2012-05-31 93 views
星期日~~一家大細家庭樂~~晨早頭場當然去醫肚先LA!!!去左屋企附近酒店間中菜歎早茶,話就話早茶la...都成11點幾12點了!!!WAKKAKA好!先黎頭盤先 !接力人人飲茶一定叫的!鹹水角加左帶子更加香WO~~帶子又幾大粒~0岩曬我呢D無炸不歡的人!必食!My dad 唔夠飽~~整左籠叉燒包俾佢!!點知佢一個人真係食曬WO~佢話又香又鬆軟!!食下食下食曬成籠~!.....=.='''''''到Last item la.....wa!wa!呢個勁la!!!!!D海鮮放上原個椰青內煮~有D 似越南風味~不過又帶點中式味道。老媽子連椰肉都(挖)埋出黎食TIM AR~~正到無Y~!!!!總括呢間中菜D點心係水準之作!!我一定再encore!!!!
星期日~~一家大細家庭樂~~
晨早頭場當然去醫肚先LA!!!

好!先黎頭盤先 !
炸鮮奶球!!鬆化又開胃AR!!!
接力人人飲茶一定叫的!
蟹子燒賣皇!不過有少少乾左D~~尚算OK!!
令人驚喜!五香帶子鹹水角!
鮑汁叉燒包~~香而鬆!MY DAD 至愛

2012-05-27
炸鮮奶球!!鬆化又開胃AR!!!
令人驚喜!五香帶子鹹水角!
鮑汁叉燒包~~香而鬆!MY DAD 至愛
2012-05-12 74 views
母親節又到啦!係時候約埋家人吃餐飯氹一氹家中嘅師奶之餘,又可以有藉口一家人聚一聚嘞可惜今年哥哥超給忙碌呢!祗能飲茶,不能晚膳家姐提意去帝都間帝玉庭,喺冇人反对下就打咗去booking!準時1pm到達,但....準時都要等????咁駛乜早幾日打嚟留枱呀咪玩啦!!!家姐見我嘅情緒病想發作,即时解釋"booking咗之後,嚟到攞籌雖然要等,但可優先,而家好多地方都係咁啦!"原來如此!!! 入座了!入座了!點心紙放喺枱中間,張張唔同!食物嚟嘅速度都算怏,先係煎炸食品,再嚟嘅係點心....我祗知是什麼食物,不知紙上點寫,唯有憑感鱟去乱作名,各位:不好意思 爆灯墨魚餅~~咬落不太粉,重墨魚之餅!因墨魚好似係高膽固醇,故又名爆灯! 好粉蘿蔔糕~~咬落真係好粉囉!太多粉所以唔覺食到蘿蔔絲/味! 乾巴巴腐皮卷~~煎得太乾啦!卷內又少材料!揾笨!揾笨! 冷冰冰炒腸粉~~雖然味道唔錯,不會太咸,也不是過油,但凍嘅oh my god!幸好侍應主動去弄熱!但願不是"叮一叮"吧.....回來後的炒腸粉,簡直係good!good!good呀!
穩陣点心
乾巴巴腐皮卷
好粉蘿蔔糕
爆灯墨魚餅
母親節又到啦!係時候約埋家人吃餐飯
氹一氹家中嘅師奶之餘,又可以有藉口一家人聚一聚嘞
可惜今年哥哥超給忙碌呢!祗能飲茶,不能晚膳

乾巴巴腐皮卷~~煎得太乾啦!卷內又少材料!揾笨!揾笨!
冷冰冰炒腸粉~~雖然味道唔錯,不會太咸,也不是過油,但凍嘅
揾笨炸雲吞~~大大塊嘅雲吞皮,炸至金黄色兼非常香口,但包住嘅材料太少了!
好"孫"雲吞醬汁~~醬汁內的材料豐富,有蝦有尤魚等等,但酸咗少少,唔係酸酸甜甜嘅咩?
爆瘡長春卷~~春卷裡面隻蝦都幾鮮,值得試!
穩陣点心~~豆苗餃,蝦餃~蝦鮮,皮簿,"正"!
排骨~肥少少囉!
准山雞札~雞札內除了雞,芋頭及冬菇外,特別之處有叉燒!但是到碟底嘅油已不想吃了...

燒賣~~賣相不佳,所以冇食!可能我見識少呱!見到有片似冬姑嘅物体放喺燒賣面喎!即時食慾下降....点睇都唔似飽魚啦!
漏單之作............
翻叮燒腩仔~~肥膏出油中,皮又唔翠,
Other Info. : 侍應服務算係咁,但漏單情況希望能改善,因隔離枱也漏了三碟食物呀!
2012-05-06
Waiting Time
25 Minutes (Dine In)
Mother's Day
  • 蝦餃
  • 豆苗餃
  • 炒腸粉
2012-04-13 72 views
難得唔使返工 囝囝又放緊假 一於帶成家人去酒店飲茶食好d 落單叫左d大路點心之外,見位部長好誠意咁推介,就叫埋鳳眼餃同流沙奶黃包,點知有驚喜!鳳眼餃賣相幾特別 似係改良版gei蝦餃 但食落同一般普通酒樓gei出品有好大分別! 味道主打鮮甜,冇腥味又唔油,食得出材料都好新鮮。入面除左有足料gei蝦之外,上面仲有帶子粒同蝦籽,加上一小片香茜,整體配合好鮮味清甜,好睇又好食流沙奶黃包外表普通 食落又係比普通出品高一個層次平時食gei流沙包因為加左流沙反而偏鹹同膩口,但呢度gei流沙包唔油之餘,流沙gei味道亦較清淡,好配合鮮甜gei奶黃,值得一試!其他點心水準都幾高,由落單起等左十分鐘左右至到,應該係即叫即蒸,服務方面都好週到,好有酒店風範。價錢方面3位埋單近3百蚊,平均先一人一百蚊左右,相比係普通酒樓叫豐富d都要呢個價錢了,今餐感覺超值又滿足! 誠意推介俾大家!
難得唔使返工 囝囝又放緊假 一於帶成家人去酒店飲茶食好d

流沙奶黃包

外表普通 食落又係比普通出品高一個層次

2012-04-12
Waiting Time
10 Minutes (Dine In)
$100 (Lunch)
鳳眼餃
  • 鳳眼餃,流沙奶黃包
2012-04-09 58 views
當日因要掃墓關係到沙田同親友食飯,本身相約係新城市利苑因為近怎知道不見了我哋嘅訂枱資料氣憤下就到附近的帝都酒店內的中菜廳食飯,本以為所有食點心嘅地方都要等餐飽先有得食,想不到不需要等就有枱仲要靠窗邊(因為本人未嚟過)入面有個花園仔感覺幾優雅此乃一賣點雖然地方不大但環境尚算幾好。好喇入正题我哋一行8個叫咗十多個點心兩個炒粉麵到!本以為點心周圍都差無幾啦居然比我想像中還要好印象最深刻嘅莫過於個蒸排骨:肉質鲜嫩得嚟又唔係唔熟個種(正);燒賣:粒餃上面竟然有鮑魚片係上面(都幾重本)。其他的味道也不差跟住有個部長嘅物體走嚟介紹個乜鬼荷葉飯因為大家都肚餓就隨便啦,個飯本身無乜特別都係個荷葉包住啲飯點知嗰種好味佢入面夠料加埋夠哂熱真係好好味!後來仲加多個㖭埋單還以為酒店會好貴都只不過係一舊水一個;睇嚟下次掃墓食飯有個新地方喇!

2012-03-29
$100 (Lunch)
Anniversary
  • 蒸排骨,荷葉飯
2012-04-07 59 views
是晩一行四人到帝玉庭食晚飯。一到餐廳感覺良好,侍應親切有善。環境舒適。當我地商量緊食咩既時候,部長主動向我地介紹幾道菜式1,醉翁蝦2,杏汁白肺湯3,鎮店之寶鵝片。另外仲介紹左幾樣本月推介食品。我地就點左頭3樣再加一道片皮鴨。部長全程態度良好,主動講解做法。醉翁蝦酒味十足,杏汁白肺味道岩岩好,鵝片極力推介。正!等候菜式時間唔算太耐
2012-04-01
Dining Offer
Credit Card Offers
  • 醉翁蝦
(Non-member)
星期日媽咪係帝都酒店中菜廳安排了一圍六位的『無腸公子配八珍之首套餐』跟表姐食飯餞行,睇到套餐既名就估究竟這是甚麼套餐呢? 經過大家一輪討論後就開估,原來『無腸公子』是蟹,『八珍之首』是鮑魚,知道有睡蟹、鮑魚食之後,簡直精神為之一振!!”蠔皇天白花菇扣原隻鮑魚”剛上枱時,就覺得好有氣勢!! 擺設頗精緻細心,每隻鮑魚放在湯匙上,方便大家拿取食用,而且大家食了多少隻鮑魚都一目了然!! 鮑魚質地爽口粘牙,味道炆得很入味,但每人限食兩隻鮑魚實在太少了,好想一吃再吃!! 而花菇每粒size也非常大粒,咬落口感彈牙,同樣炆得菌味香濃,絕對是上品佳餚。最驚喜的是有一位中菜廚師走到我們桌前閒談了幾句,例如詢問菜式是否適合我們口味、有甚麼地方需要改善、也有介紹菜式的煮法等等,感受到廚師的細心及認真,以及照顧到每一位客人既需求,能食到大師級水準的晚宴,實在難得!!之後端上的是”百花炸釀阿拉斯加長腳蟹拑”,每顆蟹拑肉厚彈牙,再醺上些紅醋一起吃更加惹味!! 之前食過一些蟹拑,咬落較厚身,相信是粘上大量麵粉才拿去炸,所以真正吃到的新鮮蟹肉不多。相反,今次這些蟹拑啖啖肥美爽嫩,食得出大部份蟹肉都是鮮味十足,值得推
蠔皇天白花菇扣原隻鮑魚
百花炸釀阿拉斯加長腳蟹拑
之後端上的是”百花炸釀阿拉斯加長腳蟹拑”,每顆蟹拑肉厚彈牙,再醺上些紅醋一起吃更加惹味!! 之前食過一些蟹拑,咬落較厚身,相信是粘上大量麵粉才拿去炸,所以真正吃到的新鮮蟹肉不多。相反,今次這些蟹拑啖啖肥美爽嫩,食得出大部份蟹肉都是鮮味十足,值得推介!!
珍寶蟹肉金湯翅
同時”珍寶蟹肉金湯翅”也端到枱上,看到一大盤翅放在面前,即想到以$1980價錢便可以食到如此足兩大掛翅,的確非常划算,只算這盤金湯翅已值回票價!! 分發完每人一碗金湯翅後,極速試下味道如何,大家的評語只有一個字: 讚
!! 翅針粗壯彈牙,翅湯味道鹹甘,湯跟翅配搭一起非常美味!
奶黃及紅豆水晶飽
其實除了剛才提及那3款矜貴的主打菜式外,還品嚐了焗法國睡蟹,蟹肉鮑絲柚子沙律、脆皮雞、海鮮焗飯等等,每一碟都份量十足,如果整個套餐來算每人大約$330就可以食如此許多珍饌百味,的確很難找到別的酒店級中菜廳有咁划算及真材實料的東西吃了。而甜品方面,值得推介是水晶鴛鴦包,第一眼就被精緻雕花的裝飾品吸引了,這是用紅蘿蔔雕成的一座塔,手工非常精緻,一邊吃甜品一邊欣賞這雕刻品,簡直賞心悅目,而水晶飽分別有奶黃及紅豆兩款口味,口感咬落煙韌,甜而不膩,味道清新甜美。

總括而言,我們全家人對於這個套餐都十分滿意及覺得好超值
,今次媽咪的確有好介紹。除了食物的質素、賣相、價錢外,最驚喜就是中菜廚師也會跟客人交流傾計,希望下次光臨時會再有意外驚喜帶給客人吧!
2011-11-06
$380 (Dinner)
蠔皇天白花菇扣原隻鮑魚
百花炸釀阿拉斯加長腳蟹拑
珍寶蟹肉金湯翅
奶黃及紅豆水晶飽
2011-06-26 203 views
As my dearest auntie had to leave hong kong for four months tomorrow,We booked this place to make our farewell and encore the wonderful toffee with deep fried sweet potato here.先上peanuts and hot tea, then they told us that the wonderful toffee with deep fried sweet potato是夜售罄, they even didn’t recommend any other desserts for us to換, but we lastly ordered the sweetened taro sticks and red bean paste sesame steam bun for sweetness.The first dish arrived our table was a plate of質地very軟腍的片片薄爽牛, the
The first dish arrived our table was a plate of質地very軟腍的片片薄爽牛, they
were a bit too cold that freeze my teeth, but the肉汁was successfully鎖起, and was
濃香enough of煙燻taste..
Second dish coming是半煎煮yellow flower fish with white turnip shred and chinese celery. It was a miracle dish which all ingredients such as dried mushroom, salty
soy bean…etc combined to give an excellent blend.
Then the third dish was帶子with lily bulb and清甜的瓜shred. Although we all hated
their method of pilling away all the 瓜skin, this was certainly a dish of消暑夏日佳餚!
We also ordered a bowl of plain congee
which was way too watery and a bowl of
white rice which tasted much better than the congee.
Haha, finally it came to dessert time~!
By the way to mention, we waited a really long time for this, they were super slow…
The first came dessert was crystal buns.
They望來漂亮,吃下來卻made all of us失望 because they just looked so much similar with those we ate in japan, but turned out, much much worse than that. 煙膩的皮was比較厚and 不易穿here,
但red bean餡料的份量was豐富enough. However, the skin口感was very important because if it was too厚like these, it became so difficult to be chewed and the 芝麻inside the buns lost the sesame香.
最後, 是sweetened taro sticks反沙芋條. Their 味道was just OK, because和我想像中有D分別, 炸香了的taro sticks were not at all oily, 一咬下去,糖片便鬆散脫下, 裡頭的芋頭夠熟, 口感粉腍, 沒有起渣but I could see the shreds of taro when I ate the stick. 即使已經very full, 還是把整碟dessert全部吃掉! 不過那white糖皮真的非常厚,
正反沙芋條
雖然sugar皮好脆, 入面taro好軟好好食, 但真係very extremely unhealthy~! As其實it was using plain white糖to 黐住芋頭炒,不覺油膩but真的好甜好甜…
2011-06-26
$450 (Dinner)
Anniversary
正反沙芋條
  • 半煎煮yellow flower fish with white turnip shred and chinese celery
2011-06-22 80 views
好彩及時醒起父親節,平時daddy最鍾意飲早茶,幾乎係每朝都去,見呢到d comment都幾好,所以就請daddy去帝玉庭試下飲早茶,大約十一點幾就去到,等了大約10分鐘就有位。睇到佢地張點心紙d名好有創意,例如用蒸籠整既點心,就叫做”蒸蒸彩彩”,腸粉類別的叫做”腸腸久久”,我地3個人點了大約10款點心,有幾款真的值得推介: 一啖咬落去,嘴裡充滿蘿蔔絲,外皮好薄鬆脆,蘿蔔絲爽口,大力推薦!!之前從未試過這款點心,賣相很精緻,好似一粒迷你南瓜,皮薄通透,餡料有鮮蝦4粒、南瓜蓉、一片片百合,味道搭配一起清新爽口,又係大力推薦!!「熱騰騰、好新鮮」,超好味的义燒飽!! 之前食過添xx的义燒飽,都覺得超好味,依度既都可以媲美添xx既,這裡的义燒飽同傳統有些不同,頭頂加上奶黃脆脆,,味道同樣好味!酥皮尚算鬆化,咬落去啖啖海鮮,有帶子、鮮蝦等,而且芝士味濃郁,味道不錯,只是略嫌有點兒乾身。豆沙餅內裡質地煙煙韌韌,外皮鬆化,餡料紅豆味濃,但又不會太甜。桂花糕外表晶瑩剔透,睇到內裡既桂花及紅豆,而且食落清涼冰甜,絕對是夏日消暑甜品。其實呢度父親節氣氛都幾好,有得係電視度同daddy留言,又有禮物收,都
好彩及時醒起父親節

睇到佢地張點心紙d名好有創意
千絲蘿蔔酥
鮮百合南瓜粿
墨西哥义燒飽
「熱騰騰、好新鮮」,超好味的义燒飽
芝士海鮮酥
酥皮尚算鬆化,咬落去啖啖海鮮
合桃豆沙餅
豆沙餅內裡質地煙煙韌韌,外皮鬆化,餡料紅豆味濃
,但又不會太甜。
桂花紅豆糕

其實呢度父親節氣氛都幾好,有得係電視度同daddy留言,又有禮物收,都過左一個非常充實既父親節!!

2011-06-19
Waiting Time
10 Minutes (Dine In)
$90 (Lunch)
Father's Day
千絲蘿蔔酥
鮮百合南瓜粿
墨西哥义燒飽
芝士海鮮酥
合桃豆沙餅
桂花紅豆糕
2011-04-25 42 views
由於至愛嘅利苑book唔到,誤打誤撞下揀左呢閒帝玉庭由book位到開茶都相當周到但見到點心紙都幾"拿利"由$30-$50,貴過利苑,不過點心種類勁多叫左蝦蛟,燒賣,叉燒腸d大路食品食物質素ok既...唯一d蝦唔夠正不過總括係沙田,除左利苑以外嘅飲茶選擇total9個點心盛惠$450唯一不足之處係點左嘅食物冇黎,吹左侍應生2次先話賣晒...以酒店嘅應有水準要扣分
由於至愛嘅利苑book唔到,誤打誤撞下揀左呢閒帝玉庭
由book位到開茶都相當周到

但見到點心紙都幾"拿利"

由$30-$50,貴過利苑,不過點心種類勁多

叫左蝦蛟,燒賣,叉燒腸d大路食品
食物質素ok既...唯一d蝦唔夠正
不過總括係沙田,除左利苑以外嘅飲茶選擇
total9個點心盛惠$450

2011-04-24
$150 (Tea)
2011-04-13 57 views
前陣子為帝都酒店的City Art Restaurant 撰寫了一篇semi-buffet lunch的食評,承蒙酒店的Food and Beverage Department賞識,給我一個機會以神秘顧客身份帶著家人免費享用一頓酒店中菜廳的晚飯,同時也讓停辨了好一陣子的家庭聚得以復辨.中菜廳入口在地下level one,level 2另有與City Art Restaurant分出的範圍.甫坐下,侍者便上來為我們鋪餐巾和開茶.地方不大,環境不俗,桌子之間距離夠,獨是洗手間瑟縮一角,又欠足夠指示,有點不便.這裡午市除了點心還會有商務套餐供應,晚市則有小菜,套餐和點心等多種選擇.細看菜單之下,原來還有不少潮州菜式,便決定隨意散點.四喜拼盤($148),任選四款菜單上列出的滷水食物.滷水鵝片,切得夠薄,肥瘦相間,肉質油嫩,不比阿鴻小吃的差.滷水豆腐,外皮滷的剛好,不會乾皺得厲害,色澤也未會太深,滷水香味足,中間白色的豆腐保持軟滑.墨魚,白色的薄片,爽口,沾著滷水吃很快便給清光了.滷水豬大腸,夠肥美而肥羔又未會喧賓奪主,入口豐腴而好嚼,味道比一般吃到的新鮮.黑松露鮮奶蛋白炒燕窩($188),很
黑松露鮮奶蛋白炒燕窩($188),很精緻的擺設,以一塊脆片盛著,再放在有南瓜,莓醬和青色糖膠裝飾的碟子上.鮮奶蛋白炒得滑,有點像賽螃蟹,味道清,不油膩.除了面有不少燕窩,底也有些鮮甜蟹肉,結合了數種口感.黑松露切了粒,香氣沁出,為菜色添了一分惹味,是挺成功的一道Fusion菜.脆片雖變淋了,但食味仍不錯,很不浪費的妹妹把它連同果醬和糖膠都清得一乾二淨.黑松露和燕窩都是貴格食材,這樣的價錢同時吃到兩樣也算值.
蠔皇原隻五頭澳洲鮑魚扣鵝掌($168),伴著兩棵翠綠芥菜膽,很整齊的端上.蠔皇汁色澤偏橙,味道較甜.鮑魚彈牙好咬口,煮的火喉和時間拿捏得準.鵝掌下截去了骨,方便以刀叉進食.鵝掌的皮算爽,但上截趾位卻有點黏骨難咬,處理得不夠好.芥菜膽煮得夠淋,不會有硬得咬不開的窘態.
薑汁芥蘭,不是在菜單上選的,所以也不知實價.深綠色芥蘭蠻大棵,每根都沾著薑汁.炒得香而碟子卻沒油光泛濫.菜的軟硬度適中,又沒渣.薑味來得較柔和,不是太強烈,老少咸宜.蒜味倒是挺突出,整碟香噴噴.
蒜蓉班片蒸河粉($128),侍應為我們分了才上檯.蒜香迫人,一顆顆蒜粒包在班片上,班片新鮮不腥,肉實淨,再滑一點的話就更佳了.幼河粉吸了蒜香和鮮魚汁,十分惹味,入口滑溜而未變淋變糊,吃掉一整碗也未覺不膩滯,比想像中的好吃.
吃到此時,才發現
松子瑤柱紅米炒飯($98)遲遲未有上來,追問之下,原來入單時漏了,經理和另一名員工立刻道歉,並保證十分鐘之內可預備好.等了沒多久,飯就上來了.五顏六色的煞是好看,紅白米相間的炒飯,中間有綠色的菜莖片,瑤柱碎和蛋白,面放了黃啡的松子和紫黑提子乾.材料口感有脆,有煙韌,有軟有爽,變化多端.炒飯味道清,除了材料本身的味道,只下了點鹽調味.米又炒得乾身不油,比翡翠拉麵小籠包相類似的瑤柱金勾五穀炒飯好吃多了,最後又是整碟清光.
雖然都吃飽了,但當然不能放過甜品時間!!翻翻菜單,三款拔絲都很吸引,下不了決定,最後依經理推介,要了
拔絲香蕉($60).外皮硬脆不油,比較厚身.中間的香蕉頗甜,熱辣辣半融的好吃.但趁熱食會較佳,因放涼了外皮會愈硬.上面鋪的糖絲幼如髮絲,入口化開,甚是有趣.
福果芋泥($28),被福果二字吸引而叫,原來指的是白果.一層芋泥在底,上面放了數顆白果,再加上一層糖水.芋泥芋味濃且甜得很,口感軟綿.相比之下,稠身的糖水反而不太甜.素味淡的白果則主要在口感方面發揮作用,在柔軟中添了分實淨.整體來說食味不錯.
原個杏汁燉木瓜($52),送上來侍應才為我們打開木瓜,橙色的木瓜中注滿了熱氣蒸騰的白色杏汁.用銀匙挖下木瓜肉,伴著帶杏味而不腥臭的杏汁吃,很是配合.杏汁本身微甜,加上木瓜天然的甜味,甜得剛好.木瓜也選得好,沒平常吃到的苦澀味,可說是是晚最棒的甜食.另有加了燕窩的杏汁燉木瓜,索價$198,要是很想要吃燕窩的可以考慮一下.
花膠燉鮮奶($68),全晚唯一一道令人失望的食物.本以為是固體的燉奶,竟料端上來的竟是一碗飄浮著一塊花膠的熱鮮奶.喝一口,果真是毫無調味的熱鮮奶.牛乳味突出,可是無味的花膠便淪為加價之貨,除了令菜式升值,毫無作用.宜把花膠切絲,混在加了糖的燉奶中.不然就不該把它放進甜品之列,名不乎實.

鄰桌的外國客人點了一桌子的點心,果然中菜廳在酒店云云餐廳中還是對外國遊客最有吸引力的.但員工似乎需要在與外國客人溝通上下多點工夫,鄰桌就在收碟時上演了一幕因言語不通而要同桌中國客人作翻譯的尷尬場面.參考實價,以酒店級數來說不算很貴,最便宜的糖水綠豆清心丸也不過$25.服務挺好的,除了有點擺烏龍的漏了單和把鄰桌的菜送錯到我們桌之外,員工的服務態度都甚佳,有侍應還跟熟客聊天.平日晚上,入坐率也有七成,相信已是信心保證,有機會也會再來的.
2011-04-06
  • 拔絲香蕉
  • 蒜蓉班片蒸河粉
  • 松子瑤柱紅米炒飯
2011-03-08 55 views
婆婆生日,總想一家人開開心心及吃得豪一點,所以我便精心挑選屋企附近既帝玉庭飽嚐一餐鮑參翅肚宴 ,所以總共點了2個套餐,一是魚翅、鮑魚、燕窩套餐,以及魚翅大蝦套餐,酒店級水準的佳餚,當然沒有令婆婆及媽咪失望!! 幸好今次醒目,預早打電話book定位,不用令婆婆及媽咪久等 讚!! 很足料,翅針粗+彈牙,吃完後整個嘴有點黏立立,應該很重骨膠原,好補呀!!!! 媽咪勁like這道菜,我個人則較喜愛甜味燕窩,而這個紅燒燕窩都很香口,味道很夾 鮑角很爽口彈牙,一點都不難咬;而千層腐皮,非常有口感,啖啖腐皮,層次豐富~~~推介 鵝掌很入味及厚肉,好好味!!!! 鮑片”林”左d, 都係鮑角好食d, 彈牙很多 初時食到有蛋黃味,以為是”yam”過蛋黃煎一煎,原來食落係蝦膏,正~~~ 但是甘筍汁的味道就不太出,蝦膏味反而更重;旁邊的米通很爽脆,一點也沒有黏牙 很健康的炒飯,香口而不油膩,啖啖紅糙米 + 片片菜心莖,婆婆最喜愛食,她話回家要試下跟著這些配料炒飯;值得一讚是提子乾這配料,跟這炒飯混在一起的味道,很fresh + yummy!! “話梅粉 + 生果" ,百試不厭,酸酸甜甜,話咁快食晒!! 哈
翅粗 + 彈牙~
紅燒燕窩
蠔皇鮑角扣素千層
富貴鮑扣玉掌
甘筍汁焗大蝦
松子瑤柱紅米炒飯
鮮果拼盤
“話梅粉 + 生果" ,百試不厭,酸酸甜甜,話咁快食晒!! 哈哈

另外,食飯時留意到出面有個outdoor既地方,陽光普照,環境清幽,下次同婆婆過來飲早茶試下坐出面先~~~
戶外位置
2011-03-07
$244 (Lunch)
Birthday
戶外位置
翅粗 + 彈牙~
紅燒燕窩
蠔皇鮑角扣素千層
富貴鮑扣玉掌
甘筍汁焗大蝦
松子瑤柱紅米炒飯
鮮果拼盤
2011-03-01 49 views
服務質素:門口知客:星期日的輪候時間約20分鐘,都可以接受,但過份的是門口個知客見到啲熟客竟然唔使佢哋排隊就俾枱佢哋,對正在輪候的客人非常不公平!侍應:值得一讚!非常友善,態度殷勤食物質素:明爐燒鴨_____皮唔脆唔香口肥膏多過肉,鴨肉有酥味,碟中多油,差不多浸住哂d鴨,差勁之作叉燒餐飽_____肉汁豐富,略甜。牛肉球______肉質唔夠彈性,味道尚可。金針雲耳蒸雞___肉質鮮嫩味道佳。芋角_______皮脆但味道不佳,餡料與芋茸味道未能互相配合。潮州粉果_____皮薄餡靚之作,值得一試!蛋白蛋撻仔____蛋白太甜太乾,完全沒有嫩滑感!!酥皮唔單只唔熱唔脆,仲有油"憶"味!!超級離譜之作!!!
服務質素:

門口知客:
對正在輪候的客人非常不公平!
侍應:
值得一讚!非常友善,態度殷勤

食物質素:

叉燒餐飽_____肉汁豐富,略甜。
牛肉球______肉質唔夠彈性,味道尚可。
金針雲耳蒸雞___肉質鮮嫩味道佳。

潮州粉果_____皮薄餡靚之作,值得一試!

2011-02-27
Waiting Time
20 Minutes (Dine In)
$80 (Lunch)
2010-12-29 47 views
今日放假同朋友去沙田行街街, 行過見到帝玉庭裝修好靚, 見佢地menu有個商務套餐都幾好呀! 就入去試下丫!滷水拼盤: 有豆腐、大腸、滷蛋同滷肉, 好入味!點心: 蝦餃, 大大隻蝦又夠爽, 皮又夠薄 粉果, 足料又好味 咸水果炸起脆口又唔油湯羹: 海鮮豆腐粟米羹, 飲落去好淡口, 不過飲落好多料, 有蝦、粟米同細細粒豆腐, 應該係中場清淡少少…令我地飲出羹既鮮味斑片: 冇骨啖啖肉, 魚又好滑方魚炒玉蘭: 芥蘭好新鮮, 方魚炒到好香口素飯: 粒粒飯都炒到入哂味又唔係黐住哂, 睇得到師傅既功架總括: 我好滿意環境, 食物水準同服務質素, 員工親切有禮, 值得推介!

滷水拼盤: 有豆腐、大腸、滷蛋同滷肉, 好入味!

點心: 蝦餃, 大大隻蝦又夠爽, 皮又夠薄

粉果, 足料又好味

咸水果炸起脆口又唔油

斑片: 冇骨啖啖肉, 魚又好滑

方魚炒玉蘭: 芥蘭好新鮮, 方魚炒到好香口

素飯: 粒粒飯都炒到入哂味又唔係黐住哂, 睇得到師傅既功架

2010-12-28
$140 (Lunch)
2010-10-21 36 views
媽子同阿姨佢地入沙田,發覺冇咩野食,咁,佢地就用一個最簡單既方法:去附近酒店既中菜廳。突然間收到電話問我去唔去,下,食潮州野Ga Bor.......不過試下新野都係好既,便前往了。一見到成座小山既鹵水拼盤,見係暖既食左少少,咦,太多油啦。之後既泰式砂煲翅,其實同其他地方最大既唔同既地方就係多左D芽菜同有蝦、帶子等海鮮,唔辣既,蝦係爽同彈牙,不過翅嘛......算啦,推行環保嘛@@"個蝦子海參基本上得個量,海參係完全唔入味既。至於呢兩個小菜:西芹豉油皇班球(我覺得佢用蒸魚豉油黎炸,好蒸魚既味道)同用左酒迫左醋酸出去,剩返醋香,都好下飯既鎮江排骨都好食=)之後既欖菜肉碎蒸蔬我就冇咩興趣,只覺得芥蘭幾新鮮,都係靚既部分。鮑魚絲稻亭麵上桌時,我呆左一呆:烏冬?鮑魚我就唔覺,不過見到勝瓜同幾濃既汁,自己都食左一碗。最後既杏仁茶,飲得出係自己磨同埋南杏落得重,唔算太甜,不過就欠左北杏既香......之後既星期,阿姨話又再Encore,我覺得九百幾蚊五個人食似乎唔多抵,都係算啦.......

一見到成座小山既鹵水拼盤,見係暖既食左少少,咦,太多油啦。

個蝦子海參基本上得個量,海參係完全唔入味既。

鮑魚絲稻亭麵上桌時,我呆左一呆:烏冬?
鮑魚我就唔覺,不過見到勝瓜同幾濃既汁,自己都食左一碗。

最後既杏仁茶,飲得出係自己磨同埋南杏落得重,唔算太甜,
不過就欠左北杏既香......

2010-10-04 36 views
想同幾個朋友放工去嘆下, 見到帝玉庭有夜茶飲, 見平時假期多人排隊攞位, 心諗可以一試啩! 同d frds夜晚嘆茶都係第一次!我地四個人叫左: 蝦餃 – d蝦好新鮮,爽口, 皮薄!鮑魚燒賣皇 – 勁多蟹子, 食落口鮑魚同蟹子都好掂春卷 – 脆口, 唔油膩, 感覺上唔係好熱氣蘿蔔糕 – 煎得剛剛好, 好香口皮蛋魚片粥 – 好多料, 第一次食潮州粥雞包仔 – 我冇食,不過d frd話好味蜜汁叉燒飯 – 係我最欣賞既, 叉燒半肥瘦, 蜜汁味重, 食到唔停得口, 送飯….正!白灼菜心 ^_^呢度人手唔算多,不過一舉手就會好快有伙計招呼! 環境好舒服, 唔逼迫又有落地玻璃睇! 七點鐘個天仲未黑, 有園景睇! 點心唔洗等好耐就有得食, 熱辣辣咁上哂! 最細心既係, 我見佢地用一個座熱茶壺既東西去座熱d茶, 名副其實係 “水滾茶靚”, 睇得出佢地真係有心思!埋單都唔洗$200,晚市原來有八折架!! 值得推介!

我地四個人叫左:

蝦餃 – d蝦好新鮮,爽口, 皮薄!
鮑魚燒賣皇 – 勁多蟹子, 食落口鮑魚同蟹子都好掂
春卷 – 脆口, 唔油膩, 感覺上唔係好熱氣
蘿蔔糕 – 煎得剛剛好, 好香口
皮蛋魚片粥 – 好多料, 第一次食潮州粥
雞包仔 – 我冇食,不過d frd話好味
白灼菜心 ^_^

埋單都唔洗$200,晚市原來有八折架!! 值得推介!
2010-10-04
  • 蜜汁叉燒飯