Restaurant: Sake Bar CHU CHU
Terms & Details:
今日weekend同朋友去左行街食飯💖新年之後第一次見面就同佢食好啲飲酒慶祝下,所以就揀左呢間Sake Bar啦😎🥂佢地嘅清酒推介好專業之餘食物都好高質,我地叫左個tasting menu,入面有超多野食~仲好足料~我地都食得好開心🥰*****😻前菜前菜係個超可愛嘅招財貓餅乾,入面有三文魚嘅沙律餡,坐係紫薯蓉上面🤩又靚又好食😋✨TASTING MENU $650 / 位🍨鱈魚白子醋物🥗風乾火腿沙律🦪崎玉生蠔 OR 清酒煮廣島蠔🦪帆立貝牛油燒 OR 燒帶子伴海膽湯🍢炭火串燒:白鰻🐍、雞髀肉🍗、厚切牛舌👅 or 黑豚腩肉🐷、牛筋🐮 or 黒豚腩芫荽卷🍖、小青椒🫑、蕃薯🍠🍜雞白湯烏冬🍶清酒 $88-98 / 90ml忠愛 播州愛山 中取り 純米大吟釀 火入LIBROM 蜜瓜味 無過濾生原酒 瑠璃唐草 純米吟釀生酒雨降 蘋果酸酵母*****

*****

🦪崎玉生蠔 OR 清酒煮廣島蠔
🦪帆立貝牛油燒 OR 燒帶子伴海膽湯
🍢炭火串燒:
白鰻🐍、雞髀肉🍗、
厚切牛舌👅 or 黑豚腩肉🐷、
牛筋🐮 or 黒豚腩芫荽卷🍖、
小青椒🫑、蕃薯🍠

瑠璃唐草 純米吟釀生酒
雨降 蘋果酸酵母

*****
2024-01-07
$1000 (Dinner)
老公見我之前同朋友去sakebar好正,話都想去🍶今次我就帶佢去位於銅鑼灣嘅sakebarchuchu 🐱~酒吧環境好闊落,中間有張大bar枱,天花掛滿酒杯,加上暗黃嘅燈光,真係好有feel🍷重視私隱度仲有包廂選擇~大酒櫃裝滿各式各樣嘅日本清酒、果酒、燒酎,真係琳琅滿目🤩酒吧提供日本酒freestyle,啱晒唔太熟悉嘅我哋,只要揀選BUDGET、杯數和口味,專業唎酒師就會揀選最適合我哋嘅酒🍶第一杯飲嘅係LIBROM 甘夏x薄荷手工清酒🍶酸度高果味重🍊,酒精濃度只有10%相較一般清酒低,絕對係第一杯嘅好選擇👍🏻 唎酒師仲分享LIBROM係福岡設有小酒館,可以預約品嘗~另外我哋仲飲咗比較dry和辛口嘅三干盛kirtto45大吟釀帶有菇菌昆布鮮味🍄係洞窟經過百幾日熟成嘅熟露枯純米吟釀微碳酸感又有果蓉嘅翔空濁酒🍇,還有味道清透,飲一啖已經佔據口腔嘅神龜小鳥純米吟釀🍚每一杯都各有特色🥃除咗飲酒之外,呢度嘅串燒都一定要食😋侍應話佢哋係每日用新鮮雞再加炭火燒,所以無論肉質、味道都好出色👍🏻必點雞髀肉、雞皮和梅醬紫蘇雞柳😋鍾意海鮮就唔好錯過燒榮螺🐚和清酒煮廣島蠔🦪好大隻又勁鮮甜😋食物真係好好味❗️依家酒

大酒櫃裝滿各式各樣嘅日本清酒、果酒、燒酎,真係琳琅滿目🤩

帶有菇菌昆布鮮味🍄係洞窟經過百幾日熟成嘅熟露枯純米吟釀

依家酒吧每日4:30pm至8pm Happy Hour時段仲有買一送一優惠🥳真係好抵~

#尖沙咀美食 #尖沙咀餐廳 #尖沙咀酒吧 #尖沙咀sakebar #尖沙咀清酒酒吧 #尖沙咀清酒 #清酒 #sake
  • 榮螺
  • 雞髀肉串燒
2023-12-31 16 views
銅鑼灣 @sakebarchuchu 提供逾80款包含革新和傳統酒造釀製的日本清酒/果酒/燒酎將日本酒分為:輕 爽 果 辛 柔 醇 甘 旨 濃 古唎酒師按客人口味及點選美食 度身推薦酒品星期一至三&六8pm後入座八折 星期日七折Happy Hour 💫 4:30pm-8pm 飲品買一送一⋯⋯⋯⋯⋯⋯⋯⋯⋯⋯⋯⋯⋯⋯⋯⋯⋯⋯⋯SAKE BY GLASS🍸。くどき上手 Jr. 備前雄町 30 純米大吟釀果香濃郁 微辛口 柔和米旨味 層次極為豐富。くどき上手Jr. 雪女神 29 純米大吟釀果香柔和及帶有甘香的餘韻 乾淨純正無雜質·。Librom Craft Sake - 甘夏蜜柑x 薄荷果香豐富 清甜有汽泡感 微苦澀 口感清爽。Librom Craft Sake - すもも 布冧果味酸甜 餘韻順滑清澈 帶布冧皮的苦味·。無窮天穩 天雲 生酛純米吟釀柔和清勁的乳酸感夾雜木香 口感柔和順滑。無窮天穩 水母 水酛純米吟釀香氣以乳酸的酸味為中心 甜酸味都很濃厚⋯⋯⋯⋯⋯⋯⋯⋯⋯⋯⋯⋯⋯⋯⋯⋯⋯⋯⋯CHARCOAL GRILLED SKEWERS 🍢🐓。Happy Hour 炭火焼き鳥4:30pm-8
銅鑼灣 @sakebarchuchu 提供逾80款包含
。くどき上手 Jr. 備前雄町 30 純米大吟釀
果香濃郁 微辛口 柔和米旨味 層次極為豐富
。くどき上手Jr. 雪女神 29 純米大吟釀
果香柔和及帶有甘香的餘韻 乾淨純正無雜質
。Librom Craft Sake - 甘夏蜜柑x 薄荷
果香豐富 清甜有汽泡感 微苦澀 口感清爽
。Librom Craft Sake - すもも 布冧
果味酸甜 餘韻順滑清澈 帶布冧皮的苦味
。無窮天穩 天雲 生酛純米吟釀
柔和清勁的乳酸感夾雜木香 口感柔和順滑
。無窮天穩 水母 水酛純米吟釀
香氣以乳酸的酸味為中心 甜酸味都很濃厚
CHARCOAL GRILLED SKEWERS 🍢
🐓
。Happy Hour 炭火焼き鳥
4:30pm-8pm限定優惠 $128五串 廚師發板
備長炭日式串燒果然正 記得要點!CP值高
分別有:雞髀肉 雞頸肉 車厘茄 梅醬紫蘇雞柳
紫蘇葉雞胸肉🐔可蘸點檸檬汁 辣醬 黃芥末
。自家製月見免治雞肉棒
免治雞肉混合雞軟骨 洋蔥等 食落軟綿鬆化
醃過嘅魷魚鮮味帶咸香 口感爽脆 佐酒一流
。燒帶子伴海膽湯
燒帶子好鮮甜嫩滑 浸在濃厚的海膽忌廉湯中
伴碟的蛋卷也可以蘸湯吃🥖超精緻的一道菜
。牛油烏賊肝醬炒魷魚
炒魷魚配上甘鹹醬汁亦不減其鮮味 肉質鮮嫩
佐酒小菜🐱
店主明顯是貓痴 連小食也是可愛貓咪造型
在薄薄的外皮中 夾有滿滿的三文魚海鮮沙律
初嚐咸點最中餅 下面伴有紫薯蓉🍠相當特別
「Sake Bar Chu Chu」 位於銅鑼灣登龍街永光中心Sake ,清酒愛好者絕對要來朝聖的好地方,環境有著寬敞的空間大吧枱,柔和的燈光,氣氛就是和好友暢飲的氛圍,坐在這裏就是放鬆😸提供過百款包含革新和傳統酒造釀製的日本清酒、果酒、燒酎。現場更有非常專業唎酒師為你介紹,所以絕對可以對清酒放心,另外更推出嶄新的「日本酒 FREESTYLE」專業推薦服務,客人只需要填上預算和喜好在店家精心設計的清酒卡上,唎酒師會運用專業知識,再按客人點選的美食,度身推薦日本酒👍🏻美酒當然要配佳餚, 主打日本備長炭即叫即燒串燒,和特別增添香港美食元素的和洋風創作料理,每一款美食都有適合搭配的日本酒,坐在這裏用餐和飲酒真的非常享受😋😋🌟以下是唎酒師因應我們的喜好和美食名單,推介了以下不同種類清酒,每款獨特,令我們飲到美酒之餘又能長知識🍶江戶開城 純米吟釀 山田錦 $ 68🍶三千盛 Kiritto45 大吟醸 $ 78🍶最良川 Dry Fruity $ 68🍶熟露枯 山廢 山田錦 純米吟釀 $ 78🍶翔空 Lagoon.サンサン自然栽培龜ノ尾 $ 88🍶翔空 Lagoon Alcoholic Grape

🍶江戶開城 純米吟釀 山田錦 $ 68
🍶三千盛 Kiritto45 大吟醸 $ 78
🍶最良川 Dry Fruity $ 68
🍶熟露枯 山廢 山田錦 純米吟釀 $ 78
🍶翔空 Lagoon.サンサン自然栽培龜ノ尾 $ 88
🍶翔空 Lagoon Alcoholic Grape $ 88
🍶雨降 紅酒桶 $ 88

美酒引領之下,我們點了以下我們喜歡的,其中大部份也是店家推介,串燒和燒物水準非常高,尤其係串雞類,每天用新鮮雞去製作,鮮味非常,仲有鮮雞湯用上嗰個雞殼去熬製,多款美食也是用心製作👍🏻

▪️佐酒小菜 ~海鮮最中餅配紫薯 $ 76
▪️明太子燒飯團茶潰飯 $ 48
▪️雞白湯 x 2 $ 48

📣📣宜家餐廳仲有好多推廣優惠📣📣
🌟Tasting Menu $ 650
最方便的選擇,不用自己選擇,可以食盡餐廳推介的招牌料理,而且俾散叫更抵食👍🏻

🌟2 Hours Sake Free Flow $ 138
享用tasting Menu的同時,更可同時享受兩小時任飲多款高質清酒,真心推薦超級抵飲
長良川/ 寶船浪之音/江戶開城
三千盛/群馬泉/神霜

🌟Happy Hours 16:30-20:00
另外指定時段仲可以享用飲品買一送一優惠
包括80 SELECTION OF SAKE BY THE GLASS
HIGH BALL / FRUIT LIQUEUR / YEBISU DRAFT BEER
  • 雞白湯
  • 燒馬友一夜干
2023-12-27 18 views
小店位於永光中心頂樓,主打近百款精選時令清酒,配合多款特色炭火串燒同佐酒料理,環境舒適,輕工業風裝潢,設有Bar枱位置,多人亦可以book房,服務態度友善,清酒愛好者必去!Sake可以By Glass或By Bottle咁叫,同Bar Tender講你嘅喜好由佢介紹俾你都得,佢對酒嘅認識非常之深,會耐心咁講解俾你聽每一隻酒嘅背景歷史等,欣賞!呢度仲有Sake Omakase,分別有三個價錢,有興趣嘅千祈唔好錯過!一坐底送上招牌貓貓造型紫薯薯仔沙津,前菜有漬物拼盤、螢光魷魚沖漬、番茄沙津,枝豆有驚喜,熱辣辣,開胃又健康🫛 主食包括燒飯團茶漬飯同雞白湯烏冬,湯底清甜可口,十分暖胃!Charcoal Grilled Skewers有豬牛雞同蔬菜,黑豚腩肉、雞肩肉、雞胸軟骨、梅醬紫蘇葉雞柳、紫蘇葉雞胸肉、雞髀肉、粟米、露筍、蕃薯等,Happy Hour仲有Chef Special,包五款串燒,選擇困難症人士必點,性價比高~ 個人最推雞翼、免治雞肉棒同黑豚腩芫茜卷😍 雞翼大大隻,外微微脆內嫩,咬落juicy、免治雞肉棒夠軟身,點埋雞蛋就perfect了!黑豚腩又肥又嫩,捲住滿滿嘅芫茜,感覺更加健

個人最推雞翼、免治雞肉棒同黑豚腩芫茜卷😍 雞翼大大隻,外微微脆內嫩,咬落juicy、免治雞肉棒夠軟身,點埋雞蛋就perfect了!黑豚腩又肥又嫩,捲住滿滿嘅芫茜,感覺更加健康!

CHU Special都有唔少選擇,白松露芝士三文魚薄餅有四細片,薄身,微微酥脆,調味適中、唐揚蘿蔔糕比較少見,值得一試、酒盜風炒小松葉鹹鹹地,配酒一流、忌廉芝士明太子厚油揚炸至酥脆可口,乾身唔油膩、最後以雪芭作結👍🏻
Happy Hour 每日16:30 - 2000多種酒買一送一 $68起 非常抵飲😼😼🍶80 SELECTION OF SAKE BY THE GLASS🍺HIGH BALL🍹FRUIT LIQUEUR🍻YEBISU DRAFT BEER๑ Sake Freestyle 唔想諗揀飲咩的朋友最適合不過🥳Sake Omakase 交給專業的來~三種價錢 : $200 / $400 / $800可以選擇口味喜好 例如爽、果、甘、醇等等我哋就試了$400 三杯 - 爽、果、旨 口味日高見、夜明、神亀長野縣生酒 較fruity 長期熟成純米酒 味道濃厚個人最like 日高見 黑色樽身是秋高版 口感較爽✨必食高質串燒🍢有好多雞的特別部位,而且係每日新鮮處理 ,分別試了雞心、雞蠔肉、紫蘇葉雞胸肉、厚切牛舌🐮、露荀、黑豚腩肉🐖,牛舌厚身又juicy,黑豚腩肉惹味🤤🤤另有多款料理、小食,日本季節蠔、清酒煮廣島蠔、螢光魷魚沖漬🦑、枝豆🫛,生蠔超鮮味!大大隻又飽滿🦪配sake一流,廣島蠔加上蔬菜的湯底勁清甜😎飽肚之選可以試試自家製雞白湯烏🐓同冬三文魚燒飯團茶漬飯🐟🍵除咗單點,也有Tasting Menu

Happy Hour 每日16:30 - 2000
多種酒買一送一 $68起 非常抵飲😼😼
🍺HIGH BALL
🍹FRUIT LIQUEUR
🍻YEBISU DRAFT BEER

๑ Sake Freestyle
唔想諗揀飲咩的朋友最適合不過🥳
Sake Omakase 交給專業的來~
三種價錢 : $200 / $400 / $800
可以選擇口味喜好 例如爽、果、甘、醇等等
我哋就試了$400 三杯 - 爽、果、旨 口味
日高見、夜明、神亀
長野縣生酒 較fruity 長期熟成純米酒 味道濃厚
個人最like 日高見 黑色樽身是秋高版 口感較爽✨

飽肚之選可以試試自家製雞白湯烏🐓同冬三文魚燒飯團茶漬飯🐟🍵

除咗單點,也有Tasting Menu - 有前菜、料理、鍋物、炭火串燒和主食🍲,特價$650,更有得加$138兩小時Sake Freeflow🍶
2023-12-25 11 views
餐廳主打sake,串燒同小食,氣氛好好!我地當日揀咗6款sake!而串燒小食入面唐揚蘿蔔糕最有驚喜!每款sake 都對應唔同的小食串燒,食得更滋味!🥂榮光富士The Platium🥂雨降紅酒桶🥂安心院藏🥂翔空Lagoon Alcoholic Grape🥂WAKAZE Orbia🥂黑龍🍭香箱蟹🍭牛油烏賊肝醬炒魷魚🍭唐揚蘿蔔糕🍭忌廉芝士明太子厚油揚🍭雞頸肉🍭雞軟骨🍭雞腎🍭雞髀肉🍭雞蠔肉🍭厚切牛舌🍭黑豚腩芫荽卷🍭雞白湯烏冬🍭粟米

🥂榮光富士The Platium

🍭厚切牛舌
🍭黑豚腩芫荽卷
🍭雞白湯烏冬
🍭粟米

臨近聖誕,又開始約朋友去慶祝🍾想傾計傾得耐啲都係揀居酒屋🏮~邊飲邊傾😋餐廳有大吧枱,同埋勁大個酒櫃,好似去左日本居酒屋咁,好壯觀🤩▪️佐酒小菜🐱$38/位貓貓造型超可愛😍有啲唔捨得食,最中餅入面加左海鮮沙律,底層放左紫薯蓉同核桃,幾特別嘅配搭如果第一次飲sake無從入手款款都想試,可以自己填張卡自己揀想要咩budget同想要偏咩味嘅酒,由店員幫你揀啱你口味嘅酒。我自己就揀左帶甜同果味嘅酒▪️忠愛 夢ささら🥃$78/90ml味道帶甜香青蘋果同殼物味,入口柔和香醇▪️忠愛 播州愛山 🥃$88/90ml帶淡淡桃香味,味道清雅甘口▪️翔空Alcoholic Grapes🍇、翔空Alcoholic Strawberry 🍓$88/90ml第二杯都係見人飲就跟🤣屬於濁酒類型,兩款都非常香甜,而且重米味,女士飲好易入口▪️香箱蟹🦀$198本日限定海鮮,蟹膏滿滿,香箱蟹嘅蟹籽分為內子同外子,橙色未成熟的蟹籽就係內子,外子就係成熟左,呈啡色,食落蟹膏蟹肉都好鮮甜黎得居酒屋緊係要配串燒,邊飲邊傾計~▪️自家製月見免治雞肉棒🍗$48雞肉棒肉質有彈性,啖啖肉嘅口感。醬汁配日本蛋黃味道濃厚▪️手羽先🐓$48估唔到係用雞全翼🫨

▪️佐酒小菜🐱$38/位

▪️忠愛 夢ささら🥃$78/90ml
味道帶甜香青蘋果同殼物味,入口柔和香醇

▪️忠愛 播州愛山 🥃$88/90ml
帶淡淡桃香味,味道清雅甘口

▪️香箱蟹🦀$198

黎得居酒屋緊係要配串燒,邊飲邊傾計~

▪️自家製月見免治雞肉棒🍗$48
雞肉棒肉質有彈性,啖啖肉嘅口感。醬汁配日本蛋黃味道濃厚

▪️手羽先🐓$48
估唔到係用雞全翼🫨滿滿孜然香,脆口

▪️燒鱈魚干🐟$48
薄脆得黎亦好重魚香味,好似薯片咁脆,忍唔住一塊接一塊

▪️忌廉芝士明太子厚油揚🧀$48
豆腐外皮微脆,加上明太子醬配搭唔錯😳

▪️魷魚一夜干🦑$128
魷魚帶輕輕炭火味,肉質柔軟肥厚,口感彈牙,蘸上蛋黃醬食,正😋佐酒一流

▪️白松露芝士三文魚薄餅🍕$68
薄餅細細一件唔會太漏,芝士仲可以拉絲,配搭松露味道豐富有層次

▪️牛筋🐂$68
有彈性得黎又唔會韌,醬汁帶甜味

▪️燒飯團茶漬飯三文魚、明太子🍙$48/件
兩款都做得唔錯,餡料都多,飯團唔乾,用黎做加碗熱湯做茶漬飯好有日本風味🤎

▪️自家製雞白湯烏冬🍜$78
連湯飲都得,湯底濃厚,烏冬幼滑,淨食都好味🤤另有兩粒雞肉丸

另外叫左幾款串燒都正常發揮,邊飲邊食✔️✔️

▪️黑豚腩芫荽卷$48
▪️雞蠔肉$48
▪️厚切牛舌$68
▪️黑豚腩肉$48
▪️雞胸軟骨$48
▪️露筍$38
▪️雞皮$38

店員全程都好用心介紹日本酒嘅產地同每款酒嘅特色,專業👍🏻
2023-12-18 16 views
識飲識食...當然係飲行先啦😜曾幾可時我都係酒吧常客, 最近反而多咗去Sake Bar 湊下熱鬧, 淨係日本 Sake 都有好多不同種類,當中仲有日本天皇級數嘅Sake, 今晚小弟有幸品嚐到🤩😋呢度嘅sake可以by glass, 亦都可以by bottle, 你可以自己揀, 或者將你嘅preference話畀唎酒師聽, 由佢介紹! 另外亦都有提供Sake Omakase, 分別有$200, $400, $800三個價錢, 鍾意飲sake嘅不妨試試!不得不讚呢度嘅唎酒師, 對sake嘅認識非常之深, 每次都細心講解畀在場嘅食客聽嗰隻sake嘅淵源/背景/歷史!除咗清酒掂之外, 我同朋友都好欣賞呢度嘅食物質素! 特別係串燒, 係師傅用炭火燒烤, 即叫即燒, 完全充滿日本風味, 食落唔乾身, 好juicy兼好有嚼勁!串燒🍡:雞皮▫️雞胸軟骨▫️雞心喉▫️雞心▫️雞腸▫️雞髀肉▫️雞腎▫️雞肝▫️白鱔▫️厚切牛舌▫️黑豚腩肉季節限定🍁:香箱蟹小食🍥:忌廉芝士明太子厚油揚▫️唐揚蘿蔔糕▫️牛油烏賊肝醬炒魷魚▫️燒帶子伴海膽湯Sake🍶:雨降 紅酒桶▫️黑龍 貴釀酒特別提一提黑龍呢隻sake係天王都鍾意嘅牌子, 最啱做甜品
識飲識食...當然係飲行先啦😜

串燒🍡:

季節限定🍁:
香箱蟹

小食🍥:

Sake🍶:
雨降 紅酒桶▫️黑龍 貴釀酒
特別提一提黑龍呢隻sake係天王都鍾意嘅牌子, 最啱做甜品酒!
2023-12-15 184 views
銅鑼灣高質清酒Bar,全場清酒唔會有menu,係由駐場唎酒場幫大家介紹後再根據客人口味去選擇並且逐杯品嘗,務求令更多客人認識清酒博大精深嘅文化同享受清酒。Sake江戶開城 純米吟釀唎酒師講解呢款酒可以令人品嘗到江戶時代當時清酒嘅味道,第一啖飲落有輕微嘅碳酸感覺,味道輕盈帶有果香味,整體較爽口非常適合配合炸物一齊品嘗。Librom 大檸樂香港限定版清酒,味道好似細個時食嘅可樂味吹波膠,仲帶有少少氣泡感,帶有微辛餘韻,整體味道酸甜清新。雨降 蘋果酸酵母入口係酸度較強嘅乳酸口感,帶有蘋果香甜果香,最後係微微嘅辛辣刺激,整體口感較強烈,酸度突出。⭐️燒雪魚乾 $48香脆開口,味道甜甜地,啱晒送酒。⭐️燒馬友一夜乾 $198原條馬友一夜乾,食之前擠上檸檬汁,食落風味十足,肉質嫩度適中唔會太柴,推薦👍🏻。⭐️忌廉芝士明太子厚油揚 $48芝士味好香濃帶淡淡明太子香味。⭐️唐揚蘿蔔糕 $58炸得好香口,味道十分之惹味,可以將蘿蔔蓉撈埋醬汁一齊食,味道更豐富。⭐️白鰻 $78肉質爽口彈牙,油脂香味十足。⭐️厚切牛舌 $68肉味香濃帶有鹽香味,配搭特製醬汁食更加美味。⭐️黑豚腩芫茜卷 $48黑豚腩包住大片芫茜,外層係肉

Sake
江戶開城 純米吟釀

Librom 大檸樂

雨降 蘋果酸酵母

⭐️燒雪魚乾 $48
香脆開口,味道甜甜地,啱晒送酒。

⭐️燒馬友一夜乾 $198

⭐️忌廉芝士明太子厚油揚 $48
芝士味好香濃帶淡淡明太子香味。

⭐️唐揚蘿蔔糕 $58

⭐️白鰻 $78
肉質爽口彈牙,油脂香味十足。

⭐️厚切牛舌 $68
肉味香濃帶有鹽香味,配搭特製醬汁食更加美味。

⭐️黑豚腩芫茜卷 $48
黑豚腩包住大片芫茜,外層係肉味嘅香濃,內層係爽脆清甜嘅芫茜,口感同味道都一流。

⭐️梅醬紫蘇雞柳 $58
紫蘇葉包住雞柳一齊炭燒炮製,令嫩滑香濃嘅雞柳味道多咗份清新香味。

⭐️自家製月見兔治雞肉棒 $48
經典必食月見雞棒,佢哋嘅醬汁非常之濃郁惹味,免治雞肉亦夠晒嫩滑。

⭐️榮螺 $58
可以連湯都飲埋嘅榮螺,螺肉夠晒彈牙,湯汁清甜美味。

⭐️燒飯團茶漬飯(明太子) $48
飯團有三種口味可以揀,配搭埋高湯一齊食,飯團吸收晒湯汁精華後十分好味。

⭐️自家製雞白湯烏冬 $78
用新鮮雞肉炮製嘅雞白湯,味道香醇順滑,最重要係一啲都唔腥,烏冬煮得入晒味,每條都充滿雞汁香味。

2023-12-13 16 views
餐廳使用炭火燒烤,現點現烤、需耐心等候。sᴀᴋᴇʙᴀʀᴄʜᴜᴄʜᴜ主打雞料理,雞肉的品項佔大多數,豚、牛肉為輔,搭配店家特殊與炭烤手法,讓大家吃到獨家的串燒風味。配合一杯酒精或無酒精飲料,可以享受盡情吃肉的快感。
這裡有提供sᴀᴋᴇ ᴏᴍᴀᴋᴀsᴇ,喜歡sᴀᴋᴇ的朋友絕對不能錯過。sᴀᴋᴇ ᴏᴍᴀᴋᴀsᴇ有3個價位 ($200 l $400 l $800)可再按自己喜好告訴ʙᴀʀ ᴛᴇɴᴅᴇʀ 你偏好的sake味道。最後職員就會為你推薦各款sᴀᴋᴇ∗佐酒小菜 $38
∗唐揚蘿蔔糕 $48
∗燒馬友一夜干 $198
∗自家製免治雞肉棒 $48
∗雞胸軟骨 $38
∗厚切牛舌 $38
∗白鱔 $48
∗雞腸 $38
∗牛油烏賊肝醬炒魷魚 $78∗手羽先 $48∗雞腎 $38
∗雞蠔肉 $48∗罵豚腩肉 $38∗雞髀肉 $38雞上脾/雞蠔肉外表微微上色,運用大火鎖住肉汁,口感鮮嫩多汁,擠上檸檬提味,鹹酸交織,味蕾瞬間被開啟。多吃幾串也不妨。免治肉棒用上雞軟骨打成,配上蘭黃生蛋黃的香醇,回味無窮的傳統滋味。雞翼同樣燒得裡面滿滿雞汁~ 肉串吃多了會感油膩,可以配合一杯酒精飲料,做到中和的效果。

∗佐酒小菜 $38
∗雞腎 $38
∗雞蠔肉 $48
∗罵豚腩肉 $38
∗雞髀肉 $38

雞上脾/雞蠔肉外表微微上色,運用大火鎖住肉汁,口感鮮嫩多汁,擠上檸檬提味,鹹酸交織,味蕾瞬間被開啟。多吃幾串也不妨。免治肉棒用上雞軟骨打成,配上蘭黃生蛋黃的香醇,回味無窮的傳統滋味。雞翼同樣燒得裡面滿滿雞汁~ 肉串吃多了會感油膩,可以配合一杯酒精飲料,做到中和的效果。唐揚蘿蔔糕先炸後再搽上燒汁烤一烤,令口感外脆內軟!超推!最令人讚嘆的更有入口嫩口的烤厚切牛舌芯
2023-12-12 11 views
平時成日喺銅鑼灣出沒,今次竟然俾我發現有一間有氣氛又有質素既Sake Bar🍶🥰 雖然係Sake Bar, 但佢哋食物嘅選擇非常多,仲要好高質✨🤍最最最重要嘅係呢度嘅氣氛,真係好正~昏黃嘅燈光,配上中央環繞型嘅座位設計,好似瞬間去咗日本深夜食堂嘅感覺😌呢度有專業清酒唎酒師坐鎮,坐低會收到一張卡牌,可以根據客人嘅口味,預算,口感,幫客人量身設計每杯90ml既一個Sake flight 體驗,又會同客人交流講解清酒嘅相關知識,真係非常貼心🥰✨清酒煮廣島蠔:個湯好濃郁,配上大大隻嘅廣島蠔,正✨雞白子:呢個係我第一次嘗試,冇我想像中嘅腥味,口感好綿密✨自家製免治雞肉棒:水準都一流,配上日本雞蛋,好juicy ✨燒白鱔:爽脆得來醬汁又好惹味✨厚切牛舌、黑豚腩肉:呢兩款串燒都係我嘅最愛,肉質飽滿,火候啱啱好✨仲有仲有就係我好鍾意嘅海盜芝士🥰第一次試,發現新大陸咁🤣愛上咗呢種味道🔥每日下晝4:30pm-8pm之間係happy hour時段, 80款清酒享有買一送一優惠,仲可以以優惠價$128食到五款串燒💕

✨清酒煮廣島蠔:個湯好濃郁,配上大大隻嘅廣島蠔,正
✨雞白子:呢個係我第一次嘗試,冇我想像中嘅腥味,口感好綿密
✨自家製免治雞肉棒:水準都一流,配上日本雞蛋,好juicy
✨燒白鱔:爽脆得來醬汁又好惹味

• 炭火燒鳥 ꜱᴇᴛ
2023-12-07 163 views
omakase對大家黎講一定唔陌生 但sake版嘅omakase大家又試過未?Sake迷絕對會興奮Sake moakase有3個價位 ($200 l $400 l $每個價位內可以選擇自己想試嘅款式數量再按自己喜好係menu上圈上自己偏好嘅sake味道最後交比職員為你推薦各款sakeHappy hour 優惠時段sakebar chuchu亦有唔同超抵優惠!前菜嘅招財貓貓中餅超可愛!!唐揚大根餅感覺好似炸蘿蔔糕咁大根清甜無渣炸漿唔會太厚同油膩質感外脆內軟綿忌廉芝士明太子厚油揚厚油揚經烤香後變得酥脆油揚上加入忌廉芝士及明太子入口creamy又帶點辛香感作為送酒小食perfect ! ! 自家製免治雞肉棒雞肉棒好厚! 底下配上生蛋黃及醬油雞肉棒軟綿juicy 內裏又帶粒粒脆軟骨沾上蛋黃後質感更香滑濃郁5款串燒盛合 (happy hour)紫蘇葉雞胸肉 l 梅醬紫蘇雞柳 l 鹽燒雞腿 l 汁燒雞脾 l 雞翼店內主打嘅串燒都係以炭燒製作入口帶少少炭香 更惹味香口每份串燒嘅火喉都控制好好保留雞肉原有嘅嫩滑感之外亦充滿肉汁雞心喉即係雞嘅大動脈質感好爽彈 又唔會有內臟味雞胸軟骨脆卜卜好香脆同樣作為送
omakase對大家黎講一定唔陌生
但sake版嘅omakase大家又試過未?
Sake迷絕對會興奮
每個價位內可以選擇自己想試嘅款式數量
再按自己喜好係menu上圈上自己偏好嘅sake味道
最後交比職員為你推薦各款sake

前菜嘅招財貓貓中餅超可愛!!

感覺好似炸蘿蔔糕咁
大根清甜無渣
炸漿唔會太厚同油膩
質感外脆內軟綿

忌廉芝士明太子厚油揚
厚油揚經烤香後變得酥脆
油揚上加入忌廉芝士及明太子
入口creamy又帶點辛香感
作為送酒小食perfect ! !

雞肉棒好厚! 底下配上生蛋黃及醬油
雞肉棒軟綿juicy 內裏又帶粒粒脆軟骨
沾上蛋黃後質感更香滑濃郁
自家製免治雞肉棒

5款串燒盛合 (happy hour)
店內主打嘅串燒都係以炭燒製作

飲左咁多sake食返少少暖嘅野就最好不過
飯團慢慢融入茶漬飯內
味道鹹香暖胃
燒高菜白魚飯團
飯團外層燒得好香脆!
帶陣陣飯焦香
外脆內軟得黎米粒粉粒分明
中間嘅米粒亦唔會過糊

Type of Meal
Dinner
  • 唐揚蘿蔔糕
嚟到呢間新開嘅居酒屋,門口旁邊見到一幅好得意嘅貓貓🐱壁畫,招招積積甘戴住眼鏡,好攪笑😆餐廳裹面燈光柔和,中間有張大大吧枱,我好鐘意坐係吧枱食野,感覺特別有氣氛😚我同朋友一坐低,店員就好有禮貌咁介紹佢地居酒屋嘅自家制嘅Sake🍶,同食物👍🏻⭐佐酒小食 ✨️有隻好得意嘅招財🐱小食,見到都好開心🤗⭐Chu Chu Speical🐟燒馬友一夜干🫓唐揚蘿蔔糕 🦑牛油烏賊肝醬炒魷魚 🧈忌廉芝士明太子厚油揚 🍲燒帶子伴海膽湯🐚榮螺⭐酒肴🐟味醂魚乾🦑螢光魷魚沖漬⭐炭火串燒🍢自家製免治雞肉棒🍢雞蠔肉🍢横隔膜🍢白鰻🍢厚切牛舌🥓黑豚腩肉🦪日本季節蠔 (刺身,炭燒)整體居酒屋食物質素吾錯,✨️佐酒小食同✨️Chu Chu Speical 都好特別,係出面未食過;串燒都燒🔥得非常啱時間,又夠味;最好嘅係店員會好用心去介紹每款食物配咩Sake最合適,食住好味嘅食物再配好酒🍶正😋

⭐佐酒小食
✨️有隻好得意嘅招財🐱小食,見到都好開心🤗

⭐Chu Chu Speical

🦑螢光魷魚沖漬

⭐炭火串燒
🍢自家製免治雞肉棒🍢雞蠔肉🍢横隔膜🍢白鰻
🍢厚切牛舌🥓黑豚腩肉
🦪日本季節蠔 (刺身,炭燒)
串燒都燒🔥得非常啱時間,又夠味;
正😋
2023-11-30
$1000 (Dinner)
  • 榮螺
  • 日本季節生蠔
最近好多朋友都推介SAKE BAR CHUCHU🍶一向係日本酒大好 點會錯過🥰平日約埋朋友去 估唔到平日晚上都咁FULL8點前HAPPY HOUR仲有買一送一飲下SAKE食下串燒 好CHILL☺️餐廳燈光偏暗 播住輕快既音樂有BAR枱亦有TABLES仲有一排清酒櫃 新派Craft 古酒應有盡有 任君選擇每款酒上都有TAG 大概可以知道款酒既味道可以自由選擇 亦可以由在場既唎酒師推介😉每杯90ml 價錢都好合宜😎食物選擇上亦好多元化當中以串燒為主 全都用炭火燒即叫即燒 燒得好有水準 🍢🍡好JUICY 唔會好重調味/好乾 送酒一流 好少係酒吧可以食到咁高質既食物 有驚喜😎是夜食左海量既野 仲飲左D平時少飲既酒最難得係呢到仲有燗酒 開心滿足😋💥食物係到CHILL左成晚 MENU上好多野都點左D串燒 正到爆炸 好多都回味無窮🥰🔸佐酒小食 蟹醬沙律最中餅每人坐低都會送上佐酒小食蟹醬沙律帶點鹹香 仲有D炸藕片同紫薯蓉🔸枝豆🔸蘆筍 🔸忌廉芝士明太子厚揚 好邪惡 鋪滿明太子忌廉芝士醬既油揚 辣辣地鹹香鹹香 正🔸唐揚蘿蔔糕 唐揚蘿蔔糕放左係酸汁上 感覺冇咁熱氣配埋蔥花 蘿蔔萵一齊食 幾得意🔸牛油烏賊肝

最近好多朋友都推介SAKE BAR CHUCHU🍶
一向係日本酒大好 點會錯過🥰