2022-08-04 88 views
自從搬離元朗之後都差唔多有半年無返過嚟,適逢今日要返嚟攞信,又發現以前成日同個仔行過嘅呢條街開咗間咁靚仔嘅西餐廳,就過嚟撐下枱腳。餐廳環境唔錯,門面超特濶,以元朗嚟講簡直可以話係數一數二。Caesar Salad 凱撒沙律,沙律菜新鮮,配以經典嘅凱撒沙律汁,用油醋餐包襯住凱撒沙律一齊食,相得益彰。Carbonara 風乾豬面頰肉・烏魚子・芝士意粉,意粉醬汁濃稠,極富蛋味,烏魚子散落喺醬汁當中,起咗提鮮嘅作用,我地極速清哂。Sage Suckling Pig Roulade 乳豬卷・蘋果酸辣醬・鼠尾草燒汁,乳豬卷外皮非常香脆,裏麵包住嘅除咗有攪碎咗嘅豬肉之外,白色一粒粒嘅竟然係薏米,令到整體口感非常特別,醃過嘅蘋果酸辣醬同香脆嘅乳豬皮非常配襯。Home Made Gelato 自製意式雪糕,最後嚟到甜品環節有呢個我稱之為好特別嘅鴛鴦雙糕,右手邊嘅係餐廳自家製檸檬 Gelato,酸酸甜甜對味蕾極盡刺激;而左手邊嘅係 salted caramel 雪糕,經典嘅焦糖同奶味又能夠撫平你嘅味蕾,係心太軟呢一類冰火甜品以外嘅兩極甜品,值得一試。

餐廳環境唔錯,門面超特濶,以元朗嚟講簡直可以話係數一數二。

2022-08-01 100 views
見到佢地Lunch set menu 勁抵食終於搵日得閒黎試到頭盤叫左個餐湯(洋蔥湯)同炸魚餅個湯比我想像中好飲!好香口好重料非常濃郁炸魚餅熱辣辣香脆 魚餅入面都好足料 好多魚茸 主菜叫左個肉醬千層麵 個肉醬入面有牛肉同豬肉 唔同口感 好重牛味正!仲叫左個香料香烤豬里脊 waiter對我強烈推薦個豬!估唔到一啲都唔乾同鞋 反而又嫩又juicy!超讚 係我人生中食過最嫩既豬 Lunch價錢好抵食仲包soft drink or fruit tea 加$10仲可以飲到cappuccino個啲
見到佢地Lunch set menu 勁抵食
終於搵日得閒黎試到

頭盤叫左個餐湯(洋蔥湯)同炸魚餅
個湯比我想像中好飲!好香口好重料非常濃郁
炸魚餅熱辣辣香脆
魚餅入面都好足料 好多魚茸
2022-08-01 73 views
呢間都係近期元朗最新開嘅西餐廳,裝修偏向工業水泥風,設計左Open Kitchen形式,等顧客可以睇到入面烹調情況。順帶一提,幫襯時餐廳暫時未拎到酒牌,所有未有任何酒類出售,但店員講我地可以自己出去買酒,唔收開瓶費。當日待應有介紹廚師特別MENU,但我認為與其口講不如係餐廳掛塊Today’s Special黑板會比較好,更加一目了然,因為店員介紹完其實我轉頭都忘記左名同價錢。📍Crafted Fassone Beef Steak Tartare $152★★★★☆以元朗餐廳黎講屬於比較少有地有西式他他食。上枱後將他他混合生鵪鶉蛋、醬汁,放上呢到自家製多士一齊食,作為前菜係唔錯嘅選擇!肉質口感鮮嫩,食落去酸酸地,幾開胃。食他他最怕啲醬汁味道太搶,呢到唔會,但個他他牛味唔算特別出,有少少可惜。同埋他他份量都幾多,食到尾反而係多士唔夠多。📍Cheese Fries $48★★★☆☆作為一個芝士薯條佢唔太合格,芝士份量太少,大約大半嘅薯條都冇沾上芝士!但佢係新鮮炸起幾香脆,份量都唔算少,但如果我叫得芝士薯條期望芝士醬會多D,一係就額外有醬汁碟俾人點。另外如果餐牌有POUTINE就更好,會更加特

★★★★☆
Cheese Fries
📍Cheese Fries $48
★★★☆☆
作為一個芝士薯條佢唔太合格,芝士份量太少,大約大半嘅薯條都冇沾上芝士!但佢係新鮮炸起幾香脆,份量都唔算少,但如果我叫得芝士薯條期望芝士醬會多D,一係就額外有醬汁碟俾人點。另外如果餐牌有POUTINE就更好,會更加特別!
📍Tiger Prawn, Avocado Homemade Black Ink Tagliatelle $188
★★★★☆
除左一隻大虎蝦,成碗麵都仲有好多蝦肉,新鮮爽脆,唔會霉。因為係手工製寛意大利麵,食落好有口感,有咬口之餘,加埋佢用左牛油果製成嘅醬汁,唔會膩而且好細滑,食落幾特別同清新,每一條意粉同好均勻沾上醬汁,好濃郁。因為佢係用墨汁整個意粉而唔係作為意粉個醬汁,所以係唔會食到成咀黑哂!整體個意粉幾驚喜,成個配搭幾夾。

🌟總括:環境闊落舒適,係同朋友傾計嘅好地方,希望下次去可以有得試埋佢地嘅Cocktail!食物質素整體都好唔錯,食材新鮮,食得出用心製作,餐牌都係元朗西餐廳黎講少見,價錢唔算貴,值得一試!
2022-07-31 76 views
今日是母親大人的生日飯,選了一間元朗新開的西餐廳,環境舒適不大拘謹,食物分量多及美味。另外服務員態度也非常有禮貌服務員說餐廳會定時更換菜單希望下次有機會試到新菜式,唯一美中不足是餐廳暫未領有酒牌。

另外服務員態度也非常有禮貌

2022-07-31
$300 (Dinner)
Celebration
Birthday
2022-07-30 95 views
Sage Express🍳🥓 $128佢地個All day breakfast 好特別啊,其中有兩樣令我覺得好驚喜嘅係個菠蘿牛角包🥐同千層薯仔🥔菠蘿牛角包咬落好鬆脆,成個口感好特別😍千層薯仔食落好有層次感,食落冇咁濟,好有心機👍🏻手工牛肉漢堡🐂 $148手工牛肉食落好有咬口,牛肉係好大塊🤩真材實料。仲有個洋蔥醬可以比你自己任意加落去👍🏻同埋薯條配搭個醬汁都好夾,醬汁都係佢哋自己秘製調教出來😍意式米布甸🍮 $42呢個布甸又係好特別,佢係用意大利米製造出嚟,食落甜甜地,同埋咬落係有一粒粒嘅意大利米咁,煙煙韌韌😆中間係有嚿檸檬冰可以中和返個甜品👍🏻好值得一試😋跟餐精選果茶 (左) / Passion apple soda🍹 (右) $35果茶飲落比較清,適合啲唔鍾意咁甜嘅朋友👍🏻Passion apple soda 飲落酸微微既感覺,個人覺得好開胃🤩好飲

Sage Express🍳🥓 $128

手工牛肉漢堡🐂 $148

意式米布甸🍮 $42

果茶飲落比較清,適合啲唔鍾意咁甜嘅朋友👍🏻
2022-07-30
$170 (Lunch)
2022-07-25 111 views
經常都要黎元朗圖書館呢邊,見住有間新酒吧裝修,舖面好大,是日經過終於裝好,仲開始試業添。見午餐都幾啱食,就試下佢先。店內環境唔錯,落地玻璃全部用走路軌,天氣無咁熱就可以全開放式。可以用qr code點餐,點了一人一份午餐外,仲加了starter同dessert,非常豐富,呵呵~熱情果茶先來餐飲,紙餐牌上寫的是pineapple tea,但網頁餐牌就寫係熱情果茶,飲一口覺得係後者,好香仲係微甜,又夠凍,啱晒呢啲咁熱嘅天氣。精選沙律個菜名咁平凡,估唔到黎到個樣咁靚,沙律都可以打卡,哈哈。菜爽口新鮮,上面舖了吞拿魚魚生,帶點油脂令沙律更有層次,好好食。彩椒古斯米讓蕃茄呢樣都好靚呀,蕃茄好清新,去皮了入口更順滑,入面放了小米三色椒等,健康又高營養的前菜呢。香烤熟成香料豬里脊主菜到了,一上枱已聞到好香,賣相靚之餘,連隻碟都烘暖過的,好有誠意。豬扒厚切,肉嫩鮮味,嫩滑又不肥膩,塊扒真係超正。下層墊了青豆角蓉,清新田園感,吸了豬肉汁更上一層樓,食到一啲都無淨。西班牙雞肉燴飯賣相也是不錯的,除了雞肉,入面仲有西班牙辣肉腸,青豆,三色椒等一齊煮,味道豐富有口感,只係略微鹹左啲。焦糖燉蛋食完主菜就梗係期待
熱情果茶
精選沙律
彩椒古斯米讓蕃茄
香烤熟成香料豬里脊
西班牙雞肉燴飯
焦糖燉蛋
食完主菜就梗係期待甜品啦,先到嘅焦糖燉蛋,上層的焦糖又香又脆,下層的燉蛋又軟又滑,兩者加埋一齊就係perfect match,不出數分鐘已完食,超好味。
麵包布丁
咦咦~個樣咁得意嘅,同一般認知嘅麵包布丁唔同,唔係放係個焗盤度喎。看似蛋糕嘅麵包布丁,入口軟綿綿,濃濃的雞蛋同奶味充滿著口腔,點埋旁邊個醬汁奶香味更強,雖然好飽,但都食晒㗎,太好味了,正所謂甜品係第二個胃嘛。
Peppermint Tea
食飽再同朋友吹下水,叫返杯野飲慢慢嘆先,自己要左壺薄荷菜,食左咁多野正好去下膩,薄荷味好香又順口,正。
Cappuccino
朋友要左杯凍泡沫咖啡,啡味好香喔~糖水自己加的,食過甜品正好可以微微微甜就夠了,啱哂。

整體黎講食物高質,價錢合理,餐廳環境唔錯,店員又有禮,值得推介呢。
2022-07-22
$180 (Lunch)
今日去元朗圖書館📚途經有間裝修幾特別嘅餐廳💡門面好闊大落地玻璃,一邊食野一邊望出去景觀又好舒服,唔會侷促我哋叫咗兩個set lunch, 分量好豐富, 揀咗前菜係沙律🥙用薄片青瓜圍著賣相別緻,番茄新鮮 橄欖油黑醋,同埋炸魚餅🍘薄麵粉炸後皮好鬆配沙律醬汁仲有甜品🍧飲品🥤🍅意大利傳統肉醬千層麵$92千層麵肉醬係師傅自己調配嘅蕃茄醬汁,全天然冇任何茄膏非常健康🐷香烤熟成香料豬里脊$138呢道菜式肉質係好軟熟,肉汁豐富,我好奇下問下職員,可能係老細好耐心解釋比我聽☺️佢地食材香料係早一晚預備醃制所以非常入味同濃郁選揀豬肉材料亦非常講究❤️🍮焦糖燉蛋,有水準燉蛋好滑🍮甜品麵包布甸甜而不膩,配custard sauces,無英國食既200倍甜咁漏🤣 🌟一邊食一邊播Pop music 🎵好relax🌟 服務好🌟高質素餐廳價錢抵食

🍅意大利傳統肉醬千層麵$92

🐷香烤熟成香料豬里脊$138

選揀豬肉材料亦非常講究❤️

🍮焦糖燉蛋,有水準燉蛋好滑

🍮甜品麵包布甸

🌟一邊食一邊播Pop music 🎵好relax
🌟 服務好
🌟高質素餐廳價錢抵食
2022-07-24 78 views
去開元朗探朋友,朋友極力推介Sage酒吧餐廳餐廳環境舒適,座位十分闊落,店員親切用心介紹食物美國USDA封門柳 $188封門柳即係橫隔膜既肌肉,每隻牛只有一條,極度稀有,極濃郁牛味,油花細緻均勻,有肉質纖維,有質感而且薯條仲好粗身,炸得外脆內軟手工牛肉漢堡 $148手工漢堡用了三款牛肉部位,包括牛頰,牛腩,牛RUM,所以質感十分鬆軟,而且仲好厚身,漢堡上面加上紫椰菜紫洋蔥,好味道漢堡包份量好足,所以好飽肚YUZU SODA $35PINEAPPLE JUICE $35
去開元朗探朋友,朋友極力推介Sage酒吧餐廳

餐廳環境舒適,座位十分闊落,店員親切用心介紹食物

美國USDA封門柳 $188

而且薯條仲好粗身,炸得外脆內軟

手工牛肉漢堡 $148

漢堡包份量好足,所以好飽肚

YUZU SODA $35

PINEAPPLE JUICE $35

2022-07-23 73 views
彩椒古斯米釀番茄 蕃茄皮已經去咗加咗非洲咪好有咬口 手工菜煙三文魚沙律 用咗紅菜頭去醃煙三文魚 顏色好靚美國usda封門柳 五成熟煮得啱啱好 封門柳呢個部位牛肉味更加濃郁 脂肪唔高所以較為有咬口配菜有炒蘑菇 粟米 薯仔等等 好有心思呀手打安格斯牛肉漢堡 連麵包都係自家製非常鬆軟 牛肉多汁有牛肉味 薯條值得一讚 非常鬆脆加上調味得宜米布甸 用咗忌廉同奶去烹調意大利米 奶香味濃郁 軟綿綿加埋青檸雪芭一啲都唔膩麵包布甸 質感鬆軟 同埋忌廉雲呢拿一齊食好夾焦糖燉蛋 燉蛋火候啱啱好 質感嫩滑加埋脆卜卜焦糖 超正柚子梳打
彩椒古斯米釀番茄 蕃茄皮已經去咗加咗非洲咪好有咬口 手工菜

煙三文魚沙律 用咗紅菜頭去醃煙三文魚 顏色好靚

配菜有炒蘑菇 粟米 薯仔等等 好有心思呀

麵包布甸 質感鬆軟 同埋忌廉雲呢拿一齊食好夾

焦糖燉蛋 燉蛋火候啱啱好 質感嫩滑加埋脆卜卜焦糖 超正

柚子梳打

於元朗覓食期間,無意中發現了一間新晉多國菜餐廳✨裝潢是型格工業風,但都非常舒適寬敞,適合與家人好友聚會~與員工言談之間,得悉餐廳會不定時更新Menu,搞搞新意思,絕對是有誠意的餐廳(^ー^)ノ餐前先送上自家製麵包~𝘊𝘭𝘢𝘴𝘴𝘪𝘤 𝘊𝘢𝘦𝘴𝘢𝘳 𝘚𝘢𝘭𝘢𝘥是我吃過最好吃的𝘊𝘢𝘦𝘴𝘢𝘳 𝘚𝘢𝘭𝘢𝘥 🥗 新鮮爽脆的羅馬生菜,香草脆包粒,煙肉,配上𝘗𝘦𝘤𝘰𝘳𝘪𝘯𝘰 𝘙𝘰𝘮𝘢𝘯𝘰 𝘊𝘩𝘦𝘦𝘴𝘦,以其柔滑細膩口感取替坊間常用𝘗𝘢𝘳𝘮𝘦𝘴𝘢𝘯 𝘤𝘩𝘦𝘦𝘴𝘦,再加上68度溫泉蛋,真的非常開胃!𝘚𝘱𝘦𝘤𝘬 𝘏𝘢𝘮 & 𝘉𝘶𝘳𝘳𝘢𝘵𝘢外型像布袋般的 𝘉𝘶𝘳𝘳𝘢𝘵𝘢 口感豐富,吃下去就是軟綿順滑的乳酪,淡淡的奶羶香味搭配煙燻風乾火腿,醃蘋果及蒜蓉包, 整體𝘤𝘳𝘦𝘢𝘮𝘺之餘又不會太膩,都是一道非常醒胃的𝘚𝘵𝘢𝘳𝘵𝘦𝘳~𝘙𝘰𝘢𝘴𝘵𝘦𝘥 𝘈𝘧𝘳𝘪𝘤𝘢 𝘚𝘱𝘪𝘤𝘦 𝘚𝘱𝘳𝘪𝘯𝘨 𝘊𝘩𝘪𝘤𝘬𝘦𝘯 以秘製香料烹調的春雞外皮薄脆,雞肉嫩滑,啖啖肉都多汁香口惹味,雞肉愛好者必點!當天配菜是千層薯仔批,一層薯仔一層忌廉再配上牛油,沒想過配菜都有驚喜,令人食指大動!!𝘜𝘚𝘋𝘈 𝘉𝘦𝘦𝘧 𝘏𝘢𝘯𝘨𝘪𝘯𝘨 𝘛𝘦𝘯𝘥𝘦𝘳封門柳屬於牛

餐前先送上自家製麵包~

𝘊𝘭𝘢𝘴𝘴𝘪𝘤 𝘊𝘢𝘦𝘴𝘢𝘳 𝘚𝘢𝘭𝘢𝘥

𝘚𝘱𝘦𝘤𝘬 𝘏𝘢𝘮 & 𝘉𝘶𝘳𝘳𝘢𝘵𝘢

𝘜𝘚𝘋𝘈 𝘉𝘦𝘦𝘧 𝘏𝘢𝘯𝘨𝘪𝘯𝘨 𝘛𝘦𝘯𝘥𝘦𝘳
封門柳屬於牛的橫隔膜,比起西冷牛柳都算是於餐廳相對少見。熟成度拿捏得剛剛好,牛肉味非常濃郁,外皮煎得香脆,肉質煙韌多汁,一致好評!

𝘈𝘶𝘴𝘵𝘳𝘢𝘭𝘪𝘢 𝘎𝘳𝘢𝘴𝘴 𝘍𝘦𝘥 𝘓𝘢𝘮𝘣 𝘙𝘢𝘤𝘬
肉質柔嫩肥大,香濃而不太羶,外皮亦微脆,不過個人認為咬下去有點韌但友人覺得挺好,所以整體上都值得一試~

𝘏𝘰𝘮𝘦-𝘔𝘢𝘥𝘦 𝘎𝘦𝘭𝘢𝘵𝘰
之前去意大利的時候,基本上都是一日一杯𝘎𝘦𝘭𝘢𝘵𝘰 🍨 沒想過在這兒也能嚐到當時的味道⍢

𝘊𝘭𝘢𝘴𝘴𝘪𝘤 𝘊𝘢𝘦𝘴𝘢𝘳 𝘚𝘢𝘭𝘢𝘥 $128
𝘚𝘱𝘦𝘤𝘬 𝘏𝘢𝘮 & 𝘉𝘶𝘳𝘳𝘢𝘵𝘢 $138
𝘙𝘰𝘢𝘴𝘵𝘦𝘥 𝘈𝘧𝘳𝘪𝘤𝘢 𝘚𝘱𝘪𝘤𝘦 𝘚𝘱𝘳𝘪𝘯𝘨 𝘊𝘩𝘪𝘤𝘬𝘦𝘯 $188
𝘜𝘚𝘋𝘈 𝘉𝘦𝘦𝘧 𝘏𝘢𝘯𝘨𝘪𝘯𝘨 𝘛𝘦𝘯𝘥𝘦𝘳 $268
𝘈𝘶𝘴𝘵𝘳𝘢𝘭𝘪𝘢 𝘎𝘳𝘢𝘴𝘴 𝘍𝘦𝘥 𝘓𝘢𝘮𝘣 𝘙𝘢𝘤𝘬 $326
𝘏𝘰𝘮𝘦-𝘔𝘢𝘥𝘦 𝘎𝘦𝘭𝘢𝘵𝘰 $38
𝘍𝘳𝘶𝘪𝘵 𝘛𝘦𝘢 $35

𝙍𝙚𝙘𝙤𝙢𝙢𝙚𝙣𝙙𝙖𝙩𝙞𝙤𝙣:♡♡♡♡/5

Sage Bar & Restaurant
📍元朗馬田路50號朗景臺2座地下14-18號舖
2022-07-17 119 views
餐廳店面好大好寬敞餐桌位置間隔有足夠嘅距離可以同朋友摸杯底傾吓計燈光柔和感覺一個慢活嘅晚餐餐具餐碟配搭合適餐包配橄欖油香醋前菜首先嚟到嘅係凱撒沙律 及 餐湯羅宋湯(兩份分別跟餐+ $60包括)沙律羅馬生菜好新鮮配上脆煙肉麵包粒同芝士餐湯正常發揮然後上主菜美國榖飼封門柳配黑胡椒汁及辣根忌廉 ( $268 )Order 五成熟火候控制得宜處理得很好 牛柳都有足夠底味配菜有煎西蘭花,煎豆角及煎茄子我還附上一件焗千層薯仔夾雜着濃芝士同埋焦香嘅味道跟住上意粉Carbonara 風乾豬面頰肉烏魚子芝士意粉 ( $138 )烏魚子嘅味道好突出鹹鹹嘅烏魚子味道配上豬面頰肉嘅油香意粉口感亦得宜跟住上菜嘅係手切生牛肉他他 ( $152 )配上佢哋自家製嘅多穀麵包多士牛肉他他醬料口感非常軟綿帶有洋蔥嘅香氣與香脆多士口感配合很好最後上埋甜品米布丁 及 焦糖燉蛋 (兩份分別跟餐+ $60包括)

餐廳店面好大好寬敞
餐桌位置間隔有足夠嘅距離
可以同朋友摸杯底傾吓計

燈光柔和
感覺一個慢活嘅晚餐

餐具餐碟配搭合適
餐包配橄欖油香醋前菜

首先嚟到嘅係
凱撒沙律 及 餐湯羅宋湯(兩份分別跟餐+ $60包括)
沙律羅馬生菜好新鮮配上脆煙肉麵包粒同芝士
餐湯正常發揮

然後上主菜
美國榖飼封門柳配黑胡椒汁及辣根忌廉 ( $268 )

Order 五成熟
火候控制得宜
處理得很好
牛柳都有足夠底味

配菜有煎西蘭花,煎豆角及煎茄子
我還附上一件焗千層薯仔
夾雜着濃芝士同埋焦香嘅味道

跟住上意粉
Carbonara
風乾豬面頰肉烏魚子芝士意粉 ( $138 )

烏魚子嘅味道好突出
鹹鹹嘅烏魚子味道
配上豬面頰肉嘅油香
意粉口感亦得宜

跟住上菜嘅係
手切生牛肉他他 ( $152 )

配上佢哋自家製嘅多穀麵包多士
牛肉他他醬料口感非常軟綿
帶有洋蔥嘅香氣
與香脆多士口感配合很好

最後上埋甜品
米布丁 及 焦糖燉蛋 (兩份分別跟餐+ $60包括)

2022-07-17 93 views
身為元朗區國民,帶新餐廳開一定要來這裡朝聖一下的😁位置很方便,位於元朗體育館/元朗劇院附近(豐年路輕鐵站)彩椒古斯米釀番茄 🍅我第一次吃stuffing tomato 的時候,完全被它的味道迷住了,彩椒的清香,再配合獨有的米飯釀番茄🍅咬到去口感好香脆,非常美味, 😋香煎青衣魚魚柳魚柳煎得好香口再配上薯塊及草菇,賣相不俗。食落去好嫩滑而且有鮮味。薯塊很香,薯味濃郁;草菇健康清甜。這是一道健康的美食,👍🏻👍🏻意式芝士香草雞肉腸薄餅就咁望已經好吸引,有好多芝士,加埋雞肉腸🦑一齊搭上味道好好食,不過如果餅底可以轉厚批就更好😆 👍🏻飲品真係好出色,期待下次再試其他味道整體來講價錢平民而且質素高👍🏻食物都好足夠,環境舒適的餐廳,多人聚會都合適😌Sage Bar & Restaurant (元朗)元朗馬田路50號朗景臺2座地下14-18號舖
身為元朗區國民,帶新餐廳開一定要來這裡朝聖一下的😁

位置很方便,位於元朗體育館/元朗劇院附近(豐年路輕鐵站)

彩椒古斯米釀番茄 🍅

香煎青衣魚魚柳
,👍🏻👍🏻

意式芝士香草雞肉腸薄餅

飲品真係好出色,期待下次再試其他味道

Sage Bar & Restaurant (元朗)

元朗馬田路50號朗景臺2座地下14-18號舖

• 香煎青衣魚魚柳
  • 彩椒古斯米釀番茄
2022-07-15 71 views
有心思西餐廳💯由頭食到尾大滿足💖平日放假 太熱繼續係元朗活動🌞咁岩約到好友同我一齊食ʟᴜɴᴄʜ又出動ʀᴀᴅᴀʀ📡嚟到呢間新開咗一個月嘅餐廳食ʟᴜɴᴄʜ😋餐廳有先天地理優勢環境超級開揚 對住合興球場附近都係ᴄᴀғᴇ熱門所在地ʟᴜɴᴄʜ ʜᴏᴜʀ都不乏食客 做完運動 又到肉吃時間🍖🥩😍點了2個ʟᴜɴᴄʜ sᴇᴛs · ┈┈┈┈┈┈ · ꕥ · ┈┈┈┈┈┈ · 𝐁𝐫𝐞𝐚𝐝 🥖:鹹餐包 微溫香軟 食西餐但有中式麵包 幾有趣🤣 𝚂𝚝𝚊𝚛𝚝𝚎𝚛 +$𝟸𝟶✿ 𝐒𝐞𝐥𝐞𝐜𝐭𝐢𝐨𝐧 𝐨𝐟 𝐒𝐚𝐥𝐚𝐝 精選沙律🥗:煙三文魚用咗紅菜頭汁醃過 所以色澤帶紅 入面嘅沙律汁加入檸檬汁 作為前菜很開胃 而且涼涼的很適合夏天食用! ✿ 𝐓𝐨𝐦𝐚𝐭𝐨 𝐒𝐭𝐮𝐟𝐟𝐞𝐝 𝐰𝐢𝐭𝐡 𝐂𝐨𝐮𝐬𝐜𝐨𝐮𝐬 , 𝐁𝐞𝐥𝐥 𝐏𝐞𝐩𝐩𝐞𝐫 彩椒古斯米釀番茄🍅:係凍番茄入面釀咗北非小米 因為係粗麥粒 高纖維.飽腹感.蛋白質 呢隻米口感鬆散 柔軟細膩 𝙼𝚊𝚒𝚗 𝙲𝚘𝚞𝚛𝚜𝚎✿ 𝐒𝐩𝐢𝐜𝐞 𝐂𝐚𝐧𝐚𝐝𝐚 𝐖𝐞𝐭 𝐀𝐠𝐞 𝐏𝐨𝐫𝐤 𝐋𝐢𝐨𝐧 香烤熟成香料豬里脊 $𝟏𝟑𝟖:豬里脊本身脂肪少 無筋 烤過嘅肉汁仲ᴋᴇᴇᴘ到 無油膩感🫢 ✿ 𝐔𝐒𝐃
有心思西餐廳💯由頭食到尾大滿足💖

:鹹餐包 微溫香軟 食西餐但有中式麵包 幾有趣🤣

𝚂𝚝𝚊𝚛𝚝𝚎𝚛 +$𝟸𝟶
✿ 𝐒𝐞𝐥𝐞𝐜𝐭𝐢𝐨𝐧 𝐨𝐟 𝐒𝐚𝐥𝐚𝐝 精選沙律🥗

𝙼𝚊𝚒𝚗 𝙲𝚘𝚞𝚛𝚜𝚎

✿ 𝐔𝐒𝐃𝐀 𝐏𝐫𝐢𝐦𝐞 𝐇𝐚𝐧𝐠𝐢𝐧𝐠 𝐓𝐞𝐧𝐝𝐞𝐫 𝐒𝐭𝐞𝐚𝐤 𝟕𝐨𝐳 美國𝐔𝐒𝐃𝐀封門柳 $𝟏𝟓𝟐
:好多舊肉呀!食肉獸見到就心心眼了😍ᴍᴇᴅɪᴜᴍ ʀᴀʀᴇ 肉質鬆軟 牛味濃郁 吃著就是幸福🤰🏻

✿ 𝐂𝐨𝐟𝐟𝐞𝐞/𝐓𝐞𝐚 +$𝟏𝟎

𝙳𝚎𝚜𝚜𝚎𝚛𝚝 +$𝟷𝟻
✿ 𝐂𝐫𝐞𝐚𝐦 𝐁𝐮𝐫𝐥𝐞𝐞 焦糖燉蛋
:有蛋香 如果可以雪凍ᴅ仲好食😝

✿ 𝐁𝐫𝐞𝐚𝐝 𝐩𝐮𝐝𝐝𝐢𝐧𝐠 麵包布甸
:同平時食開嘅麵包布甸模樣有啲唔同 佢係似一件蛋糕仔 帶肉桂味 有微溫嘅雲呢拿牛奶可以自己控制落幾多👍🏻

· ┈┈┈┈┈┈ · ꕥ · ┈┈┈┈┈┈ ·

午餐無加一 叫晒ғᴜʟʟ ᴄᴏᴜʀsᴇ
人均都係~💲200 但係超飽
sᴛᴀʀᴛᴇʀ同麵包都會經常轉款
擺盤亦好有心思💖
環境同食物都有質素喔💯
希望元朗愈開愈多高質餐廳
2022-07-13 64 views
七月十二日 晴今日來到安興街品嘗新開的西餐廳。餐廳外觀設計簡單,只有寬而高的落地玻璃趟門,以最簡單的線條及裝潢而營造簡而整潔的感覺。甫走進店內,店員便即時上前招待入座,為我安排在餐廳中間的位置,並貼心地為我拉椅子。餐廳內部設計亦簡單,枱椅的款式採用金屬款式,有點像英國的工業風,而外牆亦有簡單的層架放上不同的裝飾。較為吸睛的是它們的開放式廚房,從外部輕輕地瞄一眼,可見廚房分成兩列,兩列人員各師其職,總體上,廚房光亮加上職員分工明細,並不會因缺乏人手而導致運作不暢,因此亦令我對餐廳的食品安全以至質素有更大的信心。店員簡單地介紹當天的午餐。我最終選擇了香烤豬里脊,而非我日常最愛的意粉,因為我很好奇廚師如何利用這道菜為食客帶來甚麼體驗?名字看似簡單,但食品一來,便發現廚師精美的擺碟及用心的食材及醬料配搭。豬里脊肉質鮮嫩而不膩,醬汁味道吃起來像用了孜然粉,令食物更惹味。擺碟的配菜並不是普通的白煮菜,而是精選了不同顏色的食材而配成的蔬菜,誠意滿分,完全達到色香味俱全。下次想來一試餐廳的晚餐,希望能在不久的將來品嚐一留呢!環境:空間不太擠擁,食客與食客間有距離而不會被旁人影響用餐體驗,惟座位不算舒適
七月十二日 晴

下次想來一試餐廳的晚餐,希望能在不久的將來品嚐一留呢!

環境:空間不太擠擁,食客與食客間有距離而不會被旁人影響用餐體驗,惟座位不算舒適。個人而言,開放式廚房設計與餐廳不太搭。因為廚房更明亮及整潔,但餐廳主要用色為灰黑色系。4分

食品:食材與用料的配搭從味道上以至用料上都很和諧,提升食客用餐時各感官體驗。 5分!

價錢:午餐而言價錢稍貴,但物有所值。與其用百來元來所謂「文青cafè」「打卡」,何不用同等價錢既能換取更佳的味道,又能吃上一道擁有精緻擺盤的美食呢? 4分

整潔:餐廳與廚房整潔,從員工的衣著及招待亦不見太大問題。 4分
2022-07-12
$150 (Lunch)
2022-07-10 81 views
這間位於元朗的Sage,是一間寵物友善餐廳,可以帶埋自己的狗仔一齊用餐。星期日午餐主要是brunch menu,而且無加一收費,跟餐還跟一杯熱情果茶。意式消暑沙律沙律菜新鮮爽脆,加了些牛油果、番茄及洋葱等,另外還有些橄欖油及檸檬汁,整體更清新開胃。手工牛肉漢堡漢堡超厚身,而且是自家手打,漢堡結實不易鬆散,而且有肉汁,麵包略烘至香脆,旁邊還有些炸粗薯。煙燻煙肉貝殼粉貝殼粉煮至軟硬度適中,而且超多醬汁,每粒粉都沾滿了醬汁,十分creamy。

意式消暑沙律

手工牛肉漢堡