入去石門度食多次。由於朋友仔唔食得辣,所以今次就無食到招牌既雞煲。就試試咁辣既花雕藥食雞煲。佢啲雞係分開上,等個煲滾咗先放落去。一睇個樣都估到係新鮮雞,個湯一滾起嗰陣時啲花雕香味極濃,鍾意有啲藥膳味嘅朋友仔一定會好鍾意。叫咗個牛頸脊,係靚靚牛個個質素。十優丸就係雜錦手打丸,粒粒都好足料。最正都係個爆芝柴菜響鈴。一定唔可以落得耐,一兩秒就要攞返上黎。一咬落去個d溶化芝士塞滿咗個口,咬多兩下之後就到d花雕湯同埋柴菜味接力,簡直係完美配合!之後都會再返黎食。😆

叫咗個牛頸脊,係靚靚牛個個質素。

十優丸就係雜錦手打丸,粒粒都好足料。

2024-07-08 138 views
嚟到石門豐鍋食雞煲火鍋,雞煲底有多款選擇,雖然花膠雞煲好吸引,但最終都係決定食招牌麻辣雞煲($178半隻雞),雞煲上枱時,已經熱辣辣香噴噴,醬汁包滿每一件雞、雞肉嫰滑,加上洋蔥、西洋菜,配BB辣已經非常惹味,雞件切得很好,容易進食,好快已經食清光😋店員加水後,即刻進行第二輪進攻:打邊爐手工鯪魚球($60)圓轆轆好光滑,口感幾得意,黑椒味濃,但係冇遮蓋鯪魚肉味,每粒鯪魚球上面仲有好多蟹籽,快熟可以食,味道的確唔錯!頂級雪花肥牛($118)雪花肥牛上碟好靚,鋪滿成隻圓形碟,雪花好均勻,因為切得厚薄均勻,好快就可以灼熟,新鮮!貴花蚌($125)珊瑚蚌($125)擺盤超級靚,打卡用啱晒🤭,新鮮爽口有𡁻頭,乾淨冇雪味,盡情吸收到雞煲湯底精華,入口掛滿野味麻辣湯汁,過癮!店內陳列架仲有好特別嘅冰雕出售鍾意飲酒嘅朋友可以一試👍🏻👍🏻
嚟到石門豐鍋食雞煲火鍋
雞煲底有多款選擇,
雖然花膠雞煲好吸引,
但最終都係決定食招牌麻辣雞煲($178半隻雞),
雞煲上枱時,已經熱辣辣香噴噴,
醬汁包滿每一件雞、雞肉嫰滑,
加上洋蔥、西洋菜,配BB辣已經非常惹味,
雞件切得很好,容易進食,好快已經食清光😋

店員加水後,即刻進行第二輪進攻:打邊爐

頂級雪花肥牛($118)

貴花蚌($125)珊瑚蚌($125)

店內陳列架仲有好特別嘅冰雕出售
鍾意飲酒嘅朋友可以一試👍🏻👍🏻
2024-07-02
Type of Meal
Dinner
2024-07-07 94 views
椰子雞煲真係每次黎親都必定會點!湯底清甜,可以係放雞落去之前飲咗先,滾完雞個湯底就再升華左~再配火鍋料👍🏻👍🏻👍🏻雞可以唔洗一次過放晒落去,慢慢淥就好滑口!仲一定要點個粉,可以索晒湯~今次點左冬瓜片,冬瓜吸晒個湯底精華,超甜同入味!手工丸可以一次過試幾款,黑松露丸 超濃黑松露味!🔸椰子雞煲🔸羊肉片🔸冬瓜🔸薯粉🔸手工丸豐鍋雞煲 (京瑞廣場1期)地址: 沙田石門安群街3號京瑞廣場1期1樓137號舖

🔸椰子雞煲

🔸羊肉片

🔸冬瓜

🔸薯粉

🔸手工丸

豐鍋雞煲 (京瑞廣場1期)
地址: 沙田石門安群街3號京瑞廣場1期1樓137號舖
2024-07-04
  • 滋潤椰子雞煲
2K
2024-07-06 86 views
今晚放工約咗朋友一齊去食雞煲,位於沙田石門的豐鍋雞煲,主打正宗四川麻辣雞煲火鍋和海鮮火鍋,每日都用新鮮的三皇雞和海鮮,提供優質食物😍====—====—====—====—🐥🌶️麻辣雞煲是一道著名的四川經典菜餚。雞煲採用加入多種辣椒和香料,配以雞肉、精心烹制而成,形成了獨特的麻辣風味。雞肉鮮嫩多汁,配合辛辣的醬汁,讓人唇齒留香👅雞肉切成小塊,入湯後保持了嫩滑的口感,完美地吸收了湯底的香辣味道。湯底裡還加入了豆芽、豆腐和蔬菜,增添了豐富的口感和營養價值👍🏻🥰⋄🥩極品本地手切牛頸脊來自於當地飼養的高品質牛隻,經過精心挑選,牛頸脊肉質緊實,纖維細膩,口感鮮嫩多汁,肉質能夠完美保留其原有的香氣和口感👍🏻👍🏻⋄🐚貴花蚌品嚐貴花蚌細嫩的肉質如絲綢般滑膩,咀嚼間散發出清甜純正的海洋味道,使味蕾陷入難忘的享受之中😛⋄🦀日本蟹柳日本蟹柳肉質鮮嫩彈牙,細膩的口感和純正的海鮮香氣交織在一起🤤🤤====—====—====—====—.📌店名:豐鍋雞煲📍地址:沙田石門安群街3號京瑞廣場1期1樓137號舖

====—====—====—====—

🥩極品本地手切牛頸脊

🐚貴花蚌

🦀日本蟹柳

====—====—====—====—
📌店名:豐鍋雞煲
📍地址:沙田石門安群街3號京瑞廣場1期1樓137號舖
2024-07-04
$200 (Dinner)
  • 豐鍋招牌麻辣雞煲
  • 招牌麻辣雞煲
  • 頂級雪花肥牛
【沙田•豐鍋雞煲】@ππππππππππππππππππππππππππππππ沙田石門商場中既隱世雞煲食店花雕藥膳雞煲半隻牛胸爽鮮雞件半隻脆鯇魚腩油麥菜椰青及zero「花雕藥膳雞」將花雕酒的香氣與藥膳的營養結合在一起。雞肉質地鮮嫩,且肉汁飽滿,炮製出豐富的口味和香氣。「牛胸爽」以牛胸肉為主要材料,軟嫩多汁。「脆鯇魚腩」鯇魚肉質鮮嫩,入口肉質爽脆,保留了其原始的鮮美味道。"油麦菜"打邊爐入邊唔小得,爽口且清甜!"椰青"夏日邊爐少不了,清甜且解渴!餐廳環境:🔥🔥🔥🔥🔥服務質素:⛄⛄⛄⛄⛄食物味道:🍾🍾🍾🍾🍾性價比:🎟️🎟️🎟️🎟️🎟️消費 HKD 700✨✨✨✨✨✨✨✨✨✨✨✨✨#沙田美食 #豐鍋雞煲 #web3沙田豐鍋雞煲 (京瑞廣場1期)沙田石門安群街3號京瑞廣場1期1樓137號舖
【沙田•豐鍋雞煲】@
沙田石門商場中既隱世雞煲食店

花雕藥膳雞煲半隻

牛胸爽

鮮雞件半隻

脆鯇魚腩

油麥菜

椰青及zero

「牛胸爽」以牛胸肉為主要材料,軟嫩多汁。

"油麦菜"打邊爐入邊唔小得,爽口且清甜!

"椰青"夏日邊爐少不了,清甜且解渴!

餐廳環境:🔥🔥🔥🔥🔥
服務質素:⛄⛄⛄⛄⛄
食物味道:🍾🍾🍾🍾🍾
性價比:🎟️🎟️🎟️🎟️🎟️消費 HKD 700
✨✨✨✨✨✨✨✨✨✨✨✨✨
#沙田美食 #豐鍋雞煲 #web3沙田
豐鍋雞煲 (京瑞廣場1期)
沙田石門安群街3號京瑞廣場1期1樓137號舖
2024-07-02 84 views
今日我哋去咗石門嘅豐鍋雞煲,當然叫咗佢哋嘅招牌麻辣雞煲,我哋揀咗半隻雞BB辣,份量真係好足夠,仲好好味!雞肉好嫩滑,配料都好豐富。雖然唔係好辣,但係好吊味。食完雞煲之後,我哋就加返湯,變成咗一鍋打邊爐,真係唔錯!除咗雞煲,我哋仲叫咗幾款其他嘅食物。我哋揀咗「餃餃陣」,入面有手工嘅雲吞,包括鮮蝦雲吞、魚皮餃、韭菜餃同麻辣雲吞。全部餃子都好靚仔,餡料好飽滿,鮮蝦好新鮮,豬肉好多汁,真係好推薦呀!肉類方面,我哋叫咗細嘅頂級安格斯牛肉,佢嘅油花好均勻,切得唔算太薄,但係肉質好腍而且好嫩,真係重牛味,極度推介!份量都好豐富,真係食得好滿足。另外,我哋仲叫咗一個特別嘅配料,即炸爆芝紫菜響鈴。即炸響鈴入面仲有芝士同紫菜,呢個組合真係好特別,金黃色同酥脆,好少見呢個配搭,好好味!最後,我哋叫咗一份唐生菜,生菜好新鮮翠綠,好適合平衡下重口味嘅雞煲,帶嚟一種清新嘅感覺。至於飲品方面,我哋揀咗龍鳳檸樂,入面有鹹檸檬同鮮檸檬,甜甜鹹鹹嘅感覺好夾,另外鹹檸七都係一杯好大杯嘅fresh飲品。
2024-07-01 63 views
▫️滋潤椰子雞煲(半隻)($198)👉🏻湯底本身有椰子片、竹笙、紅棗同杞子,當湯滾嗰陣就可以將雞同新鮮椰肉刮落去👉🏻雞肉超級嫩滑,就算食到最後煲咗好耐都唔會變老😮而椰肉就非常厚實鮮甜!成個湯底好清甜真係冇得輸😋⭐️⭐️⭐️⭐️⭐️.▫️頂級安格斯牛小排(小)($198)👉🏻牛小排雪花紋分佈得好平均,細Size份量都唔少,2 個人非常足夠🙆🏻‍♀️肥牛肉質鮮嫩,牛味濃郁⭐️⭐️⭐️⭐️⭐️.▫️滋潤養生三寶 ($138)👉🏻三寶有花膠魚肚同竹笙,花膠口感軟滑黏口而且冇腥味,魚肚非常爽脆,竹笙索滿雞湯,咬落去爆汁,打邊爐真係必點🥰⭐️⭐️⭐️⭐️⭐️.▫️手工即炸魚皮 ($54)👉🏻魚皮係原塊拎去炸,所以勁大塊😳咬落好酥脆,帶有微微鹹香味⭐️⭐️⭐️⭐️⭐️.▫️ 新鮮肥鵝腸($112)👉🏻 鵝腸食落煙韌有咬口,質感Q彈爽脆⭐️⭐️⭐️⭐️⭐️▫️醬油費($8@)——————評分:9/10.平圴消費:~$350
▫️滋潤椰子雞煲(半隻)($198)

⭐️⭐️⭐️⭐️⭐️
▫️頂級安格斯牛小排(小)($198)

⭐️⭐️⭐️⭐️⭐️
▫️滋潤養生三寶 ($138)

⭐️⭐️⭐️⭐️⭐️
▫️手工即炸魚皮 ($54)

⭐️⭐️⭐️⭐️⭐️
▫️ 新鮮肥鵝腸($112)
👉🏻 鵝腸食落煙韌有咬口,質感Q彈爽脆

⭐️⭐️⭐️⭐️⭐️

▫️醬油費($8@)

——————
評分:9/10
平圴消費:~$350
2024-06-27 75 views
我今日放工後,約同好友去位於沙田石門安群街3號京瑞廣場一期1樓137號舖的豐鍋雞煲食雞煲。環境舒適,坐得舒服。我和好友點左個 滋補螺片花膠雞煲(半隻)$218,十優狀元(黑松露墨魚丸+蝦丸+墨魚丸+黑墨丸+鯪魚丸)(10粒)$108,白鱔片$102,滋潤養生三寶(花膠+魚肚+竹笙)$138,雜菜籃(白菜仔+油麥菜+菜心+唐生菜)$70。待清湯火煱湯底滾起來,就將整碟螺片花膠雞(生肉)放落煲裏滾6-7分鐘(滾起才計時),這時的雞肉最鮮嫩甜美,待食完雞肉;再加清湯做火煱,將十優狀元(好爽口彈牙)、白鱔片(厚切鱔肉好美味)、竹笙(飽滿好味)、花膠(爽口)、魚肚(厚切)、雜菜(新鮮又鮮甜) 。整體黎講係材料新鮮又豐富。
我今日放工後,約同好友去位於沙田石門安群街3號京瑞廣場一期1樓137號舖的豐鍋雞煲雞煲。環境舒適,坐得舒服。

• 十優狀丸
  • 雜菜籃
  • 招牌雞煲
成日 聽沙田友 話 石門多好野食尤其 有間 雞鍋🐓~ 滑又嫩TryTry la~ 原來唔止雞呀 其他食材都好高質呢度出名麻辣雞鍋既因為啲辣椒會真係炒過炒香先但我喉嚨痛 就無叫大家鐘意辣🌶️可以試下滋潤椰子雞煲 半隻 $198係 湯底 食晒啲雞同飲埋啲湯先開始打邊爐真係 好滋潤既湯底呀除咗落新鮮椰子水仲有啲椰子乾肉,本身有既好香醬油費@$8位任選D 豉油、芫荽、蔥、蒜蓉醬⋯十優状丸 $108出色 ~ 試足咁多隻丸彈牙 好味尤其係 墨魚🦑丸好出味 一定要試下頂极雪花肥牛 $118我平時最怕 好肥既牛但呢種 一望就知係鮮紅高鐵質靚牛雜菜籃 $70咩都食 就唔洗諗好有4-5款菜娃娃、菜心、白菜🥬⋯即炸紫菜響鈴 3件 $43睇價錢覺得偏貴但值嫁~因為係自家即製!又大大件
成日 聽沙田友 話 石門多好野食

係 湯底 食晒啲雞同飲埋啲湯
先開始打邊爐
真係 好滋潤既湯底呀
除咗落新鮮椰子水
仲有啲椰子乾肉,本身有既好香

醬油費@$8位
任選D 豉油、芫荽、蔥、蒜蓉醬⋯

十優状丸 $108

高鐵質靚牛

雜菜籃 $70
咩都食 就唔洗諗
好有4-5款菜
娃娃、菜心、白菜🥬⋯

即炸紫菜響鈴 3件 $43
睇價錢覺得偏貴
但值嫁~
因為係自家即製!又大大件

2024-06-25 50 views
久違了的雞煲🥹有段時間雞煲成巷成巿,現在雖然有點減退,但對雞煲的熱愛還是一樣!❤️ 豐鍋招牌麻辣雞煲 $178 (半隻)看著職員慢慢地即炒雞煲,聞著香味期待著,終於可以吃了!醬汁超級惹味👅,甜辣十足,雞肉🐔嫩滑入味,份量很多,各種配料🧅🧄同樣美味,滿足了對雞煲的思念😍❤️ 手工四寶丸 $89很出色💖每款都吃得出真材實料🤩魚滑很鮮甜,口感軟腍,蝦滑蝦味很濃,最彈牙,墨魚滑有粒粒墨魚肉,墨汁滑很甜,很有誠意✨👍🏼 極品本地手切牛頸脊 $238雪花分佈很美,入口非常嫩滑,味道不算很濃,但加上惹味的湯底剛好。❤ 即炸紫菜響鈴 $45新鮮出爐的響鈴!即食超鬆脆,放湯一秒嫌久了,挑戰0.5秒快手浸一下最好吃😆❤ 皇帝菜 $39新鮮蔬菜,份量很大方❤️ 咸享冰雕 $38 不喝啤酒,來杯冰黃酒也不錯喔,加冰喝,清甜爽利👍🏼
久違了的雞煲🥹
有段時間雞煲成巷成巿,
現在雖然有點減退,
但對雞煲的熱愛還是一樣!

❤️ 豐鍋招牌麻辣雞煲 $178 (半隻)
看著職員慢慢地即炒雞煲
聞著香味期待著,終於可以吃了!
醬汁超級惹味👅,甜辣十足,
雞肉🐔嫩滑入味,份量很多,
各種配料🧅🧄同樣美味,
滿足了對雞煲的思念😍

❤️ 手工四寶丸 $89
很出色💖每款都吃得出真材實料🤩
魚滑很鮮甜,口感軟腍,
蝦滑蝦味很濃,最彈牙,
墨魚滑有粒粒墨魚肉,
墨汁滑很甜,很有誠意✨

👍🏼 極品本地手切牛頸脊 $238
雪花分佈很美,入口非常嫩滑,
味道不算很濃,
但加上惹味的湯底剛好。

❤ 即炸紫菜響鈴 $45
新鮮出爐的響鈴!
即食超鬆脆,放湯一秒嫌久了,
挑戰0.5秒快手浸一下最好吃😆

❤ 皇帝菜 $39
新鮮蔬菜,份量很大方

❤️ 咸享冰雕 $38
不喝啤酒,來杯冰黃酒也不錯喔,
加冰喝,清甜爽利👍🏼

2024-06-20
2024-06-23 57 views
今晚嘗試位於石門站旁行1分鐘京瑞廣場內的豐鍋雞煲。這間餐廳有唔同雞煲選擇,有麻辣雞煲、花膠雞煲、花雕藥膳雞煲、椰子雞煲。麻辣雞煲有不同辣度或走辣可以選擇,最後我們點了招牌麻辣雞煲BB辣。雞煲好有誠意,上枱時已聞了很香的味道。待應姐姐在我們面前將雞煮熟。雞肉肉質鮮嫩,醬汁調配恰到好處,既有濃郁的麻辣香氣,不會過於辛辣,令人回味無窮。食完雞煲後,就可以叫待應加湯打邊爐。我地叫了手工四寶丸、肥牛、黑豚肉、鴨血。手工四寶丸:分別是蝦丸、墨魚丸、黑墨丸、鯪魚丸各2粒,共有8粒。每一顆丸子都有彈牙的口感。頂級雪花肥牛和西班牙頂級黑豚豬梅肉:兩種肉品都相當新鮮,好大塊。台灣麻辣鴨血:上桌時已經煮好,可以直接食用或打邊爐。鴨血的醬汁香氣撲鼻,是這餐打邊爐驚喜之選。而飲品方面,叫了烏梅汁及龍鳳檸樂,好大杯。烏梅汁:不太酸、有消滯嘅作用。龍鳳檸樂:可樂配上咸檸檬加新鮮檸檬,好冰凍,配上一點鹹味,新鮮配搭
今晚嘗試位於石門站旁行1分鐘京瑞廣場內的豐鍋雞煲

食完雞煲後,就可以叫待應加湯打邊爐。

我地叫了手工四寶丸、肥牛、黑豚肉、鴨血。

而飲品方面,叫了烏梅汁及龍鳳檸樂,好大杯。

烏梅汁:不太酸、有消滯嘅作用。

2024-06-17
Type of Meal
Dinner
2024-06-17 61 views
雞的做法有好多種,🐤我還是喜歡這種秘制雞煲,到夜晚dinner時間就坐滿了食客,好在我哋早啲到。點了一份招牌雞煲,份量很足,裡面有洋蔥🧅和蒜頭,雞肉很入味,醬香味濃郁,乾煸過的雞肉肉質緊實,🥢不柴。吃完雞肉可以加高湯,把面跟配菜煮進去,又是滿滿的一煲😙我們加上了肉丸同響鈴等,響鈴夠脆,吸收湯汁之後好香。環境乾淨舒服✨煙火氣十足,服務員態度也很熱情,🍲整體用餐下來體驗感很不錯,價格也很親民,下次還會再來~

上網見到呢一間嘅魚皮好特別😍打邊爐嘅湯底有足料喎!即刻吸引咗嚟試吓先😙🍴滋潤螺片花膠雞煲 $218今次兩個人嚟食,所以淨係嗌咗半隻雞🐥份量非常充足🤣雞煲嘅湯底好滋潤😙仲可以飲添!螺片同花膠都煮得好入味,食完感覺好暖胃。🍴餃餃陣 $88總共有八隻餃子,每隻味道都有兩款😙餃子口味都幾得意,特別係嗰隻麻辣餃子!辣辣地幾好食🥰餃子皮薄餡靚🥟隻隻都好多料!🍴頂級雪花肥牛 $118肥牛真係好嫩滑,雪花紋理好靚,份量都幾多😽放落煲度一滾就食得🤩🍴手工即炸魚皮 $54呢隻手工皮真係第一次食!🥰一上枱即刻吸引咗!勁大塊原條炸魚皮😍點湯底嚟食一流🍴 十優狀丸$108有10粒唔同嘅手工手打丸!粒粒都好彈牙!仲好足料添!🤩🍴紅薯粉 $32紅薯粉嘅質地比較幼,相對上比較似粉絲🤣吸收晒湯底嘅精華!煙煙韌韌咁幾好食🫨🍴龍鳳檸樂$34 龍鳳檸樂勁大杯!兩個人share都得!👻

🍴滋潤螺片花膠雞煲 $218

有10粒唔同嘅手工手打丸!粒粒都好彈牙!仲好足料添!🤩

🍴紅薯粉 $32

🍴龍鳳檸樂$34
龍鳳檸樂勁大杯!兩個人share都得!👻

介紹下呢間位於石門嘅雞煲火鍋店,都幾出名,有幾款唔同嘅雞煲俾大家揀,食物選擇多,仲幾新鮮今次揀滋潤椰子雞煲 半隻 $198餐廳係即場開新鮮椰青水倒落個鍋做湯底,裡面有竹笙,紅棗,杞子,椰子,鮮甜又養生滾起後加入雞件,雞肉好嫩滑,記得要飲埋椰子湯🤩十優狀丸 $108 有十粒丸😱,有黑松露墨魚丸,黑墨丸,墨魚丸,鯪魚丸,蝦丸拼合而成手打丸爽口彈牙,黑松露墨魚丸最有特色,好香黑松露味,墨魚丸裏面真係有一粒粒帶鮮味的墨魚肉,好有口感🤩貴花蚌 $125幾爽口,咬落有口感,份量都好多,推薦!🌀魚肚 $68幾厚身,可以早啲落,可以索下湯底嘅汁,一口爆汁🌀金菇 $36 份量好多,抵食~🌀油麥菜 $36嫩綠爽脆,幾新鮮🍹飲品-玫瑰柚子$38味道較甜,柚子味都幾出,岩女仔飲-大鹹檸七 $34 解渴消暑之選,好鹹的檸檬+ 七喜,不停搓到底,檸檬味出曬黎,有氣飲完喉嚨都舒服晒
今次揀滋潤椰子雞煲 半隻 $198
滾起後加入雞件,雞肉好嫩滑,記得要飲埋椰子湯

🤩十優狀丸 $108

🤩貴花蚌 $125
幾爽口,咬落有口感,份量都好多,推薦!

🌀魚肚 $68
幾厚身,可以早啲落,可以索下湯底嘅汁,一口爆汁

🌀金菇 $36
份量好多,抵食~

🌀油麥菜 $36
嫩綠爽脆,幾新鮮

🍹飲品
-玫瑰柚子$38
味道較甜,柚子味都幾出,岩女仔飲
-大鹹檸七 $34

2024-05-18
$350 (Dinner)
  • 十優狀丸
  • 玫瑰柚子
  • 滋潤椰子雞煲
2024-06-11 66 views
今日去左位於石門港鐵站附近嘅豐鍋雞煲打邊爐,揀左椰子竹笙雞煲湯底,餐廳係用即開新鮮椰子水倒落去做湯底,所以啲雞都好有椰子味🥥-我地仲忍唔住飲咗兩碗湯先開始打邊爐,啲椰子水倒完落去仲可以用匙羹筆啲椰子肉嚟食,或者將啲椰子肉倒落個湯底度令湯底更加入味😋-嗌咗肥牛﹑蝦﹑娃娃菜﹑冬瓜片﹑烏冬,所有嘅食材都好新鮮,特別要推介嘅係蝦,佢新鮮得來又大隻,食到舔舔脷。-仲有個烏冬一定要留到最後先食,因為食到最後個湯底會有好重嘅椰子味,唔需要加任何醬料個烏冬都好鮮甜。-成間餐廳啲嘢食都好新鮮又抵食,非常值得大家嚟試吓🥳

成間餐廳啲嘢食都好新鮮又抵食,非常值得大家嚟試吓🥳