2019-07-28 707 views
星期日瞓到自然醒就同C 小姐岀去食brunch ,諗唔到食咩之際,記起之前有media 講過仙跡岩原來仲有,所以我地就去到最近既呢一間喇。係一個街坊商場入邊好易揾到,我地叫左我地中學放學去hea 既每人最愛餐單😂我既有 抹茶吐司 細個已經好鍾意抹茶味,加上呢個吐司焗得個抹茶醬脆脆地,個麵包底又軟,放學唔係好多零用錢又想飽d,食佢就啱哂。食完抹茶吐司再加青蘋果綠茶,真係咩回憶都番哂黎。青蘋果綠茶同珍珠奶茶另外,C小姐食左鹽酥大塊雞都係以前既味,外面好脆,裏面有肉汁。今日食完好似變番中學生呀😂

我既有 抹茶吐司

抹茶吐司

食完抹茶吐司再加青蘋果綠茶,真係咩回憶都番哂黎。

青蘋果綠茶同珍珠奶茶

另外,C小姐食左鹽酥大塊雞

都係以前既味,外面好脆,裏面有肉汁。

今日食完好似變番中學生呀😂
抹茶吐司
2019-06-17 336 views
今晚繼續同親戚朋友一齊食飯真係好開心呀!幫佢哋呢d小朋友慶祝係來得更特別。叫咗個豬頸肉配滷蛋飯,佢可以揀蛋之餘仲可以揀配涵肉。咁我覺得都有兩種肉就好似太多,就揀咗滷蛋。豬頸肉肥瘦均勻配埋滷蛋就完美配合。之後本身叫咗炸蝦丸嘅,咁店員就唔小心落錯咗,雖然我係想食蝦丸多啲,咁但係都唔緊要啦。我就照要咗花枝丸。雖然得三粒但係大大粒。花枝丸都顏色炸出嚟都好靚好吸睛。我中意佢外面個皮幾有咬口。之後再點埋佢一d椒鹽嘅調味料更加惹味😘再叫埋個大大炸雞扒係非常之吸睛吸引,香脆炸雞好似鹽酥雞咁樣非常香脆!而且份量都夠大,好頂癮!再叫埋嘢飲先就叫咗胚芽珍珠奶茶。平時通常都係飲珍珠奶茶,但係嚟到呢度想食啲特別啲嘅就飲呢個非常之有營養嘅胚芽珍珠奶茶,佢都幾多胚芽好足料,味道配合得好好。另一杯要左芝麻珍珠,芝麻味道香濃,非常足料,淡淡清香芝麻香撲鼻,健康之選!今晚喺呢間鋪頭入邊,融合咗香港台灣同埋巴基斯坦嘅三種情懷來得更加特別。
豬頸肉配滷蛋飯

胚芽珍珠奶茶

胚芽珍珠奶茶
2019-06-17 239 views
今晚同親戚啲小朋友食飯當慶祝佢哋生日來得特別窩心💚💗我哋嚟到佢哋屋企附近新蒲崗廣場入邊嘅仙跡岩。呢間餐廳以前都食過,係我最鍾意食嘅台式食品店。而且裝修光鮮亮麗。以前都好多分店架,不過有啲可惜係而家好似式微左,就得返幾間分店。不過都無損我追隨嘅心。一嚟就帶咗兩杯嘢飲先啦,最愛飲品♡係我嘅主打心水!叫左一杯芝麻珍珠同埋茉香綠茶。本身鍾意食煙韌野既我就想叫埋加珍珠嘅。但係又驚食唔晒。所以都係單點啦試吓純茶味!一嚟到啲飲品都幾大杯同以往一樣。芝麻珍珠上面浮浮沉沉左一層又一層嘅芝麻,非常足料,可以係飲奶茶嘅時候飲到淡淡芝麻香,健康之選!之後一個值得推介嘅就係茉香綠茶💚有睇開我食評嘅人都知道我係好鍾意飲茉莉綠茶嘅。因為講過好多次茉莉非常之清新怡人。綠茶又清爽解膩。夾埋係非常之配合嘅一個組合。佢呢度絕對係做得出色!點解呢?茶味香濃非常香濃。兩隻茶味都係非常突出。我係飲完再想飲多一杯!係非常之好飲!我諗如果加埋我最愛嘅珍珠我真係飲兩杯都得😍😍仲有食台灣野又點可以唔叫一個牛筋牛肉麵啊。碗麵大大碗。牛筋都做得夠淋,牛肉又夠入味。再加上一個台式必叫既大大炸雞扒,份量都幾大,再加上椒鹽味的調味。係非常之惹味,
今晚同親戚啲小朋友食飯當慶祝佢哋生日來得特別窩心💚💗
茉香綠茶
牛筋牛肉麵

再加上一個台式必叫既大大炸雞扒,份量都幾大,再加上椒鹽味的調味。係非常之惹味,香脆炸雞一囗又一口,食得好開心😃。
台風大塊雞

呢間餐廳有好多回憶,佢嘅份量都幾多,質素亦都OK。希望佢可以繼續保存着我呢份回憶啦。
茉香綠茶
2019-05-25 257 views
今日試左呢間餐廳,一試便愛上。價錢一啲都唔貴。而且重好大份,甜不辣非常脆口,點咪啲醬汁食真係非常之好味道。食到停唔到口。其他野食都一樣咁好味。而且非常抵食。識食一定黎試下啦。
今日試左呢間餐廳,
一試便愛上。
價錢一啲都唔貴。
而且重好大份,
甜不辣非常脆口,
點咪啲醬汁食真係非常之好味道。
食到停唔到口。
其他野食都一樣咁好味。
而且非常抵食。
識食一定黎試下啦。
2019-05-24 211 views
今日午餐繼續係新蒲崗覓食,同事話想食台式野,就係openrice 睇下有咩好介紹,結果搵到呢間位於新蒲崗廣場2/F 既仙跡岩。店舖位置有d 隱蔽,好彩同事帶路,如果唔係都幾難搵。惹味套餐有3款,可以算係set lunch, 我揀左台式三杯雞配白飯。其實仲有其他飯餐選擇:當然唔少得台式牛肉麵同事叫既天然雪菊茶🌼台式牛肉麵,有肉有筋,湯麵都好味。😋最後有我既三杯雞,醬汁偏甜,完全唔辣。雞塊大概有5-6舊,加埋配菜剛剛好食哂一碗飯。😝最後飲埋杯珍珠奶茶,剛剛好。👍
店舖位置有d 隱蔽,好彩同事帶路,如果唔係都幾難搵。

其實仲有其他飯餐選擇:

當然唔少得台式牛肉麵

同事叫既天然雪菊茶🌼

台式牛肉麵,有肉有筋,湯麵都好味。😋

最後有我既三杯雞,醬汁偏甜,完全唔辣。
雞塊大概有5-6舊,加埋配菜剛剛好食哂一碗飯。😝

最後飲埋杯珍珠奶茶,剛剛好。👍
  • 珍珠奶茶
2019-05-04 143 views
很久沒來過仙跡岩,記得學生時代人生第一杯飲的珍珠奶茶就是在仙跡岩!當時仙跡岩紅極一時,是香港第一間台灣食店,一定要試!今天再去,水準不變😋先點了小食炸鹽穌雞大雞排,雖然現在很多店也有得吃,但仙跡岩這塊雞排味道很香,除了惹味的香粉和適中的咸味外,還有少許甜味!令整體更加美味!外皮加了很少炸粉,但是十分鬆脆!是真正的炸雞,不是只在食「粉」!甜不辣十分爽口,口感很好,高水準鹽穌豆腐,外皮有一粒粒的東西,令外皮炸得更脆!外脆內軟,正喔炸豬扒也很脆,都算厚,抵食整體炸物比其他店好吃😋
今天再去,水準不變😋

甜不辣十分爽口,口感很好,高水準

炸豬扒也很脆,都算厚,抵食

整體炸物比其他店好吃😋

1K
還記得讀書年代仙跡岩盛極一時,當年的沙田新城市分店成為我和同學們的課後歇腳處,度過無數個午後時光,上星期趁電影開場前的空檔,就來到仙跡岩新蒲崗分店,重拾那些年的青蔥回憶。店面面積相當迷你,座位不多,裝修亦比較簡陋。以前的餐牌都是以台式飲品及輕食為主,但原來現在已改革,加入不少台式飯餐及麵食選擇,種類繁多,不收加一服務費,價錢親民。炭燒雞串 $29燒雞串啖啖肉,表面微焦,內裏嫩滑多汁。加上鹹鹹甜甜的照燒汁,醬香味濃。鹽酥花枝 $35我每次在餐牌上見到炸魷魚都會必點,如此脆卜卜的香口炸物真是令我無法抗拒啊!鹽酥外皮鹹酥香脆,粉漿上得不過厚,魷魚肉質彈牙爽口不會太韌。台式雞絲滷肉飯 $56份量出乎意料地多,就算是男生也絕對吃得飽,只是略嫌雞絲口感較乾柴。滷好的肉燥質地軟嫩,送白飯特別開胃,米飯煮得粒粒分明,不會過乾或過黏。糖醋排骨配白飯加時令配菜 $61份量同樣都是重量級,尤其是飯量就已經差不多等如平時的兩碗白飯。排骨肥瘦適中,陳醋的酸味把排骨炆得稔滑,每一口都酸甜鬆軟富醋香,十分開胃好下飯。珍珠奶茶隨餐附送的經典台式茶飲,茶香和茶味俱全,口感順滑,不會過甜。紅豆奶抹珍珠 $12補差價就可將

店面面積相當迷你,座位不多,裝修亦比較簡陋。

炭燒雞串 $29
燒雞串啖啖肉,表面微焦,內裏嫩滑多汁。
炭燒雞串

加上鹹鹹甜甜的照燒汁,醬香味濃。
炭燒雞串

糖醋排骨配白飯加時令配菜 $61

珍珠奶茶
珍珠奶茶

紅豆奶抹珍珠 $12
補差價就可將套餐內的飲品轉成特飲,抹茶隱約滲出苦澀和回甘,茶香夠濃醇。
紅豆奶抹珍珠

而且紅豆和珍珠下得夠足料,珍珠質感粉糯QQ富有嚼勁,加上大粒飽滿、熬得起沙的紅豆,同時滿足喝與嚼的小確幸。
2019-04-03
$100 (Dinner)
紅豆奶抹珍珠
仙跡岩都算係兒時回憶,因為記得好細個就已經有呢間餐廳嘅存在不過大人通常鍾意食中菜,所以細個都未有機會見到呢間餐廳諗住冇機會試到,點知我朋友話,原來新蒲崗仲有間食物水準唔錯嘅仙跡岩呢度主打台灣菜, 所以我哋都想揀番啲台灣出名嘅食物,例如滷肉飯、牛肉麵、炸雞扒等飲品好多種類,仲可以揀杯裝同重量級size仲有埋甜品 如果叫套餐都幾抵食,仲有得揀珍珠奶茶招牌小兵哥牛肉麵呢個麵湯底幾濃,分量算多麵質唔太淋,啲肉亦都唔會好韌,幾好味台式滷肉飯配豬頸肉呢個飯嘅份量好多,肉燥有少少甜甜地,撈飯好好味啲豬頸肉件件都好大塊,仲要起碼有四、五件左右,非常抵食鹽酥炸雞扒呢個雞扒又係好好食,因為啲粉唔會太厚,但係食落脆卜卜而且雞扒嘅調味適中,唔會太鹹,我幾鍾意呢個口味夢幻雪香(重量級)呢個係士多啤梨味嘅飲品,加咗啲脆片幾好味不過份量都幾大,下次如果叫得多嘢食,就可能會揀返普通裝呢度整體都幾舒服,由其係啲店員個個都好親切,見佢哋同啲熟客都有傾有講就算職員有時比較忙,我哋問佢嘢佢都會好有耐性答我哋
仙跡岩都算係兒時回憶,因為記得好細個就已經有呢間餐廳嘅存在
不過大人通常鍾意食中菜,所以細個都未有機會見到呢間餐廳

飲品好多種類,仲可以揀杯裝同重量級size

仲有埋甜品

如果叫套餐都幾抵食,仲有得揀珍珠奶茶

招牌小兵哥牛肉麵
呢個麵湯底幾濃,分量算多
麵質唔太淋,啲肉亦都唔會好韌,幾好味

台式滷肉飯配豬頸肉
呢個飯嘅份量好多,肉燥有少少甜甜地,撈飯好好味

啲豬頸肉件件都好大塊,仲要起碼有四、五件左右,非常抵食

鹽酥炸雞
呢個雞扒又係好好食,因為啲粉唔會太厚,但係食落脆卜卜
而且雞扒嘅調味適中,唔會太鹹,我幾鍾意呢個口味

夢幻雪香(重量級)
呢個係士多啤梨味嘅飲品,加咗啲脆片幾好味
不過份量都幾大,下次如果叫得多嘢食,就可能會揀返普通裝

就算職員有時比較忙,我哋問佢嘢佢都會好有耐性答我哋
  • 大塊雞
  • 台式滷肉飯配豬頸肉
  • 大小兵哥牛肉麵
2019-03-18 139 views
今日去咗新蒲崗探朋友, 我哋傾咗一陣, 然後佢推介一間又平又抵食嘅餐廳, 原來係仙跡岩。餐牌嘅選擇都多咗, 除咗有以前嘅滷肉飯和牛肉麵之外, 仲多咗啲咖哩飯和小食等等選擇, 飲品都多咗抹茶系列。日式吉列豬扒咖哩飯豬扒炸得幾脆身, 脆身得嚟唔會炸到入面啲豬肉乾曬, 個咖哩汁係日式嘅甜咖哩汁, 好少辣, 呢個飯30幾蚊真係抵食。台風大塊雞即係鹽酥大雞扒, 個雞扒都炸得好脆, 個炸漿做得幾好, 上面落咗少少鹽同埋五香粉, 好香口。甜不辣係墨魚餅配甜酸汁, 墨魚餅味好重幾彈牙 ,配甜酸汁幾開胃。抹茶紅豆珍珠抹茶味和奶香味都好香, 珍珠嘅質感煙煙靭靭, 幾好飲。

日式吉列豬扒咖哩飯

甜不辣

係墨魚餅配甜酸汁, 墨魚餅味好重幾彈牙 ,配甜酸汁幾開胃。

抹茶紅豆珍珠

抹茶味和奶香味都好香, 珍珠嘅質感煙煙靭靭, 幾好飲。

2019-03-16
  • 台風大塊雞
2019-03-09 133 views
今日經過新蒲崗廣場見到個招牌先發現原來仲有仙跡岩。本來打算回家附近食野,但朋友同我都覺得應該試一趟,畢竟仙跡岩對我們而言,滿載著童年回憶。店舖喺商場二樓角落,頗為隱蔽。進入小小的店鋪,我們坐在窗邊看著雨夜,份外覺得溫暖舒適。看看menu,食物飲品選擇很多,單是飲品就已經有四五十款。正當懊惱之際,店長親切地向我們推薦招牌菜 - 滷肉飯,牛肉麵和大塊雞。招牌小兵哥三牛麵賣相吸引,湯頭非常香濃,麵條有口感,牛𦟌牛筋牛肉都好入味,豐富足料好味道!台式豬軟骨滷肉飯滷肉濃而不鹹,份量足夠撈一整碗飯,滿滿的台灣口味!台風大塊雞外表看起來平平無奇,但食落惹味juicy,有驚喜。台灣滋味腸燒得好香,味道甜甜地,果然滋味!香芋珍珠芋頭味好香,珍珠Q彈,不會太甜美顏玫瑰熱飲一壺倒岀來有兩大杯份量,茶帶甘甜,加上玫瑰感覺好養生。環境舒適,食物選擇多,口味地道,價錢合理,服務親切,很愉快的一餐

招牌小兵哥三牛麵

台式豬軟骨滷肉飯
滷肉濃而不鹹,份量足夠撈一整碗飯,滿滿的台灣口味!

台風大塊雞
外表看起來平平無奇,但食落惹味juicy,有驚喜。

台灣滋味腸
燒得好香,味道甜甜地,果然滋味!

香芋珍珠
芋頭味好香,珍珠Q彈,不會太甜

美顏玫瑰熱飲
一壺倒岀來有兩大杯份量,茶帶甘甜,加上玫瑰感覺好養生。

2019-03-09
Type of Meal
Dinner
2019-01-13 277 views
香港嘅仙跡岩已經所剩無幾!係到叫咗個下午茶!叫咗最普通嘅多士!不過味道就麻麻地啦,不過嚟呢度其實都係想飲佢哋嘅珍珠奶茶 懷舊下xd好彩珍珠奶茶保持住一貫水準!!
不過嚟呢度其實都係想飲佢哋嘅珍珠奶茶 懷舊下xd
好彩珍珠奶茶保持住一貫水準!!
2018-11-05 448 views
晚上要去新蒲崗聽講座,甚少踏足這地方,實在不知附近有什麼好吃,就進入了在落車附近的新蒲崗廣場看看。見到有仙跡岩,曾幾何時常在其他分店吃過,已很久沒試過了,就決定來個集體回憶。仙跡岩食物選擇多元化,粥丶麵丶飯丶雞鍋丶小吃丶甜品也有。而且有套餐優惠,非常抵吃。我們兩人點了一個飯一個麵,一份拼盤和兩杯飲品,都只是$168。花枝招展 $41 - 蕃茄魚鮮濃湯,纖麥拉麵,第一次吃這種麵,質感非常彈牙👍,餸菜也非常豐富,有粟米,紫菜😋,蕃茄,還有兩粒大大粒很有口感的花枝丸,難怪名為花枝招展。有機桂杞玫瑰壺裝 $34 (套餐價 $17) - 足料好味😋連壺內的桂圓杞子都給我吃光了。滷水大拼盤 $54 (套餐價 $49) - 有雞翼,滷蛋,豆腐,雞腎,牛𦟌,全部都很入味。紅燒燴牛肉飯 $48 - 首先試了跟餐附上的脆豆腐,外層先是有點脆但咬下去又是軟綿綿的,豆腐非常之鮮嫩😋,牛肉又夠腍,朋友一放入口就說好味,和他一起吃這麼多餐,第一次見他有這反應😅玫瑰荔影 $26 (套餐價 $13) - 玫瑰+荔枝,賣相很美總括來說這間餐廳的老闆和店員招呼也非常貼心有禮,食物選擇多,質素又好又抵吃。

2018-09-06 482 views
新蒲崗都算是舊機場旺地方,也很久沒去了,難得有靚仔小兵哥陪我,處理完事務就請佢食個餐啦!去到新蒲崗廣場行了一陣便打算食嘢了,去了"仙跡岩"食台灣料理,地方不算大,佈置簡單以紅色為主,望落覺得幾舒服, 老闆很友善及熱情招待介紹食物,叫了招牌小兵哥牛肉麵,襯晒靚仔小兵哥有3款牛🐗牛展牛筋牛肉!湯不算很濃味,也叫了幾款小食,每樣都好特色哦, 三色小點有雞翼 蝦丸 魯蛋,脆豆腐和甜不辣,這兩款要讚啊!豆腐炸得好脆外脆內熱食的時候要小心哦, 甜不辣是用魷魚製成餅呢!好香口兩款飲品也很特別呢! 仙跡岩日出和百香果情懷,味道清清甜甜,啱晒食完炸嘢後飲見到小兵哥食得開心我就滿足了,我想天下間所有母親見到自己兒子食得開心又滿足個樣一定感恩❤門口招牌佈置簡單美以紅色為主招牌小兵哥牛肉麵$60牛展牛筋牛肉仲有少配菜鹹酸菜豆腐 紅蘿蔔等等牛肉好淋3款小食都好特色脆豆腐 外脆內熱 好食為你而製隨便飲品系列仙蹟岩日出很特色啊太陽未出啊!太陽出來了百香果情懷味道清清淡淡每杯$26

門口招牌

3款小食都好特色

脆豆腐 外脆內熱 好食

為你而製隨便飲品系列
仙蹟岩日出

很特色啊太陽未出啊!

太陽出來了

百香果情懷
味道清清淡淡

每杯$26

2018-09-06
$92 (Dinner)
  • 百香果情懷
  • 仙跡岩日出
  • 甜不辣
  • 脆豆腐
讀書嘅時候好鍾意去食仙跡岩,當時嘅台式食店唔多!而且比較出名,而今時今日嘅分店已經得返好少!好多人都以為佢已經唔存在,我post相上Facebook嘅時候都好多朋友問😅仙跡岩係大家嘅回憶!Menu,落單紙,價錢同以前幾乎一樣,可惜我地已經人面全非😭蘿蔔糕係我嘅最愛♥️每次必定點!粉槳,醬汁同以前冇變過,不過蘿蔔糕唔同咗🤨如果可以用返以前嘅蘿蔔糕咁就更好啦👍🏼$29/8件炸豆腐好滑同以前一樣好好味👍🏼皮薄好脆而且有囗感$17/4件花枝丸想當年好似冇,但係呢個好好味,熱辣辣又脆囗而且入邊食到好多花枝嘅味道😋酥炸魷魚以前都好似冇,佢魷魚質地好爽口,粉漿剛好,而且泎到恰到好處👍🏼台式豬頸肉滷肉飯配一杯嘢飲都係50幾蚊同茶餐廳嘅價錢冇乜分別價錢,基本上好似咁多年都係冇加個價,性價比高!
仙跡岩係大家嘅回憶!

$29/8件

炸豆腐好滑同以前一樣好好味👍🏼皮薄好脆而且有囗感
$17/4件

2018-07-12 253 views
呢日咁啱去新蒲崗工廠區攞野 肚餓就順便搵下附近有咩好食啦Search下Search下就發現左個久違嘅名字 仙足岩明明記得好耐以前呢間台式餐廳都有唔少分店但係原來不知不覺間分店數量已經淨返唔多所以就決定食下 重溫下舊時回憶我地去嘅時間已經係下午茶時段叫下午茶餐都會送一杯紅/綠茶想飲其他特式野飲就要補返同紅/綠茶之間嘅差價我地叫左鹽酥雞排米線同「花枝招展」鹽酥雞排有驚喜份量多之餘 味道算係數一數二個脆皮雖然上嘅時候已經有少少淋但係個味真係無得輸唔係淨係得個死咸味 另外仲有少少甜味食得出有用心調較過唔會一味死落鹽而「花枝招展」原來就係炸花枝丸米線雖然湯底都ok 但係花枝丸得兩粒就略微少左啲咁 唔係好夠食整體黎講食物味道係ok嘅服務亦唔錯 其中戴眼鏡嘅男服務員好有禮貌
呢日咁啱去新蒲崗工廠區攞野

所以就決定食下 重溫下舊時回憶
我地去嘅時間已經係下午茶時段
叫下午茶餐都會送一杯紅/綠茶

想飲其他特式野飲就要補返同紅/綠茶之間嘅差價
我地叫左鹽酥雞排米線同「花枝招展」
鹽酥雞排有驚喜

花枝招展

整體黎講食物味道係ok嘅
服務亦唔錯 其中戴眼鏡嘅男服務員好有禮貌
2018-06-26
$60 (Tea)
鹽酥雞排