2018-05-13 113 views
今日去咗間以花為主題嘅cafe, 都幾啱幾個朋友坐低傾下少女心事。一去到門口就已經見到玫瑰花嘅裝飾,而且有部香薰機點咗花香味嘅香薰。餐廳嘅裝飾全部都係以花為主,包括牆身,連坐位都好有心思,有花裝飾嘅鳥籠椅、花cushion, 亦都有少少影相位,見到在場有唔少女仔喺千秋位到影相。食物方面,首先有一個南瓜忌廉餐湯。佢好特別係用茶杯裝住。我點咗個香煎比目魚配玫瑰香檳汁 ($218)。連主菜都可以揾到花嘅蹤影,黑色嘅圓碟上面用咗粉紅色花瓣點綴。香檳汁都有淡淡嘅玫瑰花味。比目魚下面有煎薯仔同少少沙律菜。朋友就叫咗個松露帶子雜菌意大利飯($152)。依度啲嘢飲都整得幾靚。杯柄都係花嚟嘅。我依杯係玫瑰鮮奶伯爵茶 ($42),上面有少少玫瑰花瓣裝飾。玫瑰味同伯爵茶味調配得啱啱好,味道幾特別。榛子朱古力

食物方面,首先有一個南瓜忌廉餐湯。佢好特別係用茶杯裝住。

朋友就叫咗個松露帶子雜菌意大利飯($152)。

榛子朱古力
2018-05-13 44 views
在旺角鬧市中尋找到一間像童話式的「花花世界」 餐廳 ,在這裏享受美食當中又可享受這童話式的花花世界環境中,好多少女心事就在此開始.美國安格斯肉眼配紅酒燒汁$248,食材優質,新鮮嫩滑及有口感,價錢可能貴咗少少,但配上這童話式的環境,都很值得. 松露帶子雜菌意大利飯$152,松露配上軟綿綿的意大利飯超正.玫瑰朱古力$42, 隻杯好有藝術感, 望咗好耐先捨得飲.焦糖熱朱古力$42,拉花賣相好靚.廚房間佈置著花花的世界,廚師也在享受這環境.少女傾心事可在這童話式的座位細細清談.不同的特式設計内座位,可供閨密們相約在這花花世界傾心事.這間餐廳設計得好有心思,讓人置身於花花世界之中.

玫瑰朱古力$42, 隻杯好有藝術感, 望咗好耐先捨得飲.

焦糖熱朱古力$42,拉花賣相好靚.

廚房間佈置著花花的世界,廚師也在享受這環境.

少女傾心事可在這童話式的座位細細清談.

不同的特式設計内座位,可供閨密們相約在這花花世界傾心事.

這間餐廳設計得好有心思,讓人置身於花花世界之中.
2018-05-02
2018-05-11 44 views
呢度最大嘅賣點就係靚!行入嚟真係好似行入咗個花花世界咁!周圍都係花又有花牆,又有花籠,場內仲有好多花嘅decoration,好fancy 淨係打卡唔使食嘢都可以玩好耐 行入少少仲有個private area可以同十個到既知己喺嗰度開個小party。私隱度好高我見個廚房唔係好大,但provide既menu選擇都幾多。先黎既南瓜湯,南瓜蓉都打得碎,好滑好香。無諗過飲品都上得咁快。呢杯係玫瑰牛奶,叫左少甜都仲係甜左D, 不過玫瑰味幾香。仲有成個presentation都幾靚!士多啤梨醬煙鴨胸~話明係用士多啤梨醬整,甜味係哂個鴨胸到,個配搭幾新鮮有趣。唔會焗到好lone, 仲有保持到肉汁。不過略嫌韌左D。呢個個presentation都係好靚既。份量多,食得飽。朋友叫既桂花ribs, 又係新式煮法。因爲係中式mix西式,同平時食既肉質,味道都好唔同。味道都幾新鮮,偏甜。份量都好夠食!呢個熱情果茶好好飲!!!唔會太甜太酸,果香味濃。飲落去暖粒粒,好舒服。而且可以沖好多杯。個茶壺仲係好似alice in the wonderland個D咁,好優雅。清一色女店員服務態度都幾好。今晩影左好多相!好開心
淨係打卡唔使食嘢都可以玩好耐

我見個廚房唔係好大,但provide既menu選擇都幾多。

先黎既南瓜湯,南瓜蓉都打得碎,好滑好香。

清一色女店員服務態度都幾好。今晩影左好多相!好開心
<花花世界 真係好多花花既cafe >🌹🌹#fafafoodblog旺角呢間喺朗晴坊8 樓既花花世界 環境優雅 充滿住花既裝飾 好似置得喺庭園入面夠哂舒服 食既係西餐cafe類 有所式扒 意粉 特飲等等 👍🏻😄🌹晚餐會有餐湯附送 雜菜忌廉湯 夠清新 餐前湯黎講唔錯👍🏻🍴美國安格斯肉眼配紅酒燒汁 🐮🍷248 蚊用左新鮮生菜沙律同入味既香草焗薯做底🥗 肉眼扒份量ok扒比較厚 肉質軟熟 同夠牛油香 應該係一塊質素唔錯 既rib eye黎 🐮 配以紅酒燒汁 幾香濃 令到牛味更出 🍷唔錯👍🏻🍴香煎比目魚配香檳玫瑰汁 218 蚊🐟🌹用左新鮮生菜沙律同入味既香草焗薯做底 比目魚煎得皮好香脆 肉質軟滑 得黎好有魚味 👍🏻 加上自製既香檳汁 帶有d酸甜香味 同埋玫瑰花香🌹 十分開胃唔錯🥛薰衣草牛奶 熱 38 蚊熱牛奶同薰衣草既花香好夾🌿 牛奶香濃 甜度適中 同埋鍾意佢上面有泡泡既口感 唔錯 👍🏻🌹玫瑰原粒荔枝紅茶 48 蚊☕紅茶充滿住玫瑰花瓣 入面有新鮮荔枝 飲落 都幾香 同寧神Score 平均分 <7.9/10>Taste 味道:👍🏻👍🏻👍🏻👍🏻Present 外觀:
<花花世界 真係好多花花既cafe >🌹🌹

Present 外觀:👍🏻👍🏻👍🏻
Decor&Hygiene 環境衞生:👍🏻👍🏻👍🏻
Value for $ 性價比:👍🏻👍🏻👍🏻👍🏻
Service 服務:👍🏻👍🏻👍🏻👍🏻
~~~~~~~~~~~~~
#花花世界玫瑰咖室
旺角 砵蘭街215 號朗晴坊8 樓
~~~~~~~~~~~~
#fafafoodblog #為食花太郎 #fafafoodblog旺角
=====================
2018-05-09
2018-05-09 1004 views
朗晴坊內很多食店,之前去過某一間,今次去這間。這間店如其名,裏裏外外都是花花世界,以絲花佈置,很童話,很浪漫,很公主式。因為我做過婚禮佈置,對這樣的環境是有點免疫了。但見到這些座位和吊椅,也佩服這間店的用心。這裏直頭可以用來做婚禮場地,連佈置都可省掉了。枱面也有很多裝飾,以餐廳來說是很特別的。玫瑰櫻花蝦雜菌意粉,$138。賣相不差,味道也不差。意粉煙勒,雜菌和櫻花蝦都多,很有口感,但我吃不出玫瑰味。南瓜青口意大利飯,$146。見到寫著可轉米型粉,很好奇。問店員是什麼?她說是米狀的意粉。所以要了來試。外型好像珍珠米,口感也是煙勒,幾得意。但份量太多,吃了一會就覺得膩,所以和朋友share食比較好。至於青口,就普通了一點,有點硬。有包湯的。好特別,是用杯來盛載。而提供的湯匙很迷你,是吃甜品蛋糕那種。所以讓我們不知道究竟要好像喝水般喝呢,還是用湯匙來喝。最後我們像喝水般喝掉了。因為湯本身只是溫暖,我想是為了讓我們這樣喝免得燙口吧。要不然熱一點會更好。胎菊金駿眉紅茶,$68。不苦澀,有點甘爽。聽說有降火去水腫有的功效。不過我們開始時是被茶壺吸引了。因為Menu上有茶壺的圖示,讓我和朋有頓時想起
朗晴坊內很多食店,之前去過某一間,今次去這間。
枱面也有很多裝飾,以餐廳來說是很特別的。
胎菊金駿眉紅茶,$68。不苦澀,有點甘爽。聽說有降火去水腫有的功效。不過我們開始時是被茶壺吸引了。因為Menu上有茶壺的圖示,讓我和朋有頓時想起英式下午茶那種享受法。在這個花花世界裏最撘配了。
店員會貼心的為你加茶,她還很好的拿多一隻杯給我們。所以我們在這裏坐了很久很久,應該有兩個半小時,就是吃完晚餐,一邊喝茶一邊談天。
奇異果梳打,$34。當初我是要這杯的,但很快讓我喝光了。所以若是想坐很久,還是要壺茶好一點。
在旺角有個這麼舒服特別的地方,對很多女孩子來說簡直是天堂。朋友說可以坐兩個幾鐘,這個價算合理了。
2018-05-08
2018-05-08 33 views
朗晴坊是旺角其中一個樓上cafe集中地,打算重來一間好幾年前光顧過的一間cafe,才發現原來cafe已經易手,變成了花花世界跟大部分女生一樣,我也很喜歡花,就入去一探究竟原來不只門口,整間cafe都遍佈玫瑰,有一面玫瑰花牆,是一個不錯的打卡位還未坐下,就已發現cafe的另一打卡位,以玫瑰花做背景的搖椅,旁邊還放有不少打卡輔助品,真貼心還有,cafe一直播放耳孰能詳的歌曲的純音樂,讓氣氛輕鬆之餘又不會防礙聊天,得適合女生聚會,很讚這𥚃的晚市有二人晚餐之類的,但也可單點,單點主菜會配餐湯~青豆忌廉湯:以美美的茶杯盛載,很有優雅的感覺,稍稍攪拌一下忌廉湯,便會呈現夢幻的淡綠色玫瑰櫻花蝦雜菌意粉($138):意粉上枱時就聞到櫻花蝦的咸香味~而這份咸香與意粉的醬汁毫無違和感,反而幫助減低膩感那些上玫瑰花乾為意粉味層加添層次,在咸香過後會嚐到淡淡的玫塊味薰衣草牛奶($44):主菜有玫瑰花,飲品就來個薰衣草杯子貫徹這𥚃夢幻、少女心的風格,配搭上白下紫的薰衣草牛奶,相當漂亮牛奶中透著絲絲薰衣草味,味道剛好
跟大部分女生一樣,我也很喜歡花,就入去一探究竟

這𥚃的晚市有二人晚餐之類的,但也可單點,單點主菜會配餐湯~
青豆忌廉湯

玫瑰櫻花蝦雜菌意粉

薰衣草牛奶

薰衣草牛奶($44):主菜有玫瑰花,飲品就來個薰衣草
牛奶中透著絲絲薰衣草味,味道剛好

玫瑰櫻花蝦雜菌意粉
薰衣草牛奶
好美麗嘰環境,難得的是食物質素也很好!點了煙三文魚波菜意粉,磨菇奄列牛角包,煙三文魚田園沙律,重點出場是個甜品♡玫瑰花蛋糕加雪糕,廚師還很有心思的用糖漿晝了一個卡通女孩子呢!會再去食,set lunch都很化算♡值得介紹去呢~
2018-05-01
  • 玫瑰花蛋糕雪糕
2018-04-29 59 views
今日同女朋友拍拖記念日,女朋友很喜歡花,所以特登帶佢黎這間咖啡店,這間咖啡店就在旺角港鐵站附近,好方便。這間咖啡店是樓上鋪,和女朋友搭完lift 上樓後,一出lift ,女友已經好開心,因為門面已經佈置得很靚,有好多花圍住門邊,仲有個香薰機點著,好舒服的感覺。推門進去,女朋友更加開心,因為有塊很大的花花牆,有個花花鞦韆,仲有兩張圍住花的卡位櫈,女友當然選擇坐在這兒。地下又有玫瑰花瓣,甚為浪漫。真係可以謀殺不少菲林,女友就影了很多相。因大家不是太肚餓,所以只是每人叫了個主菜和飲品。我就叫了美國安格斯肉眼配紅酒燒汁 ,女朋友就叫了香煎比目魚配香檳玫瑰汁 巨峰提子梳打和玫瑰鐵觀音青烏龍茶 主菜會送個餐湯.今日是粟米忌廉湯,餐廳用了好靚嘅碗載著個餐湯,令到食慾增加。忌廉湯,甜甜地,有粟米粒,濃度適中,份量剛好。飲完個湯,主菜好快就到,安格斯肉眼都幾大件,一掀開塊扒,原來下面鋪滿著薯菜,有薯仔,翠肉瓜,薯仔焗得生,熟程度啱啱好,牛扒都大件,煎得好靚,食落去好有肉味,紅酒燒汁感覺到經過時間煮成,有好香紅酒味,牛扒配埋紅酒汁好味。女朋友叫嘅香煎比目魚配香檳玫瑰汁,買相好靚,伴碟係玫瑰花瓣,比目魚煎得

巨峰提子梳打和玫瑰鐵觀音青烏龍茶

粟米忌廉湯
粟米忌廉湯
美國安格斯肉眼配紅酒燒汁

女朋友叫嘅香煎比目魚配香檳玫瑰汁,買相好靚,伴碟係玫瑰花瓣,比目魚煎得很金黃,魚皮脆脆,魚肉很嫩,一樣都有好多薯菜,個醬汁就好特別,有淡淡玫瑰花味,甜甜地,好得意。
香煎比目魚配香檳玫瑰汁

飲品女朋友叫了花茶,餐廳用了好靚嘅茶壺和茶杯,玫瑰花味好濃,鐵觀音味則較淡,配合個咁靚茶壺,飲得特別怡神。
玫瑰鐵觀音青烏龍茶

我就揀了巨峰提子梳打,味道較甜,啱晒我口味。
巨峰提子梳打

依餐女朋友食得好開心因為佢好鐘意個環境,要下次再嚟,哈哈。
  • 香煎比目魚配香檳玫瑰
2018-04-29 43 views
這是一間吃環境多於吃食物的地方。門口的擺設已很吸引,似婚礼!內裏也非常吸引!三五知己談談天,確不錯!因有半價,我們選了兩個主菜,有送小杯餐湯!忌廉粟米湯,味一般,份量約有150ml, 兩口便飲完!櫻花蝦什箘意大利粉,外觀美麗,意粉煮得剛好,櫻花蝦拼白汁味道有些怪,而且份量少。牛扒叫了半成熟,外貌一看,原來是薄切牛扒,切到中間位置终於看到有嫩肉!有牛肉味,但肉質較硬鞋口!而配菜較多,都算新鲜!這裏食物味道一般,勝在環境幽美和有半價,如正價我便不會來光顧了!
這是一間吃環境多於吃食物的地方。

因有半價,我們選了兩個主菜,有送小杯餐湯!

忌廉粟米湯,味一般,份量約有150ml,
兩口便飲完!

2018-04-27
2018-04-24 46 views
朋友由加拿大回來,當然聚一聚,今次選了了一間女仔聚會勁岩的cafe,去到八點多有幾桌,一入去已經十分多玫瑰裝飾品勁吸睛,之後我地坐左四人桌,每人叫了一個意粉和飲品,慢慢傾下計,而且這裡有不少地方仲可以自拍添。每份意粉仲有濃郁南瓜湯。玫瑰櫻花蝦雜菌意粉,黎到櫻花蝦味十分香佈滿在意粉上,而且份量也不少,醬汁味道剛好又吾會太杰身而又掛在意粉上,櫻花蝦帶出更有海鮮風味而且這個意粉當初仲以為好油身,點知原來吾係喎,食到最尾意粉都吾會好油而吃不下,吾錯。阿根延紅蝦青醬意粉,紅蝦十分大隻而且煎得十分香口,肉質夠爽,意粉口感一流吾會太淋身配上青醬十分清新。飲品方面,港式和特色飲品都有,今次朋友叫了檸茶而我就叫了玫瑰原粒荔枝紅茶,沒想到2隻杯都十分之精美,朋友勁鐘意,檸檬茶正常啦,但我杯的荔枝十分大粒而且吸晒紅茶香好味道,仲帶少少玫瑰香,吾好睇杯子靚靚其實都幾大杯。

每份意粉仲有濃郁南瓜湯。

2018-04-23 47 views
對於8成既女仔都應該好鐘意收花,而我就係淨低個2成。我唔鐘意男朋友送花我架,我覺得好哂錢架。但我好鐘意去互外睇靚花,視覺既享受。踏入呢間咖啡室,少女情懷即刻爆發。我都明花總帶有浪漫高貴典雅既感覺。餐廳佈置好靚,好多影相厄like位,天花上既雲、浪漫搖搖鞦韆、雀籠包箱。如果要lum女朋友,都係約會地方既一個好選擇。美國安格斯肉眼配紅酒燒汁$248情侶約會,据扒走唔甩啦呢個牛扒已經配左一啲薯菜有翠玉瓜、沙律菜、薯角要7成熟,熟左dd,但都還可以肉質仍然夠軟稔,醬汁都好襯,最鐘意塊扒帶少少肥膏,油香倍增!阿根廷紅蝦青醬意粉$146成個意粉上菜嘅時候已經係青色,就知佢落左好多Pesto Sauce,個味有幾濃。而且加左紅椒絲增添口感同甜味!擺碟好靚嘅,一睇就見到蝦聳立,而且碟邊仲有玫瑰花瓣碎,好有田園氣息。西班牙紅蝦好大隻,食落去仲有少少膏咁,好鮮啖啖肉。玫瑰咖啡玫瑰牛奶就算係嘢飲,用嚟裝嘅杯都係好靚。裝住咖啡個杯好似去咗一個粉紅色馬戲團,牛奶杯就好似係皇室用嘅感覺。兩杯都有淡淡的玫瑰味唔會喧賓奪主,恰到好處。其實大廚好有心思,可能就係要為配合成間餐廳嘅少女風,就連湯都係粉紅色。呢個湯就係紫薯

美國安格斯肉眼配紅酒燒汁$248
情侶約會,据扒走唔甩啦

呢個牛扒已經配左一啲薯菜
有翠玉瓜、沙律菜、薯角

要7成熟,熟左dd,但都還可以
肉質仍然夠軟稔,醬汁都好襯,
最鐘意塊扒帶少少肥膏,油香倍增!

阿根廷紅蝦青醬意粉$146

玫瑰咖啡

玫瑰牛奶

其實大廚好有心思,可能就係要為配合成間餐廳嘅少女風,就連湯都係粉紅色。呢個湯就係紫薯湯,都係好creamy好特別!

就算真係鍾意定唔鍾意收真花,我相信所有女仔嚟到呢一間花主題嘅咖啡室,一定會俾佢迷到。
2018-04-21
$257 (Lunch)
香港的地租越來越貴,所以,近年出現了大量的樓上CAFE,而要在眾多間咖啡店中突圍而出,就必須花點心思。這天,我與好友就來到以花花世界為主題的樓上CAFE吃午飯,說實,這間餐廳的裝修佈置挺有特色。這裏到處都是「打卡位」,玫瑰牆身、遷秋及鳥籠座位。假日吃飯,就是要忘記所有,那就不看價錢,盡情地吃吧。忌廉粟米湯忌廉粟米湯以粉藍色的小茶杯裝著送上,感覺非常優雅,而忌廉粟米湯的湯質極度細滑,帶有濃郁的奶香/淡奶味道,配合甜甜的粟米香,超讚。美國安格斯肉眼配紅酒燒汁肉眼扒不算厚身,但看起來非常大塊,我們點了七成熟,肉眼扒入口挺嫰滑,帶有微微的焦香,肉汁亦非常豐富,配上紅酒燒汁,份外惹味。香煎比目魚配香檳玫瑰汁比目魚的外層煎得非常香口,入口有點像吃炸魚皮一樣,而比目魚口感滑溜溜,但魚味並不強烈,而個人非常喜歡它們的香檳玫瑰汁,味道甜甜的,玫瑰味道濃郁,蘸上後可令比目魚的鮮味大增。既然餐廳是以玫瑰花為主題,當然是點一些與玫瑰有關的飲品。玫瑰朱古力這杯飲品的賣相挺別緻,朱古力上放了玫瑰花瓣碎,入口時玫瑰花香味極度濃郁,幾乎把朱古力味搶過了,雖然如此,個人還是覺得這杯飲品非常好喝。

這裏到處都是「打卡位」,玫瑰牆身、遷秋及鳥籠座位。

假日吃飯,就是要忘記所有,那就不看價錢,盡情地吃吧。

忌廉粟米湯

香煎比目魚配香檳玫瑰汁

既然餐廳是以玫瑰花為主題,當然是點一些與玫瑰有關的飲品。

玫瑰朱古力

2018-04-15
$300 (Lunch)
2018-04-22 55 views
今日同朋友去咗一間好有特色嘅餐廳就係以花為主題入到去好似個婚禮場地好適合情侶同埋好姊妹去影吓相傾吓心事特色嘅座位一早已經俾人book咗😵原來係要預訂架!餐牌都有二人餐同主食可以揀部份餸菜都會有玫瑰花做食材非常配合餐廳嘅主題☝🏻☝🏻☝🏻紫薯餐湯第一次飲,都好有紫薯味,加埋忌廉就好滑冇諗過紫薯做湯都幾好味如果熱啲就更加好😜同埋我喎朋友最欣賞係啲餐具真係好elegant !食落都會開心啲😂☝🏻☝🏻☝🏻香煎比目魚配玫瑰香檳汁比目魚嘅皮煎得好香同埋比目魚嘅肉質都軟硬適中👏🏻👏🏻👏🏻我最怕就係太過軟林林另外玫瑰香檳汁甜甜地亦都有花香味我覺得個配搭都好清新👍🏻☝🏻☝🏻☝🏻松露帶子雜菌意大利飯帶子都煎得好香,如果再多1-2粒就正黑松露飯亦都好香!整體非常滿意!☝🏻☝🏻☝🏻玫瑰元粒荔枝紅茶☝🏻☝🏻☝🏻玫瑰鮮奶伯爵茶依家餐廳嘅茶好有特色最緊要係唔甜茶香同埋買相都一百分!總括:環境舒服,好適合好姊妹嘆下😜
今日同朋友去咗一間好有特色嘅餐廳
就係以花為主題
入到去好似個婚禮場地
好適合情侶同埋好姊妹去影吓相傾吓心事
特色嘅座位一早已經俾人book咗😵
原來係要預訂架!

餐牌都有二人餐同主食可以揀
部份餸菜都會有玫瑰花做食材
非常配合餐廳嘅主題

☝🏻☝🏻☝🏻紫薯餐湯
第一次飲,都好有紫薯味,加埋忌廉就好滑
冇諗過紫薯做湯都幾好味

另外玫瑰香檳汁甜甜地亦都有花香味
我覺得個配搭都好清新👍🏻

☝🏻☝🏻☝🏻松露帶子雜菌意大利飯
帶子都煎得好香,如果再多1-2粒就正
黑松露飯亦都好香!整體非常滿意!

☝🏻☝🏻☝🏻玫瑰元粒荔枝紅茶
☝🏻☝🏻☝🏻玫瑰鮮奶伯爵茶
依家餐廳嘅茶好有特色
最緊要係唔甜
茶香同埋買相都一百分!

總括:環境舒服,好適合好姊妹嘆下😜
2018-04-20
  • 比目魚,飲品
2018-04-22 42 views
這間花花世界真的很適合情侶一齊用餐。只係環境上來說,舒服,安靜。waiter 服務態度亦很好,也很適合一邊用餐一邊聊天,不會有人催你走😊😊。 另外,碗碟方面都很精緻,很漂亮👍🏻 說明老闆在上至餐廳環境下至餐具等細節上都放了很多心機。👍🏻👍🏻👍🏻先講講,阿根廷虎蝦青醬意粉。意粉硬度岩岩好,仲有足夠青椒配料,虎蝦都算中隻,但如果多幾隻會好好多。😋😋😋松露帶子雜菌意大利飯。 帶子大大隻,意大利飯吾會好硬,硬度都岩岩好,飯汁又吾會汁得滯。😋😋😋😋另外, 抹茶朱古力,意想不到既好夾,聞落去淡淡既抹茶味,飲落去濃濃既朱古力。加上上面鋪左靚靚既玫瑰花,飲得又睇得😋😋😋香煎比目魚配香檳玫瑰汁, 比目魚煎得很香,加埋玫瑰汁,新的配搭新感受。😂
2018-04-19
2018-04-21 423 views
常常看到網上有人打卡來這間花花世界,趁著朋友生日幾個女仔一齊黎試試。餐廳位於朗晴坊8樓,一進門口仿如置身童話裏的花花世界,鮮花圍滿了座位和餐廳的每個角落,女生們黎影相打卡一流餐牌選擇也不少呢,前菜、小食、主菜、甜品都有齊,還有很多特色飲品,發現餐廳很喜歡以玫瑰入饌呢🌹!同朋友們每人叫了一個主菜和小食share來吃,分別有以下食物:先黎既係餐湯 : 紫薯忌廉湯第一次喝粉紫色的湯呢😂香滑濃郁的忌廉湯帶紫薯味,味道不錯松露帶子雜菌意大利飯一上枱便聞到香香的黑松露味,飯軟硬度適中,內裏有很多雜菌,還有濃郁的黑松露味和奶油味,很creamy呢!阿根廷虎蝦青醬意粉青醬配意粉其實很絕配,這個意粉炒得很香,但略嫌油膩左d阿根廷虎蝦肉質實淨,蝦味濃香煎比目魚扒配香檳玫瑰汁賣相吸引,比目魚份量適中,魚皮金黃香脆,魚肉肉質鮮嫩香檳玫瑰汁甜甜的,味道很特別吉列拼盤內裏有吉列蝦,魚手指,脆薯波,質素正常~ 份量多點會更開心飲品方面選左 : 抹茶朱古力重抹茶味,不太甜棉花糖朱古力味道不錯而且賣相很吸引呢最後係玫瑰鐵觀音青烏龍茶是清雅的茶味,帶玫瑰香很喜歡這裡的裝修和擺設🌷🌸🌺餐具和茶杯都很美是一間非常適合女生來聚

先黎既係餐湯 : 紫薯忌廉湯
第一次喝粉紫色的湯呢😂香滑濃郁的忌廉湯帶紫薯味,味道不錯

松露帶子雜菌意大利飯

阿根廷虎蝦青醬意粉
青醬配意粉其實很絕配,這個意粉炒得很香,但略嫌油膩左d
阿根廷虎蝦肉質實淨,蝦味濃

香煎比目魚扒配香檳玫瑰汁
賣相吸引,比目魚份量適中,魚皮金黃香脆,魚肉肉質鮮嫩
香檳玫瑰汁甜甜的,味道很特別

吉列拼盤
內裏有吉列蝦,魚手指,脆薯波,質素正常~ 份量多點會更開心

飲品方面選左 : 抹茶朱古力
重抹茶味,不太甜

棉花糖朱古力
味道不錯而且賣相很吸引呢

最後係玫瑰鐵觀音青烏龍茶
是清雅的茶味,帶玫瑰香

很喜歡這裡的裝修和擺設🌷🌸🌺餐具和茶杯都很美
是一間非常適合女生來聚會的餐廳呢