在鬧市找到一間好靚既cafe,就如店鋪名一樣,望到很多玫瑰><很浪漫的場地。由店員帶入店內座位,行在一條小石路,因為預約了Dessert Garden, 看著餐牌上飲品,選了升級成特飲:玫瑰鮮奶伯爵茶及玫瑰咖啡。玫瑰鮮奶伯爵茶:飄散著玫瑰花香,伴隨著鮮奶融入在茶中,每一口都感受到甜味·花味·茶味都很適中,讓人嚐了一口停不了。玫瑰咖啡:很特別,第1次試,玫瑰的氣味與咖啡混合下,有意想不到的感覺,值得試!Dessert Garden 使用田園籃放入甜點,一打開盒子,見到個漂亮的花園,有著小動物的裝飾,非常別緻捨不得吃掉這美感。第1款:煙三文魚沙律 - 煙三文魚捲成玫瑰花很有心思// 沙律使用了黑醋令沙律菜更好吃。第2款:八爪魚腸薯粒 - 超級可愛!! 香腸表面煎到有點脆面,最驚喜是薯仔粒弄成泡芙的模樣,讓我以為是甜點,咬落也是脆口,中間的薯蓉軟滑,這個確實很有焦點。第3款:迷你朱古力冬甩 - 小小的超可愛,麵包的鬆軟配合面上的朱古力,使用的朱古力很香濃,好食!第4款:迷你杯子蛋糕 - 蛋糕的香甜配合著上面的忌廉(抹茶味),這個也不錯。第5款:馬卡龍 - 最喜歡它的甜味+.+
第5款:馬卡龍 - 最喜歡它的甜味+.+最重要這裡有抹茶口味///////不得了
第6款:鮮果乳酪杯 - 清淡的乳酪可以緩解一下吃了這麼多的甜食。
第7款:玫瑰芝士蛋糕 - 這是整個甜點的重心!芝士會給人感覺很漏,但這裡絕對不會。每一口都感到甜味的展開,軟滑的口感,吃下去感受到芝士的香味散開,真的超級喜歡這個蛋糕。

週末能在這麼美麗的地方,欣賞玫瑰的擺設,吃著精緻的甜點,場景是很浪漫的感覺,我相信夜晚約會會很不錯的感覺。下午也是與友人聊天的好地方。
Dessert Garden
八爪魚腸薯仔粒
馬卡龍&紙杯蛋糕
迷你朱古力冬甩
玫瑰咖啡
玫瑰芝士蛋糕
玫瑰鮮奶伯爵茶
2018-04-14
$210 (Tea)
Dessert Garden
八爪魚腸薯仔粒
馬卡龍&紙杯蛋糕
迷你朱古力冬甩
玫瑰咖啡
玫瑰芝士蛋糕
玫瑰鮮奶伯爵茶
2018-04-18 211 views
自從組織家庭之後, 同閨蜜一齊同行街,睇戲,食飯變了奢侈品, 但幾忙都好,食tea時間仍然有,友誼是要常見才可維持。 今次就選擇了這間,以花為主題嘅的afternoon tea.環境果然是非常少女, 彷如置身愛麗絲夢遊仙境一樣,連cushion都係花形我地叫了個afternoon set for 2, 358. 一嚟到已經娃一聲,好靚,充滿田園氣息, 用藤製的野餐盒盛載, 仿報紙紙張加上動物裝飾, 秒殺菲林。最先食嘅是牛角包,因為包內夾了雪糕,怕溶。 鬆脆香甜嘅朱古力牛角包入面夾雪糕, 意想不到咁合拍。之後食八爪魚造型的腸仔薯仔, 薯仔相當爽口, 感覺清新。三文魚沙律,三文魚大大塊,沙律菜新鮮。最好味係macaroons同mini cupcake。 cupcake鬆軟而不硬身, 上面的cream感覺唔會好artificial,一口尺寸剛剛好。 Macaroon上面可以寫字,有心意,可傳情達意, 而且味道唔會好漏。反而呢個玫瑰造型嘅cheesecake真係好飽肚,我哋都係食左一半。仲有朱古力冬甩 ,藍莓乳酪,味道都相當不錯。另外加錢轉咗呢一杯玫瑰牛奶咖啡, 杯碟好靚, 飲落陣陣玫瑰味香總

afternoon tea set

朱古力牛角包夾雪糕

之後食八爪魚造型的腸仔薯仔, 薯仔相當爽口, 感覺清新。

三文魚沙律,三文魚大大塊,沙律菜新鮮。

mini cup cake and macaroons

玫瑰造型芝士蛋糕

仲有朱古力冬甩 ,藍莓乳酪,味道都相當不錯。

玫瑰牛奶咖啡

總括嚟講呢度影相呃like一流
$180 (Tea)
朱古力牛角包夾雪糕
mini cup cake and macaroons
玫瑰牛奶咖啡
  • minicupcakeandmacaroons
2018-04-16 34 views
同朋友上網睇到依間好特別ge 咖啡室,以花為主題🌺🌸🌼🌻🌹好靚!未入門口,門外已經覺得好有心思,因為四圍都有花,又有裝飾俾你拎住影相😄講完環境,當然要入正題啦,食物方面,我地叫左雞翼做小食,同埋三個午餐set先俾你地睇少少環境相啦其實仲有一幅花花牆,俾神秘感你地去自己睇啦🤗到食物啦~雞翼熱辣辣,可能肚餓所以好好味!又脆口喎!而3個午餐都有餐湯,餐湯應該係南瓜湯同配飲品,我地分別叫左檸水、花茶同咖啡☕️每款餐具都好靚,同成間餐廳都好襯到主菜啦~就有牛排配飯、煙鴨胸炒意粉同煎三文魚排飯三款入面,我覺得個炒意粉最好食其他就真係一般啦,同埋牛排就較難咬開🤦🏻‍♀️不過唔緊要啦,環境靚靚搭救,依間cafe應該係俾人訂婚、求婚用好啦,講多左少少自己睇法,有驚喜黎啦,原來朋友之前同餐廳叫左個甜品,上到黎好靚好特別係玫瑰花造型ge芝士蛋糕🍰影相都抵啦,食落都唔差架,用士多啤梨醬整字特別在平時係用朱古力,味道唔會太甜,可以一去!
先俾你地睇少少環境相啦

每款餐具都好靚,同成間餐廳都好襯
到主菜啦~就有牛排配飯、煙鴨胸炒意粉同煎三文魚排飯

三款入面,我覺得個炒意粉最好食

係玫瑰花造型ge芝士蛋糕🍰
影相都抵啦,食落都唔差架,用士多啤梨醬整字
特別在平時係用朱古力,味道唔會太甜,可以一去!
2018-03-30
Type of Meal
Lunch
Birthday
2018-04-12 57 views
因為唔太肚餓,所以叫沙拉, 沙拉好開胃,幾好食本身鍾意食三文魚所以叫咗煙三文魚奄列嘅旦幾滑,幾香濃好有蛋味煙三文魚奄列味道幾特別,唔會滯朋友叫左大蝦意粉一齊Share味道都好濃郁,大蝦幾彈牙好食~下次去會再叫依個SET我叫左薄荷朱古力凍飲,幾有薄荷味唔會太甜,啱啱好朋友叫咗熱朱古力,朱古力面嘅花幾靚,啲杯杯碟碟都好好睇好Grand, 唔錯唔錯餐廳環境好靚, 好多花花, 有一個花花牆,我哋喺度影咗好多相, 幾RELAX同朋友傾吓計, 飲吓嘢, 影吓相, 依度真係唔錯
因為唔太肚餓,所以叫沙拉, 沙拉好開胃,幾好食
本身鍾意食三文魚所以叫咗煙三文魚
奄列嘅旦幾滑,幾香濃好有蛋味
煙三文魚奄列味道幾特別,唔會滯

朋友叫左大蝦意粉一齊Share
味道都好濃郁,大蝦幾彈牙好食~
下次去會再叫依個SET

我叫左薄荷朱古力凍飲,幾有薄荷味唔會太甜,啱啱好
朋友叫咗熱朱古力,朱古力面嘅花幾靚,
啲杯杯碟碟都好好睇好Grand, 唔錯唔錯

餐廳環境好靚, 好多花花, 有一個花花牆,
我哋喺度影咗好多相, 幾RELAX
同朋友傾吓計, 飲吓嘢, 影吓相, 依度真係唔錯
煙三文魚奄列沙拉
大蝦意粉
薄荷朱古力凍飲 , 熱朱古力
2018-04-11
$100 (Tea)
煙三文魚奄列沙拉
大蝦意粉
薄荷朱古力凍飲 , 熱朱古力
2018-04-10 37 views
又係同我老婆搵食嘅時間喇, 今日由佢發板要求黎呢間"花花世界", 好明顯佢比D 花花吸引左啦。 一入到去我仲以為去左花墟咁, 不過老婆就大愛, 又影相又打卡咁, 哈哈, 氹女友就一流喇。呢度嘅單點價錢中中庭庭啦, 我地冇特別叫午餐但都有餐湯送, 不錯!先講返個松露帶子雜菌意大利飯 $152, 份量多又好大碟, 松露味唔算重 反而忌廉感覺重一點, 飯嘅質地有一丁點實, 唔係煮到淋曬嗰種,最後都食唔曬。另外香煎比目魚配玫瑰香檳汁- 個皮煎到脆卜卜, 魚肉好滑,但味就普通唔算重味。配薯菜, 有三件半個mini size 嘅薯仔,反而呢個香牛油同香草味, 好好食。最特別要一提就係伴碟呢個玫瑰花汁, 雖然係甜嘅, 玫瑰花味好濃郁但都好fresh,用黎配沙律菜係我未試過的味道, 好夾同好好食, 咁樣避左一般沙律菜嘅苦, 我連魚肉都忍唔住點下佢。黎到玫瑰餐廳梗係要叫佢玫瑰咖啡試下啦, 果然一流, 玫瑰香味同咖啡味剛剛平衡, 唔會得個甜字。另外一杯簿荷朱古力 就無乜朱古力味, 爭少少。整體黎講環境真係一百分, 帶女仔去就一定會好滿意, 老婆大人食咁耐就笑咁耐...
2018-04-10 81 views
話說之次有朋友提過旺角有間cafe好適合呃like而且嘢食都不錯,今日就拉住左好姐妹一齊去食當睇到呢d景當然就知我地影左好多相呃like啦~我地12點幾到達不過可能位置較隱蔽所以冇咩客人主食點了個松露帶子雜菌意大利飯可以配米形粉的味道不會太濃太油膩而且調味恰到好處大大粒的帶子好滿足唔好以為份量少其實碟入面係深坑份量都算多嫁點了杯焦糖朱古力(背景係我自己搭嫁)不會太甜太濟焦糖的味道令朱古力更香口朋友點了安格斯肉眼扒with紅酒燒汁牛味超香(7成熟,朋友不喜歡生)雖說是7成熟,但不會太熟很爽口不會韌個汁好香,不似黑椒蒜蓉汁加重油膩感薯仔係牛油香草焗吉上嚟聞有好香的牛油味朋友點了草莓牛奶(同佢既衣著好搭)朋友話牛奶味很香草莓味不像外面的落糖漿而已不會太甜晚上的時候男生來求婚都不錯吧~(因為剛巧望到有位男生先坐下等女朋友的樣子)餐廳入面所有播的歌都係大家熟悉的流行曲但卻全部是純音樂,感覺很放鬆舒服
話說之次有朋友提過旺角有間cafe好適合呃like
而且嘢食都不錯,今日就拉住左好姐妹一齊去食

當睇到呢d景
當然就知我地影左好多相呃like啦~
我地12點幾到達

點了杯焦糖朱古力(背景係我自己搭嫁

不會太甜太濟

焦糖的味道令朱古力更香口

朋友點了安格斯肉眼扒with紅酒燒汁
牛味超香(7成熟,朋友不喜歡生)
雖說是7成熟,但不會太熟
很爽口不會韌

個汁好香,不似黑椒蒜蓉汁加重油膩感

薯仔係牛油香草焗

吉上嚟聞有好香的牛油味

朋友點了草莓牛奶(同佢既衣著好搭

朋友話牛奶味很香

草莓味不像外面的落糖漿而已
不會太甜

晚上的時候男生來求婚都不錯吧~
(因為剛巧望到有位男生先坐下等女朋友的樣子)

餐廳入面所有播的歌都係大家熟悉的流行曲
但卻全部是純音樂,感覺很放鬆舒服
Type of Meal
Lunch
  • 安格斯肉眼扒
2018-04-10 86 views
最近喺FB見到有朋友去左呢間花花世界‧玫瑰咖啡室, 覺得好靚, 即刻心心眼!好想去呀!終於早兩天訂位, 晚上7時半來到立即可入座, 無需等候. 呢個時候CAFE未有好多人,我地就可瘋狂影相啦!餐廳以仿真度高嘅玫瑰花作為成間店舖裝修, 成間cafe鋪滿左花, 有鳥籠座位,  有花花吊椅,  仲有花牆. 見到少女心即刻爆發, 俾周圍嘅花海溶化晒! 美國安格斯肉眼扒配紅酒燒汁 $248肉眼扒超級大塊! 肉質都算嫩口, 肉味夠濃, 配上燒汁都幾惹味!松露帶子雜菌意大利飯 $152帶子上面有一匙羹黑松露, 加入意大利飯一齊食都唔錯.帶子煎至金黃色, 但仍然彈牙鮮甜.意大利飯creamy, 係軟稔中帶點煙韌.意大利飯吸收左所有材料既味道精華. 鮮菌份量好足, 每一口都有鮮菌, 同黑松露味好夾.凍玫瑰鮮奶 $44餐廳真的好用心, 飲品都用上優雅精美的杯.鮮奶泡沫上灑上玫瑰花瓣, 未飲已經聞到玫瑰香氣! 味道帶著啖啖玫瑰香, 非常清新, 玫瑰控必定要試試呀!凍焦糖朱古力 $36朱古力竟然都有鮮奶泡沫同花紋, 有心思又好味道花花世界環境優美舒服, 可以令人心情愉快輕鬆!個人覺得適合情侶, 閏蜜, 或一班

見到少女心即刻爆發, 俾周圍嘅花海溶化晒!

美國安格斯肉眼扒配紅酒燒汁 $248
美國安格斯肉眼扒配紅酒燒汁

松露帶子雜菌意大利飯 $152
帶子上面有一匙羹黑松露, 加入意大利飯一齊食都唔錯.
帶子煎至金黃色, 但仍然彈牙鮮甜.
意大利飯creamy, 係軟稔中帶點煙韌.
意大利飯吸收左所有材料既味道精華.
鮮菌份量好足, 每一口都有鮮菌, 同黑松露味好夾.
松露帶子雜菌意大利飯

凍玫瑰鮮奶 $44
餐廳真的好用心, 飲品都用上優雅精美的杯.
鮮奶泡沫上灑上玫瑰花瓣, 未飲已經聞到玫瑰香氣!
味道帶著啖啖玫瑰香, 非常清新, 玫瑰控必定要試試呀!
凍玫瑰鮮奶

凍焦糖朱古力 $36
朱古力竟然都有鮮奶泡沫同花紋, 有心思又好味道

凍焦糖朱古力

花花世界環境優美舒服, 可以令人心情愉快輕鬆!
個人覺得適合情侶, 閏蜜, 或一班姐妹黎談心, 又可以一齊影靚相呢!
充滿玫瑰花裝飾的地方,當然是同朋友來吧!至於男朋友……真是一於少理 XD難得今天男朋友放我外出,同朋友來到這裏,大概兩點的時間餐廳不算十分大,但已經有接近八成客人,而且大部份都是女生!這裡滿滿都是玫瑰裝飾, 一幅玫瑰的牆身,還有一個遷秋,十分適合女仔來到影相打卡啊~ 好少地方會有護些擺設的,就算街上有這些裝飾都不是每個女生願意給眾人望著的眼神下拍片吧! 在這裡大家可以放肆地拍照,這是我最喜歡的感覺 ^^下午茶時間,我們點了英式下午茶套餐 $358 以野餐籃放滿形形色色的咸點 & 甜品,七彩繽紛的食物影相一流的! 不過份量方面就略為有點少,可能因為今日比較肚餓吧~英式套餐較為適合女仔用來拍照 & 輕食聊天~ 如果要吃飽肚的餐廳也有午餐提供。煙三文魚沙律🥗,八爪魚腸仔配薯蓉鹹點不算多只有兩款,煙三文魚鹹香感十足,配上沙律中和口感,味道不錯八爪魚腸仔炸過關係,口感比原身廚師腸較乾身,如果分量可以多一點就更好了! 朱古力抺茶忌廉牛角包🥐牛角包做得好香酥,牛油香酥但吃落不算十分油膩,配上夾心抺茶忌廉口感一流!小蛋糕味道不會過甜,我吃了一個檸檬味的,上面的檸檬忌廉做得幾有水準~馬卡龍會太甜,檸檬

下午茶時間,我們點了英式下午茶套餐 $358

煙三文魚沙律🥗,八爪魚腸仔配薯蓉

朱古力抺茶忌廉牛角包🥐

馬卡龍會太甜,檸檬 & 抺茶口味大家有喜愛那一款?

最後還有乳酪杯,一口小冬甩,及玫瑰芝士蛋糕,這個品嘗不到芝士香,這方面比較遜色。乳酪杯分開兩層,藍莓及原味乳酪,甜甜酸酸,中意乳酪的也會喜愛的❤️

今天與朋友說說下才發現原來大家已經不知不覺認識了16年了! 真是歲月催人老... 雖然大家現在各有各生活,各有各忙碌,但大家都很珍惜這一份友誼,所以不時也會約出來聚聚。今天恰巧來到這家餐廳,環境真的十分適合女仔來這裏做聚會,影相一流!平常我倆也會不時拍照,但像今天瘋狂拍照的感覺真的好久沒有試過了,感覺十分好!  有機會必定會再與朋友來這裏歡聚一刻 😘😘😘
2018-03-26
$200 (Tea)
Anniversary
旺角市中心,朗豪坊隔離,竟然開咗一間以花做主題的餐廳。這餐廳真的名符其實是花的世界,感覺就像是世外桃園一樣,相信餐廳老闆花了不少心思佈展🌹。餐廳客人有不少女性都來拍照,如果想與你的閏蜜、伴侶坐花籠,請提早打電話預約登記,我和女朋友之前都不知道,所以只能夠坐普通雅座。不過,環境依然相當漂亮,我們背後花堆中🌸,有一個白色的千鞦🤩,不過有依依聲,所以大家拍照好了,請不要大力盪🤣餐廳中的食物,以西式為主;飲品以玫瑰、英國茶、花茶為主。蘑菇湯(跟餐)茶具、餐具非常漂亮,走歐美風格。玫瑰鮮奶伯爵茶🍵($42)玫瑰伯爵茶,味道濃郁,且有玫瑰花瓣在奶蓋泡沫上。建議飲法可以先用茶羹嚐一口,奶蓋泡沫及玫瑰花瓣。然後讓伯爵茶,通過泡沫奶進入口中。最後將泡沫及伯爵茶攪拌,一起飲用。非常值得推介!百香果茶🍵($48)Twinnings 品質有一定保證,未到雖然偏甜,但是絕不膩,有豐富果茶味道。我雖然不喜歡甜,但這杯花茶我完全不抗拒,值得推介。安格斯肉眼扒配紅酒燒汁🥩($248)大大塊安格斯牛肉,而且有翠肉瓜、薯仔伴菜。但是,牛肉烹調時間比較耐,有一點失色。香煎比目魚配玫瑰香檳汁🐟($188)比目魚塊,切䦕後即見
旺角市中心,朗豪坊隔離,竟然開咗一間以花做主題的餐廳。

餐廳中的食物,以西式為主;飲品以玫瑰、英國茶、花茶為主。

蘑菇湯(跟餐)
茶具、餐具非常漂亮,走歐美風格。

玫瑰鮮奶伯爵茶🍵($42)
玫瑰鮮奶伯爵茶🍵

百香果茶🍵($48)

安格斯肉眼扒配紅酒燒汁🥩($248)
安格斯肉眼扒配紅酒燒汁🥩

香煎比目魚配玫瑰香檳汁🐟($188)
香煎比目魚配玫瑰香檳汁🐟

比目魚塊,切䦕後即見分曉,魚肉香滑多汁,記得不要放過烤了的魚皮,一起吃用!因為當中有魚肉的香味及烤脆的口感!

玫瑰香檳汁🌹🍾,必須要讚一讚,這醬汁味道我鮮有品嚐,非常新奇。味道清新,而且有玫瑰香味,加上略甜的香檳,與比目魚出奇地配合🐣
玫瑰鮮奶伯爵茶🍵
香煎比目魚配玫瑰香檳汁🐟
  • 玫瑰鮮奶伯爵茶
  • 百香果茶
2018-04-08 97 views
-2018.04.07 🍴🍴-花花世界•玫瑰咖啡室-只能夠說這間餐廳除了環境以外全無可取之處倒是第一次見那麼小的虎蝦青醬也是沒有味道的牛扒要了五成熟可是給了我們全熟也沒有想到所謂的安格斯牛扒是薄身的焦糖朱古力味道很淡幾乎是冰加焦糖的味道令我吃驚的是窩夫甜品和我想像真的很大出入兩塊薄切的窩夫加上這麼精緻的畫盤我也是醉了店員說本來想寫窩夫兩字可是另一位店員說不能出於是就變成這朵花朵個人認為沒有味道都算了擺盤是不是應該認真一點要不是訂座優惠有半價我完全不會考慮這間餐廳磨菇忌廉湯是唯一比較好吃的
2018.04.07 🍴🍴
要不是訂座優惠有半價
我完全不會考慮這間餐廳
磨菇忌廉湯是唯一比較好吃的
2018-04-06 60 views
閨蜜生日預早打去訂位右問定個靚靚Tea set電話中服務員話黎到直接order就得 唔使預留咁應該萬無一失 都做好準備吧到當天一入門口 環境比想像靚靚喎💕訂好玫瑰🌹籠座位坐底無奈就急不及待想點靚靚城堡Tea set 點知無左好奈架啦!最後點左佢地現時做緊既餐😑好在餐點既食物都不錯 係ok好食既 😬甜品同環境一樣都係影相焦點😻其實成間餐廳都好多影相位 而食物質素也不錯 價錢中上不底 性價比一般 同食物都可以話係成正比既 最主要係影相飽🙈😝希望服務員唔會再亂答打電話黎問野既人啦😶
閨蜜生日預早打去訂位右問定個靚靚Tea set

希望服務員唔會再亂答打電話黎問野既人啦😶

2018-02-06
Birthday
2018-04-06 38 views
一入到呢間花花世界就覺得到非常浪漫啦,因爲係比好多好多嘅玫瑰花包圍住,staff安排咗我同朋友去玫瑰花嘅位。直頭覺得花到有D 誇張, 不過而家興打卡, 呢度一定呃到LIKE。我叫咗個煙三文魚菠菜忌廉意粉同埋百香果茶。煙三文魚菠菜忌廉意粉佢係長通粉呢嘅,一上台嘅時候,已經好有驚喜,煙三文魚圍咗做花形,仲有d玫瑰花伴碟, 真係靚到一個點。食落長通粉係al dente嘅,唔會淋晒咁。而個菠菜汁都做得唔錯,有啲燈籠椒mix 埋 所以唔會因爲忌廉味就覺得好漏。百香果茶一沖杯茶就聞到好香嘅百香果味,朋友對面都聞到都覺得好fresh,飲落去亦都唔係甜, 好健康。如果同閨蜜一齊呢就非常match啦,影相打卡或者靜靜地坐低傾偈都非常適合啊。

我叫咗個煙三文魚菠菜忌廉意粉同埋百香果茶。

煙三文魚菠菜忌廉意粉

百香果茶

2018-04-06 56 views
是日同剛新婚無耐既好友食下午茶,陪小婦人去開旺角買家電,佢事先揀左話想試呢間鋪,於是買完野,係百老匯穿過條橋就到,就係朗豪坊隔離大廈,好就腳。上到去一開電梯門,俾店外既裝飾吸引住,好有夢幻既婚宴情懷,門邊牆身都是滿滿一片白色花海,好有治癒效果。甫進店內,感覺好夢幻,店子主要由白色搭粉紅色為鋪陳,使到視覺上一片柔和。 牆身貼滿軟綿綿既羽毛同花瓣,連帶地下都有一片片既花瓣,互相呼應,好有主題,亦切合鋪名花花世界。餐桌份置亦很講究及心思,其中有3張英式茶座既鐵餐桌倚,very吸睛奪目,中晒女兒家喜愛既類型,打卡影相實在係指定動作,由是下午茶時段都好多客人就座,呢幾張雅座自不然已被occupied。所以無緣坐,唯有係其他客食完時,影來留念炫一下。我倆就坐係近窗既西餐桌那邊,俾四週既氛圍感染,感覺良好。坐底揀左個精緻下午茶high tea一下,名為Dessert Garden,順道打下卡影下相呃下like哈,個tea set配兩杯飲品,分別選左凍榛子朱古力同cappuccino。兩杯飲品賣相好精美,配個精緻既杯具,好令人心花怒放,手調飲品不錯,榛子朱古力微甜中帶花香,cappuccino咖啡味入

花花世界。

我倆就坐係近窗既西餐桌那邊,俾四週既氛圍感染,感覺良好。

榛子朱古力

兩杯飲品賣相好精美,配個精緻既杯具,好令人心花怒放,手調飲品不錯,榛子朱古力微甜中帶花香,cappuccino咖啡味入口香濃。

真正主角上枱令老納好夢幻,未試過有咁童話世界既震撼感覺呈現眼前,平時老納mandom慣開,真係好缺乏童真,但望到眼前呢個花與愛麗斯世界,令人感到驚喜。

一個野餐籐籃,打開原來係個潘多拉盒子,裡面就好似一個童話故事既花仙子世界,好繽紛&夢幻。

睇得又食得仲有好影得
,有八爪魚茄汁薯粒,mini donut,cupcake,玫瑰蛋糕,煙三文魚沙律及朱古力抹茶忌廉牛角包。

每件都很精緻份量,一小口,咸甜兼備,悠悠閒閒就咁可以坐一整個下午,好寫意,是日真正體會到何謂high個靚tea。

呢個下午茶精緻得令老納難忘,呢殊可以話係一個城市中的綠洲,同朋友黎坐下聚下食下野,真係個不錯選擇,店員態度好nice,食完野都唔會催趕,令客人感到悠然自得。

Happiness is a choice,呢殊實在感覺良好,我會再黎呃like的

2018-04-01
$220 (Tea)
榛子朱古力
  • Dessert  Garden
餐廳以玫瑰及西式婚禮做Gimmick,場地設計的的確有用心設計可惜食物完全配不上,令人留下失望的回憶。1)水牛城雞翼,為何醬汁是茄汁而不是辣汁?2)青口完全沒有鮮味及勁乾,似用滾水煮。3)鴨胸一樣明顯食得出雪藏味,毫無味道。4)泡芙明顯雪得過硬,內𥚃是冰,現成貨,還拿出去上台給客人。5)玫瑰朱古力略為太甜,喝到尾已飲不下去一間餐廳縱然有舒服及美麗的環境,但食物沒有用心去做,最終相信只會結業收場。
可惜食物完全配不上,令人留下失望的回憶。
1)水牛城雞翼,為何醬汁是茄汁而不是辣汁?
2)青口完全沒有鮮味及勁乾,似用滾水煮。
3)鴨胸一樣明顯食得出雪藏味,毫無味道。
5)玫瑰朱古力略為太甜,喝到尾已飲不下去
一間餐廳縱然有舒服及美麗的環境,
但食物沒有用心去做,最終相信只會結業收場。
2018-03-31
2018-03-31 72 views
Happy Friday去做facial之前,晚餐想試一些與別不同的,於是在餐廳環境入手,選擇了>>>花花世界.玫瑰咖啡室<<<。餐廳地點在朗晴坊八樓,和地鐵站距離不遠,交通很方便。到達餐廳門口,已經感覺到花花世界的魔力。 走進餐廳,就會發現這是女生專屬的地方,任何角落也是拍照好地方。 朋友曾表示擔心花粉引發鼻敏感,然而大部份花朵均非真花,高敏人士無需憂慮啊。 鳥籠座位特別受歡迎,若想在內用餐,宜先預訂。 在家擁有一幅以立體花朵拼貼而成的feature wall,也許是很多女生的夢想啊。 部份食物以玫瑰入饌。 飲品更易見到玫瑰蹤跡。 當晚點了一客主菜及一杯飲品,然而侍應先送來的是餐湯。是日餐湯南瓜湯,味道不過不失,也是這餐唯一與玫瑰無關的項目😇 主菜是香煎比目魚配玫瑰香檳汁 (HKD188),兩片厚切比目魚不帶魚骨,食得更為暢快;肉質鮮嫩細滑,煎香後更見可口,沾上玫瑰香檳汁的話,味道加倍清新。畢竟只吃魚肉不能果腹,還是要靠底下的薯仔。薯仔呎吋是bite size,方便一口嚥下;注重儀態的話,當然可以將之切得更細小呢。 玫瑰朱古力(HKD

鳥籠座位特別受歡迎,若想在內用餐,宜先預訂。

部份食物以玫瑰入饌。

飲品更易見到玫瑰蹤跡。

玫瑰朱古力(HKD36)賣相誘人,精緻圖案配上細碎玫瑰花,難以抗拒。上層幼滑泡沫,下層香濃朱古力中滲著玫瑰花香,餘韻很強,一試難忘。