2022-06-13 184 views
呢一間泰國餐廳 最特別就係佢個泰式街頭椰子雪糕🍦真係好有去咗泰國嘅感覺🇹🇭佢係用式左椰子殼嚟裝住個雪糕🥥雪糕椰子味唔算好濃 但係再加埋面頭嘅椰子肉、花生同粟米粒 整體配搭幾清新 賣相都好吸引!
2022-06-07 8021 views
仲係灣仔返工時曾經lunch特登去藍屋碰碰運睇下食唔食到人氣船河,可惜都failed… 咁啱5:30pm係灣仔睇完show就決定早d去排隊,5:50pm去到已經有一條十幾人嘅人龍,6:00pm成功入座。小店面積不大,檯貼檯,不過侍應人手充裕,落單出餸都好快。Order左兩款小食,炸豬頸肉配烤蕃茄辣醬嘅豬頸肉炸得香口之外個烤蕃茄辣醬係重點,酸酸辣辣仲食到蕃茄肉,超有驚喜!泰國炸魚皮好薄身,魚皮上撒左辣粉超惹味,配特色泰式粉紅青檸梳打超chill~Main course當然唔少得招牌泰式和牛濃湯河,呢一碗人氣boat noodle嘅湯底濃郁而不油膩,出奇地唔算太鹹,河粉非常滑兼有咬勁,吸嘅個湯同炸蒜嘅香味超正,如果再多多dd河粉就好啦~ 除左入口嫩滑嘅薄切和牛肉片,牛腩同牛丸都好高質,加爽脆嘅通菜同炸豬皮,非常豐富,係出色嘅~另外仲order左香辣泰式炒闊河粉(和牛) ,和牛肉片真係無敵,口感超嫩滑同牛香味好出。炒闊河粉鍋氣十足,我對醃酸青辣椒同一串串嘅青胡椒兩款配菜/香料愛不釋手,尤其青胡椒一粒粒咬爆後辛辣味慢慢滲出非常過癮。泰式蟹肉奄列厚度十足,切開裡面十分滑一d都唔乾,仲見到一疏疏嘅

炸豬頸肉配烤蕃茄辣醬
泰國炸魚皮
特色泰式粉紅青檸梳打

香辣泰式炒闊河粉(和牛)

泰式蟹肉奄列厚度十足,切開裡面十分滑一d都唔乾,仲見到一疏疏嘅蟹肉。
泰式蟹肉奄列

最後仲order左泰式奶茶雪糕做甜品,用椰子殼裝住兩球橙色嘅泰式奶茶雪糕,泰奶嘅經典淡淡雲呢拿香加椰子肉同花生碎,非常滿足~
泰式奶茶雪糕

菜色特別同味道確實唔錯,上菜有效率不過坐得真係有d迫,檯貼檯同間唔中有湯河係你頭頂或背脊飄過,食得有d 狼狽,座bar檯可能會好d,$4xx/head 有d貴。如果下次條隊唔算太長同有bar檯位置可以再戰。

2022-06-04
$413 (Dinner)
炸豬頸肉配烤蕃茄辣醬
泰國炸魚皮
特色泰式粉紅青檸梳打
泰式奶茶雪糕
2022-05-23 458 views
📍 📍 Samsen 泰麵 (灣仔)灣仔石水渠街68號地下餐廳裝修好有度假feel,復古又懷舊嘅泰式装修,店舖面積唔係好大,但有種好chill既感覺,餐廳仲年年攞米芝蓮,一早bookmark 左要食佢😋😋😋👉 招牌泰式和牛濃湯💰148+1😋😋😋😋/5呢個係店舖招牌,第一次嚟必定要佢😋😋哇,個湯望落好深色!!飲落去好濃郁,味道都好鮮甜。個牛肉好新鮮份量又多,食落去真係牛味十足,而牛肉既質感亦都唔錯,個炸豬皮條配埋個湯黎食,真係好好食😋個河粉仲好滑好煙韌呀,滿足🌟🌟👉 青檸梳打💰free😋😋😋😋/5平日午餐會送飲品🤗🤗回頭:yes,雖然價錢較貴,但食物質素好,會想試下其他野。#kermit食在灣仔#kermitweekdayslunchset

📍 📍 Samsen 泰麵 (灣仔)
灣仔石水渠街68號地下

👉 招牌泰式和牛濃湯
💰148+1
😋😋😋😋/5
呢個係店舖招牌,第一次嚟必定要佢😋😋

👉 青檸梳打
💰free
😋😋😋😋/5
平日午餐會送飲品🤗🤗

回頭:yes,雖然價錢較貴,但食物質素好,會想試下其他野。

#kermit食在灣仔
#kermitweekdayslunchset
2022-05-13 456 views
📍𝖂𝖆𝖓 𝕮𝖍𝖆𝖎 🐯#cyninwanchai #eatinwanchai #teainwanchai▪招牌泰式和牛濃湯河 💯𝕊𝕒𝕞𝕤𝕖𝕟 𝕎𝕒𝕘𝕪𝕦 𝔹𝕖𝕖𝕗 𝔹𝕠𝕒𝕥 ℕ𝕠𝕠𝕕𝕝𝕖 𝕊𝕠𝕦𝕡招牌泰式豬肉濃湯河 🐷𝕊𝕒𝕞𝕤𝕖𝕟 ℙ𝕠𝕣𝕜 𝔹𝕠𝕒𝕥 ℕ𝕠𝕠𝕕𝕝𝕖 𝕊𝕠𝕦𝕡炸豬頸肉配烤蕃茄辣醬 💯𝔽𝕣𝕚𝕖𝕕 𝕄𝕒𝕣𝕚𝕟𝕒𝕥𝕖𝕕 ℙ𝕠𝕣𝕜 ℂ𝕠𝕝𝕝𝕒𝕣芒果百香果冰 🍹𝕄𝕒𝕟𝕘𝕠 & ℙ𝕒𝕤𝕤𝕚𝕠𝕟𝕗𝕣𝕦𝕚𝕥 𝕊𝕝𝕦𝕤𝕙𝕚𝕖泰式奶茶雪糕 💯💯𝕋𝕙𝕒𝕚 ℝ𝕖𝕕 𝕋𝕖𝕒 𝕀𝕔𝕖-𝕔𝕣𝕖𝕒𝕞▪
📍𝖂𝖆𝖓 𝕮𝖍𝖆𝖎 🐯

𝕄𝕒𝕟𝕘𝕠 & ℙ𝕒𝕤𝕤𝕚𝕠𝕟𝕗𝕣𝕦𝕚𝕥 𝕊𝕝𝕦𝕤𝕙𝕚𝕖
泰式奶茶雪糕 💯💯
𝕋𝕙𝕒𝕚 ℝ𝕖𝕕 𝕋𝕖𝕒 𝕀𝕔𝕖-𝕔𝕣𝕖𝕒𝕞

2022-05-11 408 views
聽講灣仔呢間泰式船麵好出名,正宗泰國人主理料理店,仲年年攞米芝蓮,即刻衝去試吓。店舖面積唔係好大,長期有人龍,小店好有泰式風情,復古又懷舊嘅裝修,配合埋好友時代風情嘅枱櫈,行過唔講真係以為佢係一間酒吧。招牌和牛船麵相信每枱食客都會點呢味招牌菜,一上菜湯味濃郁,香料同食材都係泰國產地,味道鮮甜。和牛嫩滑香口彈牙,半生熟超有口感,配合炸豬皮同埋牛丸,超級滿足。😋泰式炒闊河粉河粉鑊氣十足,朋友叫嘅係雞肉河粉,雞肉嫩滑,份量亦都幾大份,配合埋好多泰國地道嘅配菜,超級好食。😋

招牌和牛船麵

泰式炒闊河粉

2022-02-27
2022-05-03 546 views
一直都知道灣仔藍屋附近有間好出名嘅米芝連泰國菜♥️但一直排長龍所以真係冇機會品嘗到⋯🥲🥲🥲今日去灣仔處理事情,11:30am就走去排定隊等12點開門試試有幾好食。叫左beef noodle soup & Pad Thai 😍 服務業態度非常好,仲好醒目!菜式好快上枱,顏值已經好吸引啦😍😍😍Beef noodle soup 真係好好味,湯頭濃而不咸~牛肉好新鮮份量又多~炸豬皮非常香口,仲好食過係泰國食到嘅口味!!!再嚟Pad Thai又係非常有驚喜,本身覺得價錢有啲貴,但裡面有成4隻大蝦,真材實料,新鮮又好味!😍😍😍配料多口感又好豐富呀~~米芝連果然名不虛傳~價錢比起其他地方都較貴~但員工親切,食物工流,環境夠異國風味!值得一試再試!💗✌🏻

呢間我已經唔係第一次食。不過呢間泰麵好出名,夜晚放工時間去係一定要排隊😅我發現如果你留咗名同電話之後行開嘅話會等得耐過企喺度排隊等嘅人入座。講番正題,招牌泰式和牛濃湯河$148🍲佢個湯底係好濃郁嘅,用上和牛🐮肉質當然細嫩,唔會因為浸左湯而變鞋。另外最好味係個炸豬皮🐷脆卜卜得黎唔油,鍾意食可以叫多碟小食~唯一要挑剔就係呢個價錢食呢碗麵係唔夠飽嘅🤣泰式蟹肉奄列 $168呢個奄列我見就唔係太多人叫,佢同平時食嘅奄列都好唔同,佢嘅奄列係好似炸過咁,好脆身🤩蟹肉都多,配埋個甜甜酸酸嘅醬,都幾開胃😋椰子雪糕$78🥥佢個椰子雪糕打卡真係一流🤩用椰子殼裝住,雪糕上面有一啲椰子肉、粟米🌽同埋花生🥜,好香好甜😋好似去咗泰國咁!芒果糯米飯$88佢嘅糯米飯似乎冇用到斑斕葉去整,不過加左椰汁🥥同花生🥜都好香~好淺色嘅芒果真係好似係泰國做完Spa俾你食嗰啲芒果🥭雖然淺色但係佢都唔會好酸👍🏻#灣仔美食#灣仔泰國菜#灣仔泰麵#灣仔船麵#香港船麵#香港泰麵#香港泰國菜#wanchaithaifood#香港美食#hongkongfood🦄 #kelly_discovery 😋 #kellydiscovery_food

泰式蟹肉奄列 $168

#hongkongfood

🦄 #kelly_discovery
😋 #kellydiscovery_food

2022-04-29 224 views
之前其實都有去過試位於中環嘅分店🤣,印象非常唔錯,今次去咗位於灣仔嘅店舖,灣仔店比中環店多啲船麵嘅選擇🤤,所以就約埋🐻一齊去Try Try。去嗰一日係平日嘅夜晚,不過都要等一陣先入到去,位置唔算舒服,不過間餐廳嘅裝修都好有風味。同店員溝通需要用英文,佢哋態度都好nice☺️。-🍴泰式虎蝦炒金邊粉🦐($148) - 金邊粉食得出有鑊氣,好香🤤!旁邊仲有啲花生🥜、炸豆卜、青木瓜絲同一啲香料配住食😋。唔好以為只係得一隻蝦,其實內有玄機🤣,啲金邊粉入面仲有3隻,總共有4️⃣隻。蝦肉肉質彈牙,食落感覺都幾新鮮😋。-🍴招牌泰式蟹肉炒飯🦀($158) - 蟹肉炒飯真材實料🤩!真係會有大大粒嘅蟹肉炒咗係飯到,炒飯同金邊粉一樣都好有鑊氣🔥,炒飯隔離會有青瓜🥒、青檸同一小碟辣椒醬油🌶可以配住食,不過其實原本碟飯都算濃味,沾咗醬汁會有少少偏鹹🤭。
2022-04-27
Waiting Time
15 Minutes (Dine In)
Type of Meal
Dinner
  • 招牌泰式蟹肉炒飯
  • 泰式虎蝦炒金邊粉
2022-04-24 303 views
為食貓去開灣仔,經過Samsen泰麵,跟住就俾佢既裝修吸引住結果就排隊入左去食啦呢度既裝修好有渡假feel呀,餐廳用木做主題,比人一種好chill既感覺招牌泰式和牛濃湯河(5/5)一睇就知呢碗粉味道夠哂濃,洋溢住滿滿既和牛味,而且又可以揀辣定唔辣食落去牛味真係十足,而牛肉既質感亦都唔錯;另外,個炸豬皮條配埋個湯黎食,簡直係一流呀;而個河粉亦好煙韌呀,好食招牌泰式蟹肉炒飯(4/5)本身睇落好似平平無奇,但食落有驚喜佢d蟹肉都幾多,而個飯都幾大份,2個人食都絕對無問題!另外,個飯炒得幾香,但就偏甜,但撈埋d魚露辣椒就岩岩好炒泰國通菜(4/5)個菜炒得好夠穫氣,同一般泰國餐廳無異泰式街頭椰子雪糕(4/5)個雪糕有d甜,不過椰子味好清新,但為食貓覺得雪糕有花生同栗米好似有d怪,可能因為2樣野我都唔鍾意食啦Samsen泰麵既招牌泰式和牛濃湯河係必食既,而因為香港其他既泰國餐廳都好似無類似既菜式,難怪佢係米芝蓮餐廳啦

結果就排隊入左去食啦

招牌泰式和牛濃湯河(5/5)

一流呀;而個河粉亦好煙韌呀,好食

招牌泰式蟹肉炒飯(4/5)

本身睇落好似平平無奇,但食落有驚喜
佢d蟹肉都幾多,而個飯都幾大份,2個人食都

炒泰國通菜(4/5)
個菜炒得好夠穫氣,同一般泰國餐廳無異

泰式街頭椰子雪糕(4/5)
我都唔鍾意食啦

佢係米芝蓮餐廳啦
2022-04-24 162 views

結果就排隊入左去食啦

招牌泰式和牛濃湯河(5/5)

一流呀;而個河粉亦好煙韌呀,好食

招牌泰式蟹肉炒飯(4/5)

本身睇落好似平平無奇,但食落有驚喜
佢d蟹肉都幾多,而個飯都幾大份,2個人食都

炒泰國通菜(4/5)
個菜炒得好夠穫氣,同一般泰國餐廳無異

泰式街頭椰子雪糕(4/5)
我都唔鍾意食啦

佢係米芝蓮餐廳啦
講起好味嘅泰國餐廳一定有samsen😋今次第二次到訪呢間米芝連泰國餐廳,菜式又正宗又好味😋裝修亦都非常有心思,感覺就好似去咗度假咁😆✨𝙭𝙭𝙭𝙭𝙭𝙭𝙭𝙭𝙭𝙭𝙭𝙭𝙭𝙭𝙭𝙭𝙭𝙭𝙭𝙭♡ 𝙆𝙝𝙖𝙪 𝙎𝙤𝙞 𝙤𝙛 𝙘𝙪𝙧𝙧𝙞𝙚𝙙 𝙘𝙝𝙞𝙘𝙠𝙚𝙣 𝙬𝙞𝙩𝙝 𝙛𝙧𝙚𝙨𝙝 𝙚𝙜𝙜 𝙣𝙤𝙤𝙙𝙡𝙚𝙨 泰北咖喱雞金麵 ✨$148一上枱已經俾佢嘅顏色吸引住😍咖喱湯底非常濃郁,介乎係醬同湯之間,蛋麵掛汁能力好好🍜每條都吸收咗濃濃嘅咖喱汁,味道偏鹹但勝在夠濃郁。雞肉都幾鮮嫩入味,整體好好味!👍🏻-♡ 𝙁𝙧𝙞𝙚𝙙 𝙧𝙞𝙘𝙚 𝙤𝙛 𝙒𝙖𝙮𝙜𝙪 𝙗𝙚𝙚𝙛, 𝙩𝙤𝙢𝙖𝙩𝙤𝙚𝙨 & 𝙘𝙝𝙞𝙡𝙡 泰式火車炒飯配和牛 ✨$138極度推介呢個炒飯❗️非常有鑊氣,色香味俱全,食得出飯粒粒分明😛和牛份量亦都唔孤寒😆炒飯最怕好油膩,配合埋蕃茄仔同菜心,平衡到炒飯嘅油膩感😎比起蟹肉炒飯,個人覺得呢個比較惹味😚-♡ 𝘾𝙤𝙘𝙤𝙣𝙪𝙩 𝙞𝙘𝙚 𝙘𝙧𝙚𝙖𝙢 泰式街頭椰子雪糕 ✨$78清甜嘅椰子雪糕仲食到粒粒椰子肉,配合埋原條椰子肉、粟米同烤花生🥜味道同口感都好豐富好fresh😛食完都唔覺得有罪惡感!😙
𝙭𝙭𝙭𝙭𝙭𝙭𝙭𝙭𝙭𝙭𝙭𝙭𝙭𝙭𝙭𝙭𝙭𝙭𝙭𝙭

2022-03-24
Waiting Time
30 Minutes (Dine In)
$185 (Lunch)
  • 招牌泰式和牛炒飯
2022-04-07 386 views
𝑆𝑎𝑚𝑠𝑒𝑛. 泰麵.米芝蓮推介嘅餐廳,餐廳喺灣仔藍屋附近,裝修有啲地道但係有啲Modern,每次經過都見到好長龍,所以就算想食都放棄咗幾次,今日終於的起心肝,喺佢開舖之前早少少喺門口排定隊,好彩第一輪就可以入去食🥳🔺招牌泰式和牛濃湯河招牌菜一定要食,碗麵有幾片薄切和牛肉,牛肉好食就一定,湯底好濃郁,入面有炸過嘅大蒜、紅蔥頭,仲放咗幾塊炸豬皮,味道同口感都好豐富☺️仲要每啖河粉都吸晒啲湯嘅味,好正🤭🔺泰式虎蝦炒金邊粉我最鍾意嘅泰國菜就係炒金邊粉,每次食泰國嘢都一定要嗌,呢間炒金邊粉唔係話好特別,不過都係好食👍🏻🔺青木瓜沙律🔺飛天通菜其他兩樣菜式就冇乜特別,同平時泰國餐廳食嘅都差唔多,最出色都係和牛濃湯河👍🏻🤗
𝑆𝑎𝑚𝑠𝑒𝑛. 泰麵

🔺招牌泰式和牛濃湯河

🔺泰式虎蝦炒金邊粉

🔺青木瓜沙律

🔺飛天通菜

2022-01-07
Waiting Time
20 Minutes (Dine In)
$350 (Dinner)
  • 泰式虎蝦炒金邊粉
2022-04-05 331 views
今日一早到訪,已經有長長的人龍在等待。餐廳裝修帶一點泰國街頭氣息,滿有風格餐牌的選擇只有一張紙,主食嘅選擇亦唔多,只有八款。招牌泰式和牛濃湯河$148Samsen wagyu beef boat noodle soup這和牛濃湯河水準依然,和牛大大片,滿有肉味,肉質軟嫩,加上牛腩仔炆得又入味,加上彈牙的牛丸,和那濃厚的湯汁,滿滿的牛骨湯風味,既鮮又帶微微的辣,很醒胃。泰式虎蝦炒金邊粉$148Pad Thai noodles of tiger prawn這金邊粉炒得乾濕有致,又有鑊氣唔油膩,味道帶丁點酸和泰式魚露風味,加上香口的花生碎,大大隻虎蝦,爽口彈牙,十分滿足。芒果糯米飯$88Thai mango and sticky rice這芒果糯米飯真可口!酸酸甜甜的芒果,加上軟糯的糯米飯,拌上香滑又香甜的椰汁,微妙的酸甜平衡,沒有很膩,十分味美!這一天陽光充沛,在門外排隊真的戴要太陽帽。

今日一早到訪,已經有長長的人龍在等待。

餐廳裝修帶一點泰國街頭氣息,滿有風格

餐牌的選擇只有一張紙,主食嘅選擇亦唔多,只有八款。

招牌泰式和牛濃湯河$148

這和牛濃湯河水準依然,和牛大大片,

泰式虎蝦炒金邊粉$148

加上香口的花生碎,大大隻虎蝦,爽口彈牙,十分滿足。

芒果糯米飯$88
Thai mango and sticky rice

這一天陽光充沛,在門外排隊真的戴要太陽帽。
Waiting Time
15 Minutes (Dine In)
Type of Meal
Lunch
紀錄一下對上一次外出堂食❤️早前過上環Samsen 覺得也不錯,但沒有到讚不絕口的程度~早前疫情還好時到了Samsen 灣仔店,這次一定要吃船麵!(灣仔店獨有,上環沒有不要摸門釘)想不到疫情下還是長長的人龍😧-船河只有一款安格斯牛河🥩湯的味道調得剛剛好,味道濃郁而且帶點辣辣的🌶️而且他們不提供調味架在餐枱上,就是要你吃他們調的原汁原味!原本以為牛肉只是配菜,結果驚訝他們的牛也是處理得很好吃!牛肉味滿滿,吃起來嫩口而且給的份量足料☺️大大大滿足。我甚至在泰國也沒吃過那麼impressive 的船河🤣通常都在街邊亂吃一通⋯本來沒想著要木瓜沙律,但看到旁邊桌點了,看起來好吃🥺這個也是我第一次試的木瓜沙律,因為是鹹蛋青木瓜沙律~ 大家如果本身就愛吃som tum 的話就萬萬不能錯過,配起來一點都不怪!反而讓我一直想多來一口😂極想來點糯米飯和用手吃🤣飲品我當然還是鐘愛我的泰奶茶,而且我絕對不要減甜☺️冰塊🧊溶化後就完美剛剛好(平時飲珍奶半糖可以,泰奶唔得!)-跟我上一次在上還店的感受大大不同,分不清是不是太思鄉😂還是上一次太笨,米芝連店就是要吃人家得獎作啊⋯⋯但當然價格還是有點貴,是平日吃一碗粉麵的三倍
紀錄一下對上一次外出堂食❤️
船河只有一款安格斯牛河🥩
但當然價格還是有點貴,是平日吃一碗粉麵的三倍💰但我覺得是值得的水準。久不久來捧捧場也可以接受啦~(⁎⁍̴̛ᴗ⁍̴̛⁎)
Waiting Time
30 Minutes (Dine In)
$250 (Lunch)
2022-03-30 197 views
提早10分鐘在門口等候,一開門做第一個外賣客,唔使15分鐘就有得攞,在家米芝連好正!嫌鹹的話返屋企可以加入自己白飯變相加料 ,至愛蟹肉同牛肉疫情以前幫襯過,這裡的水準和價錢一直保持到令人滿意,值得回頭
2022-02-11
Waiting Time
5 Minutes (TakeAway)