Pandemic之前既翻工日子,就算公司係對面街都未有機會試到。襯依家個個WFH,今日終於試到啦!我哋叫咗招牌泰式和牛濃湯河($148 包一杯飲品)。個湯真係好足料好濃味,和牛非常嫩口、入口即溶👍🏿另外叫咗食泰國嘢必定嗌既Pad Thai - 泰式虎蝦炒金邊粉($148 包一杯飲品)。一碟有成四隻大虎蝦,份量適中,算都對得住價錢。招牌泰式和牛濃湯河 $148泰式虎蝦炒金邊粉 $148

招牌泰式和牛濃湯河 $148

泰式虎蝦炒金邊粉 $148

2022-03-11
$163 (Lunch)
2022-03-17 6068 views
中午時份路經人氣泰國餐廳「Samsen泰麵」,發現門外居然冇打蛇餅,小肥即急call哥哥落樓一同午膳。不設訂座兼人齊先可入座嘅小店已連續幾年登上車胎人推介榜,意味著米芝蓮評審員深覺其出品價廉物美,性價比高。地舖樓底勁高。中央有堂木梯延申至牆上嘅大型書架,天花則吊出多個盆栽,配上簡單嘅擺設,感覺猶如置身於一間鄉村屋舍內。隨身物及外套可存放於後方嘅掛鉤上。天氣夠凍時不用冷氣,不過唔知天熱時空調夠唔夠啦!用餐大堂面積有限,一眼睇哂,二人散座均以抗疫膠板隔開,滿座時難免會覺得迫。餐桌擺有自用餐具、口罩套、餐牌及兩款調味醬汁。細看四周,發現備用餐具及茶壺原來收咗喺梯架上,夠哂慳位。一頁午市餐牌中英對照,簡單易明。午市套餐均包有一杯飲品,當中更可選樽裝「Singha」泰啤。哥哥點咗客「泰式打拋和牛配油炸雞蛋」($148)。炸豬頸肉配烤番辣醬($88):炸豬頸肉基本上都算爽口,個人只係略嫌外層偏硬,同咬落有啲嚡,菜式尚有進步空間。招牌泰式和牛濃湯河($148):一早知悉招牌泰國船麵絕不外賣,有位堂食當然要叫黎試啦!小肥少食泰國菜,其實都唔知何謂正宗船麵,只能憑感覺形容主觀嘅食後感想。透透地明嘅金邊粉
不設訂座兼人齊先可入座嘅小店已連續幾年登上車胎人推介榜
,意味著米芝蓮評審員深覺其出品價廉物美,性價比高。
地舖樓底勁高。
餐桌擺有自用餐具、口罩套、餐牌及兩款調味醬汁。
調味醬汁
細看四周,發現備用餐具及茶壺原來收咗喺梯架上,夠哂慳位。
一頁午市餐牌中英對照,簡單易明。
午市套餐均包有一杯飲品,當中更可選樽裝「Singha」泰啤
樽裝「Singha」泰啤及清檸梳打
哥哥點咗客「泰式打拋和牛配油炸雞蛋」($148)。
泰式打拋和牛配油炸雞蛋
炸豬頸肉配烤番辣醬
招牌泰式和牛濃湯河
透透地明嘅金邊粉柔滑煙韌有彈性,無奈深色嘅湯底同一時間又濃又甜又咸,重口味到細佬冇辦法淨飲
。配料中最正係啲金黃鬆化得黎半脆半腍嘅炸豬皮條條
!和牛就比想像中厚同瘦,如果餐牌冇註明的話真係會以為自己食緊本地牛肉囉!
招牌泰式和牛濃湯河
灣仔熱店「Samsen泰麵」面積雖少,勝在天涼嘅日子開揚通爽,流露出鄉村氣息。年輕嘅服務生態度良好,而且效率高。平心而論,食物質量只屬三線貨色,船麵單售$148黎講份量算偏少,幾分鐘食完最多可以話唔肚餓
,即冇飽嘅感覺,請恕XO仔未能認同米芝蓮車胎人之推介。
2022-02-25
$211 (Lunch)
泰式復古小販鐵牌裝飾、挑高的樓底空間、地道的餐具,連續4年登上米芝蓮必比登推薦的人氣泰菜泰麵,完全與旁邊的藍屋建築群融為一體。很濃很濃就是這麼濃香才對味的和牛濃湯河!一端上來馬上喝湯,湯頭加入了大量香料、腐乳、豬血、豬骨熬製,濃而不鹹層次豐富🍜 一群女生一直吱吱喳喳,為這碗湯河好像突然就有另一個胃又追加一碗豬肉船麵。Lift nothing else! Our favourite kind of lifts are noodle lift 🥢 Delectable Chor 6 with Samsen, consecutively 4 years winning Bib Gourmet recognised Thai cuisine.In Cantonese cuisine wok-hei is of great importance to highlight the ingredients. The elusive smoky flavors and aromas of this stir-fried chicken flat noodle is tempting.一行六個女生點了整
Pad  Thai

Wagyu  Beef  Noodle  Soup

Stir-fry  Chicken  Flat  Noodles

一行六個女生點了整桌😍所有菜都想試一輪!鑊氣紛陳的炒闊河粉完全為之一亮,必點🌪 很油很油就是多油才好吃河粉必須要配合鑊氣,不管在哪國料理都是畫龍點睛之筆。所以即使是冷冷的初六也要配清爽椰子荳奶冰沙來平衡一下🥥剛!剛!好!

在限聚令前最後一次六人一桌聊個不亦樂乎實在太幸福了🤍最後以班蘭椰子湯圓劃下句點,先咬一半,流心椰糖跟班蘭外皮融合會剛剛好。
Pandan  Coconut  Dumplings
2022-02-05
Type of Meal
Lunch
Pad  Thai
Wagyu  Beef  Noodle  Soup
Pandan  Coconut  Dumplings
  • 泰式和牛濃湯河
  • 泰式炒闊河粉(雞)
  • Pandanas Coconut Dumplings
排30分鐘,就係為咗食船麵🍜餐廳百分之80嘅食材係來自泰國🇹🇭。以下係我幾個推介👍🏻👍🏻✅泰式和牛濃湯河即係泰國船面ก๋วยเตี๋ยวเรือ(Boat noodle)。黑醬油、豬紅加上香料令湯更濃。(香港對於動物嘅血監管較嚴格,喺泰國會直接加入豬血或者牛血做湯底)。其他餐廳用上粗蛋麵、米線,Samsen用上金邊粉,相當好咬口。和牛亦都好嫩滑。😋✅泰式豬肉濃湯河✅泰式炒闊河粉(雞肉)呢個大家亦值得試試,比起Pad Thai,闊河粉口感更好,用蠔油炒,更甜。✅炒泰國通菜✅泰式奶茶雪糕🍦我最愛✅泰式椰子雪榚我一個人可以食一個😄🌟上環都有一間,但餐牌有唔同。📩Email Rating: 🌝🌝🌝🌝🌝
排30分鐘,就係為咗食船麵🍜

餐廳百分之80嘅食材係來自泰國🇹🇭。
以下係我幾個推介👍🏻👍🏻
✅泰式和牛濃湯河

✅泰式豬肉濃湯河

✅泰式炒闊河粉(雞肉)

✅炒泰國通菜

✅泰式奶茶雪糕🍦
我最愛

✅泰式椰子雪榚
我一個人可以食一個😄

🌟上環都有一間,但餐牌有唔同。

📩Email Rating: 🌝🌝🌝🌝🌝

泰式炒闊河粉(雞肉)
炒泰國通菜
泰式椰子雪榚
泰式和牛湯河
泰式奶茶雪糕
泰式炒闊河粉(雞肉)
泰式椰子雪榚
泰式和牛湯河
朋友同我慶祝生日揀咗呢間泰國餐,兩三年前都有嚟食過幾次,本應好期待,因為覺得水準十分高!星期六的下午1:30來到,大概要等四張枱左右。等咗10分鐘,店員問我同朋友有冇打針,我問點解要打針呢?因為政府的政策是2月24號才實施要打一針疫苗才能夠在餐廳內進食。店員話佢哋係c 類餐廳,所以一定要打咗一針先可以入去食,要我哋出示打針的針紙,如果沒有就不能進入堂食。對這間餐廳極度失望,因為沒有指引說一定要打了一針才能進入c 類餐廳,做法十分有問題
2022-02-02 690 views
每次光顧「泰麵」,「招牌泰式和牛濃湯河」是我的必食之選。見到不少食評到有提及其湯頭濃厚有肉香、和牛香而不膩、肉丸肉味十足,這些我都不作詳述了,因為這些我都大大力點頭同意,每次叫這道菜,我都連湯吃光光。我很喜歡東南亞的湯粉,不論越南的pho還是泰國船麵,粉條的質感簡單是整個菜式的基石,又是它的靈魂。香港有很多泰國菜館,但能吃到泰國船麵真正「粉」的質感實在少之又少。我最愛泰式金邊粉的質感:幼滑、煙韌、爽口又掛湯。香港有不少泰國菜館,就算寫明是金邊粉,其粉條的質感都只是幼身的河粉,就算湯頭如何出眾,整碗粉已經失去靈魂,一入口已經味覺抽離。「泰麵」的「招牌泰式和牛濃湯河」用的金邊粉正是我在泰國嚐到的地道質感!讓整碗湯粉能稱得上是一碗「船麵」(雖然份量與正宗麵船有得大出入)。唯美中不足之處,是餐牌把這味菜式叫「河」,有機會讓初次光顧的食客出現「現實與想像的落差」。這點需要留意。光從餐牌看,泰麵一碗船麵的價錢不算親民。但如果知道這是一碗充泰國風味的船麵,我會心甘情願課金!小貼士:「泰麵」是灣仔泰國菜的搶手貨,座位不多,而且有不少食客都悠閑地進食(但氣氛很好啊!)每次我都排廿分鐘以上,有意光顧的各位

小貼士:
「泰麵」是灣仔泰國菜的搶手貨,座位不多,而且有不少食客都悠閑地進食(但氣氛很好啊!)每次我都排廿分鐘以上,有意光顧的各位要有排隊的覺悟。是次我的排隊時間只需五分鐘,因為我行了「早起的鳥兒有蟲吃」策略,十二點前乖乖排隊,各位可以試試😋
2022-01-31
Waiting Time
5 Minutes (Dine In)
$224.5 (Lunch)
  • Wagyu  beef  boat  noodle
呢間泰國菜已經連續4年得到米芝連推介,今日平日晏晝12:20左右到都排咗20分鐘先入到去,證明呢間舖頭人氣真係好高🥱午市套餐會包一杯嘢飲,同朋友都嗌咗青檸梳打,襯返啲油膩嘢就一流喇~第一個係招牌泰式和牛濃湯河 ($148)🐮個湯真係超濃牛肉味🤪生牛肉片好嫩口,牛味都好重🤤而且有幾粒牛丸都幾彈牙,河粉都比起出面嘅麵更有彈性,所以超推介食呢個👍🏻招牌泰式蟹肉炒飯 ($158)超足料,差唔多啖啖都食到蟹肉,唔係炒得好乾身個隻但都幾重蛋香幾惹味😋落啲青檸汁就可以平衡返個油膩感😛另外有泰式魚露跟埋可以按個人口味落,不過有少少辣🤭泰式虎蝦炒金邊粉 ($148)調味係偏甜,蝦有4隻都幾彈牙,但唔算太大隻,側邊有啲青蘋果絲畀你撈埋落去,食落唔算唔算好油膩,但個人覺得呢個係三個入面最普通嘅一個🤭總括而言呢間都係一間高質素嘅泰國菜,會明白點解佢可以得到米芝連推介🤙🏻明白咩係一分錢一分貨,偶爾食一次當獎勵自己都唔錯🤤
青檸梳打

泰式虎蝦炒金邊粉

青檸梳打
2022-01-26 260 views
朋友話最近發現左間好食泰菜,帶我去食依間泰麵。去到12點3,4左右,門口已經有條小人龍。都等左近半個鐘先入到去,門口曬住等,用餐體驗一般。好在門口waiter會係就排到時已經落定單,我叫左個和牛船麵。入去坐底就等左10分鐘就上麵。先試下船面個靈魂,湯底,好味既,濃郁得來唔會太咸。再試下d牛肉,肉質軟滑細嫩,同湯底夾既,果然一分錢一分貨,和牛係唔同d。追加左個炸豬頸肉小吃,炸得乾身得來都keep到肉汁,唔錯。整體來講野食係好食既,唔好就係排隊較耐同價錢稍貴。
追加左個炸豬頸肉小吃,炸得乾身得來都keep到肉汁,唔錯。
整體來講野食係好食既,唔好就係排隊較耐同價錢稍貴。
Waiting Time
30 Minutes (Dine In)
$200 (Lunch)
2022-01-26 545 views
2021年既最後一餐就俾咗Samsen🎉 人龍照常地多 價錢照常地不親民🤣坐得迫D當係泰國Authentic D既街頭地道感🛺 呢個價錢我Expect會坐得舒服啲🌚 味道方面水準布施道但係調味不必要地太鹹😅 比起泰國食到仲要更重口味‼️ 非常同意有人話Overpriced💰⭐️ 青木瓜沙律配鹹蛋 🥗老實講青木瓜沙律好難Go Wrong 💚酸酸辣辣嘅配搭好開胃 鹹蛋顯得有點多餘🍳 更有點蓋過青木瓜的清新⭐️ 招牌泰式和牛濃湯河 🐮湯底仍然好香香濃好Rich🍲 同泰國船河味道好貼近⛵️ 但係湯底不必要地太鹹 和牛咬落去算係嫩滑🥩份量亦不少 但係比起以前入口即溶令人驚艷的口感退步了💔⭐️ 招牌泰式蟹肉炒飯 🦀好有鑊氣又唔會太油🍚 但係蟹肉新鮮度不太夠🌊 同樣菜式比較喜歡Chachawan既煮法多D🥱⭐️ 班蘭椰子湯圓 🥥最喜歡既泰式甜品🇹🇭 湯圓皮夠煙軔🍮椰子椰糖既餡同椰奶有種甜鹹嘅奇妙配搭🍼唔會死甜的感覺
青木瓜沙律配鹹蛋

⭐️ 班蘭椰子湯圓 🥥
青木瓜沙律配鹹蛋
班蘭椰子湯圓
2022-01-25 180 views
Samsen 泰麵放假咁啱行開灣仔,去到藍屋附近發覺有間餐廳大排長龍,上網一睇原來係一間出名既平民米之蓮泰菜。排得隊應該有信心保證,咁我當然唔執輸,排埋一份。排咗應該有30分鐘,終於有位,但都要坐門口位。餐廳裝修簡約,泰國風為主,但鋪入面又有少少似西式既酒吧,風格特別。不過為咗應付人流,座位比較迫,枱亦比較細。招牌泰式和牛濃湯河湯頭十分濃郁,飲落有陣陣甜味,唔會死咸。而且飲完都唔會好口乾,證明冇落/冇乜味精。除咗2大片和牛肉之外,其他配料包括牛丸,牛腩,豬皮,芽菜等等。和牛好粉嫩,入口肉質細緻而且牛味濃郁。牛腩唔會柴口,牛丸亦爽口彈牙,高分之作。招牌泰式和牛炒飯本身自己都幾鐘意食泰式炒飯,貪佢夠重口味!呢到既炒飯炒得好好,一睇就知粒粒分明,飯亦都炒得好乾身,食到最後都見唔到碟底有好多油剩低。而且牛肉同葱既份量都好多,炒氣又夠,好有水準。不過個飯就愈食愈咸,去到咁後都要叫2杯水先頂得順😂呢到既價錢係貴少少,但水準不錯,一定要再黎!
Samsen 泰麵

招牌泰式和牛炒飯

呢到既價錢係貴少少,但水準不錯,一定要再黎!
2022-01-25 275 views
聽人講呢間泰麵好出名,成日都大排長龍,所以今日就慕名而來~去到等咗30分鐘左右終於有位~但入面嘅座位距離極細,坐得好逼,疫情底下咁嘅安排認真麻麻…🤨呢度嘅main都$138起,都幾進取!泰式豬肉濃湯河粉 🐖🍜 ($138) ☠️先講河粉,我真係第一次見咁幼嘅河粉…仲要confirm咗佢無俾錯😵佢質地極黏,有啲似水冷麵嘅麵質,好奇怪🥲☠️湯底都算鮮甜嘅,但佢辣味都幾重手🌶…而個餐牌都無寫明佢係辣嘅😴唔太細心,怕辣人士要注意下~☠️豬肉就正常味道同質地,無特別🐷☠️豬肉丸有肉嘅甜味,但太細粒,難啲感受肉質嘅回彈口感🥲青檸茶 🍋☕️☠️甜到傻,可以不試❌.服務方面,呢度waiter極度咄咄逼人,只要你一食完嘢就會被收起啲碗碟…嘢飲都未飲晒就會好貼心咁為你送上收據🙂我明白餐廳需要做生意,但給予客人合理嘅用餐時間都應該啫😴咁嘅服務態度仲要收加一真係…..總括而言,呢度價錢唔平,但個食物質素又對唔上個價錢,服務質素又麻麻,個人覺得不值一試🥲❌❌❌
泰式招牌濃湯河

呢度嘅main都$138起,都幾進取!

泰式豬肉濃湯河粉 🐖🍜 ($138)
☠️豬肉就正常味道同質地,無特別🐷
☠️豬肉丸有肉嘅甜味,但太細粒,難啲感受肉質嘅回彈口感🥲

青檸茶 🍋☕️
☠️甜到傻,可以不試❌
Waiting Time
30 Minutes (Dine In)
$150 (Lunch)
2022-01-22 210 views
到訪藍屋,順道嚐嚐這家米芝蓮泰菜餐廳🇹🇭到店時已非午餐高峰時段,卻人頭依舊。坐下後,跟朋友分別點了招牌泰式豬肉濃湯河以及和牛濃湯河。兩碗麵的湯底均非常濃郁(說它為整碗麵的靈魂也不為過),即便是一口接一口地喝下去,也完全沒有人工調味那種會往下掉的口感,飯後亦沒有出現口乾舌燥。衝著湯底,絕對會去再嚐一次♥️
到訪藍屋,順道嚐嚐這家米芝蓮泰菜餐廳🇹🇭
到店時已非午餐高峰時段,卻人頭依舊。
2022-01-21
Waiting Time
15 Minutes (Dine In)
$200 (Tea)
  • Wagyu Beef Noodle
2022-01-20 284 views
平日12點零去到已經有條人龍等緊位好彩等咗一陣就有位枱同枱之間嘅距離好近 真係有喺泰國食野嘅感覺😜🐮招牌泰式和牛濃湯河 $148為呢碗湯河而嚟 每次都會叫😋😋除咗和牛片,仲有牛丸河粉配埋香濃嘅湯底繼續冇令我失望👍🏻👍🏻🐮泰式打拋和牛配油炸雞蛋 $148和牛肉碎加埋配料炒得好香 少少辣同有啲重口味 加埋隻流心蛋 送白飯啱哂😋Set lunch兩杯野飲都揀咗泰式奶茶唔算好甜 好滿足嘅一個泰式lunch
平日12點零去到已經有條人龍等緊位
好彩等咗一陣就有位
枱同枱之間嘅距離好近 真係有喺泰國食野嘅感覺😜

泰式和牛濃湯河

🐮招牌泰式和牛濃湯河 $148
為呢碗湯河而嚟 每次都會叫😋😋
除咗和牛片,仲有牛丸
河粉配埋香濃嘅湯底繼續冇令我失望👍🏻👍🏻

加埋隻流心蛋 送白飯啱哂😋

Set lunch兩杯野飲都揀咗泰式奶茶
唔算好甜
好滿足嘅一個泰式lunch
weekday兩點幾食lunch都要排隊😱而且仲冇曬湯麵,唯有叫其他🥲🦀招牌泰式蟹肉炒飯好足料既炒飯,蟹肉大大粒!落左蝦米炒味道即刻昇華!另外配有魚露,個人覺得唔太需要因為都夠鹹😝🐤泰式炒闊河粉(雞)好少食泰式河粉,所以呢個好有驚喜🤣泰式河粉好有咬口/彈牙,同平時食開既港式河粉好唔同!河粉炒得好香,雖然油啲,但完全唔會濟👍🏻略嫌portion細左啲啲🤣嘢飲選擇左泰式奶茶,係正中泰式奶茶呀🧋

🦀招牌泰式蟹肉炒飯

🐤泰式炒闊河粉(雞)

嘢飲選擇左泰式奶茶,係正中泰式奶茶呀🧋

2022-01-15 249 views
本人在金鐘上班,無奈附近沒有好吃的可以選擇,每次都不辭辛勞坐叮叮車去其他地方吃,近期發現的最愛就是這間泰國餐廳,午市套餐真的好吃又划算,每次必點是招牌和牛湯河配泰式奶茶。這份和牛湯喝湯底濃但是不會那麼的咸,裡面的配料有牛肉丸,和牛還有通菜,都是本人的最愛,每一樣都是極品。另外要大讚一下他們家的泰式奶茶,不會那麼甜,而且非常的絲滑,整個午市套餐每人160港幣左右。中午想去試一下的小夥伴一定要趕早,因為他們家人巨多,要排隊,但是相信我,排隊很值得!