Restaurant: Sake Bar CHU CHU
Terms & Details:
2023-11-21 15 views
今日同朋友去咗一間清酒吧 有好多款唔同又特別嘅清酒🍶 又有好多佐酒小食串燒🤩 啱晒同朋友過嚟一邊飲酒一邊吹水 超有氣氛🥳🥳一開始有一個貓貓造型 入面係沙律 幾得意🥰燒帶子伴海膽湯($88)好特別嘅一道菜😍 香濃嘅海膽湯浸住一串燒帶子 帶子燒成半熟 口感軟滑帶有微微彈牙口感🥰 海膽湯幾鮮甜同creamy 旁邊嘅蛋捲可以當飲管一邊食一邊飲湯😆唐揚蘿蔔糕($48)煎嘅蘿蔔糕就食得多 估唔到浸住嘅蘿蔔糕都唔錯🤩 醬汁帶有微辣 啱啱浸落去嘅蘿蔔糕仍然有啲脆卜卜 係另一番風味😋自家製免治雞肉棒($48)好鍾意食呢個😚 配埋月見汁真係好開胃🥰-手羽先($48)餐廳好貼心預備咗濕紙巾俾我哋 雞翼肉質juicy 個皮又薄又脆🤤-雞髀肉($38)雞髀肉真係大大粒又好嫩滑😍-雞腎($38)每一粒都好爽口 加咗調味粉鹹鹹地好正😚-白鱔($68)肉質爽口又厚身 個皮燒得脆脆地好正🤗 -厚切牛舌($68)牛舌大大塊又厚呀😍 咬落爽口彈牙 好有口感😆榮螺($58)呢個必食🤩 大大個螺殼入面裝咗好多螺肉 再淋左湯入去 非常清甜🤤 真係睇得又食得😋粟米($32)燒得好靚仔😍 每一粒都脹卜卜 咬落清甜爽口😋-露筍($38

燒帶子伴海膽湯($88)

唐揚蘿蔔糕($48)

自家製免治雞肉棒($48)
好鍾意食呢個😚 配埋月見汁真係好開胃🥰
手羽先($48)
雞髀肉($38)
雞髀肉真係大大粒又好嫩滑😍
雞腎($38)
每一粒都好爽口 加咗調味粉鹹鹹地好正😚
白鱔($68)
肉質爽口又厚身 個皮燒得脆脆地好正🤗
厚切牛舌($68)
牛舌大大塊又厚呀😍 咬落爽口彈牙 好有口感😆

榮螺($58)

粟米($32)
燒得好靚仔😍 每一粒都脹卜卜 咬落清甜爽口😋
露筍($38)
蘆筍都幾幼嫩 口感都幾爽 查咗醬汁喺面好香🤭
味醂魚乾($88)
味醂魚乾搽滿咗醬汁燒得又靚又香😙 食落仲有啲juicy唔會燒到乾哂 又帶點黏黏嘅口感 超正😋
酒盜芝士($68)
呢個味道偏鹹 送酒真係非常適合😌 鍾意芝士嘅朋友唔好錯過🤩

牛油烏賊肝醬炒魷魚($78)
呢個真係配酒必備😚 魷魚炒得非常之香 而且唔會好難咬👍🏼
三文魚燒飯團茶漬飯($48)
茶漬飯嘅湯底非常清新 🤩燒飯團吸收咗湯底 口感變得軟左 😌味道層次都好豐富😍
燒鱈魚干($48)
好鍾意呢個鱈魚干😚 每塊都脆卜卜 一路飲酒一路食真係停唔到口😂
雞白湯烏冬($78)
雞白湯真係煮得好夠味 味道清新得來帶一點鮮味🤤 用嚟煮烏冬真係啱晒!

菠蘿雪芭
桃雪芭
整得非常之靚嘅雪芭🤩🤩 原個水果上 入面裝住水果味好香嘅雪芭😍 食完咁多燒物之後有個咁清新嘅甜品好舒服😌

LIBROM 布冧($98)
LIBROM 香港限定 大檸樂($98)
酒酒井の夜明け($128)
雨降 ($88)
Reborn 貴釀酒($118)
呢度叫得sake bar 點可以唔飲番幾杯😏 呢到happy hour 好多款酒都做緊買一送一 我哋基本上都係交俾注場唎酒師介紹😂 試咗呢幾款都幾罕有同埋特別嘅清酒🤩 有青檸可樂味 布冧味 放過落紅酒筒嘅 亦都有餐後飲嘅
清酒😍每一款都各有特色 大開眼界啊😃
餐廳環境主要是大吧枱設計,超好氣氛滴!Sake Bar CHU CHU提供多款日本清酒、果酒、燒酎、炭火串燒,創新料理、酒肴等等,駐場唎酒師為客人提供日本酒專業意見,邊吃美食邊喝配襯的清酒,超級滿足🤩一坐下員工便送上佐酒小菜,招財貓造型的紫薯蟹肉沙律好吃又好看🐱✨CHU CHU SPECIAL.清酒煮廣島蠔 $118.鷄肝芝士拌勻醬 $78.牛油烏賊肝醬炒魷魚 $78.忌廉芝士明太子厚油揚 $38叫的四款創新料理都非常滿意呢!特別喜歡清酒煮廣島蠔,超級清甜滿滿鮮味,而且份量十足!CHARCOAL GRILLED SKEWERS.白鰻 $68.厚切牛舌 $68.黑豚腩肉 $38.魷魚一夜干 $118.梅醬紫蘇雞柳 $48.紫蘇葉雞胸肉 $48.自家製免治雞肉棒 $48串燒即叫即燒,餐廳使用備長炭迫出食物原汁原味,吃起來真的滿滿炭烤風味🔥 比較特別的是魷魚一夜干,咸鮮的味道非常適合佐酒,充滿風味🦑 白鰻我個人也是非常喜歡的,而黑豚腩肉則超高性價比呢🍢唎酒師在我們吃不同食物時建議了我們pair不同類型的清酒,例如以清爽的天寶SPICY夏潤純米配蠔,又或在吃串燒時以比較dry的江户開城雄町純米

CHU CHU SPECIAL

.魷魚一夜干 $118
.梅醬紫蘇雞柳 $48
.紫蘇葉雞胸肉 $48
.自家製免治雞肉棒 $48

唎酒師在我們吃不同食物時建議了我們pair不同類型的清酒,例如以清爽的天寶SPICY夏潤純米配蠔,又或在吃串燒時以比較dry的江户開城雄町純米吟釀解膩🍶 以下三款是我和bobo是次都很喜歡的,大家去的話也可叫來試試!
.LIBROM 赤紫蘇
有氣的sake真的超爽!紫蘇的香氣很特別,感覺很適合做first drink😏
.長良川 純米大吟釀 DRY FRUITY
帶果香又不會太甜,價錢亦相當親民!
.花邑 雄町 純米吟釀
比較甜身圓潤,放在最後喝挺不錯喔~
Type of Meal
Dinner
2023-11-16 14 views
銅鑼灣真係好多特色既sake bar & restaurant今次要為大家介紹既係 - Sake Bar CHU CHUSake Bar CHU CHU係位於銅鑼灣登龍街28號永光中心25樓餐廳既裝修係走loft風為主佢有開揚既設計而且店員都好熱心為我地介紹有咩sake好飲邊枝sake應該配邊樣美食食物個方面 今次分別點左:- Happy Hour 串燒set (Happy Hour 炭火焼き鳥) 5串- 刺身 : 海鮮Carpaccio- 串燒 : 白鱔 自家毀免治雞肉棒 黑豚腩肉 露筍 番薯- 助酒小食 : 燒明太子配青瓜 燒鱈魚干 螢光魷魚沖漬- 炸物 : 炸雞軟骨 唐揚豆腐- 飯 : 櫻花蝦飯團- 熱食 : 關東煮清酒 :- LIBROM Lemon X Verbena- LIBROM 甜粟米- 大盃 純米吟醸 木俑生酛 舞風 - 鷹長 菩提酛 純米 生- 忠愛中取り 播州愛山 純米大吟醸 火入- 無窮天穩 齋香 生酛 純米大吟醸Overall佢CP值超高 $128已經可以食到一set 5串既雞系列串燒 而且佢地既白鱔串燒都係超好食師父燒到個皮 外脆內軟清酒個方面 個人大愛LI
今次要為大家介紹既係 - Sake Bar CHU CHU

飲落甜甜地 after taste真係有粟米係到 超特別

@sakebarchuchu
Location : Causeway Bay
Price : $800-$1000/p.p
Environment (10 is chill): 7/10
Yummy (10 is delicious): 7/10
正正,又搵到一間多靚酒,仲要野食無得彈嘅sake bar🥰真係無諗過連野食都咁咁咁出色🙈點估到一間咁專業嘅清酒吧會連野食都咁掂😱環境氣氛又靚,真係唔飲酒淨係黎食野都chill❤️⭐️佐酒小菜 貓貓薯仔沙律 $38⭐️酒盗芝士 $68⭐️日本季節蠔 $98⭐️阿波尾手羽先一夜干 $48⭐️白鱔 $68⭐️榮螺 $58⭐️鵝肝芝士拌勻醬 $78⭐️螢光魷魚沖漬 $38雞胸軟骨 $38秋葵八爪魚 $68忌廉芝士明太子厚油揚 $68⭐️=我喜歡的😎🤫。鱔同螺同雞翼同生蠔同鵝肝醬同螢光魷魚真係大大大力推爆佢🙀😻💥💥💥🍶 最後埋尾飲返杯古酒然後口痕食隻螢光魷魚🦑⋯CLS公司正到你😭,咬落去魷魚咸鮮內臟係口腔爆裂然後一啖古酒飲落去,古酒啲少少花雕陳年味完全無哂,係零!淨低嘅只有18年古酒嘅甘甜圓潤同埋好似奶油咁絲滑而酒體豐厚,OMG我算係終於理解到玩food pairing嘅迷人之處啦😱,自己撞出黎嘅結果係最深刻最激動😭《神龜 1983年 大古酒 $238》📝 出自琦玉縣酒造,當年打仗大量三增酒出現,酒藏堅持無添加出純米酒,是「全量純米藏」的先驅者,出產平衡而微甘微辛口的日本酒並長期低溫熟成。▫️▪️▫️▪️▫️▪️▫️▪️▫️▪️▫️▪️▫️
正正,又搵到一間多靚酒,仲要野食無得彈嘅sake bar🥰

真係無諗過連野食都咁咁咁出色🙈
點估到一間咁專業嘅清酒吧會連野食都咁掂😱
環境氣氛又靚,真係唔飲酒淨係黎食野都chill❤️

⭐️佐酒小菜 貓貓薯仔沙律 $38
雞胸軟骨 $38
秋葵八爪魚 $68
忌廉芝士明太子厚油揚 $68

《神龜 1983年 大古酒 $238》

▫️▪️▫️▪️▫️▪️▫️▪️▫️▪️▫️▪️▫️▪️▫️

小插曲:前一秒職員先叫我小心啲個牌好易跌
我話ok啦帽事嘅
話口未完下一秒就跌左落去杯底見
條友個樣呆左我真係笑死
我仲驚呼:我杯十四代呀😂
仲要夾極都夾唔上黎開始多人望住我撩杯酒🥹
然後隻貓仲鬼死咁chill樣地擘開對脾勁應景忍唔住影低佢😂

Happy Friday,放工同朋友想去輕鬆,就去了銅鑼灣登龍街附近新開的 Sake Bar CHU CHU,是一家以清酒為主題的 Sake Bar,也第一次體驗了Sake Free Style ($200 - $800)可以按照自己budget 同個人喜好由駐場專業品酒師安排不同款式的 sake:  輕、爽、果、辛、柔、醇、甘、旨、濃、古,場內配備大量清酒,可以選擇。品酒師為我介紹的,都很合心水,由古酒,飲到新派Craft 清酒🍶,再去到特色清酒,這體驗真是不得了。美酒當然要有佳餚,這裏每款食品都很美味,全部都好適合配酒➖➖➖➖➖➖➖➖➖🍶《Sake Free Style》我選了$400 3杯,醇、濃、古◈ 熟霧枯 3年熟成古酒 大吟醺 🍶帶有一種古酒特有的堅果乾味道,中後滲出濃郁的米旨味道◈ 熟霧枯 10年熟成古酒 大吟醺 🍶我喜歡這款❤️,其濃郁的味道,是由「甜味」、「酸味」、「美味」、「苦味」取得絕妙平衡所構成有淡淡花香味,有堅果或焦糖般的香氣◈ 神亀 大古酒 Daikoshu 🍶是40年前的1983年的清酒,一開始有老清酒特有的堅果乾枯的味道,但從中間開始,美味和米味同時溢出,

美酒當然要有佳餚,這裏每款食品都很美味,全部都好適合配酒

🍶《Sake Free Style》
我選了$400 3杯,醇、濃、古

◈ 熟霧枯 3年熟成古酒 大吟醺 🍶
帶有一種古酒特有的堅果乾味道,中後滲出濃郁的米旨味道

◈ 熟霧枯 10年熟成古酒 大吟醺 🍶
有淡淡花香味,有堅果或焦糖般的香氣

◈ 神亀 大古酒 Daikoshu 🍶
是40年前的1983年的清酒,一開始有老清酒特有的堅果乾枯的味道,但從中間開始,美味和米味同時溢出,令人印象深刻👏🏻
🍶 《Craft  sake》
LIBROM所釀造的是一種稱為Craft Sake,保留傳統清酒,再做複發酵,以福岡各種時令的可食用花卉🌸或水果🍎為副原料,並共同發酵而成

◈ LIBROM 赤紫蘇 🌿
 最喜歡這款~赤紫蘇酸甜中帶有清爽口味,加上顏色鮮豔,令用餐時更有樂趣已

◈  LIBROM 布冧🫐
 帶有布冧香很濃而帶些酸甜

◈  LIBROM 香港限定 大檸樂🍋
味度很特別,好像在吃同年時代的檸檬可樂糖一樣,帶微酸

◈ LIBROM 茶釀酒 🌱
after taste 會帶有少少茶的苦澀味,好特別
🍶 《特色 sake》

◈ 「江戶開城」雄町 東京都 純米吟釀🍶
第一口冷藏後飲用,味道很軟,果香的酸味就撲向舌尖。吞嚥後,果香仍會在口中停留一段時間。在嘴裡滾動時,酸味變成荔枝的味道。我覺得這個味道很適合佐餐飲用。🥰

◈ 水府自慢 10號 純米大吟釀🍶
「協會10號酵母」完全展現的純米大吟釀酒款,「原酒」的口感豐富,果香華麗,米味溫和,餘韻悠長!餘了冷凍單飲,好適合配搭海鮮或濃味食物。😎

🔶 燒馬友一夜干|$198
👏🏻這款燒馬友好適合配酒🍶 ,因為一夜干帶有咸香,燒後魚皮很脆很香,一撥開,魚肉的香味撲鼻而來,吃起來魚肉好嫩滑,口感非常細膩。

🔶日本季節生蠔|$98/隻
鮮味又大隻,入口爽甜👍🏻

🔶 榮螺🐚|$58
榮螺加入清酒和鰹魚湯後燒製而成,螺肉很有嚼勁,又鮮甜,螺中的湯一定要飲,十分清甜🤤

🔶 雞白子醋物🐔|$78
這個真是不得了,我是第一次食雞白子,一吃愛上,雞白子搭配酸汁和洋蔥,十分清爽

🔶 炭火燒鳥 ꜱᴇᴛ $128/5串
燒鳥Omakasa 每晚提供不同,今晚就有雞尾、雞肝、雞胸軟骨、雞髀肉、雞腎、燒出來焦香美味🤩

🔶忌廉芝士明太子厚油揚|$68
🧀上面鋪滿明太子同蔥花,食落又唔會太油膩

🔶白鱔|$68
燒到外皮香脆,入口肉汁滿滿👍🏻

🔶 厚切牛舌👅|$68
牛舌彈牙厚切,調味剛好

🔶 唐揚蘿蔔糕|$48
好特別,外層脆脆,配上酸汁,蔥花和辣蘿蔔一齊食,好惹味

🔶 手羽先|$48

手羽先
雞髀肉
魷魚一夜干燒鱈魚干
燒鱈魚干
-🍴🍽🍴🍽🍴🍽🍶🍢🦑🧀🍶🍴🍽🍴🍽🍴🍽-🥢佐酒小菜 $38 🆙 每個人一開頭都會有一個貓形狀嘅starter, 佢其實係一個薯仔沙律配咗青瓜,食落去味道非常清新👍🏻。🥢牛小腸味噌湯 $68 🆙 湯底嘅味噌帶嚟一種濃郁嘅麥味同咸香,令人嘴唇生津。而牛小腸嘅加入,更加增添咗湯嘅層次感同豐富口感。湯裏面仲加咗啲蔬菜同埋配料,增添咗湯嘅鮮美同口感。蔬菜嘅清脆口感同味道同湯底好搭配,令整碗湯更加豐富多元😆。🥢鴨肉雞肝雲呑 $68 🆙 雲呑皮薄滑,充滿彈性。鴨肉嘅鮮嫩加上雞肝嘅滑膩,帶嚟一種濃郁嘅肉味。湯底嘅鮮美同濃郁都非常出色。湯底充滿鴨肉同雞肝嘅風味,帶嚟一種濃郁嘅肉汁滋味😋。🥢原隻日本魷魚 $118 🆙 魷魚完整地燒烤至金黃色,表面有啲微微嘅焦香。而且佢嘅質感都非常獨特,既有嚼勁又帶嚟一種脆脆嘅口感。入口之後,真係驚喜連連。魷魚嘅肉質鮮嫩多汁,融合咗燒烤嘅香氣同魚肉嘅鮮美味道🤩。🥢阿波尾手羽先一夜干 $48 🆙 手羽先嘅肉質鮮嫩多汁,同時又帶有一層脆脆嘅外皮。每一啖都帶嚟一種濃郁嘅燒烤香氣,令味蕾完全被滿足😝。🥢豬肉芫荽卷 $38 🆙 豬肉芫荽卷嘅外觀金黃誘人,入口之後,豬肉嘅質地軟嫩多汁,每

🍴🍽🍴🍽🍴🍽🍶🍢🦑🧀🍶🍴🍽🍴🍽🍴🍽
🥢佐酒小菜 $38 🆙

🥢牛小腸味噌湯 $68 🆙

🥢鴨肉雞肝雲呑 $68 🆙

🥢原隻日本魷魚 $118 🆙

🥢阿波尾手羽先一夜干 $48 🆙

🥢豬肉芫荽卷 $38 🆙
豬肉芫荽卷嘅外觀金黃誘人,入口之後,豬肉嘅質地軟嫩多汁,每一啖都帶嚟一種濃郁嘅肉香。而芫荽嘅清新味道,令成個卷物更加鮮美😋。特別係咬落去嘅時候,啲汁爆開,釋放出豬肉同芫荽嘅鮮味,令味蕾完全被滿足。真係好好食呀!

🥢雞肝芝士拌勻醬 $78 🆙
雞肝口感好滑,搭配濃郁芝士拌勻醬,味道豐富。雞肝仲用一個精緻貓型碟裝住,超可愛😆!

🥢忌廉芝士明太子厚油揚 $68 🆙
厚身嘅油揚外脆內軟,帶有香脆口感同混合嘅濃郁芝士味道。明太子嘅鹹香同忌廉芝士嘅滑膩完美結合,帶嚟一種極致嘅口感同味覺享受👍🏻。

🥢味醂魚乾 $88 🆙
外觀金黃誘人,酥脆口感令人滿足。小食製作精細,味醂的滋味融入魚肉中,營造出獨特嘅風味。配sake必食😋!

🥢日本季節蠔 $98 🆙
一啖入口,即刻感受到滿滿嘅海洋風味,帶有微酸嘅海水味道。每一口都帶嚟滿滿嘅鮮甜滋味😆。

Sake 🍶
🥢LIBROM 全麴 $98 🆗
LIBROM 全麴清酒嘅外觀清澈透明,色澤淡黃。聞香時,可以嗅到淡淡嘅米香同果香。入口之後,清酒嘅口感滑順,帶有微微嘅甜味同酸度。酒體圓潤,帶有一絲絲的香氣😋。

🥢江户開城純米吟釀原酒山田錦 $68 🆙
佢嘅釀酒廠仲用緊百年前嘅酵母,為酒注入咗歷史嘅滋味同獨特性。加上使用山田绵米嚟釀造,味道絶對有保證。飲落去之後,滑順嘅口感同味道會好長時間留喺口中,帶嚟一種滿足感🤤。

🥢舞窮天穩齋香生酛純米大吟釀 $88 🆙
飲落去口感柔和順滑,帶有乳酸嘅清爽感,同時夾雜緞木嘅香氣。入口偏向辛口,飲落口味道有複雜🫢。

📌我覺得呢間sake pairing餐廳幾特別,平時去其他wine pairing嘅餐廳都係幫你揀晒酒,但係今次你可以同店員分享你鍾意飲嘅sake口味喜好,佢會再喺個櫃度推薦合適嘅sake俾你飲,鍾意飲sake不妨去試一試,保證大開眼界🤩!

😇 評價 𝗥𝗮𝘁𝗶𝗻𝗴𝘀 😇
食物 𝗙𝗼𝗼𝗱 8.5/10
環境 𝗘𝗻𝘃𝗶𝗿𝗼𝗻𝗺𝗲𝗻𝘁 8/10
服務 𝗦𝗲𝗿𝘃𝗶𝗰𝗲 8.5/10
性價比 𝗩𝗮𝗹𝘂𝗲 𝗳𝗼𝗿 𝗠𝗼𝗻𝗲𝘆 8.5/10
整體 𝗢𝘃𝗲𝗿𝗮𝗹𝗹 8.375/10
🍴🍽🍴🍽🍴🍽🍶🍢🦑🧀🍶🍴🍽🍴🍽🍴🍽
🗺️ Sake Bar CHU CHU (銅鑼灣)
銅鑼灣登龍街28號永光中心25樓

#bakdiu日本菜 #bakdiu串燒 #bakdiu居酒屋 #bakdiusake #bakdiufusion#bakdiu銅鑼灣
𝗦𝗮𝗸𝗲 𝗕𝗮𝗿 𝗖𝗛𝗨 𝗖𝗛𝗨 🎌每星期去一個𝗦𝗮𝗸𝗲 𝗕𝗮𝗿🤣🤣🤣 證明我對清酒幾有愛❤️❤️ 今次去𝗠𝘂𝗿𝗮嘅姊妹店👯‍♀️- 𝗦𝗮𝗸𝗲 𝗕𝗮𝗿 𝗖𝗵𝘂 𝗖𝗵𝘂🍶❣️𝗦𝗮𝗸𝗲𝗕𝗮𝗿 𝗖𝗛𝗨 𝗖𝗛𝗨 提供多款日本清酒,果酒,燒酎、炭火串燒,創新料理、酒肴。同𝗠𝘂𝗿𝗮一樣,會有注場唎酒師為客人提供日本酒專業意見,同轰玩定期舉行不同食物及主題的清酒活動,例如𝘀𝗮𝗸𝗲 𝘁𝗮𝘀𝘁𝗶𝗻𝗴。相比起,𝗖𝗵𝘂𝗰𝗵𝘂 環境比較大,大吧枱設計猶如置身於居酒屋。仲有一間𝗽𝗿𝗶v𝗮𝘁𝗲 𝗿𝗼𝗼𝗺同一張六人枱。食物種類亦比較多,有生蠔食😋!🍢🍡食物方面,推介以下俾大家🤗🤗🤗秋葵八爪魚🐙 𝗛𝗸$𝟲𝟴- 適中嘅芥末、滑嘟嘟嘅秋葵、𝗤𝗤十分彈牙大大片嘅八爪魚🐙😍😍𝗣𝗲𝗿𝗳𝗲𝗰𝘁 𝗠𝗮𝘁𝗰𝗵‼️牛小腸味噌煮🐮 𝗛𝗸$𝟲𝟴- 同𝗺𝘂𝗿𝗮一樣咁好食!不過𝗽𝗼𝗿𝘁𝗶𝗼𝗻細少少🤣日本季節蠔🦪 𝗛𝗸$𝟳𝟴- 肥嘟嘟,重蠔味🥰 𝗣𝗲𝗿𝗳𝗲𝗰𝘁😚😚牛筋🥩 𝗛𝗸$𝟯𝟴- 串燒牛筋真係第一次食!一入口感覺到滿滿的骨膠原🥰🥰🥰 𝗤彈且黏口,正‼️阿波尾手羽先一夜干🐥 𝗛𝗸$𝟰𝟴- 睇圖就知道有幾大隻‼️啖啖肉😍 雖然燒得咸咗少少,但送酒一流😋粟米🌽
𝗦𝗮𝗸𝗲 𝗕𝗮𝗿 𝗖𝗛𝗨 𝗖𝗛𝗨 🎌

🍢🍡食物方面,推介以下俾大家🤗🤗🤗

秋葵八爪魚🐙 𝗛𝗸$𝟲𝟴

牛小腸味噌煮🐮 𝗛𝗸$𝟲𝟴
- 同𝗺𝘂𝗿𝗮一樣咁好食!不過𝗽𝗼𝗿𝘁𝗶𝗼𝗻細少少🤣

日本季節蠔🦪 𝗛𝗸$𝟳𝟴
- 肥嘟嘟,重蠔味🥰 𝗣𝗲𝗿𝗳𝗲𝗰𝘁😚😚

牛筋🥩 𝗛𝗸$𝟯𝟴

阿波尾手羽先一夜干🐥 𝗛𝗸$𝟰𝟴

粟米🌽 𝗛𝗸$𝟯𝟮
- 飽到嘔唯一仲會𝗲𝗻𝗰𝗼𝗿𝗲嘅食物🤣 就係燒粟米😆 超重牛油香!燒得啱啱好😋 大家一定要叫❗️

🍶🍶清酒最愛就係「群馬泉 山廢酛純米」同「悅凱陣 黑澤龜之尾 純米吟釀 無濾過生酒」,都係重口味之選🤣🤣🤣 如果唎酒師早啲攞出嚟就好😛

當日有客人包左成張𝗯𝗮𝗿枱,亦有客人包左𝗽𝗿𝗶v𝗮𝘁𝗲 𝗿𝗼𝗼𝗺🤣相當熱鬧🥳🥳 我哋就坐咗喺張𝟲人枱🤣正🤪

𝗖𝗵𝘂𝗰𝗵𝘂最近相當受歡迎,記得早啲𝗯𝗼𝗼𝗸定枱先!
✒懶人先睇總結.❀食物:燒鳥都好有炭香味,性價比超高🥹 仲有sake freestyle!留下budget + 想飲幾款,等唎酒師幫你安排🍶❀服務:又係學到嘢的一晚,有唎溫師熱情介紹酒款~❀環境:以吧枱為主,另外都有table位置。想自摺又得,想傾酒又得🤣❀價錢:2人埋單 $2,015.✐ ✐ ✐ ✐ ✐ ✐ ✐ ✐ ✐ ✐ ✐ ✐ ✐ ✐✒有興趣再詳細睇.Sake bar固然酒款多,有唎酒師在場介紹酒款,但估唔到嘢食都咁高質🥹 串燒採用炭火燒成,外脆內Juicy仲有淡淡炭香,真心贏咗好多香港專食燒鳥嘅店🥹!.🎈佐酒小菜 ($38/1)落座無耐就會上前菜,係超打卡able的招財貓Monaka最中餅。每日餡料會有機會唔一樣,當日的是蟹肉沙律,配搭底下的紫薯蓉~.🌟推介幾款必點小吃🌟.🎈忌廉芝士明太子厚油揚 ($68)燒油揚本來我已經好中意,因為外面會燒到好香脆~ 呢一款上面更配搭了芝士明太子,芝士味非常香濃,好適合下酒!.🎈炭火燒鳥店員介紹店內的燒鳥採用新鮮雞肉,以備長炭燒成。真係款款都做到雞皮香脆,中間Juicy😍 Happy Hour $128/5串性價比超高!👉 雞皮 ($38)

✒懶人先睇總結
❀服務:又係學到嘢的一晚,有唎溫師熱情介紹酒款~

❀價錢:2人埋單 $2,015
✐ ✐ ✐ ✐ ✐ ✐ ✐ ✐ ✐ ✐ ✐ ✐ ✐ ✐
✒有興趣再詳細睇
🎈佐酒小菜 ($38/1)

🌟推介幾款必點小吃🌟
🎈忌廉芝士明太子厚油揚 ($68)

🎈炭火燒鳥

👉 雞皮 ($38) 大推👍👍👍
👉 雞腸 ($48) 比較少見,一樣係超香脆👍
👉 手羽先 ($48) 一份有齊雞翼雞髀👍
👉 自家製免治雞肉棒 ($48) 新鮮製造👍
👉 雞胸軟骨 ($38)
👉 雞頸肉 ($38)
👉 雞尾 ($38)
👉 紫蘇菜雞胸肉 ($48)
👉 雞髀肉 ($38)
👉 雞肩肉 ($48)
🎈燒馬友一夜干 ($198)

必點推介好適合送酒🍶 份量超大但冇平時食嘅一夜干咁乾,咸香得嚟有點油份,餸酒一流食極都仲有咁🤣
🎈牛油烏賊肝醬炒魷魚 ($78)

用肝醬炒所以超香,牛油味道都非常突出,適合餸酒~
🌟Sake 篇🌟
每人口味都唔一樣,可以參考一下~ 冇idea的朋友建議選擇sake freestyle,圈起你想試幾多款、budget及喜歡的口味,之後就可以交比專業唎酒師幫你諗!

🎈江戶開城 純米吟釀 雄町 ($68)

江户開城係東京唯一酒造,做古代江戶前風味。呢一款味道都係酸同輕,好適合配搭漬物 starter~
🎈雨降水酛ささにごり ($88)

一款神奈川縣的濁酒,見到仲有酒粕係入面。飲落會有少少乳酸感同碳酸感,同樣好
適合配搭前菜🍶 我個人來講比較中意呢一款
🎈LIBROM 香港限定 大檸樂($98)

店內限定的 Craft Sake,唔講完全feel唔到係sake🤣 釀造過程中加入了青檸同可樂,味道幾創新,不過你問我的話都係中意傳統sake
🎈雨降 12年匿藏 吟釀 ($98)
經過十二年低酒熟成的清酒,帶少少酸味。適合配店內主食、內臟比較濃味的食物。
🎈WAKAZE Orbia ($118)

一倒出嚟就見到呢一款的顏色偏紅,我都係等一次見。唎酒師介紹呢一款sake採用了高溫山廢技術,釀造完成後更加係放入紅酒桶熟成,所以酒體會有淡紅色。飲落有種焦糖同堅果嘅味道。有少少似之前係sake mura篇介紹過的熟露枯,我會稱呢款為熟露枯的入門版!
🎈神動小鳥のさえずり純米吟釀 ($78)

最後就試了米香味超突出的小鳥,試完凍飲後唎酒師幫我哋溫熱,試吓凍飲同熱飲有乜分別。溫熱後嘅小鳥米香味更加突出,酒體更加厚身。冬天飲的話應該會好鍾意😋
🎈枝豆 ($48)
🎈燒鱈魚干 ($48)
🎈螢光魷魚沖漬 ($38)
🎈日本李節蠔 ($78)
🎈榮螺 ($58)
🎈白鱔 ($68)
✐ ✐ ✐ ✐ ✐ ✐ ✐ ✐ ✐ ✐ ✐ ✐ ✐ ✐
✒其他小資訊
👉訂位:Phone Booking/社交平台
👉優惠:
🔹 Happy Hour 2選1優惠 (每日的8點前埋單)
$128/5串炭火串燒 or Sake買一送一
🔹 平日8點後8折

Sake Bar Chu Chu is one of the latest sakaba in Causeway Bay that combines all of my favorite things - sake, chargrill and a chilling cat! The selection of sake changes from time to time depending on the season. Their kikisakeshi are able to customize the sake picks according to each guest's budget and preference.◆お通し【ポテサラ】Appetizer Potato Salad◆レバー Liver◆つくね Minced Chicken◆せせり Neck◆阿波尾鶏手羽先の一夜干し Semi-dried Awaodori Wing◆牛すじ Beef TendonChargrill is so rare in HK because of the licensing issues an

◆レバー Liver
◆つくね Minced Chicken
◆せせり Neck
◆牛すじ Beef Tendon

Chargrill is so rare in HK because of the licensing issues and it requires a more skillful chef to handle. Thrilled to be able to have chargrilled yakitori here. The rich but not too sweet tare elevated the meat taste. Chicken wing had been dried overnight to create a crispier texture while concentrating the flavors. The gelatinous beef tendons simply melted in the mouth.

◆米茄子と肉味噌 Eggplant w/ Chicken Miso
◆ししとう Green Pepper
◆ぎんなん Gingko

◆漬物盛り合わせ【ザーサイ、らっきょう、牛蒡】 Pickled Mustard Plant, Leek Scallion, Burdock Root
◆きゅうり付け焼き明太子 Grilled Mentaiko w/ Cucumber
◆揚げ出し豆腐 Deep-fried Tofu

◆焼きおにぎり茶漬け【鮭】Grilled Rice Ball in Soup w/ Salmon
◆伊勢海老うどん Udon in Lobster Soup

The eggplant topped with savory minced meat was a standout. Followed by perfectly grilled gingko, green pepper, and piping hot fried tofu. Mentaiko and cucumber made the best combo for sake pairing. To sum up the meal, we ordered chazuke which the crunchy rice ball had absorbed the dashi, and a smooth and warming bowl of udon in creamy lobster soup.

Don't miss out their special promotion of buy-1-get-1-free beer/highball/sake that comes with a 5 skewer set. The restaurant also offers a tasting menu with sake pairing which guests need to reserve in advance.

◆醸し人九平次 SAUVAGE 雄町 純米大吟醸
SAUVAGE is a French word meaning wild. Dominant citrus and mineral. Compared to other Kuheiji brews, this is more of a karakuchi, with the boldness of omachi and umami spreading in my mouth.

◆黒龍 純米吟醸 秋あがり
Clean and refreshing on the palate. Mellow umami and hints of banana. Pairs well with yakitori.

◆澤乃花 辛口純米 花ごころ

A crisp, light taste that is unique to hitogokochi. Light flower aroma that enhances the freshness of the brew.

◆栄光冨士 逸閃 風刃 辛口純米酒

Eikofuji is famous for its namagenshu with fruity and floral aroma, but this limited edition sake is totally different.
Hiire, kasui and karakuchi - super rare.
Clear and refreshing on the palate, smooth mouthfeel and a sharp finish.
Sake Bar CHU CHU 📍銅鑼灣登龍街28號永光中心25樓━清酒小白終於迎來了第一次sake pairing 體驗 整晚無論是酒 還是食物 還是氛圍 都令人沉醉其中~既然是sake bar 當然少不了專業唎酒師 這裡供應近百款Sake by glass 選擇困難也不要緊 因為他們會為你推薦 確保你面前的酒和菜是最好的搭配!酒出色之餘 佐酒佳餚表現亦很不錯 special菜式確能感受到與別家不同 不知不覺間就全吃光!炭火串燒亦是特色之一 這裡以備長炭炭燒 燒鳥種類選擇非常多 亦有海鮮 豬牛 蔬菜等供應━這次主要嘗試的清酒系列是來自LIBROM的~ 與水果共同發酵而成 每款都帶有不同的水果味道 酒味不會太重 反而每款都會有很獨特的果香!🍋 LIBROM 香港限定 大檸樂▶︎ 好吸引的酒瓶! 喝起來是有些開胃的酸感 作為第一杯很合適~🍈 LIBROM Melon▶︎ 這款真的有蜜瓜的香甜!🌿 LIBROM Lemon X Verbena▶︎ 檸檬加上香草香的感覺 同樣也很清爽🍊 LIBROM 甘夏蜜柑 X 薄荷▶︎ 薄荷清涼與微酸的蜜柑的搭配很清新~🫐 LIBROM 布冧▶︎ 最喜歡這款~
Sake Bar CHU CHU
📍銅鑼灣登龍街28號永光中心25樓

🍋 LIBROM 香港限定 大檸樂
🍈 LIBROM Melon
▶︎ 這款真的有蜜瓜的香甜!
🌿 LIBROM Lemon X Verbena
▶︎ 檸檬加上香草香的感覺 同樣也很清爽
🍊 LIBROM 甘夏蜜柑 X 薄荷
▶︎ 薄荷清涼與微酸的蜜柑的搭配很清新~
🫐 LIBROM 布冧
▶︎ 最喜歡這款~ 梅子果香很濃而帶些酸甜

到最後酒伴覺得仍未盡興 又加了一杯

🍶 農囗尚彥研究所 秋酒ひやおろし
▶︎ 偷偷嘗了一口 酒味對我來說很重呢 入口有些許酸 後勁亦有些輕微苦味 與濃味的料理一起很搭~

🥠 佐酒小菜 $38 +10%
▶︎ 招財貓最中餅內有吞拿魚他他 紫薯蓉鋪在底部 另有炸藕片點綴
▶︎ 好看又好吃🥹 吞拿魚塊混合醬汁鹹香而不膩 搭配最中餅口感也不錯 炸蓮藕片也很脆!
▶︎ 底部的紫薯蓉自帶甜香還有粟米粒夾雜其中 很愛這種沙沙的口感

🥖 鷄肝芝士拌勻醬 $78 +10%
▶︎ 烘得酥脆的麵包片搭配上雞肝忌廉芝士醬 佐酒很不錯~
▶︎ 抹醬入口先是濃厚的雞肝味道 在嘴中停留後cream cheese 的濃厚就散發出來了

🐔 雞白子醋物 $78 +10%
▶︎ 雞白子搭配酸汁 洋蔥
▶︎ 愛的人會很愛🫰🏻
好味指數:●●●◐◯

🍕 白松露芝士三文魚薄餅 $58 +10%
▶︎ 居酒屋內的薄餅竟然水準很不錯! 薄脆餅底搭配三文魚碎和拉絲芝士 這個搭配意外地很清爽
▶︎ 調味對我來說剛剛好 芝士奶香搭配三文魚的些許鹹鮮味 值得一試~

清酒煮廣島蠔 $118 +10%
▶︎ 廣島蠔共四隻 分量很足 入口爆汁且味道濃郁!
▶︎ 湯汁非常鮮美🥹 清酒跟蠔的精華都在裡面了 另外配菜也很入味~

🫕 燒帶子伴海膽湯
▶︎ 超級精緻的一道菜🫶🏻 燒帶子浸在海膽忌廉湯中 另外搭配了酥脆蛋卷可以點湯吃!
▶︎ 燒帶子鮮甜緊實 海膽忌廉湯非常濃厚 兩者的搭配很驚喜 另外蛋卷也表現不錯
▶︎ 創意和擺盤值得給滿分~
好味指數:●●●●●

🐔 自家製免治雞肉棒 $48 +10%
▶︎ 這裡的雞肉棒口感頗軟嫩 帶有脆骨 醬汁調味非常濃郁 日本蛋汁蛋香濃郁🤤

🐔 梅醬紫蘇雞柳
▶︎ 梅子和紫蘇的搭配清香帶些酸 為淡味的雞柳添色不少!
好味指數:●●●●◯

🐔 雞蠔肉 $48+10% | 雞頸肉 $38+10% | 橫膈膜 $48+10%
▶︎ 三款鹽燒的雞類串燒都不錯的 鹽量把控得很好
▶︎ 橫膈膜和雞頸肉都是有油香且微帶嚼口的 雞蠔則是汁水豐富!
好味指數:●●●●◐

🐔 雞心喉 $38+10% | 雞心 $38+10% |雞腸 $48+10%
▶︎ 內臟方面個人比較喜歡雞腸~ 彈而沒有腥味

🐟 白鱔 $68 +10%
▶︎ 白鱔皮脆而油香豐富 口感微帶爽脆

🐚 榮螺 $58 +10%
▶︎ 榮螺加入清酒和鰹魚湯後燒製而成 已切好片方便食用 最後連湯也能喝掉~
▶︎ 螺肉很有嚼勁 最後的湯真的很好喝🥹

👅 厚切牛舌 $68 +10%
▶︎ 牛舌確實夠厚切 頗彈牙而調味剛好

🍢 忌廉芝士明太子厚油揚 $38 +10%
▶︎ 油揚表面鋪滿明太子忌廉芝士醬~
▶︎ 明太子醬味道濃郁 發現搭配少許七味粉也很好吃!

🍜 雞白湯烏冬 $78 +10%
▶︎ 雞白湯煮烏冬搭配雞肉丸
▶︎ 這裡的雞白湯帶些粘口感 是順口而不油膩的感覺 烏冬也非常爽滑~

🍙 燒飯糰茶漬飯 $48 +10%
▶︎ 可以選擇 三文魚 明太子 梅子 topping 我們這款是三文魚
▶︎ 飯糰已經有調味 表面燒到焦脆而內裡保持濕潤 搭配上鮮味濃郁的湯底很不錯!
好味指數:●●●●◐

我鍾意飲酒,我鍾意飲酒之後個世界,所有野都可以方便d、混亂d、 簡單d,我鍾意飲左酒之後既自己,最好既係可以忘記左自己,因為忘記左自己之後,同時人地都會忘記我。不過有D野忘記左唔代表無發生過,就好似今晚呢間sake bar,我永遠唔會忘記呢一份滋味。👇🏻📌お す す ぬ - ▪️ 佐 酒 小 食 -▫️「紫薯最中餅」係每人入座必有既招牌小食,以招牌貓既LOGO,好得意。▫️「唐揚蘿蔔糕」炸得好夠濃香,外層脆卜卜。▫️「雞肝芝士拌勻醬」雞肝調味恰到好處,配搭多士濃香惹味。▫️「忌廉芝士明太子厚油揚」鹹香十足,芝士同忌廉本身就好夾,送酒一流。▪️ 炭 火 串 烧 - ▫️「榮螺」原隻榮螺連殼上,螺肉爽口,湯底清甜,必試!▫️「雞頸肉」因為呢個部位肌肉特別發達,所以比平時食開既雞肉更加有咬口。▫️「雞心」口感相當柔軟,就算唔太食內臟既朋友都一定接受到。▫️「黑豚腩肉」燒得好入味,肉質腍滑得黎又入味,好滿足。▫️「原隻日本魷魚」賣相厚肉又大條,唔會燒到過哂火太乾身,肉質做到好腍滑,唔錯。▪️ 食 事 -▫️「雞白湯鳥冬」湯底雞味夠突出,唔會太鹹,飲完酒用烏冬埋個靚尾,個胃即時暖笠笠,特別舒服。📌日本酒 · FREEST

同時人地都會忘記我。不過有D野忘記左唔代表無發生過,

📌お す す ぬ -
▪️ 佐 酒 小 食 -
紫薯最中餅

▫️「唐揚蘿蔔糕」炸得好夠濃香,外層脆卜卜。
唐揚蘿蔔糕

▫️「雞肝芝士拌勻醬雞肝調味恰到好處,配搭多士濃香惹味。
雞肝芝士拌勻醬

▫️「忌廉芝士明太子厚油揚」鹹香十足,芝士忌廉本身就好夾,送酒一流。

▪️ 炭 火 串 烧 -
▫️「榮螺」原隻榮螺連殼上,螺肉爽口,湯底清甜,必試!

雞頸肉

雞心

▫️「黑豚腩肉」燒得好入味,肉質腍滑得黎又入味,好滿足。
黑豚腩肉

▫️「原隻日本魷魚」賣相厚肉又大條,唔會燒到過哂火太乾身,
原隻日本魷魚

肉質做到好腍滑,唔錯。

▪️ 食 事 -

▫️「雞白湯鳥冬」湯底雞味夠突出,唔會太鹹,
雞白湯鳥冬

飲完酒用烏冬埋個靚尾,個胃即時暖笠笠,特別舒服。

📌日本酒 · FREESTYLE -
▪️ 備前雄町·純米大吟釀 -
▪️ 咲耶莫·純米吟釀  -
▪️ 福島縣·磐城寺·紺碧純米吟釀 -
▪️ 寫樂·令和四·純米吟釀 -
備前雄町·純米大吟釀

▫️ 我地揀左清酒Freestyle,當中至少有6種budget比你揀,再以杯數區分,
假設你揀$300budget 6杯唎酒師會因應budget、食物既配搭,
咲耶莫·純米吟釀

再幫你挑選6杯符合你budgetsake,假設你揀$800或更高budget 2杯
咁果2杯自然會又會揀返更高價位既sake,而且口味有
寫樂·令和四·純米吟釀

多達11種選擇,
難怪sake都有得考牌呀!的確係個好好既體驗。
福島縣·磐城寺·紺碧純米吟釀
2023-11-02
Waiting Time
15 Minutes (Dine In)
$800 (Dinner)
紫薯最中餅
咲耶莫·純米吟釀
寫樂·令和四·純米吟釀
福島縣·磐城寺·紺碧純米吟釀
2023-11-02 15 views
平時返工咁勞碌 辛勞過後就要對自己好啲Happy Friday 同朋友相約到一間居酒屋嘆住串燒同日本sake 傾下計 感覺so chill🤠呢間居酒屋燈光昏暗 環境舒適有格調仲有駐場唎酒師 為客人配搭特色清酒🍸令到成個體驗更為提昇呢~******************************✨佐酒小菜 @($38)入座後 每位客人都可以有一份薯仔沙律最中餅 貓貓造型非常可愛🐱 醬汁濃郁✨忌廉芝士明太子厚油揚 ($68)面層舖滿明太子 並加入蔥花燒過後 呈現外脆內軟嘅狀態🥰芝士香得嚟唔會漏滯🧀✨自家製免治雞肉棒 ($48)雞肉棒沾蛋黃醬 又滑又香 就是一級享受呀😆✨黑豚腩肉 ($38)✨牛筋 ($38)口感較腍 味道咸甜咸甜咁 非常入味✨牛肋條 ($38)🐮質感軟腍 醬汁豐盈✨厚切牛舌 ($68)較厚切 口感豐富實在 燒得啱啱好 非常香口✨阿波尾芋羽先一夜干 ($48)雞翼燒得又香又脆 仲好juicy 💕✨江戶開城 純米吟釀 雄叮 ($68)來自天寶縣嘅廣島清酒飲落花香味較為突出 較易入口✨生粋左馬 駆 勝の香x五百万石x福乃香 ($68)來自福島縣 以3種福島酒米釀製而成帶有清甜嘅蜜
平時返工咁勞碌 辛勞過後就要對自己好啲
Happy Friday 同朋友相約到一間居酒屋

嘆住串燒同日本sake 傾下計 感覺so chill🤠
呢間居酒屋燈光昏暗 環境舒適有格調
仲有駐場唎酒師 為客人配搭特色清酒🍸
令到成個體驗更為提昇呢~

✨佐酒小菜 @($38)
入座後 每位客人都可以有一份薯仔沙律最中餅
貓貓造型非常可愛🐱 醬汁濃郁

✨忌廉芝士明太子厚油揚 ($68)
面層舖滿明太子 並加入蔥花
燒過後 呈現外脆內軟嘅狀態🥰
芝士香得嚟唔會漏滯🧀

✨自家製免治雞肉棒 ($48)
雞肉棒沾蛋黃醬 又滑又香 就是一級享受呀😆

✨黑豚腩肉 ($38)

✨牛筋 ($38)
口感較腍 味道咸甜咸甜咁 非常入味

✨牛肋條 ($38)
🐮質感軟腍 醬汁豐盈

✨厚切牛舌 ($68)
較厚切 口感豐富實在 燒得啱啱好 非常香口

✨阿波尾芋羽先一夜干 ($48)
雞翼燒得又香又脆 仲好juicy 💕

✨江戶開城 純米吟釀 雄叮 ($68)
來自天寶縣嘅廣島清酒
飲落花香味較為突出 較易入口

✨生粋左馬 駆 勝の香x五百万石x福乃香 ($68)
來自福島縣 以3種福島酒米釀製而成
帶有清甜嘅蜜瓜香氣🍈 口感順滑
特別啱配搭雞肉料理

✨燒白鱔 ($68)
外皮香脆 食落好厚肉 好juicy 肉質實身彈牙

✨營光魷魚一夜干 ($68)
燒魷魚香氣滿滿

小結:

可以邊品酒邊嘆串燒 成個用餐體驗好特別
環境亦幾舒適 係一個好chill嘅地方🥂

⚡️Happy Hour緊係要搵間坐得舒服酒吧傾計最近發現銅鑼灣登龍街有間新開嘅清酒吧😍仲可以叫埋串燒配清酒🍶清酒類別非常多,由唎酒師介紹特別口味品嘗到不同款式嘅清酒👍🏻🔴Happy Hour時段有2選1優惠⚡️1️⃣買一送一清酒 2️⃣串燒 $128/5店舖坐位多數係吧枱位,氣氛不錯✨環境闊落,飲得盡興➖➖➖➖➖➖➖➖➖➖➖➖➖➖呢度每杯清酒90ml🍶計算❤️‍🔥唎酒師會問客人喜好,介紹每款清酒比客人🍶 翔空 たかねにしき $88 味道比較甜美,輕柔🍶 雨降 杉山 純米 龜之尾 $88 米香帶一點酸度,口感清爽來自神奈川縣,用龜之尾造酒可引發米香味出來🍶大倉 山廢純米 爆辛 (着物女子)$68酒度+21度,比較Dry的口感山廢乳酸味道,有獨特的口感🍶 忠愛 中取り 播州愛山 $88純米大吟醸,用了比較少有的愛山米造酒中取即是用了米心釀酒,所以口感比較綿滑帶有桃及蜜瓜的香氣,比較甜潤🍶 天穩 純米大吟釀 佐香錦 $68🍶 寒紅梅 吟醸 梅酒 ➖➖➖➖➖➖➖➖➖➖➖➖➖➖🔥鐘意呢度嘅炭火串燒,由其係呢串🍡✨芫荽豬肉卷!仲叫左2份!$38@✨仲有燒榮螺🐚,大大隻encore左2份串燒做得出色,佐酒一流!
⚡️Happy Hour緊係要搵間坐得舒服酒吧傾計
最近發現銅鑼灣登龍街有間新開嘅清酒吧😍
仲可以叫埋串燒配清酒🍶

清酒類別非常多,由唎酒師介紹特別口味
品嘗到不同款式嘅清酒👍🏻

🔴Happy Hour時段有2選1優惠⚡️
1️⃣買一送一清酒 2️⃣串燒 $128/5

店舖坐位多數係吧枱位,氣氛不錯✨
環境闊落,飲得盡興
➖➖➖➖➖➖➖➖➖➖➖➖➖➖
呢度每杯清酒90ml🍶計算
❤️‍🔥唎酒師會問客人喜好,介紹每款清酒比客人

🍶 翔空 たかねにしき $88
味道比較甜美,輕柔

🍶 雨降 杉山 純米 龜之尾 $88
米香帶一點酸度,口感清爽
來自神奈川縣,用龜之尾造酒
可引發米香味出來

🍶大倉 山廢純米 爆辛 (着物女子)$68
酒度+21度,比較Dry的口感
山廢乳酸味道,有獨特的口感

🍶 忠愛 中取り 播州愛山 $88
純米大吟醸,用了比較少有的愛山米造酒
中取即是用了米心釀酒,所以口感比較綿滑
帶有桃及蜜瓜的香氣,比較甜潤

🍶 天穩 純米大吟釀 佐香錦 $68
🍶 寒紅梅 吟醸 梅酒

➖➖➖➖➖➖➖➖➖➖➖➖➖➖
🔥鐘意呢度嘅炭火串燒,由其係呢串🍡
✨芫荽豬肉卷!仲叫左2份!$38@

✨仲有燒榮螺🐚,大大隻encore左2份
串燒做得出色,佐酒一流! $58@

✨白鱔,燒得好香😍必叫✨✨✨$68@

✨忌康芝士明太子厚油揚 $67係呢度受歡迎菜式
厚油楊外層微微焦脆,同芝士明太子好夾

✨原隻日本燒魷魚🦑香脆可口 $118
✨唐揚炸雞🍗 $68
✨炸鹹牛肉芝士春卷,夠特別! $58
✨$128 5串串燒,好美味🤤
✨櫻花蝦飯團 🍙 $38
✨貓貓造型嘅小食薯仔沙律,好得意✨

品嚐了8杯酒品,又吃了那麼多小食串燒
埋單$1800絕對是✨CP值超高的清酒吧✨
💕呢度係三五知己💓一齊品酒談天的好地方!

• 原隻日本燒魷魚
  • 芫荽豬肉卷
  • 燒榮螺
  • 忌康芝士明太子厚油揚
  • 厚切牛舌
朋友話Happy Friday 要飲幾杯抖抖氣😮‍💨為食妹👧🏻平日滴酒不沾 今晚捨命陪君子🥹朋友負責飲 我負責食😎餐廳提供超過八十款日本清酒 🍶果酒燒酎 配埋佐酒小食 今晚不醉無歸🥳小店特色提供Wine Package 可以選擇$200 /四杯or $200/杯😬你一定識揀 唎酒師會因應你嘅喜好 調配出適合你嘅酒🍶餐廳有四款果酒 甜粟米🌽夕張蜜瓜🍈水蜜桃🍑甘夏🍋甜甜地易入口 酒精濃度又唔會太高 啱晒我 忍唔住仲添飲添🥰朋友係好酒之人🍶🍸 點了五款酒精濃度比較高的清酒 每支清酒背後都有一個故事 唎酒師都會介紹一下 靚女非常Pro 👍🏿 見朋友飲得咁開心😆我都忍唔住飲番幾杯🍶飲完塊面好似周公咁🫣好彩黑蚊蚊睇唔到點了以下一堆佐酒食物招財貓薯仔沙律最中餅 免費小食❣️忌廉芝士明太子厚油揚燒榮螺虎蝦🦐白鱔🐟原隻日本魷魚🦑日本蠔🦪厚切牛舌🐮牛筋條🐮招財貓薯仔沙律造型QQ❣️燒榮螺一人一隻唔會多 爽脆肉甜飲埋啖湯好掂👍🏿 虎蝦絕對係全晚嘅MVP 超彈牙 想追加一隻都已經Sold Out 🥹牛筋條滷得入味軟腍😛其實仲有好多清酒想飲 🍶串燒想食 🍢Plan緊下次再訪🥰

點了以下一堆佐酒食物
厚切牛舌🐮
牛筋條🐮

其實仲有好多清酒想飲 🍶串燒想食 🍢Plan緊下次再訪🥰

2023-10-23 38 views
今日Duck哥🦆約咗個friend聚舊,佢話要帶我去試一間新嘢 - “Sake Bar Chu Chu”。此店位於銅鑼灣,是一間以清酒🍶及串燒🍡為主的酒吧,賣點係清酒Pairing 😍,駐場唎酒師🙎‍♂️會先了解客人嘅喜好,然後詳細介紹適合你的清酒🍶及食品。當然你亦可自己選擇,總之服務非常貼心💕及個人化🥰。店舖環境舒適,燈光柔和,裝修別具心思🥰,中心位置放有張U型長吧檯,方便唎酒師🙎‍♂️與客人溝通及斟酒🥰。餐牌📔食物選擇唔算多,主打當然係串燒🍡,另外,每日1630 - 2000都係 Happy Hour,除清酒🍶(指定8️⃣0️⃣款)、啤酒🍺、High Ball🥃買一送一外,仲可以用$1️⃣2️⃣8️⃣食到5️⃣串🍡由廚師發辦嘅炭火雞串燒。每位客人一開始都有一份免費嘅薯仔沙律脆鬆餅,外型🐱既特別又好味,但記得趁熱食😍。炭火燒鳥Set $128今日係燒雞翼、雞尾、雞腎、雞心喉及雞肉串,全部都燒得香口😍,只灑上少量調味料,更能突出原汁原味😋。原隻日本魷魚 $118原條魷魚表面燒至焦香乾身,肉質軟腍,十分香口😍。牛肋條 $38/串牛肋條肉質軟腍無筋🥰,燒過後塗上一層醬汁,味道道香甜又增添juicy口感😋。厚牛舌

炭火燒鳥Set $128

原隻日本魷魚 $118
原條魷魚表面燒至焦香乾身,肉質軟腍,十分香口😍。

牛肋條 $38/串

厚牛舌 $68/串
牛舌👅燒得香口乾身,肉質軟腍無筋,調味剛好又帶牛香味😍。

牛筋 $38
牛筋工序比較多,先煮至腍身入味,食嘅時候再燒一燒🔥,令味道更香,大推🤤。

自家制免治雞肉棒 $48
肉棒雞味🐓香濃,口感柔滑中帶點脆口,配埋鮮香嘅月見醬汁🍳一齊食,口感更滑,味道更香😋。

忌廉芝士明太子厚油揚 $68
厚油楊外層微微焦脆,中間部非常鬆軟🥰,表面嘅芝士🧀明太子燒過後,有一陣陣鹹香味,整體味道同口感都非常好😍。

炙燒和牛片 $128
和牛片🐂輕輕燒過,帶出油香之餘肉味更香,伴碟沙律菜🥗非常新鮮,撈埋又酸又甜嘅沙律汁一齊食,十分醒胃😋。

白鰻 $68
白鱔先至表面乾身照香,肉質彈牙緊緻,口感一流🥰。

虎蝦 $78
原隻虎蝦🦐有一隻手掌般大,身厚肉多,質感結實彈牙,燒香後蝦味更香濃😋。

龍蝦湯烏冬 $88
龍蝦湯🦞蝦味香濃,選用幼身烏冬,更加掛湯,烏冬口感煙韌😋。

雞肝芝士混醬 $78
這個醬充滿肝🫀及芝士🧀嘅香味,質感幼滑,配埋香脆嘅多士🧇一齊食,每食一塊都感到十分滿足😍。

清酒🍶方面,我地試咗3️⃣款,都係唎酒師🙎‍♂️根據唔同食物推薦我地嘅🥰。

天穩
溫和略帶米旨味,帶一點點酸度,帶有銀杏嘅味道,有種喝越喝越好喝嘅感覺☺️。

翔空
有著青蘋果🍏和葡萄🫒清爽嘅香氣,造出清新香甜嘅果味,酸甜嘅口感就好似係口中散發著一樣😍。

澤乃花
口感soft,有像綿花糖一樣嘅甜味、青蘋果🍏般嘅酸味,兩者交錯卻又能得到平衡。

3️⃣種清酒各有特色,不得不讚唎酒師🙎‍♂️嘅專業。

總括而言,串燒燒嘅時間恰到好處,唎酒師專業可靠,但因為地方有限,大家記得❗️記得❗️記得❗️一定要book定位(當日目測有不少人白走一趟)。
2023-10-15
Type of Meal