Restaurant: Sake Bar CHU CHU
Terms & Details:
2024-03-16 22 views
工作很累,係時候飲番杯放鬆下~~~sakebarchuchu 清酒櫃有過百款清酒、果酒、燒酎選擇,最經典十四代都可以係度飲到~~~大部分都可以逐杯單點,唔知點揀好仲有專業唎酒師駐場講解介紹~~ 前菜:沙律脆餅以貓貓造型飲左好多杯之後最岩我口味就係ゆきの美人 入口帶少少果味,用山田穂米釀制甘味明顯翔空士多啤梨味果酒 聞落好香士多啤梨仲飲到米釀顆粒炭火串燒 platter $158 是日有醋腸、雞肩、雞脾、雞腎、雞尾(日日不同)自家製月見免治雞肉棒 $48 鱈白子 $88 鮮味creamy兩姊妹涼皮聯乘 辣味唐揚蘿白糕 $58本身唐揚蘿白糕質地好軟綿,包裹炸衣好出色加埋兩姊妹涼皮招牌醬汁更有畫龍點睛效果酒盜芝士 $68 佐酒必點雞冠 $48呢度每日都會有新鮮雞番,主打有好多雞稀有部位~~燒雞冠就有食緊豬耳口感,幾得意!燒馬友一夜干 $198肉質紮實咸鮮,係店家前一日醃漬自家製雞白湯烏冬 $78 燒帶子半海膽湯牛油卷$98好得意,用牛油卷吸creamy海膽湯,帶子都新鮮~忌廉芝士明太子厚油揚 $48如果明太子係醬會更加好味
工作很累,係時候飲番杯放鬆下~~~

前菜:沙律脆餅以貓貓造型

飲左好多杯之後最岩我口味就係
ゆきの美人 入口帶少少果味,用山田穂米釀制甘味明顯

翔空士多啤梨味果酒
聞落好香士多啤梨仲飲到米釀顆粒

炭火串燒 platter $158
是日有醋腸、雞肩、雞脾、雞腎、雞尾
(日日不同)

自家製月見免治雞肉棒 $48

鱈白子 $88
鮮味creamy

兩姊妹涼皮聯乘 辣味唐揚蘿白糕 $58
本身唐揚蘿白糕質地好軟綿,包裹炸衣好出色
加埋兩姊妹涼皮招牌醬汁更有畫龍點睛效果

酒盜芝士 $68
佐酒必點

雞冠 $48
呢度每日都會有新鮮雞番,主打有好多雞稀有部位~~
燒雞冠就有食緊豬耳口感,幾得意!

燒馬友一夜干 $198
肉質紮實咸鮮,係店家前一日醃漬

自家製雞白湯烏冬 $78

燒帶子半海膽湯牛油卷$98
好得意,用牛油卷吸creamy海膽湯,帶子都新鮮~

忌廉芝士明太子厚油揚 $48
如果明太子係醬會更加好味
  • 燒馬友一夜干
  • 炭火燒鳥 ꜱᴇᴛ
  • 鱈白子
2024-03-14 75 views
今次同朋友去了銅鑼灣永光中心飲sake, 成間餐廳都非常有特色,以貓貓做主題,貓貓是老闆的寵物,我哋坐咗係吧枱,以U型設計,一入到去就已經見到個清酒櫃😍😍真係會好想每支都飲一啖😂 店內應有過百款精選時令清酒比你試🤭包你飲飽食醉🤣清酒以單杯計算,可以講店員推薦比你,講你鍾意嘅口味同特色,佢地就會比隻酒你配合埋你order咗嘅野食🤭而且每次斟酒都會介紹下呢隻清酒,店員非常利害!🍶Librom大檸樂 - 手工清酒同福崗合作,有炭酸、青檸同可樂味道,只有香港買到!🍶熟露枯 山廢 純米酒帶有柔和醬香,釀於地下山洞,令清酒陳讓出獨特的醇厚口感和風味。🍶忠愛 中取り 夢ささら 純米吟釀青蘋果香氣,中段綻放尖銳米飯甜味,收尾味道轉變為柔和,猶如從初戀到熱戀,最終回歸平淡,所以命名忠愛。🫣🍶 長良川 DRY FRUITY 純米大吟釀 無濾過原酒清爽花香帶蘋果,水梨香氣,酒體輕柔,口感乾淨,俐落辛口。🍶 菊之司 龜之尾 生酛純米酒 米麴香氣充滿口腔,提升了整體清新果香味道。坐低無耐,店員就會為你送上🐱貓貓形狀最中餅,入面三文魚沙律 ,有塊沙蓮藕及底部紫薯蓉。非常特別,店員還提醒拍照後要立即食用。🫔忌廉芝士

🍶Librom大檸樂 - 手工清酒
同福崗合作,有炭酸、青檸同可樂味道,只有香港買到!
🍶熟露枯 山廢 純米酒
🍶忠愛 中取り 夢ささら 純米吟釀
🍶 長良川 DRY FRUITY 純米大吟釀 無濾過原酒
清爽花香帶蘋果,水梨香氣,酒體輕柔,口感乾淨,俐落辛口。
🍶 菊之司 龜之尾 生酛純米酒
米麴香氣充滿口腔,提升了整體清新果香味道。

🫔忌廉芝士明太子厚油揚
本身唔太知咩黎,但原來係好邪惡嘅炸野,好在叫了一件,可以同朋友share😂

🦑牛油烏賊肝醬炒魷魚
炒魷魚切到細細條,每條都沾滿醬汁汁,非常惹味😍

🥕唐陽蘿蔔糕
成件事好Fusion,蘿蔔糕是先炸到脆,然後就浸係日本醬汁度,上枱時上面兩件會脆身啲,下面兩件浸住咗醬汁就會淋啲,都幾特別🤭

🐟燒馬友一夜干
好耐無食過一夜干,成條勁大條,食完真係勁飽肚,魚肉鮮味十足,沾了醬汁更惹味👏🏽

🍢燒帶子伴海膽湯牛油卷
帶子浸入海膽沙有另一番風味,配埋旁邊牛油蛋卷,感覺幾新鮮!

🐮牛筋
本身無諗住叫,不過店員推薦,食落又幾有口感!

🐣 自家製月見免治雞肉棒
月見免治雞翼棒我多數都必點!因為我鍾意呢種醬汁,係好濃郁、好惹味,免治雞肉亦很彈牙,非常嫩滑🤭

🦪榮螺
大大隻!非常鮮甜,螺肉本身已切成細粒狀,最後可以連湯都飲埋,非常滿足😉

🍖黑豚腩芫荽卷
芫荽控表示十分滿意😚😚黑豚腩包住大量芫荽😍肉味香濃,味道清新,口感一流👏🏽👏🏽👏🏽一定要點呢個🤣

2024-02-27
Type of Meal
Dinner
  • 唐揚蘿蔔糕
  • 榮螺
  • 黑豚腩芫荽卷
晚市chill唔錯推薦食物:4/5環境:5/5服務:4/5性價比:4/5食物:前菜:貓賣相可愛,入面是沙律醬三文魚,不錯魚肝:話幫我免費upgrade.左去麻辣魚肝,個汁夠香麻,不死辣,撈魚肝食消膩好食串燒5串:每串份量都足秤,燒得正常,有附上檸檬、辣椒、芥辣雞白湯蠔烏冬:正常, 不是想像中拉麵店的雞白湯,飲起身唔似單純用雞煮既湯,感覺少似濃雞湯開出黎季節甜品:紅豆蓉蕨餅,唔知邊到季節,正常DONKI味環境:坐吧台氣氛好,見職員同客好多互動,介紹清酒服務:幾好,會就住進食速度上餐。唯一要提係坐底後職員表示人頭一定要嗌一杯酒/softdrink, promotion menu/現場唔覺有字眼要求,應該要入座前提醒及比較好性價比:5道菜都幾好味,餐廳装修氣氛都幾好,整體食完幾好。但注意298+1係未包餐廳要求人頭一杯野飲(例如可樂38)
[Restaurant Week] 晚市chill唔錯推薦

食物:4/5
環境:5/5
服務:4/5
性價比:4/5

食物:
前菜:貓賣相可愛,入面是沙律醬三文魚,不錯
串燒5串:每串份量都足秤,燒得正常,有附上檸檬、辣椒、芥辣
季節甜品:紅豆蓉蕨餅,唔知邊到季節,正常DONKI味

環境:坐吧台氣氛好,見職員同客好多互動,介紹清酒

【🍶清酒Free Flow|銅鑼灣樓上專業俐酒師120+款清酒|多款炭燒串燒】推薦指數: 🌕🌕🌕🌖🌑*:.。..。.:*・*:.。. .。.:* ・*:.。. .。.:*・゜゚・*📍HK #銅鑼灣 - 𝗦𝗮𝗸𝗲 𝗕𝗮𝗿 𝗖𝗵𝘂 𝗖𝗵𝘂 想飲sake但又唔識揀嚟飲?可以去呢間sake bar,有專業俐酒師坐鎮,同佢講你鍾意咩口味同價錢就可以坐享其成(懶人享受)👌🏻😌 主打炭火串燒,無辣不歡可試「麻辣姊妹set」,本人私心推介「清酒煮廣島蠔」🦪 【𝗥𝗲𝘃𝗶𝗲𝘄 食評 💬】(排名純個人感受)🥇清酒煮廣島蠔 $128 🌟廣島蠔非常肥美,一共5隻每隻都有手掌心咁大,加上用清酒煮帶出甜味,雖然有感冒在身都覺得食得好舒服👍🏻🥈魷魚一夜干 $128 🌟馬友一夜干就食得多(隔離熟客仔有推薦),魷魚真係第一次見,所以試試佢~ 魷魚最怕燒得過老,呢間保留魷魚嫩口同彈牙嘅口感,又唔會死鹹,下次可以試埋馬友🥉風乾火腿拼盤 $128 🌟分別有 鴨 、雞 、豬火腿,鹹香小食配清酒食好夾。鴨:相對較肥較油、雞:朋友話好鹹😂、豬:就係parma ham,最大路亦係3隻入面最好食◐ 炭火串燒 $158|雞髀肉|雞頸肉|雞
推薦指數: 🌕🌕🌕🌖🌑

📍HK #銅鑼灣 - 𝗦𝗮𝗸𝗲 𝗕𝗮𝗿 𝗖𝗵𝘂 𝗖𝗵𝘂

【𝗥𝗲𝘃𝗶𝗲𝘄 食評 💬】(排名純個人感受)
🥇清酒煮廣島蠔 $128 🌟

🥈魷魚一夜干 $128 🌟

🥉風乾火腿拼盤 $128 🌟

◐ 炭火串燒 $158
|雞髀肉|雞頸肉|雞心|雞皮|雞腎

◐ 唐揚蘿蔔糕 $58

◐ 燒飯團茶漬飯(三文魚·梅子·明太子)$48

◐ 自家製雞白湯烏冬 $78

【𝗦𝗮𝗸𝗲 清酒】(per 90ml)
◐ 宝船浪の音純米大吟醸浪庵 $88 🌟
◐ 江戸開城雄町純米吟釀 $68
◐ 三連星為番外鍋純米みずかがみ $78
◐ 長良川DRY Fruity $68

個人最鍾意第一款,因為整體偏甜。可以同俐酒師講自己鍾意嘅款(偏甜/偏dry/果酸 etc.)酒櫃另外有好多「十四代」

*・゜゚・*:.。..。.:*・*:.。. .。.:* ・*:.。. .。.:*・゜゚・*
𝗦𝗮𝗸𝗲 𝗕𝗮𝗿 𝗖𝗵𝘂 𝗖𝗵𝘂
🥢 @sakebarchuchu
🚶 銅鑼灣站B3出口,步行約3分鐘
📍 銅鑼灣登龍街28號永光中心25樓
🏷️

地區:#laymao_銅鑼灣
分類:#laymao_日式
*・・*:.。..。.:*・*:.。. .。.:* ・*:.。. .。.:*・゜゚・*
早幾日同我大佬去左間好正既Sake Bar度weekend 鬆-鬆😍吧枱位置探用U型設計,感覺幾特別!入面個任飲plan真心必join❣️✨Sake Free Style ✨ $400 pp可以任飲既清酒櫃入面有成過百款既清酒、果酒、燒酎..可以揀,對愛酒之人嚟講簡直係天堂🤟🏻小妹樣樣都想試,奈何酒量唔多夠🤣加上選擇太多,令人花多眼亂,真係唔知點揀好🤣好彩呢度有埋專業既唎酒師駐場,經過佢嘅細心介紹,好快手就揀到d好啱我口味既酒,唔使驚飲到d唔啱口味既酒而浪費咗我為數不多既酒量🤪有咁多美酒相伴,梗係要嗌埋美食先夠盡興㗎嘛😜所以我地另外叫左:👉🏻✨佐酒小菜✨ $38 @1可愛貓咪造型既最中餅入面系滿滿既蟹肉沙律餡,底層仲放咗啲紫薯蓉,又脆又鮮又開胃,為今餐開左個靚頭。✨煳麻唐揚炸雞✨ $88呢碟同兩姊妹crossover 既唐揚炸雞炸皮好薄,食落外脆內嫩多肉汁,點埋兩姊妹個d會令人食上癮既煳麻醬汁,今晚既惹味之最仲唔係你🤟🏻✨炭火串燒set✨ $158呢set炭火串燒系由廚師發板。是日set入面有雞潤、雞心、雞胸軟骨、豬腸同雞尾。每-串串燒既火喉同調味都控制得唔錯,焦香味美,送酒冇左佢點得?

✨Sake Free Style ✨ $400 pp

小妹樣樣都想試,奈何酒量唔多夠🤣

加上選擇太多,令人花多眼亂,真係唔知點揀好🤣

有咁多美酒相伴,梗係要嗌埋美食先夠盡興㗎嘛😜

所以我地另外叫左:👉🏻

✨佐酒小菜✨ $38 @1

✨煳麻唐揚炸雞✨ $88

✨炭火串燒set✨ $158

每-串串燒既火喉同調味都控制得唔錯,焦香味美,送酒冇左佢點得?🤣

✨雞白子醋物✨ $88

用左酸汁同洋蔥調味既雞白子,感覺清爽冇腥味!

✨白松露芝士三文魚薄餅✨ $68

餅底夠薄,松露夠香,上面d芝士三文魚碎亦都夠哂多,真係每一啖都食到料👏

✨燒帶子伴海膽湯✨ $98@1

刺身級既帶子放入去鹹香濃稠既海膽湯入面,鮮味即時升兩級,鮮到連自己姓咩都差d唔記得😂

用伴碟既牛油卷做飲管啜完湯之後,湯汁嘅精華都喺晒入面,又咸又甜,別有一番滋味👍🏻

✨燒雞皮✨ $38 @ 1

雞皮燒到好夠脆,超香口!

✨雞白湯烏冬✨ $78

呢個雞白湯烏冬湯頭濃厚,食完烏冬再飲埋個湯,醉左都即刻醒神番!

✨清酒煮廣島蠔✨ $128

脹卜卜、肥嘟嘟,肉超厚既廣島蠔有4大隻😍 簡簡單單用清酒煮下就已經超鮮甜👍🏻隔離仲放左兩舊嗦滿哂湯汁既靈魂大蘿蔔,想唔滿足都唔得😍

本來主要過嚟飲番2杯既我地真心估唔到呢度d野食竟然可以出色到咁樣様❤️❤️

靚酒伴好西,真係爽到嘩一聲✌🏻

今晚絕對係夠哂chill既-晚呢👊🏻

🍶Sake Bar CHU CHU

📍銅鑼灣登龍街28號永光中心25樓

港鐵銅鑼灣站B出口,步行約3分鐘
清酒好飲🤤、串燒好吃😋、環境好chill😌Sake Bar ChuChu絕對會encore❤️❤️❤️清酒🍶愛好者一定要bookmark🙌🏻Sake Freestyle $400/ppSake Bar有超多種類的清酒,選擇豐富😻落單前有紙仔可以圈低喜愛的口味注場唎酒師也會為客人提供日本酒專業意見也會根據我們的口味及選擇的食物挑選最適合的sake,真的每杯也很好飲🤤當中最喜歡平井六右衛門 心星 純米吟釀有花果香及炭酸味💐🍓入口順滑甜甜的,好適合女生喝欸🥰炭火串燒、日式料理都好岀色坐在吧枱邊歎美食邊飲清酒🍶好chill😻😻😻🐱Welcome food入座時免費贈送的,貓咪造型好可愛😽,原來是紫薯沙律🍠!🍅蕃茄果皮漬野菜沙律 $58好新鮮好新鮮🥗!蕃茄好鮮甜,沙律份量好大,好味又開胃!🐟季節刺身四點盛 $218刺身好鮮甜,有生蠔、甜蝦、帶子等等~🤍鱈白子醋物 $88我最愛之一!好鮮美😋😋😋🧀酒盗芝士 $68🐟燒鱈魚乾 $48🐟味醂魚乾 $88100分的佐酒小吃,鹹鹹的好滋味,送酒一流😽😽😽🍢白鰻 $78、厚切牛舌 $68、黑豚腩肉 $48、雞皮 $38、雞髀肉 $38、蕃薯 $38、忌廉芝士明太子
清酒好飲🤤、串燒好吃😋、環境好chill😌
清酒🍶愛好者一定要bookmark🙌🏻

Sake Freestyle $400/pp
Sake Bar有超多種類的清酒,選擇豐富😻
落單前有紙仔可以圈低喜愛的口味
注場唎酒師也會為客人提供日本酒專業意見
也會根據我們的口味及選擇的食物
挑選最適合的sake,真的每杯也很好飲🤤

當中最喜歡平井六右衛門 心星 純米吟釀
有花果香及炭酸味💐🍓
入口順滑甜甜的,好適合女生喝欸🥰

炭火串燒、日式料理都好岀色
坐在吧枱邊歎美食邊飲清酒🍶好chill😻😻😻

🐱Welcome food
入座時免費贈送的,貓咪造型好可愛😽,原來是紫薯沙律🍠!

🍅蕃茄果皮漬野菜沙律 $58
好新鮮好新鮮🥗!蕃茄好鮮甜,沙律份量好大,好味又開胃!
🐟季節刺身四點盛 $218
刺身好鮮甜,有生蠔、甜蝦、帶子等等~

🤍鱈白子醋物 $88
我最愛之一!好鮮美😋😋😋
🧀酒盗芝士 $68
🐟燒鱈魚乾 $48
🐟味醂魚乾 $88
100分的佐酒小吃,鹹鹹的好滋味,送酒一流😽😽😽

🍢白鰻 $78、厚切牛舌 $68、黑豚腩肉 $48、雞皮 $38、雞髀肉 $38、蕃薯 $38、忌廉芝士明太子厚油揚 $48
全部串燒都是即叫即燒🔥,熱辣辣充滿炭香
特別喜歡白鰻、厚切牛舌、雞皮、雞髀肉
真的好惹味啊😋😋😋

還會定期舉行清酒課程及活動
下次一定要參加❤️

$900 (Dinner)
  • 厚切牛舌
  • 蕃茄果皮漬野菜沙律
  • 酒盗芝士
今日朋友帶咗我去一間樓上秘店超正🥹我唔係好鐘意飲酒,但我都飲咗幾杯,店主同我傾偈之後推介嘅就全部都好啱我🤣就算我係入門級佢都搵到好多啱我又好飲嘅清酒🍶仲有啊佢啲串燒同埋小食全部都好好食,仲有平時女仔都唔會食嘅雞子我都覺得好好食🙈成個氣氛都好chill,同朋友傾咗成晚計好開心🥳✨煳麻唐揚炸雞同兩姊妹涼皮店crossover,香脆嘅炸雞配上煳麻醬,煳麻醬好香,辣味係慢慢滲出來嗰種,適合配上清爽淡味嘅清酒,減低油膩感之餘亦都可以清新一下味蕾。⭐️辣味唐揚蘿蔔糕個辣醬都係同兩姊妹涼皮店crossover,一睇咁紅以為好辣,實際上又唔係。有好香嘅辣味,但唔係搶到要搵水飲咁,又係小小刺激,令你想再食。蘿蔔糕外脆內軟,原來用日式唐揚嘅方法可以做到我最鍾意嘅口感,真係有啲驚喜。🌟牛油烏賊肝醬炒魷魚呢個好食,魷魚好彈牙配上鹹香嘅牛油烏賊肝醬,十分惹味。🧀忌廉芝士明太子厚油揚忌廉芝士包住外脆內鬆軟嘅厚油揚,再鋪上明太子。一入口3種食材味道夾埋一齊,好滿足。🦪清酒煮廣島蠔廣島蠔粒粒都好肥美,有天然嘅鮮味。清酒本身嘅米香味就係好夾海鮮嘅,而呢個餸用清酒煮,好好咁利用清酒嘅香味為廣島蠔提鮮,無論你中意咩口味嘅清酒

✨煳麻唐揚炸雞

⭐️辣味唐揚蘿蔔糕

🌟牛油烏賊肝醬炒魷魚
呢個好食,魷魚好彈牙配上鹹香嘅牛油烏賊肝醬,十分惹味。

🧀忌廉芝士明太子厚油揚

🦪清酒煮廣島蠔
廣島蠔粒粒都好肥美,有天然嘅鮮味。清酒本身嘅米香味就係好夾海鮮嘅,而呢個餸用清酒煮,好好咁利用清酒嘅香味為廣島蠔提鮮,無論你中意咩口味嘅清酒,都唔會令你失望呀。

跟住落嚟我就介紹清酒🍶

🌸忠愛中取 播州愛山純米大吟釀 火入
一坐低就飲呢隻先,味道偏甜,有一種獨特嘅果香味,同前菜好夾。

🌙農口尚彥研究所 Premium Nouveau 2023Vintage
由於朋友飲開濃味一啲嘅酒,老闆就推介咗呢一款。聞落嚟有種好特別嘅乳酪味,味道口感有少少似白酒,甜甜酸酸咁,而且口感好順滑,特別適合上面介紹嘅牛油烏賊肝醬炒魷魚。

🫧澤屋まつもと 守破離 五百万石 生酒
口感比較輕,入口有少許炭酸嘅口感,味道係淡淡地甜味,好適合食串燒或者炸物飲。我平時好少飲酒,但估唔到呢隻酒幾啱我,嗰種清新嘅感覺好夾啲食物。

🍯木花之釀造所 柚子蜂蜜 濁酒
同其他清酒唔同,呢隻濁酒係奶白色嘅,我見個包裝幾靚咪叫咗杯。飲落去好似果汁咁,柚子味好香,蜂蜜亦都令酒更加醇厚順滑。
上次到訪過Sake Bar MURA有不錯的體驗,朋友這次帶我到它位於銅鑼灣的姊妹店,同樣提供過百款包含革新和傳統酒造釀製的日本清酒,亦有非常專業的唎酒師為客人推介合適的清酒。此店空間更寬敞,中間有一張大吧枱,配合柔和的燈光,營造輕鬆暢飲的氛圍。甫坐下店員先端上每人一碟佐酒小菜($38/位),是貓咪造型的海鮮沙律最中餅,唎酒師為朋友挑選了一款日本酒來搭配。🍶 天寶一 Spicy夏潤 純米酒 ($78/90ml)精米步合:麴米55%、掛米60%酒精濃度:15%味道:香氣溫和,質地柔軟,中段的甜味與後段的苦澀平衡,收結俐落美酒當然要配佳餚,這裡主打日本備長炭即叫即燒串燒,更定期推出加入香港美食元素的創意料理。最新推出的是與本地品牌兩姊妹涼皮有限公司合作的一系列菜式,更配有專為此系列而調製的清酒。菜式都用上其自家調配的辣椒油烹調,味道辛辣,不吃辣者切勿挑戰。𓄵 兩姊妹煳燒淺酌套餐 ($328) 𓄵◈ 煳燒雞帽子✺ 免治雞肉棒◈ 雞肝✺ 雞腸◈ 蘆筍✺ 兩姊妹專用寒紅梅純米吟釀300ml🍶 (三重縣, 雄町50%)◈ 兩姊妹炸醬薄餅 ($78)另外我們亦點了幾款備長炭串燒及佐酒小食,唎酒師亦為

🍶 天寶一 Spicy夏潤 純米酒 ($78/90ml)
精米步合:麴米55%、掛米60%
酒精濃度:15%

𓄵 兩姊妹煳燒淺酌套餐 ($328) 𓄵
◈ 煳燒雞帽子
✺ 免治雞肉棒
◈ 雞肝
✺ 雞腸
◈ 蘆筍

◈ 兩姊妹炸醬薄餅 ($78)

另外我們亦點了幾款備長炭串燒及佐酒小食,唎酒師亦為朋友建議合適的清酒來配搭食物。

𓄵 炭火串燒 𓄵
◈ 白鱔 ($78)
✺ 榮螺 ($68)
◈ 牛筋 ($68)
✺ 黑豚腩肉 ($48)
◈ 雞皮 ($38)

✺ 牛油烏賊肝醬少魷魚 ($88)
◈ 唐揚蘿蔔糕 ($58)
✺ 白松露芝士三文魚薄餅 ($68)
◈ 燒鱈魚干 ($48)

🍶 川中島 幻舞Premium 大吟釀 ($168/90ml)
精米步合: 35%
酒精度數: 17%
味道:瓜果般香氣,獨特的旨味,入口細膩順滑,甘辛平衡

🍶 而今 愛山火入れ 純米吟釀 ($188/90ml)
精米步合:50%
酒精濃度:16%
味道:清純的花果香氣,入口順滑,充滿透明感的甘甜味

🍶 十四代 本丸 秘伝玉返し 特別本釀造 ($298/90ml)
精米步合:55%
酒精度:15%
味道:入口柔順又具透明清新感,初時呈現淡淡的清新果香,中段轉為圓潤飽滿的口感,微辛味漸漸滲出

非常推介喜歡清酒的朋友前來品嚐此酒吧的珍藏,而即使像我一樣不喝酒的朋友,亦會學到不少新知識,是一個相當特別的體驗。

◦•◦♡.﹀﹀﹀.♡◦•◦♡.﹀﹀﹀.♡◦•◦♡.﹀﹀﹀.♡◦•◦

𖠿Sake Bar CHU CHU @sakebarchuchu
𖤣𖤥銅鑼灣登龍街28號永光中心25樓

味道 ♥ ♥ ♥ ♥ ♥ ♥ ♥ ♥ ♡ ♡
服務 ♥ ♥ ♥ ♥ ♥ ♥ ♥ ♥ ♡ ♡
環境 ♥ ♥ ♥ ♥ ♥ ♥ ♥ ♥ ♡ ♡
價錢 ♥ ♥ ♥ ♥ ♥ ♥ ♥ ♥ ♡ ♡
回頭率 ♥ ♥ ♥ ♥ ♥ ♥ ♥ ♥ ♡ ♡

#sakebarchuchu #銅鑼灣美食 #銅鑼灣 #sake #清酒 #日本清酒 #日本直送 #串燒 #sakebar #酒吧 #日本菜 #日本料理
2024-03-06 24 views
本港近日受到潮濕氣流影響,空氣極度潮濕,相對濕度更高達100%;天氣更時冷時熱,一不小心很容易會被感冒菌有機可乘。提及感冒,原來日本人常常在感冒剛起,而又不想花錢看醫生時,以飲用清酒來對付病菌!位於銅鑼灣的「Sake Bar CHU CHU」簡直是清酒愛好者的天堂!它是由清酒唎酒師和日本料理專業人員團隊合組的「Sake Incident Trading 清酒事変」開設的最新清酒文化餐飲空間,提供逾 80 款包含革新和傳統酒造釀製的日本清酒、果酒、燒酎。最特別之處,唎酒師會於現場根據食客的口味、已點選食物,建議最適合的日本酒配搭,提升酒與食物的色香味意形,並透過推廣日本酒,加深香港人對其認識,帶領食客用五官感受和體驗日本酒的特質和魅力,建立更緊密的關係。環境:✨門面設計沉實低調,以「貓咪」作標誌式記號,用餐區則配合不同的木材、石磚等元素,在暖黃的燈光下折射出更多層次感,營造了非常適合酌酒、品嚐料理的氣氛。服務:✨當日剛踏入晚市,人流不斷,用餐時間足夠。食物:🍶 LIBROM Craft Sake 干支 龍 蜜柑✨來自九州的新派手工清酒,透過添加輔助成分來創造多種口味,這一款使用了「上內蜜

環境:

服務:
✨當日剛踏入晚市,人流不斷,用餐時間足夠。

食物:
🍶 LIBROM Craft Sake 干支 龍 蜜柑
✨來自九州的新派手工清酒,透過添加輔助成分來創造多種口味,這一款使用了「上內蜜柑」釀造,香甜多汁,質感濃厚又帶微碳酸的爽口感,非常易入口。

🍶 翔空 キュンキュン澄み酒
✨新潟的作品,酒標設計靈感來自當地海灣和季候鳥,添加了成熟蘋果、葡萄及檸檬去平衡風味,酸甜的特性配上柔和果香,適合「輕鬆飲」。

🍶 ハッピー太郎どぶろく something happy 赤丸薄荷

✨產地為滋賀,加入了北海道原產、不含農藥的薄荷「赤丸薄荷」,入口絲滑順喉,清涼爽口感隨後湧現,叫人驚奇愉悅!

🍶 LIBROM Craft Sake りんごとシナモン
✨來自九州的新派手工清酒,透過添加輔助成分來創造多種口味,這一款使用了清新的蘋果搭配芳香怡人的肉桂,甜蜜中帶點辛香感,餘韻悠長,很有冬日感。

🍶 木花之醸造所 ゆずハチミツ濁酒
✨來自筆者最喜愛的城市—東京的出品,以麹作甘酒底料,再使用大量高知縣的柚子、台東區櫻花品牌的蜂蜜製成的濁酒,氣味芬芳,入口酸甜醇厚。

🍶 黑龍 龍 大吟釀

✨來自福井,由1975年開始發售,是「優質」的代名詞,受現任天皇德仁天皇的認證和喜愛!於自家的熟成倉庫中長期低溫熟成,入口層次感分明,淡麗柔和。

🐱 最中餅
✨以貓咪造型現身,中間配夾海鮮沙律,配以紫薯蓉,做成帶家常小菜感覺的前菜,啖啖蟹肉鮮甜無窮,為今晚打開序幕。

🐚 燒帶子伴海膽湯 牛油卷 ($98)
💗筆者推介!

✨採用刺身級帶子,味道純淨鮮甜,能吃出一絲絲的口感,拌上香濃、鹹香的海膽湯,海鮮氣息「Double Up」,非常惹味。再吃上香脆牛油卷,集香、甜、濃、鮮、爽於一身,很不錯。

🐚 榮螺 ($68)
💗筆者推介!

✨以原隻榮螺殼盛載,賣相富獨特性。爽彈又不失濕潤感的榮螺浸淫在清甜的清酒湯汁中,蠻出色。

🍢 串燒
✨自家製月見免治雞肉棒 ($48):
軟硬度適中,香氣撲鼻,蘸上蛋黃同吃,更豐富惹味。
✨黑豚腩肉 ($48):
帶微微焦香,肉間脂肪較多油花。
✨黑豚腩芫荽卷 ($48):裹上清香的芫荽,口感多了一份爽脆。
✨紫蘇葉雞胸肉 ($58):清新的紫蘇葉配搭「啖啖肉」,耳目一新。
✨雞翼 ($48):外層金黃焦脆,內裏軟腍。
✨雞頸肉 ($48):雞頸肉質紮實但容易咬開。
✨雞皮 ($38):金黃焦脆

🥕 唐揚蘿蔔糕 ($58)

🥢 忌廉芝士明太子厚油揚 ($48)

🍙 燒高菜白魚飯糰 ($38)
🥢 燒鱈魚乾 ($48)
🧀 酒盜芝士 ($68)
Type of Meal
Dinner
工作左成日,放工一定想放鬆下,作為媽媽都一樣,間唔中都要放鬆下,約朋友食飯飲杯野都係不錯嘅選擇!早排跟朋友去了一間很熱鬧的 Sake Bar 居酒屋,7點多已經坐滿,中間有張十多個座位的吧枱,方便專業嘅唎酒師介紹唔同嘅清酒!佢哋有過百款時令清酒,可以自己揀選,或者揀清酒 Freestyle,自己揀選 Budget、杯數、喜歡嘅味道及口味,唎酒師就會推介合適嘅清酒🍶酒未到,先來了可愛嘅餐前小食,同餐廳Logo 一樣都係貓貓圖案,係佢哋係日本特別搵返嚟架!貓貓餅入面係海鮮沙律,配紫薯蓉!重點當然係清酒啦,我哋每人都試左幾款🌟 江戶開城 雄町 純米吟釀🌟 忠愛 播州愛山 中取 純米大吟釀🌟 長良州 DRY FRUITY 🌟 寶船浪之音 純米大吟釀🌟 水尾 特別純米酒🌟 平井六右衛門 心星每款都有唔同嘅果香、花香味,好獨特,唎酒師每款都有輕輕介紹,等我哋了解多啲!最特別係 Librom 大檸樂,呢款係新式有氣清酒,仲係香港限定,喺青檸及可樂嘅味道,好特別!有美酒當然唔少得美食啦,估唔到佢哋嘅嘢食都好得😂😂特別係雞類嘅串燒,原來係每日新鮮處理架!另外仲有 crossover 左兩姊妹涼皮嘅麻辣系

重點當然係清酒啦,我哋每人都試左幾款
🌟 江戶開城 雄町 純米吟釀
🌟 忠愛 播州愛山 中取 純米大吟釀
🌟 長良州 DRY FRUITY
🌟 寶船浪之音 純米大吟釀
🌟 水尾 特別純米酒
🌟 平井六右衛門 心星

有美酒當然唔少得美食啦,估唔到佢哋嘅嘢食都好得😂😂特別係雞類嘅串燒,原來係每日新鮮處理架!另外仲有 crossover 左兩姊妹涼皮嘅麻辣系列料理都值得一試👍

🌟 胡麻唐掦炸雞
炸得外脆肉嫩,胡麻係個精粹,小少辣辣地,幾惹味!

🌟 牛油烏賊牛肝醬炒魷魚
佐酒必點菜!魷魚彈牙有咬口,配埋特製醬汁,不錯!

🌟 麻辣風鮟鱇魚干
用上姊妹涼皮嘅麻辣,鮟鱇魚好滑又唔腥,配上麻辣真係特別夾又好味!

🌟 鱈白子醋物
新鮮嘅鱈白子,配上特製醋汁,開胃又好佐酒!

🌟 季節刺身四點
刺身好新鮮,帶子爽口又大件,生蠔又夠肥美!

🌟 燒馬友一夜干
燒得外脆又金黃,肉質嫩滑,帶有少少咸香味,很有驚喜!

🌟 燒飯團茶漬飯 (三文魚)
每次居酒屋我都必點嘅燒飯團茶漬飯,因為要食啲飯先可以飲酒,而且茶泡飯真係特別好味!

🌟 雞皮串、雞心喉串、雞腎串
全部都係用備長炭燒的,第一次食雞心喉,好爽口!
2024-02-26
🎁送給鍾意清酒同為食嘅你哋~位於銅鑼灣新開嘅一間清酒炭火串燒餐廳酒吧【Sake Bar CHU CHU】🍶第一樣好想講嘅係,餐廳嘅卡片,餐牌,酒墊去到店外嘅壁畫,用心嘅設計~充滿popart味店內仲有老闆們設計嘅專屬Graphic-Tee售賣未開餐之前已經率先品嚐左第一道前菜酒吧設有扇門包廂,迎合鍾意圍威喂嘅酒友出面喺吧枱設計,方便唎酒師同客人更close去介紹美酒同事都可以細心咁照顧到每一位客人 嗰個酒櫃特式靚酒超級多~想試晒唔同酒嘅朋友唔使擔心,因為佢地嘅酒係一杯一杯咁計,試左岩口味再叫唎酒師會根據客人嘅口味介紹返適合嘅清酒,同時間都會詳盡咁講解返每一款清酒嘅故事同味道層次細心程度,連個包裝都可以有故事聽~好鬼正 我中意餐廳會為每一位客人都送上咗第一道美食.【佐酒前菜】~喵喵喊點,紫薯配沙律.【燒鱈魚乾】呢個超級脆卜卜.【牛筋】味道濃濃多汁 岩晒送酒.【串燒拼盤】紫蘇葉雞胸肉|梅醬紫蘇雞柳|鹽燒雞腿丨汁燒雞脾丨雞翼 一次過滿足晒愛雞雞的我.【黑䐁腩芫荽卷】芫荽控必叫.【忌廉芝士明太子厚油揚】我鍾意食,加豆腐口感.【燒帶子伴海膽湯·牛油卷】呢一個真係必試👍🏻好好味,而且好得意,個湯
🎁送給鍾意清酒同為食嘅你哋~
位於銅鑼灣新開嘅一間清酒炭火串燒餐廳酒吧
【Sake Bar CHU CHU】🍶
第一樣好想講嘅係,餐廳嘅卡片,餐牌,酒墊
去到店外嘅壁畫,用心嘅設計~充滿popart味
店內仲有老闆們設計嘅專屬Graphic-Tee售賣
未開餐之前已經率先品嚐左第一道前菜

酒吧設有扇門包廂,迎合鍾意圍威喂嘅酒友
出面喺吧枱設計,
方便唎酒師同客人更close去介紹美酒
同事都可以細心咁照顧到每一位客人

嗰個酒櫃特式靚酒超級多~
想試晒唔同酒嘅朋友唔使擔心,
因為佢地嘅酒係一杯一杯咁計,試左岩口味再叫

唎酒師會根據客人嘅口味介紹返適合嘅清酒,
同時間都會詳盡咁講解返每一款清酒嘅故事同味道層次
細心程度,連個包裝都可以有故事聽~好鬼正 我中意

餐廳會為每一位客人都送上咗第一道美食
.【佐酒前菜】~喵喵喊點,紫薯配沙律
佐酒前菜

.【燒鱈魚乾】呢個超級脆卜卜
燒鱈魚乾

.【牛筋】味道濃濃多汁 岩晒送酒

.【黑䐁腩芫荽卷】芫荽控必叫

.【忌廉芝士明太子厚油揚】我鍾意食,加豆腐口感
.【燒帶子伴海膽湯·牛油卷】呢一個真係必試👍🏻
好好味,而且好得意,個湯要用牛油卷去啜~仲有大大粒帶子,味道超級香濃
燒帶子伴海膽湯·牛油卷

.【榮螺】呢個簡直想再encore🫶🏻,原隻榮螺啖啖肉,食完仲可以飲埋佢個湯,超級鮮甜
榮螺

.【清酒煮廣島蠔】大大粒肥嘟嘟嘅蠔👅
清酒煮廣島蠔

.【馬友一夜干燒】馬友上邊會噴啲味酒落去,好香好滑👍🏻呢個都係必試
馬友一夜干燒

講完嘢食就到主角啦~

.【大檸樂】青檸+可樂香,微辣口感,清新酸爽味道,我鍾意佢個貓貓標籤,串串共咁好得意
.【澤之花】淡淡花香+葡萄香,甜甜的係我中意嘅
.【心星】蘋果同洋梨芳香,個名勁靚
.【而今】背後嘅意思係「不要被過去或未來所左右,而要活在當下」能夠媲美「十四代」,每一支酒都有佢哋嘅故事
.【長良川Dry Fruity】清爽花花蘋果水梨香
.【翔空 Alcoholic Strawberry】🍓超濃郁士多啤梨香,仲有粒粒口感,成晚最鍾意呢個
.【雨降】清爽酸甜
.【神龜 真穗人】長期熟成酒,重重米香
.【庭之鶯】粉紅色汽泡清酒~甜甜少女心💖

成晚身心都大滿足🍶😍好精彩
推薦比大家去感受下

Sake Bar CHU CHU
📍 銅鑼灣登龍街28號永光中心25樓
2024-02-21
$500 (Dinner)
Dining Offer
Tasting Event
佐酒前菜
燒鱈魚乾
燒帶子伴海膽湯·牛油卷
榮螺
清酒煮廣島蠔
馬友一夜干燒
去了銅鑼灣日式居酒屋🏮sake bar chu chu食飯晚餐🌲圍著吧台坐氛圍幾正 門口已經係打卡位啦🌶️佢哋仲同兩姐妹涼皮店crossover左唔少菜式如果你食得辣,一定要試試!🍱他們只有食物的Menu,清酒的話自己去酒櫃揀 然後店員會為你介紹和搭配🔥😋炸醬薄餅,皮超級脆,滿滿的芝士好食🤤燒帶子伴海膽湯,兩大粒帶子,沾滿海膽湯超級濃郁!✨炸蘿蔔糕 外皮好脆內便好軟熟 必試🦑牛油烏賊肝醬炒魷魚,加上蔥一齊吃 so nice 白鱔串🙀🙀超大串 👅厚切牛舌串,男友最愛,每次吃燒烤必點!自家制月見雞肉棒,大口吃肉超滿足!🐟味醂魚乾 我最愛嘅送酒店小食🐓雞胸軟骨燒得超級脆!🫒梅醬紫蘇雞柳,超好吃!🔥純米大吟釀火入🔥加茂錦荷札酒純米大吟釀🍶喝不膩的sake 配搭燒烤太適合了!LIBROM 干支LABEL 蜜柑鮮甜好啱女仔飲好易入口忠愛 中取 播州愛山 「忠君愛國」命名酒標上印有「忠愛」二字 有趣帶有白桃味
去了銅鑼灣日式居酒屋🏮sake bar chu chu
食飯晚餐

🌲圍著吧台坐氛圍幾正 門口已經係打卡位啦

🌶️佢哋仲同兩姐妹涼皮店crossover左唔少菜式
如果你食得辣,一定要試試!

🔥😋炸醬薄餅,皮超級脆,滿滿的芝士好食🤤

燒帶子伴海膽湯,兩大粒帶子,沾滿海膽湯
超級濃郁!

✨炸蘿蔔糕 外皮好脆內便好軟熟 必試

🦑牛油烏賊肝醬炒魷魚,加上蔥一齊吃 so nice

白鱔串🙀🙀超大串

👅厚切牛舌串,男友最愛,每次吃燒烤必點!

自家制月見雞肉棒,大口吃肉超滿足!

🐟味醂魚乾 我最愛嘅送酒店小食

🐓雞胸軟骨燒得超級脆!

🫒梅醬紫蘇雞柳,超好吃!

LIBROM 干支LABEL 蜜柑
鮮甜好啱女仔飲好易入口

忠愛 中取 播州愛山
「忠君愛國」命名
酒標上印有「忠愛」二字 有趣
帶有白桃味
2024-02-26 18 views
環境舒適,大吧枱設計感覺彷彿置身喺日本居酒屋嘅氛圍中。餐廳注重食物與酒嘅搭配,提供專業意見,幫客人揀適合嘅清酒。另外,餐廳會定期舉辦清酒課程,我去嘅當晚咁啱有活動,氣氛非常熱鬧。雪櫃有幾過百款唔同嘅 Sake 只係400蚊位 Sake Free Style 暢飲 + 兩姊妹涼皮麻辣料理簡值就係辣得過隱welcome food 佐酒小菜 - cute cute貓貓型嘅咸點好creamy,伴紫薯蓉幾好味風乾火腿沙律佐四川風味醬 - 清爽沙律,風乾火腿嘅鹹香+四川風味醬嘅微辣味道相得益彰胡麻唐揚炸雞 - 外脆內軟又juicy,有d辣,幾過癮,點埋個胡麻醬味道更昇華燒帶子伴海膽湯 - 擺盤靚,烤帶子彈牙,海膽湯鮮甜幼滑夠creamy忌廉芝士明太子厚油揚 - 我本身以為係燒豆腐,點知原來裡面夾住芝士同明太子,咸咸脆脆夠芝味,口感豐富白蝦唐揚 & 燒鱈魚乾 - 熱香脆送酒一流 - 每次去居酒我都必叫,同 sake 配合勁夾炭火串燒以獨特嘅炭燒風味,搭配獨特醬汁,味道非常美味。試完炭火串燒套餐後,覺得佢地嘅串燒好有水準,所以又點咗其他串燒,包括牛筋煳麻燒、雞心喉、雞心、自家製月見免治雞肉棒和燒高菜白
環境舒適,大吧枱設計感覺彷彿置身喺日本居酒屋嘅氛圍中。

炭火串燒以獨特嘅炭燒風味,搭配獨特醬汁,味道非常美味。試完炭火串燒套餐後,覺得佢地嘅串燒好有水準,所以又點咗其他串燒,包括牛筋煳麻燒、雞心喉、雞心、自家製月見免治雞肉棒和燒高菜白魚飯糰

酒後,飲返個輕盈而濃郁夠地嘅雞白湯,令我感到舒緩同添加一個圓滿嘅結尾
  • 白蝦唐揚
  • 風乾火腿沙律佐四川風味醬
  • 胡麻唐揚炸雞
  • 忌廉芝士明太子厚油揚
2024-02-26 31 views
最近去咗Sake Bar CHU CHU 🍶 真係好想介紹下,真心推介!成個vibes 好正,酒同食物都會令人想回頭!酒鬼嘅我,對酒有一定要求,尤其Sake Bar ,要夠多選擇🍶,同最重要係有專業人士介紹,唔係其實咁多款真係唔知點揀!我咁推介Chu Chu 嘅原因係在場嘅staff 都好細心同專業,了解你嘅口味,細心解釋。所有推介有唔同之餘仲好中個人口味🥰 不過真係太多,要分多幾次去試🤣但講到最驚喜估唔到係食物!每一樣都好有質素,估唔到sake bar 嘅食物比居酒屋更好味😋佐酒小菜 好得意但又好好食嘅熊仔🐻炭火串燒set 🍢- 廚師發板嘅雞串燒,雞皮雞心同雞軟骨都好好味,調味剛好!椒麻雞寶藏- 呢個同兩姊妹crossover 嘅 dish 真係超驚喜🤤🤤 兩姊妹嘅醬汁出名舊嘢未,有少少辣,加上雞內臟,簡直一絕👍鱈魚白子醋物- 超開胃之選,白子好新鮮,配埋特製嘅醋汁,好開胃🤤清酒煮廣島蠔🦪- 啲蠔幾大隻,配上清酒煮法已經好鮮甜!厚切牛舌- 燒得剛好!好彈口有多汁,唔會靭👍白鱔- 外皮香脆肉質嫩!味醂魚乾- 送酒一流啦😂燒高菜白魚飯團- 燒得好正,外脆內軟🍙

佐酒小菜 好得意但又好好食嘅熊仔🐻

清酒煮廣島蠔🦪- 啲蠔幾大隻,配上清酒煮法已經好鮮甜!

厚切牛舌- 燒得剛好!好彈口有多汁,唔會靭👍

白鱔- 外皮香脆肉質嫩!

味醂魚乾- 送酒一流啦😂

燒高菜白魚飯團- 燒得好正,外脆內軟🍙

2024-02-24 18 views
睇日劇既居酒屋好有人情味竟然係香港都搵到一間上個Weekend 去左Sake Bar CHU CHU 超有氣氛 黎親大部分都會成為熟客店主好親切 對日本清酒既熱情同知識好濃炭火串燒好好食配埋多款清酒同朋友嚟真係好正FOOD🍢牛筋煳麻燒炭火串燒set季節刺身盛燒馬友一夜干厚切牛舌燒高菜白魚飯團厚切牛舌雞白湯鳥冬SAKE 🍶LIBROM 蘋果玉桂夏舶浪之音 浪庵 純米大吟釀天賦 純米吟醸 愛山江戶開城 純米吟酸 雄町東力士 純米大吟釀朝日廉 本釀造Sake Bar CHU CHU 📍銅鑼灣登龍街28號永光中心25樓
睇日劇既居酒屋好有人情味
竟然係香港都搵到一間