2018-05-27 432 views
星期天跟朋友在家附近吃早餐,今次光顧了一家小店,店舖大多數做外賣生意,所以店內的位置不多,店主服務殷勤。期間亦有不少熟客經過與店主聊天,這種街坊小店真是買少見少了。這裏有各式的粥,有鹹有甜。還有各款點心和小食呢!⭐️蒸魚蓉燒賣(5件)$88元有5粒燒賣,真是很便宜,哈哈!⭐️黃金鮮蝦餅(3塊)$25蝦漿加上粟米粒,再煎香,外脆內軟,有家的感覺。⭐️香煎豬肉韭菜餃(4件)$20雖然賣相不算吸引,餃子皮很薄,蘸上特製的香醋,新鮮好味道。⭐️蒸潮州粉果(2個)$12最喜歡吃粉果,外皮厚實有彈性,非常煙韌,內餡有花生和豬肉等,$6一粒粉果應該很難找到吧?⭐️和風胡麻凍烏冬$28天氣熱最適合吃這客烏冬消暑飽腹。配料有青瓜絲、紅椒絲和芝麻等。伴上芝麻醬一起吃,烏冬經過冷凍後更爽口,消暑良品!⭐️極品海上鮮$33店員端上是,這鍋粥仍在沸騰翻滾呢!這碗是鹹粥,不得不說這裏的粥跟我們吃的廣州粥不同,廣東粥煮得綿密,吃起來沒有米粒。它更似福建或台灣粥,熬煮後糊稠,米飯仍然可見,並加入帆立貝仔、鮮蝦、魚滑、魚柳、蜆肉,很鹹香!跟我在台灣吃的粥差不多。⭐️雜果涼粉早餐也可以吃甜品,最後吃了一客雜果涼粉,加入菠蘿、火龍果,清

這裏有各式的粥,有鹹有甜。

還有各款點心和小食呢!

⭐️蒸魚蓉燒賣(5件)$8
蒸魚蓉燒賣(5件)

8元有5粒燒賣,真是很便宜,哈哈!

⭐️黃金鮮蝦餅(3塊)$25

蝦漿加上粟米粒,再煎香,外脆內軟,有家的感覺。

⭐️香煎豬肉韭菜餃(4件)$20
雖然賣相不算吸引,餃子皮很薄,蘸上特製的香醋,新鮮好味道。

蒸潮州粉果(2個)

⭐️蒸潮州粉果(2個)$12

⭐️和風胡麻凍烏冬$28
和風胡麻凍烏冬

伴上芝麻醬一起吃,烏冬經過冷凍後更爽口,消暑良品!

⭐️極品海上鮮$33
極品海上鮮

店員端上是,這鍋粥仍在沸騰翻滾呢!

⭐️雜果涼粉
雜果涼粉

早餐也可以吃甜品,最後吃了一客雜果涼粉,加入菠蘿、火龍果,清新解暑。

⭐️紅豆沙
紅豆沙

冰凍紅豆沙非常足料,大半碗都是紅豆呢!如果熬煮得濃稠一點更佳!

▫️已經好一段時間沒有光顧小店了,這裏的食物在價錢方面有優勢,人情味又記一分。
$63 (Breakfast)
蒸潮州粉果(2個)
2018-05-23 67 views
比較值得推介既係醉翁亭同餃子💁🏻‍♂️.醉翁亭(7.5/10)花雕醉雞煮既粥,雞味好濃郁,抵食😊.豬肉韭菜餃(7/10)即叫即煎,外面脆脆地個餡都幾多🤤.紫醉金迷(6/10)幾特別既甜粥,味道係蕃薯糖水變成粥咁,我都係鍾意糖水多啲🙈👉🏻價格親民住附近可以一試,小店有好多特別口味既粥,有冒險精神可以試下🤣泡菜牛柳同蘋果甜粥聽落幾特別🤔啲傳統口味做得比較普通🤫話明係小店環境方面就要將就下架啦🙆🏻‍♂️———————————————They serve congees of many unique flavours, some of which I’ve never seen🤣(Such as kimchi, apple and sweet potatoes)Loved the drunken chicken congee the most as the meaty flavour of the chicken was very strong🤤The dumplings are crispy as they are fried fresh to order👍🏻However, their pur
比較值得推介既係醉翁亭同餃子💁🏻‍♂️
.醉翁亭(7.5/10)花雕醉雞煮既粥,雞味好濃郁,抵食😊
.豬肉韭菜餃(7/10)即叫即煎,外面脆脆地個餡都幾多🤤
泡菜牛柳同蘋果甜粥聽落幾特別🤔
啲傳統口味做得比較普通🤫
話明係小店環境方面就要將就下架啦🙆🏻‍♂️

———————————————
However, their purple sweet potato congee has quite a weird taste🙈
I am not a fan of sweet congee🙆🏻‍♂️
👉🏻keep in mind that these congees are sold at affordable prices, so don’t expect anything too fancy😝
2018-05-23
$30 (Dinner)
  • 香煎韭菜豬肉餃
2018-05-14 63 views
呢間粥店吾好睇佢只係一間小店,但係入面既野食絕不馬虎,全部真材實料之餘,款式亦都非常新穎多元化🙃而且價錢貼地親民,店主同職員都相當有禮,睇得出用心經營🤡👁‍🗨 醉翁亭 (7.5/10) 💲33個粥名夠哂有詩意,佢其實係一碗花雕雞蟲草花粥,成碗粥都充滿花雕酒味,真係好香好惹味😎入面有雞同蟲草花,絕對係真材實料,而且成碗粥煮得好綿密,熱辣辣,食到流哂汗都要食呀😋加埋$5既紫菜肉鬆一齊撈離食,有另一番風味🤡有機會要試埋好多人叫既招牌有錢佬靚粥同埋幾吸引既極品海上鮮先😈👁‍🗨紫醉金迷 (7.5/10)💲20叫左呢碗好特別既紫醉金迷,聽個名都會估倒佢係紫色同紫薯有關,其實佢係紫薯黃金蕃薯粥🍠平時係粥店多數都係咸粥,好少有甜粥,店主果然夠哂創新有新意🤡食落其實係蕃薯糖水既味,但係一啲都吾會覺得怪,反而幾夾😳入面有粒粒紫薯同黃心蕃薯,仲有少少薑絲tim👁‍🗨招牌煎餃子 (7/10)💲20/4隻店主推介左呢個招牌煎餃子,一上到枱熱辣辣脆卜卜,一碟有四隻,入面係平時既菜肉餡,重點係就算凍左少少都絕不油膩,確係吾錯🙃👁‍🗨 煎芋頭餅 (7/10)💲23/3塊因為個人幾鍾意食芋頭就叫左個芋頭餅,一碟有三塊,

👁‍🗨 醉翁亭 (7.5/10) 💲33

👁‍🗨紫醉金迷 (7.5/10)💲20

👁‍🗨招牌煎餃子 (7/10)💲20/4隻

👁‍🗨 煎芋頭餅 (7/10)💲23/3塊

因為個人幾鍾意食芋頭就叫左個芋頭餅,一碟有三塊,同樣都係即叫即整,吾油膩🤡入面有啖啖粉粉地既芋頭粒,好香芋頭味

🔛 整體評分(7.5/10)
2018-05-14 377 views
醉翁亭 $36.作為筲箕灣既街坊去東大街揾食是常識吧😌😌😌今次就帶屋企人落街食下早餐.哩間有$佬粥店其實價錢算係平民 唔使有$先食到 仲有好多唔同花款既粥🤣🤣要行入d東大街就會見到 店鋪主打外賣但亦可以堂食.今次叫左哩個醉翁亭 其實就係呀媽叫既 佢一聽到話有𨥈子 蟲草花 雞 就話要食😛😛話要補身🤣個粥用瓦煲上 煲粥上台個時仲滾架 好厲害!味道好好 濃濃既醉雞汁 睇得到既少量蟲草花 仲有幾舊雞 碗粥既顏色都幾吸引 同時亦唔會太咸 應該都算係冇乜味精🌝因爲返到屋企唔覺得口渴唔使飲水🤣🤣👍.最後媽媽表示滿意 病左冇乜胃口既佢都食得晒😌😌👍東大街果然係乜都有得食紫醉金迷 $25.其實真係見到顏色好靚所以叫🤣🤣d粥唔係水汪汪 好足料 仲要係好靚既紫色😍剩係賣相都好吸睛.有少量既紫薯粒同蕃薯粒 紫薯都幾甜 都係第一次食咁清甜既薯仔粥😌紫薯好溜 其實食完都幾飽下 偶爾食粥清腸胃都係一個唔錯既選擇👍之後仲叫左兩個小食 分別係粟米蝦餅同牛肉球 蝦餅煎得好好味 幾彈牙 牛肉球就係酒樓食到咁既味 冇加一幾抵食店員服務態度都唔錯 值得支持既一間小店呢
醉翁亭 $36

紫醉金迷 $25

牛肉球就係酒樓食到咁既味 冇加一幾抵食

店員服務態度都唔錯 值得支持既一間小店呢
$50 (Breakfast)
2018-05-13 214 views
相約友人來到筲萁灣掃街,可惜友人最近狀態不佳,故取消了掃街念頭,帶他到這間我一直都想試的靚粥!粥有傳統款式,亦有一些創新粥,想必店主定是年輕有創意的人! 除粥外,亦有不少佐粥小吃,迎合不同客人口味! 重點是價錢不貴,見到有不少老人家都來光顧,這樣他們才能負擔得起吧! 這點很體貼! 最後我們選了兩款粥品試試!招牌有錢佬靚弼 ($33) 以砂煲盛載,甚有風味! 材料相當豐富,包括瑤柱,魚片,鹹蛋,皮蛋,豬骨等,很足料呢!瑤柱雖煲得有點碎了,卻帶出了鮮甜味;魚片十分彈牙! 無加味精的粥入味又健康! 而且可看到米煲成米花,卻又煲得綿滑,絕對不是坊間粥店的米漿,很有誠意!紫醉金迷($25) 是令我很好奇的粥! 本身覺得紫色的粥很奇怪,感覺不討好,怎知吃出驚喜! 由黃金蕃薯和紫心蕃薯煲成的粥,蕃薯切至細細塊,質感依然鬆軟綿密,味道超香甜,令整碗粥充滿蕃薯的溫柔甜美,絕對可以當甜品吃!完全滿足我這個甜品怪! xp最值得欣賞是小店的人情味,對員工和客人親切有禮,互相尊重,希望店方能繼續保持著這份初心情味! 支持!

紫醉金迷

最值得欣賞是小店的人情味對員工和客人親切有禮,互相尊重,希望店方能繼續保持著這份初心情味! 支持!
2018-05-11 67 views
話說香港百物騰貴 想搵啲又平又新既野試都已經好難一直都唔知原來筲箕灣有條東大街既食街然後就搵到呢間有錢佬靚粥去試下見到呢間粥店 成間都紫色 好搶眼第一下諗起既就係紫薯果然睇下餐牌係真係有喎 朋友係紫薯迷就即係叫左一碗而我係咁多碗有特色既粥之中揀左雞粥醉翁亭 $36未食之前已經聞到好香既花雕酒味醉雞件好入味 珍珠米既粥底配上雞件令到好鮮甜加左杞子同蟲草花 昇華左個甜味 紫醉金迷 $20加入左黃金同紫心蕃薯食到有少少薑味好似飲緊碗糖水咁估唔到甜既粥 原來都好match韭菜煎餃、蝦餅、蓮藕餅好推薦煎餃 因為煎得好香脆入面既韭菜亦都好香一碗粥呢個價錢 出面已經搵唔到仲要每碗都係自創款色 加分支持香港既小店
話說香港百物騰貴 想搵啲又平又新既野試都已經好難

加入左黃金同紫心蕃薯

食到有少少薑味
好似飲緊碗糖水

估唔到甜既粥 原來都好match

韭菜煎餃、蝦餅、蓮藕餅
好推薦煎餃 因為煎得好香脆
入面既韭菜亦都好香

一碗粥呢個價錢 出面已經搵唔到
仲要每碗都係自創款色 加分
支持香港既小店

• 醉翁亭
今日和朋友到筲箕灣食粥,食到呢間粥品小店嘅粥都幾有特色, 而且價錢都幾親民。同一般嘅粥店有少少唔同,佢嘅粥有啲似台灣同埋潮州粥嘅食法,亦都有啲係生滾粥嘅食法,同埋用作送粥嘅小食種類都好多,唔會話齋食粥咁寡。我同朋友叫咗一煲招牌有錢佬靚粥($33),同一碗叫做紫醉金迷嘅粥($22)招牌有錢佬靚粥用砂煲起,都幾地道風味,材料係用魚蛋頭,鹹蛋,皮蛋,瑤柱,豬骨等煲成,我都第一次食魚蛋頭煲嘅粥,可能係豬骨湯同瑤柱關係個粥底又幾鮮甜啵,鹹蛋同皮蛋份量都多同埋幾香,不過瑤柱唔算多,但只是$33一煲算係咁啦。下次有興趣試佢嘅鮑魚雞粥,好似都係30幾蚊就有鮑魚食喎😋跟住就試吓成碗都係紫心蕃薯和黃金番薯煲成的紫醉金迷🍠就咁睇成碗紫色都幾特別,估唔到食落去係超甜,但係唔係落糖假甜嗰隻,係真係番薯嗰隻天然甜味😍👍👍我唔知點解佢揀嘅番薯可以咁甜,因為有時候我自己買嘅番薯都唔係好甜😅真係好有驚喜喎呢個甜嘅粥!好似食緊糖水咁👍我同朋友都高度讚揚呢碗紫薯粥!😋而且只係$22,下次一定encore😋環境:7/10服務:8/10 價錢:9/10 食物質素: 8/10整體:8/10

環境:7/10
服務:8/10
價錢:9/10
食物質素: 8/10
整體:8/10

2018-05-06
$26 (Lunch)
紫醉金迷
招牌有錢佬靚粥($29)有魚蛋粒,咸蛋,皮蛋,瑤柱,粥底煮得好棉,咸蛋黃同咸蛋白帶到個粥有少少咸味,食落唔會淡口,入面既魚蛋粒仲好彈牙添醉翁亭 ($36)第一次試到醉雞煮既粥,原來都幾正酒味仲有少少食得岀但因為煮既時間揮發咗好多,所以酒味係香得黎唔濃烈~ 入面雞都幾滑,覺得如果冇骨就更加perfect! 仲有少少蟲草,呢個粥絕對係養生之選除咗粥之外,最多就係小食。多到太難揀,今次就試下黃金鮮蝦餅($25/3塊) , 香煎芋頭餅($23/3塊) ,香煎豬肉韮菜餃 ($20/4隻) 同燒賣 ($8/5粒)蝦餅食落都幾彈牙,有墨魚同鮮蝦打岀來,但粟米就冇想像中既味道,冇粟米既甜味。而芋頭餅食落有驚喜,好多芋頭肉,食落都彈牙,唔錯韮菜餃味道都不錯,又煎得夠脆。 下次要試埋蘿蔔糕~
招牌有錢佬靚粥($29)

醉翁亭 ($36)
第一次試到醉雞煮既粥,原來都幾正

韮菜餃味道都不錯,又煎得夠脆。 下次要試埋蘿蔔糕~
  • 招牌有錢佬靚粥
我人生好似第一次黎筲箕灣🤩估唔到會食到咁好味既粥😍出面食唔到的味道!早午晚三餐想食粥呢間有得捻🤤開足14小時有多店主仲話近排出左新menu tim可以外賣(不過因為燈光係黃燈,所以影得唔靚Tim😭)但味道真係有驚喜當然比「招牌有錢佬靚粥」吸引💕$33非常足料☺️選料用心😋 真係唔會食到味精🤚🏻北海道瑤柱、鹹蛋黃、鹹蛋白、皮蛋、魚蛋粒、豬骨🍲感受到小店的用心❤️即叫即煲☺️ 用煲仔上補到溫👅另外仲叫左「極品海上鮮」$33飛魚籽墨魚滑,帆立貝仔,鮮蝦,魚柳,蜆肉。一樣咁足料要相比的話,招牌會更濃味米香夠濃郁,而且好軟綿🤤🤤🤤唔夠喉的話😋記住叫埋蝦米腸$12 同煎韮菜餃🥟$20/4隻兩個都好食!仲有特製香醋點餃子簡單又美味的晚餐服務態度超好附近街坊多數叫外賣
我人生好似第一次黎筲箕灣🤩
估唔到會食到咁好味既粥😍出面食唔到的味道!
早午晚三餐想食粥呢間有得捻🤤開足14小時有多
店主仲話近排出左新menu tim
可以外賣

(不過因為燈光係黃燈,所以影得唔靚Tim😭)
但味道真係有驚喜

當然比「招牌有錢佬靚粥」吸引💕$33
非常足料☺️選料用心😋 真係唔會食到味精🤚🏻
北海道瑤柱、鹹蛋黃、鹹蛋白、皮蛋、魚蛋粒、豬骨🍲
感受到小店的用心❤️即叫即煲☺️ 用煲仔上補到溫👅

另外仲叫左「極品海上鮮」$33
飛魚籽墨魚滑,帆立貝仔,鮮蝦,魚柳,蜆肉。
一樣咁足料
要相比的話,招牌會更濃味

米香夠濃郁,而且好軟綿🤤🤤🤤

唔夠喉的話😋記住叫埋蝦米腸$12 同煎韮菜餃🥟$20/4隻
兩個都好食!仲有特製香醋點餃子
簡單又美味的晚餐
服務態度超好

附近街坊多數叫外賣

2018-05-02
$40 (Dinner)
2018-04-29 58 views
下班後和媽媽來到這鋪仔細細的粥店晚餐。這裡的食物絕不馬虎!一煲粥大約有兩碗半,粥底綿滑;品嚐過後亦不會極口渴,不太覺有味精。極品海上鮮$29,讓你一次過品嚐到飛魚籽墨魚滑、帆立貝仔、鮮蝦、魚柳和蜆肉🦐🐟🐙不好海鮮的話,可以試試鮑您滿足$29,有原隻汁煮鮑魚、滑雞同花菇,同樣豐盛🤤🤤🤤但我最喜歡的是紫醉金迷$20💜💜💜顧名思義,內裡有黃金番薯和紫心蕃薯。味道有點像番薯糖水,喝下去還帶點薑的微辣,配上米飯煮成的綿滑粥底,感覺微妙。絕非說笑,真的有種發現新大陸-原來可以如此美味的感覺🍠🍠😋粥品以外,還可以一嚐這兒的小食。無論是香煎豬肉韭菜餃$20/4件,還是黃金鮮蝦餅$25/3件和香煎蓮藕餅$23/3件,都煎得非常香脆可口。我特別喜歡鮮蝦餅,入口非常爽彈,而且配上不少的粟米,極具口感。

鮑你滿足

2018-04-26
$75 (Dinner)
鮑你滿足
2018-04-26 41 views
天氣炎熱,但我都心癢癢想食粥,lee間粥鋪環境真係好淺窄,只有1張長枱和1張方枱,有感食物用心製作,味道不錯,所以我第2次幫襯.今次嗌o既食物同上一次唔同,上次叫左招牌有錢佬靚粥,紫醉金迷,蘿蔔糕,燒賣兩份,韭菜餃,今次除左encore招牌有錢佬靚粥 (配料有皮蛋,鹹蛋,魚片,瑤柱),亦都有試其他野.
有感食物用心製作,味道不錯,所以我第2次幫襯.

炒麵
蒸潮州粉果
2018-04-22
Type of Meal
Lunch
2018-04-10 77 views
OT完想吃個簡單的晚餐,附近的粥店早已收工,只有這間還開著。9時過後的時段,人客不多,坐得都頗舒適,亦比白天多份休閒感。😌皮蛋瘦肉粥我點了一碗$22的皮蛋瘦肉粥。據說粥底是用澳洲珍珠米來煲的,怪不得這麼軟綿😃👍🏻。一絲絲的瘦肉醃得入味,夠鹹香;皮蛋彈牙,香氣濃郁,令人感到很舒服的一碗粥!😊煎黃金蝦餅另外再點了份$25的煎黃金蝦餅。一份有3件,半煎炸到熱辣辣。蝦餅質感彈牙,吃起來有淡淡的海鮮香氣但並不腥,雖然煎過但不太油膩,適合餸粥淺嚐。😋 啲粥的而且確好食,煎黃金蝦餅亦很出色!👏🏻👏🏻👏🏻

煎黃金蝦餅

啲粥的而且確好食,煎黃金蝦餅亦很出色!👏🏻👏🏻👏🏻
2018-03-26 82 views
我同阿媽兩個人第一次嚟食,試吓新嘢吖嘛,嘻嘻😄😄!一個叫咗「犢舞京華」加香煎芋頭餅,另外一個叫「醉翁亭」再加炸魚皮。🤤「犢舞京華」有京䓤同牛肉片,啲牛肉醃得好入味好淋,加埋京䓤,都幾惹味😋。煎芋頭餅一份有三件,裏面鬆軟,外面脆口!👏🏻👏🏻👏🏻「醉翁亭」未食已聞到勁香花雕酒味😃,啲雞好滑,蟲草花爽口,配埋炸魚皮更添口感!👍🏻👍🏻👍🏻呢餐整體我都覺得幾滿意😙,嘢食好好味呀!😍😍😍睇唔出佢舖仔細細,啲嘢食又幾高質素喎,今餐可以話係一個意想不到嘅驚喜!!💝💝 下次嚟再試吓其他新嘢先!😁

犢舞京華

煎芋頭餅

炸魚皮

犢舞京華
煎芋頭餅
炸魚皮
2018-03-25 67 views
前排晩晚有朋友聚會食多咗,怕肥😛,所以今晚趁住冇人約,食粥清下減返幾磅先!💃🏻揀咗招牌有錢佬靚粥,粥底煮到又綿又滑,而且個粥好足料,有元貝仔、鹹蛋黃、皮蛋、豬骨、魚蛋粒。最中意食呢款粥,啲料好夾,食落又有口感,正!😋👍🏻另外點咗即叫即煎嘅蝦餅,同兩個粉果,過下口癮!剛煎起嘅蝦餅外脆內香,口感一流!粉果個皮好彈牙,加咗豉油、辣油,好食!👏🏻😍本身諗住減下肥,點知最後都抵擋唔住美食嘅誘惑😜!不過,我覺得價錢都算是ok啦。😄

煎蝦餅、粉果

煎蝦餅、粉果
  • 煎黃金蝦餅
  • 蒸粉果
2018-03-23 37 views
這星期在筲箕灣工作,連續幾天早上都在這粥店食吃腸粉燒賣作早餐。今天發生了一件難忙的事,令我對此小店另眼相看。早上七點半左右,當我剛開始吃腸粉之際,有一個衣衫襤褸的老伯,步履蹣跚,一拐一拐地走進店內。他的頭髮散亂,滿臉污垢,明顯很久沒有梳洗過,身上散發著難聞氣味,他髒兮兮的手裏撐着拐杖,坐在我左手邊的長枱。他一坐下,旁邊的顧客旋即心感不妙,個個皺眉掩鼻,露出嫌棄的神色。老伯從褲袋內掏出幾張小面額的鈔票,小聲的說:「我想要碗蠔仔肉碎粥。」有個年輕店員走過來,說:「好的,請問要落䓤嗎?」老伯:「要一點,少鹽。」過了一會,店員端出一鍋熱騰騰的砂鍋粥,小心翼翼地放在老伯面前,說「小心熱啊,慢慢食。」老伯不消一會便把整鍋粥吃完,滿足的表情浮在臉上,又拿起枴杖,一拐一拐地走出店外。店員立刻上前微笑道別:「多謝你啊!下次見!」我在旁邊吃腸粉,把這一幕完完整整的看在眼裏,心裏欣賞店員的待客之道,更佩服小粥店尊重每位顧客的精神。在這裏,食物似乎不再是重點了。下星期開始要到鰂魚涌工作,但中午若有空閒,仍然會過來吃碟腸粉。不為什麼,只為支持這種有人情味的小店。

• 燒賣
  • 腸粉