2018-08-07 140 views
自認是港女的筆者,今天來到了旺角的「花花世界」cafe打個卡。一踏進店內,四周充滿女孩至愛的元素:粉紅、花花。筆者立刻投出心心眼了。一向對餐湯環節不抱期待的筆者(因為已自動認為餐湯=金寶湯),今次非常有驚喜。濃稠的餐湯十分creamy,每一羹也充滿著新鮮打磨的菇粒。沙律的賣相非常吸晴,煙三文魚被捲成一朵玫瑰花,配合餐廳「花花世界」的主題。沙律份量亦頗多。炸雞翼香口惹味,配以蜜糖,甜咸味的交融異常之夾。玫瑰香檳汁帶有甜味,頗為特別。但比目魚味道偏淡,筆者忍不住蘸上薯角用的茄汁來增添味道。豬肋骨同樣味道偏淡,肉質較為乾身,但勝在份量非常多。如不想喝套餐附送的餐茶,可另加8元配其他飲品。筆者點了草莓牛奶,飲品賣相精緻,但味道偏甜了一點。首先不得不讚餐碟上的獨角馬畫得非常好。因為筆者不太愛甜食,所以心太軟對於筆者來說是過甜。窩夫口感較硬,似餅乾。今晚的一餐,其實筆者最初只是抱著打卡的心態而來。沒有想過食物質素也不錯,如此食得又睇得的餐廳,值得一推~

忌廉蘑菇湯

一向對餐湯環節不抱期待的筆者(因為已自動認為餐湯=金寶湯

煙三文魚田園沙律

沙律的賣相非常吸晴
蜜糖炸雞翼

炸雞翼香口惹味
,配以蜜糖,甜咸味的交融異常之夾。

香煎比目魚配玫瑰香檳汁
香料桂花煮豬肋骨
豬肋骨同樣味道偏淡,肉質較為乾身,但勝在份量非常多。
草莓牛奶

,但味道偏甜了一點。
心太軟和雪糕窩夫

首先不得不讚餐碟上的獨角馬畫得非常好

,如此食得又睇得的餐廳,值得一推~
2018-08-06
Waiting Time
10 Minutes (Dine In)
忌廉蘑菇湯
蜜糖炸雞翼
2018-08-01 54 views
想在旺角找間特色餐廳和朋友吃生日飯 在OpenRice 看到rose cafe的相就被吸引了, 即刻訂位, 被那些玫瑰花🌹佈置吸引著 座位有雀籠, 又有個千鞦位比人影相 頓時覺得自己好像公主食物方面點了三文魚意粉, 一個青口意大利飯, 飲品方面也有多元化的選擇, 我自己點了熱鮮奶, 朋友點了花茶, 都很好~杯碟茶壺都非常精緻, 顏色又靚食完又可慢慢影相和傾計, 沒限時間, 不過燈光設計差一點, 影相好難影得好~總括來說也是一間不錯的餐廳, 地點方便, 環境又靚, 食物質素和服務態度也好~
杯碟茶壺都非常精緻, 顏色又靚
2018-07-26 59 views
依份蒜香雞扒飯真係不得了,肉質唔錯幾juicy,塊皮仲煎得好香,配搭沙律菜一齊食唔會太油膩😋而且依間餐廳連星期日都有lunch menu,$68有飯有餐湯,真心幾抵食🤗另外餐廳嘅座位闊落,坐得舒服之餘傾計唔怕嘈到隔離枱😂而且餐廳入面仲有好fancy好多花花嘅影相位,啱曬同sis一齊影相打卡📸但要注意嘅係意粉份量比飯少好多,朋友食完之後話完全唔夠喉,所以去嘅時候要小心揀食咩喔~平時返工返學咁辛苦,weekend 真係好需要同朋友食下飯傾下計黎充充電。今時今日要搵到又好味又好坐嘅餐廳都真係唔易,朗晴坊依間花花世界唔止符合以上要求,位置亦都好方便,下次有機會都可能會再去~

2018-07-12
2018-07-23 80 views
今年既生日揀左好多地方想揀間舒服又可以影到靚相既餐廳最後揀左黎呢到慶祝生日環境好舒適會播下輕音樂我地坐左係鳥籠影相環境好靚所以影既相都好靚揀左個冇咩人既時段黎感覺包左場一樣可以周圍行去影相野食叫左卡邦尼煙肉意粉黑醋鯖魚配香草飯,炸雞翼,鮮奶咖啡同埋水蜜桃梳打卡邦尼煙肉意粉同黑醋鯖魚配香草飯都好好味份量岩岩好味道唔會太過濃條黑醋鯖魚都好大條唔會太酸水蜜桃梳打唔會太淡ok不過鮮奶咖啡就淡左d啦蜜糖BBQ味雞翼炸到好香口好好食好滿意呢到食左個好舒服好開心既生日飯
今年既生日揀左好多地方
揀左個冇咩人既時段黎
感覺包左場一樣
可以周圍行去影相

野食叫左卡邦尼煙肉意粉
黑醋鯖魚配香草飯,炸雞翼,鮮奶咖啡
同埋水蜜桃梳打

好滿意呢到
食左個好舒服好開心既生日飯
Celebration
Birthday
我認真 我好少寫負評,睇返我以往既食評 我都係會盡力欣賞每間有heart既餐廳,但今次我真係覺得好失望,食左餐咁既飯 好影響我心情!•首先上菜極慢,落單時佢同我講豬肋骨要等20至25分鐘,咁我OK嘅。但到最後淨係「肉眼」都等左差唔多40分鐘先上菜,豬肋骨更等左足足50分鐘!但其實當時 只有4枱客人,即使全場滿座 呢個時間都毫不合理。•1️⃣) 美國安格斯肉眼配紅酒汁 💲2️⃣4️⃣8️⃣我點既係5成熟既肉眼,上菜時,首先好明顯已經達到9成熟,口感係極似西冷。其實我都幾肯定佢係西冷扮肉眼,仲要收我200幾蚊,我覺得佢地真係當啲客傻 但至少我唔係囉-2️⃣) 桂花煮豬肋骨 💲1️⃣7️⃣9️⃣呢個稍為正常,但豬肉肉質都係毫不嫩滑,而且不入味,只有表皮有桂花糖漿味•所謂的立體拉花咖啡更令人無語,咁都拎得上枱?隻貓個身完全睇唔出係貓身。。。

1️⃣) 美國安格斯肉眼配紅酒汁 💲2️⃣4️⃣8️⃣

2️⃣) 桂花煮豬肋骨 💲1️⃣7️⃣9️⃣

2018-07-14
Type of Meal
Dinner
2018-06-20 112 views
隨意在openrice search可以訂座的餐廳想去間可以坐耐一點的cafe碰巧這間有位又未試過所以就訂座一試店鋪位置都好方便,在朗豪坊隔離的大廈一走進店內⋯⋯你會好surprise為何可以裝修得那麼漂亮!女生看見這種環境怎會不喜愛!在玫瑰花包圍的籠裹用餐,太浪漫了⋯這種座位有限,要事先預約要求才有我們一開始不知道環境是這樣所以沒有預約特別位置,只能坐在隔離😂但望住這種環境用餐都是一種享受因為兩個人都點了一樣的餐所以食物只介紹一種餐湯餐具都配合環境,好用心偏濃味西冷意粉配菜沙律用醋汁挺好意粉和西冷一般配餐茶或咖啡英式茶就最襯這個地方又一個精緻的餐具這cafe好適合知己朋友聚會閒聊過一個悠閒周未雖然食物一般,但正常,而且環境好加分好欣賞店主可以那麼用心去裝修
隨意在openrice search可以訂座的餐廳
想去間可以坐耐一點的cafe
碰巧這間有位又未試過
所以就訂座一試

店鋪位置都好方便,在朗豪坊隔離的大廈

女生看見這種環境怎會不喜愛!

在玫瑰花包圍的籠裹用餐,太浪漫了⋯
這種座位有限,要事先預約要求才有
我們一開始不知道環境是這樣
所以沒有預約特別位置,只能坐在隔離😂
但望住這種環境用餐都是一種享受

因為兩個人都點了一樣的餐
所以食物只介紹一種

餐湯
餐具都配合環境,好用心
偏濃味

西冷意粉
配菜沙律用醋汁挺好
意粉和西冷一般

配餐茶或咖啡
英式茶就最襯這個地方
又一個精緻的餐具

這cafe好適合知己朋友聚會閒聊過一個悠閒周未
雖然食物一般,但正常,而且環境好加分
好欣賞店主可以那麼用心去裝修
2018-06-17
黎到玫瑰咖啡室,一入嚟嘅感覺就係好似去咗童話世界咁樣。餐廳室內嘅設計同埋裝修風格適合各情侶同埋閨蜜聚會。好!先講講食物嘅質素。我哋就點左個餐湯跟住配上西冷牛扒同埋燴飯。整體嘅質素非常之唔錯,服務員都好耐心咁等候我哋點餐同埋擁有甜美嘅微笑。餐湯羅宋湯令人胃口大開令跟住落嚟嘅主菜食到津津有味,西冷牛扒我選擇咗七成熟,唔太生唔太熟口感啱啱好。加上鮮嫩嘅肉汁應該係配合左餐廳入面廚師嘅手勢先能夠做到如此美味嘅菜式。整體都令我非常之滿意。然後到黑松露燴飯,飯粒口感適中容易入口,分量適合食量較少嘅女士,貼合咖啡室嘅主題同埋格調。味道濃郁令到我胃口大開,配上周圍嘅裝飾設計真係令人好似落咗仙境咁。其中仲有個鞦韆嘅位置可以比客人或者朋友影相,可以成為打卡勝地。整體餐廳綜合左食物嘅質素、環境嘅格調、裝修嘅設計都一致好評。建議大家可以不妨到旺角試一試享受一下童話世界嘅感覺。
黎到玫瑰咖啡室,一入嚟嘅感覺就係好似去咗童話世界咁樣。
餐廳室內嘅設計同埋裝修風格適合各情侶同埋閨蜜聚會。

2018-06-07 92 views
多謝好朋友專程黎陪我食嘢,仲要搵到間咁靚嘅cafe!-⭐️煙三文魚菠菜忌廉意粉⭐️⭐️松露帶子雜菌意大利粉⭐️-意粉不錯吃,係我鍾意嘅乾身意粉,如果三文魚大塊啲就好了但飯就較一般了,飯身硬,而且份量少,食完唔飽之餘仲要胃痛呢到影相確實係相當唔錯嘅,但似乎係食環境居多,下次食多啲嘢先黎
多謝好朋友專程黎陪我食嘢,仲要搵到間咁靚嘅cafe!

⭐️煙三文魚菠菜忌廉意粉⭐️
⭐️松露帶子雜菌意大利粉⭐️
意粉不錯吃,係我鍾意嘅乾身意粉,如果三文魚大塊啲就好了
但飯就較一般了,飯身硬,而且份量少,食完唔飽之餘仲要胃痛
2018-06-07 482 views
女仔大部分都鐘意食餐廳環境多過真係食野之前見其他人上嚟影相都好靚我都唔執輸想試吓由於一早有訂枱嘅關係同埋早去食飯一去到只係得一兩張枱坐咗客但係其實特色嘅位亦都只係得一兩張如果有興趣去嘅朋友記住訂位嘅時候book埋啲特別嘅位題外話本人有鼻敏感如果比較大塵嘅餐廳我都會係咁打乞嗤我一坐低冇幾耐就不停打乞嗤我估應該係餐廳環境唔係非常整潔坦白講佢嘅牆身都係有假花草做裝飾明白會係比較難打理嘅望咗餐牌都係發現要set比較價錢合理事不宜遲就叫服務員落單我同佢講叫呢個set如果大家有睇到上圖嘅話都會發現其實係有好多個大項目入邊要揀一至兩樣食品跟住就發生啲好搞笑嘅事啦我同個服務員講starter要煙三文魚正常之後會問你小食同埋主菜再加甜品要咩佢聽到我點完第一個食品之後就問我仲有冇野要我心諗: 呢個係set餐而我只係叫左一樣野之後佢就好似想離開咁但係個餐廳係冇其他人需要叫嘢食 (我眼見)都唔緊要咁我就繼續講我想叫啲咩食啦然後我就問佢餐湯係乜嘢唔知佢係第一日返工定係啱啱開工佢話唔知餐湯係咩話問一問轉頭話我聽好! 唔緊要咁叫主菜啦我哋問比目魚係配薯菜定係飯或者意粉服務員表示比目魚係配有魚我地R曬頭我朋友就再問多
女仔大部分都鐘意食餐廳環境

佢聽到我點完第一個食品之後
就問我仲有冇野要
我心諗: 呢個係set餐而我只係叫左一樣野之後
佢就好似想離開咁

但係個餐廳係冇其他人需要叫嘢食 (我眼見)
都唔緊要咁我就繼續講我想叫啲咩食啦

咁我哋叫甜品
我哋要心太軟同埋窩夫
想問下雪糕係咩味
服務員話冇得揀㗎

冇得揀都可以知道個雪糕係咩味掛...
佢亦再一次表示唔知道

食物質素中下
完全唔值呢個價錢
2018-05-04
2018-06-06 2145 views
大約 3 個月前,有位女街坊食友 send 了一條 link share 給我,原來是一間以玫瑰花主題裝潢的 <花花世界.玫瑰咖啡室>,從店名可想而知,其夢幻少女風的瑰麗裝潢吧!一於找個週末,約一位可愛女生前來! 這裡以玫瑰花主題的裝潢,令女生們心花怒放, 不論跟閨蜜抑或男朋友來也適合不過! 店內設置一個韆鞦,給食客影相打卡 ,另有一些玫瑰花系列道具,相當週到!讓女生影相更顯優雅! 此外,這裡比想像中靜,播放悅耳動聽的音樂,包括: Tonic 的長相廝守、周杰倫的龍捲風的音樂...滿室樂韻悠揚!我們很喜歡這裡夢幻雅緻的氣氛及環境,就連甚少影相的她,也影了超過十張相!還笑說全年都無當日影咁多相呀! 起初,我們見到 Openrice 的食物相片,大致上離不開意粉、玫瑰咖啡...等,所以,我們對這裡的食物期望不大! 既然下午 2:00 前來,就點了一份 Tea set~Dessert Garden $358 (2人份量)熱玫瑰花牛奶伯爵茶 $42散發玫瑰花的清香,入口是香滑的伯爵奶茶,味道少甜!恰到好處!熱玫瑰花原粒荔枝紅茶 $42茶色通紅清澈,原粒荔枝原來只有一粒咁大把,她

一於找個週末,約一位可愛女生前來!
 這裡以玫瑰花主題的裝潢,令女生們心花怒放,
讓女生影相更顯優雅!

還笑說全年都無當日影咁多相呀!

熱玫瑰花牛奶伯爵茶 $42

熱玫瑰花牛奶伯爵茶
熱玫瑰花原粒荔枝紅茶 $42
茶色通紅清澈,原粒荔枝原來只有一粒咁大把,
她覺得這杯不錯喝!

熱玫瑰花原粒荔枝紅茶
當靚女店員送上下午茶時, 拿著好像一個野餐的旅行喼,十分驚喜呀!
打開蓋子後見到成 set 下午茶更感到高興呢!
除了所有食物之外,店方花上心思,放置一些小擺設及公仔作點綴!實在精緻得令人不捨得食呢!

好像一個野餐的旅行喼,十分驚喜呀!

Tea set~Dessert Garden $358 (2人份量下午茶) $358+10%
包括:一件玫瑰花形芝士蛋糕、 兩個配有抹茶雪糕及朱古力醬迷你牛角酥、兩個鮮果乳酪杯、 兩個可寫名的馬卡龍、香煎香腸及炸薯、 兩個迷你杯子蛋糕、 捲成玫瑰花型的煙三文魚沙律
Tea set~Dessert Garden
我們先食鹹後食甜
玫瑰花型的煙三文魚沙律很有心思捲成玫瑰花狀,就算是鹹點亦不馬虎!

煙三文魚沙律
抹茶雪糕及朱古力醬迷你牛角酥用叉子一插上便咇出抹茶雪糕!
雪糕呈半溶化狀態, 鬆軟的牛角酥吸收雪糕及朱古力醬的甜美,簡單而滋味!
抹茶雪糕及朱古力醬迷你牛角酥

香煎香腸及炸薯廚師很有心思把煎香腸切成條狀,煎後成魷魚型,外形狀甚有趣,
食落令我們覺得似是燒烤的燒香腸,一來煎燶了、二來雞肉腸的味道也是一樣!
炸薯不論看起來抑或口感,跟炸魚柳也很相似!
是外脆內軟的口感!
香煎香腸及炸薯

鮮果乳酪杯入口微酸,奶味濃重!加入粟米片,令口感不單調!
 即時豐富起來!
鮮果乳酪杯

迷你朱古力冬甩實物真是太Q版,完全一口便可吃掉!

迷你朱古力冬甩
馬卡龍外層脆口而內裏綿密煙韌, 不算想像中的甜,做出水準!

馬卡龍
玫瑰花形芝士蛋糕最後嚐這一件蛋糕,驟眼看它的賣相好似一個番梘,
 其桃紅色人造色素實在太厲害了!
玫瑰慕思部分酸甜有致, 底部有一層薄薄的海綿蛋糕,剛剛夠甜而鬆軟!

玫瑰花形芝士蛋糕

我們在這間夢幻雅緻的 <花花世界.玫瑰咖啡室> 享受了美好的週末時光!
2018-04-28
$243 (Tea)
熱玫瑰花牛奶伯爵茶
Tea set~Dessert Garden
2018-06-02 64 views
適逢同男朋友相識一周年紀念, 男朋友除了送禮物给我外, 仲話帶我食好嘢, 原來這間餐廳在朗豪坊戲院隔離既一幢樓宇內, 隨時一不留神便會行過左。雖然樓宇比較舊式, 不是什麼高貴餐廳食府, 餐廳外面先以一些絲花, 花花燈泡去佈置門外。內外既装飾卻花了不少心思去擺設及設計, 有鳥籠座位, 鞦韆吊椅, 亦有花花牆身, 內內外很適合小情侶前來一邊談心一邊進食, 讓二人增進感情。由於我們很晏才吃下午茶, 晚飯時間亦覺很飽, 故我們每人只點了一個主菜和飲品。原來主菜會有一湯隨上, 今日是蘑菇湯, 用上美美的花茶杯盛載, 很美觀。蘑菇湯有很多蘑菇粒和很濃郁既蘑菇味, 味道適中不會太鹹, 湯的質感很绵滑。松露帶子雜菌意大利飯 $152店員奉上時, 已嗅到很香的黑松露味, 大大粒帶子煎香後放在碟中間, 周邊亦有很多雜菌, 都算多料。意大利飯粒粒分離很爽囗, 連醬汁撈埋吃, 有黒松露的味道, 很juice感覺。香煎比目魚配香檳玫瑰汁 $218比目魚煎得香口, 魚皮煎得很亁脆, 好似食緊薯片, 但魚肉就不會煎得很亁身, 還有少少魚油的香味, 魚肉亦很滑嫰, 配埋香檳玫瑰汁, 很有玫瑰花香味, 玫瑰汁的玫瑰甜味

松露帶子雜菌意大利飯 $152

香煎比目魚配香檳玫瑰汁 $218

比目魚煎得香口, 魚皮煎得很亁脆, 好似食緊薯片, 但魚肉就不會煎得很亁身, 還有少少魚油的香味, 魚肉亦很滑嫰, 配埋香檳玫瑰汁, 很有玫瑰花香味, 玫瑰汁的玫瑰甜味加上魚肉的鮮味, 很清新。還有沙律菜和薯角墊上, 健康中帶點邪惡。

百香果茶 $54

食到飽飽地, 點两壺果茶消滯清潤下, 百香果茶是我至愛, 清甜微酸味道, 很清新感覺, 再加上茶壺的很美麗, 令人心情頓時開心。

水蜜桃红茶 $54

水蜜桃红茶茶味則比較濃, 水蜜桃的味道略帶少甜亦有很重的桃味, 很清香。 我們一邊傾談一邊飲, 很是舒適寫意。

2018-05-28 53 views
一向愛四圍揾靚環境又價錢合理嘅Cafe同家人食午餐同埋影下相,因為看見有朋友上載呢間Cafe靚相好吸引,價錢又唔貴,於是提早訂座星期日12:45pm,我們一家準時入座,環境很舒適很整潔,店員帶我們就坐一張四人枱,但我見有兩張四人枱用花花圍繞住一個彷如鳥籠的座位,這就是吸引我立即訂枱的原因,由於有一張枱已經有客人坐着,於是我要求可否坐另一張,但店員說已有客人訂了1:00註明要呢張,我才知要於訂枱時先說明😓,店員也很有禮貌地說如果1:00客人不來便可以轉給我,我便冇所謂,反正還有其他場境影相😊,她也說客人未到前可以隨便坐坐影相🤗,我們點了三個午餐及一個炸小食拼盤才三百多元,味道不錯,餐具也有花花圖案,一家人吃了一頓開心午餐,還影了許多有趣相,下次一定會再來及記得註明要鳥籠座位👍
剛剛做野好忙,無時間參予聚會場地安排,跳舞同學仔食過lunch 都唔錯,一行12人包左最埋角落位,唔怕嘈到其他食客,其他食客都係靚女多,因為佈置好有結婚場地feel,係打卡/自拍好地方今次聚會係生日會同welcome back, 叫個$498set加$18就有花花蛋糕,如果唔係就$88件,我地分左2枱,每枱叫$498二人餐一份+2個散叫主菜,後加小食,埋單$2200除返開唔貴,但唔飽咯,之後返屋企飲奶算啦唔好問我食左咩,掛住傾計係其中之一,到我夾都散左,味又無咩特別印象最深一定係慢煮豬仔骨,當我一切既時候,以我煮飯經驗黎睇,一定係烚熟,白雪雪乾既無肉汁,只係個面放扒爐煎一煎落汁,到食果然不折不扣既煲湯骨,呢款慢煮太新穎啦
2018-05-19
Type of Meal
Dinner
2018-05-23 61 views
裝修舒服同靚,飲品用既杯都好靚,但熟食既味道勁淡,叫左牛扒完全無味勁淡,失敗!如果想用靚餐具食野就ok,想食有點水準既食物就要唔好選了,好在閒日放假黎,完全唔洗等位,唔係就浪費時間了,一點都不值得,以後不會再光顧。
琴日去左食個2人餐dinner set, 498一set。個main course我揀左pork rib同加左38蚊叫左個rib eye。頭盤咩都冇晒要轉雞翼,但係得三隻。不過好在佢既雞翼都唔錯。(雞翼應該好難煮得難食)我真係唔知咩煮法,煮到舊pork rib好似煲完湯既湯渣咁,拎去bbq仲好食過佢。件rib eye都唔係好好多,真係大x樂都好食過去。我寧願佢main course轉10隻雞翼俾我食飽算。498黎咁既main course真係下次不了成個餐我食左2個半鍾,大家唔好以為好似fine dining咁食。係等多過食!完!如果大家想食個景既,lunch上去我估都ok既。因為我對呢個498湯渣pork rib實在太難望,從而激勵我開openrice ac
琴日去左食個2人餐dinner set, 498一set。

498黎咁既main course真係下次不了