2017-05-15
以前係新蒲崗返工, 都會和同事去新蒲崗廣場食午飯, 有一間食店基本上是我們的食堂。 今日難得經過新蒲崗, 很想去惜日既食堂尋回惜日既味道和回憶, 點知原來已經不存在了。於是我就在這新蒲崗廣場隨便逛逛, 原來有間仙跡岩, 很久沒有見過這間食店。這間食店亦令我想起過往的生活事, 見店舖都很企理又光猛, 便入去坐。坐下後店員送上餐牌, 水和點食物紙。看看餐牌有精選粉麵套餐, 台式精選飯餐, 下午茶餐, 仲有其他散點粉麺飯和小吃等等。我揀好食物便著店員给我筆落單, 原來點食物紙係店員落單劃的。😅我揀了炭燒豬軟骨米線餐 $49豬軟骨都有好多件, 而且都好大件, 豬軟骨炆到骨軟肉腍, 又夠入味。米缐煮得爽囗, 不是軟腍腍那種和碎濕濕。此套餐包一杯飮品, 我補差額要了一杯凍百香果红茶, 红茶味夠, 百香果甜甜酸酸很開胃, 此飮品令人有清新的感覺。孖寶雙輝 $28孖寳雙輝即是雞翼和滷蛋, 雞翼好香脆, 肉質嫰滑而且入味, 滷蛋有好香的滷汁和蛋香。
我揀了炭燒豬軟骨米線餐 $49
凍百香果红茶