Intro: 佐敦好多野食,但價錢就偏向貴少少,而呢一間係一間老字號嘅扒房,午市價錢真係好平民$45-60到,唔知仲keep唔keep到質素呢?___________________🍽 燒烤汁豬扒 ⭐️8.5/10(送餐包/白或紅湯/熱飲)💰53(凍熱飲加$3)✍🏻 豬扒真係好大塊,邊皮嘅位置好脆✍🏻 豬扒容易切開,好厚不過可以保持肉汁✍🏻 燒烤汁嘅配搭好夾豬扒🍽 蒜蓉雞扒 ⭐️7/10(送餐包/白或紅湯/熱飲)💰45(凍飲加$3)✍🏻 上餐嘅時候賣相麻麻地,好乾嘅感覺✍🏻 沙律菜同埋意粉都好乾✍🏻 雞扒嘅肉質都尚算鮮嫩🍽 餐包/白湯 ⭐️8/10✍🏻 餐包好厚夠熱有牛油香,但裡面太多牛油✍🏻 白湯嘅忌廉味夠濃___________________🏠 牛屋餐廳📍 佐敦吳松街143號地下⭐️Score: 8/10 (扒房)___________________
🍽 燒烤汁豬扒 ⭐️8.5/10
(送餐包/白或紅湯/熱飲)
💰53(凍熱飲加$3)
✍🏻 豬扒真係好大塊,邊皮嘅位置好脆
✍🏻 豬扒容易切開,好厚不過可以保持肉汁
✍🏻 燒烤汁嘅配搭好夾豬扒

🍽 蒜蓉雞扒 ⭐️7/10
(送餐包/白或紅湯/熱飲)
💰45(凍飲加$3)
✍🏻 上餐嘅時候賣相麻麻地,好乾嘅感覺
✍🏻 沙律菜同埋意粉都好乾
✍🏻 雞扒嘅肉質都尚算鮮嫩

🍽 餐包/白湯 ⭐️8/10
✍🏻 餐包好厚夠熱有牛油香,但裡面太多牛油
✍🏻 白湯嘅忌廉味夠濃
🏠 牛屋餐廳
📍 佐敦吳松街143號地下
⭐️Score: 8/10 (扒房)
2022-08-25 2509 views
曾見過這食店中午排長龍,今在附近找吃,便來一試,我們是吃 Early Dinner,下午六時左右便坐下了。看了食評,點了兩個餐。酥皮湯被多人讚賞,故便點了兩個紅湯,中其一份加酥皮$18 試試。先來普通紅湯,湯稠度還可以,但沒甚牛肉味,茄汁味與蕃茄味相約,難道是我攪錯,這是雜菜湯?湯是和暖的,不夠熱,餐包翻焗OK,奇怪這個包微脆但不是熱的,裡面的牛油已溶化入包中,也不熱!暖嗎?「酥皮湯」的酥皮比較單薄,面與邊位有些焗黑了,更換後好很多,也換來個熱辣辣的紅湯,熱的湯真是會好味多。「洋蔥豬扒餐」$98 兩個餐都忘記告知侍應要什麼汁,他亦沒問,來了茄汁底😶。 意粉正常,豬扒兩大塊厚上,有嚼勁,配了少許沒調味的沙律菜與蕃茄仔,不過不失。「英式雜扒」$178肚餓的時候,吃雜扒無得輸,這碟配上羊架,肉腍少羶味,細件豬扒煙韌,細件薄牛扒軟嫩,還有荷包蛋,火腿片,配上薯條,脆中帶軟綿,原來主角是薯條,最好味。飲品正常。下次會選中午再幫襯,看看與晚餐有甚麼分別🤣。

看了食評,點了兩個餐。

「洋蔥豬扒餐」$98

「英式雜扒」$178

飲品正常。

下次會選中午再幫襯,看看與晚餐有甚麼分別🤣。
2022-07-27
$156 (Dinner)
2022-08-21 706 views
今晚在牛屋點了散叫焗豬扒飯,加另外一個比目魚配大蝦餐+酥皮湯,酥皮湯來到皮已燶左,諗住費事出聲,再黎上比目魚大蝦,魚size細到。。。。。3啖食完(3吋半長,半寸厚),所謂既大蝦,同一隻幼既中指甘大。。。。仲未夠差,焗豬扒飯黎埋簡直掂L晒,豬扒硬到用刀都要好用力先切得開,份量係多既。。。。但硬到甘。。應該打包回家比我狗狗食,茄汁直頭似茄汁撈飯,淨係得個酸字。。。埋單351,甘既價錢,食物質數比大家樂還要差一百陪,完全係中伏伏伏
2022-08-05 788 views
牛屋係佐敦出名抵食💛今次終於有機會食到我好中意入面個裝潢,好有舊式扒房味道,氣氛好過金X,童年回憶湧哂出嚟。食物質素就一般街坊餐廳,但呢個份量就真係飽到上心口。間中想懷舊一下,嚟牛屋好過去X鳳啦。
牛屋係佐敦出名抵食💛
今次終於有機會食到

食物質素就一般街坊餐廳,但呢個份量就真係飽到上心口。
間中想懷舊一下,嚟牛屋好過去X鳳啦。

2022-07-10 1066 views
牛屋餐廳酒吧🍺📍 佐敦吳松街143號地下★★★☆★★★☆★★★☆★★★☆★★★☆★小編一直都冇食過威靈頓牛扒,今日就去左佐敦既一間老字號扒房試一試啦🙇🏻‍♀️。呢間扒房都開左超過50年,一直都好多人去幫襯,因為性價比比較高🙈。🌟 威靈頓牛柳 $188有個酥皮包住牛柳,好特別😁, 不過小編唔係咁識欣賞,都係比較鐘意傳統牛扒😂。🌟 美國一級安格斯西冷 $188呢個其實都算抵食🤩, 只係$188 一個餐, 就包埋餐湯、野飲。 小編叫咗五成熟,不過似七成熟🤣, 如果有機會去試下既朋友仔,千其唔好叫咁熟。🤞🏻以上套餐都包括餐包、餐湯、飲品。(酥皮湯要另外加錢)整體推介指數:❤️❤️❤️🤍🤍★★★☆★★★☆★★★☆★★★☆★★★☆★
牛屋餐廳酒吧🍺

📍 佐敦吳松街143號地下

★★★☆★★★☆★★★☆★★★☆★★★☆★

🌟 威靈頓牛柳 $188

🌟 美國一級安格斯西冷 $188

🤞🏻以上套餐都包括餐包、餐湯、飲品。
(酥皮湯要另外加錢)

整體推介指數:❤️❤️❤️🤍🤍

★★★☆★★★☆★★★☆★★★☆★★★☆★

2022-06-05 1518 views
之前行過牛屋見到佢個餐牌 覺得好似幾吸引 好想試下 平時都係排曬長龍 見今日條龍冇咁誇張就決定快啲去試下夜晚7點幾嚟到 同之前一樣都好好生意 入面坐滿曬人 以為一定有排等 點知等佐兩三個字就已經被安排到座位嗌完嘢食之後 侍應好快就拎佐餐包同湯俾我地 原本我仲想問侍應拎啲牛油俾我搽餐包 點知原來佢地已經一早搽埋 唔洗自己郁手朋友嗌嘅係普通羅宋湯 我就嗌佐個酥皮忌廉湯加佐18蚊 我地主食就分別嗌佐佢嘅招牌威靈頓牛柳 同埋比目魚大蝦 個威靈頓牛柳我嗌佐5成熟 焗得啱啱好 食落都幾有層次 岀面層酥皮岀乎佐我嘅意料 唔會好厚身同好粉 一個人食嘅份量都好夠朋友嗌嘅比目魚大蝦 煎得勁香口!!!加埋上面嘅汁一流我地差唔多食完嘅時候 隔離枱上佐份豬手 超大份 好鬼吸引 但係我地已經食唔落了決定下次一定要再嚟試埋個豬手

嗌完嘢食之後 侍應好快

朋友嗌嘅係普通羅宋湯 我就嗌佐個酥皮忌廉湯加佐18蚊

我地主食就分別嗌佐佢嘅招牌威靈頓牛柳 同埋比目魚大蝦

朋友嗌嘅比目魚大蝦 煎得勁香口!!!加埋上面嘅汁一流

決定下次一定要再嚟試埋個豬手

2022-06-04
Waiting Time
15 Minutes (Dine In)
Type of Meal
Dinner
  • 威靈頓牛柳
2022-06-01 1838 views
🕖時段-星期一中午1點左右到堂食可即時入座 餐廳入面都多人 得2張吉枱 另外有兩三個嗌緊外賣_▫️酥皮湯 +$18為了滿足飲酥皮湯而來🥰而家好似唔係好多地方有... 酥皮好似新鮮焗咁 仲脆! 個湯上個時熱辣辣 羅宋湯好濃味 忌廉湯個流質感偏稀 _▫️紐西蘭肉眼(8oz) $98配薯菜 係鹽味粗薯 唔洗點茄汁/黑椒汁已好好味😎肉眼要左5成熟 預左少少overcook 無乜血水 切開中開紅紅地 唔韌👍🏻肉質頗嫩多汁 good! _▫️燒烤汁豬扒 $53好 大 份 !幾十蚊既飯有兩大塊豬扒+好多薯條😦淨左少少食唔哂🥲個燒烤汁幾濃味 甜甜地 豬扒淋左好多汁 清淡人士可自己刮走部分😂😂 豬扒厚薄適中 肉唔會乾 CP值極高🤩_呢個價錢有餐湯+餐包+扒 免加一💰仲要幾好食😋抵呀!難怪咁多職人來食lunch/買外賣👍🏻_🍽環境懷舊港式扒房 大約有10枱左右 侍應好快手但唔會催人走 高效率得來又唔會感到壓力
🕖時段-星期一中午

燒烤汁豬扒

🍽環境
  • 酥皮湯
2022-05-20 1099 views
Lunch time 入去食飯,自動波嘟完安心出行就嘟針紙barcode ,跟住呀姐話barcode 唔係放喺安心出行唔可以!話要睇針紙!(我去間間都冇問題),Anyway 因為出面又落緊雨唔想拗,我話咁我比電子針紙你睇啦,跟住呀姐話要拎埋身分證出黎對number ! 真係嬲左,基本上法例冇要求出示身分證,我有barcode 基本上已經可以,又要睇針紙又要對身分證,真係bye bye (結果去左隔離間「韻心小炒」超驚喜)
2022-05-11
2022-05-18 861 views
今次就Order左個鮮茄龍俐柳跟薯條,都只係$45,好抵食😍個龍俐柳唔係大大塊一舊過個D,而係分開幾舊細既,外皮就唔算脆,仲好容易散,不過魚肉都嫩,啖啖肉💛薯條調味好夠,所以都幾好食!食物質素就不過不失啦,但勝在夠抵食,推介大家試下🤪

食物質素就不過不失啦,但勝在夠抵食,推介大家試下🤪
2022-05-07 823 views
今日試咗呢間西餐廳,特別推介美國一級安格斯西冷,招牌法式焗田螺。另外仲order左威靈頓牛柳,英式雜扒。我地餐湯轉酥皮湯,熱辣辣,好好味。雖然餐廳唔大,都坐得舒服,但廁所衛生就麻麻。
2022-05-02 861 views
🍽 牛屋餐廳酒吧 📍地址: 佐敦吳松街143號地下💰只供參考💰人均$100-$200😋一坐底就問紅湯定白湯 受竉若驚 加左$18要個酥皮 酥皮湯 估唔到係咁夾同埋一大個 要用spoon吉爆佢黎不湯飲 個湯仲要勁熱 所以要歎一陣先可以飲 但食住酥皮都正 仲有餐牛油餐包雀仔胃既我飲完呢個湯都有少少飽 叫左個牛仔骨 好大塊 仲有幾塊 不過少少薄 配薯仔 整體份量多 都ok的黎到主角威靈頓牛扒 因為未食過所以好期待 食落就真係酥皮加牛扒味 加埋個汁食就出色番少少 有少少spicy 得黎又有少少甜 不過因為一開始就飲左酥皮湯 再食酥皮牛 有少少overlap左🤔份量足 搞到食唔曬 初嘗威靈頓牛扒係幾唔錯既選擇🤧位置少逼 個牛仔骨可以出色少少 好味指數: 3.5/5性價比: 3.5/5環境: 3/5
🍽 牛屋餐廳酒吧

好味指數: 3.5/5
性價比: 3.5/5
環境: 3/5
2022-04-14 2196 views
今日黎到佐敦區食野 一直想試吓依間既招牌威靈頓牛柳 朝早打去想訂位 接線生話原來午市無得訂位 咁唯有walk-in啦 驚食唔到 所以大約1點黎到 已經見到要等位 不過唔係等左好耐就被安排入坐一坐低店員就會送上餐包同餐湯酥皮忌廉湯跟餐另外加$28威靈頓牛柳 $188酥皮入面包住煙肉同牛柳 食落幾夾 紐西蘭肉眼 $98依個價錢食到塊牛扒 啖啖肉性價比非常之高依度午市所有餐都跟埋餐包餐湯 兩個人買單都係三百幾蚊 唔收加一 之後開翻晚市會再過黎幫襯
今日黎到佐敦區食野

酥皮白湯
  • 紐西蘭肉眼扒
  • 酥皮忌廉湯
2022-04-09 614 views
Came here to try the beef wellington. For the price, I think it's good quality. Waited around 30 minutes in line for it though
2022-04-07 648 views
今日行開嗰頭有嘢做但未夠鐘,老婆話呢間多人話好食,不妨一試又係Do 完一輪坐低,已經送上兩個搽咗油嘅餐包,略憾牛油少咗啲,多啲就仲正個紅湯一般,份量多少少仲好啲👍叫咗個黑椒🐂扒同🐷扒配意粉個牛比以前𡃁仔年代早餐香煎薄牛扒厚,牛味幾出,不俗,🐷扒幾入味,唔錯街坊價5草多啲,絕對抵食👍👍👍
今日行開嗰頭有嘢做但未夠鐘,老婆話呢間多人話好食,不妨一試

個紅湯一般,份量多少少仲好啲👍

叫咗個黑椒🐂扒同🐷扒配意粉

街坊價5草多啲,絕對抵食👍👍👍
2022-03-27 917 views
26/3下午3:00,見係Mee合作商戶,就去支持下啦。第一次幫襯,入到去已經有個高瘦中年男侍應,悔悔氣氣咁樣安排咗我坐一張四人枱,但張枱本身已經坐咗兩個人,心諗食肆限聚令只可二人一檯兼且最多50%入座率,四人枱點可以坐三個人🤔🤔,算啦跟住叫嘢食,諗住叫紅湯,不過賣晒,咁就白湯都冇所謂啦⋯一飲落去凍嘅,同埋根本係冇白湯應有嘅忌廉味同蘑菇味,只得一個鹹字⋯唔怪知得紅湯賣晒,同埋隔離枱個男人都只係飲咗兩啖就算啦🤢其實嗰個黑椒牛扒OK嘅,一般快餐店質素囉,以五十幾蚊來講都算係咁,咖啡都係難飲嘅,似普通茶餐廳嘅咖啡,酸酸地,味道連大X樂嘅即磨咖啡質素都不如⋯⋯應該不會再幫襯了,黃店都係咁話
26/3下午3:00,見係Mee合作商戶,就去支持下啦。
應該不會再幫襯了,黃店都係咁話
忌廉蘑菇湯
黑椒牛扒飯
熱咖啡
2022-03-26
$60 (Lunch)