2022-09-16 52 views
一行三人嚟到元朗國,毫無頭緒,唔知去邊度食,但係又想食扒,梗係search OpenRice搵啦。呢間餐廳好評好多,跟住個Google Maps行左10分鐘就到啦。我哋三個女仔又唔係太肚餓,就諗住叫個二人餐再加一個扒,二人餐我哋揀咗489嗰個套餐,有乳豬卷同埋烤春雞,個套餐仲寫住包餐湯同埋易食雪糕,都唔算貴可接受。因為其中一位朋友好鍾意食牛扒,再加多左一個美國Angus肉眼扒。我哋因為好鍾意影相想過擺盤好震撼,於是我哋就問經理可唔可以將肉眼扒同烤春雞同乳豬一齊放做一個拼盤,經理好好人,佢話我哋可以將伴菜分開另一碟俾你地,經理真係好細心,仲將伴菜分成3份,方便我哋食。乳豬卷係我未食過嘅口感,個皮燒得好脆,但係中間嘅肉係好鬆軟,加埋個香草燒汁食極都唔會好膩。經理話呢個係佢哋餐廳嘅signature,果然係冇介紹錯。至於烤春雞就更加有驚喜,烤春雞俾我想像之中大隻,皮薄肉質一啲都唔老好Juicy,同埋有一陣陣嘅香草味,唔會係太濃,但係又啱啱好。美國安格斯肉眼扒配嘅係黑椒汁同埋有少少辣嘅忌廉。黑椒汁冇冚過肉味,因為本身肉味好濃。牛扒叫咗7成,同我哋預期之中一樣,唔會太熟,亦都唔韌。啲油脂煎到好香
伴菜三份
乳豬卷拼烤春雞拚美國Angus肉眼扒
美國安格斯肉眼扒配嘅係黑椒汁同埋有少少辣嘅忌廉。黑椒汁冇冚過肉味,因為本身肉味好濃。牛扒叫咗7成,同我哋預期之中一樣,唔會太熟,亦都唔韌。啲油脂煎到好香,食埋都唔會覺得肥膩。如果鍾意食牛嘅話,強烈推介呢一款肉眼扒。
依度雖然位置唔係大街,但係如果你響元朗嘅話的確值得一試,佢唔係集團式經營,所以好多嘢都好人性化,經理嘅招呼同埋食品嘅質素真係值得一來。
2022-09-10
$350 (Dinner)
伴菜三份
乳豬卷拼烤春雞拚美國Angus肉眼扒
  • 香烤乳豬卷配鼠尾草燒汁
2022-09-15 54 views
好耐無同老公去撐枱腳,聽朋友講元朗朗景臺開左間酒吧餐廳"Sage"啲手工意粉和扒都不錯!所以今晚就出左去試下! 入到去餐廳,感覺舒適,因為地方大,空間感好夠!入門口就係酒吧位,跟住就望到個好大open kitchen,一目了然,地方也好乾淨👍😊今晚我哋叫左一個意粉和一個封門枊(+60元就可轉set). 當然唔少得冰凍啤酒啦😂😂蟹肉鹹蛋帶子意粉: 這個真係必食, 除了蟹肉多以外, 整個意粉充滿鹹蛋的味道,帶子好鮮甜! 最值得一讚是他們的手工意粉, 煙韌度剛剛好, 非常有咬勁,好食!牛扒叫左封門柳,牛肉味濃, 齒頰留香! 牛扒醬汁也配合得很好,值得一試!差點忘了推荐餐湯,今日是粟米湯,是用新鮮粟米打成並不是罐頭湯,好香甜👍👍👍食飽飽當然要加甜品, 因為轉餐所以有雪糕送, 他們自家製的gelato雪糕非常好味, 芒果熱情果雪糕香滑, 味道好balance,吃到芒果味又有淡淡的熱情果味! 還有焦糖雪糕, 目測很像冰冰, 但入口即溶, 口感幼滑,不會太甜,真係好好食!😋😋😋另外,佢哋服務好好,好有心機去介紹食品的特式,值得一讚!👍👍👍不錯餐廳,有下次!👍👍👍

不錯餐廳,有下次!👍👍👍
2022-09-15
$300 (Dinner)
2022-09-15 33 views
偷得浮生半日閑🌞餓底👭走去馬田路食好西😚這個街上有齊中日台西甜品……等可說是美食集中地👍餐廳在朗景台樓下簡約黑白色型格設計 感覺輕鬆舒適 主打自家製意粉 雪糕及多國菜式😚👭 order 兩個🔪🥩餐share 食午餐包是日餐湯 / 餐飽或沙律熱上 👍超多粟米蓉忌廉湯😋沙律也🥗大碟脆嫩🧀味#香烤熟成香料豬里脊第一次食熟成🐷🐷入口軟嫩 較多肉汁 配埋惹味醬汁正😋#美國USDA封門柳7oz厚切😍 外皮煎到焦香 肉質入口軟嫩柔軟肉味同油香👌 滿足到我嘅肉望🤭加配甜品@$15.00超抵#焦糖燉蛋~蛋味濃 香甜嫩滑😋#麵包布甸幾特別 布甸 奶油醬分開另上布甸入口脆脆又軟軟的 又唔錯喎😋餐飲美式咖啡 / 熱情果茶
偷得浮生半日閑🌞

布甸入口脆脆又軟軟的 又唔錯喎😋

餐飲
美式咖啡 / 熱情果茶

2022-09-15
早排留意到元朗呢間酒吧西餐廳 餐廳闊落開揚 黑色木系裝修幾有格調🤍主打自家炮製𝚏𝚞𝚜𝚒𝚘𝚗菜 質素很不錯(˙꒳ ˙ )—- ʕ•ﻌ•ʔฅ —-♡ 特色乳豬卷釀香草豬肉洋薏米招牌乳豬卷好厚身✨既有中式乳豬嘅脆皮 同時有西式調味嘅豬肉餡~肉質軟熟 隱約滲透香草香氣(´・ᴗ・ ` )洋薏米亦幾有咬口雖然乳豬保留左一層薄薄嘅肥膏 但唔會太油淋淋 反而加添層次感配上蘋果蓉同爽脆果肉🍎酸酸甜甜 好解膩♡ 蟹肉帶子鹹蛋黃自家製意大利麵𝐇𝐨𝐦𝐞𝐦𝐚𝐝𝐞 𝐩𝐚𝐬𝐭𝐚幼身爽口 同時帶點煙韌同蛋香 亦夠掛汁 果然不錯✨帶子偏薄身但幾彈牙 蟹肉份量相對多d 亦幾鮮甜雖然見到唔少鹹蛋黃碎 但味道唔算突出~鹹香味重返d就𝚐𝚘𝚘𝚍啦—- ʕ•ﻌ•ʔฅ —-整體用餐體驗不錯 員工幾友善😇仲有附送嘅自家手搓餐包都值得一讚 暖笠笠又夠香 內裡鬆軟見佢仲有好多𝘥𝘪𝘯𝘯𝘦𝘳 𝘴𝘦𝘵 下次可再訪啊!.♡ (◍•ᴗ•◍) ♡𝘍𝘰𝘭𝘭𝘰𝘸 𝘮𝘦 𝘩𝘦𝘳𝘦 ʕ•ᴥ•ʔ

主打自家炮製𝚏𝚞𝚜𝚒𝚘𝚗菜 質素很不錯(˙꒳ ˙ )

—- ʕ•ﻌ•ʔฅ —-
特色乳豬卷釀香草豬肉洋薏米

♡ 特色乳豬卷釀香草豬肉洋薏米
配上蘋果蓉同爽脆果肉🍎酸酸甜甜 好解膩

♡ 蟹肉帶子鹹蛋黃自家製意大利麵
帶子偏薄身但幾彈牙 蟹肉份量相對多d 亦幾鮮甜

—- ʕ•ﻌ•ʔฅ —-

見佢仲有好多𝘥𝘪𝘯𝘯𝘦𝘳 𝘴𝘦𝘵 下次可再訪啊!
♡ (◍•ᴗ•◍) ♡
𝘍𝘰𝘭𝘭𝘰𝘸 𝘮𝘦 𝘩𝘦𝘳𝘦 ʕ•ᴥ•ʔ
特色乳豬卷釀香草豬肉洋薏米
2022-09-14 33 views
前排同朋友慶生 專程去左元朗試新嘅多國菜餐廳餐廳好闊落,我地四人一小狗(餐廳係pet friendly的) 坐得好舒服食物質素估唔到相當有驚喜,自家製寬條麵非常出色,燒春雞嫩滑juicy,仲有個邪惡但超好味嘅千層薯仔! 我地叫左好多野食,但都清曬!Staff同我地傾計時有提及佢地不斷研究緊新菜式,希望令食客覺得有新意,真係好有誠意。餐廳雖然對市區住嘅我比較遠,但食物高質精緻令人還味,已經再約了朋友下次再來
前排同朋友慶生 專程去左元朗試新嘅多國菜餐廳

2022-08-21
$250 (Dinner)
Celebration
Birthday
  • 意式煙肉蕃茄醬羊芝士飲管意粉
2022-09-08 29 views
今日去元朗圖書館借書,經過新開的餐廳,決定和Mr.Sheldon入去一試.試一試set lunch,我要了自家製精選薄餅,冇牛不歡的Mr Sheldon 就要了美國USDA封門柳.點菜後先送上餐包,由店內師傅自家製造,鬆軟好味,加埋黑醋,味道夾得好好我要了特色餐湯,係雜菜蕃薯湯,質感幼滑,亦有番薯味,很特別.而Mr.Sheldon則點了精選沙律,分量適中,味道清新,不錯啊!今日的自家製pizza是番茄香草芝士豬肉pizza.餅底薄又脆,而芝士豬肉香草 亦很「入味」,帶給我驚喜~而Mr.Sheldon的封門柳 ,係一個超級大驚喜!一上枱已經香氣四溢,厚切但又唔「韌」,非常juicy 又有牛味,份量亦很足,一個大男人食完已經很飽了~飲品方面,我點了跟餐的Passion Fruit Tea,Mr Sheldon 則點了Beer.Passion Fruit Tea不太甜,有淡淡香茶味~Mr.Sheldon飲住啤酒炭牛柳,心情大好!最後,+$15就有甜品,當然一試~我哋點了焦糖燉蛋.最喜歡燉蛋上的焦糖薄身,甜甜的脆脆地,為今日lunch 畫上完美句號要讚一讚 店員非常細心,主動幫我哋換碟收餐具外

要讚一讚 店員非常細心,主動幫我哋換碟收餐具外~環境舒服,氣氛悠閒,整個氛圍都令我哋非常放鬆,好好享受了一頓午餐~
冇諗過百多元就食到高質西餐,下次要再來試意粉~
有中西合璧的乳豬卷❤︎︎o❤︎︎ 自家製意粉,又一家新開超有格調的特式西餐廳!̲!̲!環境餐廳門面超大,有很多落地玻璃,很有格調,裏面氣氛也不錯。餐牌食物款式都有特色,店員也會作簡單介紹。 餐包這裏的產品也是自家製的!口感軟熟又帶嚼勁。 特式乳豬卷釀香草豬肉洋薏米 $𝟙𝟠𝟠 乳豬卷有驚喜,以為會小小一件不夠飽,沒想到很厚一塊,乳豬皮燒至微焦好香脆,乳豬肉已經去骨,質感嫩滑,裏面釀了豬肉洋薏米,增加口感,伴蘋果酸辣醬和鼠尾草燒汁更開胃。 老虎蝦·牛油果·自家製墨魚汁扁寬意大利麵 $𝟙𝟠𝟠 自家製墨魚汁扁寬意大利麵要耐心等待喔♡︎ 老虎蝦處理很好,跟意大利麵一樣Q彈,墨魚汁不太稠。

餐廳門面超大,有很多落地玻璃,很有格調,裏面氣氛也不錯。

餐牌

食物款式都有特色,店員也會作簡單介紹。

餐包

這裏的產品也是自家製的!口感軟熟又帶嚼勁。

特式乳豬卷釀香草豬肉洋薏米 $𝟙𝟠𝟠

老虎蝦·牛油果·自家製墨魚汁扁寬意大利麵 $𝟙𝟠𝟠
今次係我屋企人帶我黎元朗呢度食因為話附近都有間幾高質既酒吧餐廳平時自己都幾鍾意食呢d西餐雖然對我遠左dd但係我自己都幾有興趣!入到去可能因為唔算好夜所以未話好多人但係入面環境真心一流而且好有風格Setting等等都係非常精緻未食之前都已經有個好印象啦٩(´ε` ٩و~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~♪ Sage二人套餐 $489 (9/10)今次就叫左呢個Sage二人套餐🍴非常適合我呢D食肉獸因為好多肉肉💕由燒春雞啦同埋佢地推薦既特色乳豬卷!Starter就會嚟咗兩個麵包🥯大家就可以點橄欖油同埋黑醋~可以凸出麵包既香味💕同埋都有兩份嘅蘑菇湯~蘑菇香味非常之濃不遜於高級餐廳既蘑菇湯!去到主食首先佢用一個大盤裝上好似好多高級嘅西餐廳咁樣有精心設計擺法首先係春雞啦食落唔會鞋而且皮煎得好香脆脆地配埋香料同埋洋蔥燒汁真係正其次最有期待的乳豬卷真係冇令我失望上咗菜之後有同我哋介紹乳豬卷係佢地招牌之一有混合蘋果酸辣醬同豬肉米而成再加上表面一陣非常焦香的脆乳豬皮食落真係好有特色得黎又非常獨特!而且我最欣賞嘅就係佢哋嘅配菜每一個都係精心為滿足客人嘅味蕾設計例如就係千層芝士焗薯同埋解膩既碎糖漬蜜桃去
今次係我屋企人帶我黎元朗呢度食
因為話附近都有間幾高質既酒吧餐廳
平時自己都幾鍾意食呢d西餐
雖然對我遠左dd但係我自己都幾有興趣!

入到去可能因為唔算好夜所以未話好多人
但係入面環境真心一流而且好有風格
Setting等等都係非常精緻
未食之前都已經有個好印象啦
٩(´ε` ٩و

~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~

♪ Sage二人套餐 $489 (9/10)

今次就叫左呢個Sage二人套餐🍴
非常適合我呢D食肉獸因為好多肉肉💕
由燒春雞啦同埋佢地推薦既特色乳豬卷!

Starter就會嚟咗兩個麵包🥯
大家就可以點橄欖油同埋黑醋~
可以凸出麵包既香味💕
同埋都有兩份嘅蘑菇湯~
蘑菇香味非常之濃不遜於高級餐廳既蘑菇湯!

去到主食首先佢用一個大盤裝上
好似好多高級嘅西餐廳咁樣有精心設計擺法
首先係春雞啦食落唔會鞋而且皮煎得好香
脆脆地配埋香料同埋洋蔥燒汁真係正

其次最有期待的乳豬卷真係冇令我失望
上咗菜之後有同我哋介紹乳豬卷係佢地招牌之一
有混合蘋果酸辣醬同豬肉米而成
再加上表面一陣非常焦香的脆乳豬皮
食落真係好有特色得黎又非常獨特!
而且我最欣賞嘅就係佢哋嘅配菜
每一個都係精心為滿足客人嘅味蕾設計
例如就係千層芝士焗薯同埋解膩既碎糖漬蜜桃

去到最後都有兩份小小嘅Gelato
個人認為甜左dd~不過味道上奶味都充足!
經過元朗劇院附近Happy friday搵間餐廳食飯旁邊有條住宅區"食街"不少高級餐廳coffee shop其中1間西餐 幾大間氣氛優雅 以全黑色風格見近近地 很快有位就入座 看看餐牌 午餐有8個選擇由美式 澳式的扒類以至意大利意粉pizza也有配有餐湯/沙律 都是$100水平 跟朋友點了牛扒和意粉比想像中有驚喜 既擺得精緻而味道更加貼切地道口味!在調味和食材質素也很講究竟然在元朗住宅區也食到高質 👍 餐湯/沙律 + 餐包 (跟餐送)今日餐湯用格蘭豆湯,豆味香濃,打得細嫩夠溶,所以入口creamy順滑。 美國USDA封門柳 $152牛柳煮得淋身又半熟,所以肉味散發,配上濃郁的醬汁和配菜,唔會太鹹,配菜有彩椒和薯仔,色彩豐富又擺得精緻,給人高級的感覺,整體性價比高。 意大利傳統肉醬千層麵 $92經過焗煮的千層麵,上層有厚身的芝士,配以很多肉醬,口感juicy,肉粒唔肥唔瘦,很有咬口,而意大利麵唔會太厚,芝士味重,整體貼近意大利地道口感。 焦糖燉蛋 (+$15) 燉蛋配上薄身的焦糖,口感微甜,燉蛋很滑,金黃色外表,燒得不錯。 麵包布甸 (+$15)同樣是驚喜的甜點,布甸是鬆軟,蛋味香濃,配
經過元朗劇院附近
Happy friday搵間餐廳食飯
旁邊有條住宅區"食街"
不少高級餐廳coffee shop

以至意大利意粉pizza也有
配有餐湯/沙律 都是$100水平

跟朋友點了牛扒和意粉
比想像中有驚喜 既擺得精緻
而味道更加貼切地道口味!
在調味和食材質素也很講究
竟然在元朗住宅區也食到高質 👍

餐湯/沙律 + 餐包 (跟餐送)

美國USDA封門柳 $152

意大利傳統肉醬千層麵 $92

焦糖燉蛋 (+$15)

麵包布甸 (+$15)
同樣是驚喜的甜點,布甸是鬆軟,蛋味香濃,配上奶油醬,很搭配。

Flatwhite
餐飲有冷熱餐茶或特飲,加配了鮮奶咖啡,豆味夠濃,牛奶與咖啡平衡,入口順滑。
  • 麵包布甸
  • 美國USDA封門柳
2022-09-03 23 views
【元朗型格西餐廳酒吧🍷Sage】-最近經過馬田路😗發現咗間冇見過嘅餐廳原來已經開咗一排🫢梗係要try try佢😳今日同大家介紹元朗型格西餐廳酒吧🔲🍷Sage🍷🔲-餐廳走黑色型格風🖤打通左幾個舖位相當闊落😆落地玻璃以及開放式廚房增強左餐廳嘅空間感😎餐廳嘅另一面有一個酒吧🍷晚市過後可以同朋友黎飲吓酒傾吓偈🗣食物方面以西餐為主🍽價錢係元朗黎講定價偏高😗有沙律🥗、意粉🍝、Risotto、牛扒🥩、小食同甜品🍮選擇都幾多吓😏店員好nice😝仲好殷切咁同我哋介紹餐牌😜原來有好多食物都係廚師自家製😋例如麵包、意粉同gelato🍨真係好想試曬佢地🤩-😋自家製手搓麵包🍞麵包係由師傅手搓自家製㗎🥯比起用麵包機製造更加費時和費力氣🥖食落麵包口感紮實😗可以點埋橄欖油同意大利香醋食用😜美味又健康🫡-😋特式乳豬卷釀香草豬肉洋薏米 •蘋果酸辣醬•鼠尾草燒汁 $188+1呢個賣相幾吸睛👀顏色豐富擺盤充滿藝術感🌈😳不過好可惜影完一張相乳豬卷就企唔穩冧咗😢乳豬卷糅合咗中西元素🤤外皮脆卜卜好似平時食嘅燒乳豬仔咁😝入面包住左香草豬肉夾雜着一啲薏米🤩口感幾豐富記得記得點埋佢個燒汁😜同埋廚師調製嘅蘋果酸辣醬🥳味道更加豐富👍🏻好味指
【元朗型格西餐廳酒吧🍷Sage】

手搓麵包

😋自家製手搓麵包🍞

好味指數:🌕🌕🌕🌕🌘

😋大啡菇 •軟芝士 •乾牛肝菌 •意大利飯 $142+1
Risotto嘅飯粒軟硬適中🇮🇹😼牛肝菌味道香濃🫶🏻醬汁覆蓋每粒米飯🍚
大啡菇軟腍多汁😳加埋軟芝士味道更濃郁😎

好味指數:🌕🌕🌕🌖🌑

蟹肉•帶子 •鹹蛋 • 自家製意大利麵

😋蟹肉•帶子 •鹹蛋 • 自家製意大利麵🦀 $188+1
鹹蛋味香濃😝食落幾特別🤩
意大利麵係自家製嘅🥳食落有啲似天使麵掛汁能力都唔錯😳美中不足係意粉有啲易斷😢
帶子有四件😏食落肉質嫩滑😜蟹肉份量都多🦀️不過可能因為鹹蛋比較濃味蓋過蟹肉嘅鮮味🧐整體還不錯👌🏻

好味指數:🌕🌕🌕🌖🌑

蒜片辣椒新鮮鑽石蜆扁意粉

意粉幾香蒜味🧄有少少辣幾惹味😝
不過味道就相對冇鹹蛋黃咁特別啦😗

好味指數:🌕🌕🌕🌗🌑

整體來講,環境高檔服務周到😗不過上菜速度略嫌有啲慢😛食物質素都OK😚經過都可以一試嘅👍🏻

📍Sage Bar & Restaurant (元朗)
元朗馬田路50號朗景臺2座地下14-18號舖
💸人均消費:$185
2022-09-01
$185 (Dinner)
蟹肉•帶子 •鹹蛋 • 自家製意大利麵
2022-09-02 46 views
朋友話佢屋企附近開左間工業風餐廳,食物唔錯環境舒適,7點鐘到大約2/3滿,平日黎講都算熱鬧。叫完野食,麵包好快就到。侍應介紹話係每日烤焗既homemade bread ,果然係好軟熟,點埋醋同橄欖油,好快食哂。頭盆叫左沙律,「美式考伯沙律」個田園醬濃而滑,唔似平時響街到買到既沙律醬。朋友對食好有要求,佢話煙肉應係意大利出產,味道香但係唔油膩。其他蔬菜車厘茄牛油果好新鮮。各自叫左兩個意粉,「意大利傳統肉·自家製寛麵條」係朋友食,佢話肉醬好多帶有香料味道,同記憶中佢響意大利食過既味道好似,講下講下又掛住去旅行既日子。我叫左「蟹肉帶子鹹蛋黃自家製意大利麵」,蟹肉帶子好多,鹹蛋醬汁煮得好香,撈埋蟹肉帶子又提升左鮮味。依個價錢我覺得好抵食。依到食物種類多食物有驚喜,我叫佢做元朗隱世餐廳絕對無誇張。

美式考伯沙律

意大利傳統肉·自家製寛麵條

蟹肉帶子鹹蛋黃自家製意大利麵

依到食物種類多食物有驚喜,我叫佢做元朗隱世餐廳絕對無誇張。
2022-09-01
Type of Meal
Dinner
美式考伯沙律
意大利傳統肉·自家製寛麵條
2022-09-01 41 views
而家香港天氣好飄忽,本來出緊太陽,點知忽然間就落大雨。自己一個人見到依間西餐裝份修都幾靚同幾舒服,即刻入去食個午餐秉避雨。今日胃口都幾好想食飽肚既意粉,就點左意式煙肉蕃茄醬羊芝士飲管意粉。依到裝修帶點工業風,加埋酒吧同開放式廚房,有一種外國有型既應覺。食物方便份量充足,個意粉都幾大份,芝士舖滿整碟飲管意粉,芝士味香而濃。飲管意粉形容得太好,意粉吸收哂蕃茄醬,加埋煎得香脆煙肉,大滿足。由於食得太飽,餐飲惟有飲杯走糖凍檸水。
意式煙肉蕃茄醬羊芝士飲管意粉
走糖糖凍檸水
2022-08-28
$120 (Lunch)
意式煙肉蕃茄醬羊芝士飲管意粉
走糖糖凍檸水
2022-08-30 301 views
今日見打完風好天,就去左元朗公園散步,行完岀返去馬田路,當然要搵野食啦,入左一間質素唔錯既隱世餐廳,餐廳好大,門窗位置用左落地黑色玻璃,所以唔太顯眼,但入邊裝修型格又寬躺。餐包餐廳入座會送餐包一份,包包都算幾好食,可以沾olive oil 或者balsamic vinegar 食。*自家製香料。春雞。洋蔥燒汁 $188*初初以為春雞係未去胸骨咁上,都諗住要係咁切,點知上菜發現餐廳已貼心地去左骨😆,唔洗辛苦自己去骨啦。雞啖啖肉,唔乾有肉汁,配埋自家製有酒味既洋蔥汁都唔錯,加埋烤菇、薯菜,好飽肚。*意大利傳統肉醬。自家製寬麵條 $142*特登點呢個黎食下自家製既麵條質素點,大概0.5cm寬,🍝都夠咬口👍🏻,加埋芝士碎,有少少甜味之餘仲啖啖牛肉碎。*Passion and apple soda $35*賣相十分美觀,而且消暑解渴,唯獨是冰粒太多,下次叫既時候可以喺Remarks叫少冰。

*自家製香料。春雞。洋蔥燒汁 $188*

*意大利傳統肉醬。自家製寬麵條 $142*

*Passion and apple soda $35*
2022-08-27 31 views
最近元朗新開咗間西餐廳,餐廳走型格路線,落地玻璃令採光度十足,感覺開揚舒適😌店員殷勤有禮,會主動介紹餐廳招牌菜式,點餐後又會送上麵包,麵包有3款,每款口感都唔同,可配黑醋及橄欖油同食。🍝蒜片辣椒新鮮鑽石蜆扁意粉($152)鑽石蜆有8隻,蜆肉都幾新鮮厚肉,扁意粉與蒜片辣椒同煮都幾惹味,但味道相對較辣,嗜辣者應該會鍾意😌🐷特色乳豬卷釀香草豬肉洋薏米·蘋果酸辣醬·鼠尾草燒汁($188)乳豬卷外層金黃香脆,包住與洋薏米混和嘅碎豬肉,食落香口豐富,配埋鼠尾草燒汁,味道幾特別;伴碟嘅千層焗薯忌廉味香濃,蘋果酸辣醬則可減輕膩感,菜式有驚喜亦有創意😋

🍝蒜片辣椒新鮮鑽石蜆扁意粉($152)

Type of Meal
Dinner
2022-08-26 49 views
蒜片鑽石蜆扁意粉 $152碟送上黎就好濃郁既蒜味蜆好大隻飽滿鮮甜 又有酒香,仲有粒粒蒜保住啲蜆🤤btw 主角並唔係鑽石蜆,係意粉🤤香味濃郁仲啲意粉係超入味 又夠曬辣 食到停唔到 超推薦香烤乳豬卷 $188一上碟就見到好大份,用刀叉係外皮上刮同磨層皮,完全係聽到佢層皮有幾脆,食落口焦香,配埋蘋果蓉 解油膩感, 皮肉中間好少油脂 而肉係多汁味香 ,中間仲有另一個層次,有肉碎填滿左中間部份,口感軟糯 層次感豐富嘅配埋蘋果蓉食就一流 份量都好足夠 食肉獸岩曬我地仲加$60 有埋羅宋湯,羅宋湯唔似平時飲開港式個款味道,佢地係加左好多蔬菜、牛肉落去煲,勁好飲🤤餐包係佢地舖頭自己整 唔係出面買架👍🏻
蒜片鑽石蜆扁意粉 $152
碟送上黎就好濃郁既蒜味
蜆好大隻飽滿鮮甜 又有酒香,仲有粒粒蒜保住啲蜆🤤

香烤乳豬卷 $188